7 Valvontakartat

Val­von­nas­sa on käy­tet­tä­vä ensi­si­jai­ses­ti pel­to­loh­ko­re­kis­te­ris­tä tu­los­tet­tu­ja di­gi­toi­tu­ja kart­to­ja tai Kart­tu­ris­ta tu­los­tet­ta­vaa kart­ta­ma­te­ri­aa­lia. Tuki­so­vel­luk­ses­ta tu­los­te­tuis­sa kar­tois­sa ei ole mit­ta­kaa­vaa, jo­ten nii­tä voi käyt­tää kor­kein­taan apu­na maas­tos­sa. Myös muu­ta vas­taa­van­ta­sois­ta ilma­kuva-ai­neis­toa voi­daan käyt­tää val­von­nas­sa apu­na. (VNA 591/2007 9 §)

Maa­seu­tu­vi­ras­ton suo­rit­ta­mien otan­to­jen pe­rus­teel­la val­vot­ta­vien ti­lo­jen val­von­ta­kar­tat toi­mi­te­taan ELY-kes­kuk­siin ke­säl­lä 2015 pää­sään­töi­ses­ti vii­kon ku­lu­es­sa otan­nan val­mis­tu­mi­ses­ta. Suu­ris­sa ti­lauk­sis­sa ja kii­rei­se­nä ai­ka­na on syy­tä huo­mi­oi­da, että tu­los­tuk­seen ja pos­ti­tuk­seen voi ku­lua use­am­pi­kin päi­vä.

Val­von­ta­kar­toil­la on näh­tä­vis­sä pe­rus­loh­ko­jen li­säk­si myös vil­je­li­jän il­moit­ta­mat kas­vu­loh­ko­ra­jauk­set, jos kart­ta on tu­los­tet­tu sen jäl­keen, kun kun­ta on tal­len­ta­nut ha­ke­mus­tie­dot. Ke­sän en­sim­mäis­ten val­von­ta­kart­to­jen koh­dal­la on mah­dol­lis­ta, että kaik­kia ha­ke­mus­tie­to­ja ei ole vie­lä tal­len­net­tu kart­to­jen tu­los­ta­mis­het­kel­lä. Täl­löin täy­tyy tu­los­taa pel­to­loh­ko­re­kis­te­rin ra­port­ti­por­taa­lis­ta (https://pe­le­app.af­fec­to.fi:8443/pe­le­rap­port/lo­gin.html) uusi kart­ta sen jäl­keen, kun ha­ke­mus­tie­dot (myös kas­vu­loh­ko­muu­tok­set) on tal­len­net­tu.

Ra­port­ti­por­taa­lis­ta löy­ty­vät kaik­ki val­von­ta­kau­del­la 2015 tu­los­te­tut val­von­ta­kar­tat ja ne voi tu­los­taa siel­tä aina, kun ei voi­da odot­taa pa­pe­ri­ma­te­ri­aa­lin toi­mi­tus­ta.

ELY-kes­kus­ten omaan otan­taan pe­rus­tu­vien val­von­ta­ti­lo­jen kar­tat ti­la­taan suo­raan ura­koit­si­jal­ta (Kart­ta­kes­kus) säh­kö­pos­tit­se osoit­tees­ta pele@kart­ta­kes­kus.fi. Kart­ta­kes­kus kuit­taa ti­lauk­sen vas­taan­o­te­tuk­si, mut­ta jos vas­taus­ta ei kuu­lu, kan­nat­taa var­mis­taa ti­lauk­sen pe­ril­le tulo vie­lä pu­he­li­mit­se (020 577 7540).

Di­gi­toin­nis­sa ole­vat loh­kot

Alku­ke­sän vil­je­li­jä­kor­jaus­ten di­gi­toin­ti py­ri­tään te­ke­mään jo en­nen en­sim­mäi­sen otan­nan val­von­ta­kart­to­jen lä­he­tys­tä. Jos di­gi­toin­tia ei ole eh­dit­ty vil­je­li­jä­kart­ta­kor­jaus­ten osal­ta teh­dä, tar­kas­ta­ja voi kat­soa vil­je­li­jän te­ke­män (myös kun­nan pa­pe­ri­kar­tois­ta te­ke­mät kor­jauk­set) kor­jauk­sen Tuki­so­vel­luk­ses­ta. En­sim­mäis­ten nel­jän val­von­ta­o­tan­nan kar­tat säh­köi­sen ha­ke­muk­sen jät­tä­neil­tä ti­loil­ta pos­ti­te­taan ELY-kes­kuk­siin 19.6.2015 men­nes­sä. Pa­pe­ri­ha­ke­muk­sen jät­tä­nei­den ti­lo­jen val­von­ta­kar­tat lä­he­te­tään kesä­kuun lop­puun men­nes­sä. On huo­mi­oi­ta­va, että näi­den­kin loh­ko­jen ra­jaus voi muut­tua myö­hem­min ke­sän di­gi­toin­nis­sa, mi­kä­li naa­pu­ri­loh­kon kor­jaus kos­kee loh­ko­jen yh­teis­tä ra­jaa. ELY-kes­kus voi näh­dä maa­ti­lan di­gi­toin­nis­sa ole­vat loh­kot Tuki­so­vel­luk­sen maa­ti­lan tie­dois­ta.

7.1 Valvontakarttojen ulkoasu

Pel­to­val­von­ta­kar­tat tu­los­te­taan mit­ta­kaa­vas­sa 1:2500, jot­ta kas­vu­loh­ko­ra­jat nä­ky­vät. Muun mit­ta­kaa­van kart­to­ja voi­daan kui­ten­kin käyt­tää suu­rien loh­ko­jen ol­les­sa ky­sees­sä.

Val­von­ta­kar­tan oi­ke­an­puo­lei­ses­sa osas­sa ovat val­vot­ta­van ti­lan pe­rus- ja kas­vu­loh­kot tu­los­tet­tui­na di­gi­toi­tu­jen vii­va­tyyp­pien mu­kaan. Vii­va­tyyp­pien se­li­tyk­set löy­ty­vät val­von­ta­kar­tan va­sem­mas­ta ala­reu­nas­ta.

Koko­tila- ja loh­ko­val­von­ta­kart­ta

Val­von­ta­kar­tat tu­los­te­taan vä­ril­li­si­nä (mi­kä­li taus­ta­na käy­tet­ty ilma­kuva on väri- tai väri-inf­ra -ilma­kuva). Kar­tan ylä­reu­nas­sa on ky­sei­sen val­von­ta-ajon nu­me­ro. Va­sem­man reu­nan loh­ko­tie­dois­sa on ker­rot­tu loh­ko­jen tun­nuk­set, nimi, di­gi­toi­dut alat, tila­tuki­o­mi­nai­suus B, pe­rus­loh­kon vii­mei­sin muu­tos­päi­vä­mää­rä, tie­to edel­li­sen 2 vuo­den ai­ka­na teh­dys­tä GPS-mit­tauk­ses­ta, tie­to tu­le­vas­ta ajan­ta­sais­tuk­ses­ta (vuo­det 2015 ja 2016) ja vuo­den 2015 kas­vu­loh­ko­tie­dot 8 en­sim­mäi­sen kas­vu­loh­kon osal­ta.

Kar­tan va­sem­mas­sa ala­reu­nas­sa on se­lit­teet kar­tal­la ole­vis­ta vii­vois­ta.

SY­KEn uoma­re­kis­te­rin tie­dot (vesi­lain mu­kai­set ve­sis­töt) tu­los­tu­vat val­von­ta­kar­toil­le, mut­ta ve­sis­tö­mer­kin­tä ei ole pe­rus­loh­kon reu­na­raja­vii­va ku­ten ai­em­min. Ve­sis­tös­tä ker­too yh­te­näi­nen val­koi­nen vii­va, joka kul­kee vesi­uo­man kes­kel­lä. Vii­vas­sa on nuo­lia, joka ker­too ve­den kul­ku­suun­nan. Jos loh­ko on ve­sis­tö­vii­val­la mer­ki­tyn uo­man var­rel­la, täy­tyy suo­ja­kais­ta­tar­ve (loh­kon reu­nan etäi­syys uo­man reu­nas­ta) tar­kis­taa aina pai­kan pääl­lä.

Täy­den­tä­vien eh­to­jen val­von­ta­kart­ta

Täy­den­tä­vien eh­to­jen val­von­ta-eris­tä tu­los­te­taan nor­maa­lin val­von­ta­kar­tan li­säk­si eril­li­set val­von­ta­kar­tat Na­tu­ra- ja poh­ja­vesi­a­lu­eis­ta, mi­kä­li ti­lal­la on pe­rus­loh­ko­ja ko. alu­eil­la. Vuon­na 2015 täy­den­tä­vien eh­to­jen val­von­ta­kart­ta tu­los­te­taan aina mus­ta­val­koi­se­na ja mit­ta­kaa­vas­sa 1:5000. Data­o­si­os­sa nä­kyy nii­den pe­rus­loh­ko­jen tie­dot, joil­la on vä­hin­tään yksi aari leik­kaus­pin­ta-alaa Na­tu­ra- tai poh­ja­vesi­a­lu­een kans­sa. Näil­lä kar­toil­la nä­ky­vät val­vot­ta­van ti­lan loh­kot, jot­ka mah­tu­vat sa­mal­le tu­los­teel­le. Myös naa­pu­ri­ti­lo­jen loh­kot nä­ky­vät pe­rus­loh­kon­raja naa­pu­riin -vii­va­tyy­pil­lä, mi­kä­li ne mah­tu­vat sa­mal­le tu­los­teel­le.

Alla esi­merk­ki Täy­den­tä­vien eh­to­jen Val­von­ta­kart­ta 2015 se­li­te­o­sas­ta:

Kar­toil­le tu­los­tu­va leik­kaus­ala on SY­KEn ai­neis­toon pe­rus­tu­va to­del­li­nen leik­kaus­ala.

Täy­den­tä­vien eh­to­jen val­von­ta­kar­tas­sa on sa­mat vii­va­tyyp­pi­se­lit­teet kuin koko­tila­val­von­ta­kar­tas­sa, mut­ta sii­nä on li­säk­si vie­lä esi­tet­ty Na­tu­ra- ja poh­ja­vesi­a­lu­eet.

Täy­den­tä­vien eh­to­jen val­von­ta­kart­taan tu­los­tuu alku­pe­räi­sen (pie­nen­tä­mät­tö­män) Na­tu­ra-alu­een li­säk­si 10 m Na­tu­ra-alu­et­ta pie­nen­tä­vä buf­fe­ri-vii­va kat­ko­vii­va­na (ks. yllä ole­va kuva).

Täy­den­tä­vien eh­to­jen val­von­nois­sa on tar­kas­tet­ta­va Na­tu­ra -alu­ei­den ja poh­ja­vesi­a­lu­ei­den ra­jaus­ten paik­kan­sa­pi­tä­vyys val­von­ta­kar­toil­la en­nen pai­kal­la teh­tä­vää val­von­taa.

Pel­to­val­von­ta­ohje 2015kesä­kuu16.6.2015