ANVISNING FÖR STÖDMOTTAGARE OM INLÄMNING AV UPPFÖLJNINGSUPPGIFTER

Uppdaterad 1.2.2018

Ut­fal­let av må­len i upp­följ­nings­upp­gif­ter­na vi­sar hur pass fram­gångs­rikt pro­jek­tet har va­rit. Stöd­mot­ta­ga­ren för­bin­der sig att läm­na in upp­följ­nings­upp­gif­ter ef­ter att ha fått ett po­si­tivt stöd­be­slut. Vil­ket slag av pro­jekt det är frå­ga om av­gör vil­ka upp­följ­nings­upp­gif­ter det frå­gas ef­ter. Ett ex­em­pel: i frå­ga om ser­vice på lands­byg­den och ut­veck­ling av byar frå­gas det ef­ter and­ra upp­följ­nings­upp­gif­ter än när det gäl­ler sam­ar­bets­pro­jekt.

Stöd­mot­ta­ga­ren skri­ver in upp­följ­nings­upp­gif­ter­na (ut­fal­let) di­rekt i e-tjäns­ten Hyr­rä, var­vid upp­gif­ter­na blir till­gäng­li­ga för den be­hö­ri­ga NTM-cen­tra­len, Le­a­der­grup­pen och and­ra be­rör­da myn­dig­he­ter. In­sam­ling­en av upp­följ­nings­upp­gif­ter grun­dar sig på ar­ti­kel 71 i Eu­ro­pa­par­la­men­tets och rå­dets för­ord­ning (EU) nr 1305/2013, den så kal­la­de lands­bygds­för­ord­ning­en.

Att spa­ra upp­följ­nings­upp­gif­ter i Hyr­rä

I frå­ga om pro­jekt som på­går i mer än ett år ska du ange upp­följ­nings­upp­gif­ter­na för den gång­na rap­por­te­rings­pe­ri­o­den en gång om året, all­tid se­nast den 31 ja­nu­a­ri året där­på. Ange var­je rap­por­te­rings­pe­ri­od (år) på en egen flik. När pro­jek­tet på­går i mind­re än ett år ska du an­mä­la upp­följ­nings­upp­gif­ter­na för hela pro­jekt­ti­den i sam­band med att pro­jek­tet av­slu­tas.

Rap­por­te­rings­pe­ri­o­den är i van­li­ga fall ett ka­len­der­år. Rap­por­te­rings­pe­ri­o­den kan ock­så vara kor­ta­re be­ro­en­de på när pro­jek­tet på­bör­jas el­ler av­slu­tas. Skriv in de sis­ta upp­följ­nings­upp­gif­ter­na an­gå­en­de pro­jek­tet i sam­band med den sis­ta be­tal­nings­an­sö­kan. NTM-cen­tra­len el­ler Le­a­der­grup­pen god­kän­ner upp­gif­ter­na en gång om året, all­tid i feb­ru­a­ri. Ef­ter det här kan du inte läng­re änd­ra upp­gif­ter­na för rap­por­te­rings­pe­ri­o­den i frå­ga. Vid be­hov kan NTM-cen­tra­len el­ler Le­a­der­grup­pen be­gä­ra tilläggs­upp­gif­ter (kom­plet­te­ring). Om en se­pa­rat be­gä­ran görs, ska upp­följ­nings­upp­gif­ter om pro­jek­tet dess­utom ges i 2 år ef­ter att den sis­ta stöd­pos­ten har be­ta­lats ut.

Slutrap­port för ut­veck­lings­pro­jekt

För alla ut­veck­lings­pro­jekt (ock­så all­män­nyt­ti­ga in­ve­ste­rings­pro­jekt) ska en slutrap­port ges in i sam­band med den sis­ta an­sö­kan om ut­be­tal­ning. I slutrap­por­ten grans­kas hur pro­jek­tet el­ler den all­män­nyt­ti­ga in­ve­ste­ring­en har fram­skri­dit i för­hål­lan­de till den god­kän­da pro­jekt­pla­nen. Slutrap­por­ten ska ock­så in­ne­hål­la en be­skriv­ning av ef­fek­ter­na av pro­jek­tet. Slutrap­por­ten spa­ras i Hyr­rä som bi­la­ga till an­sö­kan om slut­be­tal­ning. NTM-cen­tra­len el­ler ak­tions­grup­pen kon­trol­le­rar slutrap­por­ten.

I slutrap­por­ten grans­kas det hur pro­jek­tet har fram­skri­dit i för­hål­lan­de till den god­kän­da pro­jekt­pla­nen. Slutrap­por­ten ska in­ne­hål­la föl­jan­de upp­gif­ter:

  1. Nam­net på den som ge­nom­för verk­sam­he­ten
  2. Pro­jek­tets namn och pro­jekt­sig­num
  3. En sam­man­fatt­ning av pro­jek­tet
  4. Rap­port

4.1 Pro­jek­tets mål

  1. de mål på en hög­re ni­vå som pro­jek­tet in­går i
  2. må­len för pro­jek­tet

4.2 Ge­nom­fö­ran­de

  1. åt­gär­der
  2. tid­ta­bell
  3. re­sur­ser
  4. or­ga­ni­se­ring­en av ge­nom­fö­ran­det
  5. kost­na­der och fi­nan­si­e­ring
  6. rap­por­te­ring och upp­följ­ning
  7. hy­po­te­ser om ge­nom­fö­ran­det och ris­ker

4.3 Sam­ar­bet­s­part­ner

4.4 Re­sul­tat och verk­ning­ar

  1. För­slag till fort­sat­ta åt­gär­der
  2. Un­der­teck­na­re och da­tum

UPP­FÖLJ­NINGS­UPP­GIF­TER­NAS IN­NE­HÅLL

An­tal sys­sel­sat­ta un­der pro­jek­tet (års­ver­ken)

Med sys­sel­sat­ta un­der pro­jek­tet av­ses per­so­ner som har an­ställts med pro­jekt­fi­nan­si­e­ring för att ge­nom­fö­ra pro­jek­tet. An­ta­let sys­sel­sat­ta an­ges en­ligt kön och ål­der. Det upp­ges i form av års­ver­ken per rap­por­te­rings­pe­ri­od.

Års­ver­ke­na be­räk­nas en­ligt föl­jan­de for­mel:

Pro­jekt som helt el­ler del­vis ge­nom­förs av ett stat­ligt äm­bets­verk el­ler in­rätt­ning (års­ver­ken, euro)

När det gäl­ler pro­jekt som helt el­ler del­vis ge­nom­förs av ett stat­ligt äm­bets­verk el­ler en stat­lig in­rätt­ning (t.ex. Na­tur­re­sur­sin­sti­tu­tet) an­mäls för vart och ett år det an­tal års­ver­ken som det stat­li­ga äm­bets­ver­ket el­ler den stat­li­ga in­rätt­ning­en har an­vänt och det lö­ne­be­lopp som an­vänts till de här års­ver­ke­na. De stat­li­ga äm­bets­ver­ken och in­rätt­ning­ar­na upp­räk­nas på Stats­kon­to­rets webb­plats (http://www.val­tio­kont­to­ri.fi/ka­sik­ir­ja/Pu­blic/de­fault.aspx?no­de­id=25946).

An­tal ar­bets­plat­ser som upp­stått till följd av pro­jek­tet (st.)

An­ta­let ar­bets­plat­ser som upp­stått till följd av pro­jek­tet an­mäls inte per rap­por­te­rings­pe­ri­od, i stäl­let fylls det i en enda gång i sam­band med att pro­jek­tet av­slu­tas. Här in­räk­nas inte per­so­ner som sys­sel­satts med pro­jekt­fi­nan­si­e­ring un­der pro­jek­tet, ef­ter­som de hän­förs till an­ta­let sys­sel­sat­ta un­der pro­jek­tet. Ett nytt ar­bets­till­fäl­le som upp­stått till följd av pro­jek­tet upp­ges en­ligt kön och ål­der. Om ar­bets­till­fäl­let är en halv­tids­an­ställ­ning har 0,5 nya ar­bets­plat­ser upp­stått. Om ar­bets­till­fäl­let är en del­års­an­ställ­ning mot­sva­rar t.ex. tre må­na­ders år­lig ar­bets­tid 0,25 ar­bets­plat­ser.

An­tal ut­bild­nings­da­gar (st.)

Som ut­bild­nings­dag räk­nas 8 tim­mars ut­bild­ning. For­meln är föl­jan­de: Den ut­bild­ning (i tim­mar) som er­bju­dits alla som del­ta­git i ut­bild­ning­en /8 h. Ex­em­pel: Ut­bild­ning ord­nas i fem da­gar, och den är fyra tim­mar lång var­je dag. To­talt allt­så 20 tim­mar. For­mel: 20/8= 2,5 ut­bild­nings­da­gar.

Upp­ge den er­bjud­na ut­bild­ning­en per rap­por­te­rings­pe­ri­od. Ex­em­pel: 5 ut­bild­nings­da­gar er­bjöds år 2016 och 7 ut­bild­nings­da­gar år 2017.

An­tal per­so­ner som del­ta­git i ut­bild­ning­en (st.)

Var och en som del­ta­git i ut­bild­ning räk­nas en enda gång un­der pro­jek­tet. Om en per­son del­tar i fle­ra oli­ka ut­bild­nings­till­fäl­len inom ra­men för ett och sam­ma pro­jekt, räk­nas han el­ler hon en enda gång. Om en och sam­ma per­son del­tar i ut­bild­ning inom ra­men för fle­ra oli­ka pro­jekt, räk­nas han el­ler hon som del­ta­ga­re en gång per pro­jekt. Om ut­bild­ning­en är ge­men­sam för två pro­jekt, räk­nas del­ta­gar­na in i vart­de­ra pro­jek­tet en gång.

An­mäl an­ta­let per­so­ner som del­ta­git i ut­bild­ning­en per rap­por­te­rings­pe­ri­od. Un­der var­je rap­por­te­rings­pe­ri­od an­mäls bara nya del­ta­ga­re. Dela upp an­ta­let en­ligt kön och ål­der.

Mäng­den pu­bli­ce­rat ma­te­ri­al (st.)

Med pu­bli­ce­rat ma­te­ri­al av­ses t.ex. bro­schy­rer, tid­nings­ar­tik­lar och ny­hets­brev. Ma­te­ri­a­let kan vara an­ting­en i tryckt form el­ler pu­bli­ce­rat på web­ben. Upp­ge an­ta­let se­pa­ra­ta pu­bli­ka­tio­ner, inte hur stor den sam­man­lag­da upp­la­gan är. Ex­em­pel: en webb­si­da in­klu­si­ve un­der­si­dor som pro­jek­tet har sam­man­ställt räk­nas som en enda pu­bli­ka­tion.

Upp­ge pu­bli­ka­tio­ner­na per rap­por­te­rings­pe­ri­od. Om ett pro­jekt till ex­em­pel har pu­bli­ce­rat en webb­si­da när pro­jek­tet star­ta­de ska den upp­ges un­der den förs­ta rap­por­te­rings­pe­ri­o­den. Un­der de föl­jan­de rap­por­te­rings­pe­ri­o­der­na upp­ges den inte läng­re.

An­tal stöd­da in­fo­till­ställ­ning­ar (st.)               

Med in­fo­till­ställ­ning­ar av­ses till­ställ­ning­ar där det be­rät­tas om så­dant som har med pro­jek­tets in­ne­håll att gö­ra. Här räk­nas det in ock­så till­ställ­ning­ar som inte har an­ord­nats av pro­jek­tet men där pro­jek­tet med­ver­kar med ett in­lägg.

Upp­ge in­fo­till­ställ­ning­ar­na per rap­por­te­rings­pe­ri­od.

An­tal de­mon­stra­tions­till­ställ­ning­ar (st.)

Med de­mon­stra­tion av­ses att en ny sak el­ler en ny in­ve­ste­ring fö­re­vi­sas i prak­ti­ken.

Upp­ge de­mon­stra­tions­till­ställ­ning­ar­na per rap­por­te­rings­pe­ri­od.

An­tal per­so­ner i lands­byg­den som drar nyt­ta av för­bätt­rad ser­vice (st.)

I an­ta­let per­so­ner på lands­byg­den som drar nyt­ta av för­bätt­rad ser­vice in­räk­nas alla in­vå­na­re inom lands­bygds­om­rå­det (= an­ta­let in­vå­na­re i det om­rå­de/den kom­mun/den by där pro­jek­tet ge­nom­förs) som po­ten­ti­ellt drar nyt­ta av pro­jek­tet. Ex­em­pel: an­ta­let in­vå­na­re i när­om­rå­det som drar nyt­ta av att by­as­tu­gan re­pa­re­ras.

Ange upp­gif­ten per rap­por­te­rings­pe­ri­od. Un­der var­je rap­por­te­rings­pe­ri­od upp­ges bara de nya lands­bygd­s­in­vå­na­re som drar nyt­ta av pro­jek­tet. Ett ex­em­pel: om 100 per­so­ner drar nyt­ta av pro­jek­tet un­der den förs­ta pe­ri­o­den och yt­ter­li­ga­re 100 drar nyt­ta av det un­der den and­ra pe­ri­o­den, ange då 100 för den förs­ta rap­por­te­rings­pe­ri­o­den och 100 för den and­ra. På så sätt är an­ta­let per­so­ner som drar nyt­ta av pro­jek­tet 200. Om nyt­tan un­der de oli­ka pe­ri­o­der­na till­fal­ler sam­ma be­folk­ning så ange an­ta­let per­so­ner en enda gång; t.ex. 200 per­so­ner i upp­gif­ter­na för det förs­ta året och 0 per­so­ner för det and­ra året, då är det sam­man­lag­da an­ta­let per­so­ner som drar nyt­ta av pro­jek­tet 200.

An­tal pre­ste­ra­de tal­ko­tim­mar un­der pro­jek­tet (h)

I det ut­för­da tal­ko­ar­be­tet in­räk­nas tal­ko­tim­mar som alla som har fyllt åt­min­sto­ne 15 år har pre­ste­rat. Om det inom pro­jek­tet har ut­förts mer tal­ko­ar­be­te än vad som an­getts som mål­ni­vå, an­ges den över­skju­tan­de de­len i ut­fall­sko­lum­nen på rad­en ”var­av tal­ko­tim­mar över den mål­sat­ta ni­vån”.

Upp­ge de pre­ste­ra­de tal­ko­tim­mar­na per rap­por­te­rings­pe­ri­od.

Tjäns­ter på nä­tet som får stöd (st.)

Det här be­ty­der e-tjäns­ter som har ut­veck­lats ge­nom det fi­nan­si­e­ra­de pro­jek­tet. Upp­ge tjäns­ter­na per rap­por­te­rings­pe­ri­od.

Den här upp­följ­nings­upp­gif­ten frå­gas det ef­ter bara när det hand­lar om el­ekt­ro­nis­ka tjäns­ter, allt­så ut­veck­lings­pro­jekt inom åt­gärd 7.3.

An­tal nä­tan­slut­ning­ar som stöds/har stötts (st.)

Upp­ge an­ta­let nä­tan­slut­ning­ar som stöds/har stötts per rap­por­te­rings­pe­ri­od. För var­je rap­por­te­rings­pe­ri­od an­ges bara an­ta­let nya nä­tan­slut­ning­ar.

Den här upp­följ­nings­upp­gif­ten frå­gas det ef­ter bara när det hand­lar om byg­gan­de av bred­bandsin­fra­struk­tur, allt­så in­ve­ste­rings­pro­jekt inom åt­gärd 7.3.

In­ve­ste­ring­ar som pro­du­ce­rar för­ny­bar ener­gi (MWH/år)

Inom pro­jekt som pro­du­ce­rar för­ny­bar ener­gi (el och/el­ler vär­me) upp­ges det år­li­ga ener­gi­pro­duk­tions­ut­fal­let. An­vänd en­he­ten me­ga­wat­tim­mar/år.

Den här upp­följ­nings­upp­gif­ten frå­gas det ef­ter bara när det hand­lar om ska­pan­de, för­bätt­ring och ut­bygg­nad av små­ska­lig in­fra­struk­tur, allt­så åt­gärd 7.2.

Nya pro­duk­ter och me­to­der som ut­veck­lats inom pro­jek­tet (st.)

Om nya pro­duk­ter och me­to­der ut­veck­las inom pro­jek­tet, upp­ge då de­ras an­tal. Nya pro­duk­ter och me­to­der upp­kom­mer fram­för allt inom fö­re­tags­gruppspro­jekt och inom ut­veck­lings­pro­jekt för pro­duk­ter, tjäns­ter och pro­ces­ser (s.k. ex­pe­ri­men­tellt ut­veck­lan­de), där stö­det är 60 %.

När pro­jek­tet av­slu­tas ska du ock­så ange hu­ru­vi­da pro­jek­tet har bi­dra­git till upp­koms­ten av nya tjäns­ter, pro­duk­ter el­ler me­to­der. Om så är fal­let, be­skriv då tjäns­ten, pro­duk­ten el­ler me­to­den kort­fat­tat.

An­tal nya tjäns­ter/pro­duk­ter ge­men­sam­ma för fö­re­ta­gen (st.)

Om de fö­re­tag som med­ver­kar i pro­jek­tet har ut­veck­lat nya ge­men­sam­ma tjäns­ter el­ler pro­duk­ter, upp­ge dem då här. Upp­ge an­ta­let ge­men­sam­ma nya tjäns­ter per rap­por­te­rings­pe­ri­od.

När pro­jek­tet av­slu­tas ska du ock­så ange hu­ru­vi­da pro­jek­tet har bi­dra­git till upp­koms­ten av nya tjäns­ter, pro­duk­ter el­ler me­to­der. Om så är fal­let, be­skriv då tjäns­ten, pro­duk­ten el­ler me­to­den kort­fat­tat.

Nya fö­re­tag som ska­pats som kon­se­kvens av pro­jek­tet (st.)

Upp­ge an­ta­let nya fö­re­tag som upp­kom­mit som kon­se­kvens av pro­jek­tet.

När pro­jek­tet av­slu­tas ska du ock­så ange hu­ru­vi­da pro­jek­tet har bi­dra­git till att nya fö­re­tag ska­pats. Om så är fal­let, ange då hur­da­na fö­re­tag som har upp­kom­mit.

An­tal fö­re­tag som är med i pro­jek­tet (st.)

Upp­ge an­ta­let fö­re­tag som är med i pro­jek­tet och drar nyt­ta av det.

An­tal öv­ri­ga ak­tö­rer som del­tog i pro­jek­tet (st.)

Upp­ge an­ta­let ak­tö­rer som del­tar i pro­jek­tet och drar nyt­ta av det. I an­ta­let in­räk­nas ock­så den sö­kan­de par­ten och ak­tö­rer som ge­nom­för nå­gon del av pro­jek­tet. Pro­du­cen­ter av köp­ta tjäns­ter räk­nas inte in.

Med ak­tö­rer av­ses här t.ex. ut­veck­la­r­or­ga­ni­sa­tio­ner men inte fö­re­tag.

An­tal fö­re­tag som del­tar i ut­veck­ling­en av kor­ta le­ve­rans­ked­jor el­ler lo­ka­la mark­na­der (st.)

Med den här upp­följ­nings­upp­gif­ten av­ses fö­re­tag som del­tar i verk­sam­he­ten inom ett pro­jekt där kor­ta le­ve­rans­ked­jor el­ler lo­ka­la sälj­främ­jan­de åt­gär­der som gäl­ler livs­me­del in­rät­tas el­ler ut­veck­las. An­ta­let går­dar som med­ver­kar i pro­jek­tet an­ges se­pa­rat.

Upp­ge an­ta­len fö­re­tag och går­dar per rap­por­te­rings­pe­ri­od. Un­der var­je rap­por­te­rings­pe­ri­od an­ges bara de nya med­ver­kan­de fö­re­ta­gen re­spek­ti­ve går­dar­na.

UPP­FÖLJ­NINGS­UPP­GIF­TER SOM GÄL­LER LE­A­DER-PRO­JEKT

Pro­jekt som fi­nan­si­e­rats via en Le­a­der­grupp om­bes läm­na in upp­gif­ter­na här ne­dan vid si­dan av öv­ri­ga upp­följ­nings­upp­gif­ter. Fyll i de upp­gif­ter som pas­sar in på pro­jek­tet.

An­tal del­ta­ga­re i ak­ti­ve­rings­till­fäl­len (st.)

Som ak­ti­ve­rings­till­fäl­len räk­nas alla in­for­ma­tions­till­fäl­len som pro­jek­tet har ord­nat el­ler som pro­jek­tet har del­ta­git i. An­ta­let del­ta­gan­de kvin­nor och an­ta­let del­ta­gan­de män an­ges.

Upp­ge an­ta­let del­ta­ga­re i ak­ti­ve­rings­till­fäl­len per rap­por­te­rings­pe­ri­od.

Mil­jö­för­bätt­ran­de åt­gär­der (st.)

Med mil­jö­för­bätt­ran­de åt­gär­der av­ses bå­de ut­veck­ling och in­ve­ste­ring­ar som har en mil­jö­för­bätt­ran­de in­ver­kan. Det kan vara frå­ga om t.ex. mil­jö­ut­bild­ning el­ler pro­jekt för att åter­stäl­la land­ska­pet.

Upp­ge an­ta­let mil­jö­för­bätt­ran­de åt­gär­der per rap­por­te­rings­pe­ri­od.

Bygg­da/re­no­ve­ra­de/ut­rus­ta­de bygg­na­der och kon­struk­tio­ner (st.)

Upp­ge an­ta­let bygg­na­der och kon­struk­tio­ner som byggts/re­no­ve­rats/ut­rus­tats med pro­jekt­fi­nan­si­e­ring per rap­por­te­rings­pe­ri­od.

Ut­ar­be­ta­de och upp­da­te­ra­de pla­ner (st.)

Som ut­ar­be­ta­de och upp­da­te­ra­de pla­ner be­trak­tas bl.a. bya-, land­skaps­vårds- och väl­färds­pla­ner.

Upp­ge pla­ner­na per rap­por­te­rings­pe­ri­od.

Or­ga­ni­sa­tio­ner som del­tar i pro­jek­tet (st.)

Med det här av­ses för­e­ning­ar, or­ga­ni­sa­tio­ner, fö­re­tag och and­ra ak­tö­rer av oli­ka slag som del­tar i ge­nom­fö­ran­det av pro­jek­tet. Ock­så den sö­kan­de par­ten och ak­tö­rer som ge­nom­för nå­gon del av pro­jek­tet räk­nas in.

HYR­RÄ-AN­VIS­NING­ARUt­veck­lings­pro­jekt27.3.2015