16 Ympäristösopimukset

Edel­lis­ten oh­jel­ma­kau­sien ai­ka­na teh­ty­jen eri­tyis­ym­pä­ris­tö­tuki­so­pi­mus­ten val­von­ta teh­dään vuo­den 2014 pel­to­val­von­ta­oh­jeen mu­kai­ses­ti. Eri­tyis­ym­pä­ris­tö­tuki­so­pi­mus­ten val­von­ta­tu­los ja mah­dol­li­nen seu­raa­mus­pro­sent­ti tal­len­ne­taan van­haan Tuki­so­vel­luk­seen. Jos eri­tyis­ym­pä­ris­tö­tuki­so­pi­muk­siin ai­heu­tuu ta­kau­tu­via seu­raa­muk­sia ai­em­mil­le vuo­sil­le, vie­dään ti­lat val­von­ta-ajoil­le 6020–6023 so­pi­muk­sen tuki­tyy­pil­le tar­vit­ta­vil­le vuo­sil­le.

Uu­den oh­jel­ma­kau­den ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen osa­na ole­vien ym­pä­ris­tö­so­pi­mus­ten (kos­teik­ko­jen hoi­to sekä maa­ta­lous­luon­non moni­muo­toi­suu­den ja mai­se­man hoi­to) val­von­ta teh­dään tä­män val­von­ta­oh­jeen mu­kai­ses­ti. Kur­ki-, han­hi- ja jout­sen­pel­lot –toi­men­pi­det­tä ei val­vo­ta vuon­na 2015. Uu­sien so­pi­mus­ten val­von­ta­tie­dot tal­len­ne­taan uu­teen Tuki­so­vel­luk­seen.

Ym­pä­ris­tö­so­pi­muk­sen te­ke­mi­nen ei edel­ly­tä ym­pä­ris­tö­kor­vauk­seen si­tou­tu­mis­ta eli ti­lal­la voi olla ym­pä­ris­tö­so­pi­mus, mut­ta ei ym­pä­ris­tö­si­tou­mus­ta.

Kor­vauk­sen ha­ki­jan tu­lee täyt­tää ak­tii­vi­vil­je­li­jää ja ikää kos­ke­vat vaa­ti­muk­set. Mi­kä­li kor­vauk­sen­ha­ki­ja on ha­ke­nut vain ym­pä­ris­tö­so­pi­mus­ta, ak­tii­vi­vil­je­li­jän vaa­ti­mus täyt­tyy aina, eikä asi­aa tar­vit­se tar­kas­tel­la.

16.1 Maa­ta­lous­luon­non moni­muo­toi­suus ja mai­se­ma

Maa­ta­lous­luon­non moni­muo­toi­suu­den ja mai­se­man hoi­toa kos­ke­via so­pi­muk­sia voi­vat olla: (MMMA 327/2015 25-29 §)

– ar­vok­kaat pe­rin­ne­bi­o­too­pit
– pe­rin­ne­bi­o­too­pit
– met­sä­lai­tu­met
– luon­non­lai­tu­met
– reu­na­vyö­hyk­keet
– pel­to­a­lu­een met­sä­saa­rek­keet
– uhan­a­lais­ten la­jien elin­olo­suh­tei­den edis­tä­mi­nen
– maa­ta­lous­ym­pä­ris­tön mui­nais­muis­to­koh­teet
– maa­seu­dun kult­tuu­ri­pe­rin­nön hoi­to

Toi­men­pi­teen pe­rus­taso

Toi­men­pi­teen pe­rus­ta­soon kuu­luu alla ole­vas­sa tau­lu­kos­sa 26 ole­vien eh­to­jen nou­dat­ta­mi­nen. Tau­lu­kos­sa on myös ker­rot­tu, mis­sä yh­tey­des­sä eri eh­dot tar­kas­te­taan.

Tau­luk­ko 26:

Tuki­eh­dot

Pe­rin­ne­bi­o­toop­pien ja luon­non­lai­dun­ten hoi­to­toi­mia voi­vat olla lai­dun­nus, niit­to, pui­den ja pen­sai­den rai­vaus, vie­ras­kas­vi­la­jien pois­to, leh­ti­pui­den leh­des­tys sekä muut vas­taa­vat toi­men­pi­teet. Toi­men­pi­tee­nä voi olla myös esi­mer­kik­si pe­rin­teis­ten kar­ja­ta­lou­teen liit­ty­vien ra­ken­nel­mien kun­nos­ta­mis­ta ja ai­taa­mis­ta. Pe­rin­ne­bi­o­too­pin lai­dun­ta­mi­nen on so­pi­muk­sel­la tar­koin sää­del­tyä. Kiel­let­ty­jä toi­men­pi­tei­tä ovat muok­kaa­mi­nen, lan­noi­tus, oji­tus, met­si­tys tai kä­sit­te­ly kas­vin­suo­je­lu­ai­neil­la. Nämä toi­met voi­vat ai­heut­taa kor­vauk­sen me­net­tä­mi­sen ja so­pi­muk­sen pur­ka­mi­sen, jos nii­hin ei ole ELYn lu­paa.

Maas­to­val­von­ta teh­dään muun pel­to­val­von­nan yh­tey­des­sä.

Val­von­nas­sa tar­kas­te­taan, että

Mi­kä­li so­pi­mus­a­lu­een toi­men­pi­tei­tä ei voi­da vie­lä val­von­ta­käyn­nil­lä tar­kas­taa, täy­tyy teh­dä uu­sin­ta­käyn­ti. Täl­lai­nen ti­lan­ne voi olla esi­mer­kik­si lai­dun­ta­mi­sen ja nii­ton osal­ta, jos val­von­ta teh­dään ke­säl­lä. Mi­kä­li vil­je­li­jä ha­kee vain ym­pä­ris­tö­so­pi­mus­ten kor­vaus­ta, kan­nat­taa val­von­ta­käyn­ti ajoit­taa mel­ko myö­hään syk­syl­le uu­sin­ta­käyn­nin vält­tä­mi­sek­si.

16.2 Kos­tei­kon hoi­to

Voi­daan teh­dä kos­tei­kon, tul­va-alu­een tai luon­non­mu­kais­te­tun uo­man alle jää­nees­tä ja hoi­to­toi­mien koh­tee­na ole­va maa-alas­ta sekä hoi­don kan­nal­ta riit­tä­vis­tä reu­na-alu­eis­ta, sekä pien­ten kos­teik­ko­jen, poh­ja­pa­to­jen ja tul­va­pel­to­a­lu­ei­den muo­dos­ta­mi­ses­ta ja hoi­ta­mi­ses­ta. (MMMA 327/2015 24 §) Kos­teik­ko­alue ei ole so­pi­muk­sen teon jäl­keen enää maa­ta­lous­käy­tös­sä ole­vaa maa­ta.

So­pi­mus muo­dos­tuu ha­ke­muk­ses­ta ja ELYn pää­tök­ses­tä ja nii­hin on kir­jat­tu toi­men­pi­teet, jois­ta ym­pä­ris­tö­kor­vaus­ta mak­se­taan.

Toi­men­pi­teen pe­rus­taso

Toi­men­pi­teen pe­rus­ta­soon kuu­luu alla ole­vas­sa tau­lu­kos­sa 27 ole­vien eh­to­jen nou­dat­ta­mi­nen. Tau­lu­kos­sa on myös ker­rot­tu, mis­sä yh­tey­des­sä eri eh­dot tar­kas­te­taan.

Tau­luk­ko 27:

Tuki­eh­dot

Kor­vat­ta­via kus­tan­nuk­sia ovat esim. suun­nit­te­lu, pin­ta­maan ja kas­vil­li­suu­den pois­to, pois­te­tun maa-ai­nek­sen lop­pu­si­joit­ta­mi­nen, pa­to­jen, poh­ja­kyn­nys­ten, pen­ke­rei­den ja mui­den vält­tä­mät­tö­mien ra­ken­tei­den ra­ken­ta­mi­nen, kos­tei­kon poh­jan, luis­kien ja reu­na-alu­ei­den muo­toi­lu, kos­tei­kon reu­na-alu­ei­den ja tul­va­ta­san­tei­den kyl­vä­mi­nen sekä kas­vil­li­suu­den is­tut­ta­mi­nen.

Val­von­nas­sa tar­kas­te­taan, että

Pel­to­val­von­ta­ohje 2015kesä­kuu16.6.2015