9 Pinta-alojen valvonta

Pel­to­val­von­nas­sa val­vo­taan kaik­ki ti­lan loh­kot. Myös vil­je­li­jän tuki­ha­ke­muk­sel­la il­moit­ta­mat alle 0,05 ha re­kis­te­röi­mät­tö­mät maa­ta­lous­käy­tös­sä ole­vat alat on val­vot­ta­va. (Ase­tus (EU) N:o 1306/2013 91 ar­tik­la; MMMA 344/2015 2 §) Näil­tä aloil­ta tar­kas­te­taan täy­den­tä­vien eh­to­jen nou­dat­ta­mi­nen, mut­ta pin­ta-alaa ei tar­vit­se mi­ta­ta.

9.1 Peruslohko

Pe­rus­loh­kol­la (MMMA 344/2015 2 §) tar­koi­te­taan alu­et­ta, joka on

a) yh­den tai use­am­man ha­ki­jan vil­je­le­mä
b) sa­man omis­ta­jan omis­tuk­ses­sa ole­va
c) maan­tie­teel­li­ses­ti yh­te­näi­nen
d) yhtä kor­vaus­kel­poi­suut­ta
e) yh­teen tuki­a­lu­ee­seen kuu­lu­va
f) yhtä maan­käyt­tö­la­jia ja
g) ko­ko­naan Na­tu­ra-alu­et­ta.

Pe­rus­loh­kon ra­jan mää­rit­tä­mi­ses­tä ti­lan­tees­sa, jos­sa pe­rus­loh­koa ra­jaa reu­na­oja, ker­ro­taan koh­das­sa 9.3.

Pe­rus­loh­kol­ta tar­kas­te­taan di­gi­toin­nin oi­keel­li­suus sekä pe­rus­loh­kon oi­kea ra­jaus. Kaik­ki loh­kon di­gi­toin­ti­kor­jauk­set teh­dään Tuki­so­vel­luk­ses­sa.

Kas­vi­huo­ne­a­laan lu­e­taan mu­kaan kas­vien vil­je­lyyn käy­tet­ty kas­vi­huo­ne­ala. Ruuk­ku­sa­laa­tin, -til­lin ja -per­sil­jan vil­je­lyk­ses­sä käy­te­tyt idä­tys­ti­lat voi­daan lu­kea kas­vi­huo­ne­a­laan. Pak­kaus- ja va­ras­to­ti­lat ei­vät kuu­lu kas­vi­huo­ne­a­laan. Yli 2 m le­ve­ät käy­tä­vät ja vä­lit on pois­tet­ta­va pe­rus­tu­keen oi­keut­ta­vas­ta pin­ta-alas­ta. Vie­rek­käin ole­vis­ta kas­vi­huo­neis­ta voi­daan muo­dos­taa yksi pe­rus­loh­ko yh­dys­käy­tä­vän avul­la. Kas­vi­huo­neen si­säl­lä ole­vat yli 2 m käy­tä­vät ja muut tuki­kel­vot­to­mat yli 0,01 ha alu­eet voi­daan jät­tää di­gi­toi­dun pe­rus­loh­kon si­sään. Vil­je­li­jä huo­mi­oi täl­löin tuki­kel­vot­to­mat alat vuo­sit­tai­ses­sa il­moi­tuk­ses­sa.

Pe­rus­loh­ko­jaot

Jos val­von­nas­sa to­de­taan, että edel­lä esi­te­tyt pe­rus­loh­kon vaa­ti­muk­set ei­vät täy­ty jol­la­kin loh­kon osal­la, täy­tyy loh­kon ra­jaus­ta kor­ja­ta. Ai­em­pia ilma­ku­via voi käyt­tää apu­na, kun tar­kas­tel­laan onko pois­tet­ta­va osa ol­lut pel­toa ai­em­min.

Pe­rus­loh­ko on ja­et­ta­va, jos

– osa loh­kos­ta pois­tuu maa­ta­lous­käy­tös­tä esi­mer­kik­si tont­ti­maak­si tai tien alle
– ai­em­min vil­jel­ty­nä ol­lut osa loh­kos­ta on pu­si­koi­tu­nut ja se to­de­taan vil­je­le­mät­tö­mäk­si
– voi­daan esi­mer­kik­si van­hem­man ilma­kuva-ai­neis­ton pe­rus­teel­la sel­väs­ti to­de­ta, että alue on rai­vat­tu ja se ei ole lii­tet­tä­vän loh­kon kans­sa kor­vaus­kel­poi­suu­del­taan sa­man­lais­ta alaa.

Pe­rus­loh­koa ei tar­vit­se ja­kaa, vaan muu­tos voi­daan teh­dä raja­kor­jauk­se­na, jos

– ky­sy­mys on pu­si­koi­tu­nees­ta sar­ka­o­jas­ta
– pois­tet­ta­va osa loh­kos­ta ei ole kos­kaan ol­lut­kaan pel­toa (esi­mer­kik­si loh­kon alas­ta pois­te­taan saa­re­ke, joka on ol­lut sii­nä aina).

Pe­rus­loh­ko­jaot teh­dään seu­raa­van vuo­den vuo­si­ta­sol­le (uusi vuo­si­taso 2016 ava­taan kesä­kuus­sa 2015). Val­von­nas­sa ha­vai­tut vir­heel­li­set maan­käyt­tö­la­jit tu­lee kor­ja­ta kun­nas­sa vuo­den 2016 puo­lel­le, jol­loin vil­je­li­jä saa seu­raa­va­na ke­vää­nä loh­kon maan­käyt­tö­la­jin oi­kein esi­täy­tet­ty­nä. Val­von­nas­sa pe­rus­tuki hy­lä­tään alal­ta to­te­a­mal­la alal­ta pe­rus­tu­keen oi­keut­ta­ma­ton kas­vi­koo­di.

Kart­ta­kor­jauk­sis­ta on oh­jeis­tet­tu tar­kem­min lu­vus­sa 19 Val­von­ta­kor­jaus­ten te­ke­mi­nen.

9.2 Kasvulohko

Kas­vu­loh­kol­la tar­koi­te­taan alu­et­ta, joka voi olla enin­tään pe­rus­loh­kon ko­koi­nen, liit­tyä vain yh­teen pe­rus­loh­koon ja jol­la voi olla vain yhtä vil­je­ly­kas­via tai hy­väk­syt­tä­viä yh­dis­tel­miä. Kas­vu­loh­kot piir­re­tään tuki­ha­ke­muk­sen yh­tey­des­sä.

Kas­vu­loh­kon tu­keen oi­keut­ta­va vä­him­mäis­koko on kai­kis­sa tuis­sa 0,05 ha. Pie­nin ala, joka hy­väk­sy­tään mu­kaan vi­her­ryt­tä­mis­tu­en, ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen, luon­non­hait­ta­kor­vauk­sen, ja kan­sal­lis­ten tu­kien mi­ni­mi­a­loi­hin on 0,01 ha. Alle 0,05 ha loh­koil­le ei mak­se­ta tu­kea, mut­ta ne voi­daan las­kea mu­kaan vä­him­mäis­pin­ta-aloi­hin. (VNA 234/2015 5 §; VNA 235/2015 4 §;VNA 236/2015 3 §)

Kas­vu­loh­ko­jen pin­ta-ala on tar­vit­ta­es­sa mää­ri­tet­tä­vä val­von­nas­sa di­gi­taa­li­ses­ta kart­ta-ai­neis­tos­ta tai GPS-lait­teel­la maas­tos­sa. (VNA 712/2015 4 §) Mit­ta­nau­haa voi­daan käyt­tää vain tar­kis­tus­mit­tauk­siin, esi­mer­kik­si ojan, suo­ja­kais­tan tai tien le­vey­den mit­taa­mi­seen.

9.2.1 Kas­vu­loh­ko­jen mit­taa­mi­nen

Ti­lal­la tar­kas­te­taan, että vil­je­li­jän il­moit­ta­mien kas­vu­loh­ko­jen ra­jat vas­taa­vat maas­tos­sa ole­via kas­vu­loh­ko­ja. Sii­nä ta­pauk­ses­sa, että ra­jat ovat oi­kein, kas­vu­loh­ko­jen pin­ta-alo­ja ei tar­vit­se erik­seen mi­ta­ta. Jos il­moi­tet­tu­jen ja maas­tos­sa to­det­tu­jen kas­vu­loh­ko­jen vä­lil­lä on eroa, kas­vu­loh­ko­jen pin­ta-alat on mää­ri­tet­tä­vä.

GPS-lai­tet­ta on käy­tet­tä­vä kas­vu­loh­ko­jen mit­tauk­ses­sa seu­raa­vis­sa ta­pauk­sis­sa:

• pe­rus­loh­ko on uusi, ai­kai­sem­min di­gi­toi­ma­ton loh­ko
• pe­rus­loh­ko tai osa sii­tä on rai­vat­tu ilma­ku­van ot­ta­mi­sen jäl­keen
• loh­kol­la on tuki­kel­vot­to­mia alu­ei­ta, jot­ka ei­vät näy uu­sim­mal­la ilma­ku­val­la
• loh­kon reu­nas­sa on huo­mat­ta­val­la (yli 200 m) mat­kal­la met­sän ai­heut­ta­maa var­jos­tu­maa tai muu­ten loh­kon ra­jaa ei tark­kaan näh­dä uu­sim­mal­ta­kaan ilma­ku­val­ta.

Jos pe­rus­loh­kon ra­jat ovat kart­ta­tar­kas­te­lun ja maas­tos­sa teh­dyn ha­vain­noin­nin pe­rus­teel­la oi­kein, voi­daan val­von­nas­sa kes­kit­tyä tuki­kel­vot­to­mien alu­ei­den mit­taa­mi­seen.

Loh­kol­la ole­vat tuki­kel­vot­to­mat alu­eet, vaik­ka ne oli­si­vat pie­ni­ä­kin, on kir­jat­ta­va esi­mer­kik­si val­von­ta­kart­taan (eten­kin sil­loin jos niis­tä ei teh­dä di­gi­toin­nin kor­jaus­pyyn­töä).

Pel­lon ulko­puo­lel­la ole­vien eri­tyis­tuki­so­pi­mus­ten ja ym­pä­ris­tö­so­pi­mus­ten mit­taa­mi­ses­ta on ker­rot­tu tar­kem­min lu­vus­sa 9.7.

9.2.2 Sa­maan kas­vu­loh­koon to­det­ta­vat kas­vit

Val­von­ta­ti­lan­tees­sa mää­rät­tyyn kas­vu­loh­koon tu­lee hy­väk­syä kaik­ki pe­rus­loh­kol­la vie­rek­käin ole­vat sa­maa kas­via ja käyt­töä kos­ke­vat alat, vaik­ka ne oli­si il­moi­tet­tu eril­li­si­nä kas­vu­loh­koi­na. Kui­ten­kin sii­nä ta­pauk­ses­sa, jos kas­vu­loh­koil­le on va­lit­tu eri­lai­set ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen toi­men­pi­teet, ei kas­vu­loh­ko­ja voi yh­dis­tää. Pie­nin kom­pen­saa­ti­os­sa huo­mi­oon otet­ta­va yh­te­näi­nen ala on 0,05 ha.

Jos loh­kol­la to­de­taan eri kas­vi­laji­ryh­män kas­via kuin sil­le on il­moi­tet­tu, loh­ko hy­lä­tään nii­den tu­kien osal­ta, jois­sa to­det­tu kas­vi ei ole tuki­kel­poi­nen. Tuki­so­vel­luk­sen las­ken­ta hyl­kää to­de­tun kas­vi­koo­din pe­rus­teel­la kas­vil­le kuu­lu­mat­to­mat tuet. Loh­ko ei voi val­von­nan pe­rus­teel­la saa­da tu­kea, jota sil­le ei ole al­ku­jaan ha­et­tu.

Tuki­kel­vot­to­mis­ta alu­eis­ta voi­daan muo­dos­taa yksi kas­vu­loh­ko, vaik­ka alue ei oli­si yh­te­näi­nen.

Jos vil­jel­lään esi­mer­kik­si ri­veit­täin pork­ka­naa ja si­pu­lia, kas­vu­loh­kot muo­dos­te­taan si­ten, että yh­teen­las­ke­tuis­ta si­pu­li­ri­veis­tä muo­dos­tuu si­pu­lin kas­vu­loh­ko ja pork­ka­na­ri­veis­tä pork­ka­nan kas­vu­loh­ko. Myös muis­sa vas­taa­van­lai­sis­sa ta­pauk­sis­sa eril­lään ole­vat avo­maan­vi­han­nek­set voi­daan to­de­ta yh­te­nä kas­vu­loh­ko­na, vaik­ka yh­den kas­vin yk­sit­täi­nen vil­je­ly­alue (esim. rivi) on alle 0,05 ha.

Mi­kä­li vil­je­ly­kas­vik­si on il­moi­tet­tu kas­vu­ti­heys­eh­dot täyt­tä­vä mar­ja­pen­sas tai he­del­mä­puu ja sen alla kas­vaa jo­tain muu­ta vil­je­ly­kas­via, ei alla kas­va­vaa muu­ta vil­je­ly­kas­via tar­vit­se ja­kaa omak­si eril­li­sek­si kas­vu­loh­kok­si.

9.3 Hyväksyttävät ojat

9.3.1 Reu­na­ojan hy­väk­sy­mi­nen pe­rus- ja kas­vu­loh­kon alaan

Pe­rin­tei­seen vil­je­ly- ja maan­käyt­tö­ta­paan kuu­lu­va enin­tään 3 m le­veä reu­na­oja voi­daan hy­väk­syä pe­rus- ja kas­vu­loh­kon tuki­kel­poi­seen pin­ta-alaan pe­rus­loh­kon ra­jal­le asti. (MMMA 344/2015 5 §) Pe­rus­loh­kon raja on reu­na­ojan kes­ki­koh­das­sa. Reu­na­ojan le­veys mi­ta­taan ojan ja pel­lon tai­te­koh­dan eli ojan nis­kan sii­tä koh­das­ta, jos­sa ojan le­veys vas­taa kes­ki­mää­räis­tä le­veyt­tään.

Pe­rus­loh­kon ra­jal­ta mi­ta­tun reu­na­ojan ja sen vil­je­le­mät­tö­män pien­ta­reen yh­tei­nen le­veys saa olla enin­tään 2 m, jot­ta se voi­daan hy­väk­syä vil­jel­lyn kas­vu­loh­kon pin­ta-alaan. Vil­je­le­mät­tö­mäl­lä pien­ta­reel­la tar­koi­te­taan pien­nar­ta, jol­la ei kas­va kas­vu­loh­kon vil­je­ly­kas­via. Jos reu­na­ojan le­veys pien­ta­rei­neen on yli 2 m, mi­tat­tu­na kas­vu­loh­kon reu­nas­ta reu­na­ojan kes­ki­koh­taan, reu­na­oja on di­gi­toi­ta­va pois kas­vu­loh­kon alas­ta. Kas­vu­loh­kon alaan voi­daan hy­väk­syä 2 m le­ve­äm­pi­kin vil­je­le­mä­tön alue, jos loh­kon reu­nas­sa on pien­nar, moni­muo­toi­suus­pien­nar, suo­ja­kais­ta tai koh­das­sa 9.7 tar­koi­tet­tu vil­je­ly­tek­ni­nen päis­te.

Pien­ta­reen, moni­muo­toi­suus­pien­ta­reen tai suo­ja­kais­tan le­veys mi­ta­taan ojan nis­kas­ta pien­ta­reen, moni­muo­toi­suus­pien­ta­reen tai suo­ja­kais­tan kas­vu­loh­kon kas­vus­ton puo­lei­seen reu­naan koh­das­ta, jos­sa pien­ta­reen tai suo­ja­kais­tan le­veys vas­taa kes­ki­mää­räis­tä le­veyt­tään.

Kes­ki­mää­rin yli 3 m le­ve­ää reu­na­ojaa ei hy­väk­sy­tä pe­rus- ja kas­vu­loh­kon tuki­kel­poi­seen pin­ta-alaan. Pe­rus­loh­kon raja on yli 3 m le­ve­än ojan ja pel­lon tai­te­koh­das­sa eli ojan nis­kas­sa. Yli 3 m le­ve­ät ojat di­gi­toi­daan pois pe­rus­loh­kon pin­ta-alas­ta.

9.3.2 Sar­ka­ojan hy­väk­sy­mi­nen pe­rus- ja kas­vu­loh­kon alaan

Sar­ka­o­jal­la tar­koi­te­taan ojaa, joka on pe­rus­loh­kon si­säl­lä ja joka joh­taa pää­a­si­as­sa vain ky­sei­sel­tä pe­rus­loh­kol­ta ker­ty­nyt­tä vet­tä. (MMMA 344/2015 6 §)

Pe­rin­tei­seen vil­je­ly- ja maan­käyt­tö­ta­paan kuu­lu­va sar­ka­oja ja sen vil­je­le­mä­tön pien­nar voi­daan hy­väk­syä pe­rus- ja kas­vu­loh­kon tuki­kel­poi­seen pin­ta-alaan kas­vu­loh­kon si­säl­lä tai ra­jal­la, jos ojan ja sen pien­ta­reen le­veys yh­teen­sä ei yli­tä 3 m. Ojan ja sen pien­ta­reen le­veys mi­ta­taan koh­das­ta, jos­sa nii­den yh­tei­nen le­veys vas­taa kes­ki­mää­räis­tä le­veyt­tään.

Pien­ta­rei­neen yli kol­me­met­ri­set sar­ka­ojat voi­daan kä­si­tel­lä ti­la­päi­ses­ti vil­je­le­mät­tö­mä­nä ala­na, jos pien­ta­reet ovat vil­je­ly­tek­ni­sis­tä syis­tä ti­la­päi­ses­ti nor­maa­lia le­ve­äm­piä. Jos sar­ka­ojan le­veys ojan tait­tees­ta ojan tait­tee­seen mi­tat­tu­na on yli 3 m le­veä, sar­ka­ojat kä­si­tel­lään vil­je­le­mät­tö­mi­nä ja niis­tä teh­dään di­gi­toin­ti­kor­jaus.

9.3.3 Puus­to­jen ja pen­soit­tu­nei­den alu­ei­den vä­hen­tä­mi­nen ojis­ta

Pe­rus­loh­koon kuu­lu­vas­sa ojas­sa tai vil­je­le­mät­tö­mäl­lä pien­ta­reel­la ole­vat pui­ta tai pen­saik­koa kas­va­vat alu­eet on vä­hen­net­tä­vä pe­rus­loh­kon alas­ta. Täl­löin pe­rus­loh­kon raja on puus­toi­sen alu­een vil­jel­lyn puo­lei­ses­sa reu­nas­sa.

Ve­sa­koi­tu­neet ojat vä­hen­ne­tään aina pin­ta-alas­ta ojan le­vey­des­tä riip­pu­mat­ta. Ve­sak­ko on pois­tet­ta­va reu­na­o­jis­ta ja sar­ka­o­jis­ta si­ten, että se ei ehdi kas­vaa yli 1,5 m kor­ke­ak­si. Ojis­sa ole­vat yk­sit­täi­set pu­si­kot voi­daan sal­lia, mut­ta mai­se­man pi­tää py­syä avoi­me­na.(MMMA 344/2015 7 §)

9.4 Tukeen kelpaamattomat alueet

Tu­keen kel­paa­mat­to­mil­la alu­eil­la tar­koi­te­taan ti­la­päi­ses­ti vil­je­le­mä­tön­tä ja vil­je­le­mä­tön­tä alu­et­ta. Pie­nin to­det­ta­va tuki­kel­vo­ton ala on 0,01 ha. Pie­nis­tä (<100 m²) tu­keen kel­paa­mat­to­mis­ta alois­ta on teh­tä­vä vä­hen­nyk­siä vain, jos nii­den yh­teen­las­ket­tu pin­ta-ala on mer­kit­tä­vä. Tätä so­vel­le­taan sil­loin, jos näi­den pien­ten (<100 m²) tu­keen kel­paa­mat­to­mien pin­ta-alo­jen sum­ma loh­kol­la on suu­rem­pi kuin käy­tet­tä­vän mit­ta­lait­teen to­le­rans­si. Mit­ta­poik­ke­a­ma on aina enin­tään 1 ha. Vä­hen­nyk­siä ei tar­vit­se teh­dä esi­mer­kik­si ki­vis­tä, yk­sit­täi­sis­tä puis­ta, kai­vois­ta tai muis­ta vas­taa­vis­ta tuki­kel­vot­to­mis­ta alle aa­rin ko­koi­sis­ta yk­sit­täi­sis­tä alu­eis­ta. Pie­net alle aa­rin ko­koi­set alu­eet, joi­ta ei saa piir­re­tyk­si val­von­ta­kart­taan, pi­tää mer­ki­tä kui­ten­kin tar­kis­tus­lis­tal­le. (VNA 712/2015 7 §)

Jos ti­lal­la ha­vai­taan vil­je­le­mät­tö­miä alu­ei­ta, sii­tä voi ai­heu­tua ai­heet­ta mak­se­tun tuen ta­kai­sin­pe­rin­tä ai­em­mil­le vuo­sil­le. Ta­kai­sin­pe­rin­nöis­tä on ker­rot­tu enem­män lu­vus­sa 24.6

Mai­se­ma­piir­teet (Ase­tus (EU) N:o 640/2014 9 ar­tik­la; VNA 4/2015)ovat tuki­kel­poi­sia alu­ei­ta. Mai­se­ma­piir­teis­tä on ker­rot­tu enem­män lu­vuis­sa 17.

Alla on esi­merk­ke­jä sii­tä, mil­lai­sis­sa ti­lan­teis­sa loh­ko to­de­taan ti­la­päi­ses­ti vil­je­le­mät­tö­mäk­si, vil­je­le­mät­tö­mäk­si tai mil­loin voi tul­la puu­te täy­den­tä­vien eh­to­jen tai maa­ta­lous­maan avoi­me­na säi­lyt­tä­mi­sen eh­don kaut­ta.

Ti­la­päi­ses­ti vil­je­le­mä­tön

– Ei ol­len­kaan pen­sai­ta tai puun tai­mia
– Pie­net mul­lok­sel­la ole­vat / kyl­vä­mät­tö­mät alu­eet
– Jää­nyt vain 1-2 vuon­na vil­je­le­mät­tä
– Mm. lau­ta­taa­pe­lei­ta/paa­li­ka­so­ja/puu­ka­so­ja

Täy­den­tä­vien eh­to­jen seu­raa­mus

– Kor­kein­taan 1-2-vuo­ti­ai­ta tai­mia tai esim. va­del­man ver­so­ja kas­vaa siel­lä tääl­lä vil­je­ly­kas­vin se­as­sa. Tai­met ei­vät yllä vil­je­ly­kas­vin ylä­puo­lel­le.
– Kas­vus­tos­sa on run­saas­ti rik­ka­kas­ve­ja, esim. mesi­an­ger­voa, koi­ran­put­kea tai hors­maa.

Maa­ta­lous­maa­ta ei ole säi­ly­tet­ty avoi­me­na (pel­to­ala ja py­sy­vien kas­vien ala)

– Siel­lä tääl­lä kas­vaa kor­ke­am­pia pui­den tai­mia,
– Loh­kol­la on jon­kin ver­ran suu­rem­pia va­del­ma­pen­sai­ta tai use­am­man vuo­den ikäis­tä pen­saik­koa, esim. pa­jua yk­sit­täi­si­nä pus­ki­na. Kas­vus­ton on kui­ten­kin ol­ta­va hy­väk­syt­tä­vää vil­je­ly­kas­via. (HUOM! Tä­hän ei tule seu­raa­mus­ta, jos vain ojis­sa on pui­ta. Sil­loin ojat ra­ja­taan pois koh­dan 3.3.3. mu­kai­ses­ti)
– Py­sy­vien nur­mien osal­ta tätä koh­taa ei voi käyt­tää. Jos siel­lä on lii­kaa puus­toa tai pen­sai­ta, loh­ko on vil­je­le­mä­tön­tä.

Vil­je­le­mä­tön­tä (pel­to­ala, py­sy­vät kas­vit ja py­sy­vät nur­met)

– Yk­sit­täi­siä pui­ta/pen­sai­ta kas­vaa koko loh­kon/loh­kon osan alu­eel­la (ei tar­koi­ta py­sy­viä kas­ve­ja), eikä loh­kol­la ole hy­väk­syt­tä­vää vil­je­ly­kas­via.
– Iso osa puis­ta on yli 2 m.
– Loh­ko on muus­sa kuin maa­ta­lous­käy­tös­sä, esim. met­sä­maa­ta, tont­tia tai tie­tä.

9.4.1 Ti­la­päi­ses­ti vil­je­le­mä­tön alue

Vil­je­li­jä voi il­moit­taa ti­la­päi­ses­ti vil­je­le­mät­tö­mik­si loh­kot tai loh­kon osat, jot­ka ovat vil­je­ly­kel­pois­ta maa­ta­lous­maa­ta, mut­ta jot­ka on haku­vuon­na jä­tet­ty ti­la­päi­ses­ti vil­je­le­mät­tä. Nämä loh­kot voi­daan to­de­ta ti­la­päi­ses­ti vil­je­le­mät­tö­mäk­si myös val­von­nas­sa.

Loh­kol­la ole­vat, il­moit­ta­mat­to­mat, ti­la­päi­ses­ti vil­je­le­mät­tö­mät loh­kon osat voi­daan to­de­ta val­von­nan kas­vu­loh­ko­na ti­la­päi­ses­ti vil­je­le­mät­tö­mäk­si. Jos koko loh­ko on jä­tet­ty ti­la­päi­ses­ti vil­je­le­mät­tä, täy­tyy loh­ko to­de­ta avo­ke­san­nok­si. Avo­ke­san­nol­le täy­tyy olla pe­rus­te, ja jos sitä ei ole, on mää­rät­tä­vä täy­den­tä­vien eh­to­jen seu­raa­mus.

Val­von­nas­sa hy­väk­syt­tä­viä syi­tä to­de­ta kas­vu­loh­ko ti­la­päi­ses­ti vil­je­le­mät­tö­mäk­si ovat esi­mer­kik­si loh­kol­la ole­va vil­je­lyyn liit­ty­vä este, ku­ten säi­lö­rehu­auma, lau­ta­taa­pe­li tai muut vas­taa­van­lai­set syyt, joi­den vuok­si loh­ko ei voi olla kas­vi­peit­tei­nen. Usei­ta vuo­sia pe­räk­käin il­man em. hy­väk­syt­tä­vää syy­tä ti­la­päi­ses­ti vil­je­le­mät­tö­mäk­si il­moi­te­tut loh­kot tai loh­kon osat to­de­taan vil­je­le­mät­tö­mik­si.

Kaik­ki sa­mal­la pe­rus­loh­kol­la ole­vat ti­la­päi­ses­ti vil­je­le­mät­tö­mät alu­eet voi­daan to­de­ta ja piir­tää yh­te­nä kas­vu­loh­ko­na. Kas­vu­loh­ko piir­re­tään sii­hen koh­taan, mis­sä suu­rin ti­la­päi­ses­ti vil­je­le­mä­tön alue on.

Ti­la­päi­ses­ti vil­je­le­mät­tö­mil­lä aloil­la on nou­da­tet­ta­va täy­den­tä­viä eh­to­ja, lu­kuun ot­ta­mat­ta kas­vi­peit­tei­syys­vaa­ti­mus­ta.

Loh­kon vil­je­ly­kel­poi­suus on tar­kas­tet­ta­va kaik­kien ko­ko­naan ti­la­päi­ses­ti vil­je­le­mät­tö­mik­si il­moi­tet­tu­jen pe­rus­loh­ko­jen osal­ta.

9.4.2 Maa­ta­lous­maan säi­lyt­tä­mi­nen lai­dun­ta­mi­seen ja vil­je­lyyn so­vel­tu­vas­sa kun­nos­sa

Maa­ta­lous­maan avoi­me­na säi­lyt­tä­mi­sen vaa­ti­mus koh­dis­tuu ti­lan koko maa­ta­lous­maa­han. Maa­ta­lous­maal­la tar­koi­te­taan pel­to­alaa, py­sy­viä kas­ve­ja ja py­sy­vää nur­mea. (Ase­tus (EU) N:o 1307/2013 4 ar­tik­la) Käy­tän­nös­sä tätä eh­toa ei voi so­vel­taa py­sy­väl­lä nur­mel­la, kos­ka jos pui­den ja pen­sai­den mää­rä ylit­tää sal­li­tus, loh­ko hy­lä­tään vil­je­le­mät­tö­mä­nä.

Pel­to­ala

Pel­to­a­lal­la tar­koi­te­taan loh­koa, jol­la kas­va­te­taan vil­je­ly­kas­ve­ja tai kor­kein­taan 5 v. sa­mal­la pai­kal­la ol­lei­ta hei­nä- ja nur­mi­rehu­kas­ve­ja. Myös ke­san­not ja ti­la­päi­ses­ti vil­je­le­mät­tö­mät alat kuu­lu­vat pel­to­a­laan, lu­kuun ot­ta­mat­ta vi­her­ke­san­toa, joka muut­tuu py­sy­väk­si nur­mek­si ol­tu­aan yli 5 v. sa­mal­la pai­kal­la. Pel­toa ovat myös sel­lai­set yli 5 v. nur­mel­la ol­leet loh­kot, jot­ka ei­vät muu­tu py­sy­väk­si nur­mek­si ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen toi­men­pi­teen vuok­si.

Py­sy­vien kas­vien ala

Py­sy­väl­lä kas­vil­la tar­koi­te­taan loh­koa, jos­sa on vil­je­ly­kier­toon kuu­lu­mat­to­mia kas­ve­ja, joi­ta kas­va­te­taan vä­hin­tään 5 vuo­den ajan ja jois­ta saa­daan tois­tu­vaa sa­toa. Näi­tä kas­ve­ja ovat esi­mer­kik­si he­del­mä­puut, mar­ja­pen­saat ja ko­ris­te­kas­vit. Tark­ka lis­ta py­sy­vis­tä kas­veis­ta löy­tyy haku­op­paas­ta.

Py­sy­vän nur­men ala

Py­sy­vää nur­mea on loh­ko, jota käy­te­tään yli 5 vuot­ta sa­mal­la pai­kal­la ol­lei­den hei­nä- ja nur­mi­kas­vien kas­vat­ta­mi­seen joko itse­uu­dis­tu­vas­ti tai kyl­vä­mäl­lä. Py­sy­vien nur­mien alaan si­säl­ty­vät myös py­sy­vät lai­tu­met. Tar­kis­tus­lis­tal­le tu­lee au­to­maat­ti­ses­ti kas­vu­loh­ko­koh­tai­nen py­sy­vän nur­men mer­kin­tä, kun sil­le on il­moi­tet­tu 6 vuon­na pe­räk­käin py­sy­väk­si nur­mek­si lu­et­ta­vaa kas­via tai se on ol­lut ai­em­min py­sy­vää lai­dun­ta. Tark­ka lis­ta kas­veis­ta, jot­ka huo­mi­oi­daan py­sy­vien nur­mien las­ken­nas­sa, löy­tyy haku­op­paas­ta.

Py­sy­vän nur­men kas­vu­loh­kol­la voi kas­vaa pui­ta kor­kein­taan 50 kpl/ha. (VNA 234/2015 5 §) Puuk­si kat­so­taan yli 2 m kor­kui­set, puu­var­ti­set kas­vit sekä yli 0,5 m kor­kui­set tuo­tan­to­e­läin­ten ra­vin­nok­si so­vel­tu­mat­to­mat puu­var­ti­set kas­vit (esi­mer­kik­si ka­ta­jat). Pui­den on si­jait­ta­va loh­kol­la ha­ja­nai­ses­ti, eikä siel­lä voi olla puu­ryh­miä. Puu­ryh­mät täy­tyy di­gi­toi­da pois pe­rus­loh­kon pin­ta-alas­ta.

Ha­ja­nai­ses­ti si­jait­se­vien pui­den li­säk­si py­sy­vän nur­men kas­vu­loh­kol­la saa olla tuo­tan­to­e­läin­ten ra­vin­nok­si so­pi­via, kor­kein­taan 2 m kor­kui­sia, yk­sit­täi­siä tai pie­ni­nä ryh­mi­nä kas­va­via leh­ti­pen­sai­ta ja leh­ti­pui­den tai­mia. Näi­tä saa kui­ten­kin olla kor­kein­taan 50 % tuki­kel­poi­sen kas­vu­loh­kon pin­ta-alas­ta.

Jos loh­kol­la on sekä pui­ta että leh­ti­pen­sai­ta tai vain jom­paa­kum­paa, on yli 50 % kas­vu­loh­kon pin­ta-alas­ta kui­ten­kin ol­ta­va hei­nä- ja nur­mi­kas­ve­ja.

Eh­don val­von­ta

Ti­lal­la on tar­kas­tet­ta­va, että loh­ko on säi­ly­tet­ty avoi­me­na, lai­dun­ta­mi­seen ja vil­je­lyyn so­vel­tu­vas­sa kun­nos­sa. (Ase­tus (EU) N:o 639/2014 4 ar­tik­la; VNA 234/2015) Loh­ko on voi­ta­va ot­taa käyt­töön ta­van­o­mai­sin maa­ta­lous­toi­men­pi­tein. Myös osal­le kas­vu­loh­kos­ta voi­daan an­taa seu­raa­mus avoi­me­na säi­lyt­tä­mi­ses­tä, jol­loin loh­kol­le teh­dään val­von­nan kas­vu­loh­ko ja mer­ki­tään puu­te koh­taan Maa­ta­lous­maan säi­lyt­tä­mi­nen avoi­me­na.

Pel­to­ala

Tar­kas­te­taan, että loh­kol­la ei kas­va puun tai­mia eikä pen­sai­ta. Sar­ka­o­jis­sa ja pien­nar­a­lu­eil­la se on kui­ten­kin ra­joi­te­tus­ti sal­lit­tua. Lue li­sää kap­pa­lees­ta 9.3. Li­säk­si tar­kas­te­taan, että kas­vus­to on hy­väk­syt­tä­vää vil­je­ly­kas­via.

Jos loh­kol­la kas­vaa siel­lä tääl­lä puun­tai­mia, mut­ta kas­vus­to on kui­ten­kin hy­väk­syt­tä­vä, loh­kon tuet hy­lä­tään täl­tä vuo­del­ta tal­len­ta­mal­la Tuki­so­vel­luk­seen puu­te koh­taan Maa­ta­lous­maan säi­lyt­tä­mi­nen avoi­me­na.

Jos loh­kol­la kas­vaa siel­lä tääl­lä puun­tai­mia tai pen­sai­ta, mut­ta kas­vus­to on heik­koa (pel­käs­tään rik­ka­kas­ve­ja). Seu­raa­mus täy­tyy mää­rä­tä ta­paus­koh­tai­ses­ti joko täy­den­tä­vien eh­to­jen kaut­ta tai loh­ko täy­tyy to­de­ta vil­je­le­mät­tö­mäk­si. Pää­sään­tö on, että maa­ta­lous­maan avoi­me­na säi­lyt­tä­mi­sen eh­don kaut­ta ei voi mää­rä­tä seu­raa­mus­ta, jos kas­vus­to ei ole hy­väk­syt­tä­vää vil­je­ly­kas­via.

Py­sy­vien kas­vien ala

Py­sy­vien kas­vien ala kat­so­taan avoi­mek­si, jos siel­lä ei kas­va py­sy­vien kas­vien li­säk­si mui­ta pui­ta tai pen­sai­ta. Sar­ka­o­jis­sa ja pien­nar­a­lu­eil­la se on kui­ten­kin ra­joi­te­tus­ti sal­lit­tua. Lue li­sää kap­pa­lees­ta 9.3

Jos loh­kol­la kas­vaa mui­ta kuin py­sy­väk­si kas­vik­si hy­väk­syt­tä­viä puun­tai­mia tai pen­sai­ta, toi­mi ku­ten pel­to­ala-koh­das­sa on oh­jeis­tet­tu.

Py­sy­vän nur­men ala

Tar­kas­te­taan, että loh­kol­la ei kas­va pui­ta eikä pen­sai­ta enem­pää kuin on sal­lit­tu ja että kas­vus­to on hei­nä- ja nur­mi­rehu­kas­vus­toa. Jos pui­ta tai pen­sai­ta on enem­män tai kas­vus­to ei täy­tä vaa­ti­muk­sia, to­de­taan loh­ko vil­je­le­mät­tö­mäk­si.

9.4.3 Vil­je­le­mä­tön alue

Loh­kol­le tal­len­ne­taan val­von­nas­sa vil­je­le­mä­tön-kas­vi­koo­di, jos alue on pois­tu­nut vil­je­ly- tai lai­dun­käy­tös­sä. Täl­lai­sia ovat mm. ve­sa­koi­tu­neet alu­eet ja loh­kol­le ra­ken­ne­tut tiet tai ra­ken­nuk­set. Vil­je­le­mät­tö­mäk­si il­moi­tet­tu tai val­von­nas­sa to­det­tu loh­ko on tu­kien ulko­puo­lel­la.

Maa­ta­lous­maan ulko­puo­li­set alu­eet ja vil­je­le­mät­tö­mäk­si val­von­nas­sa to­de­tut alu­eet on ero­tet­ta­va pe­rus­loh­kon alas­ta ja loh­ko on tar­vit­ta­es­sa ja­et­ta­va. Kat­so tar­kem­min loh­ko­ja­ois­ta koh­das­ta 9.1

9.5 Viljelytekniset päisteet

Kas­vu­loh­kon vil­je­ly­a­laan mu­kaan las­ket­ta­va päis­te voi vil­je­ly­tek­ni­sis­tä syis­tä olla kes­ki­mää­rin enin­tään 3 m le­veä. (MMMA 344/2015 9 §) Edel­ly­tyk­se­nä hy­väk­sy­mi­sel­le on, että päis­te kuu­luu kas­vin nor­maa­liin vil­je­ly­ta­paan. Päis­teet ei­vät kuu­lu vil­jo­jen, val­ku­ais­kas­vien ja öljy­kas­vien vil­je­lyyn. Alu­een le­veys mi­ta­taan kas­vus­ton lai­das­ta ojan ja pel­lon tai­te­koh­taan tai loh­kon reu­naan.

Jos vil­je­ly­tek­ni­sis­tä syis­tä jä­tet­ty päis­te on le­ve­äm­pi kuin 3 m, on koko päis­te­a­lue ero­tet­ta­va omak­si kas­vu­loh­kok­seen. Yli 3 m le­ve­äl­le päis­teel­le voi­daan mak­saa ym­pä­ris­tö­kor­vaus, jos alue on nur­mi­peit­tei­nen. Päis­te­a­lue voi­daan to­de­ta täl­löin nur­mek­si.

Jos päis­tees­sä on kes­ki­mää­rin 3 m le­vyi­nen suo­ja­kais­ta ja sen li­säk­si vil­je­ly­tek­ni­sis­tä syis­tä jä­tet­ty yli 3 met­rin päis­te­a­lue, on ne kum­pi­kin ero­tet­ta­va omik­si kas­vu­loh­koik­seen, jos vil­je­ly­tek­ni­sis­tä syis­tä jä­tet­tä­väl­le alu­eel­le ei ole kyl­vet­ty nur­mi­kas­vien sie­men­tä.

9.6 Hoito- ja ajokäytävät puutarhakasveilla

Moni­vuo­ti­sil­la puu­tar­ha­kas­veil­la kas­vien vil­je­ly­ta­paan kuu­lu­vat hoi­to­käy­tä­vät. (MMMA 344/2015 9 §) Vil­je­ly- tai sa­don­kor­juu­ko­nei­den liik­ku­mi­sen kan­nal­ta vält­tä­mät­tö­mät ajo­käy­tä­vät si­säl­ly­te­tään vil­jel­lyn kas­vu­loh­kon alaan, jos ne ovat ky­sei­sen kas­vin vil­je­lyn kan­nal­ta vält­tä­mät­tö­miä. Hoi­to­käy­tä­vien on ol­ta­va kool­taan, si­jain­nil­taan ja mää­räl­tään tar­koi­tuk­sen­mu­kai­sia. Hoi­to- ja ajo­käy­tä­vät on ero­tet­ta­va tuki­kel­poi­sen kas­vu­loh­kon alas­ta, jos ne ovat tar­peet­to­man le­vei­tä, ne ovat py­sy­viä pe­rus­tet­tu­ja vil­je­ly­tei­tä tai jos niis­tä joh­tu­en kas­vil­le mää­ri­tel­ty kas­vu­ti­heys kas­vu­loh­kol­la ei täy­ty. Vil­jel­tyyn pel­to­a­laan kuu­lu­mat­to­mat alu­eet (esi­mer­kik­si va­ras­to­pai­kat, kas­te­lu­lam­mi­kot, vil­je­le­mät­tö­mät alu­eet) on kaik­ki ero­tet­ta­va pois tuki­kel­poi­sen kas­vu­loh­kon alas­ta.

Hoi­to- ja ajo­käy­tä­vän on ol­ta­va kas­vu­loh­kon reu­nan mu­kai­ses­ti pää­dys­sä, si­vus­sa tai kes­kel­lä.

Yksi­vuo­ti­sil­la puu­tar­ha­kas­veil­la ajo- ja hoi­to­käy­tä­vät hy­väk­sy­tään vil­jel­lyn kas­vu­loh­kon alaan vain poik­keuk­sel­li­ses­ti, jos ne ovat ky­sei­sen kas­vin kan­nal­ta vält­tä­mät­tö­miä ja ovat kool­taan, si­jain­nil­taan ja mää­räl­tään tar­koi­tuk­sen­mu­kai­sia vil­je­lyn kan­nal­ta. Täl­lai­nen ti­lan­ne voi olla esi­mer­kik­si kas­veil­la, joil­la sa­toa kor­ja­taan use­aan ker­taan ke­sän ai­ka­na (esi­mer­kik­si kerä­kaa­li). Vil­je­ly­a­laan hy­väk­syt­tä­vien käy­tä­vien tu­lee olla ti­la­päi­siä ajo­uria. Py­sy­vät vil­je­lys­tiet on vä­hen­net­tä­vä vil­jel­lys­tä alas­ta.

Yksi- ja moni­vuo­tis­ten kas­vien vil­je­ly­ta­paan kuu­lu­vien hoi­to­käy­tä­vien on ol­ta­va pää­sään­töi­ses­ti täy­den­tä­vien eh­to­jen mu­kai­ses­ti nur­mi­peit­tei­siä tai sii­tä poik­ke­a­mi­seen pi­tää olla pe­rus­tel­tu syy.

9.7 Sopimusten pinta-alavalvonta

Ym­pä­ris­tö­so­pi­mus­ten ja eri­tyis­ym­pä­ris­tö­tuki­so­pi­mus­ten (oh­jel­ma­kau­sien 1995–2013 so­pi­muk­set) osal­ta on val­vot­ta­va kaik­ki voi­mas­sa­o­le­vien so­pi­mus­ten alai­set loh­kot.

Lu­vus­sa 9.1 on ker­rot­tu loh­ko­ra­jo­jen tar­kas­ta­mi­ses­ta. So­pi­muk­seen si­säl­ty­vien pel­lon ulko­puo­lis­ten alu­ei­den osal­ta tar­kas­te­taan alu­een ra­jaus ja pois­te­taan so­pi­muk­seen kuu­lu­mat­to­mat alu­eet, ku­ten ra­ken­nuk­set ja tiet.

Vesi­a­lu­eet ja uo­mat, joi­den va­lu­ma-alue on yli 10 km, nä­ky­vät Tuki­so­vel­luk­ses­sa ta­sol­la Uoma­re­kis­te­ri. Ve­sis­tö­jen ra­jat on sii­nä mää­ri­tet­ty kes­ki­vesi­ra­jan mu­kai­ses­ti. So­pi­mus­a­lu­ei­den ra­jat, jot­ka ra­joit­tu­vat ve­sis­töön, mää­ri­te­tään myös kes­ki­vesi­ra­jan mu­kaan. Kai­kil­la vesi­a­lu­eil­la (eri­tyi­ses­ti ma­ta­lil­la me­ren­ran­noil­la) tie­to ei vält­tä­mät­tä ole ko­vin tark­ka, jo­ten tie­to­jär­jes­tel­mis­tä saa­ta­va tie­to on näis­sä ta­pauk­sis­sa lä­hin­nä suun­taa-an­ta­va.

Alu­een so­pi­vuus so­pi­mus­koh­teek­si on sel­vi­tet­ty so­pi­muk­sen teko­vai­hees­sa. Jos val­von­nas­sa kui­ten­kin to­de­taan, ett­ei loh­ko tai mer­kit­tä­vä osa sii­tä voi kuu­lua so­pi­muk­seen, tu­li­si asi­as­ta neu­vo­tel­la so­pi­mus­kä­sit­te­li­jän ja mah­dol­li­sen lau­sun­non an­ta­neen vi­ran­o­mai­sen kans­sa en­nen val­von­nan lop­puun­saat­ta­mis­ta.

En­nen pää­tös­tä sii­tä, onko ky­sees­sä so­pi­mus­rik­ko­mus vai pie­nen­ne­tään­kö so­pi­muk­sen pin­ta-alaa, on hyvä poh­tia ai­na­kin alu­een kel­vol­li­suut­ta so­pi­mus­a­lak­si ja sitä, mil­loin alu­eel­la on vii­mek­si teh­ty hoi­to­toi­men­pi­tei­tä.

Jos sel­ke­ä­ra­jai­nen alue on maas­to­tar­kas­tuk­sen pe­rus­teel­la ar­vi­oi­tu ol­leen hoi­ta­mat­ta yli 3 vuot­ta so­pi­mus­kau­den alus­ta lu­kien, se ra­ja­taan pois so­pi­mus­a­las­ta. Täl­lai­sis­sa ta­pauk­sis­sa on pe­rus­tel­tua epäil­lä, että vil­je­li­jä ei tule jat­kos­sa­kaan hoi­ta­maan alu­et­ta. Jos alue on ol­lut tar­kas­ta­jan ar­vi­on mu­kaan hoi­ta­mat­ta vä­hem­män ai­kaa, seu­raa­muk­set ulo­te­taan ai­em­piin so­pi­mus­vuo­siin, mut­ta alu­et­ta ei pois­te­ta so­pi­mus­a­las­ta. Sel­ke­äs­ti so­pi­mus­a­lu­ee­seen kel­paa­mat­to­mat alu­eet täy­tyy kui­ten­kin täs­sä­kin ta­pauk­ses­sa ra­ja­ta pois (esim. so­pi­mus­a­las­sa on mu­ka­na ta­lous­met­sää). Eri­tyis­ym­pä­ris­tö­tu­kien ta­kau­tu­vis­ta seu­raa­muk­sis­ta on ker­rot­tu li­sää vuo­den 2014 Pel­to­val­von­ta­oh­jees­sa lu­vus­sa 16.4.

Pe­rus­te­lut ha­vai­tuis­ta puut­teis­ta täy­tyy aina li­sä­tä uu­teen Tuki­so­vel­luk­seen kas­vu­loh­ko­koh­tai­seen teks­ti­kent­tään ja van­haan Tuki­so­vel­luk­seen ky­sei­sen eri­tyis­tuki­so­pi­muk­sen koh­dal­le val­von­ta­ker­ran lisä­tie­toi­hin.

Jos di­gi­toi­tu pin­ta-ala val­von­nan jäl­keen poik­ke­aa so­pi­muk­ses­sa mää­ri­tel­lys­tä pin­ta-alas­ta, so­pi­mus­ta kos­ke­vaa pää­tös­tä on muu­tet­ta­va si­ten, että so­pi­mus­ala vas­taa di­gi­toi­tua alaa. Muu­tos voi­daan teh­dä sen jäl­keen, kun tuen saa­ja on hy­väk­sy­nyt di­gi­toi­dun pin­ta-alan. Jos loh­kon pin­ta-ala vä­he­nee di­gi­toin­nin pe­rus­teel­la, so­pi­mus­ta ei tar­vit­se kui­ten­kaan muut­taa, jos di­gi­toi­dun pin­ta-alan ja so­pi­mus­alan vä­li­nen ero on vä­häi­nen.

So­pi­mus­ten osal­ta on sää­det­ty eri­lai­sia vä­him­mäis­pin­ta-alo­ja. Jos vä­him­mäis­pin­ta-ala ei val­von­nan jäl­keen enää täy­ty, so­pi­mus täy­tyy pur­kaa. So­pi­mus täy­tyy pur­kaa myös sil­loin, jos so­pi­muk­sen pin­ta-ala pie­ne­nee val­von­nan seu­rauk­se­na vuo­si­na 2000–2011 teh­dyis­sä so­pi­muk­sis­sa yli 20 % ja vuon­na 2012 ja sen jäl­keen teh­dyis­sä so­pi­muk­sis­sa yli 10 %. (VNA 366/2007 21 §)

Eri­tyis­tuki­so­pi­muk­siin koh­dis­tu­vat pin­ta-ala­vir­heis­tä ai­heu­tu­vat seu­raa­muk­set las­ke­taan lu­vus­sa 22 ker­ro­tun mu­kai­ses­ti.

Pel­to­val­von­ta­ohje 2015kesä­kuu16.6.2015