8 Lohkojen hallinta

Val­von­nas­sa on tar­kas­tet­ta­va, että vuok­rat­tu­jen loh­ko­jen hal­lin­ta täyt­tyy vil­je­li­jän vuok­ra­so­pi­muk­sel­la tai muis­sa liit­teis­sä il­moi­te­tun tie­don pe­rus­teel­la. Maa­ta­lous­maan maan­vuok­ra­so­pi­mus on teh­tä­vä mää­rä­a­jak­si ja vuok­ra-aika voi olla enin­tään 20 vuot­ta. Ell­ei mää­rä­ai­kaa ole vuok­ra­so­pi­muk­seen mer­kit­ty, kat­so­taan sen ole­van voi­mas­sa kor­kein­taan kak­si vuot­ta. Suul­li­sen maan­vuok­ra­so­pi­muk­sen vuok­ra-aika on enin­tään 2 vuot­ta. (Laki 258/1966 3 §)

Kir­jal­li­set vuok­ra­so­pi­muk­set tar­kas­te­taan tila­käyn­nil­lä. Ha­ke­mus­tie­toi­hin on mer­kit­ty tie­to sii­tä, onko loh­kol­la suul­li­nen tai kir­jal­li­nen vuok­ra­so­pi­mus. Suul­lis­ten vuok­ra­so­pi­mus­ten voi­mas­sa­olo tar­kas­te­taan vuok­ran­an­ta­jal­ta sii­nä ta­pauk­ses­sa, että on epäi­lys so­pi­muk­sen ole­mas­sa­o­los­ta (esi­mer­kik­si loh­kon vil­je­ly­toi­mien lai­min­lyön­ti ja pit­kä­ai­kai­nen so­pi­mus, usei­ta eri suul­li­sia so­pi­muk­sia). Suul­li­sen vuok­ra­so­pi­muk­sen ole­mas­sa­olo voi­daan tar­kas­taa esi­mer­kik­si ky­sy­mäl­lä asi­aa vuok­ran­an­ta­jal­ta pu­he­li­mit­se. Jos tuen­ha­ki­ja ei tila­käyn­nil­lä jos­ta­kin syys­tä voi esit­tää näyt­töä loh­kon hal­lin­nas­ta, an­ne­taan tuen­ha­ki­jal­le koh­tuul­li­nen aika tie­don toi­mit­ta­mi­seen. Tie­to sii­tä, onko loh­kol­la voi­mas­sa ole­va vuok­ra­so­pi­mus, mer­ki­tään asia­kir­ja­tar­kis­tus­lis­tal­le.

Jos loh­kon hal­lin­nas­ta ei saa­da val­von­nas­sa sel­vyyt­tä, kes­key­te­tään tuen mak­sa­tus täl­tä osin. Esi­mer­kik­si, jos toi­nen osa­puo­li on rii­taut­ta­nut asi­an, on odo­tet­ta­va tuo­mi­o­is­tui­men pää­tös­tä sii­tä, ke­nen hal­lin­nas­sa pin­ta-ala on ol­lut.

Tuki­kel­poi­sen pin­ta-alan hal­lin­ta-aika on pe­rus­tu­es­sa yksi päi­vä, joka on tänä vuon­na 15.6.2015. Ym­pä­ris­tö­kor­vauk­ses­sa ja kan­sal­li­sis­sa tuis­sa loh­ko­jen on tul­lut olla tuen­ha­ki­jan hal­lin­nas­sa vii­meis­tään 15.6. men­nes­sä (poik­keuk­se­na koko ti­lan hal­lin­nan­siir­to). Kan­sal­li­sis­sa tuis­sa loh­kon täy­tyy olla hal­lin­nas­sa kas­vu­kau­den ajan. (MMMA 348/2015 3 §)

Luon­non­hait­ta­kor­vauk­ses­sa loh­ko­jen on ol­ta­va hal­lin­nas­sa tuki­haku­vuo­den lop­puun asti (31.12.2015). Jos loh­ko pois­tuu hal­lin­nas­ta tai maa­ta­lous­käy­tös­tä sitä en­nen, eikä kor­vaus­ta ole ky­sei­sel­tä loh­kol­ta pe­rut­tu, ei loh­ko oi­keu­ta luon­non­hait­ta­kor­vauk­seen. Loh­ko on voi­nut pois­tua hy­väk­sy­tys­ti vil­je­li­jän hal­lin­nas­ta tai maa­ta­lous­käy­tös­tä vain yli­voi­mai­sen es­teen pe­rus­teel­la (esim. pak­ko­lu­nas­tus tai ti­lus­jär­jes­te­ly).

Jos loh­kon hal­lin­ta ei täy­ty, tal­len­ne­taan Tuki­so­vel­luk­seen loh­ko­jen hal­lin­nan tar­kas­te­lus­sa ky­sei­sel­le loh­kol­le puu­te ja tu­kea ei mak­se­ta.

Pel­to­val­von­ta­ohje 2015kesä­kuu16.6.2015