10 Aktiiviviljelijä

Ak­tii­vi­vil­je­li­jän vaa­ti­mus kos­kee EU:n ko­ko­naan ja osit­tain ra­hoit­ta­mia tu­kia. (Ase­tus (EU) N:o 1307/2013 9 ar­tik­la; Laki 193/2013 2 §; 1360/2014 2 §) Jos tila ha­kee pel­käs­tään ym­pä­ris­tö­so­pi­mus­ta, täyt­tyy ak­tii­vi­vil­je­li­jän vaa­ti­mus aina, kos­ka sil­loin suo­rien tu­kien mää­rä on aina alle 5.000 €. Täl­löin eril­lis­tä tar­kas­te­lua ei vaa­di­ta.

Ak­tii­vi­vil­je­li­jän vaa­ti­mus ei kos­ke kan­sal­li­sia tu­kia.

Ak­tii­vi­vil­je­li­jän vaa­ti­mus täyt­tyy aina, jos ti­lan ha­ke­mien suo­rien tu­kien mää­rä on vuon­na 2014 ol­lut kor­kein­taan 5000 €. (Ase­tus (EU) N:o 1307/2013 9 ar­tik­la) Vil­je­li­jä il­moit­taa tuki­ha­ke­muk­sel­laan hal­lin­noi­ko hän kiel­to­lis­tal­le vie­viä koh­tei­ta ja toi­mit­taa tar­vit­ta­es­sa to­dis­teet kun­taan ak­tii­vi­vil­je­li­jän vaa­ti­muk­sen täyt­ty­mi­ses­tä. Jos ti­lan saa­ma suo­rien tu­kien mää­rä on ol­lut tätä suu­rem­pi, riip­puu ak­tii­vi­vil­je­li­jän vaa­ti­muk­sen täyt­ty­mi­nen sii­tä, ovat­ko hä­nen toi­mit­ta­man­sa to­dis­teet riit­tä­viä. Val­von­nas­sa täy­tyy sel­vit­tää, onko vil­je­li­jä il­moit­tau­tu­nut tar­vit­ta­es­sa kiel­to­lis­tal­le.

Val­von­nas­sa tar­kas­tet­ta­vat asi­at

– Van­has­ta Tuki­so­vel­luk­ses­ta täy­tyy kat­soa, onko ti­lan saa­mien suo­rien tu­kien mää­rä vuon­na 2014 ol­lut kor­kein­taan 5.000 €. Sum­mas­ta on vä­hen­net­ty val­von­nan pin­ta-ala- ja eläin­mää­rä­vir­hei­den ai­heut­ta­mat vä­hen­nyk­set sekä ra­hoi­tus­kuri­leik­kaus.
– Sa­mal­ta lis­tal­ta kat­so­taan myös mer­kin­tä sii­tä, onko tila il­moit­tau­tu­nut kiel­to­lis­tal­le.

HUOM! Jos tuen­ha­ki­ja ei ole ha­ke­nut suo­ria tu­kia vuon­na 2014, ti­lal­le las­ke­taan las­ken­nal­li­nen suo­rien tu­kien mää­rä tänä vuon­na ha­e­tun pin­ta-alan pe­rus­teel­la. Las­ken­nal­lis­ta tuen mää­rää las­ket­ta­es­sa käy­te­tään kes­ki­tu­ke­na 243,38 €/ha (Ait­ta ohje ak­tii­vi­vil­je­li­jä­tar­kas­te­lus­ta 22.4.2015).

Lis­ta ti­lois­ta on van­han Tuki­so­vel­luk­sen tie­do­tus­tau­lul­la

-> Lis­tal­la ole­vat tuen­ha­ki­jat, jot­ka ovat saa­neet suo­ria tu­kia kor­kein­taan 5000 €, täyt­tä­vät ak­tii­vi­vil­je­li­jän eh­don. Tuen­ha­ki­ja kat­so­taan ak­tii­vi­vil­je­li­jäk­si, vaik­ka hän oli­si il­moit­ta­nut tuki­haus­sa hal­lin­noi­van­sa kiel­to­lis­tal­le joh­ta­via toi­min­to­ja.
-> Kun­ta tar­kas­taa pe­rus­teet kiel­to­lis­tal­ta va­pau­tu­mi­sel­le niil­tä lis­tal­la ole­vil­ta ti­loil­ta, jot­ka ovat saa­neet suo­ria tu­kia yli 5.000 € ja ovat il­moit­tau­tu­neet kiel­to­lis­tal­le.
-> Jos tila on täl­lä lis­tal­la, ei ak­tii­vi­vil­je­li­jän eh­don täyt­ty­mis­tä tar­vit­se tar­kas­tel­la enem­pää ti­lal­la eikä toi­mis­tol­la.

– Jos 5.000 € raja ylit­tyy, eikä tuen­ha­ki­ja on il­moit­tau­tu­nut kiel­to­lis­tal­le, tila ei ole edel­lä mai­ni­tul­la lis­tal­la
-> Tar­kas­te­taan tila­käyn­nil­lä, että vil­je­li­jän il­moi­tus on ol­lut oi­kea
-> Jos ti­lal­ta ha­vai­taan kiel­to­lis­tal­le vie­viä asi­oi­ta, on en­sin sel­vi­tet­tä­vä hal­lin­noi­ko tuen­ha­ki­ja koh­det­ta.

Hal­lin­noi­mi­sek­si kat­so­taan se, jos tuen­ha­ki­ja­na toi­mi­va ryh­mä (avio­puo­li­sot, yh­ty­mä, kuo­lin­pesä), osuus­kun­ta, osa­ke­yh­tiö, avoin yh­tiö tai kom­man­diit­ti­yh­tiö hal­lin­noi kiel­to­lis­tal­le joh­ta­vaa toi­min­toa. Jos ti­lan tuen­ha­ki­joi­na on use­am­pia hen­ki­löi­tä, tila jou­tuu kiel­to­lis­tal­le vain sil­loin, jos kaik­ki hal­lin­noi­vat kiel­let­tyä toi­min­toa.

Tila jou­tuu kiel­to­lis­tal­le, jos hal­lin­noi jo­ta­kin seu­raa­vis­ta (tar­kem­mat ku­vauk­set: Haku­opas 2015; kpl 4.3)
– Len­to­a­se­ma
– Rau­ta­tie­yh­tiö
– Vesi­yh­tiö
– Kiin­teis­tö­yh­tiö
– Py­sy­vät ur­hei­lu­ken­tät ja va­paa-ajan­a­lu­eet

Tila­käyn­nil­lä kes­ki­ty­tään tar­kas­te­le­maan eri­tyi­ses­ti sitä, hal­lin­noi­ko tuen­ha­ki­ja len­to­a­se­mia, rau­ta­tei­tä tai py­sy­viä ur­hei­lu­kent­tiä ja va­paa-ajan­a­lu­ei­ta. Li­säk­si py­ri­tään sel­vit­tä­mään esi­mer­kik­si ky­sy­mäl­lä, hal­lin­noi­ko hän mui­ta kiel­to­lis­tan koh­tei­ta.

Jos val­von­nas­sa to­de­taan, että tila ei täy­tä ak­tii­vi­vil­je­li­jän mää­ri­tel­mää, tal­len­ne­taan puu­te Tuki­so­vel­luk­sen tila­koh­tai­siin ha­vain­toi­hin. Täl­löin nii­tä tu­kia, joi­ta ak­tii­vi­vil­je­li­jän vaa­ti­mus kos­kee, ei mak­se­ta val­von­ta­vuon­na ti­lal­le lain­kaan.

Esi­merk­ki 1:

Vil­je­li­jä ei ole il­moit­tau­tu­nut kiel­to­lis­tal­le ja ti­lan ha­ke­mien suo­rien tu­kien mää­rä on ol­lut 9.000 € vuon­na 2014. Ti­lal­la to­de­taan, että pi­hal­la on rat­sas­tus­kent­tä, jos­sa on kiin­teä kat­so­mo­ra­ken­ne.

a) Avio­puo­li­sot ha­ke­vat tu­kia yh­des­sä. Ti­lal­la har­joi­te­taan rat­sas­tus­tal­li­toi­min­taa, mut­ta se on vai­mon omis­tuk­ses­sa. Täs­sä ta­pauk­ses­sa ak­tii­vi­vil­je­li­jän mää­ri­tel­mä täyt­tyy, sil­lä vain toi­nen ryh­män jä­se­nis­tä hal­lin­noi kiel­to­lis­tal­le vie­vää asi­aa.

b) Avio­puo­li­sot ha­ke­vat tu­kia yh­des­sä. Ti­lal­la ei ole mi­tään rat­sas­tus­kou­lu­toi­min­taa, vaan sitä käy­te­tään per­heen omien he­vos­ten har­joit­ta­mi­ses­sa. Täs­sä ta­pauk­ses­sa ak­tii­vi­vil­je­li­jän mää­ri­tel­mä täyt­tyy, sil­lä rat­sas­tus­ken­tän yh­tey­des­sä ei ole rat­sas­tus­kou­lu­toi­min­taan eri­kois­tu­nut­ta yri­tys­tä.

c) Tuen­ha­ki­ja­na on yk­sit­täi­nen hen­ki­lö. Hän hal­lin­noi myös rat­sas­tus­kou­lua, joka on eril­li­nen yri­tyk­sen­sä ja sil­lä on oma Y-tun­nus. Ti­lan maa­ta­lous­tuo­tan­to on laa­jaa, mut­ta kos­ka tila ei ole il­moit­tau­tu­nut kiel­to­lis­tal­le rat­sas­tus­kou­lu­toi­min­nan vuok­si ja toi­mit­ta­nut to­dis­tei­ta kun­taan, ak­tii­vi­vil­je­li­jän mää­ri­tel­mä ei täy­ty. Val­von­nas­sa ei voi enää an­taa to­dis­tei­ta (suo­rien tu­kien mää­rä, maa­ta­lous­toi­min­ta on mer­ki­tyk­sel­lis­tä tai pää­toi­mi­ala maa­ta­lous) kiel­to­lis­tal­ta va­pau­tu­mi­sek­si. Sen vuok­si ti­lal­le voi­daan tänä vuon­na mak­saa ai­no­as­taan kan­sal­li­set tuet.

Pel­to­val­von­ta­ohje 2015kesä­kuu16.6.2015