19 Kasvulohkomittausten tallentaminen

Kas­vu­loh­ko­jen ra­jat ja pin­ta-alat, to­det­tu kas­vi sekä vi­her­ryt­tä­mi­sen moni­puo­lis­ta­mi­sen kas­vi, jos se on eri, mit­taus­ta­pa ja kas­vu­loh­kon kehä­mit­taa mah­dol­li­ses­ti vä­hen­tä­vä mää­rä kir­ja­taan Tuki­so­vel­luk­seen. Myös ha­vai­tut tuki­kel­vot­to­mat alu­eet tal­len­ne­taan. Kas­vu­loh­ko­jen yh­teen­las­ke­tun mi­ta­tun alan on ol­ta­va sama kuin pe­rus­loh­kon mi­tat­tu ala.

19.1 Valvonnassa käytettävät mittapoikkeamat ja -laitteet

Kas­vu­loh­ko­jen pin­ta-ala on tar­vit­ta­es­sa mää­ri­tet­tä­vä val­von­nas­sa di­gi­taa­li­ses­ta kart­ta-ai­neis­tos­ta tai GPS-lait­teel­la maas­tos­sa (VNA 712/2015 4 §). Mit­ta­nau­haa voi­daan käyt­tää vain tar­kis­tus­mit­tauk­siin, esi­mer­kik­si ojan, suo­ja­kais­tan tai tien le­vey­den mit­taa­mi­seen.

Mit­ta­lait­teil­le on mää­ri­tel­ty eri­lai­sia to­le­rans­se­ja eli mit­ta­poik­ke­a­mia lait­tei­den tark­kuu­den mu­kaan. Mit­ta­poik­ke­a­ma on joko po­si­tii­vis­ta tai ne­ga­tii­vis­ta ja sil­lä on tar­koi­tus kat­taa sekä mit­ta­lait­tees­ta että mit­taa­jas­ta ai­heu­tu­vat vir­heet. Sal­li­tut mit­ta­poik­ke­a­mat las­ke­taan aina mi­ta­tus­ta pin­ta-alas­ta kehä­mi­tan avul­la.

Mit­ta­poik­ke­a­maa käy­te­tään aina, kun mit­taus teh­dään maas­tos­sa tai säh­köi­ses­ti maas­to­ha­vain­to­jen pe­rus­teel­la, mää­ri­tet­tä­es­sä kas­vu­loh­kon hy­väk­syt­tä­vää alaa. Mit­ta­poik­ke­a­maa so­vel­le­taan il­moi­te­tul­la kas­vu­loh­kol­la, vaik­ka val­von­nas­sa to­det­tai­siin loh­kol­la il­moit­ta­ma­ton tuki­kel­vo­ton alue, saa­re­ke, oja tai kas­vu­loh­ko. Mit­ta­poik­ke­a­mas­ta joh­tu­en pe­rus­loh­kon pin­ta-alan ja hy­väk­syt­ty­jen kas­vu­loh­ko­jen sum­man vä­lil­lä voi olla eroa.

Mit­ta­poik­ke­a­maa ei voi­da so­vel­taa seu­raa­vis­sa ti­lan­teis­sa:

• hal­lin­nol­li­ses­sa val­von­nas­sa, jos­sa mit­taus on teh­ty kart­ta-ai­neis­tos­ta käy­mät­tä lain­kaan pai­kal­la.
• pe­rus­loh­ko on jou­dut­tu ja­ka­maan val­von­nas­sa.
• val­von­nas­sa to­de­tuil­la il­moit­ta­mat­to­mil­la tuki­kel­vot­to­mil­la aloil­la, ku­ten ti­la­päi­ses­ti vil­je­le­mät­tö­mil­lä aloil­la.

Loh­kon si­säl­lä ole­via ojia, saa­rek­kei­ta ja mui­ta tuki­kel­vot­to­mia alu­ei­ta ei las­ke­ta mu­kaan mit­ta­poik­ke­a­maan. Ojaa ei voi­da ot­taa mu­kaan kehä­mit­taan sii­nä­kään ta­pauk­ses­sa, että oja oli­si toi­ses­ta pääs­tä kiin­ni loh­kon ulko­reu­nas­sa.

Mit­ta­poik­ke­a­ma voi olla enin­tään 0,75 met­rin le­vyi­seen vyö­hyk­kee­seen pe­rus­tu­va poik­ke­a­ma, kun mit­taus teh­dään näy­töl­tä uu­sim­man ilma­ku­van avul­la. Mit­ta­poik­ke­a­ma voi olla kui­ten­kin enin­tään 1,00 ha. (VNA 712/2015 5 §)

Mit­ta­poik­ke­a­ma voi olla enin­tään 0,50 met­rin vyö­hyk­kee­seen pe­rus­tu­va poik­ke­a­ma mi­tat­ta­es­sa GPS-lait­teel­la. Mit­ta­poik­ke­a­ma voi olla GPS-mit­tauk­sis­sa aina kui­ten­kin enin­tään 1,00 ha.

Loh­kon mit­taus GPS-lait­teel­la tal­len­ne­taan Tuki­so­vel­luk­ses­sa di­gi­toin­nin kor­jaus­pyyn­töä teh­tä­es­sä koh­taan Loh­ko mi­tat­tu GPS-lait­teel­la.

Vas­taa­vas­ti loh­kon osit­tai­nen GPS-mit­taus tal­len­ne­taan Tuki­so­vel­luk­ses­sa di­gi­toin­nin kor­jaus­pyyn­töä teh­tä­es­sä koh­taan Loh­ko mi­tat­tu osit­tain GPS-lait­teel­la.

Tuki­so­vel­luk­ses­sa on nel­jä eri­lais­ta mit­taus­ta­paa, joi­ta käy­te­tään seu­raa­vas­ti:

07 = mit­taus il­man to­le­rans­se­ja, kun to­de­taan il­moit­ta­ma­ton tuki­kel­vo­ton (myös ti­la­päi­ses­ti vil­je­le­mä­tön) kas­vu­loh­ko, tai val­von­nas­sa on teh­ty pe­rus­loh­ko­jako.
08 = koko kas­vu­loh­kon mit­taus GPS-lait­teel­la. Tuki­so­vel­lus las­kee loh­kol­le to­le­rans­sin (0,50 * kehä­mit­ta).
09 = mit­taus säh­köi­ses­ti näy­töl­tä. Tuki­so­vel­lus las­kee loh­kol­le to­le­rans­sin (0,75 * kehä­mit­ta).
11 = kau­ko­kar­toi­tus, mit­taus sa­tel­liit­ti- tai ilma­ku­val­ta. Tuki­so­vel­lus las­kee loh­kol­le to­le­rans­sin (0,75 * kehä­mit­ta).

Jos loh­ko on mi­tat­tu osit­tain GPS-lait­teel­la ja osit­tain säh­köi­ses­ti näy­töl­tä, käy­te­tään sitä
mit­taus­ta­paa, jol­la on mi­tat­tu suu­rin osa kas­vu­loh­kon kehä­mi­tas­ta. (VNA 712/2015 5 §)

Mit­taus­ta­paa 11 saa käyt­tää vuon­na 2015 vain kau­ko­kar­toi­tuk­sen ura­koit­si­ja val­von­ta-ajol­la 6012.

Seu­raa­vat GPS-lait­teet täyt­tä­vät riit­tä­vän, val­von­nas­sa edel­ly­tet­tä­vän mit­ta­tark­kuu­den:

– Top­con GRS-1
– Top­con GMS-2
– Trimb­le Ge­oXT
– Trimb­le Ge­oXH
– Trimb­le ProXR
– Trimb­le Ge­oXT6000
– Trimb­le Ge­oXH6000

Val­von­nois­sa käy­tet­tä­vis­sä GPS-mit­ta­lait­teis­sa on käy­tös­sä joko re­aa­li­ai­kai­nen kor­jaus tai jäl­ki­las­ken­ta­me­ne­tel­mä. Näil­lä me­ne­tel­mil­lä kor­ja­taan sa­tel­liit­tien avul­la mi­tat­tu­jen koor­di­naat­ti­pis­tei­den si­jain­ti tar­kem­mak­si. Kor­jaus­pal­ve­lu pe­rus­tuu eri puo­lil­la Suo­mea ole­viin tuki­a­se­miin.

Re­aa­li­ai­kai­ses­sa las­ken­nas­sa lo­pul­li­set koor­di­naa­tit saa­daan heti maas­tos­sa käyt­töön, kun taas jäl­ki­kä­sit­te­lyyn pe­rus­tu­vas­sa me­ne­tel­mäs­sä lo­pul­li­set koor­di­naa­tit saa­daan käyt­töön toi­mis­tol­la eril­li­sel­lä jäl­ki­las­ken­ta­oh­jel­mal­la las­ke­mal­la. Jäl­ki­las­ken­ta mah­dol­lis­taa GPS-mit­tauk­sen luo­tet­ta­van tu­lok­sen myös sel­lai­sis­sa maas­ton­koh­dis­sa (esi­mer­kik­si met­sän­reu­nat), jois­sa re­aa­li­ai­kai­nen kor­jaus ei aina toi­mi. Myös re­aa­li­ai­kai­nen kor­jaus voi­daan tar­vit­ta­es­sa jäl­ki­kor­ja­ta.  Kor­jaus­pal­ve­lu­na suo­si­tel­laan käy­tet­tä­väk­si VRS-pal­ve­lua tai -jäl­ki­las­ken­taa.

19.2 Kehä­mi­tan mää­rit­tä­mi­nen

Kehä­mit­ta täy­tyy mää­rit­tää jo­kai­sel­le kas­vu­loh­kol­le erik­seen. Kas­vu­loh­koa piir­ret­tä­es­sä Tuki­so­vel­luk­sen las­ke­ma kehä­mit­ta ei aina ole se, jota voi­daan käyt­tää to­le­rans­sin mää­rit­tä­mi­sek­si. Jos loh­kon kehä­mit­taan si­säl­tyy esi­mer­kik­si tie, oja tai ka­pea pu­si­koi­tu­nut sui­ka­le, ei nii­tä saa las­kea kehä­mit­taan mu­kaan. Täl­lai­sis­sa ta­pauk­sis­sa se osa loh­kon ym­pä­rys­mi­tas­ta, jota ei voi­da las­kea mu­kaan kas­vu­loh­kon kehä­mit­taan, täy­tyy mää­rit­tää erik­seen ja kir­ja­ta se sil­le va­rat­tuun koh­taan Tuki­so­vel­luk­ses­sa. Tuki­so­vel­lus ot­taa sil­loin huo­mi­oon vä­hen­nyk­sen to­le­rans­sin las­ke­mi­ses­sa au­to­maat­ti­ses­ti. Kehä­mi­tan mää­rit­tä­mi­nen eri ta­pauk­sis­sa sel­vi­ää seu­raa­vis­ta esi­merk­ki­ku­vis­ta. Kehä­mit­ta on mi­tat­ta­va ja tal­len­net­ta­va vä­hin­tään met­rin tark­kuu­del­la.

Kuva 1. Kehä­mit­ta mi­ta­taan loh­kon reu­no­jen mu­kaan.

Kuva 2. Tie­alue ja tont­ti­maa voi­daan hy­väk­syä kas­vu­loh­kon kehä­mit­taan sil­loin, kun tien pääs­sä on ra­ken­nus tai sel­vä alue. Pelk­kä kään­tö­paik­ka ei rii­tä. Yllä ole­vil­la loh­koil­la kehä­mi­tat voi­daan hy­väk­syä sel­lai­se­naan.

Kuva 3. Pe­rus­loh­kol­la on yksi kas­vu­loh­ko ja loh­kon si­säl­lä kehä­mi­tas­sa mu­ka­na ole­va oja. Ojaa, tie­tä, ai­taa tms. ei saa mi­ta­ta mu­kaan kehä­mit­taan. Ojan tms. kehä­mit­ta on mi­tat­ta­va Tuki­so­vel­luk­ses­sa erik­seen ja kir­jat­ta­va vä­hen­net­tä­vä pi­tuus sil­le va­rat­tuun koh­taan.

Kuva 4. Sa­mal­la loh­kol­la kuin ku­vas­sa 2, on nyt kak­si kas­vu­loh­koa, jot­ka ra­jau­tu­vat pe­rus­loh­kon kehä­mi­tas­sa mu­ka­na ole­vaan ojaan. Kas­vu­loh­ko­jen kehä­mit­to­ja ei tar­vit­se muut­taa.

Kuva 5. Pe­rus­loh­kol­la on kak­si kas­vu­loh­koa. Kas­vu­loh­kon A kehä­mit­taa täy­tyy kor­ja­ta pois­ta­mal­la sii­tä oja, mut­ta kas­vu­loh­kon B kehä­mit­taa ei tar­vit­se muut­taa.

Kuva 6. Kas­vu­loh­kon kes­kel­lä on saa­re­ke tai toi­nen kas­vu­loh­ko. Saa­rek­keen tai toi­sen si­säl­lä ole­van kas­vu­loh­kon ke­hää ei huo­mi­oi­da ym­pä­röi­vän kas­vu­loh­kon kehä­mi­tas­sa. So­vel­luk­seen ei täs­sä ta­pauk­ses­sa tar­vit­se muut­taa kehä­mit­taa.

Kuva 7. Pe­rus­loh­kol­la on kak­si kas­vu­loh­koa. Raja on met­sä­saa­rek­kees­sa. Jos kas­vu­loh­ko ra­joit­tuu saa­rek­kee­seen, kehä­mit­ta mi­ta­taan saa­rek­keen ulko­reu­naa pit­kin.

Kuva 8. Vil­ja­loh­ko juu­ri­kas­loh­kon reu­noil­la, mut­ta vil­ja­loh­ko on U:n muo­toi­nen. Vil­ja­loh­ko mi­ta­taan U:n muo­toi­se­na eli val­koi­nen vii­va tu­lee mu­kaan vil­ja­loh­kon kehä­mit­taan.

Kuva 9. Reu­na­vii­van yh­tey­des­sä ole­vat pu­si­koi­tu­neet sar­ka­ojat pois­te­taan kehä­mi­tas­ta. Ku­vas­sa oi­kea kehä­mit­ta nä­kyy pak­sul­la vii­val­la. Vä­hen­net­tä­vä pi­tuus tal­len­ne­taan Tuki­so­vel­luk­seen sil­le va­rat­tuun koh­taan.

Pel­to­val­von­ta­ohje 2015kesä­kuu16.6.2015