5 Tilakäynnin valmistelu

ELY-kes­kuk­sen on en­nen tila­käyn­tiä käy­tä­vä läpi ti­lan ha­ke­mus­asia­kir­jat. Asia­kir­jat ovat saa­ta­vis­sa säh­köi­ses­sä ar­kis­tos­sa. Pa­pe­ril­la jä­te­tyis­tä ha­ke­muk­sis­ta täy­tyy tar­kas­taa tal­len­nuk­sen oi­keel­li­suus. Jos tar­kas­ta­ja ha­vait­see vir­hei­tä tal­len­nuk­sis­sa, täy­tyy ot­taa yh­teys kun­taan vir­heen kor­jaa­mi­sek­si. Ha­ke­muk­siin teh­dyt muu­tos­mer­kin­nät pi­tää olla asi­al­li­ses­ti do­ku­men­toi­tu.

Tal­len­nuk­sen oi­keel­li­suus voi­daan sel­vit­tää myös val­von­nan yh­tey­des­sä.

Kaik­ki tuki­tyy­pit ja loh­kot pi­tää olla tal­len­net­tu­na ja tal­len­nuk­sen tar­kas­tus teh­ty­nä en­nen kuin tila­val­von­ta voi­daan suo­rit­taa. Muu­tos­lo­mak­keen 117 tie­dot pi­tää olla myös tal­len­net­tu­na en­nen tar­kis­tus­lis­tan tu­los­ta­mis­ta.

5.1 Ennen tilakäyntiä selvitettävät asiat

Ylei­set

– ra­joit­tuu­ko ti­lan loh­ko­ja ve­sis­töön
– ra­joit­tuu­ko ti­lan loh­ko­ja val­ta­o­jiin (apu­na voi käyt­tää myös pe­rus­kart­taa)
– eläin­mää­rä, jot­ta lan­ta­lan ti­la­vuu­den las­ke­mi­nen on­nis­tuu
– Na­tu­ra-alu­ei­den ra­jauk­set
– onko ti­lal­la loh­ko­ja tai loh­kon osia, joi­den kal­te­vuus on yli 15 % (taso Tuki­so­vel­luk­sen kart­ta­o­si­os­sa)

Täy­den­tä­vien eh­to­jen val­von­nas­sa ole­vat ti­lat

– onko tila huk­ka­kau­ra­re­kis­te­ris­sä ja onko vil­je­li­jä il­moit­ta­nut ha­ke­muk­sel­la loh­koil­la ole­vas­ta huk­ka­kau­ras­ta (viit­taus)
– luon­non­suo­je­lu­a­lu­eet (sel­vi­tet­tä­vä myös, jos ha­ke­nut maa­ta­lous­luon­non moni­muo­toi­suus- tai kos­teik­ko­so­pi­mus­ta)

Ak­tii­vi­vil­je­li­jä

– Van­han Tuki­so­vel­luk­sen tie­do­tus­tau­lul­ta kat­so­taan, onko tila saa­nut suo­ria tu­kia vuon­na 2014 kor­kei­taan 5000 € ja onko tuen­ha­ki­ja il­moit­tau­tu­nut kiel­to­lis­tal­le. Ak­tii­vi­vil­je­li­jän eh­don tar­kas­ta­mi­ses­ta on ker­rot­tu enem­män tä­män oh­jeen lu­vus­sa 10.

Ym­pä­ris­tö­kor­vaus

– Sel­vi­tet­tä­vä, onko ti­lal­le an­net­tu seu­raa­mus vil­je­ly­suun­ni­tel­mis­ta tai suo­ja­kais­tois­ta vuo­si­na 2011–2014.Tois­tu­vuus on otet­ta­va huo­mi­oon, jos sa­mas­ta asi­as­ta tu­lee seu­raa­mus edel­leen.
– Jos tila on ha­ke­nut va­lu­ma­ve­sien hal­lin­ta-toi­men­pi­teen kor­vaus­ta, täy­tyy en­nen tila­käyn­tiä sel­vit­tää kun­nas­ta (säh­köi­ses­tä ar­kis­tos­ta), että mil­le loh­koil­le toi­men­pi­teen tu­kea on ha­et­tu.

5.2 Valvonnasta ilmoittaminen ja valvontakäynti

Val­von­nas­ta il­moit­ta­mi­nen

Pai­kal­la teh­tä­vis­tä tar­kas­tuk­sis­ta voi­daan il­moit­taa en­nal­ta edel­lyt­tä­en, ett­ei tar­kas­tuk­sen tar­koi­tus­ta vaa­ran­ne­ta. (Ase­tus (EU) N:o 809/2014 25 ar­tik­la, Laki 192/2013 30 §) Val­von­ta­päi­vää voi­daan so­vi­tel­la, jos vil­je­li­jä on es­ty­nyt eri­tyi­sen syyn, ku­ten lähi­o­mai­sen kuo­le­man­ta­pauk­sen tai merk­ki­päi­vän joh­dos­ta. Il­moi­tus on an­net­ta­va mah­dol­li­sim­man ly­hy­el­lä va­roi­tus­a­jal­la, joka saa olla enin­tään 14 päi­vää. Val­von­nas­ta il­moit­ta­mi­nen on suo­si­tel­ta­vaa teh­dä enin­tään 48 tun­tia en­nen pai­kal­la teh­tä­vää val­von­taa. Täy­den­tä­vien eh­to­jen pai­kal­la teh­tä­viä tar­kas­tuk­sia ei voi­da il­moit­taa en­nal­ta, jos täy­den­tä­viin eh­toi­hin so­vel­let­ta­vas­sa lain­sää­dän­nös­sä tätä edel­ly­te­tään.

Il­moi­tuk­sen yh­tey­des­sä tu­li­si mai­ni­ta ne asia­kir­jat, jot­ka vil­je­li­jän on hyvä ot­taa val­miik­si esil­le. Tila­käyn­nil­lä tar­kas­tet­ta­vat tie­dot voi­daan kat­soa myös atk-so­vel­luk­sis­ta, eli esi­mer­kik­si tu­los­tet­tua vil­je­ly­suun­ni­tel­maa tai loh­ko­kort­te­ja ei val­von­nas­sa vaa­di­ta.

En­nal­ta il­moit­ta­mi­sel­la py­ri­tään var­mis­ta­maan, että vil­je­li­jä tai hä­nen edus­ta­jan­sa voi­vat ha­lu­tes­saan osal­lis­tua tar­kas­tuk­seen. Jos vil­je­li­jä tai hä­nen edus­ta­jan­sa ei il­moi­tuk­ses­ta huo­li­mat­ta ole pai­kal­la, suo­ri­te­taan tar­kas­tus il­moi­tet­tu­na ai­ka­na. Eläin­suo­jiin tai mui­hin tuo­tan­to­ra­ken­nuk­siin ei kui­ten­kaan saa men­nä il­man vil­je­li­jää tai hä­nen lu­paan­sa. Vil­je­li­jäl­lä tar­koi­te­taan täs­sä yh­tey­des­sä ha­ke­muk­sen jät­tä­nyt­tä hen­ki­löä tai hä­nen puo­li­so­aan. Hei­dän val­tuut­ta­mak­seen voi­daan hy­väk­syä hen­ki­lö, joka esit­tää kir­jal­li­sen val­ta­kir­jan tai jon­ka vil­je­li­jä tar­kas­tuk­sen alus­sa suul­li­ses­ti il­moit­taa edus­ta­van tuen­saa­jaa.

Vil­je­li­jä ei voi pe­rua tu­kia tai teh­dä sato­va­hin­ko­il­moi­tus­ta jo ta­pah­tu­nees­ta sato­va­hin­gos­ta sen jäl­keen, kun val­von­nas­ta on il­moi­tet­tu. Poik­keuk­se­na on ke­rää­jä­kas­vit, joi­den tuen voi pe­rua 15.8.2015 saak­ka, vaik­ka val­von­nas­ta oli­si il­moi­tet­tu. Jos val­von­nas­ta ei ole il­moi­tet­tu, ke­rää­jä­kas­vin tuen pe­ru­mi­ses­sa ei ole taka­ra­jaa.

Tuki­so­vel­luk­seen tal­len­ne­taan il­moi­tuk­sen ajan­koh­ta ja sen vas­taan­ot­ta­ja.

Val­von­ta­käyn­ti

Pai­kal­la ta­pah­tu­vaa tar­kas­tus­ta aloi­tet­ta­es­sa vil­je­li­jäl­le tai hä­nen edus­ta­jal­leen on ker­rot­ta­va tar­kas­tuk­sen tar­koi­tuk­ses­ta ja me­ne­tel­mis­tä, jot­ta vil­je­li­jäl­lä tai hä­nen edus­ta­jal­laan on mah­dol­li­suus ar­vi­oi­da tar­kas­tuk­sen to­teut­ta­mis­ta. Vil­je­li­jäl­le tai hä­nen edus­ta­jal­leen on aina ker­rot­ta­va ti­lan otan­ta­pe­rus­te (sa­tun­nai­nen/pai­no­tet­tu), käy­te­tyt me­ne­tel­mät ja vä­li­neet sekä käy­tet­ty mit­taus­tark­kuus. Li­säk­si täy­tyy ker­toa te­ki­jät, joi­den pe­rus­teel­la tila on poi­mit­tu pai­no­te­tun otan­nan val­von­taan.

Tar­kas­ta­jan on sel­vi­tet­tä­vä vil­je­li­jäl­le, mitä ha­vain­to­ja val­von­nas­sa teh­tiin ja mi­ten ne mah­dol­li­ses­ti vai­kut­ta­vat mak­set­ta­vaan tu­keen. Vil­je­li­jäl­le on myös ker­rot­ta­va, että val­von­nan tu­los vai­kut­taa maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sen te­ke­mään tuki­pää­tök­seen, jo­hon vil­je­li­jä voi ha­kea muu­tos­ta oi­kai­su­vaa­ti­muk­sel­la. Vil­je­li­jäl­tä on ky­syt­tä­vä, ha­lu­aa­ko hän yk­si­tyis­koh­tai­set tar­kas­tus­ha­vain­not pos­tis­sa vai riit­tää­kö yh­teen­veto. Tie­to on kir­jat­ta­va tar­kis­tus­lis­tal­le. Vil­je­li­jäl­le on ker­rot­ta­va, että val­von­ta­ohje on saa­ta­vil­la Ma­vin net­ti­si­vuil­la ja sii­nä on tar­kem­min sel­vi­tet­ty val­von­ta­me­ne­tel­miä ja seu­raa­muk­sia.

Pel­to­val­von­ta­ohje 2015kesä­kuu16.6.2015