13 Luonnonhaittakorvaus ja -korotus

13.1 Luonnonhaittakorvauksen hoidetun viljelemättömän pellon enimmäisala

Luon­non­hait­ta­kor­vaus­ta (LHK) mak­se­taan ke­san­noil­le ja luon­non­hoi­to­pel­to­nur­mil­le yh­teen­sä enin­tään 25 % kor­vaus­kel­poi­ses­ta alas­ta. Jot­ta kor­vaus voi­daan mak­saa ti­lan koko pin­ta-alal­le, täy­tyy lo­pul­la pin­ta-alal­la il­moit­taa vil­je­ly­kas­ve­ja.
Jos tila on il­moit­ta­nut ke­san­toa ja luon­non­hoi­to­pel­to­nur­mia enem­män kuin 25 %, to­de­taan val­von­nas­sa myös yli­mää­räi­sel­le pin­ta-alal­le kas­vik­si ke­san­to tai luon­non­hoi­to­pel­to­nur­mi. Las­ken­ta huo­mi­oi 25 % ra­joit­teen ja tar­kas­ta­jan ei tar­vit­se ot­taa asi­aan kan­taa.

13.1.1 Luon­non­hait­ta­kor­vauk­sen koti­e­läin­ko­ro­tus

Koti­e­läin­ti­lal­la on ol­ta­va vä­hin­tään 0,35 eläin­yk­sik­köä  kor­vaus­kel­pois­ta pel­to­heh­taa­ria koh­den. (Laki 1360/2013; VNA 236/2015) Eläin­ti­heys las­ke­taan tuki­vuo­den 2015 eläin­ten eläin­yk­sik­kö­mää­rän ja tuki­vuo­den 2015 kor­vaus­kel­pois­ten pel­to­heh­taa­rien pe­rus­teel­la. Hal­lin­to las­kee eläin­ti­hey­den eläin­re­kis­te­ri­tie­to­jen ja kun­taan toi­mi­te­tun eläin­mää­rä il­moi­tuk­sen avul­la ke­vääl­lä 2016.

Luon­non­hait­ta­kor­vauk­sen koti­e­läin­ko­ro­tuk­sen val­von­ta

Val­von­nas­sa tar­kas­te­taan eläin­mää­rä ja las­ke­taan eläin­ti­heys val­von­ta­päi­vä­nä. Ti­lal­la eläin­lu­et­te­lon tie­to­ja ver­ra­taan eläin­re­kis­te­rin tie­toi­hin ja ti­lal­la ole­vaan eläin­mää­rään. Jos ti­lal­la on 30 tai sitä vä­hem­män eläi­miä, las­ke­taan kaik­ki eläi­met. Muu­toin eläin­lu­et­te­lon ja eläin­re­kis­te­rin oi­keel­li­suus var­men­ne­taan ti­lal­la sil­mä­mää­räi­ses­ti.

Nau­dat:

Nau­to­jen eläin­re­kis­te­ri vi­ran­o­mai­sil­le löy­tyy Evi­ran si­vuil­ta.
Enne tila­käyn­tiä tuki­so­vel­luk­ses­ta tu­los­te­taan nau­to­jen eläin­lu­et­te­lo ra­por­teis­ta (IA_RR320). Re­kis­te­rin ja eläin­lu­et­te­lon tie­to­ja ver­ra­taan toi­siin­sa ja ti­lan eläin­mää­rää ver­ra­taan näi­hin tie­toi­hin. Eläin­mää­rä on tar­kis­tet­ta­va tuo­tan­to­ti­lois­ta /lai­tu­mil­ta.

Lam­paat ja vuo­het:

Lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­ri vi­ran­o­mai­sil­le löy­tyy Evi­ran si­vuil­ta.

En­nen tila­käyn­tiä tu­los­te­taan Evi­ran lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­ris­tä ti­lan lam­mas/vuo­hi­re­kis­te­ri. Eläin­lu­et­te­lo tu­los­te­taan lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­ris­tä. Re­kis­te­rin ja eläin­lu­et­te­lon tie­to­ja ver­ra­taan ja ti­lan eläin­mää­rää ver­ra­taan näi­hin tie­toi­hin. Eläin­mää­rä on tar­kis­tet­ta­va tuo­tan­to­ti­lois­ta /lai­tu­mil­ta.

Siat:

Sika­re­kis­te­ri vi­ran­o­mai­sil­le löy­tyy Evi­ran si­vuil­ta. En­nen tila­käyn­tiä tu­los­te­taan Evi­ran sika­re­kis­te­ris­tä ti­lan sika­re­kis­te­ri. Ti­lal­la sika­re­kis­te­rin tie­to­ja ver­ra­taan ti­lan pi­tä­mään kir­jan­pi­toon. Eläin­mää­rä tar­kis­te­taan tuo­tan­to­ti­lois­sa.

Eläi­met, joil­la ei ole eläin­re­kis­te­riä on las­ket­ta­va. Sii­pi­kar­jan ja he­vos­ten kir­jan­pito tar­kis­te­taan ja las­ket­tua eläin­mää­rää ver­ra­taan kir­jan­pi­toon. He­vos­ten hal­lin­ta on tar­kas­tet­ta­va.  Hal­lin­ta tar­kas­te­taan joko Suo­men Hip­pos r.y:n he­vos­re­kis­te­ris­tä tai ti­lal­la he­vos­pas­sis­ta/re­kis­te­ri­to­dis­tuk­ses­ta.

Ti­lan val­von­ta­het­ken eläin­mää­rä mer­ki­tään ja eläin­ti­heys las­ke­taan tar­kas­tus­lis­tan lo­pus­sa ole­val­le Ti­lan käy­tet­tä­vis­sä ole­vat ra­vin­teet – asia­kir­jal­le. Ti­lan eläin­yk­sik­kö­mää­rä ja­e­taan ti­lan val­von­nas­sa hy­väk­sy­tyil­lä kor­vaus­kel­poi­sil­la pel­to­heh­taa­reil­la.

Jos eläin­re­kis­te­riä ei ole pi­det­ty tai re­kis­te­rin tie­to­ja ei voi­da tar­kis­taa ja val­von­ta­päi­vän eläin­ti­heyt­tä ei voi­da las­kea, tar­kis­tus­lis­tal­le mer­ki­tään tie­to puut­teis­ta ja tuen­ha­ki­jaa ke­ho­te­taan kor­jaa­maan re­kis­te­ri. Val­vo­jan on tar­kis­tet­ta­va eläin­re­kis­te­rin kor­jauk­set muu­ta­man kuu­kau­den ku­lut­tua val­von­nas­ta. Jos eläin­re­kis­te­riä ei ole pi­det­ty, val­von­ta on laa­jen­net­ta­va täy­den­tä­vien eh­to­jen mer­kin­nän ja re­kis­te­röin­nin val­von­nak­si. (Laki 192/2013)

Jos ti­lal­le on teh­ty eläin/ID – val­von­ta ke­säl­lä -15 eteen­päin, val­von­nan tie­to­ja voi­daan käyt­tää las­ket­ta­es­sa val­von­ta­het­ken eläin­ti­heyt­tä.

Pel­to­val­von­ta­ohje 2015kesä­kuu16.6.2015