3 Toimintaohjeet hankaliin valvontatilanteisiin

Oh­jei­den on tar­koi­tus sel­keyt­tää toi­min­ta­ta­po­ja ti­lan­teis­sa, jois­sa tar­kas­ta­jan tur­val­li­suus voi olla vaa­ras­sa tai tar­kas­ta­jia on uhat­tu tar­kas­tus­käyn­nil­lä.

3.1 Virka-avun pyyntö

Vir­ka-avun käy­tös­tä on sää­det­ty maa­ta­lou­den tu­kien toi­meen­pa­nos­ta an­ne­tun lain 192/2013 26 § 2 mo­men­tis­sa.

Kun­nan il­moi­tuk­sen, ELY-kes­kuk­sen tai muun yh­teis­työ­kump­pa­nin ai­kai­sem­man ko­ke­muk­sen pe­rus­teel­la vai­ke­ak­si ko­et­tui­hin tila­koh­tei­siin voi­daan suo­rit­taa val­von­ta vas­ta, kun val­von­nas­ta on il­moi­tet­tu ti­lal­le. Kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­ta on hyvä ky­syä tar­kem­pia tie­to­ja ti­las­ta, jot­ta uh­kaa­viin ti­lan­tei­siin voi­daan va­rau­tua en­nal­ta. Po­lii­sil­ta voi­daan myös ky­syä tie­to­ja ti­lan ti­lan­tees­ta eri­tyi­ses­ti niis­sä ta­pauk­sis­sa, jois­sa ar­vi­oi­daan tu­le­van on­gel­mia val­von­nas­sa.

Vir­ka-apua on pyy­det­tä­vä sil­loin, kun on ai­het­ta epäil­lä tar­kas­ta­jan tur­val­li­suu­den vaa­ran­tu­van ti­lal­la ta­pah­tu­van val­von­nan ai­ka­na. Vir­ka-avun tar­pees­ta il­moi­te­taan pai­kal­li­sel­le po­lii­sil­le.

Mi­kä­li ti­lal­le ei voi­da läh­teä uh­kai­lun vuok­si, vil­je­li­jäl­le tu­lee lä­het­tää il­moi­tus tar­kas­tuk­sen es­ty­mi­ses­tä ja sii­tä mah­dol­li­ses­ti ai­heu­tu­vis­ta seu­raa­muk­sis­ta (kat­so luku 1.7)

3.2 Varautuminen ja toiminta ongelmatilanteissa

ELY-kes­kuk­ses­sa on jo tar­kas­tus­kau­den alus­sa hyvä so­pia yh­tei­sis­tä toi­min­ta­ta­vois­ta tar­kas­tus­käyn­neil­lä.

Tar­kas­tus­teh­tä­vät suo­ri­te­taan pää­osin pa­reit­tain. Val­von­ta­teh­tä­vän luon­ne, tar­kas­ta­jan ko­ke­mus, teh­tä­vien aika­tau­lut yms. sei­kat huo­mi­oi­den voi­daan tar­kas­tuk­sia suo­rit­taa myös yk­sin. ELY-kes­kuk­ses­sa on aina tie­det­tä­vä tar­kas­tus­käyn­nin ajan­koh­ta ja paik­ka. ELY-kes­kuk­sen lo­got au­tos­sa tai työ­a­suis­sa ovat tur­val­li­suut­ta li­sää­viä te­ki­jöi­tä.

Tar­kas­tus ti­lal­la voi­daan aina jät­tää kes­ken joko ko­ko­naan tai osit­tain (esim. asia­kir­jo­jen tar­kas­tus myö­hem­min kuu­le­mis­me­net­te­ly­nä), jos tar­kas­ta­jia uh­kail­laan tai vil­je­li­jän ag­gres­sii­vi­nen käyt­täy­ty­mi­nen ko­e­taan vaa­ral­li­sek­si. Ta­pah­tu­nees­ta uh­kai­lus­ta teh­dään vä­lit­tö­mäs­ti il­moi­tus po­lii­sil­le ja ote­taan yh­teyt­tä val­von­ta­pääl­lik­köön tai hä­nen esi­mie­heen­sä. Tar­kas­tus­käyn­nin ku­lus­ta laa­di­taan muis­tio ja kir­ja­taan ylös tar­kas­tus­käyn­nin kes­key­ty­mi­sen syyt, ta­pah­tu­ma­paik­ka, aika ja kaik­ki osal­li­set.

Esi­tut­kin­ta­il­moi­tuk­sen te­os­sa voi­daan nou­dat­taa ELY-kes­kuk­sen an­ta­mia tar­kem­pia si­säi­siä oh­jei­ta. Vi­ran­o­mai­sen uh­kaus on riit­tä­vä pe­rus­te esi­tut­kin­ta­il­moi­tuk­sel­le.

Myös kes­key­ty­nees­tä tar­kas­tus­käyn­nis­tä laa­di­taan val­von­ta­pöy­tä­kir­ja. Pöy­tä­kir­jas­ta on käy­tä­vä ilmi val­von­nan kes­key­ty­mi­nen ti­lal­la vil­je­li­jäs­tä/hä­nen edus­ta­jas­taan joh­tu­neis­ta syis­tä. Kes­key­ty­mi­sen syis­tä ja tar­kas­tus­käyn­nin ta­pah­tu­mis­ta laa­di­taan muis­tio pöy­tä­kir­jan liit­teek­si. Kai­kis­ta kes­ken jä­te­tyis­tä val­von­nois­ta tar­kas­ta­jan tu­lee so­pia esi­mie­hen­sä kans­sa niis­tä me­ne­tel­mis­tä, joil­la tar­kas­tus voi­daan vii­py­mät­tä suo­rit­taa lop­puun asti.

3.3 Tiedottaminen

Si­säi­ses­sä ja ul­koi­ses­sa tie­dot­ta­mi­ses­sa nou­da­te­taan ELY-kes­kuk­ses­sa laa­dit­tu­ja tar­kem­pia oh­jei­ta. Tie­dot­ta­mis­oi­keus asi­an tär­key­des­tä joh­tu­en oli­si hyvä olla vain har­val­la, jot­ta se oli­si joh­don­mu­kais­ta ja sa­man­si­säl­töis­tä. Jos asi­as­ta on teh­ty esi­tut­kin­ta­pyyn­tö po­lii­sil­le, asi­an tie­dot­ta­mi­ses­ta vas­taa po­lii­si.

Ti­lal­la ta­pah­tu­neen uh­kaa­van ti­lan­teen jäl­keen tie­do­te­taan vä­lit­tö­mäs­ti Maa­seu­tu­vi­ras­ton maa­ta­lous­tu­kien val­von­ta­yk­sik­köä ja val­von­ta­o­sas­ton pääl­lik­köä. Maa­seu­tu­vi­ras­ton maa­ta­lous­tu­kien val­von­ta­yk­sik­kö tie­dot­taa ta­pah­tu­nees­ta mui­den ELY-kes­kus­ten val­von­ta­pääl­li­köi­tä. Ta­pah­tu­mas­ta tie­do­tet­ta­es­sa on syy­tä ker­toa tar­kas­tuk­seen osal­lis­tu­neet tar­kas­ta­jat, ta­pah­tu­ma­paik­ka ja -aika, tila­koh­de sekä ta­pah­tu­mien yleis­kul­ku.

Leh­dis­töl­le tie­dot­ta­mi­ses­ta vas­taa val­von­ta­pääl­lik­kö/hä­nen esi­mie­hen­sä/vas­tuu­a­lu­een pääl­lik­kö/ELY-kes­kuk­sen joh­ta­ja yh­des­sä Maa­seu­tu­vi­ras­ton maa­ta­lous­tu­kien val­von­ta­yk­si­kön kans­sa.

Pel­to­val­von­ta­ohje 2015kesä­kuu16.6.2015