1 Yleistä valvonnoista

Täs­sä oh­jees­sa ker­ro­taan Maa­seu­tu­vi­ras­ton (Mavi) oh­jeis­ta­mien vil­je­li­jä­tu­kien ja täy­den­tä­vien eh­to­jen ”ym­pä­ris­tö, il­mas­ton­muu­tos ja hy­vän maa­ta­lou­den ja ym­pä­ris­tön vaa­ti­muk­set” sekä ”py­sy­vän lai­tu­men säi­lyt­tä­mi­nen” eh­don­a­lo­jen val­von­nois­ta. Evi­ra vas­taa ”kan­san­ter­veys sekä eläin­ten ja kas­vien ter­veys” sekä ”eläin­ten hy­vin­voin­ti” eh­don­a­lo­jen val­von­nas­ta.

Oh­jeen ylei­nen osio kä­sit­te­lee sekä pel­to- että eläin­tu­kien val­von­taa. Muil­ta osin oh­jeet on pel­to- ja eläin­tu­kien osal­ta eriy­tet­ty ja ne on ra­ken­net­tu val­von­ta­pro­ses­sin ete­ne­mi­sen mu­kai­ses­ti. Nämä oh­jeet kor­vaa­vat ai­em­mat eläin- ja pel­to­val­von­nas­ta an­ne­tut oh­jeet.

Ohje ei kata kaik­kia val­von­ta­ti­lan­tei­ta, vaan tar­kas­ta­jan tu­lee tar­vit­ta­es­sa ot­taa yh­teyt­tä Ma­viin.

Vil­je­li­jä­tu­kien val­von­nois­sa tar­kas­te­taan Eu­roo­pan uni­o­nin (EU) suo­ria tu­kia ja oh­jel­ma­tu­kia sekä kan­sal­li­sia tu­kia kos­ke­vat tuki­eh­dot. Tu­el­la tar­koi­te­taan tu­kia, kor­vauk­sia, palk­ki­oi­ta ja so­pi­muk­sia.

Suo­ril­la tuil­la tar­koi­te­taan EU:n ko­ko­naan ra­hoit­ta­mia tu­kia, joi­ta ovat:

– pe­rus­tuki
– vi­her­ryt­tä­mis­tu­ki
– nuo­ren vil­je­li­jän tuki
– pel­to­kas­vi­palk­kio
– nau­ta­palk­kio
– lyp­sy­leh­mä­palk­kio
– uuhi­palk­kio
– kut­tu­palk­kio
– teu­ras­ka­rit­sa ja -kili­palk­kio

Oh­jel­ma­tuil­la tar­koi­te­taan EU:n osit­tain ra­hoit­ta­mia tu­kia, joi­ta ovat:

– ym­pä­ris­tö­kor­vaus
– luon­non­hait­ta­kor­vaus + ko­ro­tus
– luon­non­mu­kai­sen tuo­tan­non kor­vaus
– eläin­ten hy­vin­voin­ti­kor­vaus

Kan­sal­li­sil­la tuil­la tar­koi­te­taan Suo­men ko­ko­naan ra­hoit­ta­mia tu­kia, joi­ta ovat:

– ylei­nen heh­taa­ri­tuki
– poh­joi­nen heh­taa­ri­tuki
– nuor­ten vil­je­li­jöi­den tuki
– so­ke­ri­juu­rik­kaan kan­sal­li­nen tuki
– kan­sal­li­set koti­e­läin­tuet nau­dois­ta, lam­pais­ta, vuo­his­ta ja he­vo­sis­ta
– tuo­tan­nos­ta ir­ro­tet­tu sika- ja sii­pi­kar­ja­ta­lou­den tuki

1.1 Täydentävät ehdot

Täy­den­tä­vät eh­dot kos­ke­vat tuen­ha­ki­jan kaik­kea maa­ta­lous­maa­ta ja maa­ta­lou­den har­joit­ta­mis­ta ja nii­den nou­dat­ta­mi­nen on vaa­ti­muk­se­na kai­kis­sa EU:n ko­ko­naan ja osit­tain ra­hoit­ta­mis­sa tuis­sa. Täy­den­tä­viä eh­to­ja pi­tää nou­dat­taa koko ka­len­te­ri­vuo­den ajan (1.1.–31.12.) (Ase­tus (EU) N:o 1306/2013 art. 97.1) . Myös maa­ta­lous­maal­la, jota käy­te­tään muu­hun kuin maa­ta­lous­toi­min­taan, on nou­da­tet­ta­va täy­den­tä­viä eh­to­ja. Kun loh­kon hal­lin­ta muut­tuu ja loh­kon vas­taan­ot­ta­ja on itse ha­ke­nut tu­kea ky­sei­se­nä tuki­vuon­na, hän on vas­tuus­sa siir­ty­neen loh­kon osal­ta täy­den­tä­vien eh­to­jen nou­dat­ta­mi­ses­ta sil­tä ajal­ta kun loh­ko on hä­nen hal­lin­nas­saan. Jos siir­ty­neen loh­kon hal­ti­ja ei ole ky­sei­se­nä vuon­na tuen­ha­ki­ja, täy­den­tä­vien eh­to­jen nou­dat­ta­mi­nen siir­ty­neel­lä loh­kol­la on alku­pe­räi­sen tuen­ha­ki­jan vas­tuul­la. Täy­den­tä­vien eh­to­jen op­paas­sa (www.mavi.fi tai www.evi­ra.fi ) ker­ro­taan täy­den­tä­vien eh­to­jen vaa­ti­muk­sis­ta tar­kem­min.

Val­von­nas­ta on an­net­tu val­ti­o­neu­vos­ton ase­tus täy­den­tä­vien eh­to­jen laki­sää­tei­sis­tä hoi­to­vaa­ti­muk­sis­ta sekä nii­den ja hy­vän maa­ta­lou­den ja ym­pä­ris­tön vaa­ti­mus­ten nou­dat­ta­mi­sen val­von­nas­ta (7/2015). Yh­tei­sö­lain­sää­dän­nös­sä täy­den­tä­vis­tä eh­dois­ta ja nii­den val­von­nas­ta on sää­det­ty Eu­roo­pan par­la­men­tin ja neu­vos­ton ase­tuk­ses­sa (EU) N:o N:o 1306/2013 sekä ko­mis­si­on ase­tuk­sis­sa (EU) N:o 640/2014 ja (EU) N:o 809/2014. Hy­vän maa­ta­lou­den ja ym­pä­ris­tön vaa­ti­muk­set on kan­sal­li­ses­ti sää­det­ty val­ti­o­neu­vos­ton ase­tuk­sel­la 4/2015.

Täy­den­tä­vien eh­to­jen hy­vän maa­ta­lou­den ja ym­pä­ris­tön vaa­ti­muk­set sekä laki­sää­tei­set hoi­to­vaa­ti­muk­set ja­e­taan seu­raa­viin osi­oi­hin, joi­ta kut­su­taan eh­don­a­loik­si:

• ym­pä­ris­tö, il­mas­ton­muu­tos ja hy­vän maa­ta­lou­den ja ym­pä­ris­tön vaa­ti­muk­set (in­di­kaat­to­ri­ryh­mä 1-4)
• kan­san­ter­veys sekä eläin­ten ja kas­vien ter­veys
• eläin­ten hy­vin­voin­ti
• py­sy­vän lai­tu­men säi­lyt­tä­mi­nen (in­di­kaat­to­ri­ryh­mä 5).

1.2 Ilmoitukset laiminlyönneistä muille viranomaisille

Ha­vai­tut lain­sää­dän­nön rik­ko­muk­set il­moi­te­taan mah­dol­li­sim­man pian tar­kas­tuk­sen jäl­keen lain­sää­dän­nös­tä vas­taa­vil­le vi­ran­o­mai­sil­le lo­mak­keel­la 182 (saa­ta­vil­la Ai­tas­ta). Esi­mer­kik­si nit­raat­ti­a­se­tuk­sen rik­ko­muk­set il­moi­te­taan kun­nan ym­pä­ris­tön­suo­je­lu­vi­ran­o­mai­sel­le ja epäil­lyt eläin­ten hy­vin­voin­ti-in­di­kaat­to­rin lai­min­lyön­nit alue­hal­lin­to­vi­ras­ton lää­nin­e­läin­lää­kä­ril­le. Jos eläi­miä epäil­lään hoi­det­ta­van tai koh­del­ta­van eläin­suo­je­lu­lain (247/1996) tai sen pe­rus­teel­la an­net­tu­jen sään­nös­ten tai mää­räys­ten vas­tai­ses­ti, ha­vain­nois­ta on vä­lit­tö­mäs­ti il­moi­tet­ta­va toi­mi­val­tai­sel­le kun­nan- tai lää­nin­e­läin­lää­kä­ril­le tai po­lii­sil­le. Kun­nan maa­seu­tu­vi­ran­o­mai­sel­le on tie­do­tet­ta­va asi­an sel­vit­tä­mi­sen käyn­nis­tä­mi­ses­tä. Il­moi­tuk­ses­ta tu­lee ot­taa ko­pio ELY-kes­kuk­sel­le.

Nit­raat­ti­a­se­tuk­sen, luon­to­di­rek­tii­vin tai lin­tu­di­rek­tii­vin lai­min­lyön­neis­tä voi­daan pyy­tää toi­mi­val­tai­sel­ta ym­pä­ris­tö­vi­ran­o­mai­sel­ta lau­sun­to lai­min­lyön­nin ar­vi­oi­mi­sek­si.

1.3 Tarkastusoikeus ja oikeudet maataloushallinnon tietojärjestelmiin

Tar­kas­tus­oi­keus

Vil­je­li­jä­tu­kien tar­kas­tus­oi­keus on elin­kei­no-, lii­ken­ne- ja ym­pä­ris­tö­kes­kuk­sil­la (ELY-kes­kus). Ah­ve­nan­maan maa­kun­nas­sa kan­sal­lis­ten ja EU:n suo­rien tu­kien osal­ta tar­kas­tus­oi­keus on Ah­ve­nan­maan val­ti­on­vi­ras­tol­la. (Laki 192/2013 24§)

Täy­den­tä­vien eh­to­jen tar­kas­tus­oi­keus on ELY-kes­kuk­sil­la ja alue­hal­lin­tovi­ras­toil­la (AVI). Toi­mi­val­tai­sel­la ym­pä­ris­tö­vi­ran­o­mai­sel­la on oi­keus tar­vit­ta­es­sa osal­lis­tua nit­raat­ti­a­se­tuk­sen sekä luon­to- ja lin­tu­di­rek­tii­vin tar­kas­tuk­seen. Toi­mi­val­tai­sia ym­pä­ris­tö­vi­ran­o­mai­sia ovat ELY-kes­kuk­sen Ym­pä­ris­tö ja luon­non­va­rat -vas­tuu­alue ja kun­nan ym­pä­ris­tön­suo­je­lu­vi­ran­o­mai­nen. Ah­ve­nan­maal­la täy­den­tä­vien eh­to­jen tar­kas­tus­oi­keus on Ah­ve­nan­maan val­ti­on­vi­ras­tol­la ja maa­kun­ta­hal­li­tuk­sel­la.

Val­von­taa suo­rit­ta­vat vi­ran­o­mai­set tar­kas­ta­vat, että tuen myön­tä­mi­sen ja mak­sa­mi­sen edel­ly­tyk­set täyt­ty­vät. Maa­ta­lou­den tu­kien toi­meen­pa­nos­ta an­net­tu laki (192/2013) sää­tää val­von­taan osal­lis­tu­vien oi­keuk­sis­ta ja vas­tuis­ta.

Tar­kas­tus­toi­min­nas­sa nou­da­te­taan hy­vän hal­lin­non peri­aat­tei­ta. Val­von­taa ei saa suo­rit­taa eikä val­von­nas­sa voi olla läs­nä es­teel­li­nen hen­ki­lö (Laki 434/2003 27§ ja 28§) . Vir­ka­mie­hen toi­min­nan on ol­ta­va riip­pu­ma­ton­ta ja puo­lu­ee­ton­ta. Vil­je­li­jä­tuki­ha­ke­mus­ten ja eräi­den ELY-kes­kuk­siin toi­mi­tet­ta­vien tuki­ha­ke­mus­ten kä­sit­te­lyn hal­lin­nol­li­sis­sa oh­jeis­sa (dnro 591/55/2013) on an­net­tu teh­tä­vien hoi­ta­mi­seen liit­ty­viä me­net­te­ly­oh­jei­ta

ELY-kes­kuk­sen oman hen­ki­lös­tön maa­ti­lo­jen val­von­nan jär­jes­tä­mi­ses­sä on kiin­ni­tet­tä­vä eri­tyis­tä huo­mi­o­ta tar­kas­ta­jien es­teet­tö­myy­teen ja riip­pu­mat­to­muu­teen. Maa­seu­tu- ja ener­gi­a­yk­si­kön hen­ki­lös­tön maa­ti­lo­jen val­von­ta on suo­ri­tet­ta­va toi­sen ELY-kes­kuk­sen toi­mes­ta. Tämä vaa­ti­mus kos­kee myös kas­vu­kau­den ulko­puo­lel­la teh­tä­viä ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen kas­vi­peit­tei­syys- ja tal­vi­ai­kai­sia asia­kir­ja­val­von­to­ja.

Tar­kas­ta­jan on val­von­ta­käyn­nin yh­tey­des­sä esi­tet­tä­vä tuen­saa­jal­le val­von­ta­pas­si tai val­ta­kir­ja, mi­kä­li sitä pyy­de­tään näh­tä­väk­si. Maa­seu­tu­vi­ras­ton val­von­ta­o­sas­to myön­tää val­von­ta­pas­sin vir­ka­suh­tees­sa tai pi­dem­pi­ai­kai­ses­sa (vä­hin­tään vuo­den) mää­rä­ai­kai­ses­sa vir­ka­suh­tees­sa ole­val­le ELY-kes­kuk­sen vir­ka­mie­hel­le (Laki 192/2013 28§) . Ly­hyt­ai­kais­ten, mää­rä­ai­kai­ses­ti (alle vuo­den) pal­kat­tu­jen tar­kas­ta­jien tar­kas­tus­val­tuu­det myön­tää val­ta­kir­jal­la ELY-kes­kus. Val­von­ta­pas­sin ja val­ta­kir­jan hal­ti­jan edel­ly­te­tään pe­reh­ty­vän hy­vin tuki­hal­lin­non toi­meen­pa­noon ja osal­lis­tu­van tar­kas­tuk­siin val­von­ta­ryh­män vas­tuul­li­se­na hen­ki­lö­nä.

Jos vir­ka­mie­hen teh­tä­vät muut­tu­vat tai hän siir­tyy mui­hin teh­tä­viin, val­von­ta­pas­si on pa­lau­tet­ta­va Maa­seu­tu­vi­ras­ton val­von­ta­o­sas­tol­le. Vir­ka­mie­hen vir­ka­va­pau­den ai­ka­na pas­si on säi­ly­tet­tä­vä ELY-kes­kuk­ses­sa. Tar­kas­tus­val­tuu­det on lak­kau­tet­ta­va ja pas­si tai val­ta­kir­ja on pe­rit­tä­vä ta­kai­sin, mi­kä­li vää­rin­käy­tök­siä il­me­nee. Vää­rin­käy­tök­sis­tä on il­moi­tet­ta­va Maa­seu­tu­vi­ras­toon.

Oi­keu­det tie­to­jär­jes­tel­miin

ELY-kes­kuk­sen val­von­ta­hen­ki­lös­tön teh­tä­vien ja si­jais­ten mää­rit­te­ly on teh­tä­vä mak­sa­ja­vi­ras­to­so­pi­muk­sen mu­kai­ses­ti. Käyt­tö­oi­keuk­sien myön­tä­mi­ses­sä täy­tyy huo­mi­oi­da teh­tä­vien eriyt­tä­mi­nen.

ELY-kes­kuk­sen hen­ki­lös­tön tar­vit­se­mat käyt­tö­oi­keu­det ha­e­taan säh­köi­ses­ti Pää­syn­hal­lin­ta-jär­jes­tel­mäs­sä. Tar­vit­ta­es­sa käyt­tö­oi­keu­det voi­daan ha­kea myös toi­sen ELY-kes­kuk­sen alu­eel­le (esim. vir­ka-apu). Täl­löin ha­ki­jan oma esi­mies puol­taa ha­ke­muk­sen, mut­ta Ma­vin käy­tön­tuki pyy­tää oi­keuk­sien hy­väk­sy­mi­seen lu­van sii­tä ELY-kes­kuk­ses­ta, jon­ka alu­eel­le oi­keuk­sia on ha­et­tu. Lisä­tie­toa Pää­syn­hal­lin­nas­ta ja oi­keuk­sien ha­ke­mi­ses­ta löy­tyy Ai­tas­ta.

ELY-kes­kuk­sen on pi­det­tä­vä käyt­tö­oi­keuk­sia ajan ta­sal­la. Yk­si­kön pääl­li­kön tu­lee pas­si­voi­da Pää­syn­hal­lin­nas­sa käyt­tö­oi­keu­det (tai käyt­tä­jä­tun­nuk­set) sel­lai­sil­ta hen­ki­löil­tä, jot­ka ei­vät enää ole nii­hin työ­teh­tä­vien puo­les­ta tai mui­den syi­den joh­dos­ta oi­keu­tet­tu­ja.

1.4 Yhteistoiminta-alueiden rooli valvonnassa

Maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­nen te­kee hal­lin­nol­li­set tar­kas­tuk­set kaik­kiin yh­teis­toi­min­ta-alu­een (YTA-alue) kä­sit­te­le­miin vil­je­li­jä­tuki­ha­ke­muk­siin. Maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sen on il­moi­tet­ta­va ELY-kes­kuk­sel­le val­von­taan ne ha­ke­muk­set, jois­sa epä­sel­vän asi­an tar­kas­ta­mi­sek­si tar­vi­taan tila­käyn­ti.

Suo­rien tu­kien ja oh­jel­ma­tu­kien val­von­nas­ta ei voi vas­ta­ta hen­ki­lö, joka on ot­ta­nut vas­taan tai kä­si­tel­lyt ha­ke­muk­sen. Maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­nen ei voi suo­rit­taa ELY-kes­kuk­sel­le de­le­goi­tua val­von­ta­teh­tä­vää.

1.5 Valvoitevalvonta ja otannat

Ti­lat va­li­taan pai­kal­la teh­tä­viin tar­kas­tuk­siin kes­ki­te­tys­ti Ma­vin mää­rit­tä­mil­lä otan­noil­la, jot­ka voi­daan ja­kaa kol­meen eri osaan, pel­to-otan­toi­hin, eläin­o­tan­toi­hin ja täy­den­tä­vien eh­to­jen otan­toi­hin.

– Pel­to-otan­ta: Otan­taan va­li­tul­ta ti­lal­ta val­vo­taan kaik­ki pin­ta-ala­pe­rus­tei­set tuet, joi­ta vil­je­li­jä on ha­ke­nut. Jos ti­lal­la ha­vai­taan puut­tei­ta täy­den­tä­vien eh­to­jen nou­dat­ta­mi­ses­sa ”ym­pä­ris­tö, il­mas­ton­muu­tos ja hy­vän maa­ta­lou­den ja ym­pä­ris­tön vaa­ti­muk­set” sekä ”py­sy­vän lai­tu­men säi­lyt­tä­mi­nen” eh­don­a­lo­jen osal­ta, laa­jen­ne­taan val­von­ta kos­ke­maan ky­seis­tä täy­den­tä­vien eh­to­jen vaa­ti­mus­ta ja tila vie­dään ELY-kes­kuk­sen omal­le otan­nal­le. Osal­le pel­to-otan­taan va­li­tuis­ta ti­lois­ta teh­dään myös täy­den­tä­vien eh­to­jen kas­vin­suo­je­lu­aine­val­von­ta tai täy­den­tä­vien eh­to­jen re­hut ja kas­veis­ta saa­ta­vat elin­tar­vik­keet val­von­ta, joi­den otan­nois­ta Evi­ra vas­taa.

– Täy­den­tä­vien eh­to­jen otan­ta pel­to­val­von­nan yh­tey­des­sä: Otan­taan va­li­tul­ta ti­lal­ta val­vo­taan kaik­ki pin­ta-ala­pe­rus­tei­set tuet, joi­ta vil­je­li­jä on ha­ke­nut. Li­säk­si val­vo­taan kai­kil­ta ti­loil­ta ”ym­pä­ris­tö, il­mas­ton­muu­tos ja hy­vän maa­ta­lou­den ja ym­pä­ris­tön vaa­ti­muk­set” sekä ”py­sy­vän lai­tu­men säi­lyt­tä­mi­nen” eh­don­a­lo­jen vaa­ti­mus­ten nou­dat­ta­mi­nen

– Eläin­tu­kien val­von­ta­o­tan­ta: otan­taan va­li­tul­ta ti­lal­ta val­vo­taan kaik­ki eläin­tuet, joi­ta tila on ha­ke­nut. Jos ti­lal­la ha­vai­taan puut­tei­ta täy­den­tä­vien eh­to­jen nou­dat­ta­mi­ses­sa, laa­jen­ne­taan val­von­ta kos­ke­maan ky­seis­tä täy­den­tä­vien eh­to­jen vaa­ti­mus­ta.

– Täy­den­tä­vien eh­to­jen otan­ta eläin­val­von­nan yh­tey­des­sä: Elin­tar­vi­ke­tur­val­li­suus­vi­ras­to (Evi­ra) vas­taa täy­den­tä­vien eh­to­jen eläin­ten mer­kin­nän ja re­kis­te­röin­nin sekä eläin­ten hy­vin­voin­nin val­von­ta­o­tan­nois­ta. Osal­la eläin­tu­kien val­von­ta­o­tan­taan va­li­tuis­ta ti­lois­ta val­vo­taan myös täy­den­tä­vien eh­to­jen eläin­ten mer­kin­nän ja re­kis­te­röin­nin vaa­ti­muk­sien nou­dat­ta­mi­nen. Täy­den­tä­vien eh­to­jen val­von­nas­ta tu­lee tar­vit­ta­es­sa laa­jen­taa myös eläin­tu­kien val­von­taan.

Otan­ta­pe­rus­teet

Ti­lo­ja va­li­taan val­von­taan sa­tun­nai­ses­ti sekä pai­no­te­tus­ti. Sa­tun­nais­o­tan­nas­sa jo­kai­sel­la tuen­saa­jal­la on yh­tä­läi­nen mah­dol­li­suus tul­la va­li­tuk­si val­von­taan. Pai­no­te­tus­sa otan­nas­sa ko­ros­te­taan joi­ta­kin ris­ki­te­ki­jöi­tä, eli osit­tei­ta. Osit­tei­den pe­rus­teel­la ti­lal­le las­ke­taan pis­tei­tä. Val­von­taan tu­le­vat ne ti­lat, jot­ka saa­vat pis­tei­tä eni­ten. Myös ELY-kes­kuk­set voi­vat ot­taa ti­lo­ja joko osit­tai­seen tai koko ti­laa kos­ke­vaan val­von­taan omal­la otan­nal­la.

1.5.1 Pin­ta-ala­pe­rus­tei­set tuet

Yh­te­näis­ha­ke­muk­sen jät­tä­vis­tä tuen­saa­jis­ta on val­vot­ta­va vä­hin­tään 5 % pai­kan pääl­lä (Ase­tus(EU) N:o 809/2014 art.30 ja 33) . Li­säk­si vuo­sit­tain täy­tyy val­voa 3 % vi­her­ryt­tä­mis­toi­men­pi­teis­tä va­pau­te­tuis­ta ti­lois­ta. Näi­tä ti­lo­ja ei voi­da las­kea mu­kaan pe­rus­tu­en val­von­ta­vel­voit­tee­seen (Ase­tus(EU) N:o 809/2014 art 31). Täy­den­tä­vis­sä eh­dois­sa toi­mi­val­tai­sen val­von­ta­vi­ran­o­mai­sen on vas­tuu­a­lan­sa vaa­ti­mus­ten ja stan­dar­dien osal­ta val­vot­ta­va vä­hin­tään 1 % tuen­saa­jis­ta, jot­ka ha­ke­vat jo­ta­kin EU:n suo­raa tai oh­jel­ma­tu­kea (Ase­tus(EU) N:o 809/2014 art. 68) . Kan­sal­lis­ten tu­kien ha­ke­muk­sis­ta on val­vot­ta­va vä­hin­tään 3 % pai­kan pääl­lä (VNa 444/2015 5§) .

Pel­to-otan­nois­sa käy­tös­sä ole­vat osit­teet vuon­na 2015 ovat:

1) Ti­lan ha­ke­mien tu­kien luku­mää­rä
2) Ti­lal­la on pel­to­ja, jot­ka ra­joit­tu­vat pu­roon tai muu­hun ve­sis­töön (2014 vuo­den tie­to kai­kis­sa otan­nois­sa)
3) Tila ei ole ol­lut koko­tila­val­von­nas­sa vuo­den 2006 jäl­keen
4) Ti­lal­la on ol­lut ym­pä­ris­tö­tuen tuki­ehto­seu­raa­muk­sia
5) Ti­lal­la on ol­lut py­sy­viä lai­tu­mia v. 2014 (tila­tuki­o­mi­nai­suus B, v. 2014)
6) Tila on il­moit­ta­nut v. 2014/2015 kor­kein­taan 2 kas­vi­la­jia
7) Ti­lal­la on/on ol­lut moni­muo­toi­suus­pel­to­ja
8) Ti­lal­la on ol­lut 1 ym­pä­ris­tö­tuen lisä­toi­men­pide

Vi­her­ryt­tä­mi­ses­tä va­pau­tet­tu­jen ti­lo­jen otan­nas­sa käy­tös­sä ole­vat osit­teet vuon­na 2015 ovat:

1) Ti­lan ha­ke­mien tu­kien luku­mää­rä
2) Ti­lal­la on pel­to­ja, jot­ka ra­joit­tu­vat pu­roon tai muu­hun ve­sis­töön (2014 vuo­den tie­to kai­kis­sa otan­nois­sa)
3) Tila ei ole ol­lut koko­tila­val­von­nas­sa vuo­den 2006 jäl­keen
4) Ti­lal­la on ol­lut ym­pä­ris­tö­tuen tuki­ehto­seu­raa­muk­sia
5) Ti­lan pin­ta-ala on las­ke­nut alle 10 heh­taa­riin
6) Ti­lan pin­ta-ala on las­ke­nut alle 15 heh­taa­riin
7) Ti­lal­la on/on ol­lut moni­muo­toi­suus­pel­to­ja
8) Ti­lal­la on ol­lut 1 ym­pä­ris­tö­tuen lisä­toi­men­pide

Täy­den­tä­vien eh­to­jen otan­nas­sa käy­tös­sä ole­vat osit­teet vuon­na 2015 ovat:

1) Ti­lal­la on ol­lut täy­den­tä­vien eh­to­jen lai­min­lyön­te­jä vii­mei­sim­mäs­sä Ma­vin val­von­nas­sa 2013 tai 2014
2) Ti­lal­la on pel­to­ja, jot­ka ra­joit­tu­vat pu­roon tai muu­hun ve­sis­töön (2014 vuo­den tie­to kai­kis­sa otan­nois­sa)
3) Ti­lal­la on ol­lut py­sy­viä lai­tu­mia v. 2014 (tila­tuki­o­mi­nai­suus B, v. 2014)
4) Ti­lal­la on/on ol­lut moni­muo­toi­suus­pel­to­ja
5) Ti­lal­la on ol­lut ym­pä­ris­tö­tuen tuki­ehto­seu­raa­muk­sia
6) Tila on ha­ke­nut eläin­pe­rus­tei­ta tu­kea v. 2014/2015

Alla on esi­tet­ty vuo­den 2015 otan­to­jen suun­ni­tel­tu aika­tau­lu. Mi­kä­li val­von­ta­vel­voit­teet ei­vät nii­den jäl­keen täy­ty kaik­kien tu­kien osal­ta, teh­dään elo­kuus­sa vie­lä lisä­o­tan­to­ja. Vel­voit­teen täyt­ty­mi­nen tar­kas­tel­laan ELY-kes­kuk­sit­tain.

1. otan­ta (sa­tun­nai­nen) vuo­den 2014 ha­ke­muk­sis­ta huh­ti­kuus­sa
2. otan­ta (pai­no­tet­tu) vuo­den 2014 ha­ke­muk­sis­ta huh­ti­kuus­sa
3. otan­ta (pai­no­tet­tu) xx.6. men­nes­sä
4. otan­ta (pai­no­tet­tu) vi­her­ryt­tä­mis­toi­men­pi­teis­tä va­pau­te­tuis­ta ti­lois­ta xx.6. men­nes­sä
5. otan­ta (sa­tun­nai­nen) xx. 6. men­nes­sä
6. otan­ta (pai­no­tet­tu) kau­ko­val­von­ta xx.6 men­nes­sä
7. otan­ta (pai­no­tet­tu) myö­häs­sä tal­len­ne­tuis­ta ha­ke­muk­sis­ta elo­kuus­sa

Kun­tien on teh­tä­vä tuki­ha­ke­mus­ten tal­len­nuk­set 18.6.2015 men­nes­sä, jot­ta ky­sei­sen vuo­den ha­ke­muk­siin pe­rus­tu­vat otan­nat saa­daan teh­tyä.

Pe­rus­tu­en otan­nas­sa ole­vis­ta ti­lois­ta täy­tyy val­voa sa­tun­nai­ses­ti 20 – 25 %. Lo­put voi­daan ot­taa val­von­taan joko sa­tun­nai­sel­la tai pai­no­te­tul­la otan­nal­la. Nuo­ren vil­je­li­jän EU-tu­es­sa ja pel­to­kas­vi­palk­ki­os­sa ei ole ase­tet­tu ra­joit­tei­ta ris­ki- ja sa­tun­nais­o­tan­to­jen suh­tees­ta. (Ase­tus (EU) N:o 809/2014 art. 34)

Oh­jel­ma­tu­kien, vi­her­ryt­tä­mis­tu­en ja täy­den­tä­vien eh­to­jen otan­nas­sa ole­vis­ta ti­lois­ta täy­tyy val­voa sa­tun­nai­ses­ti 20 – 25 % ja pai­no­te­tul­la otan­nal­la 75 – 80 % (Ase­tus (EU) N:o 809/2014 art. 34 ja 69) . Pro­sent­ti­o­suu­det tar­kas­tel­laan tuki­koh­tai­ses­ti.

Val­von­taan otet­tu­jen ti­lo­jen mää­rä ylit­tää hie­man vel­voit­teen, jot­ta kai­kis­sa tuki­tyy­peis­sä täyt­tyy vaa­dit­tu val­von­ta­vel­voi­te. Täy­den­tä­viä lisä­o­tan­to­ja voi­daan teh­dä, jos ELY-kes­kuk­sen eri tuki­tyyp­pien val­von­ta­vel­voit­teet ei­vät täy­ty suun­ni­tel­luil­la otan­ta­mää­ril­lä.

Pin­ta-ala­tu­kien val­von­ta­vel­voi­tet­ta on nos­tet­ta­va ELY-kes­kuk­sen alu­eel­la, mi­kä­li pin­ta-ala­leik­kauk­sia tai -sank­ti­oi­ta ai­heu­tuu jon­kin tuen osal­ta yli ko­mis­si­on aset­ta­mien raja-ar­vo­jen (Ko­mis­si­on val­mis­te­lu­asia­kir­ja DS/CDP/2015/02) . Vel­voi­tet­ta on ko­ro­tet­ta­va myös sil­loin, kun oh­jel­ma­tu­kien eh­to­jen nou­dat­ta­mi­ses­sa ha­vai­taan mer­kit­tä­viä sään­tö­jen­vas­tai­suuk­sia (Ase­tus (EU) N:o 809/2014 art. 35). Täy­den­tä­vien eh­to­jen val­von­ta­vel­voit­teen li­säys tar­kas­tel­laan koko maan ta­sol­la ko­mis­si­on eril­li­sen työ­asia­kir­jan mu­kai­ses­ti Ko­mis­si­on val­mis­te­lu­asia­kir­ja DS/2009/28). Vel­voit­teen ko­rot­ta­mi­nen koh­dis­tuu aina seu­raa­va­na vuon­na tar­kas­tet­ta­vien ti­lo­jen koko­nais­mää­rään (Ase­tus (EU) N:o 809/2014 art. 35) .

1.5.2 Eläin­tuet

EU:n ra­hoit­ta­mia suo­ria eläin­tu­kia ha­ke­neis­ta ti­lois­ta on val­vot­ta­va vä­hin­tään 5 % tuen­saa­jis­ta ja 5 % eläin­mää­räs­tä (Ase­tus (EU) N:o 809/2014 art. 33). Eläin­ten hy­vin­voin­ti­kor­vauk­sen saa­jis­ta ja alku­pe­räis­ro­tu­jen kas­vat­ta­mis­so­pi­muk­sen teh­neis­tä ti­lois­ta on val­vot­ta­va vä­hin­tään 5 %. Kan­sal­lis­ta koti­e­läin­tu­kea saa­vis­ta ti­lois­ta on val­vot­ta­va vä­hin­tään 3 % (VNa 444/2015 5§) .

Val­von­ta­vel­voit­teen täyt­ty­mi­sen var­mis­ta­mi­sek­si val­vot­ta­vien ti­lo­jen mää­rä ylit­tää hie­man vel­voit­teen. Täl­lä var­mis­te­taan tuki­koh­tai­sen val­von­ta­vel­voit­teen täyt­ty­mi­nen. Val­von­ta­vel­voit­teen täyt­ty­mis­tä tar­kas­tel­laan koko maan ta­sol­la.

EU-ra­hoit­tei­sia eläin­tu­kia saa­vis­ta ti­lois­ta ote­taan val­von­taan sa­tun­nai­ses­ti 20 – 25 % tuen­saa­jis­ta. Lo­put val­vot­ta­vis­ta ti­lois­ta ote­taan val­von­taan pai­no­te­tul­la otan­nal­la (Ase­tus (EU) N:o 809/2014 art. 34). Pro­sent­ti­o­suuk­sia tar­kas­tel­laan tuki­koh­tai­ses­ti.

Eläin­tu­kien otan­nois­sa käy­tös­sä ole­vat osit­teet riip­pu­vat eläin­la­jis­ta ja val­vot­ta­vas­ta tu­es­ta. Osit­tei­ta vuon­na 2015 ovat mm.:
– Ei ai­em­paa eläin­tuen val­von­taa
– Eläin­re­kis­te­rin il­moi­tuk­sis­sa vii­vei­tä (nau­ta, lam­mas, vuo­hi)
– Kor­vaus­kor­va­merk­ke­jä ei ole ti­lat­tu val­von­taa edel­tä­vä­nä vuon­na (nau­ta, lam­mas, vuo­hi)
– Alku­pe­räis­rotu­so­pi­mus use­am­mas­ta kuin yh­des­tä eläin­la­jis­ta
– Eläin­ten hy­vin­voin­ti­kor­vauk­ses­sa si­tou­tu­nut vä­hin­tään kol­meen toi­men­pi­tee­seen

EU-ra­hoit­teis­ten tu­kien tuki­koh­tais­ta val­von­ta­vel­voi­tet­ta on ko­ro­tet­ta­va, jos val­von­nas­sa ha­vai­taan eläin­mää­rän tai tuki­eh­to­jen osal­ta mer­kit­tä­viä nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­siä. Val­von­ta­vel­voit­teen li­säys koh­dis­tuu seu­raa­van vuo­den tar­kas­tet­ta­vaan tila­mää­rään (Ase­tus (EU) N:o 809/2014 art. 35).

1.5.3 Ely-kes­kuk­sen oma otan­ta

ELY-kes­kus voi ot­taa ti­lo­ja tar­kas­tet­ta­vak­si omal­la otan­nal­la. Esi­mer­kik­si ilmi­an­to­jen kaut­ta tul­leet ti­lat voi­daan tar­vit­ta­es­sa ot­taa omaan otan­taan. Omal­le otan­nal­le ote­tut ti­lat voi­daan tar­kas­taa joko ko­ko­naan tai osit­tain. Osit­tain tar­kas­te­tuil­ta ti­loil­ta voi­daan tar­kas­taa esi­mer­kik­si jo­kin yk­sit­täi­nen tuki­ehto. Ko­ko­naan val­vo­tut ti­lat las­ke­taan mu­kaan val­von­ta­vel­voit­tee­seen. Ko­ko­naan ja osit­tain val­vo­tut ti­lat vie­dään omil­le val­von­ta-ajoil­leen. Mi­kä­li ti­lal­la ha­vai­taan puut­tei­ta täy­den­tä­vien eh­to­jen nou­dat­ta­mi­ses­sa, on val­von­ta laa­jen­net­ta­va myös täy­den­tä­vien eh­to­jen val­von­nak­si ja tila on vie­tä­vä täy­den­tä­vien eh­to­jen oman otan­nan val­von­ta-ajol­le.

Täy­den­tä­vien eh­to­jen oman otan­nan ajol­le tal­len­ne­taan ti­lat, jot­ka on otet­tu täy­den­tä­vien eh­to­jen val­von­taan val­von­nan laa­jen­ta­mi­sen tai ilmi­an­non vuok­si. Ti­loil­ta val­vo­taan vain lai­min­lyö­dyn vaa­ti­muk­sen osuus (esi­mer­kik­si lan­ta-ana­lyy­si). Tila­käyn­nit on teh­tä­vä vuo­den 2015 lop­puun men­nes­sä. Tar­kas­tuk­seen ote­taan kaik­ki loh­kot, joi­ta lai­min­lyö­ty vaa­ti­mus kos­kee.

Täy­den­tä­vien eh­to­jen laa­jen­nus­val­von­to­ja voi­daan teh­dä myös hal­lin­nol­li­ses­ti (esi­mer­kik­si huk­ka­kau­ra tai lan­ta­la­puu­te), eli tar­kas­tus teh­dään il­man tila­käyn­tiä. Täl­löin laa­jen­nus koh­dis­tuu vain lai­min­lyö­tyyn vaa­ti­muk­seen.

Ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen tal­vi­ai­kai­ses­sa asia­kir­ja­val­von­nas­sa ha­vai­tut nit­raat­ti­a­se­tuk­sen lai­min­lyön­nit vie­dään omal­le val­von­ta-ajol­le.

Val­von­ta on laa­jen­net­ta­va täy­den­tä­vien eh­to­jen eläin­ten mer­kin­nän ja re­kis­te­röin­nin val­von­nak­si, jos muun val­von­nan yh­tey­des­sä ha­vai­taan tai muu­toin vi­ran­o­mai­sen tie­toon tu­lee eläin­ten mer­kin­tään ja re­kis­te­röin­tiin liit­ty­viä täy­den­tä­vien eh­to­jen lai­min­lyön­te­jä. Val­von­nan laa­jen­ta­mi­ses­ta täy­den­tä­vien eh­to­jen mer­kin­nän ja re­kis­te­röin­nin val­von­nak­si oh­jeis­te­taan tar­kem­min Evi­ran eläin­ten mer­kit­se­mi­sen ja re­kis­te­röin­nin val­von­ta­oh­jeis­sa (esim. Evi­ran oh­jeet 15404/9, 15425/7 ja 15401/9).

Ti­lat vie­dään aina sen vuo­den ajol­le, jol­loin tar­kas­ta­ja to­te­aa lai­min­lyön­nin ja laa­tii sii­tä pöy­tä­kir­jan. Näin seu­raa­muk­set koh­dis­tu­vat oi­ke­aan vuo­teen.

EU-toi­mi­e­lin­ten (ko­mis­sio, ti­lin­tar­kas­tus­tuo­mi­ois­tuin) Suo­meen koh­dis­tu­vien tar­kas­tus­ten yh­tey­des­sä tar­kas­ta­mat ti­lat ELY-kes­kus vie omal­le otan­nal­le aina sil­loin, kun tar­kas­tuk­sen yh­tey­des­sä ha­vai­taan vir­hei­tä pin­ta-alois­sa tai tuki­eh­to­jen nou­dat­ta­mi­ses­sa.

Oman otan­nan ti­lat ovat mak­su­kiel­los­sa niin kau­an, kun­nes val­von­ta on teh­ty ja tu­los tal­len­net­tu so­vel­luk­seen. ELY-kes­kus ei voi pois­taa val­von­ta-ajol­le tal­len­net­tua ti­laa.

1.6 Paikalla tehtävät tarkastukset

ELY-kes­kus­ten on val­vot­ta­va tila­käyn­nein kaik­ki pel­to­val­von­nas­sa tai eläin­tu­kien pai­kal­la teh­tä­väs­sä val­von­nas­sa ole­vat ti­lat.

Pel­to­val­von­nat voi­daan aloit­taa kyl­vö­a­lo­jen vii­mei­sen muu­tos­päi­vä­mää­rän 15.6.2015 jäl­keen.

Mi­kä­li ti­lan val­von­ta teh­dään en­nen vii­meis­tä kyl­vö­päi­vää (30.6.), on val­von­ta­het­kel­lä kyl­vä­mät­tö­mä­nä ol­leet alat tar­kas­tet­ta­va myö­hem­min uu­del­leen.

Vi­her­ryt­tä­mis­tu­en vil­je­lyn moni­puo­lis­ta­mi­sen nou­dat­ta­mi­nen ti­loil­la, joil­la on vel­vol­li­suus moni­puo­lis­taa, on val­vot­ta­va 31.8. men­nes­sä. Uu­del­la­maal­la, Var­si­nais-Suo­mes­sa ja Ah­ve­nan­maal­la on eko­lo­gi­sen alan vaa­ti­muk­set val­vot­ta­va niil­lä ti­loil­la, joil­la on vel­vol­li­suus il­moit­taa eko­lo­gis­ta alaa ke­san­to­jen osal­ta 15.8. men­nes­sä ja ty­pen­si­to­ja­kas­vien osal­ta 31.8. men­nes­sä.

Ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen osal­ta uu­sin­ta­käyn­ti täy­tyy teh­dä, jos

– suo­ja­vyö­hyk­keen tai moni­vuo­ti­sen ym­pä­ris­tö­nur­men kas­vus­toa ei ole kor­jat­tu val­von­ta­het­kel­lä
– ke­rää­jä­kas­via ei ole kyl­vet­ty (jos val­von­ta­käyn­ti teh­dään en­nen 15.8.)
– yksi­vuo­ti­sen puu­tar­ha­kas­vin ka­tet­ta ei ole ase­tet­tu (jos val­von­ta­käyn­ti teh­dään en­nen 30.6. tai 31.7.)

Eläin­tu­kien val­von­nat voi­daan aloit­taa kesä­kuus­sa 2015.

He­vo­set on val­vot­ta­va 100 päi­vän hal­lin­ta-ai­ka­na (1.5. -8.8.2015).

Eläin­ten hy­vin­voin­ti­kor­vauk­sen val­von­nas­sa uu­sin­ta­käyn­ti täy­tyy teh­dä, jos

– val­von­ta teh­dään en­nen 1.10. ja tila on va­lin­nut lai­dun­nus­ta ja tal­vi­ai­kais­ta ja­loit­te­lua kos­ke­van toi­men­pi­teen (nau­dat, lam­paat ja vuo­het)
– ti­lal­la on tuo­tan­to­tau­ko (siat ja sii­pi­kar­ja)

Kaik­ki pel­to- ja eläin­val­von­to­jen tila­käyn­nit on teh­tä­vä 14.11.2015 men­nes­sä.

Kas­vi­peit­tei­syys­val­von­nat ja tal­vi­ai­kai­set asia­kir­ja­val­von­nat on teh­tä­vä 15.5.2016 men­nes­sä.

Tu­kien en­na­kot voi­daan mak­saa myös val­von­nas­sa ole­vil­le ti­loil­le. Oh­jel­ma­tu­kien lop­pu­mak­sun ja suo­rien tu­kien mak­sun edel­ly­tys on kui­ten­kin, että kaik­kien tu­kea ha­ke­nei­den ti­lo­jen val­von­nat ovat val­mis­tu­neet (Ase­tus (EU) N:o 1306/2013 art. 75). Täy­den­tä­vien eh­to­jen val­von­nan kes­ken­e­räi­syys ei vai­ku­ta tu­kien mak­suun.

1.7 Valvonnan estäminen

Jos vil­je­li­jä tar­kas­tuk­ses­ta il­moi­tet­ta­es­sa ker­too, että tar­kas­tus­ta ei saa tul­la te­ke­mään, on hä­nel­le sel­vi­tet­tä­vä, että tar­kas­tuk­sen es­tä­mi­sen seu­rauk­se­na kun­nas­sa/ELY-kes­kuk­ses­sa teh­dään pää­tös vil­je­li­jän tuki-, si­tou­mus- sekä so­pi­mus­ha­ke­mus­ten hyl­kää­mi­ses­tä. Vil­je­li­jäl­le lä­he­te­tään kir­jal­li­nen il­moi­tus (kuu­le­mi­nen) tar­kas­tuk­sen es­tä­mi­ses­tä ja sii­tä ai­heu­tu­vis­ta seu­raa­muk­sis­ta. Vil­je­li­jäl­le on va­rat­ta­va koh­tuul­li­nen mää­rä­aika an­taa asi­as­sa sel­vi­tys ja il­moi­tet­ta­va, ett­ei mää­rä­ajan nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­nen estä asi­an rat­kai­se­mis­ta (Laki 434/2003 33§) .

Vil­je­li­jä voi an­taa sel­vi­tyk­ses­sä suos­tu­muk­sen­sa val­von­taan il­moi­tus­ajan puit­teis­sa. Tar­kas­ta­jik­si pi­tää täl­löin mää­rä­tä kak­si ko­ke­nut­ta tar­kas­ta­jaa. Mi­kä­li ti­lal­la epäil­lään eläin­suo­je­lu- tai ym­pä­ris­tö­rik­ko­mus­ta, val­von­ta­käyn­ti on syy­tä teh­dä vii­vy­tyk­set­tä. Tar­vit­ta­es­sa voi­daan käyt­tää vir­ka-apua, kat­so kpl 3.1.

Tila­käyn­nin kiel­tä­mi­nen ei ai­heu­ta eril­li­siä seu­raa­muk­sia, jos val­von­ta voi­daan kui­ten­kin suo­rit­taa myö­hem­mäs­sä vai­hees­sa. Seu­raa­muk­sia mää­rät­tä­es­sä tu­lee ar­vi­oi­da ta­val­lis­ta tar­kem­min mah­dol­li­nen vir­heen ta­hal­li­suus ja il­moit­ta­mi­sen jäl­keen mah­dol­li­ses­ti kor­ja­tut puut­teet.

Jos vil­je­li­jä tai tä­män edus­ta­ja es­tää pai­kal­la teh­tä­vän tar­kas­tuk­sen te­ke­mi­sen, tuki­ha­ke­muk­set hy­lä­tään (Ase­tus (EU) N:o 1306/2013 art. 59) . Tämä tar­koit­taa sitä, että suo­ria tu­kia, luon­non­hait­ta­kor­vaus­ta ja kan­sal­li­sia tu­kia ei mak­se­ta val­von­ta­vuon­na. Ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen, luo­mun, ym­pä­ris­tö­so­pi­mus­ten (ml. alku­pe­räis­rotu­so­pi­muk­set) ja eläin­ten hy­vin­voin­ti­kor­vauk­sen osal­ta kaik­ki si­tou­mus-/so­pi­mus­kau­den ai­ka­na mak­se­tut tuet pe­ri­tään ta­kai­sin vie­mäl­lä tila ta­kau­tu­vien seu­raa­mus­ten val­von­ta-ajoil­le. Jos tila on ol­lut ai­kai­sem­min si­tou­mus-/so­pi­mus­kau­den ai­ka­na val­von­nas­sa, pe­ri­tään tuet ta­kai­sin vain ky­sei­seen val­von­ta­vuo­teen asti. Myös kan­sal­lis­ten tu­kien ha­ke­mus hy­lä­tään (Laki 192/2013 31§) .

Jos vil­je­li­jä es­tää jon­kun täy­den­tä­vien eh­to­jen pai­kal­la teh­tä­vän tar­kas­tuk­sen, vil­je­li­jä me­net­tää kaik­ki tuet, jois­sa täy­den­tä­vät eh­dot ovat vaa­ti­muk­se­na (EU:n suo­rat tuet ja oh­jel­ma­tuet). Jos vil­je­li­jäl­le on mak­set­tu tuki­en­nak­koa ja en­na­kon mak­sun pe­rus­tee­na ole­vien tuki­eh­to­jen tar­kas­tus es­tyy vil­je­li­jäs­tä joh­tu­vas­ta syys­tä, on mak­set­tu en­nak­ko pe­rit­tä­vä ta­kai­sin.

Tar­kas­ta­ja täyt­tää ha­vain­to­pöy­tä­kir­jan lisä­tie­to­kent­tään, että vil­je­li­jä on es­tä­nyt tar­kas­tuk­sen ja että vil­je­li­jäl­le on ker­rot­tu, että tar­kas­tuk­sen es­tä­mi­sen seu­rauk­se­na teh­dään pää­tös vil­je­li­jän tuki-/si­tou­mus­ha­ke­mus­ten hyl­kää­mi­ses­tä. Val­von­ta­pöy­tä­kir­ja lä­he­te­tään vil­je­li­jäl­le ja val­von­nan es­tä­mi­sen vai­ku­tuk­set se­li­te­tään huo­lel­li­ses­ti.

Täy­den­tä­vien eh­to­jen val­von­nas­sa tal­len­ne­taan Tuki­so­vel­luk­seen Val­von­nan tu­los -koh­taan ei val­vo­ta ja Lisä­tie­to­ja-kent­tään vas­taa­vat huo­mi­ot kuin ha­vain­to­pöy­tä­kir­jan lisä­tie­dois­sa. Vil­je­li­jäl­le ei jä­te­tä ti­lal­la käy­tä­es­sä täy­den­tä­vien eh­to­jen kuu­le­mis­kir­jet­tä, vaan kun­ta suo­rit­taa kuu­le­mi­sen teh­des­sään pää­tös­tä tuki­ha­ke­muk­sen hyl­kää­mi­ses­tä.

Kai­kis­sa ti­lan­teis­sa, jois­sa tar­kas­ta­jan tur­val­li­suus ko­e­taan ti­lal­la uha­tuk­si, voi­daan tar­kas­tus mil­loin ta­han­sa kes­keyt­tää.

Val­von­nan es­tä­mi­ses­tä seu­raa­muk­set mää­räy­ty­vät ko­mis­si­on ase­tuk­sen 1306/2013 ar­tik­lan 59 mu­kai­ses­ti.

1.8 Rikosepäilyt

Tar­kas­ta­jan ensi­si­jai­se­na teh­tä­vä­nä on val­voa tuen eh­to­jen nou­dat­ta­mis­ta. Tar­kas­tuk­sen yh­tey­des­sä saat­taa kui­ten­kin tul­la esil­le myös ri­kok­seen viit­taa­via seik­ko­ja. Mi­kä­li tar­kas­tuk­sen yh­tey­des­sä on ai­het­ta epäil­lä tuen ha­kuun liit­ty­vää ri­kos­ta, tar­kas­ta­jan on ker­rot­ta­va asi­as­ta vä­lit­tö­mäs­ti esi­mie­hel­leen, joka tie­dot­taa Maa­seu­tu­vi­ras­ton maa­ta­lous­tu­kien val­von­ta­yk­sik­köä. ELY-kes­kuk­sen on har­kit­ta­va esi­tut­kin­ta­pyyn­nön jät­tä­mis­tä po­lii­sil­le. Asi­as­ta on val­mis­teil­la eril­li­nen ohje, joka val­mis­tuu lop­pu­vuo­des­ta.

1.8.1 Eläin­suo­je­lu­ri­kok­set ja -rik­ko­muk­set

Jos on ai­het­ta epäil­lä, että val­vot­ta­val­la ti­lal­la ei ole nou­da­tet­tu eläin­suo­je­luun liit­ty­viä sää­dök­siä, ELY-kes­kuk­sen tar­kas­ta­jan on il­moi­tet­ta­va ha­vain­nois­taan vä­lit­tö­mäs­ti toi­mi­val­tai­sel­le vir­ka­e­läin­lää­kä­ril­le (kun­nan- tai lää­nin­e­läin­lää­kä­ril­le), ter­veys­tar­kas­ta­jal­le tai po­lii­sil­le ja pyy­det­tä­vä te­ke­mään eläin­suo­je­lu­tar­kas­tus. (VNa 444/2015 24§). Kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le on tie­do­tet­ta­va asi­an sel­vit­tä­mi­sen käyn­nis­ty­mi­ses­tä. Kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sen on seu­rat­ta­va asi­an ete­ne­mis­tä syy­te­har­kin­taan.

Epäil­lyil­lä eläin­suo­je­lu­ri­kos- tai eläin­suo­je­lu­rik­ko­mus­ta­pauk­sil­la sekä eläin­suo­je­lu­ri­kos- tai eläin­suo­je­lu­rik­ko­mus­tuo­mi­ol­la on vai­ku­tus­ta tu­kien mak­suun. Ks. tar­kem­min Ma­vin ohje Eläin­suo­je­lu­ri­kos­ten seu­raa­mus­ten vai­ku­tuk­set tu­kien mak­sa­mi­seen (Dnro 2171/55/2013). Oh­jees­ta on tu­los­sa uusi ver­sio syk­syl­lä.

1.9 Valvontatietojen tallennuksen tarkastus ja varmennus

Pin­ta-ala­val­von­to­jen ha­vain­not tal­len­ne­taan uu­teen Tuki­so­vel­luk­seen. Eläin­pe­rus­teis­ten tu­kien, täy­den­tä­vien eh­to­jen sekä van­ho­jen eri­tyis­tuki­so­pi­mus­ten val­von­ta­ha­vain­not tal­len­ne­taan van­haan Tuki­so­vel­luk­seen.

Val­von­ta­tie­to­jen tal­len­nuk­sen tar­kas­taa toi­nen hen­ki­lö kuin tal­len­nuk­sen suo­rit­ta­ja. Tal­len­nuk­sen tar­kas­tuk­sel­la var­mis­te­taan, että so­vel­luk­seen on tal­len­net­tu tie­dot sa­moin kuin val­von­ta­ha­vain­not on kir­jat­tu tar­kis­tus­lis­tauk­sel­le. Eri­tyi­ses­ti on kiin­ni­tet­tä­vä huo­mi­o­ta sii­hen, että pöy­tä­kir­ja­mer­kin­tö­jen pe­rus­teel­la val­von­nat ovat jäl­ji­tet­tä­vis­sä, ha­vai­tut puut­teet on tal­len­net­tu ja seu­raa­muk­set mää­ri­tet­ty oi­kein. Tal­len­nuk­sen tar­kas­tuk­sel­la on var­mis­tut­ta­va myös sii­tä, että tila on tal­len­net­tu oi­keil­le ajoil­le, jos val­von­ta on laa­jen­net­tu täy­den­tä­vien eh­to­jen val­von­nak­si tai jos ti­lal­le on ai­heu­tu­nut ta­kau­tu­via seu­raa­muk­sia. Tal­len­nuk­sen tar­kas­tus on teh­tä­vä en­nen kuin val­von­nan tu­los lä­he­te­tään vil­je­li­jäl­le.

Tal­len­nuk­sen tar­kas­tuk­sen jäl­keen on val­von­ta var­men­net­ta­va asi­an­o­mai­seen koh­taan Tuki­so­vel­luk­ses­sa. Val­von­ta­tie­to­jen var­men­nus­ta ei ole vält­tä­mä­tön­tä teh­dä en­nen val­von­ta­tu­lok­sen lä­het­tä­mis­tä, mut­ta se on edel­ly­tyk­se­nä ha­ke­muk­sen siir­ty­mi­sel­le mak­sa­tuk­seen. Val­von­nan on ol­ta­va val­mis sii­nä vai­hees­sa, kun se var­men­ne­taan. Var­men­ta­jan on ol­ta­va esi­mies tai muu ko­ke­nut ja asi­aan pe­reh­ty­nyt hen­ki­lö. Toi­nen työ­pa­ris­ta voi teh­dä tal­len­nuk­sen tar­kas­tuk­sen, mut­ta var­men­ta­jan on ol­ta­va hen­ki­lö, joka ei ole ol­lut osal­li­se­na tar­kas­tuk­ses­sa muu­ten. Jos tal­len­nuk­sen tar­kas­tuk­sen te­kee hen­ki­lö, joka ei ole osal­lis­tu­nut tar­kas­tuk­seen, voi hän myös var­men­taa ti­lan. Jos var­men­ta­ja on eri hen­ki­lö kuin tal­len­nuk­sen tar­kas­ta­ja, on hä­nen vie­lä var­mis­tet­ta­va tu­lok­sen oi­keel­li­suus.

Seu­raa­mus­ta­pauk­sis­sa tu­lee tie­dot­taa kun­taan sii­tä, mil­loin val­von­ta­tu­los on lä­he­tet­ty vil­je­li­jäl­le, jot­ta kun­ta ei lä­he­tä tuen ta­kai­sin­pe­rin­tä­pää­tös­tä en­nen kuin vil­je­li­jä on saa­nut tie­don val­von­nan tu­lok­ses­ta.

1.10 Valvonta-asiakirjojen säilytys ja julkisuus

Val­von­ta-asia­kir­jo­jen säh­köi­ses­tä ar­kis­toin­nis­ta an­ne­taan myö­hem­min eril­li­nen ohje. Sii­hen saak­ka pa­pe­ri­set tar­kis­tus­lis­tat liit­tei­neen täy­tyy säi­lyt­tää ELY-kes­kuk­ses­sa. .Säh­köi­ses­ti vil­je­li­jäl­le lä­he­tet­tä­vä val­von­nan yh­teen­veto tal­len­ne­taan säh­köi­seen ar­kis­toon.

Val­von­ta­pöy­tä­kir­jat ovat pää­sään­töi­ses­ti jul­ki­sia asia­kir­jo­ja. Ne tu­le­vat jul­ki­sik­si sii­nä vai­hees­sa, kun se on tar­kas­tuk­sen jäl­keen alle­kir­joi­tet­tu (Laki 621/1999 6§). Val­von­ta-asia­kir­jat ovat sa­lai­sia sil­loin, jos tie­don an­ta­mi­nen saat­tai­si vaa­ran­taa val­von­nan to­teu­tu­mi­sen tai ai­heut­taa va­hin­koa asi­an­o­sai­sil­le (Laki 621/1999 24§) . Val­von­ta-asia­kir­jo­jen jul­ki­suu­des­ta voit lu­kea li­sää jul­ki­suus­lais­ta (621/1999).

Pel­to­val­von­ta­ohje 2015kesä­kuu16.6.2015