14 Sika- ja siipikarjatalouden tuotannosta irroitettu tuki

Pel­to­val­von­nan yh­tey­des­sä val­vo­taan sika- ja sii­pi­kar­ja­ta­lou­den tuo­tan­nos­ta ir­ro­tet­tu tuki (tuki­tyy­pit 1611 ja 1721), jos pel­to­val­von­taan va­lit­tu tila on ky­seis­tä tu­kea ha­ke­nut. Tuo­tan­nos­ta ir­ro­te­tus­sa tu­es­sa vaa­di­taan sa­man­kal­tai­sen eläin­ti­heys­vaa­ti­muk­sen täyt­ty­mi­nen kuin LHK:n koti­elin­ko­ro­tuk­ses­sa. (VNA 45/2015 4 §) Eläin­mää­rän mää­rit­tä­mi­ses­sä käy­te­tään tuki­vuo­den 1.1.-31.12.2015 eläin­yk­sik­kö­mää­rää. Hal­lin­to las­kee eläin­ti­hey­den eläin­re­kis­te­ri­tie­to­jen ja kun­taan toi­mi­te­tun eläin­mää­rä il­moi­tuk­sen avul­la ke­vääl­lä 2016.

SS-tuki; pai­kan pääl­lä ti­lal­la tar­kas­te­taan: (VNA 444/2015 15 §)

Vii­te­mää­rä

Val­von­nas­sa tar­kas­te­taan, että ti­lal­le on vah­vis­tet­tu vii­te­mää­rä ja tila on saa­nut vii­te­mää­räs­tä vah­vis­tus­pää­tök­sen. Mi­kä­li ti­lan vii­te­mää­rä on ai­em­min suo­ri­te­tus­sa val­von­nas­sa tar­kas­tet­tu, sitä ei tar­vit­se teh­dä uu­del­leen. Tu­kea ei mak­se­ta, jos ti­lal­le ei ole vah­vis­tet­tu vii­te­mää­rää.

Jos val­von­nas­sa huo­ma­taan, että vii­te­mää­rä on vah­vis­tet­tu vir­heel­li­sin pe­rus­tein, tar­kas­ta­jan on il­moi­tet­ta­va asi­as­ta vii­te­mää­rän vah­vis­ta­neel­le vi­ran­o­mai­sel­le. Jos vii­te­mää­rä on vah­vis­tet­tu vää­rin, on vii­te­mää­rä kor­jat­ta­va ja vah­vis­tet­ta­va uu­del­leen. Ti­lan val­von­ta­tie­toi­hin tal­len­ne­taan huo­mau­tus­koo­di 393. Tuen val­von­ta­tie­dot tal­len­ne­taan van­haan Tuki­so­vel­luk­seen.

Tuo­tan­nos­ta ir­ro­te­tun tuen vii­te­mää­rä on myön­net­ty tila­koh­tai­ses­ti. Vii­te­mää­rä muo­dos­tet­tiin pää­sään­töi­ses­ti tuki­vuo­del­ta 2007 mak­se­tun si­ko­jen ja sii­pi­kar­jan kan­sal­li­sen koti­e­läin­ten eläin­yk­sik­kö­mää­rän mu­kaan huo­mi­oi­den suku­pol­ven­vaih­dos­ten ja koko ti­lan hal­lin­nan siir­to­jen vai­ku­tuk­set. Vil­je­li­jän vaa­ti­muk­ses­ta vii­te­mää­rä on voi­tu muo­dos­taa myös tuki­vuo­den 2007 val­von­nas­sa to­de­tun eläin­mää­rän pe­rus­teel­la. (Laki 1559/2001) Vaik­ka maa­ti­lal­la ei ole enää vel­vol­li­suut­ta säi­lyt­tää kir­ja­pi­toa vuo­del­ta 2007, ovat vii­te­mää­rän myön­tä­mi­sen pe­rus­tee­na ole­vat asia­kir­jat kun­nas­sa. Kun­ta säi­lyt­tää asia­kir­jo­ja 10 vuot­ta.

Vii­te­mää­rän muo­dos­ta­mi­ses­sa on voi­tu eri­tyi­ses­tä syys­tä käyt­tää myös vuo­den 2006 si­ko­jen ja sii­pi­kar­jan kan­sal­li­sen koti­e­läin­tuen eläin­yk­sik­kö­mää­rää. Eräin edel­ly­tyk­sin on voi­tu vii­te­mää­räs­sä huo­mi­oi­da myös vil­je­li­jän tuo­tan­to­ra­ken­nuk­sen laa­jen­nus- ja uu­dis­ra­ken­ta­mi­sin­ves­toin­nit sekä tuo­tan­to­ra­ken­nus­ten vuok­rauk­set.
Vii­te­mää­rä ei ole ylei­ses­ti siir­to- tai vaih­dan­ta­kel­poi­nen. Vii­te­mää­rä voi­daan kui­ten­kin siir­tää, yh­dis­tää, ja­kaa, alen­taa, pe­ruut­taa ja lak­kaut­taa (ks. kan­sal­lis­ten koti­e­läin­tu­kien haku­oh­jeet). Vii­te­mää­räl­lä ei voi käy­dä kaup­paa. (VNA 46/2015)

Eläin­mää­rä

Ti­lal­la ole­vat eläi­met las­ke­taan.

Koti­e­läin­ti­lan vaa­ti­muk­set täyt­ty­vät. (VNA 444/2015 15 §)

Tuen myön­tä­mi­nen edel­lyt­tää, että ti­lal­la har­joi­te­taan koti­e­läin­ta­lout­ta. (Laki 1357/2014)

Eläin­re­kis­te­rit/eläin­lu­et­te­lo (VNA 44/2015 26 §; VNA 444/2015 12-15 §)

Eläi­met on mer­kit­ty. Eläin­re­kis­te­rin ja eläin­lu­et­te­lon tie­dot ovat ajan ta­sal­la. Siat on mer­kit­ty ja eläin­mää­rät il­moi­tuk­set sika­re­kis­te­riin on teh­ty kol­me ker­taa vuo­des­sa. Si­ois­ta on pi­det­tä­vä ajan ta­sal­la ole­vaa lu­et­te­loa, jo­hon on mer­kit­tä­vä pito­paik­ka­koh­tai­ses­ti päi­vä­mää­ri­neen seu­raa­vat ta­pah­tu­mat:

1) eläin­ten syn­ty­mät,
2) eläin­ten kuo­le­mat,
3) eläin­ten os­tot ja vas­taan­o­tet­tu­jen eläin­ten luku­mää­rä mer­kin­tä­tun­nus­koh­tai­ses­ti sekä eläin­ten luo­vut­ta­jan tila-, asi­a­kas- tai eläin­vä­lit­tä­jä­tun­nus,
4) eläin­ten myyn­nit tai siir­rot ja luo­vu­tet­tu­jen tai siir­ret­ty­jen eläin­ten luku­mää­rä mer­kin­tä­koh­tai­ses­ti sekä eläin­ten vas­taan­ot­ta­jan tila-, asi­a­kas- tai eläin­vä­lit­tä­jä­tun­nus sekä
5) ka­don­neen, va­hin­goit­tu­neen tai muu­ten luku­kel­vot­to­mak­si muut­tu­neen mer­kin­nän kor­vaa­mi­nen ja mer­kin­tä­tun­nus.

Sii­pi­kar­jas­ta on pi­det­tä­vä ajan ta­sal­la ole­vaa lu­et­te­loa, jos­ta on käy­tä­vä ilmi eläin­ryh­mit­täin eläin­ten luku­mää­rän li­säyk­set ja vä­hen­nyk­set sekä siir­ty­mät ikä­ryh­mäs­tä toi­seen:

– eläin­ten syn­ty­mät ja eläin­ten os­tot,
– eläin­ten kuo­le­mat ja eläin­ten myyn­nit eloon tai teu­raak­si.

Tu­kea ei mak­se­ta, jos asi­an­mu­kais­ta lu­et­te­loa ei ole pi­det­ty tai eläin­re­kis­te­ris­sä on va­ka­via puut­tei­ta.

Pel­to­val­von­ta­ohje 2015kesä­kuu16.6.2015