24 Viherryttämisen seuraamukset

Vi­her­ryt­tä­mis­tu­en vä­hen­nyk­set koh­dis­tu­vat vuo­si­na 2015 ja 2016 vain vi­her­ryt­tä­mis­tu­keen. Las­ken­ta vä­hen­tää vi­her­ryt­tä­mis­tu­kea, jos vaa­ti­muk­set ei­vät täy­ty. Val­von­nas­sa seu­raa­muk­sia ei tar­vit­se las­kea.

Vi­her­ryt­tä­mis­tu­es­sa kas­vi­laji­ryh­mät muo­dos­tu­vat seu­raa­vas­ti: (Ase­tus (EU) N:o 640/2014 22 ar­tik­la)

a) Vil­je­lyn moni­puo­lis­ta­mi­sen kas­vit
b) Na­tu­ra-nur­met
c) Py­sy­vät nur­met, jot­ka ei­vät ole na­tu­ra­nur­mia
d) Eko­lo­gi­set alat

Hal­lin­nol­li­sia seu­raa­muk­sia ale­taan so­vel­taa vuo­des­ta 2017 eteen­päin ja täl­löin vi­her­ryt­tä­mis­tu­en me­net­tä­mi­sen li­säk­si voi vil­je­li­jäl­le tul­la seu­raa­muk­sia myös mui­hin suo­riin tu­kiin. Maa­seu­tu­vi­ras­ton si­vuil­la on las­ku­ri, jon­ka avul­la voi las­kea ti­lan vi­her­ryt­tä­mis­tu­en mää­rän ja sen mi­ten lai­min­lyön­nit vai­kut­ta­vat tu­keen. AB-alu­eel­le ja C-alu­eel­le on eril­li­set  las­ku­rit (www.mavi.fi).

Vil­je­lyn moni­puo­lis­ta­mi­nen

Seu­raa­muk­sen las­ken­nas­sa huo­mi­oi­daan ti­lan pel­to­ala, jo­ten py­sy­vien kas­vien tai py­sy­vien nur­mien alaa ei ote­ta mu­kaan las­ket­ta­es­sa seu­raa­muk­sia vil­je­lyn moni­puo­lis­ta­mi­sen lai­min­lyön­neis­tä. Myös­kään luo­mu­alaa ei huo­mi­oi­da seu­raa­muk­sen las­ken­nas­sa, jos tila käyt­tää luo­mu­poik­keus­ta. Kas­vi­koo­dit 9101 (20 v. eri­tyis­tuki­so­pi­mus, pel­to) ja 9620 (ti­la­päi­ses­ti vil­je­le­mä­tön ala) las­ke­taan ti­lan pel­to­a­laan, vaik­ka nii­tä ei las­ke­ta­kaan kas­vik­si vil­je­lyn moni­puo­lis­ta­mi­ses­sa.

Vi­her­ryt­tä­mis­tu­en vä­hen­nys, jos

a) pää­kas­via enem­män kuin 75 % pel­to­a­las­ta (AB- ja C-alue) tai kah­ta pää­kas­via enem­män 95 % pel­to­a­las­ta (AB-alue)

b) pää­kas­via enem­män kuin 75 % pel­to­a­las­ta ja kah­ta pää­kas­via enem­män 95 % pel­to­a­las­ta (AB-alue)

Py­sy­vät nur­met

Ti­lan vi­her­ryt­tä­mis­tu­kea vä­hen­ne­tään, jos tila on kyn­tä­nyt tai ot­ta­nut muu­hun käyt­töön Na­tu­ra-alu­een py­sy­viä nur­mia (AB- ja C-alue). Las­ken­nas­sa huo­mi­oi­daan ti­lan maa­ta­lous­maa (pel­to­ala, py­sy­vät kas­vit ja py­sy­vät nur­met). Jos vaa­ti­mus­ta ei nou­da­te­ta, vä­hen­ne­tään vi­her­ryt­tä­mis­tu­en las­ken­nan pe­rus­tee­na ole­vas­ta alas­ta se ala, jol­la vaa­ti­mus­ta ei ole nou­da­tet­tu.

Eko­lo­gi­nen ala (Uu­si­maa, Var­si­nais-Suo­mi ja Ah­ve­nan­maa)

Jos tila ei ole il­moit­ta­nut tar­peek­si eko­lo­gis­ta alaa tai il­moi­tet­tu ala ei täy­tä eko­lo­gi­sen alan vaa­ti­muk­sia, vä­hen­ne­tään ti­lan vi­her­ryt­tä­mis­tu­kea. Las­ken­nas­sa huo­mi­oi­daan ti­lan pel­to­ala.

Vi­her­ryt­tä­mis­tu­en vä­hen­nys

Pel­to­val­von­ta­ohje 2015kesä­kuu16.6.2015