VILLKOR FÖR PROJEKTSTÖD

Uppdaterat 5.9.2018

Allmänt

Den el­ekt­ro­nis­ka an­sök­nings­blan­ket­ten an­vänds för an­sö­kan om stöd för ut­veck­lings­pro­jekt en­ligt la­gen om stöd­jan­de av lands­byg­dens ut­veck­ling (28/2014) och stats­rå­dets för­ord­ning om stöd­jan­de av pro­jekt­verk­sam­het på lands­byg­den (1174/2014) från pro­gram­met för ut­veck­ling av lands­byg­den i Fast­lands­fin­land. Stöd till ett ut­veck­lings­pro­jekt kan be­vil­jas för ut­bild­ning och in­for­ma­tions­för­med­ling, ut­veck­ling av ser­vice på lands­byg­den och byar samt sam­ar­be­te.

Mål­sätt­ning­en med pro­gram­met för ut­veck­ling av lands­byg­den i Fast­lands­fin­land och bland an­nat att för­bätt­ra för­ut­sätt­ning­ar­na för fö­re­ta­gan­de och ett liv på lands­byg­den. I ut­veck­lings­pro­jek­ten följs la­gen om stöd­jan­de av lands­byg­dens ut­veck­ling (28/2014) och stats­rå­dets för­ord­ning om stöd­jan­de av pro­jekt­verk­sam­het på lands­byg­den (1174/2014).

Nä­rings-, tra­fik- och mil­jö­cen­tra­ler­na (NTM-cen­tra­ler­na) har ut­ar­be­tat re­gi­o­na­la ut­veck­lings­pla­ner för lands­byg­den och de lo­ka­la ak­tions­grup­per­na (Le­a­der-grup­per­na) lo­ka­la ut­veck­lings­pla­ner för lands­byg­den. In­for­ma­tion om den re­gi­o­na­la ut­veck­lings­pla­nen för lands¬byg­den fås från NTM-cen­tra­len och om den lo­ka­la ut­veck­lings­pla­nen för lands­byg­den från Le­a­der-grup­pen.

Ansökan om stöd

Du kan an­sö­ka om stöd för ut­veck­lings­pro­jekt hos den re­gi­o­na­la NTM-cen­tra­len el­ler Le­a­der-grup­pen. NTM-cen­tra­ler­na och Le­a­der-grup­per­na har för­de­lat ar­be­tet med fi­nan­si­e­ring­en av pro­jek­ten. Du kan frå­ga om den när­ma­re ar­bets­för­del­ning­en an­ting­en hos den re­gi­o­na­la NTM-cen­tra­len el­ler hos din Le­a­der-grupp.

Stö­det söks i all­män­het el­ekt­ro­niskt via Hyr­rä. Du kan ock­så an­sö­ka skrift­ligt på en pap­pers­blan­kett. När stöd söks hos en NTM-cen­tral ska an­sö­kan läm­nas in till den NTM-cen­tral inom vars verk­sam­hets­om­rå­de man av­ser ge­nom­fö­ra pro­jek­tet. När stöd söks hos en Le­a­der-grupp ska an­sö­kan läm­nas in till den Le­a­der-grupp inom vars verk­sam­hets­om­rå­de man av­ser ge­nom­fö­ra pro­jek­tet. Om pro­jek­tet ge­nom­förs på fler än en NTM-cen­trals el­ler Le­a­der-grupps om­rå­de ska an­sö­kan skick­as till den NTM-cen­tral el­ler Le­a­der-grupp inom vars verk­sam­hets­om­rå­de man i hu­vud­sak av­ser ge­nom­fö­ra pro­jek­tet. Om pro­jek­tet är na­tio­nellt skick­as an­sö­kan till NTM-cen­tra­len i Ta­vast­land. Det ord­nas en se­pa­rat an­sö­kan för na­tio­nel­la pro­jekt.

Anhängiggörande av ansökan och inledande av projekt

An­sö­kan om stöd ska läm­nas in in­nan pro­jek­tet in­leds. An­sö­kan ska ifyl­las om­sorgs­fullt och alla nöd­vän­di­ga bi­la­gor ska in­läm­nas till­sam­mans med den. Stö­dan­sö­kan blir an­häng­ig när den har in­läm­nats till NTM-cen­tra­len el­ler Le­a­der-grup­pen i till­räck­ligt full­stän­digt skick. Du får all­tid ett med­de­lan­de om an­häng­igg­ö­van­de till kon­takt­per­so­nens och an­svars­per­so­nens e-post ad­res­sen.

An­sö­kan an­häng­ig­görs inte förr­än föl­jan­de upp­gif­ter in­går i den:
1.    sö­kan­de
2.    den åt­gärd el­ler det pro­jekt som an­sö­kan gäl­ler
3.    kost­nads­be­räk­ning
4.    fi­nan­si­e­rings­plan
5.    stöd­be­lopp som söks
6.    pro­jekt­plan samt
7.    en in­ve­ste­rings­plan vid an­sö­kan om stöd för en in­ve­ste­ring.

An­vänd­ning­en av stöd för ut­veck­lings­pro­jekt följs upp och stö­dets verk­nings­full­het be­döms ut­i­från de upp­gif­ter som fram­förts i an­sö­kan. In­nan be­slut fat­tas och ut­lå­tan­de ges kan NTM-cen­tra­len och Le­a­der-grup­pen be­gä­ra tilläggs­ut­red­ning­ar och pre­ci­se­ring­ar. Le­a­der-grup­pen be­hand­lar de an­sök­ning­ar som läm­nats in till den och ger ut­lå­tan­de om dem till NTM-cen­tra­len. NTM-cen­tra­len be­slu­tar om be­vil­jan­de av stöd.

Fö­re NTM-cen­tra­lens fi­nan­si­e­rings­be­slut ge­nom­för sö­kan­den pro­jek­tet på egen risk. En­dast stöd­be­slu­tet sä­ker­stäl­ler att fi­nan­si­e­ring be­vil­jas. Stöd kan be­vil­jas för nöd­vän­di­ga och skä­li­ga kost­na­der för verk­sam­het som mot­sva­rar kost­nads­be­räk­ning­en som god­känts av myn­dig­he­ten och som har upp­kom­mit ef­ter det att stö­dan­sö­kan an­häng­ig­gjor­des.

An­sök­ning­ar kan in­läm­nas fort­lö­pan­de. Ur­va­let bland de an­sök­ning­ar som läm­nats in till NTM-cen­tra­len görs minst tre gång­er om året.

När­ma­re upp­gif­ter om de åt­gär­der som stöds finns på ad­res­sen www.mavi.fi.

Villkor för projektstöd

Stöd kan be­vil­jas till ett pro­jekt vars ge­nom­fö­ran­de an­ses främ­ja pro­gram­met för ut­veck­ling av lands­byg­den i Fast­lands­fin­land så ef­fek­tivt som möj­ligt samt för ge­nom­fö­ran­de av en re­gi­o­nal el­ler lo­kal ut­veck­lings­plan för lands­byg­den. Det ska gö­ras upp en till­bör­lig pro­jekt­plan för pro­jek­tet. Pro­jekt­pla­nen läm­nas in på blan­kett 3306B. Om man skö­ter det el­ekt­ro­niskt fylls pro­jekt­pla­nen i di­rekt i Hyr­rä.

För att stöd ska be­vil­jas för­ut­sätts det att
–    pro­jek­tet som ska stö­das ger den sö­kan­de en möj­lig­het att ge­nom­fö­ra ex­tra upp­gif­ter i an­slut­ning till den sö­kan­des verk­sam­het och som inte skul­le vara möj­li­ga att ge­nom­fö­ra utan stö­det
–    pro­jek­tet har va­rit med i den öpp­na an­sö­kan för pro­jekt och upp­fyl­ler mi­ni­mi­k­ra­ven för ur­va­let
–    den som an­sö­ker om stöd har be­hö­rig­het att be­stäm­ma om pro­jek­tet och an­sva­ra för de kost­na­der som upp­står
–    den som an­sö­ker om stöd och den som ge­nom­för pro­jek­tet inte är sam­ma or­ga­ni­sa­tion får den som an­sö­ker om stöd el­ler den som ut­nytt­jar be­slu­tan­de­rät­ten i den sö­kan­de sam­man­slut­ning­en en­ligt 28 § i för­valt­nings­la­gen (434/2003) inte vara jä­vig i för­hål­lan­de till den som ge­nom­för pro­jek­tet
–    den som an­sö­ker om stöd ska ha en eko­no­mi­för­valt­ning och dis­po­ne­ring av me­del som är ord­nad så att kost­na­der­na för den sö­kan­des öv­ri­ga verk­sam­het och an­de­len för pro­jek­tets kost­na­der kan sär­skil­jas från hel­hets­kost­na­der­na

För ut­veck­lings­pro­jekt kan stöd be­vil­jas en­ligt pro­gram­met:
–    för ut­bild­nings­åt­gär­der
–    för in­for­ma­tions­för­med­ling och de­mon­stra­tio­ner
–    för att gö­ra upp ut­red­ning­ar och pla­ner
–    lo­ka­la all­män­nyt­ti­ga in­ve­ste­ring­ar för att byg­ga, för­bätt­ra el­ler ut­vid­ga små­ska­lig in­fra­struk­tur, in­klu­si­ve små­ska­lig in­fra­struk­tur inom tu­rism
–    ut­veck­ling av lo­kal ser­vice
–    ut­veck­ling av byar, be­va­ran­de och åter­stäl­lan­de av kul­tur- och mil­jö­arv i lands­bygds­land­ska­pet och om­rå­den med be­ty­dan­de na­tur­vär­de
–    för­verk­li­gan­de av pla­ner som in­no­va­tions­grup­per inom lands­byg­den har, som byg­ger på sam­ar­be­te och som syf­tar till att ut­veck­la lant­bru­ket, livs­me­dels­bran­schen och skogs­bru­ket
–    sam­ar­bets­pro­jekt som främ­jar för­ny­an­de av nä­rings­struk­tu­ren, ut­veck­lar kon­kur­rens­kraf­ten hos lands­bygds­nä­ring­ar och de­ras verk­sam­hets­mil­jö och sam­ar­be­tet mel­lan fö­re­ta­ga­re
–    in­no­va­ti­va åt­gär­der för att stäv­ja kli­mat­för­änd­ring­en, an­pas­sa sig till den el­ler för mil­jö­åt­gär­der för att skyd­da vat­ten­drag, samt
–    pro­jekt som ut­veck­lar pro­ces­ser som byg­ger på håll­bart fram­ställd bi­o­mas­sa.

Stöd be­vil­jas inte för så­dan verk­sam­het som hör till ett of­fent­ligt sam­funds lag­stad­ga­de ob­li­ga­to­ris­ka grund­upp­gift. Verk­sam­het en­ligt be­hov i ett of­fent­ligt sam­fund, vars grun­der fast­ställs i lag, kan en­dast be­vil­jas stöd av en väl­digt grun­dad an­led­ning.

När­ma­re in­for­ma­tion om stöd­vill­ko­ren finns i stats­rå­dets för­ord­ning om stöd­jan­de av pro­jekt­verk­sam­het på lands­byg­den (1174/2014).

Internationella projekt

In­ter­na­tio­nel­la pro­jekt är så­da­na där en in­hemsk pro­jektak­tör har en part­ner i ett an­nat EU-land el­ler ut­an­för EU och pro­jek­tet ge­nom­förs till­sam­mans. Part­ner­na har ett tyd­ligt ge­men­samt mål och en där­till an­kny­tan­de ge­men­sam in­sats som de ut­för i sam­råd. Må­let för ett in­ter­na­tio­nellt för­hands­ut­red­nings­pro­jekt är att åstad­kom­ma ett in­ter­na­tio­nellt pro­jekt. Ge­nom ett för­hands­ut­red­nings­pro­jekt är det möj­ligt att leta fram en pro­jekt­part­ner, pla­ne­ra ett pro­jekt och ge­men­sam­ma in­sat­ser samt upp­rät­ta en av­tals­hand­ling. In­ter­na­tio­nel­la in­slag, t.ex. stu­die­re­sor, kan fö­re­kom­ma ock­så i and­ra ut­veck­lings­pro­jekt. Då klas­sas pro­jek­tet än­då inte som ett in­ter­na­tio­nellt pro­jekt.

Du kan an­sö­ka om ett in­ter­na­tio­nellt pro­jekt hos Le­a­der­grup­pen el­ler NTM-cen­tra­len.

Ett in­ter­na­tio­nellt pro­jekt som söks hos Le­a­der­grup­pen ska ha åt­min­sto­ne två par­ter, och det är ett krav att åt­min­sto­ne en av par­ter­na (sö­kan­den med­räk­nad) får Le­a­der­fi­nan­si­e­ring. Part­ner­na kan vara Le­a­der­grup­per och/el­ler så­da­na pro­jekt­ge­nom­fö­ra­re i EU-län­der som får fi­nan­si­e­ring från en Le­a­der­grupp. I de EU-län­der där lo­kal ut­veck­ling en­ligt en fler­fonds­mo­dell ta­gits i bruk kan part­ner­na ock­så vara Le­a­der­grup­per i stä­der och/el­ler så­da­na Le­a­der­grup­per som är fis­ke­ak­tions­grup­per samt ak­tö­rer som fi­nan­si­e­ras via dem. Part­ner­na i län­der­na ut­an­för EU kan vara ut­veck­lings­or­ga­ni­sa­tio­ner av Le­a­der­typ på lo­kal ni­vå. in­ter­na­tio­nel­la pro­jekt som söks hos NTM-cen­tra­len ska be­stå av åt­min­sto­ne två par­ter som re­pre­sen­te­rar åt­min­sto­ne två EU-län­der.

På in­ter­na­tio­nel­la pro­jekt tilläm­pas i hu­vud­sak sam­ma reg­ler som på and­ra ut­veck­lings­pro­jekt. An­sö­kan är kon­ti­nu­er­lig.

Ett in­ter­na­tio­nellt pro­jekt ska all­tid ha en styr­grupp. Le­a­der­grup­pen och NTM-cen­tra­len ska utse en re­pre­sen­tant var i styr­grup­pen för ett pro­jekt som Le­a­der­grup­pen fi­nan­si­e­rar. Ett sam­ar­bets­av­tal som alla par­ter un­der­teck­nar ska upp­rät­tas om pro­jekt­ge­nom­fö­ran­det.

På fli­ken Ba­s­upp­gif­ter näm­ner du vil­ka som är part­ner i pro­jek­tet, och som pro­jek­tets ka­rak­tär an­ger du in­ter­na­tio­nellt.

HYR­RÄ-AN­VIS­NING­ARUt­veck­lings­pro­jekt27.3.2015