22 Täydentävien ehtojen seuraamukset

22.1 Laiminlyöntien arvioiminen

Lai­min­lyön­nit ar­vi­oi­daan ti­lan­teen mu­kaan täy­den­tä­vien eh­to­jen ar­vi­oin­ti­lo­mak­keel­la tai var­hais­va­roi­tus­jär­jes­tel­män mu­kai­sel­la vä­häi­sen lai­min­lyön­nin ar­vi­oin­ti­lo­mak­keel­la. Jo­kai­sel­le ha­vai­tul­le lai­min­lyön­nil­le tar­kas­ta­ja eh­dot­taa seu­raa­mus­ta, joka on pää­sään­töi­ses­ti 3 % (Ase­tus (EU) N:o 640/2014 39 ar­tik­lan 1 koh­ta), mut­ta seu­raa­mus­ta voi­daan alen­taa 1 % tai nos­taa 5 %. Jos tar­kas­ta­ja ar­vi­oi lai­min­lyön­nin var­hais­va­roi­tus­jär­jes­tel­män mu­kai­sek­si vä­häi­sek­si lai­min­lyön­nik­si, lä­he­te­tään vil­je­li­jäl­le sii­tä il­moi­tus. Lai­min­lyön­nin kor­jaa­mi­sel­le an­ne­taan mää­rä­aika, joka on pää­sään­töi­ses­ti kol­me kuu­kaut­ta. Enim­mil­lään ai­kaa kor­jaa­mi­sel­le voi­daan an­taa seu­raa­van vuo­den 30.6. asti. Jos myö­hem­mäs­sä 3 ka­len­te­ri­vuo­den ai­ka­na teh­dys­sä val­von­nas­sa ha­vai­taan, ett­ei vil­je­li­jä ole kor­jan­nut vä­häis­tä lai­min­lyön­tiä, saa vil­je­li­jä vä­hin­tään 1 % seu­raa­muk­sen alku­pe­räi­sel­le ha­vain­to­vuo­del­le ja tois­tu­van lai­min­lyön­nin seu­raa­muk­sen uu­del­leen­tar­kas­tus­vuo­del­le. Tar­kas­tuk­sen ai­ka­na kor­jat­tu vä­häi­nen lai­min­lyön­ti, mer­ki­tään pöy­tä­kir­jal­le kun­nos­sa ole­vak­si.

Täy­den­tä­vien eh­to­jen koor­di­naat­to­ri vah­vis­taa lo­pul­li­sen seu­raa­mus­pro­sen­tin, kun kaik­ki val­von­ta­vuo­den täy­den­tä­vien eh­to­jen val­von­nat on suo­ri­tet­tu. Lo­pul­li­seen seu­raa­muk­seen vai­kut­taa lai­min­lyön­tien mää­rä, onko lai­min­lyön­te­jä ha­vait­tu use­am­mal­la eh­don­a­lal­la sekä onko ha­vait­tu tois­tu­via ja/tai ta­hal­li­sia lai­min­lyön­te­jä.

Jos tar­kas­tuk­ses­sa ha­vai­taan sa­mal­la eh­don­a­lal­la use­am­pi lai­min­lyön­ti, jois­ta yk­si­kään ei ole tois­tu­va, pi­de­tään lai­min­lyön­te­jä yh­te­nä lai­min­lyön­ti­nä. Täl­löin eh­don­alan seu­raa­muk­sek­si tu­lee kor­kein yk­sit­täi­sel­le lai­min­lyön­nil­le eh­do­tet­tu seu­raa­mus­pro­sent­ti.

Jos lai­min­lyön­te­jä ha­vai­taan eri eh­don­a­loil­la, jo­kai­sel­le eh­don­a­lal­le vah­vis­te­taan erik­seen seu­raa­mus­pro­sent­ti. Eri eh­don­a­lo­jen seu­raa­muk­set las­ke­taan yh­teen. Jos ky­sees­sä ei ole tois­tu­va tai ta­hal­li­nen lai­min­lyön­ti, seu­raa­mus voi kui­ten­kin olla enin­tään 5 %.

Jos ti­lal­la ha­vai­taan sa­man sää­dök­sen tai vaa­ti­muk­sen lai­min­lyön­ti kuin vuo­si­na 2013 ja 2014, ky­sees­sä on tois­tu­va lai­min­lyön­ti. Täl­löin edel­li­sel­lä ker­ral­la an­net­tu seu­raa­mus­pro­sent­ti ker­ro­taan kol­mel­la. Kun lai­min­lyön­ti tois­tuu en­sim­mäi­sen ker­ran, tar­kas­ta­ja ar­vi­oi, onko ti­lan­ne pa­ran­tu­nut tai huo­non­tu­nut ja mää­rit­tää sen pe­rus­teel­la lai­min­lyön­nil­le seu­raa­mus­pro­sen­tin, joka ker­ro­taan kol­mel­la. Jos ar­vi­oin­tia ei puut­teel­li­sen ku­vai­lun vuok­si voi teh­dä, ker­ro­taan edel­li­sel­lä ker­ral­la an­net­tu seu­raa­mus kol­mel­la. Jos jo ker­ran tois­tu­nut lai­min­lyön­ti ha­vai­taan vie­lä myö­hem­min uu­del­leen, edel­li­sel­le lai­min­lyön­nil­le an­net­tu seu­raa­mus­pro­sent­ti ker­ro­taan kol­mel­la. Vä­hen­nys voi kui­ten­kin olla enin­tään 15 %. Kun 15 % vä­hen­nys saa­vu­te­taan, täy­den­tä­vien eh­to­jen koor­di­naat­to­ri lä­het­tää vil­je­li­jäl­le huo­mau­tus­kir­jeen. Jos vil­je­li­jä vie­lä huo­mau­tus­kir­jeen saa­mi­sen jäl­keen rik­koo sa­maa sään­nös­tä tai vaa­ti­mus­ta, lai­min­lyön­tiä pi­de­tään ta­hal­li­se­na. Täl­löin lai­min­lyön­nin seu­raa­mus voi olla 15–100 %.

Jos tois­tu­va lai­min­lyön­ti ha­vai­taan yh­des­sä jon­kin toi­sen lai­min­lyön­nin tai toi­sen tois­tu­van lai­min­lyön­nin kans­sa, seu­raa­mus­pro­sen­tit las­ke­taan yh­teen. Vä­hen­nys voi olla kui­ten­kin enin­tään 15 %.

Lai­min­lyön­tiä voi­daan pi­tää ta­hal­li­se­na, kun tuen­saa­ja rik­koo täy­den­tä­viä eh­to­ja kos­ke­via sään­tö­jä si­ten, että hä­nen tar­koi­tuk­se­naan on täy­den­tä­vien eh­to­jen sään­tö­jen nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­nen joko ak­tii­vi­sen toi­min­nan tai tie­toi­ses­ti te­ke­mät­tä jät­tä­mi­sen kaut­ta.

Lai­min­lyön­nin ta­hal­li­suu­den ar­vi­oin­nis­sa pi­tää huo­mi­oi­da EU-tuo­mi­o­is­tui­men ta­paus C-396/12.

EU-tuo­mi­o­is­tui­men mu­kaan ta­hal­li­sen nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­sen kä­si­tet­tä on tul­kit­ta­va si­ten, että ta­hal­li­suu­den edel­ly­tyk­se­nä on, että tuen­saa­ja rik­koo täy­den­tä­viä eh­to­ja kos­ke­via sään­tö­jä joko si­ten, että hä­nen tar­koi­tuk­se­naan on mai­nit­tu­jen sään­tö­jen nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­nen, tai si­ten, että hä­nel­lä ei ole täl­lais­ta pää­mää­rää, mut­ta hän hy­väk­syy mah­dol­li­suu­den, että täl­lai­nen nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­nen saat­taa ta­pah­tua.

Ta­hal­li­sen lai­min­lyön­nin seu­raa­muk­seen vai­kut­taa onko lai­min­lyön­ti tois­tu­va sekä sen laa­juus, va­ka­vuus ja kes­to.

Ta­hal­li­ses­ta lai­min­lyön­nis­tä laa­di­taan aina eril­li­nen, lai­min­lyön­nin yk­si­tyis­koh­tai­ses­ti ku­vai­le­va muis­tio ha­vain­to­pöy­tä­kir­jan liit­teek­si.

Täy­den­tä­vien eh­to­jen ha­vain­to­pöy­tä­kir­jan ja lai­min­lyön­tien ar­vi­oin­ti­lo­mak­keen täyt­tö- ja tal­len­nus­oh­jeen liit­tees­sä on esi­merk­ke­jä seu­raa­mus­pro­sen­tin las­ken­nas­ta. Lai­min­lyön­tien ar­vi­oin­ti­lo­mak­keen etu­si­vul­le tar­kas­ta­ja kir­jaa ky­sei­ses­tä val­von­nas­ta ai­heu­tu­van täy­den­tä­vien eh­to­jen seu­raa­mus­pro­sen­tin. Lo­pul­li­nen seu­raa­mus­pro­sent­ti voi kui­ten­kin olla eri kuin ar­vi­oin­ti­lo­mak­keel­la eh­do­tet­tu, jos ti­lal­la ha­vai­taan val­von­ta­vuo­den ai­ka­na mui­ta täy­den­tä­vien eh­to­jen nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­siä tai jos koor­di­naat­to­ri muut­taa tar­kas­ta­jan eh­dot­ta­maa seu­raa­mus­pro­sent­tia.

Lai­min­lyön­tiä ar­vi­oi­ta­es­sa on otet­ta­va huo­mi­oon vil­je­li­jän mah­dol­li­nen yli­voi­mai­nen este tai poik­keuk­sel­li­set olo­suh­teet. Täy­den­tä­vien eh­to­jen vä­hen­nys­tä ei suo­ri­te­ta, jos nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­nen joh­tuu yli­voi­mai­ses­ta es­tees­tä tai poik­keuk­sel­li­sis­ta olo­suh­teis­ta. (Ase­tus (EU) N:o 640/2014 4 ar­tik­la) Vil­je­li­jän on il­moi­tet­ta­va yli­voi­mai­sis­ta es­teis­tä ja poik­keuk­sel­li­sis­ta olo­suh­teis­ta kir­jal­li­ses­ti toi­mi­val­tai­sel­le vi­ran­o­mai­sel­le (esim. YTA-alu­een maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­nen) 15 työ­päi­vän ku­lu­es­sa sii­tä, kun hän on ha­vain­nut ti­lan­teen tai hä­nen on ol­lut mah­dol­lis­ta il­moi­tus teh­dä.

22.2 Viljelijän kuuleminen laiminlyönnin tapauksessa

Vil­je­li­jää on kuul­ta­va ha­vai­tuis­ta lai­min­lyön­neis­tä ja eh­do­te­tuis­ta seu­raa­mus­pro­sen­teis­ta, jos tila­käyn­nil­lä ha­vai­taan lai­min­lyön­te­jä täy­den­tä­vien eh­to­jen nou­dat­ta­mi­ses­sa. ELY-kes­kuk­sen koor­di­naat­to­ri kuu­lee li­säk­si vil­je­li­jää niis­sä ta­pauk­sis­sa, kun koor­di­naat­to­ri ai­koo ko­rot­taa eh­do­tet­tua seu­raa­mus­pro­sent­tia.

Maa­seu­tu­vi­ras­tos­sa on laa­dit­tu kuu­le­mis­kir­jeet otan­ta­tar­kas­tuk­sia, laa­jen­nus­val­von­to­ja, hal­lin­nol­li­sia tar­kas­tuk­sia ja ID-val­von­to­ja var­ten. Kuu­le­mis­kir­jeet sekä kuu­le­mis­kir­jeen lii­te ovat tu­los­tet­ta­vis­sa Ai­tas­sa. Kuu­le­mis­kir­je ja sen lii­te lä­he­te­tään ti­lal­le sa­mal­la, kun vil­je­li­jäl­le toi­mi­te­taan ha­vain­to­pöy­tä­kir­ja ja lai­min­lyön­tien ar­vi­oin­ti­lo­ma­ke. Jos kuu­le­mis­kir­je on lä­he­tet­ty pos­tit­se, vas­taan­ot­ta­jan kat­so­taan saa­neen asi­as­ta tie­don 7. päi­vä­nä kir­jeen lä­het­tä­mi­ses­tä.

Kuu­le­mi­sel­le va­ra­taan ai­kaa vä­hin­tään 2 viik­koa. Kuu­le­mis­kir­jee­seen an­net­tu vas­ti­ne osoi­te­taan tar­kas­ta­jal­le. Se että vil­je­li­jä ei jätä vas­ti­net­ta, ei estä asi­an kä­sit­te­lyä.

Kuu­le­mis­kir­jee­seen li­sä­tään:

 – vil­je­li­jän nimi ja osoi­te sekä kir­jeen päi­vä­mää­rä
– päi­vä­mää­rä, jo­hon men­nes­sä vas­ti­ne tu­lee toi­mit­taa.
– ELY-kes­kuk­sen osoi­te, jo­hon vas­ti­ne toi­mi­te­taan
– lisä­tie­to­jen an­ta­jan yh­teys­tie­dot, käy­tän­nös­sä tar­kas­tuk­sen suo­rit­ta­ja
– laa­jen­nus­ten yh­tey­des­sä mer­ki­tään tie­to sii­tä, min­kä ai­kai­sem­man tar­kas­tuk­sen pe­rus­teel­la laa­jen­nus ta­pah­tuu ja hal­lin­nol­lis­ten val­von­to­jen yh­tey­des­sä, kuka on suo­rit­ta­nut tar­kas­tuk­sen ja mil­loin.

Lai­min­lyön­ti­ta­pauk­sis­sa val­von­ta voi­daan mer­ki­tä val­miik­si so­vel­luk­seen vas­ta, kun mah­dol­li­nen vas­ti­ne kuu­le­mis­kir­jee­seen on saa­tu.

22.3 Lopullinen pöytäkirja

Val­von­nas­sa to­det­tu­jen lai­min­lyön­tien ai­heut­ta­mat seu­raa­muk­set ti­lan osal­ta sel­vi­ä­vät vas­ta, kun kaik­ki täy­den­tä­vien eh­to­jen val­von­nat on teh­ty. Koor­di­naat­to­rin vah­vis­ta­ma seu­raa­mus­pro­sent­ti il­moi­te­taan ti­lal­le lo­pul­li­ses­sa pöy­tä­kir­jas­sa lop­pu­vuo­des­ta 2015 tai vii­meis­tään alku­vuo­des­ta 2016.

ELY-kes­kuk­sen koor­di­naat­to­ri ko­ko­aa kaik­kien ti­lal­la teh­ty­jen täy­den­tä­vien eh­to­jen val­von­to­jen tu­lok­set, vah­vis­taa seu­raa­mus­pro­sen­tin ja tu­los­taa ti­lal­le lo­pul­li­sen pöy­tä­kir­jan. Lo­pul­li­sen pöy­tä­kir­jan te­ke­mi­ses­tä oh­jeis­te­taan tar­kem­min koor­di­naat­to­ri­oh­jees­sa lop­pu­vuo­des­ta 2015.

Pel­to­val­von­ta­ohje 2015kesä­kuu16.6.2015