15 Ympäristökorvaus

15.1 Yleistä

Ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen val­von­taan kuu­luu vä­him­mäis­vaa­ti­mus­ten, pe­rus­ta­so­jen, ra­vin­tei­den tasa­pai­noi­sen käy­tön (RTK), loh­ko­koh­tais­ten toi­men­pi­tei­den ja so­pi­mus­ten eh­to­jen tar­kas­ta­mi­nen. Ym­pä­ris­tö­kor­vauk­seen si­tou­tu­neen ti­lan on li­säk­si nou­da­tet­ta­va täy­den­tä­viä eh­to­ja.

Ym­pä­ris­tö­si­tou­muk­sen vä­him­mäis­vaa­ti­muk­set kuu­lu­vat ko­ko­naan RTK:n ja osit­tain toi­men­pi­teen puu­tar­ha­kas­vien vaih­to­eh­toi­nen kas­vin­suo­je­lu pe­rus­ta­soon. Vä­him­mäis­vaa­ti­muk­set kuu­lu­vat myös ym­pä­ris­tö­so­pi­muk­sen kur­ki-, han­hi- ja jout­sen­pel­to­jen yllä­pito pe­rus­ta­soon. Näis­sä toi­men­pi­teis­sä ja ym­pä­ris­tö­so­pi­muk­ses­sa pe­rus­ta­soon kuu­luu myös vä­him­mäis­vaa­ti­mus­ten nou­dat­ta­mi­nen mui­den pe­rus­ta­son vaa­ti­mus­ten li­säk­si. Vä­him­mäis­vaa­ti­muk­set ei­vät kos­ke mui­ta toi­men­pi­tei­tä tai so­pi­muk­sia. RTK on kai­kil­le ym­pä­ris­tö­kor­vauk­seen si­tou­tu­neil­le ti­loil­le pa­kol­li­nen toi­men­pide, jo­ten vä­him­mäis­vaa­ti­muk­set val­vo­taan ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen val­von­nas­sa ole­vil­ta ti­loil­ta eli val­von­ta kos­kee vä­hin­tään 5 % ti­lois­ta. Seu­raa­mus koh­dis­tuu sekä ym­pä­ris­tö­kor­vauk­seen että luon­non­mu­kai­sen tuo­tan­non kor­vauk­seen. Vä­him­mäis­vaa­ti­muk­sis­sa on lan­noi­tuk­seen ja kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­siin liit­ty­viä eh­to­ja.

Ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen val­von­nas­sa ole­vil­ta ti­loil­ta on tar­kas­tet­ta­va pe­rus­ta­sos­sa ole­vien eh­to­jen nou­dat­ta­mi­nen. Pe­rus­ta­soil­la tar­koi­te­taan ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen toi­men­pi­tei­den poh­ja­na ole­via täy­den­tä­vien eh­to­jen ja mui­den ase­tus­ten vaa­ti­muk­sia, joi­den yli ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen toi­men­pi­tei­den eh­to­jen tu­lee men­nä. Pe­rus­ta­sot on mää­ri­tet­ty maa­seu­tu­oh­jel­mas­sa ja niis­tä on sää­det­ty toi­men­pide­koh­tai­ses­ti val­ti­o­neu­vos­ton ase­tuk­ses­sa 235/2015. Jo­kai­sen toi­men­pi­teen koh­dal­la on erik­seen ker­rot­tu, mitä pe­rus­ta­son vaa­ti­muk­sia toi­men­pi­tee­seen kuu­luu.

Val­von­ta laa­jen­ne­taan kos­ke­maan myös täy­den­tä­viä eh­to­ja, jos tila ei ole täy­den­tä­vien eh­to­jen val­von­nas­sa ja toi­men­pi­teen pe­rus­ta­son täy­den­tä­vien eh­to­jen vaa­ti­muk­sis­sa to­de­taan puut­tei­ta. Ti­lal­ta val­vo­taan se täy­den­tä­vien eh­to­jen vaa­ti­mus, jos­sa lai­min­lyön­ti to­de­taan. Täy­den­tä­vien eh­to­jen val­von­nas­ta on ker­rot­tu tar­kem­min koh­das­sa 17.

Ym­pä­ris­tö­kor­vaus ja­kaan­tuu RTK:ön, loh­ko­koh­tai­siin toi­men­pi­tei­siin ja ym­pä­ris­tö­so­pi­muk­siin. RTK on kai­kil­le ym­pä­ris­tö­kor­vauk­seen si­tou­tu­neil­le ti­loil­le pa­kol­li­nen toi­men­pide. Loh­ko­koh­tai­sia toi­men­pi­tei­tä tila voi va­li­ta va­paas­ti. Osa näis­tä on sel­lai­sia, että nii­tä ei tar­vit­se to­teut­taa vuo­sit­tain ja osa sel­lai­sia, että vuo­sit­tais­ta to­teut­ta­mis­ta edel­ly­te­tään. Ym­pä­ris­tö­so­pi­muk­sen te­ke­mi­nen ei edel­ly­tä ym­pä­ris­tö­kor­vauk­seen si­tou­tu­mis­ta eli ti­lal­la voi olla ym­pä­ris­tö­so­pi­mus, mut­ta ei ym­pä­ris­tö­kor­vaus­si­tou­mus­ta. Ym­pä­ris­tö­kor­vauk­ses­ta on ker­rot­tu tar­kem­min si­tou­mus­eh­dois­sa, jot­ka ovat Haku­op­paan liit­tee­nä vuon­na 2015 si­vul­ta 115 al­ka­en.

Ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen eh­dot tar­kas­te­taan pää­osin kas­vu­kau­den ai­ka­na pai­kal­la teh­tä­vien val­von­to­jen yh­tey­des­sä, mut­ta on myös eh­to­ja, jot­ka tar­kas­te­taan vas­ta tal­vi­ai­kai­ses­sa asia­kir­ja­val­von­nas­sa hal­lin­nol­li­ses­ti. Täl­lai­sia eh­to­ja ovat mm. päi­vä­mää­rä­ra­joi­tus­ten nou­dat­ta­mi­sen tar­kas­ta­mi­nen muis­tiin­pa­nois­ta. Tar­kas­tus ei kos­ke vain tar­kas­tus­het­kel­lä tar­kas­tet­ta­vis­sa ole­via eh­to­ja, vaan ti­lal­la on tar­kas­tet­ta­va kaik­ki kor­vauk­sen eh­dot joko uu­sin­ta­käyn­nein tai hal­lin­nol­li­sin tar­kas­tuk­sin.

15.2 Ympäristösitoumuksen vähimmäisvaatimukset

Ym­pä­ris­tö­si­tou­muk­sen vä­him­mäis­vaa­ti­muk­set ovat RTK:n, osit­tain toi­men­pi­teen puu­tar­ha­kas­vien vaih­to­eh­toi­nen kas­vin­suo­je­lu ja ko­ko­naan ym­pä­ris­tö­so­pi­muk­sen kur­ki-, han­hi ja jout­sen­pel­to­jen yllä­pito pe­rus­ta­soa. Vä­him­mäis­vaa­ti­muk­siin kuu­lu­vat in­teg­roi­dun tor­jun­nan yleis­ten peri­aat­tei­den nou­dat­ta­mi­nen, kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­siin liit­ty­vän kou­lu­tuk­sen tai tut­kin­non suo­rit­ta­mi­nen ja kas­vin­suo­je­lu­aine­ruis­kun tes­taa­mi­nen. Maa­ti­lal­la on li­säk­si nou­da­tet­ta­va lan­noi­te­val­mis­te­lain (539/2006) no­jal­la an­net­tu­ja sään­nök­siä fos­fo­rin käy­tös­tä.

Ym­pä­ris­tö­si­tou­muk­sen vä­him­mäis­vaa­ti­muk­set val­vo­taan kai­kil­ta ym­pä­ris­tö­kor­vauk­seen si­tou­tu­neil­ta ti­loil­ta, kos­ka vä­him­mäis­vaa­ti­muk­set ovat RTK:n pe­rus­ta­sos­sa (VNA 235/2015 18 §) ja RTK on kai­kil­le ti­loil­le pa­kol­li­nen tila­koh­tai­nen toi­men­pide. (VNA 235/2015 13 §) Vä­him­mäis­vaa­ti­muk­sis­ta ti­loil­ta val­vo­taan tau­lu­kos­sa 1 ole­vat eh­dot. Tau­lu­kos­sa on myös ker­rot­tu, mis­sä yh­tey­des­sä eri eh­dot tar­kas­te­taan.

Tau­luk­ko 1. Ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen vä­him­mäis­vaa­ti­muk­set.

Lan­noit­tei­den käyt­töä kos­ke­vat vä­him­mäis­vaa­ti­muk­set

Lan­noit­tei­den käyt­töön liit­ty­vä vä­him­mäis­vaa­ti­mus tar­kas­te­taan eril­li­se­nä kas­vu­kau­den ulko­puo­lel­la teh­tä­vä­nä tal­vi­ai­kai­se­na asia­kir­ja­val­von­ta­na. Tal­vi­ai­kai­sen asia­kir­ja­val­von­nan yh­tey­des­sä tar­kas­te­taan myös ne ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen toi­men­pi­teet, jois­sa on lan­noi­tuk­seen liit­ty­viä eh­to­ja tai loh­ko­koh­tai­sis­ta muis­tiin­pa­nois­ta tar­kas­tet­ta­via eh­to­ja. Pai­kan pääl­lä ti­lal­la ke­rä­tään jo osa asia­kir­ja­val­von­nas­sa tar­vit­ta­vis­ta tie­dois­ta täyt­tä­mäl­lä Ra­vin­ne­lii­te.

Maa­seu­tu­vi­ras­to te­kee tal­vi­ai­kai­ses­ta asia­kir­ja­val­von­nas­ta val­von­ta­oh­jeen, kes­ki­te­tyn val­von­ta­o­tan­nan ja val­von­ta­lis­tat syk­syl­lä 2015.

Kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­den käyt­töä kos­ke­vat vä­him­mäis­vaa­ti­muk­set

Kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­ta le­vit­tä­väl­lä hen­ki­löl­lä on tut­kin­to tai kou­lu­tus

Eh­don nou­dat­ta­mi­nen val­vo­taan ti­lal­la tar­kas­ta­mal­la suo­ri­te­tus­ta tut­kin­nos­ta tai käy­dys­tä kou­lu­tuk­ses­ta saa­tu kir­jal­li­nen to­dis­tus. Asia­kir­jas­ta tar­kas­te­taan, että tut­kin­to tai kou­lu­tus on voi­mas­sa.

Eh­to­jen mu­kaan maa­ti­lal­la kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­ta saa le­vit­tää vain hen­ki­lö, joka on suo­rit­ta­nut kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­ta kos­ke­van tut­kin­non (Laki 1563/2011 10 §) tai saa­nut oi­keu­den ky­sei­sen tut­kin­non jär­jes­tä­mi­seen tai jol­la on voi­mas­sa ym­pä­ris­tö­tuen oh­jel­ma­kau­den 2007–2013 eh­dois­sa mai­nit­tu kou­lu­tus. (VNA 366/2007 28 §)

Kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­ta kos­ke­val­la tut­kin­nol­la osoi­te­taan kas­vin­suo­je­lu­ai­neen tur­val­li­sen ja asi­an­mu­kai­sen kä­sit­te­lyn ja käy­tön hal­lit­se­mi­nen. Tut­kin­non hy­väk­sy­tys­tä suo­rit­ta­mi­ses­ta an­ne­taan to­dis­tus ja tut­kin­to on voi­mas­sa vii­si vuot­ta. Tut­kin­non jär­jes­tä­jät ovat Tur­val­li­suus- ja ke­mi­kaa­li­vi­ras­ton hy­väk­sy­miä. (Laki 1563/2011 10 §)

Edel­li­sen oh­jel­ma­kau­den ym­pä­ris­tö­tuen eh­dois­sa hy­väk­syt­ty­jä kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­den käyt­tö­kou­lu­tuk­sia pys­tyi suo­rit­ta­maan vie­lä vuon­na 2014. Näi­den kou­lu­tus­ten voi­mas­sa ole­via kir­jal­li­sia to­dis­tuk­sia vil­je­li­jöil­lä on siis esit­tää vuo­teen 2018 asti. Jos vii­si vuot­ta um­peu­tuu tut­kin­non tai käyt­tö­kou­lu­tuk­sen osal­ta kas­vu­kau­den pää­tyt­tyä, on tut­kin­to suo­ri­tet­ta­va en­nen seu­raa­van kas­vu­kau­den al­kua.

Uu­sien si­tou­muk­sen an­ta­nei­den vil­je­li­jöi­den on suo­ri­tet­ta­va kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­ta kos­ke­va tut­kin­to vii­meis­tään 30.4.2016, jos uu­del­la vil­je­li­jäl­lä ei ole voi­mas­sa ole­vaa tut­kin­toa tai kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­den käyt­tö­kou­lu­tus­ta.

Val­von­nas­sa on huo­mi­oi­ta­va, että vil­je­li­jäl­lä ei tar­vit­se olla voi­mas­sa ole­vaa kas­vin­suo­je­lu­aine­tut­kin­toa tai -kou­lu­tus­ta, jos hän ei itse le­vi­tä kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­ta. Hän siis voi hank­kia kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­ta ja päät­tää tor­jun­ta­tar­pees­ta il­man kas­vin­suo­je­lu­aine­tut­kin­toa tai -kou­lu­tus­ta.

Käy­tet­ty ruis­ku on tes­tat­tu ja uusi ruis­ku täyt­tää eh­dot (VNA 235/2015 11 §)

Eh­don nou­dat­ta­mi­nen val­vo­taan ti­lal­la tar­kas­ta­mal­la kas­vin­suo­je­lu­ruis­kus­sa ole­va mer­kin­tä hy­väk­sy­tys­tä tes­tauk­ses­ta sekä tes­tauk­ses­ta saa­tu kir­jal­li­nen pöy­tä­kir­ja. Ruis­kun tes­taus­to­dis­tuk­ses­ta tar­kas­te­taan, että tes­taus on voi­mas­sa. Uu­des­ta kas­vin­suo­je­lu­ruis­kus­ta tar­kas­te­taan, että sii­nä on CE-mer­kin­tä tai vil­je­li­jäl­tä pyy­de­tään li­säk­si näh­tä­vil­le ruis­kun vaa­ti­mus­ten­mu­kai­suus­va­kuu­tus. En­nen 15.12.2011 han­ki­tus­ta ruis­kus­ta tar­kas­te­taan vaa­ti­muk­sen­mu­kai­suus ko­nee­seen kiin­ni­te­tys­tä mer­kin­näs­tä. Tar­kas­tet­ta­vis­ta eh­dois­sa on ker­rot­tu alla tar­kem­min.

Am­mat­ti­mai­seen kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­den le­vi­tyk­seen saa käyt­tää vain le­vi­tys­vä­li­nei­tä, joi­den asi­an­mu­kai­nen toi­min­ta on var­mis­tet­tu vii­den vuo­den vä­lein tes­taa­mal­la. Le­vi­tys­vä­li­neen tes­tauk­ses­ta vil­je­li­jäl­lä on pöy­tä­kir­ja, ja hy­väk­syt­ty le­vi­tys­vä­li­ne on mer­kit­ty hy­väk­sy­mis­mer­kin­näl­lä. (Laki 1563/2011 12 §)

Uut­ta kas­vin­suo­je­lu­ai­neen le­vi­tys­vä­li­net­tä ei tar­vit­se tes­ta­ta en­sim­mäis­ten vii­den vuo­den ai­ka­na vä­li­neen han­kin­nas­ta, jos se täyt­tää ko­nei­den tur­val­li­suu­del­le sää­de­tyt vaa­ti­muk­set. (VNA 400/2008) Vaa­ti­mus­ten täyt­ty­mi­sen val­mis­ta­ja osoit­taa ko­nee­seen kiin­ni­te­tyl­lä CE-mer­kin­näl­lä ja ko­neen mu­ka­na toi­mi­te­tul­la vaa­ti­mus­ten­mu­kai­suus­va­kuu­tuk­sel­la.

Jos kas­vin­suo­je­lu­ruis­ku on han­kit­tu uu­te­na en­nen 15.12.2011, ruis­kun on täy­tet­tä­vä SFS-EN 12761 -stan­dar­di­sar­jan mää­räyk­set, kun se ote­taan käyt­töön. Ruis­kua ei tar­vit­se tes­taut­taa en­sim­mäis­ten vii­den vuo­den ai­ka­na vä­li­neen han­kin­nas­ta, jos ruis­kus­sa on py­sy­vä mer­kin­tä, joka osoit­taa sen ole­van em. stan­dar­di­sar­jan mu­kai­nen. Mer­kin­tä voi­daan teh­dä ruis­kun tyyp­pi­kil­peen tai ruis­kun run­koon voi­daan kiin­nit­tää eril­li­nen tar­ra tai kil­pi, jos­sa vaa­ti­muk­sen­mu­kai­suus to­de­taan.

Käy­te­tyn ruis­kun os­ta­jan ei tar­vit­se tes­taut­taa ruis­kua, jos ruis­kun mu­ka­na seu­raa voi­mas­sa ole­va tes­taus­pöy­tä­kir­ja ja ruis­kus­sa on tes­tauk­ses­ta il­moit­ta­va tar­ra. Käy­tet­ty ruis­ku on tes­tau­tet­ta­va, kun ruis­kun tes­tauk­ses­ta on ku­lu­nut vii­si vuot­ta. Tes­taus kos­kee mui­ta­kin kuin ym­pä­ris­tö­kor­vauk­seen si­tou­tu­neil­la maa­ti­loil­la käy­tet­tä­viä ruis­ku­ja. Val­von­nas­sa on huo­mi­oi­ta­va, että kaik­ki ti­lat ei­vät käy­tä kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­ta tai kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­ta ei käy­te­tä joka vuo­si. Kas­vin­suo­je­lu­ruis­kua ei tar­vit­se tes­ta­ta, jos sil­lä le­vi­te­tään vain esim. leh­ti­lan­noit­tei­ta ja ei le­vi­te­tä kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­ta.

Ruis­kun tes­taus­vaa­ti­mus ei kos­ke ns. rep­pu­ruis­kua, kos­ka vaa­ti­mus kos­kee vain itse kul­ke­via ja trak­to­ri­käyt­töi­siä ruis­ku­ja. Sen si­jaan rep­pu­ruis­kul­la kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­ta maa­ta­lous­maal­le le­vit­tä­väl­lä hen­ki­löl­lä on ol­ta­va suo­ri­tet­tu­na kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­den käyt­tö­kou­lu­tus tai kas­vin­suo­je­lu­aine­tut­kin­to.

Kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­den käy­tös­sä on nou­da­tet­tu in­teg­roi­dun tor­jun­nan ylei­siä peri­aat­tei­ta (VNA 235/2015 11 §)

Ehto tar­kas­te­taan tal­vi­ai­kai­sen asia­kir­ja­val­von­nan yh­tey­des­sä. Loh­ko­koh­tai­sis­ta muis­tiin­pa­nois­ta tar­kas­te­taan, että muis­tiin­pa­noi­hin on mer­kit­ty kas­vin­suo­je­lu­ai­neen nimi, käyt­tö­aika, koh­de­ala, vil­je­ly­kas­vi, käyt­tö­mää­rät ja käy­tön syy.

15.3 Ravinteiden tasapainoinen käyttö

RTK on tila­koh­tai­nen vuo­sit­tain to­teu­tet­ta­va toi­men­pide, jon­ka eh­dot kos­ke­vat kaik­kia ym­pä­ris­tö­kor­vauk­seen si­tou­tu­nei­ta. RTK:n eh­toi­na ovat lan­noit­ta­mi­nen val­ti­o­neu­vos­ton ase­tuk­sen 235 liit­tei­den mu­kai­ses­ti, 5-vuo­ti­nen vil­je­ly­suun­ni­tel­ma, vuo­sit­tain laa­dit­ta­va vil­je­ly­suun­ni­tel­ma, vil­ja­vuus­tut­ki­muk­set, loh­ko­koh­tai­set muis­tiin­pa­not, pel­to­maan laa­tu­tes­ti, kou­lu­tus­vaa­ti­mus sekä suo­ja­kais­tat ja moni­muo­toi­suus­kais­tat.
Ym­pä­ris­tö­si­tou­muk­sen an­ta­neen vil­je­li­jän on nou­da­tet­ta­va maa­ti­lan koko pel­to­a­lal­la ra­vin­tei­den tasa­pai­noi­sen käy­tön toi­men­pi­det­tä.

Tila­koh­tais­ta toi­men­pi­det­tä on nou­da­tet­ta­va siis kai­kil­la si­tou­muk­sen ulko­puo­li­sil­la­kin loh­koil­la. Toi­men­pi­tee­seen si­tou­tu­mi­nen on edel­ly­tyk­se­nä ym­pä­ris­tö­si­tou­muk­sen loh­ko­koh­tai­siin toi­men­pi­tei­siin si­tou­tu­mi­sel­le.

Toi­men­pi­teen pe­rus­taso

RTK:n pe­rus­ta­soon kuu­luu vaa­ti­muk­sia täy­den­tä­vis­tä eh­dois­ta. Pe­rus­ta­soon kuu­luu tau­lu­kos­sa 2 ole­vien vaa­ti­mus­ten nou­dat­ta­mi­nen. (VNA 235/2015 18 §) Tau­lu­kos­sa on myös ker­rot­tu, mis­sä yh­tey­des­sä eri vaa­ti­muk­set tar­kas­te­taan.

Tau­luk­ko 2. RTK:n pe­rus­taso.

Tau­lu­kon kak­si en­sim­mäis­tä (Ti­lal­la on käy­tet­ty vain Suo­mes­sa hy­väk­syt­ty­jä kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­ta ja Ti­lal­la on nou­da­tet­tu kas­vin­suo­je­lu­ai­neen si­to­via myyn­ti­pääl­lys­mer­kin­tö­jä) kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­siin liit­ty­vää vaa­ti­mus­ta val­vo­taan Evi­ran kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­ta kos­ke­van val­von­ta­oh­jeen mu­kai­ses­ti.

Kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­den käyt­tö val­vo­taan kai­kil­ta RTK:n ja siis ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen val­von­nas­sa ole­vil­ta ti­loil­ta eli noin 5 % ti­lois­ta. Pe­rus­ta­sos­sa ole­vien kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­siin liit­ty­vien vaa­ti­mus­ten val­von­nas­sa ei voi käyt­tää loh­ko-otan­taa, jo­ten kas­vin­suo­je­lu­aine­val­von­ta kos­kee kaik­kia ti­lan loh­ko­ja. Val­von­ta siis poik­ke­aa täy­den­tä­vien eh­to­jen kas­vin­suo­je­lu­aine­val­von­nas­ta, jos­sa on tu­kea ha­ke­neis­ta ti­lois­ta noin 1 % ja val­von­nas­sa käy­te­tään loh­ko-otan­taa. Li­säk­si täy­den­tä­vien eh­to­jen kas­vin­suo­je­lu­aine­val­von­nas­sa kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­den käyt­tö loh­koit­tain val­vo­taan jo pai­kan pääl­lä ti­lal­la.

Pe­rus­ta­son vaa­ti­muk­sen Ti­lal­la on nou­da­tet­tu kas­vin­suo­je­lu­ai­neen si­to­via myyn­ti­pääl­lys­mer­kin­tö­jä tar­kas­tuk­seen ei kuu­lu va­ras­toin­nin val­von­ta. Ti­loil­ta ei siis tar­vit­se tar­kas­taa, että kas­vin­suo­je­lu­ai­neet säi­ly­te­tään eril­lään elin­tar­vik­keis­ta ja re­huis­ta, las­ten ulot­tu­mat­to­mis­sa myyn­ti­pääl­lyk­ses­sä an­net­tu­jen oh­jei­den mu­kaan. Va­ras­toin­ti val­vo­taan vain niil­tä ti­loil­ta, jot­ka ovat täy­den­tä­vien eh­to­jen kas­vin­suo­je­lu­aine­val­von­nas­sa.

Tuki­eh­dot

Toi­men­pi­teen tuki­eh­dois­ta tar­kas­te­taan tau­lu­kos­sa 3 esi­te­tyt eh­dot. Tau­lu­kos­sa on myös ker­rot­tu, mis­sä yh­tey­des­sä eri eh­dot tar­kas­te­taan.

Tau­luk­ko 3. RTK:n tar­kas­tet­ta­vat tuki­eh­dot.

Loh­kol­la on eh­to­jen mu­kai­nen kir­jal­li­nen vil­je­ly­suun­ni­tel­ma (VNA 235/2015 18 §)

Ti­lal­la tar­kas­te­taan pe­rus­loh­koit­tain, että on ole­mas­sa vil­je­ly­suun­ni­tel­ma, joka kat­taa koko pe­rus­loh­kon alan. Jos pe­rus­loh­kol­la on kas­vu­loh­ko­ja, niin kas­vu­loh­ko­jen yh­teen­las­ke­tun alan pi­tää olla yhtä suu­ri kuin pe­rus­loh­kon pin­ta-alan. Jos suun­ni­tel­maa ei ole teh­ty koko alal­le, niin Tuki­so­vel­luk­seen tal­len­ne­taan ala, jol­ta suun­ni­tel­ma on teh­ty.

Vil­je­ly­suun­ni­tel­ma on laa­dit­ta­va myös loh­kois­ta, joil­la ei ole tar­koi­tus to­teut­taa mi­tään vil­je­ly­toi­mia. Vil­je­ly­suun­ni­tel­ma voi olla va­paa­muo­toi­nen, mut­ta sii­nä on esi­tet­tä­vä vä­hin­tään ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen si­tou­mus­eh­dois­sa koh­das­sa 4 (haku­opas s. 122) ker­ro­tut tie­dot.

Luo­mu­ti­lo­jen vil­je­ly­kier­to­suun­ni­tel­ma hy­väk­sy­tään ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen eh­to­jen mu­kai­sek­si vil­je­ly­suun­ni­tel­mak­si, mi­kä­li sii­nä esi­te­tään eh­dois­sa vaa­di­tut asi­at.

Tar­kas­te­tuis­ta vil­je­ly­suun­ni­tel­mis­ta tu­lee loh­ko­koh­tai­ses­ti mer­ki­tä ha­vain­not pel­to­val­von­nan loh­ko­koh­tai­sel­le tar­kis­tus­lis­tal­le.

Vil­je­li­jä on aloit­ta­nut loh­ko­koh­tais­ten muis­tiin­pa­no­jen te­ke­mi­sen

Ti­lal­la tar­kas­te­taan, että vil­je­li­jä on aloit­ta­nut muis­tiin­pa­no­jen te­ke­mi­sen. Vil­je­li­jäl­lä on ol­ta­va esit­tää aloi­te­tut muis­tiin­pa­not tai ma­te­ri­aa­lia, joi­den pe­rus­teel­la muis­tiin­pa­not pys­tyy te­ke­mään. Vil­je­li­jän esit­tä­mät tie­dot säh­köi­ses­tä vil­je­ly­suun­nit­te­lu­oh­jel­mas­ta ovat riit­tä­vät. Muis­tiin­pa­no­ja ei tar­vit­se tar­kas­taa pai­kan pääl­lä ti­lal­la loh­ko­koh­tai­ses­ti, kos­ka tar­kem­pi tar­kas­te­lu teh­dään tal­vi­ai­kai­sen asia­kir­ja­val­von­nan yh­tey­des­sä. Pel­to­val­von­nan yh­tey­des­sä ei edel­ly­te­tä val­mii­ta muis­tiin­pa­no­ja, kos­ka useim­mi­ten kaik­kia vil­je­ly­toi­mia ei ole vie­lä val­von­taan men­nes­sä teh­ty.

Ti­lal­la on voi­mas­sa ole­via vil­ja­vuus­tut­ki­muk­sia

Ti­lal­la tar­kas­te­taan, onko vil­je­li­jäl­lä esit­tää vil­ja­vuus­tut­ki­muk­sia vil­je­lys­sä ole­vis­ta loh­kois­ta. Tar­kas­tus teh­dään pyy­tä­mäl­lä vil­ja­vuus­tut­ki­muk­set näh­tä­vil­le. Pel­to­val­von­nan yh­tey­des­sä riit­tää, että vil­je­li­jäl­lä on esit­tää yh­den­kin loh­kon osal­ta voi­mas­sa ole­va vil­ja­vuus­tut­ki­mus. Vil­ja­vuus­tut­ki­mus­ten tar­kem­pi loh­ko­koh­tai­nen tar­kas­te­lu teh­dään vas­ta tal­vi­ai­kai­sen asia­kir­ja­val­von­nan yh­tey­des­sä. Pel­to­val­von­nan yh­tey­des­sä on tar­koi­tuk­se­na an­taa seu­raa­muk­set vain niis­tä ta­pauk­sis­ta, jois­sa vil­ja­vuus­tut­ki­muk­sia ei ole ol­len­kaan tai ne ovat kaik­ki van­hen­tu­neet.

Uusi vil­ja­vuus­tut­ki­mus on teh­tä­vä, kun edel­li­ses­tä ana­lyy­sis­tä on ku­lu­nut 5 vuot­ta pait­si lin­ja­näyt­teen­o­tos­sa, jos­sa näyt­teet on otet­ta­va joka kol­mas vuo­si. Uu­den vil­ja­vuus­tut­ki­muk­sen tu­lok­sen on pi­tä­nyt olla käy­tet­tä­vis­sä en­nen lan­noi­tuk­sia. Ai­em­min ym­pä­ris­tö­tuki­jär­jes­tel­mään si­tou­tu­neen maa­ti­lan vil­ja­vuus­tut­ki­mus­ten on ol­ta­va ym­pä­ris­tö­kor­vaus­jär­jes­tel­män eh­to­jen mu­kai­set sen jäl­keen, kun edel­li­ses­tä ana­lyy­sis­tä on ku­lu­nut 5 vuot­ta. Vil­je­li­jäl­lä, joka an­taa ym­pä­ris­tö­si­tou­muk­sen, eikä hän ole ai­em­min ol­lut si­tou­tu­nee­na ym­pä­ris­tö­tuki­jär­jes­tel­mäs­sä, on ol­ta­va eh­dot täyt­tä­vä vil­ja­vuus­tut­ki­mus en­sim­mäi­sen si­tou­mus­vuo­den lop­puun men­nes­sä. (VNA 237/2015 6 §)

Seu­raa­mus­ta an­net­ta­es­sa huo­mi­oi­daan se, jos van­hat vil­ja­vuus­tut­ki­muk­set ovat ol­leet voi­mas­sa vil­je­ly­suun­ni­tel­maa ja lan­noi­tuk­sia teh­tä­es­sä, mut­ta ei­vät ole enää voi­mas­sa val­von­ta­het­kel­lä. Täl­lai­ses­sa ta­pauk­ses­sa ti­lal­le voi­daan an­taa lie­vem­pi seu­raa­mus.

Ve­sis­tön var­rel­la on vä­hin­tään 3 m le­veä nur­mi-, hei­nä- tai niit­ty­kas­vil­li­suu­den peit­tä­mä suo­ja­kais­ta (VNA 235/2015 18 §)

Eh­don pe­rus­ta­so­na on tar­kas­tet­ta­va, että ve­sis­tön var­rel­la on vä­hin­tään 1 m pien­nar. Täy­den­tä­vien eh­to­jen val­von­nas­ta on ker­rot­tu koh­das­sa 17.

En­nen ti­lal­le ja loh­koil­le me­ne­mis­tä on tar­kas­tel­ta­va alus­ta­vas­ti Tuki­so­vel­luk­ses­ta tai Kart­tu­ris­ta, ra­joit­tu­vat­ko ti­lan loh­kot ve­sis­töi­hin ja onko ti­lal­la suo­ja­kais­ta­tar­vet­ta. Ve­sis­töt voi­daan tar­kas­taa Sy­ken uoma­ver­kos­tos­ta, joka on oma­na ta­so­naan Tuki­so­vel­luk­ses­sa ja Kart­tu­ris­sa.

Ti­lal­la tar­kas­te­taan kas­vu­loh­ko­koh­tai­ses­ti, onko suo­ja­kais­ta eh­to­jen mu­kai­nen. Loh­kon ve­sis­tön puo­lei­sel­la reu­nal­la on ol­ta­va kes­ki­mää­rin vä­hin­tään 3 m le­veä moni­vuo­ti­sen nur­mi-, hei­nä- tai niit­ty­kas­vil­li­suu­den peit­tä­mä suo­ja­kais­ta. (VNA 237/2015 11 §) Suo­ja­kais­ta hy­väk­sy­tään, vaik­ka sen le­veys oli­si yk­sit­täi­sis­sä koh­dis­sa alle vaa­di­tun, jos se kui­ten­kin enim­mäk­seen on kun­nos­sa.

Suo­ja­kais­tan kas­vil­li­suu­des­sa ole­vat puut­teet voi­daan hy­väk­syä, jos kas­vil­li­suus on tu­hou­tu­nut rik­ka­kas­vien pe­sä­ke­tor­jun­taa teh­tä­es­sä, ojien kun­nos­tus­työ­tä teh­tä­es­sä tai val­ta­o­jien per­kauk­sen yh­tey­des­sä tai muul­la vas­taa­val­la ta­val­la ja olo­suh­teet ei­vät ole sal­li­neet uu­den kas­vus­ton kyl­vöä. Näis­sä ta­pauk­sis­sa on ol­ta­va loh­ko­koh­tai­sis­sa muis­tiin­pa­nois­sa mer­kin­tä teh­dyis­tä toi­men­pi­teis­tä. (VNA 237/2015 11 §) Mer­kin­tä tmv. kir­jal­li­nen tie­to on ol­ta­va jo ti­lal­la teh­tä­vän tar­kas­tuk­sen yh­tey­des­sä ja se tar­kas­te­taan ti­lal­la poi­ke­ten muis­ta loh­ko­koh­tai­sis­ta muis­tiin­pa­nois­ta. Jos uut­ta suo­ja­kais­taa ei ole kyl­vet­ty loh­kol­le heti olo­suh­tei­den sal­lies­sa ja mer­kin­tää ei ole, niin loh­kon suo­ja­kais­ta ei ole eh­to­jen mu­kai­nen ja ha­vain­to kir­ja­taan tar­kis­tus­lis­tal­le. Tal­ven ai­ka­na tu­hou­tu­nut suo­ja­kais­tan kas­vus­to on pi­tä­nyt kyl­vää uu­des­taan jo ke­vääl­lä. Suo­ja­kais­taa ei saa uu­sia suo­ja­vil­jaan kyl­vä­en.

Suo­ja­kais­tan nur­men kyl­vö on to­det­ta­va uu­del­la käyn­nil­lä, jos nur­mi ei ole kyl­vet­ty­nä tar­kas­tus­het­kel­lä. Uu­sin­ta­käyn­ti teh­dään vain, jos olo­suh­teet ei­vät ole sal­li­neet kyl­vöä.  Muis­sa ta­pauk­sis­sa suo­ja­kais­ta hy­lä­tään.

Seu­raa­vis­sa ta­pauk­sis­sa suo­ja­kais­taa ei tar­vit­se jät­tää, kos­ka pe­rus­loh­ko ei ra­joi­tu ve­sis­töön:

1) pel­lon ja ve­sis­tön vä­lil­lä on met­sää, pen­saik­koa, tont­ti­maa­ta, tie­a­lu­et­ta, jou­to- tai ki­tu­maa­ta tai muu­ta alu­et­ta aina vä­hin­tään kes­ki­mää­rin 10 met­riä eikä vesi tul­van­kaan ai­ka­na nou­se maa­ta­lous­maal­le;

2) pel­to si­jait­see tul­va­pen­ke­reen ta­ka­na ja kui­va­tus­ve­det joh­de­taan pois pump­paa­mal­la tai muul­la vas­taa­val­la ta­val­la. (VNA 235/2015 18 §)

Loh­kon etäi­syys ve­sis­tös­tä mi­ta­taan vaa­ka­ta­sos­sa eli mit­taus­ta ei teh­dä luis­kan suun­tai­ses­ti. Suo­ja­kais­ta on jä­tet­tä­vä, jos ve­sis­tön ja loh­kon vä­li­nen etäi­syys on kes­ki­mää­rin alle 10 m.

Loh­kol­la voi olla suo­ja­kais­ta­tar­ve, vaik­ka uoma­ver­kos­ton mu­kaan loh­ko ei ra­joi­tu ve­sis­töön. Uoma­ver­kos­to ei ole täy­del­li­nen ai­neis­to ja sii­nä voi olla puut­tei­ta. Uo­mas­ta tmv. ky­sy­tään lisä­tie­to­ja ELY-kes­kuk­sen ym­pä­ris­tö ja luon­non­va­rat -vas­tuu­a­lu­eel­ta, jos val­von­nas­sa tu­lee vas­taan mah­dol­li­ses­ti ve­sis­tök­si luo­ki­tel­ta­va uoma tmv. Jos uoma tmv. to­de­taan ve­sis­tök­si, niin uoma­ver­kos­tos­sa to­de­tus­ta puut­tees­ta lä­he­te­tään ELY-kes­kuk­sen toi­mes­ta kor­jaus­ke­ho­tus osoit­tee­seen vipu.uo­mat@ym­pa­ris­to.fi. Vil­je­li­jää ke­ho­te­taan pe­rus­ta­maan suo­ja­kais­ta mah­dol­li­sim­man pian, jos uoma to­de­taan val­von­nas­sa ve­sis­tök­si. Seu­raa­muk­sia puut­tu­vas­ta suo­ja­kais­tas­ta ei an­ne­ta, ell­ei ky­sees­sä ole niin sel­vä ta­paus, että vil­je­li­jän oli­si pi­tä­nyt ym­mär­tää, että uoma­ver­kos­tos­sa on vir­he ja jät­tää loh­kol­le suo­ja­kais­ta.

Uoma­ver­kos­ton käyt­töön­oton jäl­keen ai­em­min val­ta­o­jak­si luo­ki­tel­tu uoma on saat­ta­nut muut­tua ve­sis­tök­si. Vil­je­li­jä ei vält­tä­mät­tä ole muu­tok­ses­ta tie­toi­nen, jos vil­je­li­jä ei käy­tä Vipu-pal­ve­lua tai ei ole kat­so­nut päi­vi­tet­ty­jä uoma­ver­kos­ton tie­to­ja. Suo­ja­kais­ta on ol­ta­va, vaik­ka vil­je­li­jä ei ole tie­toi­nen ta­pah­tu­nees­ta muu­tok­ses­ta. Seu­raa­mus­ta an­net­ta­es­sa voi­daan kui­ten­kin huo­mi­oi­da se, että vil­je­li­jä ei ole ol­lut tie­toi­nen ta­pah­tu­nees­ta muu­tok­ses­ta, eikä ole sen ta­kia suo­ja­kais­taa pe­rus­ta­nut. Täl­löin val­von­nas­sa on pys­tyt­tä­vä to­te­a­maan, että uoma on ai­em­min luo­ki­tel­tu val­ta­o­jak­si.

Kes­ki­mää­rin yli 3 met­riä le­ve­äs­tä suo­ja­kais­tas­ta on muo­dos­tet­ta­va oma kas­vu­loh­ko, jon­ka kas­vi­koo­di voi olla suo­ja­kais­ta tai se voi vas­ta­ta pel­lon­käyt­tö­muo­toa (esi­mer­kik­si nur­mi tai vi­her­ke­san­to). Huo­mi­oi­ta­va on, että vi­her­ke­san­nol­le ei mak­se­ta ym­pä­ris­tö­kor­vaus­ta. Suo­ja­kais­ta ei saa olla kes­ki­mää­rin yli 10 met­riä le­veä eli suo­ja­kais­ta­kas­vi­koo­dia ei voi käyt­tää kes­ki­mää­rin yli 10 met­riä le­veis­sä suo­ja­kais­tois­sa.

Suo­ja­kais­tal­la on ol­ta­va nur­mi-, hei­nä- tai niit­ty­kas­vil­li­suut­ta, jo­ten sen kas­vil­li­suus voi olla hy­vin moni­la­jis­ta. Suo­ja­kais­tan kas­vil­li­suus ar­vi­oi­daan val­von­nas­sa ja tar­vit­ta­es­sa se hy­lä­tään, jos kas­vil­li­suus ei ole eh­to­jen mu­kais­ta. Täl­löin suo­ja­kais­ta ke­ho­te­taan uu­si­maan mah­dol­li­sim­man pian.

Suo­ja­kais­tas­ta teh­dyt ha­vain­not kir­ja­taan loh­ko­ta­sol­la tar­kis­tus­lis­tauk­seen, jos­ta ha­vain­not siir­re­tään Tuki­so­vel­luk­seen. Suo­ja­kais­to­jen seu­raa­muk­sen las­ken­taa var­ten on laa­dit­tu Ex­cel-tau­luk­ko, jo­hon tal­len­ne­taan pe­rus­loh­kon nimi, vaa­di­tun suo­ja­kais­tan mää­rä ja to­de­tun suo­ja­kais­tan mää­rä. Tau­luk­ko las­kee suo­ja­kais­to­jen seu­raa­muk­sen an­net­tu­jen tie­to­jen pe­rus­teel­la.

Suo­ja­kais­taa ei ole lan­noi­tet­tu (VNA 237/2015 11 §)

Ti­lal­la tar­kas­te­taan, onko suo­ja­kais­tal­le le­vi­tet­ty lan­noit­tei­ta. Suo­ja­kais­ta hy­lä­tään, jos sil­le on le­vi­tet­ty lan­noit­tei­ta.

Suo­ja­kais­taa ei ole kä­si­tel­ty kas­vin­suo­je­lu­ai­neil­la (VNA 237/2015 11 §)

Suo­ja­kais­tan kas­vil­li­suut­ta ei läh­tö­koh­tai­ses­ti saa kä­si­tel­lä kas­vin­suo­je­lu­ai­neil­la.

Jos val­von­nas­sa to­de­taan suo­ja­kais­tal­la käy­te­tyn kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­ta pe­sä­ke­tor­jun­ta­na, niin en­nen seu­raa­muk­sen an­ta­mis­ta var­mis­te­taan loh­ko­koh­tai­sis­ta muis­tiin­pa­nois­ta, onko kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­den käyt­tö mer­kit­ty muis­tiin­pa­noi­hin ja onko käy­töl­le ol­lut jo­kin eh­dois­sa mai­nit­tu pe­rus­te. Kas­vus­ton hä­vit­tä­mi­nen ja uu­si­mi­nen ovat sal­lit­tu­ja vai­keis­sa rik­ka­kas­vi­ta­pauk­sis­sa kas­vin­suo­je­lu­ai­neen käyt­tö­ra­joi­tus­ten mu­kai­ses­ti pe­sä­ke­tor­jun­ta­na.

Vai­ke­al­la rik­ka­kas­vi­ti­lan­teel­la tar­koi­te­taan tuu­len mu­ka­na tai muu­ten hel­pos­ti muil­le pel­to­loh­koil­le le­vi­ä­vien rik­ka­kas­vien laa­ja­mit­tais­ta esiin­ty­mis­tä, puu­var­tis­ten kas­vien tai pen­sai­den tai­met­tu­mis­ta loh­kol­le, hai­tal­lis­ten vie­ras­laji­kas­vien esiin­ty­mis­tä tai muu­ta vas­taa­vaa ti­lan­net­ta. Huk­ka­kau­ran tor­jun­ta voi­daan to­teut­taa suo­ja­kais­tal­la huk­ka­kau­ran tor­jun­ta­suun­ni­tel­man mu­kai­ses­ti kas­vin­suo­je­lu­ai­neil­la tai me­kaa­ni­ses­ti. (VNA 237/2015 11 §)

Loh­kon suo­ja­kais­ta hy­lä­tään, jos kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­den käyt­töä ei ole mer­kit­ty muis­tiin­pa­noi­hin, eikä käy­töl­le ole ol­lut pe­rus­tet­ta. Jos suo­ja­kais­tan kas­vus­to on tu­hot­tu kaut­taal­taan, niin on ar­vi­oi­ta­va, onko koko kas­vus­ton tu­ho­a­mi­sel­le ol­lut pe­rus­tet­ta.

Moni­muo­toi­suus­kais­ta on eh­to­jen mu­kai­nen

En­nen maas­to­tar­kas­tus­ta vil­je­li­jäl­tä ky­sy­tään, onko ti­lal­la moni­muo­toi­suus­kais­to­ja.  Moni­muo­toi­suus­kais­tat on mer­kit­tä­vä loh­ko­koh­tai­siin muis­tiin­pa­noi­hin. Mer­kit­se­mät­tö­miä moni­muo­toi­suus­kais­to­ja ei hy­väk­sy­tä ja niis­tä ai­heu­tuu RTK:n seu­raa­mus.

Moni­muo­toi­suus­kais­tois­ta tar­kas­te­taan maas­tos­sa si­jain­ti, kas­vil­li­suus, hoi­to ja sa­don kor­jaa­mi­nen. Moni­muo­toi­suus­kais­taa on hoi­det­ta­va sa­mal­la ta­val­la kuin suo­ja­kais­taa.

Moni­muo­toi­suus­kais­ta voi olla pe­rus­loh­kon muil­la kuin ve­sis­töi­hin ra­joit­tu­vil­la reu­noil­la ja sen le­veys voi olla kes­ki­mää­rin enin­tään 3 m. Moni­muo­toi­suus­kais­ta si­säl­tyy var­si­nai­sen vil­je­ly­kas­vin pin­ta-alaan. Yli 3 m le­ve­ät kais­tat on ja­et­ta­va omik­si kas­vu­loh­koik­seen sa­mal­la ta­voin kuin jos suo­ja­kais­ta to­de­taan yli 3 m le­ve­äk­si. Kas­vu­loh­kol­le to­de­taan kas­vi, joka vas­ta­ta pel­lon­käyt­tö­muo­toa (esi­mer­kik­si nur­mi tai vi­her­ke­san­to).

Moni­muo­toi­suus­kais­ta voi­daan pe­rus­taa nur­mi-, hei­nä-, niit­ty-, riis­ta- tai mai­se­ma­kas­vien sie­me­nil­lä kyl­vä­en. Moni­muo­toi­suus­kais­tal­la voi myös kas­vaa sa­maa vil­je­ly­kas­via kuin loh­kon muul­la osal­la, mut­ta täl­löin moni­muo­toi­suus­kais­taa hoi­de­taan jät­tä­mäl­lä kes­ki­mää­rin enin­tään 3 m le­ve­äl­tä kais­tal­ta loh­kon reu­nal­la tai reu­noil­la sato kor­jaa­mat­ta. (VNA 237/2015 11 §) Jos moni­muo­toi­suus­kais­tal­la kas­vaa sa­maa kas­via kuin loh­kon muul­la osal­la ja sato on kor­jat­tu, niin moni­muo­toi­suus­kais­tas­ta ai­heu­tuu seu­raa­mus.

15.4 Lohkokohtaiset toimenpiteet

15.4.1 Lie­te­lan­nan si­joit­ta­mi­nen pel­toon

Toi­men­pi­teen eh­to­na on, että lie­te­lan­ta, virt­sa, lie­te­lan­nas­ta ero­tet­tu nes­te­jae tai nes­te­mäi­nen or­gaa­ni­nen lan­noi­te­val­mis­te on le­vi­tet­tä­vä pel­to­loh­kol­le si­joit­ta­vil­la tai mul­taa­vil­la lait­teil­la. Ai­net­ta on le­vi­tet­tä­vä vä­hin­tään 20 m3/ha vuo­des­sa.
(VNA 235/2015 19 §)

Toi­men­pi­teen pe­rus­taso

Toi­men­pi­teen pe­rus­ta­soon kuu­luu tau­lu­kos­sa 4 ole­vien vaa­ti­mus­ten nou­dat­ta­mi­nen. (VNA 235/2015 19 §) Tau­lu­kos­sa on myös ker­rot­tu, mis­sä yh­tey­des­sä eri vaa­ti­muk­set tar­kas­te­taan.

Tau­luk­ko 4. Toi­men­pi­teen lie­te­lan­nan si­joit­ta­mi­nen pel­toon pe­rus­taso

Pe­rus­ta­son vaa­ti­muk­se­na on, että ta­lous­ve­den han­kin­taan käy­tet­tä­vien kai­vo­jen ja läh­tei­den ym­pä­ril­le on jä­tet­ty vä­hin­tään 30–100 met­riä le­veä lan­noit­ta­ma­ton vyö­hy­ke. Vaa­ti­mus ei ole täy­den­tä­vien eh­to­jen vaa­ti­mus, mut­ta on pe­rus­ta­sos­sa. Ti­lal­la tar­kas­te­taan sil­mä­mää­räi­ses­ti, onko loh­kol­la ole­van kai­von tai läh­teen ym­pä­ril­le jä­tet­ty riit­tä­vä vyö­hy­ke, jota ei ole lan­noi­tet­tu lan­nal­la tai or­gaa­ni­sil­la lan­noi­te­val­mis­teil­la. Vyö­hyk­keen vä­him­mäis­le­veys­vaa­ti­mus riip­puu maas­ton kor­keus­suh­teis­ta, kai­von ra­ken­tees­ta ja maa­la­jis­ta. Vyö­hyk­keen le­vey­den riit­tä­vyy­den ar­vi­oin­nis­sa voi käyt­tää apu­na ELY-kes­kuk­sen ym­pä­ris­tö ja luon­non­va­rat -vas­tuu­a­lu­et­ta.

Tuki­eh­dot

Toi­men­pi­teen tuki­eh­dois­ta tar­kas­te­taan tau­lu­kos­sa 5 esi­te­tyt eh­dot. Tau­lu­kos­sa on myös ker­rot­tu, mis­sä yh­tey­des­sä eh­dot tar­kas­te­taan. Osan tuki­eh­dois­ta YTA-alue tar­kas­taa hal­lin­nol­li­ses­ti kai­kil­ta vil­je­li­jöil­tä ot­ta­es­saan vas­taan vil­je­li­jöi­den ha­ke­muk­sen.

Tau­luk­ko 5. Toi­men­pi­teen lie­te­lan­nan si­joit­ta­mi­nen pel­toon tar­kas­tet­ta­vat tuki­eh­dot

Lie­te­lan­ta on si­joi­tet­tu tai mul­lat­tu eh­to­jen mu­kai­sel­la ta­val­la

Ti­lal­la tar­kas­te­taan le­vi­tyk­seen käy­tet­tä­vä lai­te, jos vil­je­li­jä käyt­tää le­vi­tyk­seen omaa ka­lus­toa ja on va­lin­nut toi­men­pi­teen. Ura­koit­si­jan käyt­tä­mää lai­tet­ta ei tar­vit­se tar­kas­taa, kos­ka ura­koit­si­ja ei vält­tä­mät­tä ole tie­dos­sa pel­to­val­von­taa teh­tä­es­sä. Käy­tös­sä voi olla myös eri ura­koit­si­joi­ta, joi­ta käy­te­tään sa­tun­nai­ses­ti. Val­von­ta­käyn­nin yh­tey­des­sä myös to­de­taan, jos se käyn­nin yh­tey­des­sä on mah­dol­lis­ta, onko lie­te­lan­nan le­vi­tys teh­ty pel­to­loh­kol­la eh­to­jen mu­kai­ses­ti.

Eh­to­jen mu­kaan lie­te­lan­ta, virt­sa ja vas­taa­vat ai­neet on le­vi­tet­tä­vä lait­teel­la, joka leik­kaa loh­kon pin­taan viil­lon ja va­lut­taa tai ruis­kut­taa lie­te­lan­nan tai virt­san viil­toon. Hy­väk­syt­tä­vää on myös käyt­tää mul­taa­vaa lai­tet­ta, joka on kyt­ket­ty ai­nei­ta le­vit­tä­vään yk­sik­köön. (VNA 237/2015 12 §)

Toi­men­pi­teen muis­sa tuki­eh­dois­sa to­de­tuis­ta nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­sis­tä an­ne­taan seu­raa­muk­set jo pel­to­val­von­nas­sa, jos käy ilmi, että eh­to­ja ei ole nou­da­tet­tu. Ha­vain­not kir­ja­taan tar­kis­tus­lis­tauk­sen kas­vu­loh­ko­koh­tai­siin lisä­tie­toi­hin. Seu­raa­muk­sen an­ta­mi­ses­sa on huo­mi­oi­ta­va että alat, joil­le on le­vi­tet­ty tai le­vi­te­tään lie­tet­tä, il­moi­te­taan vas­ta syk­syl­lä.

15.4.2 Ra­vin­tei­den ja or­gaa­ni­sen ai­nek­sen kier­rät­tä­mi­nen

Toi­men­pi­teen eh­to­na on, että loh­kol­le on li­sät­tä­vä vä­hin­tään 15 m3/ha/vuo­si ra­vin­ne­pi­tois­ta or­gaa­nis­ta ma­te­ri­aa­lia, jon­ka or­gaa­ni­sen ai­nek­sen kui­va-aine­pi­toi­suus on vä­hin­tään 20 pro­sent­tia. Käy­tet­tä­vien ma­te­ri­aa­lien on ol­ta­va lan­noi­te­val­mis­te­lain (539/2006) mu­kai­sia or­gaa­ni­sia lan­noit­tei­ta, maan­pa­ran­nus­ai­nei­ta tai kas­vu­a­lus­to­ja, toi­sel­ta maa­ti­lal­ta hyö­ty­käyt­töön han­kit­tua kui­va­lan­taa tai lan­nas­ta ero­tet­tua kui­va­ja­et­ta. (VNA 235/2015 20 §)

Toi­men­pi­teen pe­rus­taso

Toi­men­pi­teen pe­rus­ta­soon kuu­luu tau­lu­kos­sa 6 ole­vien vaa­ti­mus­ten nou­dat­ta­mi­nen. (VNA 235/2015 20 §) Tau­lu­kos­sa on myös ker­rot­tu, mis­sä yh­tey­des­sä eri vaa­ti­muk­set tar­kas­te­taan.

Tau­luk­ko 6. Toi­men­pi­teen ra­vin­tei­den ja or­gaa­ni­sen ai­nek­sen kier­rät­tä­mi­nen pe­rus­taso

Pe­rus­ta­son vaa­ti­muk­se­na on, että ta­lous­ve­den han­kin­taan käy­tet­tä­vien kai­vo­jen ja läh­tei­den ym­pä­ril­le on jä­tet­ty vä­hin­tään 30–100 met­riä le­veä lan­noit­ta­ma­ton vyö­hy­ke. Vaa­ti­mus ei ole täy­den­tä­vien eh­to­jen vaa­ti­muk­se­na, mut­ta tu­lee ase­tuk­ses­ta 1250/2014 pe­rus­ta­son vaa­ti­muk­sek­si. Ti­lal­la tar­kas­te­taan sil­mä­mää­räi­ses­ti, onko loh­kol­la ole­van kai­von tai läh­teen ym­pä­ril­le jä­tet­ty riit­tä­vä vyö­hy­ke, jota ei ole lan­noi­tet­tu lan­nal­la tai or­gaa­ni­sil­la lan­noi­te­val­mis­teil­la. Vyö­hyk­keen le­veys riip­puu maas­ton kor­keus­suh­teis­ta, kai­von ra­ken­tees­ta ja maa­la­jis­ta. Vyö­hyk­keen le­vey­den riit­tä­vyy­den ar­vi­oin­nis­sa voi käyt­tää apu­na ELY-kes­kuk­sen ym­pä­ris­tö ja luon­non­va­rat -vas­tuu­a­lu­et­ta.

Tuki­eh­dot

Toi­men­pi­teen tuki­eh­dois­ta tar­kas­te­taan tau­lu­kos­sa 7 esi­te­tyt eh­dot. Tau­lu­kos­sa on myös ker­rot­tu, mis­sä yh­tey­des­sä eh­dot tar­kas­te­taan. Osan tuki­eh­dois­ta YTA-alue tar­kas­taa hal­lin­nol­li­ses­ti kai­kil­ta vil­je­li­jöil­tä ot­ta­es­saan vas­taan vil­je­li­jöi­den ha­ke­muk­set.

Tau­luk­ko 7. Toi­men­pi­teen ra­vin­tei­den ja or­gaa­ni­sen ai­nek­sen kier­rät­tä­mi­nen tar­kas­tet­ta­vat tuki­eh­dot.

Toi­men­pi­tees­sä ei ole var­si­nai­sia ti­lal­la tar­kas­tet­ta­via tuki­eh­to­ja. Toi­men­pi­teen muis­sa tuki­eh­dois­sa to­de­tuis­ta nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­sis­tä an­ne­taan seu­raa­muk­set jo pel­to­val­von­nas­sa, jos käy ilmi, että eh­to­ja ei ole nou­da­tet­tu. Ha­vain­not kir­ja­taan tar­kis­tus­lis­tauk­sen kas­vu­loh­ko­koh­tai­siin lisä­tie­toi­hin. Seu­raa­muk­sen an­ta­mi­ses­sa on huo­mi­oi­ta­va että alat, joil­le on le­vi­tet­ty tai le­vi­te­tään or­gaa­nis­ta ai­nes­ta, il­moi­te­taan vas­ta syk­syl­lä.

15.4.3 Va­lul­ma­ve­sien hal­lin­ta

Toi­men­pi­teen eh­to­na on, että kor­vaus­kel­poi­sel­le loh­kol­le on ra­ken­net­tu sää­tö­sala­o­ji­tus, sää­tö­kas­te­lu tai kui­va­tus­ve­sien kier­rä­tys­jär­jes­tel­mä. Toi­men­pi­det­tä voi­daan to­teut­taa loh­kol­la, jol­la on ol­lut maa­ta­lou­den ym­pä­ris­tö­tuen eri­tyis­tuki­so­pi­mus va­lu­ma­ve­sien kä­sit­te­lys­tä. Li­säk­si toi­men­pi­det­tä voi­daan to­teut­taa loh­kol­la, jon­ka on ana­lyy­sin pe­rus­teel­la to­det­tu ole­van suu­rim­mak­si osak­si maa­la­jil­taan tur­ve- tai mul­ta­maa­ta tai ha­pan­ta sul­faat­ti­maa­ta. Toi­men­pi­det­tä voi­daan to­teut­taa ha­pan­ta sul­faat­ti­maa­ta ole­val­la kor­vaus­kel­poi­sel­la loh­kol­la, jos se si­jait­see Sirp­pu­jo­en va­lu­ma-alu­eel­la, Li­min­gan­lah­teen las­ke­vien jo­kien va­lu­ma-alu­eil­la ja näi­den va­lu­ma-alu­ei­den vä­li­sel­lä alu­eel­la. (VNA 235/2015 21 §)

Sää­tö­sala­o­ji­te­tul­la loh­kol­la ve­den­pin­nan sää­töä on to­teu­tet­ta­va nos­ta­mal­la tai las­ke­mal­la pa­do­tus­kor­keut­ta ko­koo­ja­o­jaan asen­ne­tuis­sa sää­tö­kai­vois­sa tai muil­la pa­do­tus­lait­teil­la. Vil­je­li­jän on sää­det­tä­vä pa­do­tus­kor­keut­ta ja huo­leh­dit­ta­va lait­tei­den kun­nos­ta. Sää­dön to­teu­tuk­ses­ta on pi­det­tä­vä kir­jaa. (VNA 235/2015 14 §)

Sää­tö­kas­te­lus­sa pel­to­a­lu­een vesi­ta­lout­ta on sää­del­tä­vä sala­oja­o­jas­to­jen kaut­ta ta­pah­tu­van kas­te­lun ja sää­de­tyn kui­va­tuk­sen avul­la. Kui­va­tus­ve­sien kier­rä­tyk­ses­sä pel­to­a­lu­eel­ta ker­ty­vät va­lu­ma­ve­det on va­ras­toi­ta­va ke­vät­va­lun­nan ja rank­ka­sa­tei­den ai­ka­na eril­li­seen al­taa­seen, jos­ta ne kui­va­na kau­te­na joh­de­taan kas­te­lu­ve­te­nä ta­kai­sin pel­lol­le. Hoi­to­toi­men­pi­tee­nä sala­oja­o­jas­toon on joh­det­ta­va kas­te­lu­vet­tä luon­non­ve­sis­tä pump­paa­mal­la tai pai­no­voi­mai­ses­ti joh­ta­mal­la. Vesi on pa­dot­ta­va sää­tö­kai­vo­jen tai mui­den pa­do­tus­lait­tei­den avul­la alu­een sala­oja­o­jas­toi­hin, jois­ta se imey­tyy maa­pe­rään. Sää­dön to­teu­tuk­ses­ta on pi­det­tä­vä kir­jaa, jo­hon on mer­kit­tä­vä sää­tö-, hoi­to- ja huol­to­toi­men­pi­teet. (VNA 237/2015 21 §)

Toi­men­pi­teen pe­rus­taso

Toi­men­pi­teen pe­rus­ta­soon kuu­luu tau­lu­kos­sa 8 ole­vien vaa­ti­mus­ten nou­dat­ta­mi­nen. (VNA 235/2015 14 §) Tau­lu­kos­sa on myös ker­rot­tu, mis­sä yh­tey­des­sä eri vaa­ti­muk­set tar­kas­te­taan.

Tau­luk­ko 8. Toi­men­pi­teen va­lu­ma­ve­sien hal­lin­ta pe­rus­taso

Tuki­eh­dot

Toi­men­pi­teen tuki­eh­dois­ta tar­kas­te­taan tau­lu­kos­sa 9 esi­te­tyt eh­dot. Tau­lu­kos­sa on myös ker­rot­tu, mis­sä yh­tey­des­sä eh­dot tar­kas­te­taan. Muut toi­men­pi­teen tuki­eh­dot YTA-alue tar­kas­taa hal­lin­nol­li­ses­ti ot­ta­es­saan vas­taan vil­je­li­jän ha­ke­muk­sen.

Tau­luk­ko 9. Toi­men­pi­teen va­lu­ma­ve­sien hal­lin­ta tar­kas­tet­ta­vat tuki­eh­dot

Loh­kol­la on sää­tö­kai­vot ja/tai lait­teis­to

Ti­lan loh­koil­la tar­kas­te­taan, että loh­kol­le on ra­ken­net­tu sää­tö­sala­o­ji­tus, sää­tö­kas­te­lu tai kui­va­tus­ve­sien kier­rä­tys­jär­jes­tel­mä. Val­von­nas­sa on syy­tä kiin­nit­tää huo­mi­o­ta myös sii­hen, onko kai­vot tai lait­teis­tot sel­lai­sia, että niil­lä pääs­tään toi­men­pi­teen ta­voit­tei­siin.

Sää­tö­sala­o­ji­tuk­ses­sa loh­kol­la on ol­ta­va kai­vo­ja, joi­den avul­la voi­daan sää­del­lä pa­do­tus­ta. Sää­tö­kas­te­lus­sa tai kui­va­tus­ve­sien kier­rä­tyk­ses­sä loh­kol­la on ol­ta­va joko pum­put kas­te­lu­ve­den joh­ta­mi­seen sala­o­jas­toon tai mah­dol­li­suus joh­taa kas­te­lu­vet­tä pai­no­voi­mai­ses­ti. Loh­kol­la on ol­ta­va myös sää­tö­kai­vo­ja tai muu­ta lait­teis­toa, jol­la kas­te­lu­ve­siä voi­daan pa­dot­taa. (VNA 237/2015 14 §)

Kui­va­tus­ve­sien kier­rä­tyk­ses­sä vaa­ti­muk­se­na on eril­li­nen lisä­ve­den han­kin­ta­paik­ka tai va­ras­to­al­las, jos­ta vesi joh­de­taan loh­kol­le sää­tö­kas­te­lu­jär­jes­tel­män avul­la. (VNA 237/2015 14 §)

Muis­ta toi­men­pi­tee­seen liit­ty­vis­tä tuki­eh­dois­ta an­ne­taan seu­raa­muk­set maas­to­tar­kas­tuk­sen yh­tey­des­sä, jos niis­sä to­de­taan nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­siä.

15.4.4 Ym­pä­ris­tön­hoi­to­nur­met

Ym­pä­ris­tön­hoi­to­nur­mien toi­men­pi­tees­sä vil­je­li­jän on pe­rus­tet­ta­va ja yllä­pi­det­tä­vä si­tou­mus­a­lal­la moni­vuo­ti­nen nur­mi­kas­vus­to. Toi­men­pide voi kos­kea joko suo­ja­vyö­hy­ket­tä, moni­vuo­tis­ta ym­pä­ris­tö­nur­mea tai luon­non­hoi­to­pel­to­nur­mea.

Suo­ja­vyö­hyk­keet voi­daan pe­rus­taa loh­koil­le, jot­ka si­jait­se­vat Na­tu­ra-alu­eel­la, poh­ja­vesi­a­lu­eel­la, ve­sis­tö­jen tai val­ta­o­jien var­sil­la tai jot­ka ra­jau­tu­vat ym­pä­ris­tö­so­pi­muk­sel­la hoi­det­ta­vaan kos­teik­koon. (VNA 235/2015 22 §) Suo­ja­vyö­hyk­keel­lä on ol­ta­va moni­vuo­ti­nen, lan­noit­ta­ma­ton ja kas­vin­suo­je­lu­ai­neil­la kä­sit­te­le­mä­tön nur­mi. Kas­vus­to on nii­tet­tä­vä vuo­sit­tain kas­vu­kau­den ai­ka­na ja nii­tet­ty kas­vi­mas­sa on kor­jat­ta­va pois. (VNA 237/2015 15 §) Suo­ja­vyö­hyk­kei­den tar­koi­tuk­se­na on köyh­dyt­tää maa­ta ra­vin­teis­ta ja vä­hen­tää si­ten ra­vin­tei­den huuh­tou­mia ve­sis­töön.

Moni­vuo­ti­sek­si ym­pä­ris­tö­nur­mek­si voi­daan il­moit­taa nur­mea kas­va­va kas­vu­loh­ko, joka si­jait­see joko poh­ja­vesi­a­lu­eel­la tai hap­pa­mal­la sul­faat­ti­maal­la tai jon­ka maa­laji on tur­vet­ta tai mul­ta­maa­ta. (VNA 235/2015 22 §) Hap­pa­mil­la sul­faat­ti­mail­la ym­pä­ris­tö­nur­mia voi pe­rus­taa koh­den­ta­mis­a­lu­eel­la, jos­ta on ker­rot­tu tar­kem­min ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen si­tou­mus­eh­dois­sa koh­das­sa 5.3 ja liit­tees­sä 5. Moni­vuo­ti­sel­la ym­pä­ris­tö­nur­mel­la on kas­va­tet­ta­va nur­mi- ja hei­nä­kas­ve­ja koko si­tou­mus­kau­den ajan. Kas­vus­to on kor­jat­ta­va vuo­sit­tain ja sen saa käyt­tää hyö­dyk­si. (VNA 237/2015 15 §)

Luon­non­hoi­to­pel­to­nur­mi voi­daan pe­rus­taa uu­te­na nur­me­na tai sel­lai­sek­si voi­daan il­moit­taa moni­la­ji­sek­si ke­hit­ty­nei­tä van­ho­ja nur­mia. Luon­non­hoi­to­pel­to­nur­mi on säi­ly­tet­tä­vä sa­mal­la loh­kol­la vä­hin­tään 2 kas­vu­kaut­ta. (VNA 235/2015 22 §) Luon­non­hoi­to­pel­to­nur­men kas­vus­to on nii­tet­tä­vä joka toi­nen vuo­si. Vai­keis­sa rik­ka­kas­vi­ti­lan­teis­sa niit­to on teh­tä­vä vuo­sit­tain ja sel­lai­se­na ajan­koh­ta­na, että rik­ka­kas­vien le­vi­ä­mi­nen voi­daan es­tää. (VNA 237/2015 15 §)

Toi­men­pi­teen pe­rus­taso

Toi­men­pi­teen pe­rus­ta­soon kuu­luu tau­lu­kos­sa 10 ole­vien vaa­ti­mus­ten nou­dat­ta­mi­nen. (VNA 235/2015 22 §) Tau­lu­kos­sa on myös ker­rot­tu, mis­sä yh­tey­des­sä eri vaa­ti­muk­set tar­kas­te­taan.

Tau­luk­ko 10. Toi­men­pi­teen ym­pä­ris­tön­hoi­to­nur­met pe­rus­taso

Tuki­eh­dot

Suo­ja­vyö­hy­ke

Toi­men­pi­teen tuki­eh­dois­ta tar­kas­te­taan tau­lu­kos­sa 11 esi­te­tyt eh­dot. Tau­lu­kos­sa on myös ker­rot­tu, mis­sä yh­tey­des­sä eh­dot tar­kas­te­taan.

Tau­luk­ko 11. Suo­ja­vyö­hyk­kei­den tar­kas­tet­ta­vat tuki­eh­dot.

Suo­ja­vyö­hy­ke ra­joit­tuu ve­sis­töön, val­ta­o­jaan tai kos­tei­kon hoi­to ym­pä­ris­tö­so­pi­muk­sel­la hoi­det­ta­vaan kos­teik­koon tai si­jait­see poh­ja­vesi­a­lu­een tai Na­tu­ra 2000 -alu­een pel­to­loh­kol­la (VNA 235/2015 22 §)

YTA-alue on tar­kas­ta­nut ja hy­väk­sy­nyt hal­lin­nol­li­ses­ti, että vil­je­li­jän il­moit­ta­ma suo­ja­vyö­hy­ke ra­joit­tuu ve­sis­töön, val­ta­o­jaan tai kos­tei­kon hoi­to ym­pä­ris­tö­so­pi­muk­sel­la hoi­det­ta­vaan kos­teik­koon tai si­jait­see poh­ja­vesi­a­lu­een tai Na­tu­ra-alu­een pel­to­loh­kol­la. Val­ta­ojaa ei kui­ten­kaan pys­ty kai­kis­sa ta­pauk­sis­sa to­den­ta­maan hal­lin­nol­li­ses­ti, kos­ka kaik­kia val­ta­ojia ei ole piir­ret­ty saa­ta­vil­la ole­viin kart­ta-ai­neis­toi­hin. Li­säk­si kart­ta-ai­neis­tois­sa saat­taa olla vir­hei­tä, kos­ka val­ta­ojat pe­rus­tu­vat osit­tain vil­je­li­jän omiin il­moi­tuk­siin. YTA-alue kuu­lee tar­vit­ta­es­sa vil­je­li­jää val­ta­o­jis­ta ja kuu­le­mi­sen jäl­keen joko hy­väk­syy tai hyl­kää suo­ja­vyö­hyk­keen.

Ve­sis­töis­tä, kos­tei­kois­ta, poh­ja­vesi­a­lu­eis­ta ja Na­tu­ra-alu­eis­ta on saa­ta­vil­la kat­ta­vaa ja luo­tet­ta­vaa vi­ran­o­mais­tie­toa, jo­ten val­von­nas­sa tar­kas­te­lu koh­dis­tuu eri­tyi­ses­ti val­ta­ojan var­rel­la ole­viin suo­ja­vyö­hyk­kei­siin. Ti­lal­la tar­kas­te­taan, si­jait­see­ko suo­ja­vyö­hyk­keek­si il­moi­tet­tu ja YTA-alu­een suo­ja­vyö­hyk­keek­si hy­väk­sy­mä loh­ko val­ta­ojan var­rel­la. Li­säk­si tar­kas­te­taan, onko suo­ja­vyö­hy­ke val­ta­ojan tai ve­sis­tön lä­hei­syy­des­sä eh­to­jen mu­kai­ses­ti.

Val­ta­o­jaan liit­ty­vä tar­kas­te­lu aloi­te­taan kat­so­mal­la val­von­ta­kar­tal­ta, Kart­tu­ris­ta tai Tuki­so­vel­luk­ses­ta, onko suo­ja­vyö­hyk­keek­si il­moi­te­tun loh­kon val­ta­ojan var­res­sa val­ta­oja­vii­va­tyyp­pi. Vii­va­tyyp­pi on muu­tet­ta­va, jos val­von­nas­sa to­de­taan, että ky­sees­sä ei ole val­ta­oja. Val­ta­oja­vii­va on li­sät­tä­vä, jos val­von­nas­sa loh­kon to­de­taan ole­van val­ta­ojan var­rel­la ja vii­vaa ei en­tuu­des­taan ole. En­nen tila­käyn­tiä voi­daan tar­kas­taa myös pe­rus­kar­tois­ta, onko val­ta­oja mer­kit­ty niil­le. Loh­kol­la ar­vi­oi­daan, si­jait­see­ko suo­ja­vyö­hyk­keek­si il­moi­tet­tu ala val­ta­ojan var­rel­la. Ar­vi­oin­nis­sa voi käyt­tää apu­na val­ta­ojan mää­ri­tel­mää: Val­ta­o­jal­la tar­koi­te­taan kai­vet­tua avo­uo­maa, jon­ka tar­koi­tuk­se­na on ke­rä­tä kui­va­tus­a­lu­een pii­ri-, sar­ka- ja sala­o­jis­ta tu­le­vat ve­det sekä ylä­puo­li­sel­ta va­lu­ma-alu­eel­ta tu­le­vat ve­det ja joh­taa ne pois kui­va­tus­a­lu­eel­ta.

Tar­vit­ta­es­sa val­ta­o­jas­ta voi ky­syä lau­sun­non ELY-kes­kuk­sen ym­pä­ris­tö ja luon­non­va­rat -vas­tuu­a­lu­eel­ta. Suo­ja­vyö­hyk­keen loh­ko­koh­tai­nen kor­vaus hy­lä­tään, jos on pe­rus­tel­lus­ti to­det­ta­vis­sa, että ky­sees­sä ei ole val­ta­oja. Vuo­des­ta 2016 al­ka­en seu­raa­muk­set vie­dään ta­kau­tu­vas­ti myös ai­em­mil­le vuo­sil­le.

Suo­ja­vyö­hyk­keen voi pe­rus­taa val­ta­ojan tai ve­sis­tön vä­lit­tö­mään lä­hei­syy­teen. (VNA 235/2015 22 §) Ti­lal­la tar­kas­te­taan, si­jait­see­ko loh­ko riit­tä­vän lä­hel­lä val­ta­ojaa tai ve­sis­töä. Loh­kon voi hy­väk­syä suo­ja­vyö­hyk­keek­si, jos etäi­syys ve­sis­töön tai val­ta­o­jaan on jol­tain mat­kal­ta alle 10 met­riä. Koko loh­ko voi olla suo­ja­vyö­hy­ket­tä, jos osal­la loh­kos­ta etäi­syys­vaa­ti­mus täyt­tyy. Etäi­syys mi­ta­taan käyt­tä­en kes­ki­mää­räis­tä ve­den­kor­keut­ta ja mit­taus teh­dään vaa­ka­ta­sos­sa. Tul­van on nous­ta­va pel­lol­le ker­ran 20 vuo­des­sa, että ala voi olla tul­van pe­rus­teel­la suo­ja­vyö­hy­ket­tä.

Suo­ja­vyö­hyk­keel­lä kas­vaa moni­vuo­ti­nen ja lan­noit­ta­ma­ton nur­mi (VNA 237/2015 15 §)

Suo­ja­vyö­hyk­keen kas­vus­to voi­daan pe­rus­taa käyt­tä­mäl­lä val­mii­ta nur­mi- ja hei­nä­kas­vien sie­men­se­ok­sia. Suo­ja­vyö­hy­ke voi olla myös ai­em­min pe­rus­tet­tu nur­mi tai suo­ja­vyö­hyk­keen kas­vus­to voi­daan pe­rus­taa suo­ja­vil­jaan jo edel­li­se­nä kas­vu­kau­te­na. Vuo­des­ta 2015 eteen­päin kyl­vet­tä­vän suo­ja­vyö­hyk­keen sie­men­se­ok­ses­sa voi olla enin­tään 20 % ty­pen­si­to­ja­kas­vin sie­me­niä. Val­von­nas­sa tar­kas­te­taan ty­pen­si­to­ja­kas­vien mää­rä ensi­si­jai­ses­ti sil­mä­mää­räi­ses­ti ja tar­vit­ta­es­sa tar­kas­te­taan loh­ko­koh­tai­siin muis­tiin­pa­noi­hin mer­ki­tyt sie­men­mää­rät tai sie­men­kui­tit.

Suo­ja­vyö­hy­ket­tä ei saa lan­noit­taa lu­kuun ot­ta­mat­ta kas­vus­ton pe­rus­ta­mis­vai­het­ta, jol­loin vä­häi­nen lan­noi­tus on mah­dol­lis­ta lan­noi­tus­tau­luk­ko­jen mu­kai­ses­ti peit­tä­vän kas­vus­ton ai­kaan­saa­mi­sek­si.

Suo­ja­vyö­hyk­keil­lä on sal­lit­tua käyt­tää kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­ta vain vai­kei­den rik­ka­kas­vien tor­jun­taan. Huk­ka­kau­raa tai val­vat­tia, pu­joa, pel­to-oh­da­ket­ta ja mui­ta vas­taa­via tuu­len mu­ka­na le­vi­ä­viä vai­kei­ta rik­ka­kas­ve­ja voi­daan tor­jua suo­ja­vyö­hyk­keel­tä ke­mi­al­li­ses­ti kas­vin­suo­je­lu­ai­neen käyt­tö­ra­joi­tus­ten mu­kai­ses­ti tai me­kaa­ni­ses­ti.

Kas­vus­to on nii­tet­ty ja kor­jat­tu pois tai suo­ja­vyö­hy­ke on lai­dun­net­tu (VNA 237/2015 15 §)

Kas­vus­to on nii­tet­tä­vä vuo­sit­tain kas­vu­kau­den ai­ka­na. Nii­ton ajan­koh­das­sa on otet­ta­va huo­mi­oon luon­non­va­rai­set lin­nut ja ni­säk­käät. Nii­tet­ty kas­vi­mas­sa on kor­jat­ta­va pois suo­ja­vyö­hyk­keel­tä ja sen voi käyt­tää hyö­dyk­si. Kas­vu­kaut­ta seu­raa­va­na ke­vää­nä teh­tä­vä niit­to ja kas­vus­ton kor­juu ei ole riit­tä­vä toi­men­pide.

Niit­to ja sa­don kor­jaa­mi­nen pois loh­kol­ta on to­det­ta­va uu­sin­ta­käyn­nil­lä, mi­kä­li en­sim­mäi­sel­lä käyn­nil­lä toi­mia ei ole teh­ty.

Nii­tet­ty kas­vi­mas­sa on kä­si­tel­ty ja va­ras­toi­tu asi­an­mu­kai­ses­ti (VNA 237/2015 15 §)

Nii­tet­ty kas­vi­mas­sa on kä­si­tel­tä­vä ja va­ras­toi­ta­va niin, että suo­ja­vyö­hyk­keen ve­sien­suo­je­lu­ta­voit­teet ei­vät vaa­ran­nu. Kas­vi­mas­sas­ta ei saa ai­heu­tua hait­taa ym­pä­ris­töl­le eikä sitä saa kul­jet­taa met­sään tai jou­to­maal­le. Ti­lal­la ehto tar­kas­te­taan ky­sy­mäl­lä vil­je­li­jäl­tä, että mi­hin tar­koi­tuk­seen kas­vi­mas­sa on käy­tet­ty.

Lai­dun­nus on to­teu­tet­tu niin, ett­ei se ai­heu­ta eroo­si­o­ta eikä vaa­ran­na luon­non moni­muo­toi­suut­ta tai sil­le ei ole ve­sien­suo­je­lul­lis­ta es­tet­tä (VNA 237/2015 15 §)

Suo­ja­vyö­hy­ket­tä voi­daan lai­dun­taa, jos sii­tä ei ai­heu­du eroo­si­o­ta ja se teh­dään luon­non moni­muo­toi­suut­ta vaa­ran­ta­mat­ta eikä sil­le ole ve­sien­suo­je­lul­lis­ta es­tet­tä.

Loh­kol­ta hy­lä­tään suo­ja­vyö­hyk­keen kor­vaus, jos loh­kol­la to­de­taan eroo­si­o­ta esim. lai­dun­ta­mi­sen ta­kia. Hyl­käyk­seen ei kui­ten­kaan joh­da yk­sit­täi­set kar­jan te­ke­mät po­lut, jot­ka ei­vät vaa­ran­na toi­men­pi­teen ta­voit­tei­ta.

Suo­ja­vyö­hyk­keen kas­vus­to on säi­ly­tet­ty pe­rus­ta­mis­vuo­des­ta al­ka­en (VNA 237/2015 15 §)

Ti­lal­la tar­kas­te­taan, että vil­je­li­jä on säi­lyt­tä­nyt suo­ja­vyö­hyk­keen eh­to­jen mu­kai­ses­ti. Tar­kas­te­lu koh­dis­tuu sii­hen, ett­ei vil­je­li­jä ole muo­kan­nut suo­ja­vyö­hyk­keen kas­vus­toa val­von­ta­vuo­den ai­ka­na. YTA-alue te­kee vuo­sit­tain hal­lin­nol­li­sen ris­tiin­tar­kas­tuk­sen sii­tä, että suo­ja­vyö­hy­ke on il­moi­tet­tu pe­rus­ta­mi­sen jäl­keen joka vuo­si suo­ja­vyö­hyk­kee­nä.

Huo­mi­oi­ta­va on, että nur­mi­kas­vil­li­suus on eh­to­jen mu­kaan mah­dol­lis­ta kyl­vää uu­des­taan tie­tyis­sä ta­pauk­sis­sa. Jos suo­ja­vyö­hyk­keen kas­vil­li­suus on vau­ri­oi­tu­nut tai tu­hou­tu­nut tal­ven ai­ka­na, sala­o­jien kai­va­mi­sen vuok­si, huk­ka­kau­ran tor­jun­nan ta­kia tai muus­ta vas­taa­vas­ta syys­tä, vau­ri­oi­tu­neel­le alal­le on pi­tä­nyt kyl­vää uusi nur­mi­kas­vil­li­suus sa­man kas­vu­kau­den ai­ka­na heti olo­suh­tei­den sal­lies­sa.

Moni­vuo­ti­nen ym­pä­ris­tö­nur­mi

Toi­men­pi­teen tuki­eh­dois­ta tar­kas­te­taan tau­lu­kos­sa 12 esi­te­tyt eh­dot. Tau­lu­kos­sa on myös ker­rot­tu, mis­sä yh­tey­des­sä eh­dot tar­kas­te­taan.

Tau­luk­ko 12. Moni­vuo­tis­ten ym­pä­ris­tö­nur­mien tar­kas­tet­ta­vat tuki­eh­dot.

Moni­vuo­ti­sel­la ym­pä­ris­tö­nur­mel­la kas­va­te­taan nur­mi- ja hei­nä­kas­ve­ja (ml. ruo­ko­hel­pi) (VNA 237/2015 16 §)

Kas­vil­li­suus to­de­taan loh­kol­la ensi­si­jai­ses­ti sil­mä­mää­räi­ses­ti ja tar­vit­ta­es­sa sie­men­kui­teis­ta tai loh­ko­koh­tai­sis­ta muis­tiin­pa­nois­ta. Eh­to­jen mu­kaan moni­vuo­ti­sel­la ym­pä­ris­tö­nur­mel­la on kas­va­tet­ta­va nur­mi- ja hei­nä­kas­ve­ja. Ruo­ko­hel­pi hy­väk­sy­tään myös tuki­kel­poi­sek­si kas­vik­si.

Kas­vus­to on nii­tet­ty ja kor­jat­tu pois tai loh­ko on lai­dun­net­tu (VNA 237/2015 16 §)

Kas­vus­to on nii­tet­tä­vä vuo­sit­tain kas­vu­kau­den ai­ka­na. Nii­ton ajan­koh­das­sa on otet­ta­va huo­mi­oon luon­non­va­rai­set lin­nut ja ni­säk­käät. Nii­tet­ty kas­vi­mas­sa on kor­jat­ta­va pois moni­vuo­ti­sel­ta ym­pä­ris­tö­nur­mel­ta ja sen voi käyt­tää hyö­dyk­si. Kas­vu­kaut­ta seu­raa­va­na ke­vää­nä teh­tä­vä niit­to ja kas­vus­ton kor­juu ei ole riit­tä­vä toi­men­pide.

Niit­to ja sa­don kor­jaa­mi­nen pois loh­kol­ta on to­det­ta­va uu­sin­ta­käyn­nil­lä, mi­kä­li en­sim­mäi­sel­lä käyn­nil­lä toi­mia ei ole teh­ty.

Lai­dun­nus on to­teu­tet­tu niin, että loh­ko on säi­ly­nyt hei­nä- ja nur­mi­peit­tei­se­nä (VNA 237/2015 16 §)

Moni­vuo­ti­sen ym­pä­ris­tö­nur­men voi lai­dun­taa, mut­ta loh­kon on py­syt­tä­vä nur­mi­peit­tei­se­nä. Loh­kol­ta hy­lä­tään moni­vuo­ti­sen ym­pä­ris­tö­nur­men kor­vaus, jos loh­kol­ta on laa­ja-alai­ses­ti tu­hou­tu­nut hei­nä- ja nur­mi­kas­vil­li­suus. Hyl­käyk­seen ei kui­ten­kaan joh­da yk­sit­täi­set kar­jan te­ke­mät po­lut, jot­ka ei­vät vaa­ran­na toi­men­pi­teen ta­voit­tei­ta.

Nur­mi on säi­ly­tet­ty pe­rus­ta­mis­vuo­des­ta al­ka­en (VNA 237/2015 16 §)

Ti­lal­la tar­kas­te­taan, että vil­je­li­jä on säi­lyt­tä­nyt moni­vuo­ti­sen ym­pä­ris­tö­nur­men eh­to­jen mu­kai­ses­ti. Tar­kas­te­lu koh­dis­tuu sii­hen, ett­ei vil­je­li­jä ole muo­kan­nut kas­vus­toa val­von­ta­vuo­den ai­ka­na. YTA-alue tar­kas­taa hal­lin­nol­li­ses­ti vuo­sit­tain, että moni­vuo­ti­nen ym­pä­ris­tö­nur­mi on il­moi­tet­tu pe­rus­ta­mi­sen jäl­keen joka vuo­si moni­vuo­ti­se­na ym­pä­ris­tö­nur­me­na.

Huo­mi­oi­ta­va on, että nur­mi­kas­vil­li­suus on eh­to­jen mu­kaan mah­dol­lis­ta kyl­vää uu­des­taan tie­tyis­sä ta­pauk­sis­sa. Jos suo­ja­vyö­hyk­keen kas­vil­li­suus on vau­ri­oi­tu­nut tai tu­hou­tu­nut tal­ven ai­ka­na, sala­o­jien kai­va­mi­sen vuok­si, huk­ka­kau­ran tor­jun­nan ta­kia tai muus­ta vas­taa­vas­ta syys­tä, vau­ri­oi­tu­neel­le alal­le on pi­tä­nyt kyl­vää uusi nur­mi­kas­vil­li­suus sa­man kas­vu­kau­den ai­ka­na heti olo­suh­tei­den sal­lies­sa.

Luon­non­hoi­to­pel­to­nur­met

Toi­men­pi­teen tuki­eh­dois­ta tar­kas­te­taan tau­lu­kos­sa 13 esi­te­tyt eh­dot. Tau­lu­kos­sa on myös ker­rot­tu, mis­sä yh­tey­des­sä eh­dot tar­kas­te­taan. Eh­to­jen mu­kaan koh­den­ta­mis­a­lu­eel­la voi olla yh­teen­sä enin­tään 20 % si­tou­mus­a­las­ta luon­non­hoi­to­pel­to­nur­mia ja muul­la alu­eel­la 5 %. Tau­lu­kos­sa esi­te­tyt vaa­ti­muk­set kos­ke­vat kaik­kia vil­je­li­jän luon­non­hoi­to­pel­to­nur­mik­si il­moit­ta­mia alo­ja, vaik­ka koko alal­le ei toi­men­pi­teen kor­vaus­ta mak­set­tai­si. Ra­jat ylit­tä­vää osaa ei kat­so­ta vi­her­ke­san­nok­si, vaan luon­non­hoi­to­pel­to­nur­mek­si.

Tau­luk­ko 13. Moni­vuo­tis­ten luon­non­hoi­to­pel­to­nur­mien tar­kas­tet­ta­vat tuki­eh­dot.

Luon­non­hoi­to­pel­to­nur­men kas­vus­to on pe­rus­tet­tu eh­to­jen mu­kai­ses­ti (VNA 237/2015 17 §)

Luon­non­hoi­to­pel­to­nur­mien kas­vus­to on pe­rus­tet­ta­va vii­meis­tään 30.6. Ti­lal­le ai­heu­tuu täy­den­tä­vien eh­to­jen seu­raa­mus sen li­säk­si, että loh­kol­ta hy­lä­tään toi­men­pi­teen tuki, jos eh­to­jen mu­kai­nen kas­vus­to on pe­rus­tet­tu 30.6. jäl­keen.

Luon­non­hoi­to­pel­to­nur­mien kas­vus­to on pe­rus­tet­ta­va moni­vuo­tis­ten nur­mi- tai hei­nä­kas­vien sie­me­nil­lä kyl­vä­en. Sie­men­se­ok­ses­sa saa olla enin­tään 20 % ty­pen­si­to­ja­kas­vien sie­men­tä. Ty­pen­si­to­ja­kas­vien mää­rä tar­kas­te­taan ensi­si­jai­ses­ti sil­mä­mää­räi­ses­ti maas­tos­sa ja tar­vit­ta­es­sa var­men­ne­taan loh­ko­muis­tiin­pa­nois­ta/sie­men­kui­teis­ta.

Kas­vus­to voi­daan pe­rus­taa jo edel­li­se­nä vuon­na suo­ja­vil­jan tai muun suo­ja­kas­vin kans­sa tai sän­keen kyl­vä­mäl­lä. Luon­non­hoi­to­pel­to­nur­met voi­vat myös olla ai­em­min pe­rus­tet­tu­ja moni­vuo­ti­sia ja moni­la­ji­sik­si ke­hit­ty­nei­tä nur­mia tai vuo­si­na 2009–2014 niit­ty­kas­veil­la pe­rus­tet­tu­ja moni­muo­toi­suus­pel­to­ja. Val­von­nas­sa on huo­mi­oi­ta­va, että ai­em­min pe­rus­te­tun moni­vuo­ti­sen nur­men kas­vil­li­suus voi mer­kit­tä­vis­sä mää­rin koos­tua luon­non­va­rai­sis­ta hei­nis­tä ja ruo­ho­var­ti­sis­ta kas­veis­ta, jot­ka ovat syr­jäyt­tä­neet ai­em­min pe­rus­tet­tua nur­mi­kas­vus­toa.

Lai­dun­nus on to­teu­tet­tu niin, että loh­ko on säi­ly­nyt hei­nä- ja nur­mi­peit­tei­se­nä (VNA 237/2015 17 §)

Luon­non­hoi­to­pel­to­nur­mi voi­daan lai­dun­taa, jos pel­lon pin­ta säi­lyy hei­nä- ja nur­mi­peit­tei­se­nä ym­pä­ri vuo­den. Loh­kol­ta hy­lä­tään lhp-nur­men kor­vaus, jos loh­kol­ta on laa­ja-alai­ses­ti tu­hou­tu­nut hei­nä- ja nur­mi­kas­vil­li­suus. Hyl­käyk­seen ei kui­ten­kaan joh­da yk­sit­täi­set kar­jan te­ke­mät po­lut, jot­ka ei­vät vaa­ran­na toi­men­pi­teen ta­voit­tei­ta.

Luon­non­hoi­to­pel­to­nur­mia on hoi­det­tu niin, että rik­ka­kas­vien le­vi­ä­mi­nen es­tyy (VNA 237/2015 17 §)

Luon­non­hoi­to­pel­to­nur­men kas­vus­to on nii­tet­tä­vä joka toi­nen vuo­si. Vai­keis­sa rik­ka­kas­vi­ti­lan­teis­sa niit­to on teh­tä­vä vuo­sit­tain ja sel­lai­se­na ajan­koh­ta­na, että rik­ka­kas­vien le­vi­ä­mi­nen voi­daan es­tää. Vai­kei­na rik­ka­kas­vei­na voi­daan pi­tää esim. rik­ka­kas­ve­ja, joi­den sie­me­net le­vi­ä­vät tuu­len mu­ka­na.  Nii­ton ajan­koh­das­sa ja to­teu­tuk­ses­sa on otet­ta­va huo­mi­oon luon­non­va­rais­ten la­jien elin­olot, min­kä vuok­si niit­to on to­teu­tet­ta­va si­ten, ett­ei lin­tu­jen pe­sin­tö­jä ja ni­säk­käi­den poi­ka­sia vaa­ran­ne­ta. Niit­toa ei saa teh­dä kier­tä­mäl­lä loh­koa reu­noil­ta kes­kel­le päin, ell­ei loh­kon kes­kel­le jä­te­tä niit­tä­mä­tön­tä kais­taa.

Luon­non­hoi­to­pel­to­nur­mel­la ei ole käy­tet­ty kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­ta (VNA 237/2015 17 §)

Luon­non­hoi­to­pel­to­nur­mil­la ei saa käyt­tää kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­ta kas­vus­ton pe­rus­ta­mi­sen jäl­keen. Kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­den käyt­tö on sal­lit­tua päät­tä­mi­sen yh­tey­des­sä. Kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­den käyt­tö to­de­taan sil­mä­mää­räi­ses­ti loh­kol­la ja tar­vit­ta­es­sa myös loh­ko­koh­tai­sis­ta muis­tiin­pa­nois­ta.

Luon­non­hoi­to­pel­to­nur­men kas­vus­toa ei ole muo­kat­tu (VNA 237/2015 17 §)

Luon­non­hoi­to­pel­to­nur­mia ei saa muo­ka­ta muu­toin kuin kas­vus­ton pe­rus­ta­mi­sen ja päät­tä­mi­sen yh­tey­des­sä. Luon­non­hoi­to­pel­to­nur­mil­la voi­daan kui­ten­kin teh­dä ly­hyt­ai­kai­sia kun­nos­tus­toi­men­pi­tei­tä, ku­ten sala­o­ji­tus­ta, kal­ki­tus­ta, val­ta­o­jien kai­va­mis­ta ja per­kaus­ta sekä muu­ta vas­taa­vaa maan ra­ken­net­ta ja vesi­ta­lout­ta pa­ran­ta­vaa toi­men­pi­det­tä. Edel­lä mai­nit­tu­jen toi­men­pi­tei­den yh­tey­des­sä rik­kou­tu­nut tai tu­hou­tu­nut kas­vus­to on heti olo­suh­tei­den sal­lies­sa toi­men­pi­teen jäl­keen kyl­vet­tä­vä nur­mi- tai hei­nä­kas­veil­la.

Luon­non­hoi­to­pel­to­nur­men kas­vus­to on pää­tet­ty eh­to­jen mu­kai­ses­ti (VNA 235/2015 22 §)

Luon­non­hoi­to­pel­to­nur­met on säi­ly­tet­tä­vä loh­kol­la vä­hin­tään 2 kas­vu­kaut­ta. Luon­non­hoi­to­pel­to­nur­mien il­moit­ta­mi­nen sa­mal­le loh­kol­le kah­te­na eri kas­vu­kau­te­na tar­kas­te­taan YTA-alu­eel­la hal­lin­nol­li­ses­ti.

Pel­to­val­von­nas­sa tar­kas­te­taan, ett­ei val­von­ta­vuon­na kas­vus­toa ole pää­tet­ty eh­to­jen vas­tai­ses­ti. Luon­non­hoi­to­pel­to­nur­met saa päät­tää ai­kai­sin­taan toi­sen kas­vu­kau­den jäl­keen 1.9. al­ka­en tai 15.7. al­ka­en, jos kas­vus­to pää­te­tään syys­kyl­vöis­ten kas­vien kyl­vöä var­ten.

15.4.5 Or­gaa­ni­sen kat­teen käyt­tö puu­tar­ha­kas­veil­la ja sie­men­pe­ru­nal­la

Or­gaa­ni­sen kat­teen käyt­töä puu­tar­ha­kas­veil­la ja sie­men­pe­ru­nal­la kos­ke­vas­sa toi­men­pi­tees­sä vil­je­li­jä on si­tou­tu­nut kat­ta­maan yksi­vuo­tis­ten puu­tar­ha­kas­vien ri­vit ja moni­vuo­tis­ten kas­vien ri­vit tai rivi­vä­lit il­moit­ta­mil­taan ym­pä­ris­tö­si­tou­muk­seen si­säl­ty­vil­tä kor­vaus­kel­poi­sil­ta kas­vu­loh­koilta. (VNA 235/2015 24 §)

Toi­men­pi­teen pe­rus­taso

Toi­men­pi­teen pe­rus­ta­soon kuu­luu tau­lu­kos­sa 14 ole­vien vaa­ti­mus­ten nou­dat­ta­mi­nen. (VNA 235/2015 24 §) Tau­lu­kos­sa on myös ker­rot­tu, mis­sä yh­tey­des­sä eri vaa­ti­muk­set tar­kas­te­taan.

Tau­luk­ko 14. Toi­men­pi­teen or­gaa­ni­sen kat­teen käyt­tö puu­tar­ha­kas­veil­la ja sie­men­pe­ru­nal­la pe­rus­taso.

Tuki­eh­dot

Toi­men­pi­teen tuki­eh­dois­ta tar­kas­te­taan tau­lu­kos­sa 15 esi­te­tyt eh­dot. Tau­lu­kos­sa on myös ker­rot­tu, mis­sä yh­tey­des­sä eh­dot tar­kas­te­taan.

Tau­luk­ko 15. Toi­men­pi­teen or­gaa­ni­sen kat­teen käyt­tö puu­tar­ha­kas­veil­la ja sie­men­pe­ru­nal­la tar­kas­tet­ta­vat tuki­eh­dot.

Toi­men­pi­teen tuki­eh­dois­ta pai­kan pääl­lä ti­lal­la tar­kas­te­taan alla ole­vat vaa­ti­muk­set.

Toi­men­pi­det­tä on to­teu­tet­tu eh­dois­sa mai­ni­tul­la kas­vil­la ja rivi­vä­lit, ri­vit tai sekä kum­mat­kin on ka­tet­tu il­moi­tuk­sen mu­kai­ses­ti (MMMA 327/2015 19 §)

Toi­men­pi­teen voi va­li­ta kai­kil­le niil­le puu­tar­ha­kas­vi­loh­koil­le ja ser­ti­fi­oi­dun sie­men­pe­ru­nan val­vo­tus­sa tuo­tan­nos­sa ole­vil­le loh­koil­le, joil­la toi­men­pi­teen to­teu­tus on mah­dol­li­nen. Ti­lal­la tar­kas­te­taan, että ka­te­tuk­si il­moi­te­tul­la loh­kol­la on toi­men­pi­tees­sä sal­lit­tua kas­via (yksi- ja moni­vuo­ti­set puu­tar­ha­kas­vit on ker­rot­tu si­tou­mus­eh­to­jen liit­tees­sä 4). Ser­ti­fi­oi­dun sie­men­pe­ru­nan tuot­ta­jien on osoi­tet­ta­va val­von­nas­sa, että ky­sees­sä on ser­ti­fi­oi­dun sie­men­pe­ru­nan tuo­tan­to. (VNA 235/2015 24 §) To­dis­teek­si käy ko­pio Evi­ral­le teh­dys­tä il­moi­tuk­ses­ta sie­men­pe­ru­nan ser­ti­fi­oin­nis­ta tai pöy­tä­kir­ja Evi­ran te­ke­mäs­tä tar­kas­tuk­ses­ta. Il­moi­tuk­ses­sa on ol­ta­va ala, jol­la ser­ti­fi­oi­tua sie­men­pe­ru­naa kas­va­te­taan ja tar­kas­tus­pöy­tä­kir­jas­sa erit­te­ly loh­kois­ta.

Vil­je­li­jä on il­moit­ta­nut tuki­ha­ke­muk­sel­laan ka­te­tut loh­kot ja kor­vauk­sen mak­su pe­rus­tuu vil­je­li­jän il­moit­ta­maan tie­toon. Ti­lal­la tar­kas­te­taan, että loh­kot on ka­tet­tu il­moi­te­tun mu­kai­ses­ti.

Tuki­eh­to­jen mu­kaan ti­lal­la on ol­ta­va vuo­sit­tain vä­hin­tään yksi loh­ko (min 0,05 ha) sel­lais­ta kas­via, jol­la käy­te­tään kor­vauk­seen oi­keut­ta­vaa ka­tet­ta. Toi­men­pide pää­te­tään, jos val­von­nas­sa ei to­de­ta yh­del­lä­kään loh­kol­la kate­ma­te­ri­aa­lia. Asi­as­ta il­moi­te­taan YTA-alu­eel­le, joka päät­tää toi­men­pi­teen kuu­le­mi­sen jäl­keen.

Yksi- tai moni­vuo­tis­ten kas­vien kate­ma­te­ri­aa­li on eh­to­jen mu­kai­nen (MMMA 327/2015 19 §)

Yksi­vuo­tis­ten puu­tar­ha­kas­vien ri­vien koh­dil­ta maan­pin­ta on ka­tet­ta­va ol­jel­la, hak­keel­la, ruo­ho­sil­pul­la, bio­ha­jo­a­val­la kal­vol­la, kate­pa­pe­ril­la tai muul­la maa­pe­räl­le hai­tat­to­mal­la or­gaa­ni­sel­la ma­te­ri­aa­lil­la. Ser­ti­fi­oi­dun sie­men­pe­ru­nan tuo­tan­to­a­lal­la ri­vit ja rivi­vä­lit on ka­tet­ta­va ol­jel­la.

Moni­vuo­tis­ten kas­vien maan­pin­ta on ka­tet­ta­va ri­vien koh­dil­ta ol­jel­la, hak­keel­la, ruo­ko- tai ruo­ho­sil­pul­la, bio­ha­jo­a­val­la kal­vol­la tai muul­la or­gaa­ni­sel­la ma­te­ri­aa­lil­la, kate­pa­pe­ril­la tai lei­kat­ta­val­la nur­mi­kat­teel­la. Rivi­vä­lit on ka­tet­ta­va joko rivi­vä­lei­hin pe­rus­tet­ta­val­la lei­kat­ta­val­la nur­mi­kat­teel­la tai muul­la maa­pe­räl­le hai­tat­to­mal­la or­gaa­ni­sel­la kat­teel­la. Loh­kos­ta voi kat­taa vain ri­vin tai rivi­vä­lin tai loh­kon voi kat­taa ko­ko­naan. Lei­kat­ta­va nur­mi­kate on pi­det­tä­vä ly­hy­e­nä leik­kaa­mal­la se kas­vu­kau­den ai­ka­na riit­tä­vän usein.

Ka­te­tun ri­vin tai rivi­vä­lin kate­ma­te­ri­aa­lin on pei­tet­tä­vä ka­tet­ta­van maan pin­nas­ta 90 %.

Kate on ase­tet­tu yksi­vuo­ti­sil­la kas­veil­la kesä­kuun lop­puun men­nes­sä, esi­kas­vin vaa­ti­vil­la kas­veil­la hei­nä­kuun lop­puun men­nes­sä (MMMA 327/2015 19 §)

Yksi­vuo­tis­ten puu­tar­ha­kas­vien kate­vaa­ti­mus on täy­tet­tä­vä 30.6. men­nes­sä. Esi­kas­vin vaa­ti­vil­la kas­veil­la sekä sa­laat­ti­kas­veil­la, kii­nan­kaa­lil­la, kuk­ka­kaa­lil­la tai par­sa­kaa­lil­la kate­vaa­ti­mus on täy­tet­tä­vä 31.7. men­nes­sä. Kate­vaa­ti­muk­sen täyt­ty­mi­nen on to­det­ta­va uu­sin­ta­käyn­nil­lä, jos ti­lal­la käy­dään en­nen 30.6. tai 31.7. ja ka­tet­ta ei ole eh­to­jen mu­kaan ase­tet­tu.

Kate on pi­det­ty yllä sa­don­kor­juu­seen asti ja moni­vuo­ti­sil­la kas­veil­la kas­vin koko vil­je­ly­ajan (MMMA 327/2015 19 §)

Kate on säi­ly­tet­tä­vä sa­don­kor­juu­seen asti ja moni­vuo­ti­sil­la kas­veil­la kas­vin kaik­ki vil­je­ly­vuo­det. Lei­kat­ta­va nur­mi­kate on pe­rus­tet­ta­va toi­men­pi­teen en­sim­mäi­se­nä to­teut­ta­mis­vuon­na tai kas­vus­ton is­tu­tus­vuon­na ja sen on pei­tet­tä­vä maan­pin­ta seu­raa­va­na vuon­na.

Jos loh­kol­la on en­sim­mäi­se­nä to­teut­ta­mis­vuon­na ai­em­min is­tu­tet­tu moni­vuo­ti­nen kas­vus­to ja vaa­ti­muk­set täyt­tä­vä nur­mi­kate, ka­tet­ta ei tar­vit­se pe­rus­taa uu­del­leen. Moni­vuo­tis­ten kas­vien muil­la kat­teil­la kuin nur­mel­la voi toi­men­pi­teen to­teu­tus­loh­ko­ja li­sä­tä myös myö­hem­pi­nä si­tou­mus­vuo­si­na.

15.4.6 Pel­to­luon­non moni­muo­toi­suus

Pel­to­luon­non moni­muo­toi­suut­ta kos­ke­vas­sa toi­men­pi­tees­sä vil­je­li­jän on pe­rus­tet­ta­va vi­her­lan­noi­tus­nur­mia tai moni­muo­toi­suus­pel­to­ja tai vil­jel­tä­vä ke­rää­jä­kas­ve­ja tai sa­nee­raus­kas­ve­ja. (VNA 235/2015 25 §)

Vi­her­lan­noi­tus tar­koit­taa ensi­si­jai­ses­ti maan­pa­ran­nus- ja lan­noi­tus­tar­koi­tuk­ses­sa ta­pah­tu­vaa maa­ta pa­ran­ta­vien kas­vien vil­je­lyä ja nii­den sa­don käyt­töä ko­ko­naan tai osak­si maan­pa­ran­nuk­seen ja lan­noi­tuk­seen.  Kas­vus­to voi olla joko ke­vääl­lä pe­rus­tet­tu vi­her­lan­noi­tus­nur­mi tai edel­li­se­nä vuo­te­na suo­ja­vil­jaan pe­rus­tet­tu nur­mi­loh­ko.

Moni­muo­toi­suus­pel­toi­hin lu­e­taan riis­ta- tai mai­se­ma­kas­veil­la vuo­sit­tain pe­rus­tet­ta­vat moni­muo­toi­suus­pel­lot sekä niit­ty- ja lin­tu­kas­veil­la pe­rus­tet­ta­vat kak­si­vuo­ti­set moni­muo­toi­suus­pel­lot. Moni­muo­toi­suus­pel­to­na il­moi­tet­ta­via kas­vu­loh­ko­ja voi­daan pe­rus­taa yli 3 met­riä le­vei­nä kais­toi­na loh­ko­jen reu­noil­le, sekä suur­ten pel­to­au­kei­den kes­kel­le. Moni­muo­toi­suus­pel­to­ja voi olla yh­teen­sä enin­tään 15 % ti­lan kor­vaus­kel­poi­ses­ta alas­ta. Riis­ta- ja mai­se­ma­kas­vit on säi­ly­tet­tä­vä loh­kol­la en­sim­mäis­tä kas­vu­kaut­ta seu­raa­vaan ke­vää­seen.

Ke­rää­jä­kas­vil­la tar­koi­te­taan kas­vus­toa, joka käyt­tää yksi­vuo­ti­sen var­si­nai­sen vil­je­ly­kas­vin jäl­keen maa­han jää­viä ja vil­je­ly­kas­vin täh­teis­tä tai maas­ta va­pau­tu­via ra­vin­tei­ta ja suo­jaa maa­ta li­sää­mäl­lä kas­vi­peit­tei­syyt­tä vil­je­ly­kas­vin sa­don­kor­juun jäl­keen. Ke­rää­jä­kas­via on vil­jel­tä­vä joko sa­man­ai­kai­ses­ti vil­je­ly­kas­vin kans­sa tai se on kyl­vet­tä­vä vil­je­ly­kas­vin sa­don­kor­juun jäl­keen. (MMMA 327/2015 20 §)

Sa­nee­raus­kas­vit tor­ju­vat an­ke­roi­sia, pa­ran­ta­vat maan ra­ken­net­ta ja vä­hen­tä­vät kas­vi­tau­te­ja. Sa­nee­raus­kas­vi on kyl­vet­tä­vä ke­vääl­lä ja sen saa muo­ka­ta maa­han kah­den kuu­kau­den ku­lut­tua kyl­vös­tä. Sama kas­vu­loh­ko voi olla sa­nee­raus­kas­vil­la kyl­vet­ty­nä enin­tään 3 vuot­ta pe­räk­käin. (MMMA 327/2015 20 §)

Toi­men­pi­teen pe­rus­taso

Toi­men­pi­teen pe­rus­ta­soon kuu­luu tau­lu­kos­sa 16 ole­vien vaa­ti­mus­ten nou­dat­ta­mi­nen.  Tau­lu­kos­sa on myös ker­rot­tu, mis­sä yh­tey­des­sä eri vaa­ti­muk­set tar­kas­te­taan.

Tau­luk­ko 16. Toi­men­pi­teen pel­to­luon­non moni­muo­toi­suus pe­rus­taso.

Tuki­eh­dot

Vi­her­lan­noi­tus­nur­met

Toi­men­pi­teen tuki­eh­dois­ta tar­kas­te­taan tau­lu­kos­sa 17 esi­te­tyt eh­dot. Tau­lu­kos­sa on myös ker­rot­tu, mis­sä yh­tey­des­sä eh­dot tar­kas­te­taan.

Tau­luk­ko 17. Vi­her­lan­noi­tus­nur­mien tar­kas­tet­ta­vat tuki­eh­dot.

Vi­her­lan­noi­tus­nur­mi on pe­rus­tet­tu eh­to­jen mu­kai­ses­ti (MMMA 327/2015 20 §)

Vi­her­lan­noi­tus­nur­men kas­vus­to on pe­rus­tet­ta­va joko kas­vu­kau­den alus­sa tai edel­li­se­nä vuon­na suo­ja­vil­jan tai muun suo­ja­kas­vin kans­sa. Van­han nur­men täy­den­nys­kyl­vöä ty­pen­si­to­ja­kas­vil­la ei hy­väk­sy­tä.

Vi­her­lan­noi­tus­nur­mi on pe­rus­tet­ta­va kyl­vä­mäl­lä nur­mi- tai hei­nä­kas­vien ja ty­pen­si­to­ja­kas­vien sie­me­niä. Vi­her­lan­noi­tus­nur­men pe­rus­ta­mi­seen käy­tet­tä­vän sie­me­nen pai­nos­ta vä­hin­tään 20 % on ol­ta­va ty­pen­si­to­ja­kas­vien sie­me­niä. Val­von­nas­sa tar­kas­te­taan loh­kon kas­vus­to ensi­si­jai­ses­ti sil­mä­mää­räi­ses­ti ja tar­vit­ta­es­sa tar­kas­te­taan loh­ko­koh­tai­siin muis­tiin­pa­noi­hin mer­ki­tyt sie­men­mää­rät tai sie­men­kui­tit.

Vi­her­lan­noi­tus­nur­mi on pää­tet­ty ai­kai­sin­taan 1.9. ja muo­kat­tu ai­kai­sin­taan 1.10. (pl. syys­vil­jan kyl­vö) (MMMA 327/2015 20 §)

Sama kas­vu­loh­ko voi olla vi­her­lan­noi­tus­nur­me­na enin­tään kol­me vuot­ta pe­räk­käin. YTA-alue tar­kas­taa hal­lin­nol­li­ses­ti eh­don nou­dat­ta­mi­sen. Vuon­na 2013 en­sim­mäi­sen ker­ran il­moi­tet­tu vi­her­lan­noi­tus­nur­mi voi olla vi­her­lan­noi­tus­nur­me­na vuo­det 2013–2015 ja vuon­na 2014 il­moi­tet­tu vuo­det 2014–2016. (VNA 235/2015 59 §)

Val­von­nas­sa tar­kas­te­taan että val­von­ta­vuon­na vi­her­lan­noi­tus­nur­mi on pää­tet­ty eh­to­jen mu­kai­ses­ti. Vi­her­lan­noi­tus­nur­men saa päät­tää ke­mi­al­li­ses­ti ai­kai­sin­taan 1.9. ja muo­ka­ta ai­kai­sin­taan 1.10., jos seu­raa­va vil­je­ly­kas­vi kyl­ve­tään ke­vääl­lä. Vi­her­lan­noi­tus­nur­men voi päät­tää tätä ai­em­min, jos loh­kol­le kyl­ve­tään syys­kyl­vöi­nen kas­vi. Vi­her­lan­noi­tus­nur­men päät­tä­mi­nen tar­kas­te­taan ensi­si­jai­ses­ti tal­vi­ai­kai­sen asia­kir­ja­val­von­nan yh­tey­des­sä loh­ko­muis­tiin­pa­nois­ta, mut­ta seu­raa­muk­sen voi an­taa jo pel­to­val­von­nan yh­tey­des­sä.

En­sim­mäi­se­nä vuon­na kyl­ve­tyn vi­her­lan­noi­tus­nur­men voi muo­ka­ta jo sa­man kas­vu­kau­den ai­ka­na, mi­kä­li kas­vus­to on riit­tä­väs­ti ke­hit­ty­nyt ja täyt­tää vi­her­lan­noi­tus­nur­men tar­koi­tuk­sen.

Moni­muo­toi­suus­pel­lot

Tau­luk­ko 18. Moni­muo­toi­suus­pel­to­jen tar­kas­tet­ta­vat tuki­eh­dot.

Moni­muo­toi­suus­pel­lon kas­vus­to on pe­rus­tet­tu eh­to­jen mu­kai­ses­ti (MMMA 327/2015 21 §)

Moni­muo­toi­suus­pel­lot on pe­rus­tet­ta­va vii­meis­tään 30.6. Ti­lal­le ai­heu­tuu täy­den­tä­vien eh­to­jen seu­raa­mus sen li­säk­si, että loh­kol­ta hy­lä­tään toi­men­pi­teen tuki, jos eh­to­jen mu­kai­nen kas­vus­to on pe­rus­tet­tu 30.6. jäl­keen.

Moni­muo­toi­suus­pel­lon kas­vus­toa ei saa pe­rus­taa suo­ra­kyl­vä­mäl­lä edel­li­sen vuo­den nur­meen. Kas­vus­ton voi kui­ten­kin pe­rus­taa kyl­vä­mäl­lä sän­keen.

Niit­ty­kas­vien sie­men­se­ok­ses­sa on ol­ta­va nur­mi­röl­lin, lam­paan­na­dan tai jäyk­kä­na­dan ja vä­hin­tään yh­den moni­vuo­ti­sen niit­ty­kas­vin sie­me­niä. Niit­ty­kas­vi voi olla ha­ra­kan­kel­lo, val­ko­ai­lak­ki, ahde­kau­nok­ki, kel­ta­sau­ra­mo, keto­nei­lik­ka, mä­ki­ter­vak­ko, nur­mi­ko­hok­ki, pur­to­juu­ri, puna-ai­lak­ki, päi­vän­kak­ka­ra, ruu­su­ruo­ho, sär­mä­kuis­ma tai muu vas­taa­va niit­ty­kas­vi. Li­säk­si se­ok­ses­sa voi olla yksi­vuo­tis­ten niit­ty­kas­vien, vir­no­jen tai mui­den yksi­vuo­tis­ten kas­vien sie­me­niä.

Pel­to­lin­nuil­le tar­koi­te­tun moni­muo­toi­suus­pel­lon sie­men­se­ok­ses­sa voi olla edel­lä mai­nit­tu­jen li­säk­si pie­nem­piä mää­riä ruis­vir­nan, hu­na­ja­ku­kan, kehä­ku­kan tai mui­den yksi­vuo­tis­ten kuk­ki­vien lin­nuil­le ra­vin­toa tar­jo­a­vien kas­vien sie­me­niä tai pel­la­vien, dur­ran, puna­hirs­sin, tat­ta­rin, ham­pun, mais­sin, au­rin­gon­ku­kan, ki­nu­an, ryp­sin, rap­sin, ku­mi­nan, vil­jo­jen tai mui­den vas­taa­vien pel­to­kas­vien sie­me­niä. Vil­jo­jen sie­me­niä voi olla enin­tään 50 kg/ha. Api­lat ei­vät ole toi­men­pi­tees­sä hy­väk­syt­tä­viä niit­ty­kas­ve­ja.

Mai­se­ma­kas­vien sie­men­se­ok­ses­sa on ol­ta­va vä­hin­tään kah­den seu­raa­van kas­vin sie­me­niä: au­rin­gon­kuk­ka, hu­na­ja­kuk­ka, sini­mai­la­nen, per­si­an­a­pi­la, kel­ta­lu­pii­ni, vir­nat, ruis­kau­nok­ki, mal­vat, kehä­kuk­ka, me­si­kät. Mai­se­ma­kas­vi­se­ok­ses­sa voi olla myös nur­mi- ja hei­nä­kas­ve­ja, mut­ta nii­den osuus sie­men­se­ok­ses­ta voi olla enin­tään 30 pro­sent­tia.

Riis­ta­kas­vien sie­men­se­ok­ses­sa on ol­ta­va vä­hin­tään kah­den seu­raa­van kas­vin sie­me­niä: vil­jat, tat­ta­ri, au­rin­gon­kuk­ka, öljy­pel­la­va, her­ne, ryp­si, rap­si tai si­nap­pi, rehu­kaa­li, rehu­rap­si, öljy­re­tik­ka, rehu­juu­rik­kaat (rehu­so­ke­ri­juu­ri­kas, naat­ti­nau­ris tai tur­nip­si), hei­nä­kas­vit ja api­lat. Hei­nä­kas­vien ja api­lan riis­ta­kas­vi­se­ok­sis­sa on aina ol­ta­va myös jon­kin yksi­vuo­ti­sen kas­vin, joka ei ole hei­nä tai api­la, sie­me­niä.

Riis­ta- ja mai­se­ma­kas­veil­la pe­rus­tet­ta­vat moni­muo­toi­suus­pel­lot on kyl­vet­tä­vä vuo­sit­tain.

Riis­ta­kas­vien sie­men­se­ok­sel­la pe­rus­tet­tu moni­muo­toi­suus­pel­to ei si­jait­se vil­kas­lii­ken­tei­sen tien lä­hei­syy­des­sä (MMMA 327/2015 21 §)

Riis­ta­kas­vien sie­men­se­ok­sel­la pe­rus­tet­ta­via moni­muo­toi­suus­pel­to­ja ei saa pe­rus­taa sel­lais­ten tei­den lä­hei­syy­teen, joi­den lii­ken­ne­ti­heys on yli 3000 au­toa vuo­ro­kau­des­sa. Tä­män lii­ken­ne­mää­rän ylit­tä­vät tiet on näh­tä­vis­sä Kart­tu­ris­sa oma­na ta­so­na. Maa­seu­tu­vi­ras­to te­kee ris­tiin­tar­kas­tuk­sen vil­kas­lii­ken­tei­sen tien lä­hei­syy­teen riis­ta­sie­men­se­ok­sil­la pe­rus­te­tuis­ta moni­muo­toi­suus­pel­los­ta. Seu­raa­muk­set voi kui­ten­kin an­taa jo pel­to­val­von­nan yh­tey­des­sä, jos eh­dos­sa to­de­taan nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­nen.

Moni­muo­toi­suus­pel­to­ja on hoi­det­tu niin, että rik­ka­kas­vien le­vi­ä­mi­nen es­tyy (MMMA 327/2015 22 §)

Moni­muo­toi­suus­pel­to­jen kas­vus­to on vai­keis­sa rik­ka­kas­vi­ti­lan­teis­sa nii­tet­tä­vä ja pui­den ja pen­sai­den kas­vu on es­tet­tä­vä.

Moni­muo­toi­suus­pel­to­jen kas­vus­ton niit­tä­mi­nen ei ole pa­kol­lis­ta, jos rik­ka­kas­vien le­vi­ä­mi­sen es­tä­mi­nen ei sitä edel­ly­tä. Nii­ton ajan­koh­das­sa ja to­teu­tuk­ses­sa on otet­ta­va huo­mi­oon luon­non­va­rais­ten la­jien elin­olot, min­kä vuok­si niit­toa ei saa aloit­taa en­nen 1.8. Niit­to on to­teu­tet­ta­va si­ten, että se ei vaa­ran­na lin­tu­jen pe­sin­tö­jä ja ni­säk­käi­den poi­ka­sia. Niit­toa ei saa teh­dä kier­tä­mäl­lä loh­koa reu­noil­ta kes­kel­le päin, ell­ei loh­kon kes­kel­le jä­te­tä niit­tä­mä­tön­tä kais­taa. Niit­to­jät­teen voi kor­ja­ta pois ja hyö­dyn­tää ta­lou­del­li­ses­ti.

Moni­muo­toi­suus­pel­loil­le ei ole käy­tet­ty kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­ta eikä kas­vus­toa ole muo­kat­tu tai lai­dun­net­tu (MMMA 327/2015 22 §)

Moni­muo­toi­suus­pel­loil­la ei voi kyl­vön jäl­keen käyt­tää kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­ta. Moni­muo­toi­suus­pel­to­ja ei voi muo­ka­ta muu­toin kuin kas­vus­ton pe­rus­ta­mi­sen ja päät­tä­mi­sen yh­tey­des­sä. Moni­muo­toi­suus­pel­to­ja ei saa lai­dun­taa.

Niit­ty­kas­veil­la pe­rus­tet­tu­jen moni­muo­toi­suus­pel­to­jen kas­vus­to on pää­tet­ty eh­to­jen mu­kai­ses­ti (MMMA 327/2015 22 §)

Niit­ty­kas­veil­la pe­rus­tet­ta­vat moni­muo­toi­suus­pel­lot on säi­ly­tet­tä­vä loh­kol­la vä­hin­tään kak­si kas­vu­kaut­ta. Niit­ty­kas­vien il­moit­ta­mi­nen sa­mal­le loh­kol­le kah­te­na eri kas­vu­kau­te­na tar­kas­te­taan YTA-alu­eel­la hal­lin­nol­li­ses­ti.

Pel­to­val­von­nas­sa tar­kas­te­taan, ett­ei kas­vus­toa ole pää­tet­ty eh­to­jen vas­tai­ses­ti. Niit­ty­sie­men­kas­vus­ton voi päät­tää toi­sen vuo­den jäl­keen 1.9. al­ka­en tai 15.7. al­ka­en, jos kas­vus­to pää­te­tään syys­kyl­vöis­ten kas­vien kyl­vöön. Päät­tä­mi­nen on teh­tä­vä mah­dol­li­sim­man myö­hään syk­syl­lä tai vas­ta seu­raa­va­na ke­vää­nä, jos syk­syl­lä ei kyl­ve­tä uut­ta kas­vus­toa. Moni­muo­toi­suus­pel­lon saa päät­tää ke­mi­al­li­ses­ti.

Riis­ta­kas­vien sie­men­se­ok­sil­la kyl­vet­ty­jen pel­to­jen kas­vus­to käy­te­tään riis­tan ruo­kin­taan (MMMA 327/2015 22 §)

Riis­ta­kas­vien sie­men­se­ok­sil­la kyl­vet­ty­jen pel­to­jen kas­vus­to on käy­tet­tä­vä riis­tan ruo­kin­taan joko moni­muo­toi­suus­pel­lol­la, sen lä­hei­syy­des­sä tai eril­li­sel­lä ruo­kin­ta­pai­kal­la. Loh­kol­ta pois kul­je­te­tun sa­don käyt­tä­mi­nen riis­tan ruo­kin­taan on pys­tyt­tä­vä osoit­ta­maan val­von­nas­sa esim. kuit­tien tai mui­den vas­taa­vien asia­kir­jo­jen avul­la.

Ke­rää­jä­kas­vit

Tau­luk­ko 19. Ke­rää­jä­kas­vien tar­kas­tet­ta­vat tuki­eh­dot.

Ke­rää­jä­kas­vi on pe­rus­tet­tu eh­to­jen mu­kai­ses­ti (MMMA 327/2015 20 §)

Ke­rää­jä­kas­vi voi­daan kyl­vää vil­je­ly­kas­vin alus­kas­vik­si kyl­vön yh­tey­des­sä tai vii­meis­tään vil­jan oras­vai­hees­sa. Ke­rää­jä­kas­vi voi­daan kyl­vää myös vil­je­ly­kas­vin kor­juun jäl­keen tai hie­man en­nen kor­juu­ta 15.8. men­nes­sä.

Ke­rää­jä­kas­vi voi olla ita­li­an­rai­hei­nä tai muu nur­mi­hei­nä, api­la, muu nur­mi­pal­ko­kas­vi, öljy­re­tik­ka, muok­kaus­re­tii­si tai muu ris­ti­kuk­kai­nen öljy­kas­vi tai näi­den seos. Vil­jaa voi­daan kyl­vää ke­rää­jä­kas­vik­si vain loh­kol­le, jos­sa on sa­ma­na vuon­na vil­jel­ty var­hais­pe­ru­naa tai var­hais­vi­han­nek­sia. Jos ke­rää­jä­kas­vi kyl­ve­tään muul­loin kuin vil­je­ly­kas­vin kyl­vön yh­tey­des­sä, kas­vu­loh­koa ei saa muo­ka­ta.

Ke­rää­jä­kas­vin sie­me­niä on kyl­vet­tä­vä ta­sai­ses­ti koko kas­vu­loh­kol­le si­ten, että saa­daan peit­tä­vä kas­vus­to. Kos­ka toi­men­pi­teen ta­voit­tee­na on ra­vin­tei­den si­to­mi­nen var­si­nai­sen vil­je­ly­kas­vin jäl­keen, on ar­vi­oi­ta­va, onko vil­je­li­jän käyt­tä­mä sie­men­mää­rä ol­lut riit­tä­vä ja täyt­tää­kö kas­vus­to toi­men­pi­teen ta­voit­teen. Vil­je­li­jän pi­tää itse pe­rua kor­vaus, vaik­ka on kyl­vä­nyt ke­rää­jä­kas­vin eh­to­jen mu­kai­ses­ti, mut­ta kas­vus­to on jos­tain syys­tä epä­on­nis­tu­nut. Val­von­nas­sa­kaan alaa ei voi hy­väk­syä, vaik­ka ke­rää­jä­kas­vi oli­si vil­je­li­jän sel­vi­tyk­sen, sie­men­kuit­tien tai muun sel­vi­tyk­sen mu­kaan kyl­vet­ty eh­to­jen mu­kai­ses­ti, mut­ta kas­vus­to on epä­on­nis­tu­nut.

Ti­lal­le on teh­tä­vä tar­vit­ta­es­sa uu­sin­ta­käyn­ti, jos vil­je­li­jä il­moit­taa kyl­vä­vän­sä ke­rää­jä­kas­vin vas­ta en­nen sa­don­kor­juu­ta tai sa­don­kor­juun jäl­keen. Uusi käyn­ti on teh­tä­vä 15.8. jäl­keen, jos val­von­ta teh­dään tätä en­nen ja ke­rää­jä­kas­via ei ole vie­lä kyl­vet­ty loh­kol­le, jol­le sitä on il­moi­tet­tu.

Val­von­nas­ta il­moit­ta­mi­sen jäl­keen vil­je­li­jän te­ke­mää ke­rää­jä­kas­vin kor­vauk­sen pe­ru­mis­ta ei hy­väk­sy­tä, jos vil­je­li­jä on kyl­vä­nyt ke­rää­jä­kas­vin ke­vääl­lä pää­kas­vin kyl­vön yh­tey­des­sä, mut­ta kas­vus­to on epä­on­nis­tu­nut. Jos ke­rää­jä­kas­vin kyl­vö teh­dään vas­ta en­nen sa­don­kor­juu­ta tai sa­don­kor­juun jäl­keen, niin vil­je­li­jäl­lä on 15.8 asti kyl­vää kas­vus­to. Kor­vaus­ta ei voi pe­rua, jos val­von­ta­käyn­ti teh­dään 15.8. jäl­keen ja ke­rää­jä­kas­via ei ole kyl­vet­ty. Kor­vauk­sen voi kui­ten­kin pe­rua val­von­nas­ta huo­li­mat­ta, jos on kyl­vet­ty eh­to­jen mu­kai­ses­ti, mut­ta kas­vus­to epä­on­nis­tuu esim. kui­vuu­den ta­kia. Vil­je­li­jän on seu­rat­ta­va kas­vus­toa ja pe­rut­ta­va tuki tar­vit­ta­es­sa.

Ke­rää­jä­kas­via ei ole lan­noi­tet­tu (MMMA 327/2015 20 §)

Val­von­nas­sa tar­kas­te­taan, ett­ei ke­rää­jä­kas­via ole lan­noi­tet­tu en­nen 1.10. Tar­kas­te­lu teh­dään pää­sään­töi­ses­ti vas­ta tal­vi­ai­kai­ses­sa asia­kir­ja­val­von­nas­sa, mut­ta seu­raa­muk­set voi tar­vit­ta­es­sa an­taa jo pel­to­val­von­nan yh­tey­des­sä. Lan­nan le­vit­tä­mi­nen on sal­lit­tua ke­rää­jä­kas­vin kas­vus­toon 1.10. al­ka­en riip­pu­mat­ta sii­tä, onko kas­vus­to hä­vi­tet­ty ke­mi­al­li­ses­ti vai ei.

Kas­vus­to on pää­tet­ty eh­to­jen mu­kai­ses­ti(MMMA 327/2015 20 §)

Ke­rää­jä­kas­vin kas­vus­ton voi muo­ka­ta tai kyn­tää ai­kai­sin­taan 1.10. Kas­vus­ton saa päät­tää kas­vin­suo­je­lu­ai­neil­la ai­kai­sin­taan 15.9. Kas­vus­ton päät­tä­mi­nen val­vo­taan pää­sään­töi­ses­ti tal­vi­ai­kai­ses­sa asia­kir­ja­val­von­nas­sa loh­ko­koh­tai­sis­ta muis­tiin­pa­nois­ta, mut­ta seu­raa­muk­set voi tar­vit­ta­es­sa an­taa jo pel­to­val­von­nan yh­tey­des­sä.

Sa­nee­raus­kas­vit

Tau­luk­ko 20. Sa­nee­raus­kas­vien tar­kas­tet­ta­vat tuki­eh­dot.

Sa­nee­raus­kas­vi­na on öljy­re­tik­kaa, val­ko­si­nap­pia, sa­met­ti­kuk­kaa tai näi­den se­ok­sia (MMMA 327/2015 20 §)

Sa­nee­raus­kas­vi­na on käy­tet­tä­vä öljy­re­tik­kaa, val­ko­si­nap­pia, sa­met­ti­kuk­kaa tai näi­den se­ok­sia.

Sa­nee­raus­kas­vi on muo­kat­tu maa­han ai­kai­sin­taan kah­den kuu­kau­den ku­lut­tua kyl­vös­tä (MMMA 327/2015 20 §)

Sa­nee­raus­kas­vi on kyl­vet­tä­vä ke­vääl­lä ja sen saa muo­ka­ta maa­han kah­den kuu­kau­den ku­lut­tua kyl­vös­tä. Kas­vus­toa ei saa päät­tää ke­mi­al­li­ses­ti. Kah­den kuu­kau­den tar­kas­te­lu teh­dään pää­sään­töi­ses­ti tal­vi­ai­kai­ses­sa asia­kir­ja­val­von­nas­sa loh­ko­koh­tai­sis­ta muis­tiin­pa­nois­ta, mut­ta seu­raa­muk­set voi tar­vit­ta­es­sa an­taa jo pel­to­val­von­nan yh­tey­des­sä.

15.4.7 Puu­tar­ha­kas­vien vaih­to­eh­toi­nen kas­vin­suo­je­lu

Puu­tar­ha­kas­vien vaih­to­eh­tois­ta kas­vin­suo­je­lua kos­ke­van toi­men­pi­teen voi­vat va­li­ta maa­ti­lat, joi­den vil­je­le­mil­le puu­tar­ha­kas­veil­le tai osal­le niis­tä on ole­mas­sa vaih­to­eh­toi­nen tor­jun­ta­me­ne­tel­mä. Kas­vin­suo­je­lu­me­ne­tel­mä­nä voi­daan käyt­tää mak­ro­eliö­val­mis­tei­ta, me­hi­läis­ten le­vit­tä­miä mik­ro­bi­o­lo­gi­sia kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­ta ja kas­vu­tun­ne­lei­ta (me­ne­tel­mä­ryh­mä 1). Kas­vin­suo­je­lu­me­ne­tel­mä­nä voi­daan käyt­tää myös tuho­hyön­teis­verk­ko­ja, me­kaa­ni­ses­ti le­vi­tet­tä­viä mik­ro­bi­o­lo­gi­sia kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­ta sekä rik­ka­kas­vien tor­jun­taa tun­nis­ta­val­la ha­ral­la, trak­to­ri­käyt­töi­sel­lä lie­kit­ti­mel­lä tai muul­la vas­taa­val­la lait­teel­la (me­ne­tel­mä­ryh­mä 2). Mak­ro­eliö­val­mis­tei­den, pö­lyt­tä­jä­hyön­teis­la­jien ja -tuot­tei­den sekä mik­ro­bi­o­lo­gis­ten kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­den on ol­ta­va Suo­mes­sa ky­sei­seen käyt­töön hy­väk­syt­ty­jä.

Toi­men­pi­teen pe­rus­taso

Toi­men­pi­teen pe­rus­ta­soon kuu­luu tau­lu­kos­sa 21 ole­vien vä­him­mäis­vaa­ti­mus­ten nou­dat­ta­mi­nen. (VNA 235/2015 26 §) Vä­him­mäis­vaa­ti­muk­sis­sa to­det­tu nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­nen joh­taa pe­rus­ta­son kaut­ta toi­men­pi­teen kor­vauk­sen vä­hen­tä­mi­seen.

Tau­luk­ko 21. Toi­men­pi­teen puu­tar­ha­kas­vien vaih­to­eh­toi­nen kas­vin­suo­je­lu vä­him­mäis­vaa­ti­muk­set.

Pe­rus­ta­soon kuu­luu li­säk­si tau­lu­kos­sa 22 ole­vat vaa­ti­muk­set. (VNA 235/2015 26 §) Tau­lu­kos­sa on vaa­ti­muk­sen li­säk­si ker­rot­tu, mis­sä yh­tey­des­sä eri eh­dot tar­kas­te­taan.

Tau­luk­ko 22. Toi­men­pi­teen puu­tar­ha­kas­vien vaih­to­eh­toi­nen kas­vin­suo­je­lu pe­rus­taso.

Tau­lu­kon kak­si en­sim­mäis­tä kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­siin liit­ty­vää vaa­ti­mus­ta val­vo­taan Evi­ran kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­ta kos­ke­van val­von­ta­oh­jeen mu­kai­ses­ti. Kas­vin­suo­je­lu­aine­val­von­nas­sa on noin 1 % tuen­ha­ki­jois­ta.

Pe­rus­ta­son eh­don Ti­lal­la on nou­da­tet­tu kas­vin­suo­je­lu­ai­neen si­to­via myyn­ti­pääl­lys­mer­kin­tö­jä tar­kas­tuk­seen ei kuu­lu va­ras­toin­nin val­von­ta. Ti­loil­ta ei siis tar­vit­se tar­kas­taa, että kas­vin­suo­je­lu­ai­neet säi­ly­te­tään eril­lään elin­tar­vik­keis­ta ja re­huis­ta, las­ten ulot­tu­mat­to­mis­sa myyn­ti­pääl­lyk­ses­sä an­net­tu­jen oh­jei­den mu­kaan. Va­ras­toin­ti val­vo­taan vain niil­tä ti­loil­ta, jot­ka ovat täy­den­tä­vien eh­to­jen kas­vin­suo­je­lu­aine­val­von­nas­sa.

Tuki­eh­dot

Val­von­nas­sa on huo­mi­oi­ta­va, että kas­vin­suo­je­lua ei vält­tä­mät­tä ole tar­vet­ta to­teut­taa joka vuo­si tai tor­jun­taa ei ole teh­ty val­von­ta­käyn­tiin men­nes­sä. Vil­je­li­jäl­lä pi­tää kui­ten­kin olla val­mius teh­dä vaih­to­eh­tois­ta kas­vin­suo­je­lua.

Tau­luk­ko 23. Toi­men­pi­teen puu­tar­ha­kas­vien vaih­to­eh­toi­nen kas­vin­suo­je­lu tar­kas­tet­ta­vat tuki­eh­dot.

Vil­je­li­jä on käyt­tä­nyt vaih­to­eh­tois­ta kas­vin­suo­je­lu­me­ne­tel­mää il­moi­te­tul­la loh­kol­la (VNA 235/2015 26 §)

Vil­je­li­jän on käy­tet­tä­vä kas­vin­suo­je­lus­sa ensi­si­jai­ses­ti bi­o­lo­gis­ta tai me­kaa­nis­ta kas­vin­suo­je­lu­me­ne­tel­mää sel­lai­se­naan. Kas­vin­suo­je­lu­me­ne­tel­män käyt­tä­mi­nen tar­kas­te­taan tar­kas­ta­mal­la osto­kui­tit tiet­ty­jen val­mis­tei­den han­kin­nas­ta tai ura­koin­ti­työs­tä. Jos on käy­tet­ty me­kaa­nis­ta kas­vin­suo­je­lu­me­ne­tel­mää omal­la lait­teel­la, niin lait­teen ole­mas­sa olo tar­kas­te­taan ti­lal­la.

Vil­je­li­jä on voi­nut täy­den­tää vaih­to­eh­tois­ta kas­vin­suo­je­lu­me­ne­tel­mää ke­mi­al­li­sin kas­vin­suo­je­lu­me­ne­tel­min, jos seu­ran­nan pe­rus­teel­la on to­det­tu, että tor­jun­ta on epä­on­nis­tu­nut. Ke­mi­al­li­sen tor­jun­nan käy­tön pe­rus­te­lut on ol­ta­va loh­ko­koh­tai­sis­sa muis­tiin­pa­nois­sa. Vaih­to­eh­toi­sen tor­jun­nan on kui­ten­kin ol­ta­va ky­sei­sen kas­vin­tu­hoo­jan ensi­si­jai­nen tor­jun­ta­me­ne­tel­mä ja ke­mi­al­li­sen vas­ta tois­si­jai­nen. Toi­men­pi­teen kor­vaus­ta saa­val­la alal­la kas­vin­suo­je­lu on aloi­tet­ta­va vaih­to­eh­toi­sel­la me­ne­tel­mäl­lä sel­lai­se­naan ja ke­mi­al­li­sen tor­jun­nan voi tar­vit­ta­es­sa ot­taa käyt­töön seu­ran­nal­la to­de­tun tar­peen pe­rus­teel­la.

Kor­vaus­kel­poi­sel­la kas­vu­loh­kol­la on käy­tet­tä­vä yhtä si­tou­mus­eh­to­jen tau­lu­kos­sa 8 mää­ri­tel­lyis­tä kas­vin­tu­hoo­ja­koh­tai­sis­ta kas­vin­suo­je­lu­me­ne­tel­mis­tä ja sitä on to­teu­tet­ta­va koko loh­kol­la. Vil­je­li­jä on il­moit­ta­nut säh­köi­ses­sä haus­sa tai lo­mak­keel­la 102B ne loh­kot, joil­la toi­men­pi­det­tä to­teu­te­taan ja käy­tet­ty kas­vin­suo­je­lu­me­ne­tel­mä. Jos vil­je­li­jä on käyt­tä­nyt il­moi­tuk­ses­ta poi­ke­ten jo­tain muu­ta vaih­to­eh­tois­ta kas­vin­suo­je­lu­me­ne­tel­mää, niin tä­män voi hy­väk­syä. Eri me­ne­tel­män käy­töl­le on ol­ta­va pe­rus­teet.

Il­moi­tet­tu tor­jun­ta­toi­mi on so­vel­tu­va loh­kol­la vil­jel­tä­väl­le kas­vil­le (VNA 235/2015 26 §)

Kor­vaus­kel­poi­sel­la kas­vu­loh­kol­la on käy­tet­tä­vä yhtä si­tou­mus­eh­to­jen tau­lu­kos­sa 8 (Haku­opas s. 145) mää­ri­tel­lyis­tä kas­vin­tu­hoo­ja­koh­tai­sis­ta kas­vin­suo­je­lu­me­ne­tel­mis­tä ja sitä on to­teu­tet­ta­va koko loh­kol­la. Me­ne­tel­mä­ryh­mään 1 kuu­lu­via kas­vin­suo­je­lu­me­ne­tel­miä ei voi va­li­ta yksi­vuo­tis­ten puu­tar­ha­kas­vien loh­kol­le.

Vil­je­li­jän käyt­tä­mä tor­jun­ta­toi­mi on il­moi­te­tun mu­kai­nen (MMMA 327/2015 23 §)

Me­ne­tel­mä­ryh­mään I kuu­lu­via kas­vin­suo­je­lu­me­ne­tel­miä käy­tet­tä­es­sä on han­kit­ta­va me­ne­tel­män mu­kai­set val­mis­teet tai tor­jun­ta­e­li­öt. Jos kas­vin­suo­je­lu­me­ne­tel­mään kuu­luu me­hi­läis­ten käyt­tä­mi­nen val­mis­teen le­vi­tyk­ses­sä, alu­eel­la on ol­ta­va me­hi­läis­pe­siä ku­kin­ta-ai­ka­na vä­hin­tään kak­si kap­pa­let­ta heh­taa­ria koh­den. Pe­sät voi­vat olla joko vil­je­li­jän omis­tuk­ses­sa tai si­joi­tet­tu­na si­joi­tus­so­pi­muk­sel­la me­hi­läis­tar­haa­jan kans­sa. Me­hi­läis­pe­sis­sä on ol­ta­va asi­an­mu­kai­nen kas­vin­suo­je­lu­ai­neen le­vi­tin­lai­te sekä eril­li­set ulos­tulo- ja si­sään­meno­au­kot me­hi­läi­sil­le. Kas­vu­tun­ne­lei­ta käy­tet­tä­es­sä loh­kol­la on ol­ta­va ke­vyt­ra­ken­tei­nen muo­vil­la ka­tet­tu kas­vu­tun­ne­li tai kau­si­kas­vi­huo­ne. Kas­vu­tun­ne­lei­ta tai kau­si­kas­vi­huo­nei­ta on ol­ta­va sel­lai­nen mää­rä, että ne kat­ta­vat alu­een, jol­la toi­men­pi­det­tä to­teu­te­taan.

Me­ne­tel­mä­ryh­mään II kuu­lu­via kas­vin­suo­je­lu­me­ne­tel­miä käy­tet­tä­es­sä on han­kit­ta­va me­ne­tel­män mu­kai­set val­mis­teet. Jos kas­vin­suo­je­lu­me­ne­tel­mä­nä on hyön­teis­verk­ko­jen käyt­tö, on käy­tet­tä­vä hyön­teis­tor­jun­taan tar­koi­tet­tu­ja verk­ko­ja, joi­den on ka­tet­ta­va koko se ala, jol­la toi­men­pi­det­tä to­teu­te­taan. Eri­tyyp­pi­siä kas­vu­har­so­ja ei hy­väk­sy­tä. Jos va­lit­tu kas­vin­suo­je­lu­me­ne­tel­mä on rik­ka­kas­vien tor­jun­ta, kas­vus­to on ha­rat­ta­va tark­kuus­ha­ral­la, joka on va­rus­tet­tu kas­vin tai kas­vi­ri­vin tun­nis­ta­val­la op­ti­sel­la, säh­köi­sel­lä tai sa­tel­liit­ti­pai­kan­nuk­seen pe­rus­tu­val­la jär­jes­tel­mäl­lä, tai vaih­to­eh­toi­ses­ti lie­ki­tet­tä­vä trak­to­ri­käyt­töi­sel­lä lie­kit­ti­mel­lä. Ha­raus- tai lie­ki­tys­ker­to­ja on ol­ta­va kas­vu­kau­den ai­ka­na vä­hin­tään 2.  Trak­to­ri­käyt­töis­tä lie­ki­tin­tä tai op­tis­ta ha­raa käy­tet­tä­es­sä ka­lus­to kas­vin­suo­je­luun on joko ol­ta­va maa­ti­lal­la tai kas­vin­suo­je­lu voi­daan teet­tää ura­koin­ti­pal­ve­lu­na.

Tark­kuus­ha­ran kas­vi­ri­vin oh­jaus­jär­jes­tel­män on ol­ta­va joko ha­ras­sa it­ses­sään (esim. ka­me­ra, muu op­ti­nen sil­mä, valo­ken­no, säh­köi­nen tun­nis­tus­var­si tms., joka oh­jaa ha­ran tar­kas­ti kas­vin/kas­vi­ri­vin tun­tu­maan) tai yh­dis­tet­ty­nä trak­to­riin (esim. sa­tel­liit­ti­seu­ran­taan pe­rus­tu­va jär­jes­tel­mä, jol­la kas­vit en­sin kyl­ve­tään tai is­tu­te­taan suo­riin ri­vei­hin ja sit­ten ha­ra­taan tark­kuus­ha­ral­la myös sa­tel­liit­ti­oh­jauk­sel­la). Sen si­jaan ih­mi­sen me­kaa­ni­ses­ti tai säh­köi­ses­ti kä­sin oh­jaa­maa ha­raa ei hy­väk­sy­tä kor­vat­ta­vak­si me­ne­tel­mäk­si.

Vil­je­li­jä on käyt­tä­nyt kas­vi­la­jil­le so­pi­vaa seu­ran­nan apu­vä­li­net­tä tai vas­taa­vaa, jol­la seu­ra­taan vaih­to­eh­toi­sen tor­jun­nan on­nis­tu­mis­ta (MMMA 327/2015 23 §)

Vil­je­li­jän on käy­tet­tä­vä kul­le­kin kas­vi­la­jil­le so­pi­via si­tou­mus­eh­to­jen tau­lu­kos­sa 8 tar­koi­tet­tu­ja seu­ran­nan apu­vä­li­nei­tä tai vas­taa­vaa me­ne­tel­mää, jol­la seu­ra­taan vaih­to­eh­toi­sen kas­vin­suo­je­lun on­nis­tu­mis­ta. Vil­je­li­jän on teh­tä­vä loh­ko­koh­tai­sia muis­tiin­pa­no­ja kas­vus­ton tai kas­vi­tu­hoo­jien tark­kai­lus­ta ja tor­jun­nas­ta sekä tar­vit­ta­es­sa pys­tyt­tä­vä osoit­ta­maan osto­kuit­ti tiet­ty­jen val­mis­tei­den han­kin­nas­ta tai ura­koin­ti­työs­tä.

15.4.8 Pel­to­jen tal­vi­ai­kai­nen kas­vi­peit­tei­syys

Pel­to­jen tal­vi­ai­kais­ta kas­vi­peit­tei­syyt­tä kos­ke­vas­sa toi­men­pi­tees­sä vil­je­li­jän on vuo­sit­tain pi­det­tä­vä vä­hin­tään 20, 40, 60 tai 80 pro­sent­tia maa­ti­lan kor­vaus­kel­pois­ten pe­rus­loh­ko­jen koko­nais­pin­ta-alas­ta kas­vu­kau­den ulko­puo­lel­la kas­vi­peit­tei­se­nä. Kas­vi­peit­tei­syy­den 20 pro­sen­tin vaa­ti­mus­ta saa täyt­tää myös ke­ven­ne­tyl­lä syys­sän­ki­muok­kauk­sel­la. (VNA 235/2015 23 §)

Kas­vi­peit­tei­syy­den val­von­ta teh­dään eril­li­se­nä val­von­ta­na kas­vu­kau­den ulko­puo­lel­la. Kaik­ki ti­lat, jot­ka ovat ol­leet ke­säl­lä 2015 koko­tila­val­von­nas­sa ja jot­ka ovat va­lin­neet ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen pel­to­jen tal­vi­ai­kai­nen kas­vi­peit­tei­syys -toi­men­pi­teen, val­vo­taan tila­käyn­nein. Tal­vi­ai­kai­ses­ta kas­vi­peit­tei­syy­des­tä voi­daan li­säk­si teh­dä oma eril­li­nen otan­tan­sa, jon­ka tar­peel­li­suus ar­vi­oi­daan vuo­sit­tain. Maa­seu­tu­vi­ras­to te­kee val­von­ta­o­tan­nat ja val­von­ta­lis­tat loka-mar­ras­kuus­sa 2015.

Kas­vi­peit­tei­set alat on il­moi­tet­ta­va 30.9.2015 men­nes­sä. Seu­raa­muk­set kas­vi­peit­tei­syys­toi­men­pi­tee­seen voi­daan an­taa jo pel­to­val­von­nan yh­tey­des­sä, jos ti­lan val­von­ta teh­dään 30.9. jäl­keen ja eh­dois­sa to­de­taan nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­siä.

Kas­vu­kau­den ulko­puo­lel­la teh­tä­väs­tä eril­li­ses­tä val­von­ta­käyn­nis­tä laa­di­taan pöy­tä­kir­ja. Pöy­tä­kir­ja­na käy­te­tään Tuki­so­vel­luk­ses­ta tu­los­tet­ta­vaa val­von­ta­pöy­tä­kir­jaa. Pel­to­val­von­nan yh­tey­des­sä ha­vain­not kir­ja­taan pel­to­val­von­nan tar­kis­tus­lis­taan.

Toi­men­pi­teen pe­rus­taso

Toi­men­pi­teen pe­rus­ta­soon kuu­luu tau­lu­kos­sa 24 ole­vien vaa­ti­mus­ten nou­dat­ta­mi­nen. (VNA 235/2015 23 §) Tau­lu­kos­sa on myös ker­rot­tu, mis­sä yh­tey­des­sä eri vaa­ti­muk­set tar­kas­te­taan.

Tau­luk­ko 24. Toi­men­pi­teen pel­to­jen tal­vi­ai­kai­nen kas­vi­peit­tei­syys pe­rus­taso.

Tuki­eh­dot

Tau­luk­ko 25. Toi­men­pi­teen pel­to­jen tal­vi­ai­kai­nen kas­vi­peit­tei­syys tar­kas­tet­ta­vat tuki­eh­dot.

Loh­kon kas­vi­peit­tei­syys on säi­ly­tet­ty kyl­vö­muok­kauk­seen tai vas­taa­vaan vil­je­ly­toi­men­pi­tee­seen asti (MMMA 327/2015 18 §)

Pel­to­jen tal­vi­ai­kai­ses­sa kas­vi­peit­tei­syy­des­sä kas­vi­peit­tei­set alat il­moi­te­taan 30.9. jäl­keen ja il­moit­ta­mi­sen jäl­keen alaa ei saa muo­ka­ta. Kas­vi­peit­tei­syys on säi­ly­tet­tä­vä loh­kol­la kyl­vö­muok­kauk­seen tai vas­taa­vaan vil­je­ly­toi­men­pi­tee­seen asti.

Ti­lal­la tar­kas­te­taan, että vil­je­li­jä on säi­lyt­tä­nyt kas­vi­peit­tei­sek­si il­moit­ta­man­sa alan kas­vi­peit­tei­se­nä. Loh­ko­ja on va­lit­ta­va val­von­taan niin, että loh­ko­jen pin­ta-alat ylit­tä­vät vil­je­li­jän va­lit­se­man kas­vi­peit­tei­syys­pro­sen­tin. Esi­mer­kik­si jos vil­je­li­jä on va­lin­nut kas­vi­peit­tei­syys­pro­sen­tik­si 40 ja kas­vi­peit­tei­sik­si il­moi­te­tut loh­kot edus­ta­vat 55 % vil­je­li­jän pin­ta-alas­ta, niin riit­tää, että val­von­nas­sa ole­vat loh­kot edus­ta­vat 40 % pin­ta-alas­ta.

Kas­vi­peit­tei­syy­den kor­vaus mak­se­taan koko ti­lan pin­ta-alal­le sen mu­kai­se­na, mi­hin vil­je­li­jän va­lit­se­ma kas­vi­peit­tei­syys­pro­sent­ti oi­keut­taa.

Loh­kon kas­vi­peit­tei­syys on eh­to­jen mu­kai­nen (MMMA 327/2015 18 §)

Tal­vi­ai­kai­seen kas­vi­peit­tei­syy­teen voi­daan hy­väk­syä seu­raa­vat loh­kot:

1. moni­vuo­ti­set vil­jel­lyt nur­met, tal­ven yli säi­ly­tet­tä­vät yksi­vuo­ti­set nur­met ja ruo­ko­hel­pi;
2. moni­vuo­ti­set puu­tar­ha­kas­vit ja ku­mi­na;
3. vil­jan, öljy­kas­vien, tat­ta­rin, sie­men­maus­tei­den ja kui­tu­pel­la­van sekä här­kä­pa­vun, her­neen ja lu­pii­nin sän­ki ja suo­ra­kyl­vö sän­keen;
4. ke­rää­jä­kas­vien vil­je­ly, jos kas­vus­to säi­ly­te­tään seu­raa­vaan ke­vää­seen asti;
5. syys­ruis, ruis­veh­nä, syys­veh­nä, spelt­ti­veh­nä ja muut syys­kyl­vöi­set vil­jat, syys­ryp­si, syys­rap­si ja muut syys­kyl­vöi­set öljy­kas­vit sekä muut syys­kyl­vöi­set kas­vit ja ke­vääl­lä kor­jat­ta­va pel­la­va ja hamp­pu.

Kas­vi­peit­tei­syy­den 20 pro­sen­tin vaa­ti­mus­ta saa täyt­tää myös ke­ven­ne­tyl­lä syys­sän­ki­muok­kauk­sel­la vil­ja-, öljy­kas­vi-, tat­ta­ri-, sie­men­maus­te-, kui­tu­pel­la­va- ja här­kä­papu­loh­koil­la, jos muok­kaus teh­dään kul­ti­vaat­to­ril­la, lau­tasä­keel­lä, jous­to­piik­ki­ä­keel­lä, la­pi­o­rul­la­ä­keel­lä tai rul­la­il­mas­ti­mel­la yh­teen ker­taan aja­en.

Kas­vi­peit­tei­syys­vaa­ti­mus­ta voi täyt­tää ke­san­nol­la, jo­hon on kyl­vet­ty syys­vil­ja tai syys­öljy­kas­vi. Sän­keä lu­kuun ot­ta­mat­ta kas­vus­to, joka tu­ho­taan ke­mi­al­li­ses­ti, ei voi täyt­tää kas­vi­peit­tei­syys­vaa­ti­mus­ta.

Pel­to­val­von­ta­ohje 2015kesä­kuu16.6.2015