18 Täydentävät ehdot

18.1 Val­vot­ta­vat vaa­ti­muk­set

Tar­kas­tuk­sis­sa val­vo­taan täy­den­tä­vien eh­to­jen nou­dat­ta­mis­ta val­von­ta­vaa­ti­mus­ten avul­la. Kaik­ki vaa­ti­muk­set tar­kas­te­taan mah­dol­li­suuk­sien mu­kaan yh­del­lä tila­käyn­nil­lä.

Jos ti­lal­la ha­vai­taan täy­den­tä­vien eh­to­jen lai­min­lyön­ti, jol­le ei ole omaa vaa­ti­mus­ta, kir­ja­taan se liit­tee­seen ja tal­len­ne­taan van­haan Tuki­so­vel­luk­seen sää­dök­sit­täin koh­taan Muut huo­mi­ot. Vaa­ti­muk­sien koh­dal­la on mah­dol­li­suuk­sien mu­kaan an­net­tu ar­vi­oin­ti­as­teik­ko lai­min­lyön­nin ar­vi­oi­mi­sek­si tai esi­merk­ke­jä lai­min­lyön­neis­tä ja nii­den ar­vi­oin­nis­ta. Lai­min­lyön­tien laa­juu­den, va­ka­vuu­den ja kes­ton ar­vi­oin­nit ovat suun­taa-an­ta­via.

Vaa­ti­mus­ryh­mä 1. Hy­vän maa­ta­lou­den ja ym­pä­ris­tön vaa­ti­mus­ten val­von­ta­in­di­kaat­to­rit (VNA 4/2015 8 §)

Val­ta­o­jal­la tar­koi­te­taan kai­vet­tua avo­uo­maa, jon­ka tar­koi­tuk­se­na on ke­rä­tä kui­va­tus­a­lu­een muis­ta ojis­ta sekä ylä­puo­li­sel­ta va­lu­ma-alu­eel­ta tu­le­vat ve­det ja joh­taa ne pois kui­va­tus­a­lu­eel­ta sekä pel­to­loh­ko­re­kis­te­riin mer­kit­ty­jä no­ro­ja. Ve­sis­töl­lä tar­koi­te­taan jär­veä, lam­pea, jo­kea, pu­roa ja muu­ta luon­nol­lis­ta vesi­a­lu­et­ta sekä teko­jär­veä, ka­na­vaa ja muu­ta vas­taa­vaa kei­no­te­kois­ta vesi­a­lu­et­ta. Ve­sis­tö­nä ei kui­ten­kaan pi­de­tä no­roa, ojaa ja läh­det­tä. (Laki 587/2011 10 §)

1.1 Val­ta­o­jien ja ve­sis­tö­jen var­sil­la on muok­kaa­ma­ton 1 m le­veä pien­nar, jol­le ei ole le­vi­tet­ty lan­noi­tet­ta eikä kas­vin­suo­je­lu­ai­net­ta.

Tar­kis­ta onko loh­kol­la val­ta­ojia tai onko se ve­sis­tön var­rel­la. Pien­ta­reen puut­tu­mi­sen syy­nä hy­väk­sy­tään mm. sala­o­ji­tus, vai­ke­as­ti tor­jut­ta­vien rik­ka­kas­vien tor­ju­mi­nen sekä val­ta­o­jien kai­va­mi­nen ja per­kaa­mi­nen.

Pien­nar­ta ei tar­vit­se jät­tää, jos

1) maa­ta­lous­maan ja uo­man vä­lil­lä on met­sää, pen­saik­koa, jou­to- tai ki­tu­maa­ta, tont­ti­maa­ta, tie­a­lu­et­ta tai muu­ta alu­et­ta aina vä­hin­tään kes­ki­mää­rin 10 met­riä eikä vesi tul­van­kaan ai­ka­na nou­se pel­lol­le; tai
2) maa­ta­lous­maa si­jait­see tul­va­pen­ke­reen ta­ka­na ja kui­va­tus­ve­det joh­de­taan pois esi­mer­kik­si pump­paa­mal­la.

Laa­juus:

Jos eh­toa on lai­min­lyö­ty si­ten, että puut­tei­ta pien­ta­reis­sa on enin­tään 20 % koko ti­lan pien­nar­vaa­ti­muk­ses­ta, an­ne­taan pää­sään­töi­ses­ti 1 % seu­raa­mus.

Jos eh­toa on lai­min­lyö­ty si­ten, että puut­tei­ta pien­ta­reis­sa on >20–60 % koko ti­lan pien­nar­vaa­ti­muk­ses­ta, an­ne­taan pää­sään­töi­ses­ti 3 % seu­raa­mus.

Jos eh­toa on lai­min­lyö­ty si­ten, että puut­tei­ta pien­ta­reis­sa on >60 % koko ti­lan pien­nar­vaa­ti­muk­ses­ta, an­ne­taan pää­sään­töi­ses­ti 5 % seu­raa­mus.

Li­säk­si ar­vi­oin­nis­sa on huo­mi­oi­ta­va lai­min­lyön­nin va­ka­vuus ja kes­to.

Var­hais­ta va­roi­tus­ta voi­daan käyt­tää ti­lan­teis­sa, jois­sa pien­nar on vä­häi­sel­tä mat­kal­ta alle 1 m, mut­ta kui­ten­kin yli 60 cm le­veä. Edel­ly­tyk­se­nä on, että puu­te voi­daan kor­ja­ta kyl­vä­mäl­lä nur­mi sil­le alal­le, jol­la pien­nar on lii­an ka­pea. Vä­häis­tä va­roi­tus­ta ei voi­da käyt­tää, jos pien­nar on alle 60 cm pie­nel­tä­kin osal­ta.

Esi­merk­ki 6:

A) Ti­lal­la on pien­nar­tar­vet­ta kaik­ki­aan noin 450 m ja 80 m mat­kal­la ha­vait­tiin puut­tei­ta pien­ta­reis­sa. Pien­nar­tar­ve on val­ta­ojan var­rel­la. Lai­min­lyön­ti koh­dis­tuu vain ky­sei­seen ti­laan ja on hel­pos­ti kor­jat­ta­vis­sa pe­rus­ta­mal­la nur­mi. Lai­min­lyön­nin ar­vi­oin­ti: laa­juus 1, va­ka­vuus 1, kes­to 1 ->  koko­nais­ar­vio 1 %

B) Ti­lal­la on pien­nar­tar­vet­ta kaik­ki­aan noin 450 m ja 80 m mat­kal­la ha­vait­tiin puut­tei­ta pien­ta­reis­sa. Pien­nar­tar­ve on ve­sis­tön var­rel­la. Vil­je­li­jä on le­vit­tä­nyt lan­noit­tei­ta ja kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­ta lä­hes vesi­ra­jaan asti. Lai­min­lyön­ti voi ai­heut­taa ra­vin­tei­den ja kas­vi­suo­je­lu­ai­nei­den pääs­tö­jä ve­sis­töön. Lai­min­lyön­nin ar­vi­oin­ti: laa­juus 1, va­ka­vuus 3, kes­to 1 -> koko­nais­ar­vio 3 %

C) Ti­lal­la on pien­nar­tar­vet­ta kaik­ki­aan noin 10 m ja pien­nar puut­tuu koko mat­kal­ta. Vaik­ka pien­nar­puu­te on > 60 % koko ti­lan pien­nar­vaa­ti­muk­ses­ta, on se kui­ten­kin laa­juu­del­taan vä­häi­nen. Laa­juus 1, va­ka­vuus 1, kes­to 1 ->  koko­nais­ar­vio 1 %.

D) Ti­lal­la on pien­nar­tar­vet­ta kaik­ki­aan noin 450 m ja 5 m mat­kal­la ha­vait­tiin, että pien­nar on vain 80 cm le­veä. Pien­nar­tar­ve on val­ta­ojan var­rel­la. Lai­min­lyön­ti koh­dis­tuu vain ky­sei­seen ti­laan ja on hel­pos­ti kor­jat­ta­vis­sa pe­rus­ta­mal­la nur­mi alal­le, jos­sa pien­nar on lii­an ka­pea. Lai­min­lyön­nin ar­vi­oin­ti: laa­juus 0, va­ka­vuus 0, kes­to 0 ->  var­hai­nen va­roi­tus

1.2 Vil­jel­tyä pel­toa ja py­sy­vien kas­vien alaa on vil­jel­ty hy­vän maa­ta­lous­käy­tän­nön mu­kai­ses­ti.

Ti­lal­la tar­kis­te­taan, että vil­jel­ty pel­to ja py­sy­vien kas­vien loh­ko on vil­jel­ty hy­vän maa­ta­lous­käy­tän­nön mu­kai­ses­ti paik­ka­kun­nan olo­suh­teet huo­mi­oon ot­ta­en. Loh­ko on muo­kat­tu, lan­noi­tet­tu ja kyl­vet­ty/is­tu­tet­tu si­ten, että on mah­dol­lis­ta saa­da ai­kaan ta­sai­nen itä­mi­nen ja kas­vus­to. Vil­jel­tä­vien kas­vi­la­jien ja –la­jik­kei­den on ol­ta­va alu­eel­le so­vel­tu­via. Loh­kon kyl­vö/is­tu­tus on teh­ty vii­meis­tään 30.6. Jos loh­kol­la vil­jel­lään ase­tuk­sen 4/2015 liit­tees­sä lu­e­tel­tu­ja puu­tar­ha­kas­ve­ja, esi­kas­vi on kyl­vet­ty vii­meis­tään 30.6. Jos loh­kol­le kui­ten­kin kyl­ve­tään/is­tu­te­taan sa­laat­ti­kas­ve­ja, kii­nan­kaa­lia, kuk­ka­kaa­lia, par­sa­kaa­lia, pi­naat­tia tai til­liä, ei esi­kas­via tar­vit­se kyl­vää 30.6. men­nes­sä.

Tar­kis­te­taan, että loh­kon kas­vin­suo­je­lus­ta on huo­leh­dit­tu joko kas­vin­vuo­ro­tuk­sen avul­la, me­kaa­ni­ses­ti, bi­o­lo­gi­ses­ti tai ke­mi­al­li­ses­ti. Vil­je­li­jä on toi­mi­nut niin, että kor­juu- ja mark­ki­na­kel­poi­sen sa­don tuot­ta­mi­nen on mah­dol­lis­ta. Jos loh­kol­ta ei kor­ja­ta sa­toa, kas­vus­tos­ta on tar­vit­ta­es­sa huo­leh­dit­tu si­ten, että loh­kol­le voi­daan pe­rus­taa kas­vus­to tai tuot­taa kor­juu- ja mark­ki­na­kel­poi­nen sato seu­raa­va­na vuon­na.

Ti­lal­la tar­kis­te­taan, että seu­raa­vien puu­tar­ha­kas­vien vä­him­mäis­ti­hey­det täyt­ty­vät:
– man­sik­ka, mesi­mar­ja ja ja­lo­maa­rain 15 000 kas­via/heh­taa­ri
— jos maan­pin­nan kat­tee­na ei käy­te­tä muo­via ja syn­ty­vien rön­sy­tai­mien an­ne­taan juur­tua emo­tai­mien vie­reen, tai­mi­ti­hey­den on ol­ta­va en­sim­mäi­se­nä kas­vu­kau­te­na vä­hin­tään 11 000 kas­via/ heh­taa­ri
– he­ruk­ka ja kar­vi­ai­nen 1 200 kas­via/heh­taa­ri
– va­del­ma 2 800 kas­via/heh­taa­ri
– mar­ja­tuo­mi­pih­la­ja ja tyr­ni 800 kas­via/heh­taa­ri
– pen­sas­mus­tik­ka 2 250 kas­via/heh­taa­ri
– he­del­mä­pui­ta 400 kas­via/heh­taa­ri.

Jos ti­lal­la ha­vai­taan, ett­ei vil­je­li­jä ole nou­dat­ta­nut hy­vän maa­ta­lous­käy­tän­nön vaa­ti­muk­sia, pää­sään­töi­nen tuki­vä­hen­nys on 3 %. Lai­min­lyön­nin ar­vi­oin­nis­sa on huo­mi­oi­ta­va lai­min­lyön­nin laa­juus, va­ka­vuus ja kes­to. Jos vil­je­li­jä on to­dis­tet­ta­vas­ti hoi­ta­nut vil­jel­lyn pel­lon ja py­sy­vien kas­vien alan ase­tuk­sen mu­kai­ses­ti, mut­ta esi­mer­kik­si itä­mi­nen ei ole on­nis­tu­nut toi­vo­tul­la ta­val­la, ky­sees­sä ei ole lai­min­lyön­ti.

Var­hais­ta va­roi­tus­ta voi­daan käyt­tää, jos lai­min­lyön­ti to­de­taan vä­häi­sek­si.

Esi­merk­ki 7:

A) Ti­lal­la on vil­jel­tyä pel­toa ja py­sy­vien kas­vien alaa yh­teen­sä 50 ha. Kol­mel­la loh­kol­la kas­vaa run­saas­ti pel­to­val­vat­tia ja pel­to-oh­da­ket­ta. Loh­ko­jen pin­ta-ala vas­taa 10 % ti­lan vil­jel­lyn pel­lon ja py­sy­vien kas­vien alas­ta. Lai­min­lyön­nin ar­vi­oin­ti: laa­juus 1, va­ka­vuus 3, kes­to 3  -> koko­nais­ar­vio 3 %.

B) Ti­lal­la on vil­jel­tyä pel­toa ja py­sy­vien kas­vien alaa yh­teen­sä 50 ha. Kol­mel­la loh­kol­la kas­vaa run­saas­ti pel­to­val­vat­tia ja pel­to-oh­da­ket­ta. Loh­ko­jen pin­ta-ala vas­taa 45 % ti­lan vil­jel­lyn pel­lon ja py­sy­vien kas­vien alas­ta. Lai­min­lyön­nin ar­vi­oin­ti: laa­juus 5, va­ka­vuus 5, kes­to 3 -> koko­nais­ar­vio 5 %.

C) Ti­lal­la on vil­jel­tyä pel­toa ja py­sy­vien kas­vien alaa yh­teen­sä 50 ha. Yh­del­lä 1 ha ohra­loh­kol­la ei ole käy­tet­ty kyl­vös­sä riit­tä­vää sie­men­mää­rää ja si­ten loh­kon kas­vus­to on heik­ko. Lai­min­lyön­nin ar­vi­oin­ti: laa­juus 0, va­ka­vuus 0, kes­to 0 -> var­hai­nen va­roi­tus

1.3 Py­sy­viä nur­mia ja py­sy­viä lai­tu­mia on hoi­det­tu tar­koi­tuk­sen­mu­kai­sel­la ta­val­la.

Ti­lal­la tar­kis­te­taan, ett­ei lai­dun­nuk­ses­ta ole ai­heu­tu­nut maa­pe­rän eroo­si­o­ta ja maan­pin­ta on säi­ly­nyt kas­vi­peit­tei­se­nä. Nii­ton ajan­koh­das­sa ja to­teut­ta­mi­ses­sa on huo­mi­oi­tu luon­non­va­rais­ten lin­tu­jen ja ni­säk­käi­den suo­je­lu. Alaa on lan­noi­tet­tu vain, jos sil­tä kor­ja­taan sato lai­dun­ta­mal­la tai muul­la ta­val­la.

Vil­jel­lyn maa­ta­lous­maan kas­vin­suo­je­lus­ta on huo­leh­dit­tu joko kas­vin­vuo­ro­tuk­sen avul­la, me­kaa­ni­ses­ti, bi­o­lo­gi­ses­ti tai ke­mi­al­li­ses­ti. Alal­ta on mah­dol­lis­ta tuot­taa kor­juu- ja mark­ki­na­kel­poi­nen sato. Jos alal­ta ei kor­ja­ta sa­toa, kas­vus­tos­ta on tar­vit­ta­es­sa huo­leh­dit­tu si­ten, että loh­kol­le on mah­dol­lis­ta pe­rus­taa kas­vus­to tai tuot­taa kor­juu- ja mark­ki­na­kel­poi­nen sato myös seu­raa­va­na vuon­na.

Pää­sään­töi­nen tuki­vä­hen­nys lai­min­lyön­ti­ta­pauk­sis­sa on 3 %. Ar­vi­oin­nis­sa on huo­mi­oi­ta­va lai­min­lyön­nin laa­juus, va­ka­vuus ja kes­to.

Var­hais­ta va­roi­tus­ta voi­daan käyt­tää, jos lai­min­lyön­ti to­de­taan vä­häi­sek­si.

Esi­merk­ki 8:

Py­sy­vän nur­men loh­koa on käy­tet­ty lai­dun­nuk­seen, joka on joh­ta­nut kas­vil­li­suu­den ku­lu­mi­seen ja sii­hen, että ala on ko­ko­nai­suu­des­saan mul­lok­sel­la. Loh­kon pin­ta-ala vas­taa 5 % ti­lan maa­ta­lous­maan alas­ta. Lai­min­lyön­nin ar­vi­oin­ti: laa­juus 1, va­ka­vuus 1, kes­to 1 -> koko­nais­ar­vio 1 %.

1.4 Ke­san­to­pel­lot on pi­det­ty pää­sään­töi­ses­ti kas­vi­peit­tei­si­nä tai sän­gen peit­tä­mi­nä ja nii­den kas­vus­to on kyl­vet­ty vii­meis­tään 30.6., jos loh­kol­la ei ole en­nes­tään kyl­vet­tyä nur­mea.

Tar­kas­te­taan loh­ko­jen kas­vi­peit­tei­syys ja että kas­vus­to on kyl­vet­ty riit­tä­väl­lä sie­men­mää­räl­lä vii­meis­tään 30.6. Loh­koil­la voi­daan kas­vat­taa nur­mi-, riis­ta-, mai­se­ma- ja niit­ty­kas­ve­ja sekä näi­den kas­vien seos­kas­vus­to­ja. Sän­ki­ke­san­non on ol­ta­va edel­li­sen tai sitä van­hem­man kas­vu­kau­den vil­jan, öljy­kas­vien, kui­tu­kas­vien tai sie­men­maus­tei­den sän­gen peit­tä­mää ja muok­kaa­ma­ton­ta.

Kas­vi­peit­tei­syy­des­tä voi­daan poi­ke­ta vain eri­tyi­sis­tä syis­tä, joi­ta ovat esi­mer­kik­si pel­lon vil­je­ly­kun­non pa­ran­ta­mi­nen tor­ju­mal­la vai­kei­ta rik­ka­kas­ve­ja ja ly­hyt­ai­kai­set kun­nos­tus­toi­men­pi­teet. Täl­lai­sia toi­men­pi­tei­tä voi­vat olla esi­mer­kik­si sala­o­ji­tus, kal­ki­tus sekä val­ta­o­jien kai­vuu ja per­kaus. Kas­vi­peit­tei­syy­des­tä voi­daan poi­ke­ta myös, jos kyse on yli­voi­mai­ses­ta es­tees­tä tai poik­keuk­sel­li­ses­ta olo­suh­tees­ta. Huo­mi­oon tu­lee ot­taa poik­ke­a­mi­sen laa­juus ja kes­to. Esi­mer­kik­si koko pel­to ei voi olla mul­lok­sel­la, jos toi­ses­sa reu­nas­sa kai­ve­taan ojaa. Vain edel­lä mai­ni­tuis­ta eri­tyi­sis­tä syis­tä pel­to­loh­ko voi olla avo­ke­san­toa. Kas­vi­peit­tei­syys­vaa­ti­muk­ses­ta poik­ke­a­mi­nen ei kos­ke en­sim­mäis­tä ker­taa vil­je­ly­käyt­töön otet­ta­via loh­ko­ja.

Pää­sään­töi­nen tuki­vä­hen­nys lai­min­lyön­ti­ta­pauk­sis­sa on 3 %. Ar­vi­oin­nis­sa on huo­mi­oi­ta­va lai­min­lyön­nin laa­juus, va­ka­vuus ja kes­to.

Var­hais­ta va­roi­tus­ta voi­daan käyt­tää, jos lai­min­lyön­ti to­de­taan vä­häi­sek­si kas­vi­peit­tei­syy­den osal­ta.

Laa­juus:

Jos kas­vi­peit­tei­syys­vaa­ti­mus­ta on lai­min­lyö­ty si­ten, että puut­tei­ta on enin­tään 20 % ke­san­to­pel­to­jen pin­ta-alas­ta, an­ne­taan pää­sään­töi­ses­ti 1 % seu­raa­mus.

Jos kas­vi­peit­tei­syys­vaa­ti­mus­ta on lai­min­lyö­ty si­ten, että puut­tei­ta on 20–60 % ke­san­to­pel­to­jen pin­ta-alas­ta, an­ne­taan pää­sään­töi­ses­ti 3 % seu­raa­mus.

Jos kas­vi­peit­tei­syys­vaa­ti­mus­ta on lai­min­lyö­ty si­ten, että puut­tei­ta on > 60 % ke­san­to­pel­to­jen pin­ta-alas­ta, an­ne­taan pää­sään­töi­ses­ti 5 % seu­raa­mus.

Li­säk­si ar­vi­oin­nis­sa on huo­mi­oi­ta­va lai­min­lyön­nin va­ka­vuus ja kes­to.

1.5 Poh­ja­vesi­a­lu­eil­la ke­san­to­loh­kot ovat kas­vi­peit­tei­siä ja pe­rus­tet­ta­van kas­vus­ton sie­men­se­ok­sen pai­nos­ta on enin­tään 20 % ty­pen­si­to­ja­kas­vin sie­men­tä.

Tar­kas­te­taan, että poh­ja­vesi­a­lu­eil­la ole­vat ke­san­not ovat vi­her­ke­san­to­ja. Kas­vi­peit­tei­syy­des­tä voi­daan poi­ke­ta vain edel­li­ses­sä koh­das­sa mai­nit­tu­jen eri­tyis­ten syi­den pe­rus­teel­la.

Ty­pen­si­to­ja­kas­vien osuus ar­vi­oi­daan sil­mä­mää­räi­ses­ti. Ty­pen­si­to­ja­kas­veil­la tar­koi­te­taan api­loi­ta, vir­no­ja, sini­mai­las­ta, vuo­hen­her­net­tä, me­sik­kää ja mui­ta vas­taa­via kas­ve­ja. Vil­je­li­jän on mer­kit­tä­vä loh­ko­koh­tai­ses­ti muis­tiin käy­te­tyn sie­men­se­ok­sen si­säl­tö.

Lai­min­lyön­nin ar­vi­oin­nis­sa voi­daan kas­vi­peit­tei­syy­den osal­ta nou­dat­taa sitä, mitä koh­das­sa 1.4 on kas­vi­peit­tei­syy­des­tä mai­nit­tu.

Var­hais­ta va­roi­tus­ta voi­daan käyt­tää, jos lai­min­lyön­ti to­de­taan vä­häi­sek­si.

1.6 Ke­san­to­pel­lol­la on es­tet­ty rik­ka­kas­vien le­vi­ä­mi­nen

Tar­kis­te­taan, että ke­san­to­pel­loil­la on es­tet­ty rik­ka­kas­vien le­vi­ä­mi­nen pää­sään­töi­ses­ti me­kaa­ni­ses­ti tai bi­o­lo­gi­ses­ti. Ke­mi­al­li­nen tor­jun­ta loh­kol­la on mah­dol­lis­ta vain a) jos tor­ju­taan vai­kei­ta rik­ka­kas­ve­ja tai b) ky­sees­sä on kas­vus­ton päät­tä­mi­nen joko 1.9. al­ka­en tai 15.7. al­ka­en ta­pauk­sis­sa, että loh­kol­le kyl­ve­tään nur­mi­kas­ve­ja tai syk­syl­lä kyl­vet­tä­viä tai is­tu­tet­ta­via kas­ve­ja. Pää­sään­töi­nen tuki­vä­hen­nys lai­min­lyön­ti­ta­pauk­sis­sa on 3 %. Ar­vi­oin­nis­sa on huo­mi­oi­ta­va lai­min­lyön­nin laa­juus, va­ka­vuus ja kes­to.

Var­hais­ta va­roi­tus­ta voi­daan käyt­tää, jos lai­min­lyön­ti to­de­taan vä­häi­sek­si.

Esi­merk­ki 9:

0,5 ha vi­her­ke­san­nol­la ei ole es­tet­ty rik­ka­kas­vien kas­vua ja sil­lä kas­vaa run­saas­ti pu­joa, juo­la­veh­nää ja pel­to-oh­da­ket­ta. Nur­mi-, riis­ta-, mai­se­ma- ja/tai niit­ty­kas­ve­ja on ha­vait­ta­vis­sa loh­kol­la vain ha­ja­nai­ses­ti. Lai­min­lyön­nin ar­vi­oin­ti: laa­juus 1, va­ka­vuus 3, kes­to 1 -> koko­nais­ar­vio 3 %.

1.7 Ke­san­to­ja ei ole lan­noi­tet­tu, lu­kuun ot­ta­mat­ta pe­rus­ta­mi­sen yh­tey­des­sä ta­pah­tu­vaa moni­vuo­ti­sen vi­her­ke­san­non lan­noi­tus­ta.

Tar­kas­te­taan, että yksi­vuo­ti­sia vi­her-, sän­ki- ja avo­ke­san­to­ja ei ole lan­noi­tet­tu. Lan­noit­ta­mi­nen on sal­lit­tua ai­no­as­taan, jos ke­san­non päät­tä­mi­sen jäl­keen loh­kol­le kyl­ve­tään moni­vuo­ti­sia nur­mi­kas­ve­ja tai syk­syl­lä kyl­vet­tä­viä taik­ka is­tu­tet­ta­via kas­ve­ja.

Moni­vuo­tis­ta vi­her­ke­san­toa voi­daan lan­noit­taa ai­no­as­taan pe­rus­ta­mi­sen yh­tey­des­sä. Typ­pi­lan­noi­te­mää­rä voi olla enin­tään 80 kg liu­kois­ta typ­peä/ha ki­ven­näis­mail­la ja 60 kg liu­kois­ta typ­peä/ha elo­pe­räi­sil­lä mail­la.(VNA 1250/2014; AMHp 79/2000)

Pää­sään­töi­nen tuki­vä­hen­nys lai­min­lyön­ti­ta­pauk­sis­sa on 3 %. Ar­vi­oin­nis­sa on huo­mi­oi­ta­va lai­min­lyön­nin laa­juus, va­ka­vuus ja kes­to.

Var­hais­ta va­roi­tus­ta ei voi käyt­tää.

1.8 Ke­san­to­pel­lon kas­vus­toa ei ole pää­tet­ty en­nen 1.9. poik­keuk­sia lu­kuun ot­ta­mat­ta.

Ke­san­to­pel­to­jen kas­vus­to voi­daan päät­tää ke­mi­al­li­ses­ti tai me­kaa­ni­ses­ti 1.9. al­ka­en. Päät­tä­mi­nen voi­daan teh­dä ai­kai­sin­taan 15.7., jos loh­kol­le kyl­ve­tään nur­mi­kas­ve­ja tai syk­syl­lä kyl­vet­tä­viä tai is­tu­tet­ta­via kas­ve­ja. Mah­dol­li­nen muok­kaus ja lan­noi­tus on ajoi­tet­ta­va kyl­vön yh­tey­teen. Pää­sään­töi­nen tuki­vä­hen­nys lai­min­lyön­ti­ta­pauk­sis­sa on 3 %. Ar­vi­oin­nis­sa on huo­mi­oi­ta­va lai­min­lyön­nin laa­juus, va­ka­vuus ja kes­to.

Jos ke­san­to­pel­to on il­moi­tet­tu vi­her­ryt­tä­mis­tu­en mu­kai­sek­si eko­lo­gi­sen alan ke­san­nok­si, kas­vus­to voi­daan muo­ka­ta ai­kai­sin­taan 15.8., jos alal­le kyl­ve­tään nur­mi­kas­ve­ja tai syk­syl­lä kyl­vet­tä­viä tai is­tu­tet­ta­via kas­ve­ja. Täl­löin eko­lo­gi­sen alan ke­san­non kas­vus­ton voi päät­tää ke­mi­al­li­ses­ti ai­kai­sin­taan 15.7.

Var­hais­ta va­roi­tus­ta ei voi käyt­tää.

1.9 Ve­sis­tö­jen var­sil­le on jä­tet­ty 5 m le­veä suo­ja­kais­ta, jol­le ei ole le­vi­tet­ty lan­noit­tei­ta.

Tar­kas­te­taan, ett­ei lan­noit­tei­ta ole käy­tet­ty 5 m lä­hem­pä­nä ve­sis­töä. Suo­ja­kais­ta las­ke­taan ve­sis­tön ra­jas­ta. Seu­raa­van 5 m vyö­hyk­keel­lä ve­sis­tös­tä lan­nan ja or­gaa­nis­ten lan­noi­te­val­mis­tei­den pin­ta­le­vi­tys on kiel­let­ty, ell­ei pel­toa muo­ka­ta vuo­ro­kau­den ku­lu­es­sa le­vi­tyk­ses­tä. (VNA 4/2015 8 §; VNA 1250/2014 10 §) Ar­vi­oin­nis­sa on huo­mi­oi­ta­va lai­min­lyön­nin laa­juus, va­ka­vuus ja kes­to.

Var­hais­ta va­roi­tus­ta voi­daan käyt­tää, jos lai­min­lyön­ti to­de­taan vä­häi­sek­si.

Esi­merk­ki 10:

Vil­je­li­jä on le­vit­tä­nyt lan­noi­tet­ta ve­sis­tön var­rel­la si­jait­se­val­la loh­kol­la si­ten, että ve­sis­tön var­rel­le on jää­nyt 3 m suo­ja­kais­ta. Loh­ko ra­joit­tuu ve­sis­töön 20 m mat­kal­ta. Lai­min­lyön­nin ar­vi­oin­ti: laa­juus 1, va­ka­vuus 1, kes­to 1 -> koko­nais­ar­vio 1 %.

Esi­merk­ki 11:

Vil­je­li­jä on le­vit­tä­nyt lan­noi­tet­ta ve­sis­tön var­rel­la si­jait­se­val­la loh­kol­la lä­hes vesi­ra­jaan asti. Loh­ko ra­joit­tuu ve­sis­töön 50 m mat­kal­ta. Lai­min­lyön­nin ar­vi­oin­ti: laa­juus 3, va­ka­vuus 5, kes­to 1 -> koko­nais­ar­vio 5 %.

1.10 Kas­te­lu­ve­den ot­toon on lupa ja lu­van eh­to­ja on nou­da­tet­tu.

Kas­te­lu­ve­den ot­toon vaa­di­taan mah­dol­li­ses­ti lupa, jos vet­tä ei rii­tä tar­peek­si niil­le vesi­a­lu­een omis­ta­jil­le tai osak­kail­le, jot­ka ot­ta­vat vet­tä ve­sis­tös­tä.

Tar­kas­te­taan, ot­taa­ko vil­je­li­jä kas­te­luun vet­tä ve­sis­tös­tä yms. ja onko vil­je­li­jäl­lä kas­te­lu­ve­den ot­ta­mi­seen ym­pä­ris­tö­lupa­vi­ran­o­mai­sen myön­tä­mä lupa. Jos vil­je­li­jäl­lä on lupa, tar­kas­te­taan onko lu­van eh­to­ja nou­da­tet­tu. (Laki 587/2011 4 luku) Pää­sään­töi­nen tuki­vä­hen­nys lai­min­lyön­ti­ta­pauk­sis­sa on 3 %. Ar­vi­oin­nis­sa on huo­mi­oi­ta­va lai­min­lyön­nin laa­juus, va­ka­vuus ja kes­to.

Var­hais­ta va­roi­tus­ta ei voi­da käyt­tää.

1.11 VNA 1022/2006:n liit­tees­sä 1E lu­e­tel­tu­jen ai­nei­den suo­rat tai vä­lil­li­set pääs­töt poh­ja­ve­teen on es­tet­ty

Poh­ja­vesi­alueilta tar­kas­tet­ta­vat asi­at

En­nen tila­käyn­tiä sel­vi­te­tään ti­lan poh­ja­vesi­a­lu­eil­la ole­vat loh­kot, jot­ta kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­den poh­ja­vesi­ra­joi­tus­ten nou­dat­ta­mi­nen voi­daan val­voa. Poh­ja­vesi­a­lu­ei­den ra­jauk­set tar­kas­te­taan ym­pä­ris­tö­hal­lin­nol­ta tai poh­ja­vesi­kar­toil­ta. Tar­kas­te­taan, että kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­den käyt­tö­ra­joi­tuk­sia poh­ja­vesi­a­lu­eil­la si­jait­se­vil­la loh­koil­la on nou­da­tet­tu. Käyt­tö­ra­joi­tuk­set kat­so­taan kas­vin­suo­je­lu­aine­re­kis­te­ris­tä (https://kas­vin­suo­je­lu­ai­neet.tu­kes.fi/) ja/tai kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­den pak­kaus­mer­kin­nöis­tä. Mi­kä­li ti­lal­la ha­vai­taan käy­tet­tä­vän val­mis­tet­ta, jota ei suo­si­tel­la käy­tet­tä­väk­si poh­ja­vesi­a­lu­eil­la (käyt­tö ei ole kiel­let­ty), ei suo­si­tus­ten nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­ses­tä mer­ki­tä lai­min­lyön­tiä, vaan neu­vo­taan käyt­tä­mään poh­ja­vesi­a­lu­eil­la so­pi­vam­pia val­mis­tei­ta.

Kai­kil­ta ti­loil­ta tar­kas­tet­ta­vat asi­at

Tila­käyn­nil­lä tar­kis­te­taan, että kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­den, hii­li­ve­ty­jen (öl­jyt ja polt­to­ai­neet) ja mui­den VNA 1022/2006:n liit­tees­sä 1E lu­e­tel­tu­jen ai­nei­den suo­rat tai vä­lil­li­set pääs­töt poh­ja­ve­teen on es­tet­ty.

Ti­lal­la tar­kis­te­taan, ett­ei siel­lä ole esi­mer­kik­si vuo­ta­via kas­vin­suo­je­lu­aine­säi­li­öi­tä, öljy­säi­li­öi­tä, jäte­öljy­ka­nis­te­rei­ta tai -tyn­ny­rei­tä, hy­lät­ty­jä ajo­neu­vo­ja tai mui­ta lait­tei­ta, jois­ta ai­heu­tuu tai on ai­heu­tu­nut mm. kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­den tai hii­li­ve­ty­jen suo­ria tai epä­suo­ria pääs­tö­jä poh­ja­ve­teen. Mui­ta mah­dol­li­sia pääs­tö­läh­tei­tä voi­vat olla esi­mer­kik­si akut, säi­lön­tä­ai­neet, lan­noit­teet, maa­lit, pesu­ai­neet tai puun­kyl­läs­tys­ai­neet.

Ti­lal­la tar­kis­te­taan, ett­ei kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­den ja hii­li­ve­ty­jen va­ras­toin­nis­ta, säi­li­öi­den täyt­tä­mi­ses­tä tai ruis­ku­jen pe­sus­ta ai­heu­du VNA 1022/2006:n liit­tees­sä 1E lu­e­tel­tu­jen ai­nei­den suo­ria tai vä­lil­li­siä pääs­tö­jä poh­ja­ve­teen.

Mi­kä­li val­von­nas­sa ha­vai­taan VNa:n 1022/2006 liit­teen 1E lu­e­tel­tu­jen ai­nei­den suo­ria tai vä­lil­li­siä pääs­tö­jä poh­ja­ve­teen, on asi­as­ta il­moi­tet­ta­va kun­nan ym­pä­ris­tön­suo­je­lu­vi­ran­o­mai­sel­le lo­mak­keel­la 182. Ko­pio lo­mak­kees­ta on lii­tet­tä­vä val­von­ta-asia­kir­joi­hin.

Pää­sään­töi­nen tuki­vä­hen­nys lai­min­lyön­ti­ta­pauk­sis­sa on 3 %. Ar­vi­oin­nis­sa on huo­mi­oi­ta­va lai­min­lyön­nin laa­juus, va­ka­vuus ja kes­to.

Var­hais­ta va­roi­tus­ta voi­daan käyt­tää, jos lai­min­lyön­ti to­de­taan vä­häi­sek­si.

Esi­merk­ki 12:

A) Kas­vin­suo­je­lu­ruis­kun pesu­pai­kal­ta on pääs­syt pesu­ve­siä maas­toon ja alu­een kas­vil­li­suus on 15 m2 alu­eel­ta kuol­lut. Pääs­tö on ai­heut­ta­nut poh­ja­ve­den pi­laan­tu­mi­sen vaa­ran. Lai­min­lyön­nin ar­vi­oin­ti: laa­juus 1, va­ka­vuus 1, kes­to 1 -> koko­nais­ar­vio 1 %.

B) Kas­vin­suo­je­lu­ruis­kun täy­tön yh­tey­des­sä on pääs­syt nur­mi­loh­kol­le kas­vin­suo­je­lu­ai­net­ta lai­men­ta­mat­to­ma­na. Alu­een kas­vil­li­suus on kuol­lut 10 m2 alu­eel­ta. Pääs­tö on ai­heut­ta­nut poh­ja­ve­den pi­laan­tu­mi­sen vaa­ran. Lai­min­lyön­nin ar­vi­oin­ti: laa­juus 1, va­ka­vuus 1, kes­to 1 -> koko­nais­ar­vio 1 %.

C) Loh­kol­la ha­vai­taan öljy­ka­nis­te­ri, jos­ta on pääs­syt öl­jyä maa­han pie­nel­le alal­le. Pääs­tö on alal­taan alle 1 m2 ja se ra­joit­tuu maan pin­ta­o­saan 5 cm sy­vyy­del­le. Lai­min­lyön­ti voi­daan kor­ja­ta hel­pos­ti kai­va­mal­la saas­tu­nut maa pois. Lai­min­lyön­nin ar­vi­oin­ti: laa­juus 0, va­ka­vuus 0, kes­to 0 -> var­hai­nen va­roi­tus.

1.12 Maa­ta­lous­maal­la ole­vaa sän­keä ei ole pol­tet­tu, ell­ei polt­ta­mi­sel­le ole pe­rus­tet­ta

Tar­kas­te­taan, onko loh­koil­la pol­tet­tu sän­keä ja jos on, onko pol­tol­le ol­lut pe­rus­te. Sän­gen polt­to on sal­lit­tu, jos se on vält­tä­mä­tön­tä moni­vuo­ti­sen rik­ka­kas­vus­ton, vai­ke­as­ti tor­jut­ta­van kas­vi­tau­din, tu­ho­lai­sen tai kyl­vön to­teu­tuk­sen vuok­si. Sän­gek­si kat­so­taan vil­jan, öljy­kas­vien, kui­tu­kas­vien ja sie­men­maus­tei­den sän­ki. Myös nur­men sän­gen polt­to on sal­li­tua, jos se on vält­tä­mä­tön­tä kyl­vön to­teu­tuk­sen vuok­si. Jos ti­lal­la vil­jel­lään kas­ve­ja, jois­ta voi jää­dä sän­ki, eikä sän­keä ole pol­tet­tu tai sän­gen pol­tol­le on ol­lut pe­rus­te, pöy­tä­kir­jal­le mer­ki­tään ”kun­nos­sa”. Jos sän­keä on pol­tet­tu, eikä sil­le ole ol­lut pe­rus­tet­ta mer­ki­tään ”lai­min­lyön­ti”. Jos ti­lal­la ei vil­jel­lä kas­ve­ja, jois­ta voi jää­dä sän­ki, mer­ki­tään ”ei kos­ke ti­laa”. Pää­sään­töi­nen tuki­vä­hen­nys lai­min­lyön­ti­ta­pauk­sis­sa on 3 %. Ar­vi­oin­nis­sa on huo­mi­oi­ta­va lai­min­lyön­nin laa­juus, va­ka­vuus ja kes­to.

Var­hais­ta va­roi­tus­ta ei voi­da käyt­tää.

1.13 Huk­ka­kau­raa on tor­jut­tu huk­ka­kau­ra­lain edel­lyt­tä­mäl­lä ta­val­la.

En­nen tila­käyn­tiä sel­vi­te­tään, onko val­vot­ta­va tila huk­ka­kau­ra­re­kis­te­ris­sä ja onko vil­je­li­jä il­moit­ta­nut tuki­ha­ke­muk­ses­saan loh­koil­la ole­vas­ta huk­ka­kau­ras­ta.

Tar­kas­te­taan, onko ti­lal­la huk­ka­kau­raa ja onko huk­ka­kau­ran saas­tut­ta­mal­la pe­rus­loh­kol­la huo­leh­dit­tu sen tor­jun­nas­ta ke­mi­al­li­ses­ti, me­kaa­ni­ses­ti, kit­ke­mäl­lä tai muil­la toi­men­pi­teil­lä. (Laki 185/2002) Tar­vit­ta­es­sa tar­kas­te­taan, onko huk­ka­kau­ran tor­jun­ta­oh­jet­ta tai -suun­ni­tel­maa nou­da­tet­tu. Läh­tö­koh­ta­na on tar­kas­taa tor­jun­ta­toi­mien riit­tä­vyyt­tä loh­ko­muis­tiin­pa­nois­ta, vil­je­li­jän luo­tet­ta­van sel­vi­tyk­sen pe­rus­teel­la, tar­vit­ta­es­sa tor­jun­ta-ai­nei­den osto­kui­teis­ta jne. Lai­min­lyön­ti­nä pi­de­tään saas­tu­neel­la loh­kol­la tor­jun­ta­toi­men­pi­tei­den te­ke­mät­tä jät­tä­mis­tä. Lai­min­lyön­nin va­ka­vuu­teen vai­kut­taa esi­mer­kik­si se, jos huk­ka­kau­ran voi­mak­kaas­ti saas­tut­ta­mal­le loh­kol­le on kyl­vet­ty kau­raa eikä riit­tä­viä tor­jun­ta­toi­mia voi­da teh­dä.

Ha­vain­to­pöy­tä­kir­jan liit­tees­sä lai­min­lyön­nin ku­vai­lus­sa tu­lee mai­ni­ta kas­vu­loh­kon tun­nus ja mis­sä koh­dis­sa ja kuin­ka laa­jas­ti huk­ka­kau­raa on ha­vait­tu (esi­mer­kik­si mer­kin­tä kart­taan).

Ei lai­min­lyön­tiä:

– Ti­lal­la ei ha­vai­ta huk­ka­kau­raa.
– Huk­ka­kau­raa to­de­taan muu­ta­mia yk­si­löi­tä, mut­ta vil­je­li­jä on to­dis­tet­ta­vas­ti (loh­ko­kir­jan­pito, tor­jun­ta-aine­kui­tit jne.) pyr­ki­nyt huo­leh­ti­maan huk­ka­kau­ran tor­jun­nas­ta, ja toi­men­pi­tei­tä voi­daan pi­tää riit­tä­vi­nä.
– Mi­kä­li val­von­ta teh­dään kit­ke­mis­ai­ka­na, voi työ olla vie­lä kes­ken. Ky­sees­sä ei ole lai­min­lyön­ti, jos kit­ke­mi­nen on jo aloi­tet­tu ja se voi­daan saa­da lop­puun ajois­sa (huk­ka­kau­ra ei ole al­ka­nut va­ris­ta, ala on mah­dol­lis­ta kit­keä jäl­jel­lä ole­vas­sa ajas­sa).

Var­hai­nen va­roi­tus:

– Huk­ka­kau­ra­saas­tun­ta on ta­pah­tu­nut vil­je­li­jäl­le en­na­koi­mat­to­ma­na yl­lä­tyk­se­nä eikä vil­je­li­jäl­lä ole vie­lä ol­lut mah­dol­li­suut­ta tor­jun­ta­toi­miin. Huk­ka­kau­ra­yk­si­löi­tä ta­va­taan ha­jal­laan esi­mer­kik­si tul­va-alu­eil­la (ve­den tuo­ma saas­tun­ta, esiin­ty­mät ojan tul­va­ra­jas­sa), lin­jo­jen alla (lin­tu­jen tuo­ma saas­tun­ta), eläin­ten kul­ku­rei­teil­lä (riis­ta­e­läin­ten tuo­ma saas­tun­ta) tai laa­jem­pa­na esiin­ty­mä­nä rah­ti­ko­nei­den, saas­tu­neen lan­nan, kom­pos­tin tms. ti­lan ulko­puo­lel­ta tul­leen maan­pa­ran­nus­ai­neen ai­heut­ta­ma­na.

Lai­min­lyön­ti, seu­raa­mus­pro­sent­ti 1:Huk­ka­kau­raa on yri­tet­ty tor­jua, mut­ta toi­men­pi­teet ovat ol­leet lii­an vä­häi­siä ja tor­jun­ta­toi­mia ei voi­da pi­tää huk­ka­kau­ra­lain mu­kai­si­na.

Lai­min­lyön­ti, seu­raa­mus­pro­sent­ti 3:Huk­ka­kau­raa ei ole yri­tet­ty tor­jua.

Lai­min­lyön­ti, seu­raa­mus­pro­sent­ti 5:Huk­ka­kau­raa to­de­taan laa­ja­na esiin­ty­mä­nä eikä sitä ole yri­tet­ty tor­jua.

Ta­hal­li­nen lai­min­lyön­ti:Huk­ka­kau­ra on tie­toi­ses­ti jä­tet­ty tor­ju­mat­ta; vil­je­li­jä ei ole nou­dat­ta­nut huk­ka­kau­ran tor­jun­ta­suun­ni­tel­maa tai -oh­jet­ta.

Pien­ta­reet
Ojien pien­ta­reil­la huk­ka­kau­ran ke­mi­al­li­nen pe­sä­ke­kä­sit­te­ly on sal­lit­tua. Saas­tun­nan laa­juu­teen näh­den tar­pee­ton ruis­kut­ta­mi­nen pien­ta­reil­la on kiel­let­ty. Ve­sis­tö­jen var­sil­la ole­vil­ta pien­ta­reil­ta huk­ka­kau­raa ei saa tor­jua ke­mi­al­li­ses­ti, vaan tor­jun­ta pi­tää teh­dä me­kaa­ni­ses­ti esi­mer­kik­si kit­ke­mäl­lä.

Laa­jen­nus­val­von­nat
Kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sen il­moit­ta­mat tai Evi­ran tar­kas­ta­jan kaut­ta tie­toon tul­leet huk­ka­kau­ra­e­siin­ty­mät vie­dään täy­den­tä­vien eh­to­jen ELY-kes­kuk­sen oman otan­nan hal­lin­nol­lis­ten val­von­to­jen ajol­le 6018. Hal­lin­nol­li­ses­ti tar­kas­tuk­sen voi suo­rit­taa kun­nan vi­ran­o­mai­sen tai Evi­ran tar­kas­ta­jien te­ke­män ra­por­tin ja ot­ta­mien ku­vien pe­rus­teel­la, jos niis­tä voi ar­vi­oi­da lai­min­lyön­nin va­ka­vuu­den, laa­juu­den ja kes­ton. Kai­kis­ta loh­kois­ta, jois­sa huk­ka­kau­raa voi esiin­tyä tu­lee olla valo­ku­via ja muu­ten­kin ti­lan­ne tu­lee olla hy­vin ku­vat­tu, jot­ta ar­vi­oin­nin ja seu­raa­mus­pro­sen­tin eh­dot­ta­mi­sen voi teh­dä riit­tä­vän luo­tet­ta­vas­ti. Ha­vain­to­pöy­tä­kir­ja ja lai­min­lyön­tien ar­vi­oin­ti­lo­ma­ke, jos­sa on eh­do­tet­tu seu­raa­mus­pro­sent­ti, lä­he­te­tään vil­je­li­jäl­le yh­des­sä kuu­le­mis­kir­jeen kans­sa. Jos laa­jen­nus­val­von­taa ei voi­da teh­dä hal­lin­nol­li­se­na, pi­tää ti­lal­le teh­dä tar­kas­tus­käyn­ti. Kaik­ki loh­kot, jois­sa huk­ka­kau­raa voi esiin­tyä tu­lee tar­kas­taa, jot­ta lai­min­lyön­nin ar­vi­oin­nin voi teh­dä luo­tet­ta­vas­ti.

Muu­ta val­von­taan liit­ty­vää
Tar­kas­tuk­sel­la voi­daan ti­lal­le jät­tää Evi­ran esi­te huk­ka­kau­ran tor­jun­nas­ta ”Estä huk­ka­kau­raa le­vi­ä­mäs­tä”, jon­ka voi tu­los­taa ne­tis­tä Evi­ran si­vuil­ta (www.evi­ra.fi -> Kas­vit ->Vil­je­ly ja tuo­tan­to -> Huk­ka­kau­ra, si­vun oi­ke­as­sa lai­das­sa link­ki esit­tee­seen)

Kos­ka tuki­val­von­nois­sa ei voi­da mää­rä­tä pois­ta­maan huk­ka­kau­ra­e­siin­ty­mää, on kaik­ki akuut­te­ja toi­men­pi­tei­tä vaa­ti­vat saas­tun­nat il­moi­tet­ta­va kun­taan lo­mak­keel­la 182 (saa­ta­va­na Ai­tas­ta) vä­lit­tö­mäs­ti. Kun­ta ryh­tyy tar­vit­ta­es­sa pak­ko­toi­miin. Lis­ta ti­lois­ta, joil­la on toi­men­pi­tei­tä vaa­ti­via saas­tun­to­ja, il­moi­te­taan myös Evi­raan.

Evi­ra il­moit­taa ELY-kes­kuk­sil­le ja kun­nil­le huk­ka­kau­ra­tor­jun­nan lai­min­lyön­neis­tä lo­mak­keel­la 182. Mi­kä­li ELY-kes­kus ei ehdi tar­kas­taa Evi­ras­ta tul­lei­ta lai­min­lyön­ti-il­moi­tuk­sia ajan­koh­ta­na, jol­loin huk­ka­kau­ra voi­daan to­de­ta, ti­lat on vie­tä­vä seu­raa­va­na vuon­na omal­le otan­nal­le.

Täy­den­tä­vien eh­to­jen val­von­nas­sa huk­ka­kau­ra­saas­tun­nat on valo­ku­vat­ta­va.

1.14 Kau­ka­si­an­jät­ti­put­ki, per­si­an­jät­ti­put­ki ja ar­me­ni­an­jät­ti­put­ki on tor­jut­tu maa­ta­lous­maal­la

Tar­kas­te­taan, onko ti­lan maa­ta­lous­maal­la kau­ka­si­an­jät­ti­put­kea, per­si­an­jät­ti­put­kea ja/tai ar­me­ni­an­jät­ti­put­kea ja onko em. kas­vien saas­tut­ta­mal­la loh­kol­la huo­leh­dit­tu sen tor­jun­nas­ta ke­mi­al­li­ses­ti, me­kaa­ni­ses­ti, kit­ke­mäl­lä tai muil­la toi­men­pi­teil­lä. Läh­tö­koh­ta­na on tar­kas­taa tor­jun­ta­toi­mien riit­tä­vyyt­tä loh­ko­muis­tiin­pa­nois­ta, vil­je­li­jän luo­tet­ta­van sel­vi­tyk­sen pe­rus­teel­la, tar­vit­ta­es­sa tor­jun­ta-ai­nei­den osto­kui­teis­ta jne. Lai­min­lyön­ti­nä pi­de­tään saas­tu­neel­la loh­kol­la tor­jun­ta­toi­men­pi­tei­den te­ke­mät­tä jät­tä­mis­tä.

Var­hai­nen va­roi­tus:
Maa­ta­lous­maal­la on yk­sit­täi­nen jät­ti­put­ki ja vil­je­li­jä ei ole tie­toi­nen esiin­ty­mäs­tä.

Lai­min­lyön­ti, seu­raa­mus­pro­sent­ti 1:
Jät­ti­put­kea on yri­tet­ty tor­jua, mut­ta toi­men­pi­teet ovat ol­leet lii­an vä­häi­siä. Esiin­ty­mä on vä­häi­nen.

Lai­min­lyön­ti, seu­raa­mus­pro­sent­ti 3:
Jät­ti­put­kea ei ole yri­tet­ty tor­jua. Esiin­ty­mä on vä­häi­nen-koh­ta­lai­nen.

Laimin­lyön­ti, seu­raa­mus­pro­sent­ti 5:
Jät­ti­put­kea to­de­taan laa­ja­na esiin­ty­mä­nä eikä sitä ole yri­tet­ty tor­jua.

Ta­hal­li­nen lai­min­lyön­ti:
Jät­ti­put­ki on tie­toi­ses­ti jä­tet­ty tor­ju­mat­ta.

1.15 Luon­non­suo­je­lu­lain 23 §:n mu­kaan suo­jel­lut luon­non­muis­to­mer­kit sekä 29 §:n mu­kaan suo­jel­lut puut ja puu­ryh­mät on säi­ly­tet­ty.

Tila­käyn­nil­lä tar­kas­te­taan, että luon­non­suo­je­lu­lain 23 §:n mu­kaan suo­jel­lut luon­non­muis­to­mer­kit sekä 29 §:n mu­kaan suo­jel­lut puut ja puu­ryh­mät on säi­ly­tet­ty eikä nii­tä ole va­hin­goi­tet­tu. Jos ti­lal­la on täy­den­tä­vien eh­to­jen mu­kai­nen mai­se­ma­piir­re, on sii­tä mer­kin­tä val­von­ta­kar­toil­la. Luon­non­suo­je­lu­lain 29 §:n mu­kai­sis­ta puis­ta ja puu­ryh­mis­tä on teh­ty Suo­mes­sa vain vä­hän suo­je­lu­pää­tök­siä. Val­von­ta koh­dis­tuu siis pää­osin suo­jel­tui­hin luon­non­muis­to­merk­kei­hin, joi­ta ovat puut, puu­ryh­mät, siir­to­loh­ka­reet tai muut vas­taa­vat luon­non­muo­dos­tu­mat, jot­ka on suo­jel­tu kau­neu­den, har­vi­nai­suu­den, mai­se­mal­li­sen mer­ki­tyk­sen, tie­teel­li­sen ar­von tai muun syyn pe­rus­teel­la. Suo­jel­lut luon­non­muis­to­mer­kit on yleen­sä mer­kit­ty myös maas­toon.

Tar­kas­te­taan myös, että mai­se­ma­piir­tees­tä on ole­mas­sa suo­je­lu­pää­tös. Vil­je­li­jä, jon­ka hal­lin­nas­sa ole­val­la loh­kol­la, sen pien­ta­reel­la tai pel­to­loh­ko­jen vä­li­sel­lä alu­eel­la mai­se­ma­piir­re si­jait­see, on il­moit­ta­nut mai­se­ma­piir­teen kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le lo­mak­keel­la 442. Lo­mak­keen liit­tee­nä on pi­tä­nyt toi­mit­taa koh­teen suo­je­lu­pää­tös. Suo­je­lu­pää­tös on tar­vit­ta­es­sa saa­ta­vil­la myös ELY-kes­kuk­sen ym­pä­ris­tö­vas­tuu­a­lu­een paik­ka­tie­to­kan­nas­ta tai kun­nan ym­pä­ris­tö­vi­ran­o­mai­sel­ta.

Pui­ta ei saa lei­ka­ta lin­tu­jen pe­si­mä­ai­ka­na.

Lai­min­lyön­nik­si mer­ki­tään ta­pauk­set, jois­sa vil­je­li­jä on va­hin­goit­ta­nut tai hä­vit­tä­nyt suo­jel­lun luon­non­muis­to­mer­kin. Pää­sään­töi­nen tuki­vä­hen­nys lai­min­lyön­ti­ta­pauk­sis­sa on 3 %. Ar­vi­oin­nis­sa on huo­mi­oi­ta­va lai­min­lyön­nin laa­juus, va­ka­vuus ja kes­to. Var­hais­ta va­roi­tus­ta ei voi­da käyt­tää.

Luon­non­muis­to­mer­kin va­hin­goit­ta­mi­ses­ta tai hä­vit­tä­mi­ses­tä on myös il­moi­tet­ta­va kun­nan ym­pä­ris­tö­vi­ran­o­mai­sel­le, kos­ka ky­sees­sä on luon­non­suo­je­lu­lain rik­ko­mus.

1.16 Muut huo­mi­ot

Koh­taan ”Muut huo­mi­ot” kir­ja­taan mah­dol­li­set muut täy­den­tä­vien eh­to­jen nou­dat­ta­mi­ses­sa ha­vai­tut lai­min­lyön­nit, joil­le ei ole omaa vaa­ti­mus­ta.

Vaa­ti­mus­ryh­mä 2. Nit­raat­ti­a­se­tuk­sen nou­dat­ta­mi­nen (VNA 1250/2014)

2.1 Lan­ta ja pak­kaa­mat­to­mat or­gaa­ni­set lan­noi­te­val­mis­teet on va­ras­toi­tu val­ti­o­neu­vos­ton ase­tuk­sen 1250/2014 5 §, 7 § ja 8 § mu­kai­ses­ti

Tar­kas­te­taan, että lan­nan va­ras­toin­ti­tila on tar­peek­si suu­ri 12 kk ai­ka­na ker­ty­neel­le lan­nal­le, lu­kuun ot­ta­mat­ta sa­ma­na lai­dun­kau­te­na eläin­ten lai­dun­nuk­sen yh­tey­des­sä lai­tu­mel­le jää­vää lan­taa. Nau­doil­la voi­daan huo­mi­oi­da enin­tään 4 kuu­kau­den lai­dun­nus­aika, lu­kuun ot­ta­mat­ta ym­pä­ri­vuo­ti­ses­ti ul­ko­na kas­va­tet­ta­via la­je­ja, ku­ten ylä­maan­kar­jaa. Näil­tä­kin kui­ten­kin vaa­di­taan lan­ta­la, sil­lä lan­ta on pois­tet­ta­va esi­mer­kik­si ruo­kin­ta- ja juot­to­pai­koil­ta ja jos lan­taa ei voi­da suo­raan hyö­dyn­tää lan­noit­tee­na, on se va­ras­toi­ta­va lan­ta­las­sa. Va­ras­toin­ti­ti­lan riit­tä­vyyt­tä ar­vi­oi­ta­es­sa voi­daan li­säk­si huo­mi­oi­da vil­je­li­jöi­den yh­tei­set lan­ta­lat ja pi­hat­to­jen kui­vi­ke­poh­jat. Jos eläi­met ovat yöt eläin­suo­jas­sa, huo­mi­oi­daan lai­dun­nus­a­jas­ta puo­let (esim. nau­doil­la max. 2 kuu­kaut­ta).

Lan­nan va­ras­toin­ti­ti­lan tar­ve las­ke­taan ase­tuk­sen 1250/2014 liit­tees­sä 1 esi­tet­ty­jen ohje­ti­la­vuuk­sien pe­rus­teel­la ti­loil­la, joi­den ym­pä­ris­tö- tai ra­ken­nus­lupa­ha­ke­mus on tul­lut vi­reil­le ai­kai­sin­taan 1.4.2015. Mui­den osal­ta so­vel­le­taan ase­tuk­sen 931/2000 liit­tees­sä 2 esi­tet­ty­jä ohje­ti­la­vuuk­sia.

Lan­nan ja pak­kaa­mat­to­mien or­gaa­nis­ten lan­noi­te­val­mis­tei­den va­ras­toin­ti­ti­lo­jen, lan­ta­kou­ru­jen ja mui­den lan­nan joh­ta­mi­seen tar­koi­tet­tu­jen ra­ken­tei­den on ol­ta­va vesi­tii­vii­tä. Lan­nan tai or­gaa­nis­ten lan­noi­te­val­mis­tei­den siir­ron tai kä­sit­te­lyn taik­ka va­ras­toin­ti­ti­lo­jen tyh­jen­nyk­sen ai­ka­na ei myös­kään saa ta­pah­tua vuo­to­ja. Kuor­maa­mi­nen on teh­tä­vä tii­vis­poh­jai­sel­la alus­tal­la (tii­vis alus­ta vaa­di­taan 1.1.2016 läh­tien).

Jos ti­lal­la syn­tyy va­ras­toi­ta­vaa kui­va­lan­taa vuo­des­sa alle 25 m3 tai jos ti­lal­la va­ras­toi­daan ker­ral­laan enin­tään 25 m3 kui­va­lan­taa, se voi­daan va­ras­toi­da tii­viil­lä siir­to­la­val­la tai muul­la vas­taa­val­la alus­tal­la, joka on joko ka­tok­ses­sa tai lan­ta on pei­tet­ty. Var­si­nais­ta lan­ta­laa ei täl­löin vaa­di­ta. Maa­poh­jai­nen ”lan­ta­la” ei ole hy­väk­syt­tä­vä.

Tar­kas­te­taan, että lan­ta-au­mo­ja ei ole si­joi­tet­tu tul­van­a­lai­sil­le alu­eil­le eikä poh­ja­vesi­a­lu­eil­le. Lan­nan kui­va-ale­pi­toi­suus on ol­ta­va vä­hin­tään 30 %. Lan­ta-au­mo­jen on ol­ta­va kan­ta­val­la pel­to­a­lu­eel­la tai lä­hel­lä pel­lon ylä­reu­naa, jos pel­to on kal­te­va. Au­man pi­tää si­jai­ta vä­hin­tään 100 m etäi­syy­del­lä ve­sis­tös­tä, val­ta­o­jas­ta tai ta­lous­vesi­kai­vos­ta ja vä­hin­tään 5 m etäi­syy­del­lä ojas­ta. Li­säk­si tar­kis­te­taan, että au­man poh­jal­le on le­vi­tet­ty vä­hin­tään 20 cm nes­tet­tä si­to­va ker­ros (esim. tur­vet­ta), se on pei­tet­ty ja ett­ei sii­tä ole va­lu­mia ym­pä­ris­töön. Va­ras­toin­ti au­mas­sa on kiel­let­ty 1.11.–31.1.

Var­hais­ta va­roi­tus­ta voi­daan käyt­tää, jos lai­min­lyön­ti to­de­taan vä­häi­sek­si.

Laa­jen­nus­val­von­ta voi­daan suo­rit­taa hal­lin­nol­li­ses­ti sa­moil­la peri­aat­teil­la kuin mitä vaa­ti­muk­sen 1.13 (huk­ka­kau­ra) koh­dal­la on ker­rot­tu.

Esi­merk­ki 13:

A) Vil­je­li­jä on pe­rus­ta­nut ke­vääl­lä lan­ta-au­man työ­tek­ni­sis­tä syis­tä. Au­maa ei ole pe­rus­tet­tu oi­kein (ei poh­jaa, ei pei­tet­ty).
a. Lan­nan mää­rä on 150 m3. Au­mas­ta ei ole ha­vait­tu va­lu­mia, eikä lä­hel­lä ole ojia tai ve­sis­tö­jä. Lai­min­lyön­ti koh­dis­tuu vain ky­sei­seen loh­koon ja se on kor­jat­ta­vis­sa le­vit­tä­mäl­lä lan­ta-auma pel­toon syys­muok­kauk­sen yh­tey­des­sä. Lai­min­lyön­nin ar­vi­oin­ti: laa­juus 0, va­ka­vuus 1, kes­to 1 -> koko­nais­ar­vio 1 %
b. Lan­nan mää­rä on 230 m3. Au­mas­ta lä­him­pään val­ta­o­jaan on mat­kaa 150 m ja ve­sis­töön 200 m ja sii­tä on ai­heu­tu­nut jon­kin ver­ran va­lu­mia ym­pä­ris­töön. Lai­min­lyön­ti koh­dis­tuu vain ky­sei­seen loh­koon ja se on kor­jat­ta­vis­sa le­vit­tä­mäl­lä lan­ta-auma pel­toon syys­muok­kauk­sen yh­tey­des­sä. Lai­min­lyön­nin ar­vi­oin­ti: laa­juus 1, va­ka­vuus 3, kes­to 1 -> koko­nais­ar­vio 3 %.

B) Ti­lan lan­ta­la on lii­an pie­ni eläin­mää­rään näh­den.
a. Lan­ta­las­ta ha­vait­tiin tar­kas­tus­het­kel­lä tu­le­van vä­häi­siä va­lu­mia ym­pä­ris­töön. Alue ei ole poh­ja­vesi­a­lu­et­ta, eikä lä­hel­lä ole ojia tai ve­sis­tö­jä. Ti­lal­la on 20 nau­taa. Lai­min­lyön­nin vai­ku­tus ulot­tuu lähi­ym­pä­ris­töön ja se on kor­jat­ta­vis­sa pe­rus­kor­jaa­mal­la van­ha lan­ta­la tai ra­ken­ta­mal­la uusi. Lai­min­lyön­nin ar­vi­oin­ti: laa­juus 3, va­ka­vuus 3, kes­to 3 -> koko­nais­ar­vio 3 %
b. Na­ve­tan ta­ka­na si­jait­se­van avo­nai­sen lie­te­säi­li­ön va­ras­toin­ti­ti­la­vuus ei ole riit­tä­vä lyp­sy­leh­mien 12 kk liet­teen, mai­to­huo­neen pesu­ve­sien ja nuor­kar­jan virt­san va­ras­toin­tiin. Li­säk­si ti­lan kui­va­lan­ta­la on maa­poh­jai­nen ja sii­tä pää­see va­lu­mia ym­pä­ris­töön. Lä­his­töl­lä, noin 50 m pääs­sä si­jait­see val­ta­oja. Lai­min­lyön­nin vai­ku­tus saat­taa koh­dis­tua ti­lan ulko­puo­li­sil­le alu­eil­le, mut­ta se voi­daan kor­ja­ta li­sää­mäl­lä lie­te­säi­li­ö­ti­la­vuut­ta ja ra­ken­ta­mal­la uusi kui­va­lan­ta­la. Lai­min­lyön­nin ar­vi­oin­ti: laa­juus 5, va­ka­vuus 5, kes­to 3 -> koko­nais­ar­vio 5 %

C) Ti­lal­la ei ole lan­ta­laa. Lan­ta va­ras­toi­daan maa­poh­jal­la. Tila ei si­jait­se poh­ja­vesi­a­lu­eel­la.
a. Lam­pai­ta on 27 kpl. Va­lu­mia ei ole ha­vait­tu, eikä lä­hel­lä ei ole ojia tai ve­sis­tö­jä. Lai­min­lyön­nin vai­ku­tus koh­dis­tuu ky­sei­seen ti­laan. Lai­min­lyön­ti on kor­jat­ta­vis­sa ra­ken­ta­mal­la riit­tä­vän ti­la­va lan­ta­la. Lai­min­lyön­nin ar­vi­oin­ti: laa­juus 3, va­ka­vuus 3, kes­to 3 -> koko­nais­ar­vio 3 %
b. Ti­lal­la on nau­to­ja 10 kpl ja he­vo­sia 3 kpl. Lä­his­töl­lä on val­ta­oja, jo­hon pää­see va­lu­mia lan­nan va­ras­toin­ti­a­lu­eel­ta. Lai­min­lyön­nin vai­ku­tus ulot­tuu lähi­ym­pä­ris­töön. Lai­min­lyön­nin ar­vi­oin­ti: laa­juus 5, va­ka­vuus 5, kes­to 5 -> koko­nais­ar­vio 5 %
c. Ti­lal­la on nau­to­ja 20 kpl ja he­vo­sia 5 kpl. Lä­his­töl­lä on val­ta­oja, joka las­kee lä­hei­seen ve­sis­töön. Va­lu­mat ym­pä­ris­töön ovat suu­ria ja pit­kä­ai­kai­sia. Ym­pä­ris­tö­vi­ran­o­mai­nen on ar­vi­oi­nut lai­min­lyön­nin tör­ke­äk­si puo­li vuot­ta ai­kai­sem­min teh­dys­sä tar­kas­tuk­ses­sa. Lai­min­lyön­nin ar­vi­oin­ti: ta­hal­li­nen lai­min­lyön­ti. Pää­sään­töi­nen seu­raa­mus on 20 %, mut­ta lai­min­lyön­nin ar­vi­oin­nis­ta riip­pu­en seu­raa­mus voi olla jo­tain 15–100 % vä­lil­tä.

D) Lan­nan ja or­gaa­nis­ten lan­noi­te­val­mis­tei­den va­ras­toin­nis­ta on pääs­tö­jä ym­pä­ris­töön, vaik­ka ti­la­vuus­vaa­ti­muk­set täyt­ty­vät
a. Ti­lal­la on lan­ta­la, jos­sa on be­to­ni­poh­ja ja 50 cm be­to­ni­sei­nä­mät. Lan­ta­las­sa ei ole ajo­luis­kaa ja be­to­ni­sei­nä­män pääl­le on ra­ken­net­tu met­rin kor­ke­at sei­nät lau­das­ta (”lau­ta-aita”). Lan­taa on va­lu­nut ym­pä­ris­töön lan­ta­lan toi­sel­ta si­vul­ta sekä etu­o­sas­ta. Lä­his­töl­lä ei ole val­ta­ojia eikä ve­sis­tö­jä. Lai­min­lyön­nin vai­ku­tus ulot­tuu ky­sei­seen ti­laan. Lai­min­lyön­ti on kor­jat­ta­vis­sa ra­ken­ta­mal­la vesi­tii­viit sei­nät ja ajo­luis­ka lan­ta­laan. Lai­min­lyön­nin ar­vi­oin­ti: laa­juus 3, va­ka­vuus 3, kes­to 3 -> koko­nais­ar­vio 3 %
b. Lan­ta­lan tyh­jen­nyk­ses­tä ei ole huo­leh­dit­tu ajal­laan. Lä­his­töl­lä ei ole val­ta­ojia eikä ve­sis­tö­jä. Lai­min­lyön­nin vai­ku­tus koh­dis­tuu ky­sei­seen ti­laan ja se voi­daan kor­ja­ta tyh­jen­tä­mäl­lä lan­ta­la riit­tä­vän ajois­sa. Lai­min­lyön­nin ar­vi­oin­ti: laa­juus 1, va­ka­vuus 3, kes­to 1 -> koko­nais­ar­vio 3 %

2.2 Py­sy­vis­tä ruo­kin­ta- ja juot­to­pai­koil­ta tai ja­loit­te­lu­a­lu­ei­ta ei ole va­lu­mia.

Tar­kis­te­taan, että py­sy­vät ruo­kin­ta- ja juot­to­pai­kat ovat ka­tet­tu­ja ja tii­vis­poh­jai­sia ja että niil­le ker­ty­nyt lan­ta on pois­tet­tu riit­tä­vän usein. Toi­min­nal­li­ses­ti eläin­suo­jan yh­tey­des­sä ole­vien ulko­tar­ho­jen ja ja­loit­te­lu­a­lu­ei­den py­sy­viä ruo­kin­ta- ja juot­to­paik­ko­ja ei tar­vit­se kui­ten­kaan kat­taa.

Tii­vis­poh­jai­sel­la tar­koi­te­taan tii­vey­del­tään vä­hin­tään as­falt­tia vas­taa­vaa eh­jää pin­taa, mut­ta tii­vis ker­ros voi si­jai­ta myös pin­ta­osaa sy­vem­mäl­lä. Py­sy­väl­lä ruo­kin­ta- ja juot­to­pai­kal­la tar­koi­te­taan ulko­tar­hois­sa ja lai­tu­mil­la si­jait­se­via ruo­kin­ta- ja juot­to­paik­ko­ja, joil­la eläi­miä ruo­ki­taan sään­nöl­li­ses­ti ja joi­den si­joi­tus­paik­ka ei lai­dun­kau­den ai­ka­na muu­tu. Vaa­ti­mus on voi­mas­sa 1.1.2016 läh­tien.

2015 tar­kas­te­taan, että ja­loit­te­lu­tar­hois­ta tai koti­e­läin­suo­jis­ta ei ole nä­ky­viä va­lu­mia pin­ta- tai poh­ja­ve­siin. Vä­lit­tö­mäs­ti eläin­suo­jan yh­tey­des­sä ole­vien ja­loit­te­lu­a­lu­ei­den va­lu­ma­ve­det on ke­rät­ty tal­teen ja va­ras­toi­tu vesi­tii­viis­sä säi­li­öis­sä.

Var­hais­ta va­roi­tus­ta voi­daan käyt­tää, jos lai­min­lyön­ti to­de­taan vä­häi­sek­si.

Esi­merk­ki 14:

Ti­lal­la kas­va­te­taan ylä­maan­kar­jaa ul­ko­na ym­pä­ri­vuo­ti­ses­ti. Yh­del­lä lai­tu­mis­ta on ka­tet­tu py­sy­vä ruo­kin­ta- ja juot­to­paik­ka, jos­sa ei kui­ten­kaan ole vesi­tii­vis­tä poh­jaa (alue on maa­poh­jai­nen). Lan­taa pois­te­taan alu­eel­ta, mut­ta osa lan­nas­ta jää maa­han ja si­ten sii­tä ai­heu­tuu pääs­tö­jä ym­pä­ris­töön. Lai­min­lyön­nin ar­vi­oin­ti: laa­juus 3, va­ka­vuus 3, kes­to 3 -> koko­nais­ar­vio 3 % (2015 ei tule vie­lä seu­raa­mus­ta)

Esi­merk­ki 15:

Ja­loit­te­lu­tar­has­ta on ha­vait­tu va­lu­mia val­ta­o­jaan, joka las­kee lä­hei­seen lam­peen. Ym­pä­ris­tö­vi­ran­o­mai­nen on lau­sun­nos­saan ar­vi­oi­nut lai­min­lyön­nin mer­kit­tä­väk­si. Lai­min­lyön­ti on kor­jat­ta­vis­sa kiin­nit­tä­mäl­lä enem­män huo­mi­o­ta ja­loit­te­lu­tar­han ra­ken­tei­siin ja kui­vit­ta­mi­seen. Lai­min­lyön­ti koh­dis­tuu ky­sei­seen ti­laan ja sen lähi­ym­pä­ris­töön. Lai­min­lyön­nin ar­vi­oin­ti: laa­juus 3, va­ka­vuus 5, kes­to 3 -> koko­nais­ar­vio 5 %

2.3 Säi­lö­re­hun val­mis­tuk­ses­sa syn­ty­vä pu­ris­te­nes­te on otet­tu tal­teen ja kä­si­tel­ty asi­an­mu­kai­ses­ti.

Tar­kas­te­taan val­von­nan yh­tey­des­sä, että säi­lö­re­hun pu­ris­te­nes­tet­tä on kä­si­tel­ty asi­an­mu­kai­ses­ti (nes­te otet­tu tal­teen ja es­tet­ty va­lu­mat) ja että säi­lö­rehu­paa­leis­ta ei pää­se va­lu­maan pu­ris­te­nes­tet­tä ym­pä­ris­töön.

Var­hais­ta va­roi­tus­ta voi­daan käyt­tää, jos lai­min­lyön­ti to­de­taan vä­häi­sek­si.

Esi­merk­ki 16:

A. Tar­kas­tus­käyn­nil­lä on ha­vait­tu van­has­ta säi­lö­rehu­au­mas­ta pu­ris­te­nes­te­va­lu­mia. Kas­vus­to on kuol­lut ym­pä­ril­tä. Lä­his­töl­lä ei ole val­ta­ojia ja ve­sis­tö­jä. Lai­min­lyön­nin vai­ku­tus koh­dis­tuu ky­sei­seen ti­laan ja ulot­tuu seu­raa­vaan kas­vu­kau­teen. Lai­min­lyön­ti on kor­jat­ta­vis­sa aja­mal­la säi­lö­rehu­auma pois. Lai­min­lyön­nin ar­vi­oin­ti: laa­juus 1, va­ka­vuus 1, kes­to 1 -> koko­nais­ar­vio 1 %

B. Tar­kas­tus­käyn­nil­lä ha­vai­taan va­lu­mia säi­lö­rehu­au­mas­ta. Auma on teh­ty na­ve­tan lä­het­ty­vil­le as­fal­til­le ja sii­nä on reu­nat be­to­nis­ta, mut­ta pu­ris­te­nes­te­kai­vo on täyt­ty­nyt ja va­lu­mia on tul­lut ym­pä­ris­töön. Auma si­jait­see ai­van joen var­res­sa, jos­sa kas­vus­to on kel­las­tu­nut. Lai­min­lyön­nin vai­ku­tus koh­dis­tuu lähi­ym­pä­ris­töön. Lai­min­lyön­ti on kor­jat­ta­vis­sa huo­leh­ti­mal­la pu­ris­te­nes­te­kai­von tyh­jen­nyk­sis­tä ajois­sa. Lai­min­lyön­nin ar­vi­oin­ti: laa­juus 3, va­ka­vuus 5, kes­to 3 -> koko­nais­ar­vio 5 %

2.4 Lan­noit­tei­ta on käy­tet­ty ase­tuk­sen 1250/2014 10 § ja 11 § mu­kai­ses­ti

Ti­lal­la tar­kas­te­taan, että lan­noit­teet on le­vi­tet­ty si­ten, ett­ei niis­tä ai­heu­du va­lu­mia ve­siin eikä poh­ja­maan tii­vis­ty­mi­sen vaa­raa. Pel­to­loh­kon osil­la, joi­den kal­te­vuus on vä­hin­tään 15 %, lie­te­lan­nan, virt­san ja nes­te­mäis­ten or­gaa­nis­ten lan­noi­te­val­mis­tei­den le­vit­tä­mi­nen muul­la ta­voin kuin si­joit­ta­mal­la on aina kiel­let­ty. Kal­te­vil­le pel­to­loh­kon osil­le le­vi­tet­tä­vät muut lan­nat ja or­gaa­ni­set lan­noi­te­val­mis­teet on muo­kat­ta­va maa­han kah­den­tois­ta tun­nin si­säl­lä le­vi­tyk­ses­tä. Tuki­so­vel­luk­sen kart­ta­o­si­os­sa on taso 15 % kal­te­vuuk­sis­ta.

Tar­kas­te­taan, ett­ei lan­noit­tei­ta ole le­vi­tet­ty lumi­peit­tei­seen, rou­taan­tu­nee­seen tai ve­den kyl­läs­tä­mään maa­han. Lan­taa tai or­gaa­ni­sia lan­noi­te­val­mis­tei­ta ei saa le­vit­tää 1.11.–31.3 vä­li­se­nä ai­ka­na. Kas­vi­peit­tei­se­nä tal­ven yli pi­det­tä­vil­le pel­to­loh­koil­le lan­taa ja or­gaa­nis­ta lan­noi­te­val­mis­tet­ta saa 15.9. eteen­päin le­vit­tää vain si­joit­ta­mal­la, ell­ei ky­sees­sä ole syk­syl­lä kyl­vet­tä­vän kas­vin kyl­vöä edel­tä­vä lan­nan le­vi­tys. Pel­lon pin­taan le­vi­tet­ty lan­ta ja or­gaa­ni­set lan­noi­te­val­mis­teet on muo­kat­ta­va maa­han vuo­ro­kau­den si­säl­lä le­vi­tyk­ses­tä, lu­kuun ot­ta­mat­ta le­vi­tys­tä kas­vus­toon let­ku­le­vit­ti­mel­lä tai haja­le­vi­tyk­se­nä.

Tar­kas­te­taan loh­ko­muis­tiin­pa­nois­ta, että lan­noi­tuk­ses­sa on huo­mi­oi­tu kes­ki­mää­räi­nen sato­taso, vil­je­ly­vyö­hy­ke, kas­vin­vuo­ro­tus ja maa­laji. Tuo­tan­to­e­läin­ten lan­nas­sa ja lan­taa si­säl­tä­vis­sä or­gaa­ni­sis­sa lan­noi­te­val­mis­teis­sa le­vi­tet­tä­vän koko­nais­ty­pen mää­rä ei saa ylit­tää 170 kg koko­nais­typ­peä/ha/vuo­si. Liu­koi­sen ty­pen vuo­tui­set enim­mäis­mää­rät (kg/ha) eri kas­veil­le on esi­tet­ty ase­tuk­sen 1250/2014 11 §:ssä. Jos liu­koi­sen ty­pen lan­noi­tus­mää­rä ylit­tää 150 kg/ha vuo­des­sa, tar­kis­te­taan, että lan­noi­tus on teh­ty vä­hin­tään kah­des­sa eräs­sä ja le­vit­tä­mi­sen vä­li­nen aika on vä­hin­tään 2 viik­koa. Tuo­tan­to­e­läin­ten lan­nas­sa ja or­gaa­ni­sis­sa lan­noi­te­val­mis­teis­sa le­vi­tet­tä­vän liu­koi­sen ty­pen mää­rä saa 1.9. al­ka­en olla enin­tään 35 kg/ha. Syk­syl­lä le­vi­tet­ty liu­koi­nen typ­pi huo­mi­oi­daan ko­ko­nai­suu­des­saan osa­na seu­raa­van vil­je­ly­kas­vin lan­noi­tus­ta. Lan­noi­tus­mää­rät las­ke­taan tal­vi­ai­kai­sen asia­kir­ja­val­von­nan yh­tey­des­sä.

Var­hais­ta va­roi­tus­ta voi­daan käyt­tää, jos lai­min­lyön­ti to­de­taan vä­häi­sek­si, lu­kuun ot­ta­mat­ta lai­min­lyön­tiä, joka ai­heu­tuu sii­tä, että lan­taa tai or­gaa­ni­sia lan­noi­te­val­mis­tei­ta on le­vi­tet­ty 1.11.–31.3 vä­li­se­nä ai­ka­na.

Esi­merk­ki 17:

A) 50 ha ti­lal­la on käy­tet­ty lan­taa lan­noit­tee­na 25 ha alal­la. Kol­mel­le loh­kol­le, joi­den pin­ta-ala on yh­teen­sä 5 ha, on le­vi­tet­ty koko­nais­typ­peä lan­nas­sa 200 kg/ha. Lai­min­lyön­nin ar­vi­oin­ti: laa­juus 3, va­ka­vuus 3, jat­ku­vuus 1 -> koko­nais­ar­vio 3 %

B) 50 ha ti­lal­la on käy­tet­ty lan­taa lan­noit­tee­na 25 ha alal­la. Kuu­del­le loh­kol­le, joi­den pin­ta-ala on yh­teen­sä 15 ha, on le­vi­tet­ty koko­nais­typ­peä lan­nas­sa 200 kg/ha. Lai­min­lyön­nin ar­vi­oin­ti: laa­juus 5, va­ka­vuus 5, jat­ku­vuus 1 -> koko­nais­ar­vio 5 %

C) 50 ha ti­lal­la on käy­tet­ty lan­taa lan­noit­tee­na 25 ha alal­la. Yh­del­le 0,5 ha loh­kol­le on le­vi­tet­ty koko­nais­typ­peä lan­nas­sa 180 kg/ha. Lai­min­lyön­nin ar­vi­oin­ti: laa­juus 0, va­ka­vuus 0, jat­ku­vuus 0 -> var­hai­nen va­roi­tus

D) 50 ha ti­lal­la on käy­tet­ty lan­taa lan­noit­tee­na 25 ha alal­la. Kun­nan ym­pä­ris­tö­vi­ran­o­mai­nen on käy­nyt ti­lal­la ja to­den­nut, että kol­mel­le loh­kol­le, joi­den pin­ta-ala on yh­teen­sä 5 ha, lan­taa on le­vi­tet­ty jou­lu­kuus­sa lumi­peit­teen pääl­le. Lai­min­lyön­nin ar­vi­oin­ti: ta­hal­li­nen lai­min­lyön­ti. Pää­sään­töi­nen seu­raa­mus on 20 %, mut­ta lai­min­lyön­nin ar­vi­oin­nis­ta riip­pu­en seu­raa­mus voi olla jo­tain 15–100 % vä­lil­tä.

2.5 Kai­kis­ta lan­ta­la­jeis­ta, joi­ta syn­tyy yli 25 m³ vuo­des­sa, on voi­mas­sa­o­le­va lan­ta-ana­lyy­si

Tar­kas­te­taan, että kai­kis­ta lan­ta­la­jeis­ta, joi­ta ti­lal­la syn­tyy vuo­den ai­ka­na yli 25 m³, on voi­mas­sa ole­va lan­ta-ana­lyy­si. Lan­ta-ana­lyy­sin tu­lee olla tar­kas­tus­het­kel­lä voi­mas­sa.

Ana­lyy­sis­sä on ol­ta­va mää­ri­tet­ty­nä lan­nan si­säl­tä­mä liu­koi­nen typ­pi, koko­nais­typ­pi ja koko­nais­fos­fo­ri, jos lan­ta-ana­lyy­si on teh­ty 1.4.2015 tai sen jäl­keen. Jos lan­ta-ana­lyy­si on teh­ty en­nen 1.4.2015, sii­nä on ol­ta­va mää­ri­tet­ty­nä lan­nan si­säl­tä­mä koko­nais­typ­pi ja liu­koi­nen typ­pi.

Jos lan­ta-ana­lyy­si puut­tuu tai se on van­hen­tu­nut, mer­ki­tään lai­min­lyön­ti pöy­tä­kir­jaan. Pää­sään­töi­nen seu­raa­mus on 3 %. Jos ana­lyy­si on van­hen­tu­nut kor­kein­taan yh­den vuo­den, voi­daan an­taa 1 % seu­raa­mus.

Var­hais­ta va­roi­tus­ta ei voi käyt­tää.

Esi­merk­ki 18:

A) Ti­lal­la oli lan­ta-ana­lyy­si van­hen­tu­nut ke­vääl­lä. Lai­min­lyön­nin vai­ku­tus kos­kee ky­seis­tä ti­laa ja on kor­jat­ta­vis­sa ot­ta­mal­la uusi näy­te. Lai­min­lyön­nin ar­vi­oin­ti: laa­juus 1, va­ka­vuus 1, kes­to 1 -> koko­nais­ar­vio 1 %

B) Ti­lal­la ei ole lain­kaan lan­ta-ana­lyy­sia, vaik­ka lan­taa syn­tyy vuo­des­sa yli 100 m3. Lai­min­lyön­nin ar­vi­oin­ti: laa­juus 1, va­ka­vuus 3, kes­to 1 -> koko­nais­ar­vio 3 %

2.7 Muut huo­mi­ot.

Vaa­ti­mus­ryh­mä 3. Lin­tu­di­rek­tii­vin nou­dat­ta­mi­nen (VNA 7/2015)

Lin­tu­di­rek­tii­vin nou­dat­ta­mi­nen tar­kas­te­taan kai­kil­ta Ma­vin täy­den­tä­vien eh­to­jen otan­nois­sa ole­vil­ta ti­loil­ta, joil­la on val­ti­o­neu­vos­ton hy­väk­sy­mään luon­non­suo­je­lu­oh­jel­maan kuu­lu­via alu­ei­ta, luon­non­suo­je­lu­lain 1096/1996 24 § mu­kai­sia suo­je­lu­a­lu­ei­ta, 25 § mu­kai­sia rau­hoi­tet­tu­ja alu­ei­ta tai 47 § mu­kai­sia eri­tyi­ses­ti suo­jel­ta­vien lin­tu­la­jien esiin­ty­mis­paik­ko­ja (vaa­ti­muk­set 3.1–3.3 ja 3.6). Jos ti­lal­la on Na­tu­ra-alu­et­ta, kos­ke­vat sitä vaa­ti­muk­set 3.1–3.6. Jos ti­lal­la ei ole em. alu­ei­ta, mer­ki­tään pöy­tä­kir­jaan ras­ti koh­tiin Ei kos­ke ti­laa. Val­von­ta­kart­to­jen Na­tu­ra-ra­jauk­set tu­lee tar­kas­taa en­nen ti­lal­le me­noa. Suo­je­lu­a­lu­eet ovat yleen­sä mer­kit­ty­nä maas­toon. Kai­kis­ta lin­tu­di­rek­tii­vin lai­min­lyön­neis­tä il­moi­te­taan ELY-kes­kuk­sen ym­pä­ris­tö ja luon­non­va­rat -vas­tuu­a­lu­eel­le.

3.1 Val­ti­o­neu­vos­ton hy­väk­sy­mään luon­non­suo­je­lu­oh­jel­maan kuu­lu­val­la ti­lan maa­ta­lous­maal­la ei ole suo­ri­tet­tu toi­men­pi­det­tä, joka vaa­ran­taa alu­een suo­je­lun tar­koi­tuk­sen.

Suo­mes­sa on kuu­si val­ta­kun­nal­lis­ta luon­non­suo­je­lu­oh­jel­maa (soi­den, lin­tu­ve­sien, har­ju­jen, leh­to­jen, ran­to­jen ja van­ho­jen met­sien suo­je­lu­oh­jel­mat). Uu­sia suo­je­lu­a­lu­ei­ta pe­rus­te­taan luon­non­suo­je­lu­oh­jel­mien poh­jal­ta.

Ti­lal­la tar­kis­te­taan, mi­kä­li sil­lä on val­ti­o­neu­vos­ton hy­väk­sy­mään luon­non­suo­je­lu­oh­jel­maan kuu­lu­via alu­ei­ta ti­lan maa­ta­lous­maal­la, että alu­eel­la on nou­da­tet­tu toi­men­pide­ra­joi­tuk­sia eikä alu­een suo­je­lun tar­koi­tus­ta ole vaa­ran­net­tu.

Pää­sään­töi­nen tuki­vä­hen­nys lai­min­lyön­ti­ta­pauk­sis­sa on 3 %. Ar­vi­oin­nis­sa on huo­mi­oi­ta­va lai­min­lyön­nin laa­juus, va­ka­vuus ja kes­to. Var­hais­ta va­roi­tus­ta ei voi käyt­tää.

3.2 Luon­non­suo­je­lu­lain 1096/1996 24 § mu­kai­sen suo­je­lu­a­lu­een tai 25 § mu­kai­sen alu­een rau­hoi­tus­mää­räyk­siä on nou­da­tet­tu.

Ti­lal­la tar­kas­te­taan, mi­kä­li sil­lä on pe­rus­tet­tu­ja luon­non­suo­je­lu­a­lu­ei­ta tai mää­rä­ai­kai­ses­ti rau­hoi­tet­tu­ja alu­ei­ta maa­ta­lous­maal­la, että alu­ei­den rau­hoi­tus­mää­räyk­siä on nou­da­tet­tu eikä suo­jel­tua tai rau­hoi­tet­tua alu­et­ta ole mer­kit­tä­väs­ti hei­ken­net­ty.

Pää­sään­töi­nen tuki­vä­hen­nys lai­min­lyön­ti­ta­pauk­sis­sa on 3 %. Ar­vi­oin­nis­sa on huo­mi­oi­ta­va lai­min­lyön­nin laa­juus, va­ka­vuus ja kes­to. Var­hais­ta va­roi­tus­ta ei voi käyt­tää.

3.3 Mui­ta eri­tyi­ses­ti suo­jel­ta­vien lin­tu­la­jien kan­nal­ta tär­kei­tä esiin­ty­mis­paik­ko­ja ei ole mer­kit­tä­väs­ti hei­ken­net­ty.

Ti­lal­la tar­kas­te­taan, mi­kä­li sil­lä on luon­non­suo­je­lu­lain 1096/1996 47 § mu­kai­sia eri­tyi­ses­ti suo­jel­ta­vien lin­tu­la­jien kan­nal­ta tär­kei­tä esiin­ty­mis­paik­ko­ja, ett­ei alu­ei­ta ole mer­kit­tä­väs­ti hei­ken­net­ty.

Pää­sään­töi­nen tuki­vä­hen­nys lai­min­lyön­ti­ta­pauk­sis­sa on 3 %. Ar­vi­oin­nis­sa on huo­mi­oi­ta­va lai­min­lyön­nin laa­juus, va­ka­vuus ja kes­to. Var­hais­ta va­roi­tus­ta ei voi käyt­tää.

3.4 Na­tu­ra 2000 -ver­kos­toon va­lin­nan pe­rus­tee­na ole­via lin­tu­la­je­ja tai nii­den elin­ym­pä­ris­tö­jä ei ole mer­kit­tä­väs­ti hei­ken­net­ty.

Tar­kis­te­taan, ett­ei Na­tu­ra-alu­een suo­je­lun pe­rus­tee­na ole­via lin­tu­la­je­ja tai nii­den elin­ym­pä­ris­tö­jä ole mer­kit­tä­väs­ti hei­ken­net­ty.

Pää­sään­töi­nen tuki­vä­hen­nys lai­min­lyön­ti­ta­pauk­sis­sa on 3 %. Ar­vi­oin­nis­sa on huo­mi­oi­ta­va lai­min­lyön­nin laa­juus, va­ka­vuus ja kes­to. Var­hais­ta va­roi­tus­ta ei voi käyt­tää.

3.5 Toi­men­pi­teis­tä, jot­ka saat­ta­vat mer­kit­tä­väs­ti hei­ken­tä­vää Na­tu­ra 2000 –ver­kos­toon kuu­lu­van alu­een suo­je­lun pe­rus­tee­na ole­via luon­non­ar­vo­ja, on teh­ty il­moi­tus ELY-kes­kuk­sel­le.

Jos ti­lan maa­ta­lous­maal­la si­jait­se­val­la Na­tu­ra-alu­eel­la on teh­ty toi­men­pi­tei­tä, jot­ka saat­ta­vat mer­kit­tä­väs­ti hei­ken­tää alu­een luon­non­ar­vo­ja, tar­kis­te­taan että toi­men­pi­tees­tä on il­moi­tet­tu vä­hin­tään 30 vrk en­nen toi­men­pi­tee­seen ryh­ty­mis­tä ELY-kes­kuk­sel­le.

Jos ELY-kes­kus on kiel­tä­nyt toi­men­pi­tee­seen ryh­ty­mi­sen tai ra­joit­ta­nut sitä, tar­kis­te­taan että kiel­toa tai ra­joi­tuk­sia on nou­da­tet­tu.

Pää­sään­töi­nen tuki­vä­hen­nys lai­min­lyön­ti­ta­pauk­sis­sa on 3 %. Ar­vi­oin­nis­sa on huo­mi­oi­ta­va lai­min­lyön­nin laa­juus, va­ka­vuus ja kes­to. Var­hais­ta va­roi­tus­ta ei voi käyt­tää.

3.6 Muut huo­mi­ot.

Vaa­ti­mus­ryh­mä 4. Luon­to­di­rek­tii­vin nou­dat­ta­mi­nen (VNA 7/2015)

Val­von­ta koh­dis­tuu Na­tu­ra-alu­eil­la ole­viin val­ti­o­neu­vos­ton hy­väk­sy­mään luon­non­suo­je­lu­oh­jel­maan kuu­lu­viin alu­ei­siin, luon­non­suo­je­lu­lain 1096/1996 24 § ja 25 § mu­kai­siin alu­ei­siin, luon­to­tyyp­pei­hin tai la­jei­hin (luon­to­di­rek­tii­vin liit­teet I ja II). Mavi toi­mit­taa ELY-kes­kuk­sil­le tie­don ti­loil­la esiin­ty­vis­tä luon­to­di­rek­tii­vin liit­tei­den I ja II luon­to­tyy­peis­tä tai la­jeis­ta. Val­von­ta­kart­to­jen Na­tu­ra-ra­jauk­set tu­lee tar­kas­taa en­nen ti­lal­le me­noa. Kai­kis­ta luon­to­di­rek­tii­vin lai­min­lyön­neis­tä il­moi­te­taan ELY-kes­kuk­sen ym­pä­ris­tö ja luon­non­va­rat -vas­tuu­a­lu­eel­le.

4.1 Val­ti­o­neu­vos­ton hy­väk­sy­mään luon­non­suo­je­lu­oh­jel­maan kuu­lu­val­la ti­lan maa­ta­lous­maal­la ei ole suo­ri­tet­tu toi­men­pi­det­tä, joka vaa­ran­taa alu­een suo­je­lun tar­koi­tuk­sen.

Ti­lal­la tar­kis­te­taan, mi­kä­li sil­lä on val­ti­o­neu­vos­ton hy­väk­sy­mään luon­non­suo­je­lu­oh­jel­maan kuu­lu­via Na­tu­ra-alu­ei­ta ti­lan maa­ta­lous­maal­la, että alu­eel­la on nou­da­tet­tu toi­men­pide­ra­joi­tuk­sia eikä alu­een suo­je­lun tar­koi­tus­ta ole vaa­ran­net­tu.

Pää­sään­töi­nen tuki­vä­hen­nys lai­min­lyön­ti­ta­pauk­sis­sa on 3 %. Ar­vi­oin­nis­sa on huo­mi­oi­ta­va lai­min­lyön­nin laa­juus, va­ka­vuus ja kes­to. Var­hais­ta va­roi­tus­ta ei voi käyt­tää.

4.2 Na­tu­ra 2000 -ver­kos­toon kuu­lu­van luon­non­suo­je­lu­lain 1096/1996 24 § mu­kai­sen suo­je­lu­a­lu­een tai 25 § mu­kai­sen alu­een rau­hoi­tus­mää­räyk­siä on nou­da­tet­tu.

Ti­lal­la tar­kas­te­taan, mi­kä­li sil­lä on pe­rus­tet­tu­ja luon­non­suo­je­lu­a­lu­ei­ta tai mää­rä­ai­kai­ses­ti rau­hoi­tet­tu­ja Na­tu­ra-alu­ei­ta ti­lan maa­ta­lous­maal­la, että alu­ei­den rau­hoi­tus­mää­räyk­siä on nou­da­tet­tu eikä suo­jel­tua tai rau­hoi­tet­tua alu­et­ta ole mer­kit­tä­väs­ti hei­ken­net­ty.

Pää­sään­töi­nen tuki­vä­hen­nys lai­min­lyön­ti­ta­pauk­sis­sa on 3 %. Ar­vi­oin­nis­sa on huo­mi­oi­ta­va lai­min­lyön­nin laa­juus, va­ka­vuus ja kes­to. Var­hais­ta va­roi­tus­ta ei voi käyt­tää.

4.3 Na­tu­ra 2000 -alu­een va­lin­nan pe­rus­tee­na ole­via luon­to­tyyp­pe­jä (luon­to­di­rek­tii­vin lii­te I) ei ole mer­kit­tä­väs­ti hei­ken­net­ty.

Ti­lal­la tar­kas­te­taan, ett­ei luon­to­tyyp­pe­jä ole hä­vi­tet­ty tai hei­ken­net­ty. Lai­min­lyön­ti voi olla esi­mer­kik­si pel­lok­si rai­vat­tu luon­to­di­rek­tii­vin lii­teen I mu­kai­nen luon­to­tyyp­pi.

Pää­sään­töi­nen tuki­vä­hen­nys lai­min­lyön­ti­ta­pauk­sis­sa on 3 %. Ar­vi­oin­nis­sa on huo­mi­oi­ta­va lai­min­lyön­nin laa­juus, va­ka­vuus ja kes­to. Var­hais­ta va­roi­tus­ta ei voi­da käyt­tää.

4.4 Na­tu­ra 2000 -alu­een va­lin­nan pe­rus­tee­na ole­via la­je­ja (luon­to­di­rek­tii­vin lii­te II) ei ole mer­kit­tä­väs­ti hei­ken­net­ty.

Ti­lal­la tar­kas­te­taan, ett­ei Na­tu­ra -alu­een va­lin­nan pe­rus­tee­na ole­via luon­to­di­rek­tii­vin liit­teen II la­je­ja ole hä­vi­tet­ty tai hei­ken­net­ty.  Lai­min­lyön­te­jä voi­vat olla lan­nan au­maa­mi­nen esiin­ty­mis­a­lu­eel­la, esiin­ty­mis­pai­kan hä­vit­tä­mi­nen tai la­jien siir­tä­mi­nen toi­saal­le.

Pää­sään­töi­nen tuki­vä­hen­nys lai­min­lyön­ti­ta­pauk­sis­sa on 3 %. Ar­vi­oin­nis­sa on huo­mi­oi­ta­va lai­min­lyön­nin laa­juus, va­ka­vuus ja kes­to. Var­hais­ta va­roi­tus­ta ei voi­da käyt­tää.

4.5 Toi­men­pi­teis­tä, jot­ka saat­ta­vat mer­kit­tä­väs­ti hei­ken­tä­vää Na­tu­ra 2000 –ver­kos­toon kuu­lu­van alu­een suo­je­lun pe­rus­tee­na ole­via luon­non­ar­vo­ja, on teh­ty il­moi­tus ELY-kes­kuk­sel­le.

Tar­kis­te­taan, että jos ti­lan maa­ta­lous­maal­la si­jait­se­val­la Na­tu­ra-alu­eel­la on teh­ty toi­men­pi­tei­tä, jot­ka saat­ta­vat mer­kit­tä­väs­ti hei­ken­tää sen luon­non­ar­vo­ja, toi­men­pi­tees­tä on il­moi­tet­tu vä­hin­tään 30 vrk en­nen toi­men­pi­tee­seen ryh­ty­mis­tä ELY-kes­kuk­sel­le.

Jos ELY-kes­kus on kiel­tä­nyt toi­men­pi­tee­seen ryh­ty­mi­sen tai ra­joit­ta­nut sitä, tar­kis­te­taan että kiel­toa tai ra­joi­tuk­sia on nou­da­tet­tu.

Pää­sään­töi­nen tuki­vä­hen­nys lai­min­lyön­ti­ta­pauk­sis­sa on 3 %. Ar­vi­oin­nis­sa on huo­mi­oi­ta­va lai­min­lyön­nin laa­juus, va­ka­vuus ja kes­to. Var­hais­ta va­roi­tus­ta ei voi­da käyt­tää.

4.6 Muut huo­mi­ot.

Vaa­ti­mus­ryh­mä 5. Py­sy­vän lai­tu­men säi­lyt­tä­mi­nen (VNA 25/2015)

5.1 Jos py­sy­vä lai­dun on siir­ret­ty muu­hun käyt­töön, on siir­tä­mi­sel­le ha­et­tu tar­vit­ta­es­sa en­nak­ko­lupa

En­nen tila­käyn­tiä tar­kas­te­taan onko ti­lal­la ol­lut vuon­na 2014 py­sy­viä lai­tu­mia ja onko alois­sa ta­pah­tu­nut muu­tok­sia vuo­den 2015 il­moi­tet­tui­hin aloi­hin ver­rat­tu­na.

Ti­lal­la tar­kas­te­taan onko py­sy­viä lai­tu­mia siir­ret­ty muu­hun käyt­töön ja onko siir­tä­mi­sel­le ha­et­tu kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­ta lupa.

Lu­paa ei tar­vi­ta, jos

Lai­min­lyön­ti­nä pi­de­tään sitä, että vil­je­li­jä on siir­tä­nyt il­man lu­paa py­sy­vän lai­tu­men muu­hun käyt­töön esi­mer­kik­si pel­lok­si (pois lu­kien edel­lä mai­ni­tut hy­väk­syt­tä­vät syyt lu­van puut­tu­mi­sel­le).  Pää­sään­töi­nen tuki­vä­hen­nys lai­min­lyön­ti­ta­pauk­sis­sa on 3 %. Ar­vi­oin­nis­sa on huo­mi­oi­ta­va lai­min­lyön­nin laa­juus, va­ka­vuus ja kes­to. Var­hais­ta va­roi­tus­ta ei voi käyt­tää.

5.2 Py­sy­vän lai­tu­men en­nak­ko­lu­van eh­to­ja on nou­da­tet­tu.

Jos vil­je­li­jä on ha­ke­nut en­nak­ko­lu­van py­sy­vän lai­tu­men siir­tä­mi­sek­si muu­hun käyt­töön, tar­kis­te­taan, että lu­van eh­to­ja on nou­da­tet­tu.

Lai­min­lyön­ti­nä voi­daan pi­tää esi­mer­kik­si sitä, että vil­je­li­jä ei ole muut­ta­nut py­sy­väk­si lai­tu­mek­si alaa en­nak­ko­lu­van mu­kai­ses­ti. Pää­sään­töi­nen tuki­vä­hen­nys lai­min­lyön­ti­ta­pauk­sis­sa on 3 %. Ar­vi­oin­nis­sa on huo­mi­oi­ta­va lai­min­lyön­nin laa­juus, va­ka­vuus ja kes­to. Var­hais­ta va­roi­tus­ta ei voi käyt­tää.

Pel­to­val­von­ta­ohje 2015kesä­kuu16.6.2015