Kylvöalamuutokset

Sähköinen asiointi

Loh­ko­muu­tok­sien il­moit­ta­mi­sen eh­dot löy­dät vuo­den 2015 ha­kuopp­paas­ta.

Kyl­vöa­la­muu­tok­set teh­dään Vipu-pal­ve­lun Säh­köi­ses­sä asi­oin­nis­sa.

Etu­si­vun ylä­pal­kin Säh­köi­nen asi­oin­ti -va­lik­koa pai­na­mal­la avau­tuu Säh­köi­sen asi­oin­nin aika­tau­lut. Nä­ky­mäs­sä on lu­e­tel­tu asi­oin­nin eri osi­oi­ta al­lek­kain. Jo­kai­sen osi­on koh­dal­la on aika­jana, joka ker­too ky­sei­sen toi­min­non auki­olo­ajan. Pu­nai­nen vii­va osoit­taa nyky­het­keä. Va­lit­se Kyl­vö­ala­muu­tok­set.

Lohkotiedot

Säh­köi­ses­sä kyl­vö­ala­muu­tos il­moi­tuk­ses­sa si­nun tu­lee il­moit­taa kaik­ki ti­lan pe­rus- ja kas­vu­loh­ko­tie­dot.

Huo­maa, että säh­köi­sen muu­tos­il­moi­tuk­sen yh­tey­des­sä lä­he­te­tään kaik­ki, myös muut­tu­mat­to­mat pe­rus- ja kas­vu­loh­ko­tie­dot, vaik­ka et oli­si teh­nyt muu­tok­sia.

Va­lit­se seu­raa­vak­si pon­nah­dus­ik­ku­nas­ta esi­täyt­tö. Va­lit­ta­va­na­si on Pää­tuki­ha­kuun säh­köi­ses­ti tal­len­ne­tut tie­dot, jos olet pa­laut­ta­nut pää­tuki­haun säh­köi­ses­ti. Mi­kä­li olet pa­laut­ta­nut pää­tuki­haun pa­pe­ril­la, tu­lee täl­löin pa­laut­taa myös kyl­vö­ala­muu­tok­set pa­pe­ri­se­na.

Kun olet va­lin­nut esi­täyt­tö­tie­dot, aloi­ta loh­ko­tie­to­jen syöt­tä­mi­nen. Loh­ko­tie­dot kan­nat­taa en­sin esi­täyt­tää ja vas­ta tä­män jäl­keen teh­dä pe­rus­loh­ko­jen hal­lin­nan­muu­tok­set.

Pe­rus­loh­kot avau­tu­vat va­sem­paan reu­naan loh­ko­tun­nuk­sen mu­kaan (vaik­ka tun­nus­ta ei ni­men edes­sä näy­te­tä­kään). Kart­ta­ku­van ylä­reu­nas­sa nä­kyy loh­ko­tun­nus. Pe­rus­loh­kot on mah­dol­lis­ta jär­jes­tää lis­taan: loh­ko­tun­nuk­sen, ni­men tai pin­ta-alan mu­kaan. Si­vun ala­reu­nas­sa näet pe­rus­loh­koa kos­ke­vat tie­dot sekä mah­dol­li­set kas­vu­loh­ko­tie­dot.

Kun va­lit­set pe­rus­loh­kon lis­tal­ta, avau­tuu sen kart­ta­nä­ky­mä etu­si­vul­le. Kart­ta on mah­dol­lis­ta ava­ta koko si­vun nä­ky­väk­si sen oi­ke­as­ta ylä­kul­mas­ta ole­vas­ta pai­nik­kees­ta Suu­ren­na kart­ta tai va­sem­mas­sa ala­reu­nas­sa ole­vas­ta Työ­ka­lut pai­nik­kees­ta. Ol­les­sa­si koko si­vun kart­ta­nä­ky­mäs­sä saat pe­rus­loh­kol­le nä­ky­viin kart­ta­työ­ka­lut, joil­la pys­tyt te­ke­mään raja­kor­jauk­sen pe­rus­loh­kol­le,  mit­tauk­sia sekä piir­tä­mään kas­vu­loh­ko­ja.

Pe­rus­loh­ko­lis­tan ala­reu­nas­sa si­jait­se­vas­ta koh­das­ta Lisä­toi­min­not, voit teh­dä seu­raa­via toi­men­pi­tei­tä:

Loh­ko­tie­dot si­vun ala­reu­nas­sa il­moi­te­taan pe­rus- ja kas­vu­loh­koa kos­ke­vat tie­dot.

Loh­kon vuok­raus­tie­to, tila­tuki­o­mi­nai­suus, maan­käyt­tö­lä­ji sekä huk­ka­kau­ra­tie­to ovat va­lit­ta­vis­sa alas­veto­va­li­kois­ta.

Si­nun on myös mah­dol­lis­ta pois­taa pe­rus­loh­ko hal­lin­nas­ta ylä­kul­mas­sa ole­vas­ta -pai­nik­kees­ta. Hal­lin­nas­ta­si pois­tet­tu loh­ko nä­kyy loh­ko­lis­tal­la yli­vii­vat­tu­na.

Pe­rus­loh­ko on mah­dol­lis­ta pa­laut­taa hal­lin­taan si­vun ala­reu­nas­ta Pa­lau­ta hal­lin­taa -pai­nik­kees­ta.

Kas­vu­loh­ko­tie­dot

Esi­täyt­tö­vai­hees­sa va­lit­tes­sa­si  Pää­tuki­ha­kuun säh­köi­ses­ti tal­len­ne­tut tie­dot on pe­rus­loh­kon ala­puo­lel­la kas­vu­loh­kot. Kas­vu­loh­ko­tie­to­ja on mah­dol­lis­ta läh­teä täyt­tä­mään myös Li­sää uusi kas­vu­loh­ko toi­min­non kaut­ta.

Va­lit­se kas­vi- ja kyl­vö­sie­me­nen laa­tu tie­dot alas­veto­va­li­kois­ta. Mo­lem­mis­sa laa­ti­kois­sa tie­dot ovat aak­kos­jär­jes­tyk­ses­sä. Kun kas­vi tai la­ji­ke on ker­taal­leen va­lit­tu/käy­tet­ty jää se lis­taan ylim­mäi­sek­si. Kyl­vö­sie­me­nen laa­tu ja luo­mun vai­he va­li­taan alas­veto­va­li­kois­ta.

Va­lit­ta­es­sa kas­vu­loh­ko, siir­tyy sil­le au­to­maat­ti­ses­ti se pin­ta-ala, mikä pe­rus­loh­kol­ta on vie­lä käy­tet­tä­vis­sä.

Raja­kor­jauk­set

Va­lit­se loh­ko, jon­ka ra­jo­ja ha­lu­at kor­ja­ta. Raja­kor­jaus aloi­te­taan va­lit­se­mal­la työ­kalu­va­li­kon toi­min­to Pe­rus­loh­kon raja­kor­jaus

So­vel­lus huo­maut­taa, jos loh­kol­le on tal­len­net­tu kas­vu­loh­ko­ja. Va­lit­se Kyl­lä, jos ha­lu­at jat­kaa ra­jan kor­jaa­mis­ta. Muis­ta tal­len­taa raja­kor­jauk­sen jäl­keen kas­vu­loh­ko­tie­dot uu­des­taan.

Pe­rus­loh­kon raja­vii­vat ak­ti­voi­tu­vat muo­kat­ta­vak­si. Ota kiin­ni raja­vii­van nurk­ka­pis­teis­tä ja lii­ku­ta ne oi­kei­siin koh­tiin. Vah­vis­ta muu­tok­set Tal­len­na -pai­nik­keel­la.

Kas­vu­loh­kon piir­to

Aloi­ta kas­vu­loh­kon tie­to­jen an­ta­mi­nen Li­sää uusi kas­vu­loh­ko -pai­nik­kees­ta.

Jos teet yh­del­le pe­rus­loh­kol­le use­am­man kas­vu­loh­kon, tu­lee si­nun piir­tää kas­vu­loh­ko­jen ra­jat kart­taan. Piir­rä vain ne ra­jat, jot­ka ei­vät vas­taa pe­rus­loh­kon ra­jo­ja. Esi­mer­kik­si ti­lan­tees­sa, jos­sa pe­rus­loh­kol­la on kak­si eri kas­vu­loh­koa, piir­rä vain se raja, joka hal­kai­see pe­rus­loh­kon. Sii­nä ta­pauk­ses­sa, että pe­rus­loh­kol­la on vain yksi kas­vu­loh­ko, piir­ros­ta ei teh­dä.

Va­lit­se kas­vi ja kyl­vö­sie­me­nen la­ji­ke alas­veto­va­li­kois­ta. Va­lit­ta­vat vaih­to­eh­dot ovat laa­ti­kois­sa aak­kos­jär­jes­tyk­ses­sä. Kun kas­vi tai la­ji­ke on ker­taal­leen va­lit­tu/käy­tet­ty, jää se lis­taan ylim­mäk­si. Myös kyl­vö­sie­me­nen laa­tu ja luo­mun vai­he tu­lee va­li­ta alas­veto­va­li­kos­ta.

Uu­den kas­vu­loh­kon voit li­sä­tä va­lit­se­mal­la Li­sää kas­vu­loh­ko.

Voit piir­tää kas­vu­loh­kot myös suo­raan kar­tal­la va­lit­se­mal­la en­sin pe­rus­loh­kon, jol­le ha­lu­at piir­tää kas­vu­loh­ko­ja ja tä­män jäl­keen va­lit­se työ­kalu­va­li­kon toi­min­to Piir­rä kas­vu­loh­ko­ja. Aloi­ta piir­tä­mi­nen klik­kaa­mal­la rei­lus­ti raja­vii­van ulko­puo­lel­ta tai piir­rä sisä­kas­vus­to klik­kaa­mal­la kas­vu­loh­kon si­säl­lä.

Koh­dis­ta kas­vu­loh­kot kar­tal­le ja hy­väk­sy ne.

Kun olet val­mis klik­kaa Seu­raa­va vai­he -pai­ni­ket­ta.

Jois­sa­kin ta­pauk­sis­sa saa­tat jou­tua piir­tä­mään kas­vu­loh­kon niin, että piir­tä­mä­si kas­vu­loh­kon si­jain­ti ei vas­taa to­del­lis­ta ti­lan­net­ta maas­tos­sa. Esi­mer­kik­si jos olet yh­dis­tä­nyt usei­ta ti­la­päi­ses­ti vil­je­le­mät­tö­miä kas­vu­loh­ko­ja yh­dek­si kas­vu­loh­kok­si, voit piir­tää tä­män yh­dis­te­tyn kas­vu­loh­kon kar­tal­le.  Yleis­oh­jee­na täl­lai­ses­sa ta­pauk­ses­sa on, että pin­ta-alan oi­keel­li­suus on tär­ke­äm­pää kuin si­jain­nin oi­keel­li­suus. Sa­moin, jos moni­muo­tois­ten loh­ko­jen piir­tä­mi­nen on tek­ni­ses­ti niin han­ka­laa, ett­ei kart­ta­oh­jel­ma pys­ty sitä te­ke­mään, muo­dos­ta yk­sin­ker­tai­sem­pi loh­ko, jon­ka pin­ta-ala vas­taa il­moit­ta­maa­si kas­vu­loh­kon alaa. Il­moi­ta täl­löin kas­vu­loh­kon lisä­tie­dois­sa, että piir­ros ei täy­sin vas­taa kas­vu­loh­kon si­jain­tia.

Seu­raa­vak­si au­ke­aa Vah­vis­tusik­ku­na, jos­sa ky­sy­tään ’Ha­lu­at­ko tal­len­taa tai muo­ka­ta kas­vu­loh­kon kas­ve­ja?’ Va­lit­se Kyl­lä, niin voit va­li­ta kas­vu­loh­ko­jen kas­vit heti kar­tal­la.

Klik­kaa kas­vu­loh­koa loh­ko ker­ral­laan, jol­loin au­ke­aa ik­ku­na, jos­ta voit va­li­ta kas­vu­loh­kol­le kas­vit. Klik­kaa Val­mis.  Lo­puk­si Tal­len­na kas­vu­loh­kot ja voit siir­ry pois kar­tal­ta klik­kaa­mal­la Pie­nen­nä kart­ta-pai­nik­kees­ta.

Tar­kem­mat oh­jeet kas­vu- ja pe­rus­loh­ko­jen piir­tä­mi­seen löy­dät vi­de­ois­ta osoit­tees­ta https://dre­amb­ro­ker.com/chan­nel/18a197o0/.

Lohkotietojen yhteenveto

Loh­ko­tie­to­jen yh­teen­ve­don pää­set tar­kas­te­le­maan kas­vi­la­jeit­tain ja pe­rus­loh­koit­tain me­ne­mäl­lä Loh­ko­tie­to­jen yh­teen­veto -väli­leh­del­le. Näet myös nä­ky­män sii­hen men­nes­sä tal­len­ne­tuis­ta raja­kor­jauk­sis­ta.

Ympäristösitoumuksen toimenpiteet

Ym­pä­ris­tö­si­tou­muk­seen va­lit­se­ma­si toi­men­pi­teet on lis­tat­tu alle. Käy läpi toi­men­pi­tei­siin liit­ty­vät loh­kot ja yk­si­tyis­koh­dat vih­rei­tä hai­ta­rei­ta avaa­mal­la.

Vipuneuvoja

Vipu­neu­vo­ja si­säl­tää il­moi­tet­ta­viin tie­toi­hin sekä ha­et­ta­viin tu­kiin liit­ty­viä huo­mau­tuk­sia sekä var­mis­taa vil­je­lyn moni­puo­lis­ta­mi­sen täyt­ty­mi­sen.

Yhteenveto ja lähetys

Siir­ry seu­raa­vak­si väli­leh­del­le Yh­teen­veto ja lä­he­tys. Anna säh­kö­pos­ti­o­soi­te, jo­hon vah­vis­tus­vies­ti lä­he­te­tään. Lä­he­tä kä­si­tel­tä­väk­si -pai­ni­ke ak­ti­voi­tuu tä­män jäl­keen. Tar­kis­ta ha­ke­muk­sel­le tal­len­ne­tut tie­dot ja lä­he­tä ha­ke­mus kä­si­tel­tä­väk­si.

 

Lä­he­tyk­sen jäl­keen var­mis­ta Tu­los­ta ha­ke­mus­tie­dot -pai­nik­keen kaut­ta tu­los­teel­ta, että si­vun oi­ke­aan ylä­lai­taan on tul­lut vies­ti jos­sa ker­ro­taan il­moi­tuk­sen lä­he­tys­aika. Yh­teen­veto kan­nat­taa tal­len­taa ko­neel­le tai tu­los­taa. Myös säh­kö­pos­tii­si on saa­pu­nut vah­vis­tus­vies­ti. Nyt voit pa­la­ta Säh­köi­sen asi­oin­nin etu­si­vul­le tai sul­kea Säh­köi­sen asi­oin­nin.

Lähettämisen jälkeen

Jos lä­het­tä­mi­sen jäl­keen on tar­peen teh­dä muu­tok­sia lä­he­tet­tyi­hin tie­toi­hin, voit teh­dä muu­tok­set me­ne­mäl­lä uu­del­leen Säh­köi­sen asi­oin­nin Kyl­vö­ala­muu­tok­set -osi­oon. Tääl­tä voit va­li­ta Yh­teen­veto ja lä­he­tys -väli­leh­del­tä Pe­ruu­ta lä­he­tet­ty ha­ke­mus -toi­min­non. Muu­tok­sia ha­ke­muk­seen voit teh­dä 15.6.2015 asti. Kun olet muut­ta­nut ha­ke­mus­ta, muis­ta aina lä­het­tää ha­ke­mus uu­del­leen.

Kasvulohkopiirrosten tulostaminen

Suu­ren­na kart­ta tar­kas­tel­lak­se­si kas­vu­loh­ko­ja­ko­ja. Chro­me-se­lai­mes­sa pai­na Ctrl+p-näp­päin­yh­dis­tel­mää, jol­loin avau­tuu se­lai­men oma tu­los­tus­ik­ku­na. Fire­fox-se­lai­mes­sa avaa oi­ke­an ylä­nur­kan va­li­kon tu­los­ta-koh­ta. Useim­mi­ten vaa­ka­suun­tai­nen tu­los­tus on pa­ras.

Kyl­vö­ala­muu­tok­set (Lnro 117) - Vipu-käyt­tä­jän ohje3.6.2015