6 Valvonta-asiakirjat

Val­von­ta-asia­kir­joi­hin kuu­lu­vat Maas­to­tar­kis­tus­lis­ta, Puu­tar­ha­toi­men­pi­tei­den tar­kis­tus­lis­ta, Asia­kir­ja­tar­kis­tus­lis­ta, Ti­lan käy­tet­tä­vis­sä ole­vat ra­vin­teet -lii­te, Val­von­nan yh­teen­veto,  lii­te yk­si­tyis­koh­tai­sis­ta val­von­ta­ha­vain­nois­ta, Kas­vu­loh­ko­koh­tai­set mit­taus­tu­lok­set ja kar­tat kor­ja­tuis­ta pe­rus­loh­kois­ta. Myös muut val­von­taa sel­ven­tä­vät do­ku­men­tit (esim. valo­ku­vat) ovat val­von­ta-asia­kir­jo­ja. Kaik­ki alku­pe­räi­set val­von­ta-asia­kir­jat on skan­nat­ta­va säh­köi­seen ar­kis­toon.

6.1 Tarkistuslistat

Pai­kal­la teh­tä­vis­sä tar­kas­tuk­sis­sa on ti­lal­la täy­tet­tä­vä pin­ta-ala­pe­rus­teis­ten tu­kien tar­kis­tus­lis­tat. Tar­kis­tus­lis­tat ovat tar­kas­ta­jan työ­asia­kir­jo­ja, joi­ta ei jä­te­tä eikä toi­mi­te­ta vil­je­li­jäl­le, vaan nii­den pe­rus­teel­la tal­len­ne­taan ha­vain­not Tuki­so­vel­luk­seen.

Tar­kis­tus­lis­to­ja ei voi tu­los­taa kes­ki­te­tys­ti, vaan ne tu­los­te­taan jo­kai­sel­le ti­lal­le erik­seen. En­nen kuin ti­lan tar­kis­tus­lis­tat tu­los­te­taan, on var­mis­tet­ta­va että kun­ta on tal­len­ta­nut kaik­ki ha­ke­mus­tie­dot. Jos tila on täy­den­tä­vien eh­to­jen val­von­nas­sa, täy­tyy täy­den­tä­vien eh­to­jen ha­vain­to­pöy­tä­kir­ja tu­los­taa van­has­ta Tuki­so­vel­luk­ses­ta (ra­port­ti RR585). Van­has­ta Tuki­so­vel­luk­ses­ta pöy­tä­kir­jat voi tu­los­taa kes­ki­te­tys­ti.

Tar­kas­tuk­ses­sa läs­nä ol­lei­den asi­an­o­sais­ten ja hei­dän avus­ta­jan­sa ni­met kir­ja­taan tar­kis­tus­lis­taan. Myös se on mer­kit­tä­vä, jos vil­je­li­jä tai hä­nen edus­ta­jan­sa ei ol­lut pai­kal­la tar­kas­tus­ta suo­ri­tet­ta­es­sa. Vil­je­li­jän val­tuut­ta­ma avus­ta­ja voi olla tar­kas­tuk­ses­sa läs­nä, vaik­ka vil­je­li­jä itse osal­lis­tui­si tar­kas­tuk­seen. Jos vil­je­li­jän puo­lel­ta tar­kas­tuk­seen osal­lis­tuu usei­ta hen­ki­löi­tä, ti­lan var­si­nai­nen edus­ta­ja on sel­vi­tet­tä­vä.

Val­von­ta­käyn­nin aloi­tus­päi­vä­mää­rä on aina se päi­vä, kun ti­lal­le men­nään en­sim­mäi­sen ker­ran. Jos ti­lal­la käy­dään use­am­pa­na päi­vä­nä pe­räk­käin, on lo­pe­tus­päi­vä se, kun ti­lal­la käy­dään vii­mei­sen ker­ran. Jos ti­lal­la käyn­tien vä­lis­sä on päi­viä jol­loin siel­lä ei käy­dä, mer­ki­tään myö­hem­mät käyn­nit eril­li­si­nä val­von­ta­ker­toi­na, joil­la on omat aloi­tus- ja lo­pe­tus­ai­kan­sa. Uu­sin­ta­käyn­nit ovat aina eril­li­siä val­von­ta­ker­to­ja.

Val­von­ta­ha­vain­not on do­ku­men­toi­ta­va si­ten, että val­von­nan ete­ne­mi­nen voi­daan jäl­jit­tää. Tar­kis­tus­lis­tan tie­dot on kir­jat­ta­va kuu­la­kär­ki­ky­näl­lä tai muu­ten py­sy­väs­ti ja jo­kai­seen eh­toon on otet­ta­va kan­taa. Tar­kas­tet­ta­viin eh­toi­hin ote­taan kan­taa lait­ta­mal­la ras­ti koh­taan Kyl­lä tai Ei. Kyl­lä tal­len­ne­taan sil­loin, kun eh­toa nou­da­tet­tu ja ei, jos eh­toa ei ole nou­da­tet­tu. Vii­va tar­koit­taa aina, että ehto ei kos­ke ky­seis­tä kas­vu­loh­koa tai ti­laa. Sil­loin kun vii­vaa käy­te­tään, kir­ja­taan lisä­tie­toi­hin, mik­si ehto ei kos­ke ti­laa tai loh­koa. Mer­kin­tö­jen on ol­ta­va yh­den­mu­kai­sia.

Tar­kas­tuk­seen osal­lis­tu­neel­le vil­je­li­jäl­le tai hä­nen edus­ta­jal­leen on an­net­ta­va mah­dol­li­suus tar­kas­tus­ta kos­ke­vien mie­li­pi­tei­den kir­jaa­mi­seen ja alle­kir­joit­ta­mi­seen. (Ase­tus (EU) N:o 809/2014 41 ar­tik­la) Vil­je­li­jä voi il­moit­taa, jos hän ei hy­väk­sy tar­kas­tus­ta mil­tään osin tai hän voi osoit­taa tar­kis­tus­lis­tas­ta ne koh­dat, joi­ta ei hy­väk­sy.

Kaik­ki tar­kas­tus­käyn­tiä kos­ke­vat tie­dot tal­len­ne­taan Tuki­so­vel­luk­seen. Tuki­so­vel­lus las­kee tal­len­net­tu­jen ha­vain­to­jen pe­rus­teel­la seu­raa­mus­pro­sen­tit ja tar­kas­ta­ja voi jois­sa­kin ta­pauk­sis­sa tar­vit­ta­es­sa muut­taa pro­sent­tia. Jos pro­sent­tia muu­te­taan, on sen syys­tä kir­joi­tet­ta­va Tuki­so­vel­luk­seen aina pe­rus­te­lu. Myös muut har­kin­nan­va­rai­set seu­raa­muk­set on pe­rus­tel­ta­va.

6.2 Viljelijälle toimitettava valvontapöytäkirja

Vil­je­li­jäl­le toi­mi­tet­ta­va val­von­ta­pöy­tä­kir­ja si­säl­tää yh­teen­ve­don val­von­nan ha­vain­nois­ta, kas­vu­loh­ko­koh­tai­set pin­ta-ala­mit­taus­tie­dot sekä kar­tat kor­ja­tuis­ta pe­rus­loh­kois­ta. Yh­teen­veto­pöy­tä­kir­jal­le tu­los­tuu val­von­nas­sa mah­dol­li­ses­ti ha­vai­tut puut­teet ja kir­joi­te­tut pe­rus­te­lut. Pyy­det­tä­es­sä vil­je­li­jäl­le voi­daan lä­het­tää myös yk­si­tyis­koh­tai­set tar­kas­tus­ha­vain­not, jot­ka on tu­los­tet­ta­vis­sa Tuki­so­vel­luk­ses­ta.

Pöy­tä­kir­jas­ta käy ilmi seu­raa­vat asi­at: (Ase­tus (EU) N:o 809/2014 41 ar­tik­la, Laki 192/2013 28 §)

a) il­moi­tet­tiin­ko vil­je­li­jäl­le en­nal­ta ja mil­loin il­moi­tus teh­tiin
b) pai­kal­la ol­leet hen­ki­löt
c) tar­kas­te­tut tuet
d) tar­kas­te­tut vil­je­ly­loh­kot
e) mit­taus­me­ne­tel­mät
f) mit­taus­tu­lok­set
g) yk­sit­täi­sen tuki­jär­jes­tel­män osal­ta tar­kas­te­tut tuki­eh­dot
h) to­teu­te­tut lisä­val­von­ta­toi­men­pi­teet.
i) to­de­tut nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­set, jot­ka voi­si­vat edel­lyt­tää ris­tii­nil­moi­tuk­sia esim. val­von­nan laa­jen­ta­mi­seen liit­ty­en
j) to­de­tut nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­set, jot­ka voi­vat edel­lyt­tää jat­ko­toi­mia tu­le­vi­na vuo­si­na

Tar­kas­ta­ja alle­kir­joit­taa val­von­ta­pöy­tä­kir­jan, joka lä­he­te­tään vil­je­li­jäl­le alle­kir­joi­tet­ta­vak­si hal­lin­to­lain mu­kai­ses­ti il­man ai­hee­ton­ta vii­vy­tys­tä. Täy­den­tä­vien eh­to­jen tar­kas­tus­ker­to­mus on teh­tä­vä kuu­kau­den ku­lu­es­sa tila­käyn­nis­tä. Kai­kis­ta lai­min­lyön­neis­tä on toi­mi­tet­ta­va vil­je­li­jäl­le tie­to vii­meis­tään 3 kk:n ku­lu­es­sa tila­käyn­nis­tä.

Vil­je­li­jän alle­kir­joi­tus val­von­ta­pöy­tä­kir­jas­sa ei pois­ta vil­je­li­jän muu­tok­sen­haku­oi­keut­ta lo­pul­li­seen tuki­pää­tök­seen. Vil­je­li­jäl­le on ker­rot­ta­va, että hä­nen ei ole pak­ko alle­kir­joit­taa tai hy­väk­syä tar­kas­tuk­sen ha­vain­to­ja ja että alle­kir­joi­tuk­sen puut­tu­mi­nen ei estä asi­an jat­ko­kä­sit­te­lyä. Jos vil­je­li­jä tai hä­nen edus­ta­jan­sa kiel­täy­tyy alle­kir­joit­ta­mas­ta pöy­tä­kir­jaa tai jos vil­je­li­jä jät­tää pa­laut­ta­mat­ta alle­kir­joi­te­tun pöy­tä­kir­jan, on tar­kas­ta­jan teh­tä­vä täs­tä mer­kin­tä ELY-kes­kuk­seen jää­vään alku­pe­räi­seen pöy­tä­kir­ja­kap­pa­lee­seen. Val­von­ta­pöy­tä­kir­jaan kir­jat­tu lop­pu­tu­los voi­daan kat­soa si­to­vak­si lau­sun­nok­si, joka ei ole erik­seen va­li­tus­kel­poi­nen, mut­ta se si­too kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mais­ta va­li­tus­kel­poi­sen rat­kai­sun te­ke­mi­ses­sä.

Tuen ha­ki­jaa on aina kuul­ta­va en­nen mah­dol­li­sia tuen vä­he­ne­mi­seen joh­ta­via toi­men­pi­tei­tä. Eril­lis­tä kuu­le­mis­ta ei tar­vi­ta, kun val­von­ta­pöy­tä­kir­ja lä­he­te­tään alle­kir­joi­tet­ta­vak­si vil­je­li­jäl­le.

Pel­to­loh­ko­re­kis­te­rin sekä tuki­eh­to­jen ris­tiin­tar­kas­tus­val­von­nois­sa käy­te­tään val­von­nan yh­teen­ve­toa ja liit­tei­tä so­vel­tu­vin osin.

Pel­to­val­von­ta­ohje 2015kesä­kuu16.6.2015