17 Luonnonmukaisen tuotannon korvaus

Luon­non­mu­kai­sen tuo­tan­non kor­vauk­sen si­tou­mus ja­kau­tuu kah­teen tila­tyyp­piin. Kas­vin­vil­je­ly­ti­lan si­tou­mus­ta kut­su­taan luon­non­mu­kai­sen tuo­tan­non si­tou­muk­sek­si ja koti­e­läin­ti­lan si­tou­mus­ta luon­non­mu­kai­sen koti­e­läin­tuo­tan­non si­tou­muk­sek­si. Vil­je­li­jä si­tou­tuu luo­mu­si­tou­muk­sen an­ta­es­saan vii­dek­si vuo­dek­si to­teut­ta­maan luon­non­mu­kai­sen tuo­tan­non kor­vauk­sen eh­to­ja. Ti­lal­la voi olla luo­mu­si­tou­mus, vaik­ka tila ei ole teh­nyt ym­pä­ris­tö­kor­vaus­si­tou­mus­ta.

Luo­mu­si­tou­mus on joko koko ti­laa tai poik­keus­ta­pauk­ses­sa ti­lan osaa kos­ke­va si­tou­mus, jos­ta mak­se­taan luon­non­mu­kai­sen tuo­tan­non kor­vaus­ta. Ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen ta­voin si­tou­muk­seen kuu­luu myös vä­him­mäis­vaa­ti­muk­set ja pe­rus­taso, joi­den nou­dat­ta­mi­nen on kor­vauk­sen mak­sa­mi­sen eh­to­na. Si­tou­muk­sen te­ki­jän on nou­da­tet­ta­va myös täy­den­tä­viä eh­to­ja.

Luon­non­mu­kai­sen tuo­tan­non kor­vaus val­vo­taan pai­kal­la teh­tä­vien val­von­to­jen yh­tey­des­sä vä­hin­tään 5 % kor­vaus­ta ha­ke­neil­ta. Val­von­nois­sa käy­te­tään pel­to­ala­pe­rus­teis­ten tu­kien tar­kis­tus­lis­taus­ta.

Vä­him­mäis­vaa­ti­muk­set

Vä­him­mäis­vaa­ti­muk­set ovat osa luon­non­mu­kai­sen tuo­tan­non kor­vauk­sen pe­rus­ta­soa. (VNA 235/2015 14 §) Vä­him­mäis­vaa­ti­muk­sis­ta ti­loil­ta val­vo­taan tau­lu­kos­sa 28 ole­vat eh­dot.  Tau­lu­kos­sa on myös ker­rot­tu, mis­sä yh­tey­des­sä eri vaa­ti­muk­set tar­kas­te­taan.

Tau­luk­ko 28. Luon­non­mu­kai­sen tuo­tan­non kor­vauk­sen vä­him­mäis­vaa­ti­muk­set.

Kor­vauk­sen pe­rus­taso

Kor­vauk­sen pe­rus­ta­soon kuu­luu tau­lu­kos­sa 29 ole­vien vaa­ti­mus­ten nou­dat­ta­mi­nen. (VNA 235/2015 16 §) Tau­lu­kos­sa on myös ker­rot­tu, mis­sä yh­tey­des­sä eri vaa­ti­muk­set tar­kas­te­taan.

Tau­luk­ko 29. Luon­non­mu­kai­sen tuo­tan­non kor­vauk­sen pe­rus­ta­son vaa­ti­muk­set.

Ym­pä­ris­tö­kor­vauk­ses­sa ja luon­non­mu­kai­sen tuo­tan­non kor­vauk­ses­sa pe­rus­ta­sos­sa to­det­tui­hin nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­siin so­vel­le­taan sa­mo­ja seu­raa­mus­sään­tö­jä.  Pe­rus­ta­so­jen seu­raa­muk­sis­ta on ker­rot­tu koh­das­sa 23.1.1.

Pe­rus­ta­soon kuu­lu­vien täy­den­tä­vien eh­to­jen vaa­ti­muk­sis­ta ja nii­den val­von­nas­ta on ker­rot­tu tar­kem­min koh­das­sa 17. Val­von­ta laa­jen­ne­taan kos­ke­maan myös täy­den­tä­viä eh­to­ja, jos tila ei ole täy­den­tä­vien eh­to­jen val­von­nas­sa ja kor­vauk­sen pe­rus­ta­son täy­den­tä­vien eh­to­jen vaa­ti­muk­sis­sa to­de­taan puut­tei­ta. Ti­lal­ta val­vo­taan vain se täy­den­tä­vien eh­to­jen vaa­ti­mus, jos­sa lai­min­lyön­ti to­de­taan.

Tuki­eh­dot

Mavi vas­taa luon­non­mu­kai­sen tuo­tan­non ja koti­e­läin­tuo­tan­non kor­vauk­ses­ta, sen tuki­eh­dois­ta ja mak­sa­mi­ses­ta. Evi­ra vas­taa luon­non­mu­kai­sen vil­je­ly­ta­van ja koti­e­läin­tuo­tan­non eh­dois­ta, oh­jeis­tuk­ses­ta ja luon­non­mu­kai­sen tuo­tan­non val­von­ta­jär­jes­tel­mäs­tä. Luo­mu­si­tou­muk­sen saa­dak­seen uu­den luo­mu­ti­lan on ha­keu­dut­ta­va luon­non­mu­kai­sen tuo­tan­non val­von­ta­jär­jes­tel­mään ja val­von­ta­jär­jes­tel­män mu­kai­nen en­sim­mäi­nen tuo­tan­to­tar­kas­tus­käyn­ti on ol­ta­va teh­ty­nä vii­meis­tään 15.6. en­sim­mäi­se­nä si­tou­mus­vuon­na.

Ma­vin vas­tuul­la ole­vat luon­non­mu­kai­sen tuo­tan­non kor­vauk­sen tuki­eh­dot on ker­rot­tu tau­lu­kos­sa 30. Tuki­eh­dois­sa to­det­tu puu­te joh­taa kor­vauk­sen alen­ta­mi­seen.

Tau­luk­ko 30. Luon­non­mu­kai­sen tuo­tan­non kor­vauk­sen tuki­eh­dot.

Ti­lal­la on nou­da­tet­tu luon­non­mu­kai­sen tuo­tan­non so­pi­mus­eh­to­ja

Luon­non­mu­kai­ses­sa tuo­tan­nos­sa ole­vil­le kai­kil­le ti­loil­le teh­dään myyn­ti­kas­vi­vaa­ti­muk­sen täyt­ty­mis­tä kos­ke­va ris­tiin­tar­kas­tus vuon­na 2019. Eh­don täyt­ty­mis­tä ei tar­vit­se tar­kas­taa pel­to­val­von­nan yh­tey­des­sä.

Vil­je­li­jä si­tou­tuu si­tou­muk­sen teh­des­sään nou­dat­ta­maan luo­mu­a­se­tuk­ses­sa (Ase­tus (EY) N:o 384/2007) sää­det­ty­jä eh­to­ja. (VNA 237/2015 18 §) Val­von­nas­sa on tar­kas­tet­ta­va, onko luon­non­mu­kai­sen tuo­tan­non val­von­nas­sa ha­vait­tu luo­mu­a­se­tuk­sen nou­dat­ta­mi­ses­sa puut­tei­ta. Luon­non­mu­kai­sen tuo­tan­non val­von­nan tar­kas­tus­pöy­tä­kir­ja tar­kas­te­taan tal­vi­ai­kai­ses­sa asia­kir­ja­val­von­nas­sa ja si­ten myös seu­raa­muk­set an­ne­taan vas­ta sil­loin. Tuo­tan­to­tar­kas­tuk­ses­sa to­de­tuis­ta puut­teis­ta mää­ri­te­tään seu­raa­muk­set tau­lu­kon 31 mu­kai­ses­ti. Seu­raa­mus­ten mää­rit­tä­mi­ses­tä an­ne­taan tar­kem­mat oh­jeet myö­hem­min.

Tau­luk­ko 31. Tuo­tan­to­tar­kas­tuk­sen seu­raa­muk­set luon­non­mu­kai­sen tuo­tan­non kor­vauk­seen.

Seu­raa­mus­pro­sen­tin mää­rit­tä­mi­ses­sä täy­tyy ot­taa huo­mi­oon puut­teen va­ka­vuus, laa­juus, kes­to ja tois­tu­vuus. Seu­raa­mus­pro­sent­te­ja mää­ri­tel­tä­es­sä on hyvä kes­kus­tel­la luo­mu­tuki­kä­sit­te­li­jän kans­sa puut­teen va­ka­vuu­des­ta. Tau­lu­kos­sa ole­vat seu­raa­muk­set ovat oh­jeel­li­sia ja niis­tä voi poi­ke­ta, jos se puut­teen va­ka­vuus, laa­juus, jat­ku­vuus ja tois­tu­vuus huo­mi­oi­den on pe­rus­tel­tua.

Jos ti­lal­la, joka ei ole val­von­nas­sa, on to­det­tu Evi­ran tar­kas­tuk­ses­sa sel­lai­sia luon­non­mu­kai­sen tuo­tan­non eh­to­jen rik­ko­muk­sia, jois­ta oli­si ai­heel­lis­ta mää­rä­tä seu­raa­mus kor­vauk­seen, tu­lee tila ot­taa val­von­taan omal­le otan­nal­le ja mää­rä­tä asi­an­mu­kai­set seu­raa­muk­set. Ti­lat vie­dään tuo­tan­to­tar­kas­tuk­sen puut­teis­ta ai­heu­tu­vil­le seu­raa­muk­sil­le pe­rus­te­tul­le val­von­ta-ajol­le.  Seu­raa­muk­set voi­daan mää­rä­tä kuu­le­mi­sen pe­rus­teel­la, tar­vit­ta­es­sa tu­lee teh­dä myös tila­käyn­ti.

Luon­non­mu­kai­nen koti­e­läin­tuo­tan­to
Ti­lal­la on vä­hin­tään 0,3 eläin­yk­sik­köä kor­vaus­kel­pois­ta si­tou­mus­heh­taa­ria koh­ti (Laki 1360/2014 8 §)

Luon­non­mu­kai­ses­ta koti­e­läin­tuo­tan­nos­ta si­tou­muk­sen teh­neil­lä ti­loil­la on ol­ta­va vä­hin­tään 0,3 eläin­yk­sik­köä luon­non­mu­kai­ses­ti kas­va­tet­tu­ja eläi­miä si­tou­mus­heh­taa­ria koh­ti. Si­tou­mus­heh­taa­reik­si kat­so­taan ti­lan luo­mu­si­tou­muk­sel­la 15.6. ole­vat loh­kot. Eläin­mää­rä tar­kas­te­taan sa­mal­la ta­voin kuin LHK:n ko­ro­tuk­ses­sa, jos­ta on ker­rot­tu tar­kem­min koh­das­sa 12.1.1.

Myös Evi­ran tuo­tan­to­tar­kas­tuk­ses­sa tar­kas­te­tut luo­mu­koti­e­läin­tuo­tan­toa kos­ke­vat eh­dot on huo­mi­oi­ta­va val­von­nas­sa. Seu­raa­muk­set kor­vauk­seen mää­räy­ty­vät ai­em­min esi­te­tyn tau­lu­kon mu­kai­ses­ti.

Pel­to­val­von­ta­ohje 2015kesä­kuu16.6.2015