MAKSUHAKEMUKSEN TEKEMINEN

Osio päivitetty 14.1.2020

Kun vi­ran­o­mai­nen on teh­nyt tuki­ha­ke­muk­sel­le myön­tei­sen tuki­pää­tök­sen, voi asi­a­kas ha­kea mak­sa­tus­ta eli teh­dä mak­su­ha­ke­muk­sen.

Yleistä avustuksen maksun ja nostoluvan hakemisesta

In­ves­toin­ti­a­vus­tus mak­se­taan enin­tään 5 eräs­sä. Ra­ken­nus­in­ves­toin­tiin myön­ne­tyn kor­ko­tuki­lai­nan saa nos­taa enin­tään 5 eräs­sä. In­ves­toin­ti on to­teu­tet­ta­va tuki­pää­tök­ses­sä mai­nit­tu­na to­teut­ta­mis­ai­ka­na. ELY-kes­kus voi myön­tää ha­ke­muk­ses­ta lisä­ai­kaa in­ves­toin­nin to­teut­ta­mi­seen.

Jätä mak­su- ja nos­to­lupa­ha­ke­mus ajois­sa ELY-kes­kuk­seen

En­sim­mäi­nen mak­su- ja nos­to­lupa­ha­ke­mus on jä­tet­tä­vä in­ves­toin­nin to­teu­tus­ai­ka­na. Myös vii­mei­nen mak­su- ja nos­to­lupa­ha­ke­mus on jä­tet­tä­vä mää­rä­a­jas­sa, vii­meis­tään kah­den kuu­kau­den ku­lut­tua to­teu­tus­ajan päät­ty­mi­ses­tä. Jos avus­tus on myön­net­ty ra­ken­ta­mis­in­ves­toin­tiin, on in­ves­toin­nin ol­ta­va to­teu­tu­nut tuki­pää­tök­sen mu­kai­ses­ti en­nen vii­mei­sen avus­tus­erän mak­sa­mis­ta. Jätä mak­su- ja nos­to­lupa­ha­ke­mus ajois­sa ELY-kes­kuk­seen riit­tä­vän kä­sit­te­ly­ajan var­mis­ta­mi­sek­si.

Jos to­teut­ta­mis­ai­kaa on pi­den­net­ty, 1. mak­su- ja nos­to­lupa­ha­ke­mus on jä­tet­tä­vä jat­ko­aika­pää­tök­ses­sä mai­nit­tu­na ai­ka­na.

Maksuhakemuksen tekeminen

Aloi­ta mak­su­ha­ke­muk­sen te­ke­mi­nen avaa­mal­la vii­mei­sin tuki­pää­tös (kat­so Tuki­pää­tök­sen tar­kas­te­lu).

Siir­ry Pää­tös-väli­leh­del­le tar­kas­te­le­maan teh­tyä tuki­pää­tös­tä. Väli­leh­den taus­ta­vä­ri on vi­her­tä­vä.

Pää­tös-väli­leh­den ala­o­sas­sa on toi­min­not mak­su­ha­ke­muk­sen luon­nin aloit­ta­mi­sek­si.

Va­lit­se en­sin mak­su­ha­ke­muk­sen tyyp­pi: Lop­pu­mak­su, Mak­su­erä tai Nos­to­lupa. Va­lin­ta­lis­ta au­ke­aa va­lin­ta­laa­ti­kon pe­räs­sä ole­vas­ta nuo­les­ta.

Lop­pu­mak­su va­li­taan sil­loin, kun ha­e­taan vii­meis­tä mak­sua hank­keel­le. En­sim­mäi­nen­kin mak­su voi olla Lop­pu­mak­su, jos han­ke on val­mis ja hank­keen kaik­ki kus­tan­nuk­set ovat jo syn­ty­neet en­sim­mäis­tä mak­sua ha­et­ta­es­sa. Muus­sa ta­pauk­ses­sa va­li­taan tyy­pik­si Mak­su­erä.

Nos­to­lupa va­li­taan mak­su­ha­ke­muk­sen tyy­pik­si sil­loin, kun ha­e­taan kor­ko­tuki­lai­nal­le nos­to­lu­paa.

Kun mak­su­ha­ke­muk­sen tyyp­pi on va­lit­tu, ak­ti­voi­tuu pai­ni­ke Tee mak­su­ha­ke­mus.

Mak­su­ha­ke­mus si­säl­tää väli­leh­det: Pe­rus­tie­dot, Kus­tan­nuk­set ja ra­hoi­tus ja Alle­kir­joi­tus ja lä­he­tys.

Perustiedot-välilehti
Hakija ja yhteystiedot

Ha­ki­jan tie­dot tu­le­vat suo­raan YTJ:stä. (ks. Pe­rus­tie­dot).

Yhteystiedot

Voit muo­ka­ta www-osoi­tet­ta sekä va­li­ta tili­nu­me­ron, jon­ne mak­su suo­ri­te­taan. Klik­kaa Muok­kaa-pai­nik­kees­ta, jon­ka jäl­keen laa­ti­kot avau­tu­vat täy­den­net­tä­vik­si. Klik­kauk­sen jäl­keen Muok­kaa-pai­ni­ke muut­tuu Tal­len­na-pai­nik­keek­si, jos­ta klik­kaa­mal­la tie­dot tal­len­tu­vat jär­jes­tel­mään.

Tili­nu­me­ron pää­set va­lit­se­maan/li­sää­mään va­li­kos­ta, joka au­ke­aa tili­nu­me­ro­laa­ti­kon pe­räs­sä ole­vas­ta nuo­les­ta.

Jos olet jo ai­kai­sem­min tal­len­ta­nut tili­nu­me­ron jär­jes­tel­mään, voit va­li­ta sen klik­kaa­mal­la ha­lut­tua tili­nu­me­roa.

Jos et ole ai­kai­sem­min tal­len­ta­nut tili­nu­me­ro­a­si tai ha­lu­at tal­len­taa uu­den tili­nu­me­ron jär­jes­tel­mään, va­lit­se lisää uusi tili­nu­me­ro.

Kir­joi­ta tili­nu­me­ro IBAN-muo­dos­sa (esim. FI12 3456 7890 1234 56) Uusi tili­nu­me­ro -kent­tään. Tili­nu­me­ron BIC-koo­din jär­jes­tel­mä an­taa au­to­maat­ti­ses­ti.

Muis­ta tal­len­taa täy­den­tä­mä­si tie­dot klik­kaa­mal­la Tal­len­na-pai­nik­ket­ta.

Vastuuhenkilö

Mak­su­ha­ke­muk­sen vas­tuu­hen­ki­lö­nä nä­kyy au­to­maat­ti­ses­ti jär­jes­tel­mään kir­jau­tu­nut hen­ki­lö.

Vas­tuu­hen­ki­lön voi vaih­taa Li­sää vas­tuu­hen­ki­lö he­tul­la -pai­nik­kees­ta. Pai­nik­keen ylä­puo­lel­le avau­tuu laa­tik­ko, jos­sa lu­kee Syö­tä hen­ki­lö­tun­nus. Li­sää vas­tuu­hen­ki­lön hen­ki­lö­tun­nus laa­tik­koon, jon­ka jäl­keen Hae-pai­ni­ke ak­ti­voi­tuu. Klik­kaa pai­ni­ket­ta, ja jär­jes­tel­mä ha­kee uu­den vas­tuu­hen­ki­lön tie­dot ha­ke­muk­sel­le Digi- ja vä­es­tö­tie­to­vi­ras­tos­ta.

Mää­ri­tä vas­tuu­hen­ki­lön roo­lik­si alle­kir­joit­ta­ja. Klik­kaa hii­rel­lä Alle­kir­joit­ta­ja-sa­nan edes­sä ole­vaa va­lin­ta­ruu­tua niin, että sii­hen il­mes­tyy täp­pä. Vas­tuu­hen­ki­lös­tä tu­lee näin ha­ke­muk­sen alle­kir­joit­ta­ja ja hä­nel­lä tu­lee olla Hyr­rä-Ha­ki­ja-oi­keu­det an­net­tu­na Kat­so-pal­ve­lus­sa.

Pu­he­lin­nu­me­ron ja säh­kö­pos­ti­o­soit­teen pää­set li­sää­mään/muok­kaa­maan klik­kaa­mal­la Muok­kaa-pai­nik­kees­ta. Klik­kauk­sen jäl­keen pai­ni­ke muut­tuu Tal­len­na-pai­nik­keek­si, jota klik­kaa­mal­la tie­dot tal­len­tu­vat jär­jes­tel­mään.

Va­lit­se vas­tuu­hen­ki­lö-pai­nik­kees­ta li­sä­tään mui­ta vas­tuu­hen­ki­löi­tä mak­su­ha­ke­muk­sel­le.

Ha­ke­muk­sel­la pi­tää olla tal­len­net­tu­na tili­nu­me­ro mak­su­ja var­ten ja säh­kö­pos­ti­o­soi­te, jon­ne tie­dot­teet ha­ke­muk­ses­ta lä­he­te­tään.

Maksuhakemuksesta lisätietoja antavan henkilön tiedot

Täy­tä mak­su­ha­ke­muk­ses­ta lisä­tie­toa an­ta­van hen­ki­lön nimi, pu­he­lin­nu­me­ro ja säh­kö­pos­ti­o­soi­te nii­tä var­ten va­rat­tui­hin laa­ti­koi­hin, jos hen­ki­lö on eri kuin vas­tuu­hen­ki­lö.

Kustannuserittely

Kus­tan­nus­e­rit­te­lys­sä esi­te­tään kaik­ki mak­su­ha­ke­muk­sel­la ha­et­ta­vat kus­tan­nuk­set.

Liitä hakemukseen oikeat liitteet

In­ves­toin­te­ja on sekä EU-osa­ra­hoit­tei­sia että kan­sal­li­ses­ti ra­hoi­tet­tu­ja.

EU-osa­ra­hoit­teis­ta in­ves­toin­tia kos­ke­vaan Kus­tan­nus­e­rit­te­ly-koh­taan on lii­tet­tä­vä mak­su- ja nos­to­lupa­ha­ke­muk­sel­la to­si­te­jäl­jen­nök­set, sel­vi­tys oman työn, puu­ta­va­ran ja maa-ai­nek­sen käy­tös­tä. (Lo­ma­ke omas­ta työs­tä Lo­ma­ke nro 506, lo­ma­ke omas­ta puu­ta­va­ras­ta ja maas­ta Lo­ma­ke nro 2322L).

Kan­sal­li­ses­ti ra­hoi­tet­tuun in­ves­toin­tiin riit­tää kus­tan­nus­ten koon­ti­lu­et­te­lo, sel­vi­tys oman työn, puu­ta­va­ran ja maa-ai­nek­sen käy­tös­tä. (Lo­ma­ke omas­ta työs­tä  Lo­ma­ke nro 506, lo­ma­ke omas­ta puu­ta­va­ras­ta ja maas­ta Lo­ma­ke nro 2322L).

Lo­mak­keet löy­dät tääl­tä.

Liitteen poistaminen

Li­sä­tyn liit­teen voit pois­taa Kus­tan­nus­e­rit­te­ly-ri­vin lo­pus­sa ole­vas­ta pu­nai­ses­ta Pois­ta rivi-teks­tis­tä. Jär­jes­tel­mä vie­lä var­mis­taa, ha­lu­at­ko var­mas­ti pois­taa ri­vin. Jos va­hin­gos­sa li­sä­sit vää­rän liit­teen ri­vil­le, on si­nun pois­tet­ta­va koko rivi ja teh­tä­vä se uu­des­taan.

Uu­den ri­vin saat li­sät­tyä koh­das­ta Li­sää.

Tukea (avustus+korkotukilaina) maksetaan vain tukikelpoisista kustannuksista

Kus­tan­nuk­sen pe­rus­tee­na ole­van toi­men pi­tää olla to­teu­tet­tu (esim. pai­kal­leen asen­net­tu). Kus­tan­nus­ten on lii­tyt­tä­vä tu­et­ta­vaan in­ves­toin­tiin ja ol­ta­va tuen­saa­jan mak­sa­mia. Kus­tan­nus­ten on ol­ta­va kir­jat­tui­na maa­ta­lou­den muis­tiin­pa­noi­hin tai kir­jan­pi­toon. Vain lo­pul­li­set kus­tan­nuk­set hy­väk­sy­tään: tu­kea ei mak­se­ta ar­von­lisä­ve­ros­ta, jos ar­von­li­sän­vero saa­daan pa­lau­tuk­si­na ta­kai­sin.

Tuki­kel­vot­to­mia kus­tan­nuk­sia ovat muun mu­as­sa käy­te­tyt ko­neet ja lait­teet, in­ves­toin­nin ra­hoi­tuk­seen liit­ty­vät ku­lut, ar­von­lisä­vero, liit­ty­mät sekä vi­ran­o­mais­lu­vat. Tar­kem­pi lis­taus tuki­kel­vot­to­mis­ta kus­tan­nuk­sis­ta on tuki­pää­tök­ses­sä.

Seu­raa­va koh­ta kos­kee vain EU-osa­ra­hoit­tei­sia in­ves­toin­te­ja, ei kan­sal­li­ses­ti ra­hoi­tet­tu­ja in­ves­toin­te­ja:

Tuki­kel­vot­to­mien kus­tan­nus­ten esit­tä­mi­nen voi ai­heut­taa vä­hen­nyk­sen mak­set­ta­vaan avus­tuk­seen. Ha­et­tua avus­tus­ta (A) ver­ra­taan ELY-kes­kuk­sen hy­väk­sy­mään avus­tuk­seen (B). Vä­hen­nys teh­dään, jos A on yli 10 % suu­rem­pi kuin B. Vä­hen­nys on suu­ruu­del­taan A-B. Vä­hen­nys­tä ei kui­ten­kaan teh­dä, jos ha­ki­ja voi osoit­taa, ett­ei tuki­kel­vot­to­mien kus­tan­nus­ten esit­tä­mi­nen mak­su­ha­ke­muk­sel­la joh­du hä­nes­tä.

Esim: Mak­su­ha­ke­muk­sel­la esi­tet­ty­jä kus­tan­nuk­sia 100 000 €, avus­tus­pro­sent­ti 30, ha­et­tu avus­tus 100 000 € x 30 % = 30 000 €. Vi­ran­o­mai­nen hyl­kää kus­tan­nuk­sis­ta 20 000 €, jol­loin tuki­kel­poi­sia kus­tan­nuk­sia jää 80 000 €. Hy­väk­syt­ty avus­tus 80 000 € x 30 % = 24 000 €. Ha­e­tun ja hy­väk­sy­tyn avus­tuk­sen vä­li­nen ero ylit­tää 10 %. Jul­kis­ta tu­kea mak­se­taan 18 000 €. (24000 € – (30 000 €-24 000 €) = 18 000 €)

Avustuksen erää no. X haetaan seuraavasti

Ot­si­kos­sa jär­jes­tel­mä il­moit­taa, kuin­ka mo­nes mak­su­ha­ke­mus on ky­sees­sä.

Kun to­sit­tei­ta li­sä­tään Kus­tan­nus­e­rit­te­lyyn, täy­den­ty­vät syö­tet­ty­jen kus­tan­nus­ten pe­rus­teel­la au­to­maat­ti­ses­ti tau­lu­kon Avus­tus­erän mak­sun pe­rus­tee­na ole­va kus­tan­nus -koh­dan tie­dot

Tau­lu­kos­ta näet li­säk­si tie­don, pal­jon­ko tuki­pää­tök­sel­lä on hy­väk­syt­ty avus­tus­ta.

Ha­ki­jan on täy­den­net­tä­vä koh­dan tie­to Avus­tus­ta ha­e­taan mak­set­ta­vak­si. Täs­sä il­moi­te­taan, pal­jon­ko mak­su­ha­ke­muk­sel­la ha­e­taan myön­net­tyä avus­tus­ta mak­suun. Mak­suun ha­et­ta­va avus­tus mää­räy­tyy tuki­pää­tök­sen tuki­pro­sen­tin mu­kaan. (Mak­suun ha­et­ta­va avus­tus = tuki­pro­sent­ti X avus­tus­erän mak­sun pe­rus­tee­na ole­va kus­tan­nus)

Ha­et­ta­van avus­tuk­sen en­sim­mäi­sen sekä vii­mei­sen erän on ol­ta­va vä­hin­tään 20 % avus­tuk­sen koko­nais­mää­räs­tä! Mi­kä­li in­ves­toin­ti ei ole val­mis, voit ha­kea mak­si­mis­saan 80 % mak­sua myön­ne­tys­tä avus­tuk­ses­ta.

Las­ku­esi­merk­ki. Hy­väk­sy­tyt kus­tan­nuk­set 100 000 €, myön­net­ty avus­tus: 30 000 €, avus­tus­pro­sent­ti 30. En­sim­mäi­sen ja vii­mei­sen mak­su­ha­ke­muk­sen ar­von­lisä­ve­ro­ton vä­him­mäis­kus­tan­nus pi­tää olla 20 000 €, jos­ta ha­et­ta­va avus­tus on 6 000 €.

Liitteet

Li­sää mak­su­ha­ke­muk­sel­le tar­vit­ta­vat liit­teet Li­sää lii­te -pai­nik­kees­ta.

Sa­las­sa­pi­det­tä­vil­le liit­teil­le on oma koh­tan­sa, jon­ne voit li­sä­tä sel­lai­sia liit­tei­tä, joi­ta et voi ava­ta enää tal­len­ta­mi­sen jäl­keen. Vain vi­ran­o­mai­nen nä­kee sa­las­sa­pi­det­tä­vät liit­teet ha­ke­muk­sen kä­sit­te­lyn yh­tey­des­sä. Tun­nis­tat sa­las­sa­pi­det­tä­vän liit­teen su­luis­sa ole­vas­ta teks­tis­tä sa­las­sa­pi­det­tä­vä. Li­sää tän­ne kaik­ki ne liit­teet, jot­ka vain kä­sit­te­le­vä vi­ran­o­mai­nen voi näh­dä.

Kat­so liit­tei­den li­sää­mi­ses­tä oh­jeen ar­tik­ke­lis­ta koh­das­ta Lii­te­tie­dos­ton li­säys.

Maksuhakemukselle tarvittavat liitteet
EU-osarahoitteinen investointi:

Ti­lin­pito­asia­kir­jat
Ote maa­ta­lou­den muis­tiin­pa­nois­ta tai pää­kir­jas­ta sil­tä ajal­ta, jota mak­su­ha­ke­mus kos­kee.

Sel­vi­tys kus­tan­nus­ten koh­tuul­li­suu­des­ta tai kil­pai­lu­tus­asia­kir­jat
Jos tuki­pää­tös ei pe­rus­tu ra­ken­ta­mi­sen yk­sik­kö­kus­tan­nuk­siin, lii­tä sel­vi­tys kus­tan­nus­ten koh­tuul­li­suu­des­ta. Mui­hin kuin yk­sik­kö­kus­tan­nuk­siin pe­rus­tu­via han­kin­to­ja ovat esim. re­hun­jako­vau­nut, maa­ta­lou­den kaup­pa­kun­nos­tus­ko­neet ja lait­teet. Sel­vi­tys on lii­tet­tä­vä, kun

Jos tuki (avus­tus+kor­ko­tuki) ylit­tää 50 % in­ves­toin­nin en­na­koi­dus­ta kus­tan­nus­ar­vi­os­ta, lii­tä mak­su­ha­ke­muk­seen han­kin­ta­il­moi­tus (www.han­kin­ta­il­moi­tuk­set.fi) sekä pe­rus­tel­tu han­kin­ta­rat­kai­su.

Tuki­pää­tök­ses­sä edel­ly­te­tyt asia­kir­jat
Lii­tä ha­ke­muk­seen tuki­pää­tök­ses­sä edel­ly­te­tyt asia­kir­jat. Ra­ken­ta­mis­in­ves­toin­tia kos­ke­vaan mak­su­ha­ke­muk­seen on lii­tet­tä­vä ko­pio ra­ken­nus­lupa­pää­tök­ses­sä edel­ly­tet­ty­jen kat­sel­mus­ten pöy­tä­kir­jois­ta. Pöy­tä­kir­ja on toi­mi­tet­ta­va vii­meis­tään vii­mei­sen mak­su­ha­ke­muk­sen (lop­pu­mak­sun) liit­tee­nä.

Kansallisesti rahoitettava investointi

Sel­vi­tys kus­tan­nus­ten koh­tuul­li­suu­des­ta tai kil­pai­lu­tus­asia­kir­jat
Jos tuki­pää­tös ei pe­rus­tu ra­ken­ta­mi­sen yk­sik­kö­kus­tan­nuk­siin, lii­tä sel­vi­tys kus­tan­nus­ten koh­tuul­li­suu­des­ta. Mui­hin kuin yk­sik­kö­kus­tan­nuk­siin pe­rus­tu­via han­kin­to­ja ovat esim. re­hun­jako­vau­nut, maa­ta­lou­den kaup­pa­kun­nos­tus­ko­neet ja lait­teet. Sel­vi­tys on lii­tet­tä­vä, kun

Jos tuki (avus­tus+kor­ko­tuki) ylit­tää 50 % in­ves­toin­nin en­na­koi­dus­ta kus­tan­nus­ar­vi­os­ta, lii­te­tään mak­su­ha­ke­muk­seen han­kin­ta­il­moi­tus (www.han­kin­ta­il­moi­tuk­set.fi) sekä pe­rus­tel­tu han­kin­ta­pää­tös.

Tuki­pää­tök­ses­sä edel­ly­te­tyt asia­kir­jat
Lii­tä ha­ke­muk­seen tuki­pää­tök­ses­sä edel­ly­te­tyt asia­kir­jat. Ra­ken­ta­mis­in­ves­toin­tia kos­ke­vaan mak­su­ha­ke­muk­seen on lii­tet­tä­vä ko­pio ra­ken­nus­lupa­pää­tök­ses­sä edel­ly­tet­ty­jen kat­sel­mus­ten pöy­tä­kir­jois­ta. Pöy­tä­kir­ja on toi­mi­tet­ta­va vii­meis­tään vii­mei­sen mak­su­ha­ke­muk­sen (lop­pu­mak­sun) liit­tee­nä.

Sala­o­ji­tus­ta kos­ke­vat pöy­tä­kir­jat
Ha­ke­muk­seen on lii­tet­tä­vä ko­pio sala­o­ji­tuk­sen työ­maa­pöy­tä­kir­jas­ta (lnro 515). Lii­tä sala­o­ji­tus­työn val­mis­tu­mis­pöy­tä­kir­ja (Lnro 509), kun haet lop­pu­mak­sua tai kor­ko­tuki­lai­nan vii­meis­tä erää.

Ra­ken­ne­tun maa­ta­lous­kiin­teis­tön han­kin­ta
Lai­nan nos­to­lu­paa ha­et­ta­es­sa ha­ki­jan on toi­mi­tet­ta­va jäl­jen­nös lo­pul­li­ses­ta kaup­pa­kir­jas­ta tai vas­taa­vas­ta saan­to­kir­jas­ta.

Hankkeen toteuttaminen

Täs­sä koh­das­sa esi­te­tään hank­keen to­teut­ta­mi­seen liit­ty­viä ky­sy­myk­siä. Vas­taa nii­hin ja tar­vit­ta­es­sa anna lisä­sel­vi­tys.

Allekirjoita ja lähetä -välilehti

Alle­kir­joi­ta ja lä­he­tä -väli­leh­del­lä voit lä­het­tää ha­ke­muk­sen ELY-kes­kuk­sen kä­si­tel­tä­väk­si.

Lue li­sää ai­hees­ta oh­jeen ar­tik­ke­lis­ta Alle­kir­joi­tus ja lä­het­tä­mi­nen.

Keskeneräisen maksuhakemuksen avaaminen

Mak­su­ha­ke­muk­sen täyt­tä­mi­sen voit kes­keyt­tää ja pa­la­ta täy­den­tä­mään sitä myö­hem­min. Muis­ta tal­len­taa kes­ken­e­räi­nen mak­su­ha­ke­mus en­nen pois­tu­mis­ta ha­ke­muk­sel­ta!

Hyr­rän han­ke­kir­jas­tos­sa näet kaik­ki ne hank­keet jot­ka si­nul­la on käyn­nis­sä. Euro-mer­kin pe­räs­sä ole­va luku ker­too mak­su­ha­ke­muk­sen nu­me­ron. Li­säk­si ri­vil­lä nä­kyy myös mak­su­ha­ke­muk­sen tila. Pu­nai­nen väri vah­vis­taa vies­tiä kes­ken­e­räi­ses­tä mak­su­ha­ke­muk­ses­ta.

Klik­kaa han­ket­ta, jol­loin ha­ke­muk­sen tie­dot avau­tu­vat. Voit tar­kas­tel­la Tuki­hake­mus­ta tai Mak­su­hake­mus­ta.

Han­ke­nä­ky­mäs­sä näet kaik­ki ha­ke­muk­sen kä­sit­te­ly­ker­rat, jot­ka ha­ke­mus on jo läpi­käy­nyt. Tuki­ha­ke­mus -ot­si­kon alta näet tuki­ha­ke­muk­se­si vii­mei­sim­män ti­lan. Kaik­ki kä­sit­te­ly­ker­rat saat nä­ky­vil­le klik­kaa­mal­la hii­rel­lä koh­taa Näy­tä his­to­ria. Koh­das­ta Avaa saat tuki­ha­ke­muk­sen auki.

Mak­su­ha­ke­mus tai mak­su­ha­ke­muk­set ovat kaik­ki oman ot­si­kon alle aina niin, että uu­sin on ylim­mäi­se­nä. Avaa koh­das­ta saat mak­su­ha­ke­muk­sen auki ja jos mak­su­ha­ke­muk­sen tal­len­nus on kes­ken (ti­las­sa mak­su­ha­ke­muk­sen en­sim­mäi­nen tal­len­nus), voit jat­kaa sen täy­den­tä­mis­tä.

Jos ha­lu­at pois­taa kes­ken­e­räi­sen mak­su­ha­ke­muk­sen, klik­kaa Pois­ta mak­su­ha­ke­mus -pai­ni­ket­ta. Jär­jes­tel­mä var­mis­taa, että ha­lu­at var­mas­ti pois­taa ha­ke­muk­sen.

HYR­RÄ-OHJEMaa­ta­lou­den in­ves­toin­ti­tuki10.6.2015