HANKESUUNNITELMA

Osio päivitetty 14.1.2020

In­ves­toin­ti­tuen myön­tä­mi­sen edel­ly­tyk­se­nä on, että ha­ki­ja esit­tää lii­ke­toi­min­ta­suun­ni­tel­man. Lii­ke­toi­min­ta­suun­ni­tel­maa ei kui­ten­kaan tar­vit­se esit­tää, jos ha­ke­mus kos­kee sala­o­ji­tus­ta, me­hi­läis­ta­lout­ta, sa­don­kor­juu­ko­neen han­kin­taa yh­teis­käyt­töön tai työ­ym­pä­ris­töä, tuo­tan­to­hy­gie­ni­aa, eläin­ten hy­vin­voin­tia tai ym­pä­ris­tön ti­laa edis­tä­vää in­ves­toin­tia.

Mi­kä­li lii­ke­toi­min­ta­suun­ni­tel­maa ei vaa­di­ta, ku­vaa lii­ke­toi­min­taa lisä­tie­to­ja-koh­das­sa si­ten, että ELY-kes­kus voi ar­vi­oi­da tuen myön­tä­mi­sen edel­ly­tyk­siä ja teh­dä va­lin­nan ra­hoi­tet­ta­vis­ta ha­ke­muk­sis­ta. Voit esit­tää sel­vi­tyk­sen myös eril­li­sel­lä liit­teel­lä.

Han­ke­suun­ni­tel­ma-väli­leh­ti si­säl­tää seu­raa­vat ken­tät:

Tal­len­na ja jat­ka -pai­nik­kees­ta lo­mak­keel­le au­ke­aa kol­me uut­ta väli­leh­teä: Kus­tan­nus ja ra­hoi­tus, Ta­voit­teet (tämä väli­leh­ti nä­kyy vain niis­sä ti­lan­teis­sa, kun tie­to tar­vi­taan) sekä Alle­kir­joi­tus ja lä­he­tys.

Tal­len­nuk­sen jäl­keen pa­laa ta­kai­sin Han­ke­suun­ni­tel­ma-väli­leh­del­le tal­len­ta­maan sin­ne tal­len­nuk­sen jäl­keen il­mes­ty­neet aihe­a­lu­eet: Liit­teet ja In­ves­toin­tia/ra­ken­ta­mis­ta var­ten tar­vit­ta­vat lu­vat mi­kä­li kyse on ra­ken­ta­mi­ses­ta.

Liitteet ( ja luvat)

Tal­len­na ha­ke­muk­sel­le tar­vit­ta­vat liit­teet. Täh­del­lä mer­ki­tyt ovat pa­kol­li­sia liit­tei­tä.

Ha­ke­muk­sel­la tar­vit­ta­via lii­te­lo­mak­kei­ta löy­dät Ruo­ka­vi­ras­ton si­vul­ta.

Hakemuksen liitteet

Jos ha­ki­joi­ta on usei­ta, on kaik­kien ha­ki­joi­den ve­ro­tus-, kou­lu­tus- ja muut asia­kir­jat esi­tet­tä­vä.

Maa­ti­lan tuo­tan­nol­li­set in­ves­toin­nit

1. Lii­ke­toi­min­ta­suun­ni­tel­ma, lo­ma­ke 3430
Lii­ke­toi­min­ta­suun­ni­tel­maa ei tar­vit­se esit­tää, jos ha­ke­mus kos­kee sala­o­ji­tus­ta, me­hi­läis­ta­lout­ta, sa­don­kor­juu­ko­neen han­kin­taa yh­teis­käyt­töön tai työ­ym­pä­ris­töä, tuo­tan­to­hy­gie­ni­aa, eläin­ten hy­vin­voin­tia tai ym­pä­ris­tön ti­laa edis­tä­vää in­ves­toin­tia. Edel­lä mai­ni­tuis­sa ta­pauk­sis­sa ha­ki­jan on syy­tä liit­tää ha­ke­muk­seen­sa lii­ke­toi­min­tan­sa sa­nal­li­nen ku­vaus tai muu vas­taa­va sel­vi­tys, jon­ka pe­rus­teel­la ELY-kes­kus voi ar­vi­oi­da tuen myön­tö­e­del­ly­tyk­siä ja teh­dä va­lin­nan.

2. Pan­kin luot­to­lu­paus, lo­ma­ke 3311, jos in­ves­toin­tiin ha­e­taan kor­ko­tuki­lai­naa.

3. Ve­ro­tus­tie­dot:

4. Jäl­jen­nök­set vuok­ra­so­pi­muk­sis­ta, jos tu­et­ta­va ra­ken­nus si­jait­see alu­eel­la, jon­ka hal­lin­ta pe­rus­tuu vuok­ra­so­pi­muk­seen.  Tuen myön­tä­mi­sen edel­ly­tyk­se­nä on, että vuok­ra­so­pi­muk­set ovat voi­mas­sa 10 vuot­ta ja ne on kir­jat­tu.

5. Lo­mak­keel­le (nro 500) laa­dit­tu lu­et­te­lo yri­tyk­sen ve­lois­ta ja niis­tä ve­lois­ta, joi­den va­kuu­te­na yri­tys­o­mai­suus on, tai vas­taa­vat tie­dot muu­ten sekä tar­vit­ta­es­sa ra­si­tus­to­dis­tus maa­ti­lan ti­lois­ta.

6. Ra­ken­ta­mis­ta kos­ke­vat suun­ni­tel­mat, jot­ka on teh­ty Suo­men ra­ken­ta­mis­mää­räys­ko­ko­el­man A2 ja maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­ri­ön ra­ken­ta­mis­ta kos­ke­vien ase­tus­ten mu­kai­ses­ti

Suun­ni­tel­mas­sa on esi­tet­tä­vä sel­vi­tys toi­min­nan laa­jen­ta­mis­mah­dol­li­suuk­sis­ta sekä uu­dis­ra­ken­ta­mi­sen osal­ta sel­vi­tys kor­vat­ta­van ra­ken­nuk­sen jat­ko­käy­tös­tä.

7. Sala­o­jis­ta ja muis­ta ra­ken­ta­mi­seen liit­ty­vis­tä koh­teis­ta riit­tä­väl­lä am­mat­ti­tai­dol­la laa­di­tut suun­ni­tel­mat.

8. Ko­neis­ta, lait­teis­ta tai muis­ta han­kin­nois­ta myy­jän tar­jous.

Jos ha­ki­ja­na on yh­tei­sö, lii­tä ha­ke­muk­seen li­säk­si

Liitetiedoston lisäys

Li­sää lii­te­tie­dos­to pai­nik­kees­ta Li­sää lii­te.

Se­laa-pai­nik­kees­ta au­ke­aa ko­neen re­surs­sien­hal­lin­ta, jos­ta pää­set va­lit­se­maan ha­lu­a­ma­si liit­teen. Va­lit­se tie­dos­to re­surs­sien­hal­lin­nas­ta ja pai­na Avaa. Va­lit­se­ma­si tie­dos­ton nimi nä­kyy ik­ku­nas­sa, ja ik­ku­na sul­keu­tuu au­to­maat­ti­ses­ti het­ken ku­lut­tua.

Jos ha­lu­at pois­taa lii­te­tie­dos­ton, klik­kaa lii­te­tie­dos­ton ni­men pe­räs­sä ole­vaa pu­nais­ta ras­tia. Liit­tei­den kap­pa­le­mää­rää ei ole ra­joi­tet­tu, jo­ten voit li­sä­tä tar­vit­se­ma­si mää­rän liit­tei­tä jo­kai­seen koh­taan. Uu­den liit­teen li­sää­mi­nen ta­pah­tuu klik­kaa­mal­la uu­del­leen Li­sää lii­te.

Li­sää liit­teet pdf-muo­toi­si­na. Yh­den liit­teen mak­si­mi­koko on 10 Mt.

Voit myös li­sä­tä tar­vit­ta­van mää­rän mui­ta ha­ke­muk­seen liit­ty­viä liit­tei­tä.

Mui­den liit­tei­den li­säys ta­pah­tuu koh­das­ta Ha­ke­mus­tyyp­piin liit­ty­vät liit­teet. Laa­ti­kon si­säl­lä ole­vas­ta nuo­les­ta avau­tuu alas­veto­va­lik­ko, jos­ta voit va­li­ta li­sät­tä­vän lii­te­tyy­pin. Lii­te­tyy­pin ni­men vie­reen il­mes­tyy pai­ni­ke Lisää lii­te. Li­sää liit­teet edel­lä ku­va­tul­la ta­val­la ja sa­moil­la ra­joit­teil­la.

Huom! Sa­las­sa pi­det­tä­vil­le liit­teil­le on oma koh­tan­sa, jon­ne voi­daan li­sä­tä sel­lai­sia liit­tei­tä, joi­ta asi­a­kas ei voi ava­ta enää tal­len­nuk­sen jäl­keen. Vain vi­ran­o­mai­nen nä­kee sa­las­sa pi­det­tä­vät liit­teet ha­ke­muk­sen kä­sit­te­lyn yh­tey­des­sä. Tun­nis­tat sa­las­sa pi­det­tä­vän liit­teen su­luis­sa ole­vas­ta teks­tis­tä sa­las­sa­pi­det­tä­vä. Li­sää tän­ne kaik­ki ne liit­teet, jot­ka vain kä­sit­te­le­vä vi­ran­o­mai­nen voi näh­dä. Sa­las­sa pi­det­tä­vän liit­teen voi pois­taa vain hen­ki­lö, joka on li­sän­nyt sen ha­ke­muk­sel­le.

Tal­len­na ja jat­ka -pai­nik­kees­ta lo­mak­keel­le au­ke­aa täy­tet­tä­väk­si uu­sia väli­leh­tiä: Kus­tan­nus ja ra­hoi­tus, Ta­voit­teet (jos va­lit­sit ha­et­ta­vak­si tu­ek­si tuo­tan­to­ra­ken­ta­mi­nen) sekä Alle­kir­joi­tus ja lä­he­tys.

Huom! Jos ko­pi­oit teks­tiä Hyr­rään suo­raan wor­dis­tä, ei jär­jes­tel­mä vält­tä­mät­tä ym­mär­rä kaik­kia merk­ke­jä, jol­loin teks­tiin tu­lee epä­mää­räi­siä ky­sy­mys­merk­ke­jä. Kun ko­pi­oit teks­tiä muis­tio-toi­min­nol­la, teks­ti nä­kyy siis­ti­nä.

Investointia/rakentamista varten tarvittavat luvat

Lu­vat-koh­ta on täy­tet­tä­vä vaik­ka lu­pia ei tar­vit­tai­si. Va­lit­se jo­kai­ses­sa koh­das­sa jo­kin vaih­to­ehto ja lii­tä ky­sei­seen koh­taan mah­dol­li­ses­ti tar­vit­ta­vat liit­teet. Muu vi­ran­o­mais­lupa -koh­das­sa on li­säk­si laa­tik­ko, jos­sa il­moi­te­taan, mikä muu tar­vit­ta­va lupa on ky­sees­sä.

Jos tuen koh­tee­na ole­vaa in­ves­toin­tia var­ten vaa­di­taan vi­ran­o­mais­lupa (ym­pä­ris­tö-, ra­ken­nus-, tai toi­men­pide­lupa tai ra­ken­nus­val­von­nan il­moi­tus­me­net­te­ly), toi­mi­ta se ha­ke­muk­sen liit­tee­nä. Ha­ki­ja on vas­tuus­sa sii­tä, että lupa-asi­at ovat kun­nos­sa. Mi­kä­li lu­paa ei tar­vi­ta, toi­mi­ta ELY-kes­kuk­sel­le tar­vit­ta­es­sa ra­ken­nus­val­von­nan lau­sun­to sii­tä, että lu­paa ei tar­vi­ta.

Hankintojen kilpailuttaminen

Mi­kä­li in­ves­toin­ti­tuen koh­tee­na ole­van ra­ken­nus­in­ves­toin­nin kus­tan­nus­ar­vio on vä­hin­tään 150 000 eu­roa tai tar­vi­ke-, kone- ja lai­te­han­kin­nan arvo on vä­hin­tään 30 000 eu­roa ja sa­mal­la myön­ne­tyn in­ves­toin­ti­tuen tuki­taso ylit­tää 50 pro­sent­tia, tuen­saa­jan on kil­pai­lu­tet­ta­va han­kin­tan­sa si­ten kuin maa­ta­lou­den ra­ken­ne­tuis­ta an­ne­tus­sa lais­sa (1476/2007, 20 §, 40a §) sää­de­tään. Jos han­kin­nan en­na­koi­tu arvo ylit­tää EU-kyn­nys­ar­vot ja sa­mal­la myön­ne­tyn in­ves­toin­ti­tuen tuki­taso ylit­tää 50 pro­sent­tia, tuen­saa­jan on kil­pai­lu­tet­ta­va han­kin­tan­sa si­ten kuin jul­ki­sis­ta han­kin­nois­ta an­ne­tus­sa lais­sa (348/2007) sää­de­tään.  Kil­pai­lut­ta­mi­sel­la tar­koi­te­taan sitä, että tuen­saa­jan on jär­jes­tet­tä­vä han­kin­nas­ta avoin tar­jous­kil­pai­lu sekä jul­kais­ta­va han­kin­taa kos­ke­va il­moi­tus jul­ki­ses­sa Hil­ma-il­moi­tus­ka­na­vas­sa www.han­kin­ta­il­moi­tuk­set.fi.

Lisä­tie­to­ja han­kin­ta­me­net­te­lyis­tä saat esi­mer­kik­si Suo­men Kun­ta­lii­ton Jul­kis­ten han­kin­to­jen neu­von­ta­yk­si­kön si­vuil­ta www.han­kin­nat.fi sekä työ- ja elin­kei­no­mi­nis­te­ri­ön si­vuil­ta www.tem.fi/jul­ki­set­han­kin­nat.

Seu­raa­va-pai­nik­kees­ta pää­set seu­raa­val­le väli­leh­del­le ja sa­mal­la li­sää­mä­si tie­dot lo­mak­keel­la tal­len­tu­vat.

HYR­RÄ-OHJEMaa­ta­lou­den in­ves­toin­ti­tuki10.6.2015