23 Pinta-alavirheistä aiheutuvat seuraamukset

Ks. pin­ta-ala­seu­raa­muk­sis­ta Ase­tus (EU) N:o 640/2014 19 ar­tik­la; laki 1559/2001 18 §

Pin­ta-ala­seu­raa­muk­set ei­vät kos­ke vi­her­ryt­tä­mis­tu­kea. Täs­sä lu­vus­sa ku­va­tut pin­ta-ala­vir­heis­tä ai­heu­tu­vat seu­raa­muk­set ei­vät kos­ke vi­her­ryt­tä­mis­tu­kea, vaan vi­her­ryt­tä­mis­tu­en seu­raa­muk­set on ku­vat­tu kap­pa­lees­sa 20.

Kas­vu­loh­ko­jen val­von­nas­sa hy­väk­sy­tyt pin­ta-alat las­ke­taan yh­teen kas­vi­laji­ryh­mit­täin tai tuki­tyy­peit­täin. Kas­vi­laji­ryh­mis­tä on ker­rot­tu tar­kem­min lu­vus­sa 25.1. Il­moi­te­tun ja hy­väk­sy­tyn alan ero­tus­ta ver­ra­taan hy­väk­syt­tyyn alaan. Jos val­von­nas­sa hy­väk­syt­ty pin­ta-ala on suu­rem­pi kuin vil­je­li­jän il­moit­ta­ma pin­ta-ala, mak­se­taan tuki vil­je­li­jän il­moi­tuk­sen mu­kai­sel­le pin­ta-alal­le. Jos kas­vi­laji­ryh­mä si­säl­tää eri tuki­ta­son kas­ve­ja, ra­jaus teh­dään ha­et­tuun tuki­sum­maan. (Ase­tus (EU) N:o 640/2014 17 ar­tik­la)

Jos il­moi­te­tut tuki­oi­keu­det ja il­moi­tet­tu pin­ta-ala poik­ke­a­vat toi­sis­taan, las­ke­taan pin­ta-ala­e­ro­tus al­hai­sem­man mää­rän mu­kaan. Pe­rus­tu­es­sa pin­ta-ala­vir­heis­tä ai­heu­tu­va sank­tio koh­dis­tuu mak­set­ta­vaan tu­keen. Pe­rus­tu­es­sa seu­raa­muk­set las­ke­taan tila­ta­sol­la eri tuki­a­lu­ei­den osal­ta yh­teen­sä. Eri tuki­a­lu­ei­den tuki­oi­keu­det ra­jaa­vat mak­sua, eikä pin­ta-ala­kom­pen­saa­ti­o­ta käy­te­tä tuki­a­lu­ei­den vä­lil­lä.

Alla ole­vas­sa tau­lu­kos­sa on esi­tet­ty pin­ta-ala­seu­raa­mus­ten mää­räy­ty­mi­nen eri kas­vi­laji­ryh­mis­sä tai tuki­tyy­pis­sä. Pe­rus­tu­es­sa ha­et­tu­na ala­na käy­te­tään joko tuki­oi­keuk­sien mää­rää tai il­moi­tet­tua pin­ta-alaa sen mu­kaan kum­pi näis­tä on pie­nem­pi. Tuen leik­kaus­ta ei ai­heu­du lain­kaan, jos ero­tus on enin­tään 0,10 ha. (Ase­tus (EU) N:o 640/2014 18 ar­tik­la; VNA 444/2015 18 §)

Tau­luk­ko 32:

* Nuo­ren vil­je­li­jän EU-tu­keen koh­dis­tuu pin­ta-ala­seu­raa­mus ai­no­as­taan sil­loin, jos pe­rus­tu­en val­von­ta­tu­lok­sen las­ken­nan jäl­keen ti­lan hy­väk­syt­ty pin­ta-ala on alle 90 ha. Sank­ti­o­las­ken­nas­sa ha­et­tu ala ra­ja­taan kor­kein­taan 90 heh­taa­riin.

EU:n ko­ko­naan ja osit­tain ra­hoit­ta­mat tuet

Jos val­von­nas­sa kas­vi­laji­ryh­män tai tuki­tyy­pin il­moi­te­tun ja hy­väk­sy­tyn pin­ta-alan ero suh­tees­sa hy­väk­syt­tyyn pin­ta-alaan on enin­tään 3 %, mut­ta kui­ten­kin enin­tään 2 ha, tuki mak­se­taan val­von­nas­sa hy­väk­sy­tyn pin­ta-alan pe­rus­teel­la.

Jos kas­vi­laji­ryh­män il­moi­te­tun ja hy­väk­sy­tyn pin­ta-alan ero suh­tees­sa hy­väk­syt­tyyn pin­ta-alaan yli 3 % tai yli 2 ha ja enin­tään 20 %, hy­väk­sy­tyn pin­ta-alan pe­rus­teel­la mak­set­ta­vas­ta tu­es­ta vä­hen­ne­tään to­det­tu yli­tys kak­sin­ker­tai­se­na eli ai­heu­tuu sank­tio.

Mi­kä­li pin­ta-ala­e­ro­tus ylit­tää 20 %, EU:n ko­ko­naan tai osit­tain ra­hoit­ta­maa tu­kea ei mak­se­ta ko. kas­vi­laji­ryh­män osal­ta.

Li­säk­si EU:n ko­ko­naan ja osit­tain ra­hoit­ta­mis­sa tuis­sa pin­ta-ala­vir­hei­den ylit­tä­es­sä 50 %, vil­je­li­jäl­le ai­heu­tuu lisä­seu­raa­mus. Se on yhtä suu­ri kuin to­det­tua pin­ta-ala­eroa vas­taa­va tuki­mää­rä. Tämä lisä­seu­raa­mus pe­ri­tään seu­raa­van 3 vuo­den ai­ka­na mak­suun tu­le­vis­ta EU:n suo­ris­ta ja osa­ra­hoit­tei­sis­ta tuis­ta.

Esi­merk­ki 19:

Vil­je­li­jä on ha­ke­nut pe­rus­tu­kea 100 heh­taa­rin alal­le, ja val­von­nas­sa hy­väk­sy­tään vain 40 heh­taa­ria. Vil­je­li­jä me­net­tää ky­sei­sel­tä vuo­del­ta koko pe­rus­tu­en. Li­säk­si hä­nel­tä pe­ri­tään 60 heh­taa­rin pe­rus­tuki ta­kai­sin seu­raa­vien kol­men vuo­den ai­ka­na mak­suun tu­le­vis­ta EU:n suo­ris­ta ja osa­ra­hoit­tei­sis­ta tuis­ta.

Kan­sal­li­set tuet

Jos kan­sal­lis­ten tu­kien tuki­tyy­pin mu­kai­ses­sa tar­kas­tuk­ses­sa il­moi­te­tun ja hy­väk­sy­tyn pin­ta-alan ero suh­tees­sa hy­väk­syt­tyyn pin­ta-alaan on enin­tään 3 %, mut­ta kui­ten­kin enin­tään 2 ha, tuki mak­se­taan val­von­nas­sa hy­väk­sy­tyn pin­ta-alan pe­rus­teel­la. (VNA 444/2015 18 §)

Jos kas­vi­laji­ryh­män il­moi­te­tun ja hy­väk­sy­tyn pin­ta-alan ero suh­tees­sa hy­väk­syt­tyyn pin­ta-alaan on kan­sal­lis­ten tu­kien tuki­tyy­pin mu­kai­ses­sa tar­kas­tuk­ses­sa yli 3 % tai yli 2 ha ja enin­tään 20 %, seu­raa sii­tä hy­väk­sy­tyn pin­ta-alan vä­hen­tä­mi­nen to­de­tun yli­tyk­sen ver­ran.

Jos pin­ta-ala­vir­he kan­sal­lis­ten tu­kien tuki­tyy­pil­lä on yli 20 %, mut­ta enin­tään 50 % hy­väk­sy­tys­tä pin­ta-alas­ta vä­hen­ne­tään to­det­tu yli­tys kak­sin­ker­tai­se­na. Pin­ta-ala­vir­heen ylit­tä­es­sä 50 %, kan­sal­lis­ta tu­kea ei mak­se­ta.

Val­von­ta­tu­los

Tuki­so­vel­lus las­kee val­von­ta­tu­lok­sen au­to­maat­ti­ses­ti, jo­ten val­von­ta­tu­los­ta ei tar­vit­se erik­seen tal­len­taa.

Van­ho­jen oh­jel­ma­kau­sien eri­tyis­tuki­so­pi­mus­ten val­von­ta­tu­los täy­tyy tal­len­taa van­haan Tuki­so­vel­luk­seen sa­mal­la ta­val­la kuin en­nen­kin. Val­von­ta­tu­lok­sen tal­len­nus­oh­jeet löy­ty­vät vuo­den 2014 val­von­ta­oh­jees­ta s. 152.

Pel­to­val­von­ta­ohje 2015kesä­kuu16.6.2015