25 Ympäristökorvauksen seuraamukset

25.1 Perustason seuraamukset

Toi­men­pi­tei­den pe­rus­ta­sois­sa on sekä koko ti­laa kos­ke­via että loh­ko­koh­tai­sia vaa­ti­muk­sia. Koko ti­laa kos­ke­vat pe­rus­ta­son vaa­ti­muk­set on ke­rät­ty tau­luk­koon 33. Tau­lu­kos­sa on ker­rot­tu myös seu­raa­mus, joka pe­rus­ta­son vaa­ti­muk­sen nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­ses­tä ai­heu­tuu. (VNA 712/2015 20 §)

Seu­raa­mus koh­dis­tuu sii­hen toi­men­pi­tee­seen, joka on mai­nit­tu vaa­ti­muk­sen pe­räs­sä. On huo­mi­oi­ta­va, että vä­him­mäis­vaa­ti­muk­set kuu­lu­vat myös pe­rus­ta­soon. Tila­koh­tais­ta pe­rus­ta­son seu­raa­mus­ta voi muut­taa tila­koh­tai­sis­sa ha­vain­nois­sa, mi­kä­li muu­tok­sel­le on hy­vät pe­rus­te­lut. Pe­rus­te­lut on kir­jat­ta­va Tuki­so­vel­luk­seen.

Tau­luk­ko 33. Pe­rus­ta­son tila­koh­tai­sis­ta vaa­ti­muk­sis­ta ai­heu­tu­vat seu­raa­muk­set.

Loh­ko­koh­tai­set pe­rus­ta­son vaa­ti­muk­set tar­kas­te­taan ja tal­len­ne­taan Tuki­so­vel­luk­seen loh­ko­koh­tai­ses­ti. Tuki­so­vel­luk­seen tal­len­ne­taan puu­te sen eh­don koh­dal­le, jota loh­kol­la ei ole nou­da­tet­tu. Teh­ty­jen ha­vain­to­jen pe­rus­teel­la Tuki­so­vel­lus las­kee, kuin­ka suu­rel­la pin­ta-alal­la tiet­tyä eh­toa ei ole nou­da­tet­tu ja kuin­ka suu­rel­la alal­la eh­toa oli­si pi­tä­nyt nou­dat­taa. Täs­tä saa­daan las­ket­tua pro­sent­ti­o­suus, jol­la RTK:n tai loh­ko­koh­tai­sen toi­men­pi­teen kor­vaus­ta vä­hen­ne­tään tau­lu­kon 34 mu­kai­ses­ti. (VNA 712/2015 23 §) Tätä tau­luk­koa so­vel­le­taan myös ym­pä­ris­tö­so­pi­mus­ten pe­rus­taso­vaa­ti­mus­ten seu­raa­muk­siin.

Tau­luk­ko 34. Loh­ko­koh­tais­ten pe­rus­ta­son vaa­ti­mus­ten seu­raa­mus­pro­sen­tit.

RTK:ssa, ym­pä­ris­tön­hoi­to­nur­mis­sa ja pel­to­luon­non moni­muo­toi­suu­des­sa pe­rus­ta­son vaa­ti­muk­se­na on vä­hin­tään 1 met­rin pien­nar val­ta­o­jien ja ve­sis­tö­jen var­sil­la. Tau­lu­kos­ta 34 poi­ke­ten pien­ta­reen puut­tu­mi­ses­ta an­ne­taan mak­si­mis­saan 10 % seu­raa­mus, vaik­ka se puut­tui­si kai­kil­ta ti­lan loh­koil­ta. Pien­nar­puut­tees­ta an­ne­taan siis seu­raa­mus, joka on 1–10 % ja joka on tar­kas­ta­jan itse mää­ri­tet­tä­vä ta­paus­koh­tai­ses­ti.

Pe­rus­ta­son seu­raa­mus koh­dis­tuu sii­hen toi­men­pi­tee­seen, jon­ka pe­rus­ta­son vaa­ti­muk­sis­sa nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­nen on to­det­tu. Jos toi­men­pi­tees­sä on use­am­pi kas­vi­laji­ryh­mä, niin pe­rus­ta­son seu­raa­mus koh­dis­tuu nii­hin kaik­kiin sa­man­suu­rui­se­na. Pe­rus­ta­son ja RTK:n seu­raa­mus­pro­sen­tit las­ke­taan yh­teen, jos kum­man­kin eh­dois­sa to­de­taan nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­siä. Pe­rus­ta­son seu­raa­mus­pro­sent­tia on mah­dol­lis­ta muut­taa tila­koh­tai­sis­sa ha­vain­nois­sa. Seu­raa­mus­pro­sent­tia on ar­vi­oi­ta­va eri­tyi­ses­ti sil­loin, jos use­am­mas­sa pe­rus­ta­son vaa­ti­muk­ses­sa to­de­taan sa­moil­la loh­koil­la puut­tei­ta. Täl­löin seu­raa­mus­pro­sent­tia täy­tyy ko­rot­taa ja tar­vit­ta­es­sa koko kor­vaus on hy­lät­tä­vä. Las­ken­ta huo­mi­oi seu­raa­mus­ta las­ket­ta­es­sa vain yh­den pe­rus­ta­son vaa­ti­muk­sen nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­sen per loh­ko.

Pe­rus­ta­son vaa­ti­muk­set ovat useim­mi­ten täy­den­tä­vien eh­to­jen vaa­ti­muk­sia, jo­ten nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­nen ai­heut­taa lä­hes aina myös täy­den­tä­vien eh­to­jen seu­raa­muk­sen.

Esi­merk­ki 20

Ti­lal­la to­de­taan pe­rus­ta­son eh­dois­sa tau­lu­kon 35 mu­kai­ses­ti nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­siä. Kaik­ki eh­dot to­de­taan RTK:n pe­rus­ta­sos­sa.

Tau­luk­ko 35. Pe­rus­ta­sos­sa to­de­tut nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­set.

Koko ti­lan pin­ta-ala on 24,75 heh­taa­ria. Pe­rus­ta­sos­sa on puut­tei­ta 12,3 heh­taa­ril­la, joka on ti­lan pin­ta-alas­ta 49,7 %. Seu­raa­mus on 25 % RTK:n kor­vauk­seen.

25.2 Ravinteiden tasapainoisen käytön seuraamukset

RTK:n seu­raa­mus­ta mää­ri­tet­tä­es­sä on ar­vi­oi­ta­va nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­sen va­ka­vuus, laa­juus, kes­to, tois­tu­vuus ja ta­kau­tu­vuus. (Ase­tus (EU) N:o 640/2014 35 ar­tik­la)

Nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­sen va­ka­vuus riip­puu eri­tyi­ses­ti nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­sen seu­raus­ten mer­kit­tä­vyy­des­tä ot­ta­en huo­mi­oon ta­voit­teet, joi­hin nou­dat­ta­mat­ta jä­te­tyil­lä si­tou­muk­sil­la tai vel­voit­teil­la py­rit­tiin. Va­ka­vuus on huo­mi­oi­tu sii­nä, että RTK:n seu­raa­muk­set pe­rus­tu­vat vil­je­ly­suun­ni­tel­man, vil­ja­vuus­tut­ki­muk­sen, loh­ko­koh­tais­ten muis­tiin­pa­no­jen ja suo­ja­kais­to­jen osal­ta vaa­ti­mus­ten mer­kit­tä­vyy­teen ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen ta­voit­tei­den saa­vut­ta­mi­ses­sa. Kus­tan­nuk­siin pe­rus­tu­vaa ja­koa ei käy­te­tä, kos­ka sii­nä pai­no­tus oli­si eri asi­ois­sa kuin ta­voit­tei­den saa­vut­ta­mi­ses­sa.

Ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen RTK:n kor­vaus on ja­et­tu tau­lu­kos­sa 36 eri osiin vaa­ti­muk­sen mer­kit­tä­vyy­den pe­rus­teel­la. Jäl­jel­le jää­vä 10 % ja­kaan­tuu pel­to­maan laa­tu­tes­til­le ja kou­lu­tus­päi­väl­le.

Tau­luk­ko 36. RTK:n kor­vaus ja­et­tu­na %-osuuk­siin vaa­ti­muk­sen mer­kit­tä­vyy­den pe­rus­teel­la.

Tau­lu­kos­sa ole­vien vaa­ti­mus­ten seu­raa­mus­ta las­ket­ta­es­sa vä­hen­ne­tään vain vaa­ti­muk­sen pro­sent­ti­o­suut­ta RTK:n kor­vauk­ses­ta eli seu­raa­mus ei koh­dis­tu suo­raan koko RTK:n kor­vauk­seen. Esi­mer­kik­si jos ti­lal­ta puut­tuu kaik­ki vil­ja­vuus­tut­ki­muk­set, niin vä­hen­nys on mak­si­mis­saan 25 % RTK:n kor­vauk­ses­ta.

Nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­sen laa­juus riip­puu eri­tyi­ses­ti nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­sen vai­ku­tuk­ses­ta koko toi­meen. Toi­mel­la ym­mär­re­tään vil­je­li­jän ha­ke­man ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen ko­ko­nai­suut­ta. Laa­juu­teen ote­taan kan­taa las­ke­mal­la jon­kin tie­tyn vaa­ti­muk­sen osal­ta pin­ta-ala, jol­la eh­toa ei ole nou­da­tet­tu tai suo­ja­kais­tan osal­ta pi­tuus.  Tätä kaut­ta saa­daan las­ket­tua suh­teel­li­nen pro­sent­ti­o­suus, jol­la vaa­ti­muk­sen RTK:n pro­sent­ti­o­suut­ta vä­hen­ne­tään. Vä­hen­nys on sitä suu­rem­pi, mitä suu­rem­mal­la alal­la tai pi­tuu­del­la eh­toa ei ole nou­da­tet­tu.

Kes­to riip­puu eri­tyi­ses­ti sen ajan­jak­son pi­tuu­des­ta, jon­ka vai­ku­tuk­set jat­ku­vat, tai mah­dol­li­suuk­sis­ta ky­seis­ten vai­ku­tus­ten päät­tä­mi­seen koh­tuul­li­sin kei­noin. Kes­to huo­mi­oi­daan niin, että tar­kas­ta­ja voi tar­vit­ta­es­sa itse ko­rot­taa tai alen­taa seu­raa­mus­pro­sent­tia Tila­koh­tai­sis­sa ha­vain­nois­sa.

Tois­tu­vuus riip­puu sii­tä, onko val­von­nas­sa edel­lis­ten nel­jän vuo­den ai­ka­na sa­man tuen­saa­jan ja sa­man toi­men­pi­teen tai toi­mi­tyy­pin osal­ta to­det­tu nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­siä. Tois­tu­vuus ar­vi­oi­daan vil­ja­vuus­tut­ki­muk­siin, vil­je­ly­suun­ni­tel­miin, loh­ko­koh­tai­siin muis­tiin­pa­noi­hin ja suo­ja­kais­toi­hin liit­ty­vis­sä puut­teis­sa vuon­na 2015. Mah­dol­li­nen tois­tu­vuus on sel­vi­tet­tä­vä tar­kas­ta­mal­la ti­lan ai­em­mat val­von­nat ja onko sa­mas­ta asi­as­ta an­net­tu ai­em­mis­sa val­von­nois­sa seu­raa­muk­sia. Ai­em­mas­sa val­von­nas­sa sa­mas­ta vaa­ti­muk­ses­ta an­net­tu huo­mau­tus ai­heut­taa tois­tu­vuu­den vuo­del­le 2015.

Seu­raa­mus on vuo­del­le 2015 kak­sin­ker­tai­nen, jos nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­nen on tois­tu­va. Pin­ta-alan tai suo­ja­kais­tan pi­tuu­den ja vaa­ti­muk­sen suh­teel­li­sen osuu­den pe­rus­teel­la las­ket­tu seu­raa­mus­pro­sent­ti siis ker­ro­taan kah­del­la. Tois­tu­vuus py­ri­tään to­teut­ta­maan Tuki­so­vel­luk­sen tila­koh­tai­siin ha­vain­toi­hin, mut­ta tar­vit­ta­es­sa tois­tu­vuus on huo­mi­oi­ta­va itse ker­to­mal­la seu­raa­mus­pro­sent­ti kah­del­la tila­koh­tai­sis­sa ha­vain­nois­sa.

Ta­kau­tu­vaa seu­raa­mus­ta ei ole ym­pä­ris­tö­kor­vauk­ses­sa vuon­na 2015, kos­ka ta­kau­tu­vat seu­raa­muk­set vie­dään aina si­tou­mus­kau­den al­kuun asti. Kai­kil­la ym­pä­ris­tö­kor­vaus­ta ha­ke­vil­la al­kaa uusi si­tou­mus vuon­na 2015.

Kor­vaus evä­tään tai se pe­ru­taan ko­ko­nai­suu­des­saan, jos ky­sees­sä on laa­juu­teen, va­ka­vuu­teen ja kes­toon tar­koi­tet­tui­hin pe­rus­tei­siin pe­rus­tu­van yleis­ar­vi­on mu­kaan va­ka­va nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­nen. Li­säk­si tuen­saa­ja sul­je­taan sa­man toi­men­pi­teen tai toi­mi­tyy­pin mu­kai­ses­ti mak­set­ta­van tuen ulko­puo­lel­le sinä ka­len­te­ri­vuon­na, jona ha­vain­to teh­dään, ja sitä seu­raa­va­na ka­len­te­ri­vuon­na.

Va­ka­va nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­nen on ky­sees­sä mm. sil­loin, jos vil­je­li­jä on tie­toi­ses­ti jät­tä­nyt nou­dat­ta­mat­ta tuki­eh­to­ja ja nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­sel­lä on laa­jo­ja va­hin­gol­li­sia vai­ku­tuk­sia. Va­ka­vaa nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mis­tä ar­vi­oi­ta­es­sa on otet­ta­va huo­mi­oon tie­tyn toi­men­pi­teen ta­voit­teet suh­tees­sa to­det­tuun nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­seen. ELY-kes­kuk­sen on pys­tyt­tä­vä to­dis­ta­maan, että vil­je­li­jä on tie­toi­ses­ti jät­tä­nyt nou­dat­ta­mat­ta tuki­eh­to­ja. To­dis­teek­si riit­tää esim. että vil­je­li­jäl­lä on edel­li­sis­sä val­von­nois­sa jo to­det­tu nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­nen ky­sei­ses­tä asi­as­ta, eikä vil­je­li­jä ole muut­ta­nut toi­min­taan­sa ja on ai­heu­tu­nut tai ai­heu­tu­mas­sa sel­viä ym­pä­ris­tö­hait­to­ja.

RTK:n eri vaa­ti­mus­ten seu­raa­muk­sis­ta on ker­rot­tu tar­kem­min alla.

Vil­je­ly­suun­ni­tel­ma

Vil­je­ly­suun­ni­tel­man seu­raa­muk­set pe­rus­tu­vat vil­ja­vuus­tut­ki­mus­ten ja loh­ko­koh­tais­ten muis­tiin­pa­no­jen ta­paan pin­ta-alaan. Ti­lal­la eh­dot tar­kas­te­taan kas­vu­loh­ko­koh­tai­ses­ti. Ha­vain­not mer­ki­tään ti­lal­la pa­pe­ri­sel­le tar­kis­tus­lis­tal­le, jos­ta ne tal­len­ne­taan Tuki­so­vel­luk­seen.

Ti­lal­la teh­ty­jen ha­vain­to­jen tal­len­ta­mi­sen jäl­keen Tuki­so­vel­lus las­kee au­to­maat­ti­ses­ti yh­teen kaik­kien nii­den loh­ko­jen pin­ta-alat, joil­ta vil­je­ly­suun­ni­tel­mat oli­si pi­tä­nyt olla. Li­säk­si las­ke­taan yh­teen nii­den loh­ko­jen pin­ta-alat, joil­ta ne puut­tu­vat. Näi­den pin­ta-alo­jen pe­rus­teel­la las­ke­taan suh­teel­li­nen osuus, jol­la vä­hen­ne­tään RTK:n vil­je­ly­suun­ni­tel­man pro­sent­ti­o­suut­ta. Vil­je­ly­suun­ni­tel­man osuus on ra­vin­tei­den tasa­pai­noi­sen käy­tön kor­vauk­ses­ta 20 %. Jos ti­lal­ta puut­tuu vil­je­ly­suun­ni­tel­ma 40 % pin­ta-alal­ta, niin kor­vaus­ta alen­ne­taan 8 % (0,2 x 0,4 = 0,08). Jos ti­lal­la to­de­taan use­am­mas­sa vaa­ti­muk­ses­sa puut­tei­ta, niin eri vaa­ti­muk­sis­ta las­ke­tut seu­raa­mus­pro­sen­tit las­ke­taan yh­teen.

Tar­kas­ta­jal­la on itse mah­dol­li­suus muut­taa pin­ta-alan kaut­ta las­ket­tua seu­raa­mus­pro­sent­tia  ar­vi­oi­tu­aan puut­teen va­ka­vuu­den ja kes­ton. Las­ket­tua seu­raa­mus­pro­sent­tia voi alen­taa, mi­kä­li on lie­ven­tä­viä te­ki­jöi­tä, tai nos­taa sitä, jos puut­teet ovat nor­maa­lia va­ka­vam­pia. Tar­kas­ta­jan muut­ta­es­sa pin­ta-alan kaut­ta las­ket­tua seu­raa­mus­pro­sent­tia, Tuki­so­vel­lus pa­kot­taa kir­joit­ta­maan pe­rus­te­lun muu­tok­sel­le. Ha­vain­not teh­dään loh­ko­ta­sol­la, mut­ta tie­tyn vaa­ti­muk­sen las­ken­nal­li­nen seu­raa­mus­pro­sent­ti esi­te­tään tila­koh­tai­sis­sa ha­vain­nois­sa.

Esi­merk­ki 21

Ti­lal­la to­de­taan vil­je­ly­suun­ni­tel­mis­sa tau­lu­kon 37 mu­kai­ses­ti puut­tei­ta.

Tau­luk­ko 37. Vil­je­ly­suun­ni­tel­mis­sa to­det­tu­ja nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­siä.

Vil­je­ly­suun­ni­tel­ma on teh­tä­vä ti­lan kai­kil­le loh­koil­le, jo­ten vil­je­ly­suun­ni­tel­ma vaa­di­taan 24,75 heh­taa­rin alal­ta. Vil­je­ly­suun­ni­tel­ma puut­tuu yh­teen­sä 12,45 heh­taa­rin alal­ta, mikä on ti­lan koko alas­ta noin 50 %. Seu­rauk­se­na on RTK:n tu­keen 10 % vä­hen­nys (0,50 x 0,20).

Loh­ko­koh­tai­set muis­tiin­pa­not

Seu­raa­muk­set loh­ko­koh­tai­sis­ta muis­tiin­pa­nois­ta mää­rä­tään jo pel­to­val­von­nan yh­tey­des­sä, jos vil­je­li­jäl­lä ei ole esit­tää mi­tään tie­to­ja muis­tiin­pa­noi­hin liit­ty­en. Seu­raa­muk­sen an­ta­mi­sen yh­tey­des­sä on ar­vi­oi­ta­va tois­tu­vuus tar­kas­ta­mal­la ti­lan nel­jän ai­em­man vuo­den val­von­ta­tu­lok­set.

Tuki­so­vel­luk­sen tila­koh­tai­sis­sa ha­vain­nois­sa mer­ki­tään puu­te koh­taan Vil­je­li­jä on aloit­ta­nut loh­ko­koh­tais­ten muis­tiin­pa­no­jen te­ke­mi­sen ja Tuki­so­vel­lus las­kee ti­lal­le mak­si­mi­seu­raa­muk­sen loh­ko­koh­tai­sis­ta muis­tiin­pa­nois­ta.

Vil­ja­vuus­tut­ki­muk­set

Vil­ja­vuus­tut­ki­muk­sis­ta mää­rä­tään jo pel­to­val­von­nan yh­tey­des­sä seu­raa­muk­set, jos tut­ki­muk­sia ei ole ol­len­kaan tai jos ne ovat kaik­ki van­hen­tu­neet. Muut vil­ja­vuus­tut­ki­muk­siin liit­ty­vät seu­raa­muk­set ar­vi­oi­daan ja an­ne­taan tal­vi­ai­kai­sen asia­kir­ja­val­von­nan yh­tey­des­sä. Seu­raa­muk­sen an­ta­mi­sen yh­tey­des­sä on ar­vi­oi­ta­va tois­tu­vuus tar­kas­ta­mal­la ti­lan nel­jän ai­em­man vuo­den val­von­ta­tu­lok­set.

Tuki­so­vel­luk­sen tila­koh­tai­sis­sa ha­vain­nois­sa mer­ki­tään puu­te koh­taan Ti­lal­la on voi­mas­sa ole­via vil­ja­vuus­tut­ki­muk­sia ja Tuki­so­vel­lus las­kee ti­lal­le mak­si­mi­seu­raa­muk­sen vil­ja­vuus­tut­ki­muk­sis­ta. Las­ket­tu seu­raa­mus­pro­sent­ti ker­ro­taan kah­del­la, jos nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­nen on tois­tu­va.

Suo­ja­kais­tat

Suo­ja­kais­ta­puut­teis­ta ai­heu­tu­va seu­raa­mus las­ke­taan käyt­tä­en vaa­dit­tu­jen ja to­det­tu­jen suo­ja­kais­to­jen mää­rää.

Suo­ja­kais­tan eh­to­jen mu­kai­suus tar­kas­te­taan kas­vu­loh­ko­koh­tai­ses­ti ti­lal­la. Tar­kis­tus­lis­tal­le mer­ki­tään loh­koit­tain, onko suo­ja­kais­ta eh­to­jen mu­kai­nen tai jos suo­ja­kais­taa ei vaa­di­ta. Ti­lan vaa­dit­tu­jen ja to­det­tu­jen suo­ja­kais­to­jen mää­rä on mi­tat­ta­va kai­kil­ta ti­lan loh­koil­ta maas­tos­sa tai kar­tal­ta, jos jol­lain loh­kol­la to­de­taan suo­ja­kais­tas­sa puut­tei­ta. Mit­taus­tu­lok­set tal­len­ne­taan eril­li­sel­le liit­teel­le, jos­ta suo­ja­kais­to­jen las­ket­tu seu­raa­mus­pro­sent­ti siir­re­tään Tuki­so­vel­luk­sen tila­koh­tai­siin ha­vain­toi­hin. Jos suo­ja­kais­ta on lii­an ka­pea, niin se ei ole eh­to­jen mu­kai­nen ja se hy­lä­tään seu­raa­mus­ta las­ket­ta­es­sa. Tila­koh­tai­sis­sa ha­vain­nois­sa asia voi­daan kui­ten­kin huo­mi­oi­da lie­ven­tä­vä­nä te­ki­jä­nä ja alen­taa seu­raa­mus­pro­sent­tia. Lie­ven­tä­vien te­ki­jöi­den li­säk­si seu­raa­muk­sen an­ta­mi­sen yh­tey­des­sä on ar­vi­oi­ta­va tois­tu­vuus tar­kas­ta­mal­la ti­lan nel­jän ai­em­man vuo­den val­von­ta­tu­lok­set.

Suo­ja­kais­to­jen seu­raa­mus saa­daan las­ke­mal­la yh­teen kaik­ki to­de­tut suo­ja­kais­tat ja ver­taa­mal­la saa­tua sum­maa vaa­dit­tu­jen suo­ja­kais­to­jen mää­rään. Las­kel­mas­ta saa­daan suo­ja­kais­to­jen seu­raa­mus­pro­sent­ti, joka tal­len­ne­taan Tuki­so­vel­luk­sen tila­koh­tai­siin ha­vain­toi­hin. Saa­dul­la seu­raa­mus­pro­sen­til­la vä­hen­ne­tään RTK:n suo­ja­kais­to­jen pro­sent­ti­o­suut­ta (20 %). Las­ken­nal­lis­ta seu­raa­mus­pro­sent­tia on itse mah­dol­lis­ta muut­taa tila­koh­tai­sis­sa ha­vain­nois­sa.

Seu­raa­mus­pro­sen­tin muut­ta­mi­nen on ai­heel­lis­ta esim. ta­pauk­sis­sa, jois­sa ti­lan pin­ta-ala on suu­ri ja ti­lal­la on vä­hän suo­ja­kais­ta­tar­vet­ta. Täl­löin las­ken­nal­li­nen seu­raa­mus­pro­sent­ti voi olla lii­an iso suh­tees­sa puut­teen to­del­li­seen va­ka­vuu­teen. Seu­raa­mus voi olla lii­an iso myös sil­loin, jos ti­lal­la to­de­taan lie­viä puut­tei­ta suo­ja­kais­tois­sa. Täl­lai­nen ti­lan­ne on esim. sil­loin, jos osal­la loh­kois­ta suo­ja­kais­tan le­veys on kes­ki­mää­rin kak­si met­riä. Suo­ja­kais­ta ei ole eh­to­jen mu­kai­nen, mut­ta puu­te on lie­vä.

Alla on esi­mer­kis­sä 22 avat­tu suo­ja­kais­toi­hin liit­ty­vää las­ken­taa.

Esi­merk­ki 22

Ti­lal­la on to­det­tu puut­tei­ta suo­ja­kais­tois­sa tau­lu­kon 38 mu­kai­ses­ti.

Tau­luk­ko 38. Suo­ja­kais­tois­sa to­det­tu­ja nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­siä.

Vaa­di­tun suo­ja­kais­tan mää­rä on 950 met­riä ja ti­lal­la to­det­tiin suo­ja­kais­taa 700 met­riä. Suo­ja­kais­taa puut­tuu siis 250 met­riä, mikä on vaa­di­tus­ta suo­ja­kais­tan mää­räs­tä noin 28 %. Seu­rauk­se­na puut­tees­ta on 6 % (0,28 x 0,20) vä­hen­nys ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen ra­vin­tei­den tasa­pai­noi­sen käy­tön tu­keen.

Moni­muo­toi­suus­kais­tat

RTK:n kor­vauk­seen ai­heu­tuu 5 % seu­raa­mus, jos moni­muo­toi­suus­kais­tois­sa ha­vai­taan puut­tei­ta. Puut­teek­si las­ke­taan se, että vil­je­li­jä ei ole il­moit­ta­nut moni­muo­toi­suus­kais­taa loh­ko­koh­tai­sis­sa muis­tiin­pa­nois­sa.

25.3 Lohkokohtaisten toimenpiteiden seuraamukset

Loh­ko­koh­tai­sis­sa toi­men­pi­teis­sä tal­vi­ai­kais­ta kas­vi­peit­tei­syyt­tä lu­kuun ot­ta­mat­ta hy­lä­tään ala, jol­la toi­men­pi­teen eh­toa ei ole nou­da­tet­tu. (VNA 712/2015 19 §) Jos osal­la loh­kon alas­ta on nou­da­tet­tu toi­men­pi­teen eh­toa, niin val­von­nas­sa muo­dos­te­taan val­von­nan kas­vu­loh­ko sii­tä alas­ta, jol­la eh­toa ei ole nou­da­tet­tu. Val­von­nan kas­vu­loh­kol­le tal­len­ne­taan tuki­ehto­puu­te, mikä joh­taa loh­kon toi­men­pi­teen kor­vauk­sen hyl­kää­mi­seen ky­sei­sel­tä alal­ta. Li­säk­si puut­tees­ta voi ai­heu­tua seu­raa­mus koko toi­men­pi­teen kor­vauk­seen, jos pin­ta-ala­ero on kas­vi­laji­ryh­mä­ta­sol­la lii­an suu­ri. Toi­men­pi­teen kor­vaus­ta ei mak­se­ta, jos pin­ta-ala­ero on yli 50 %.(VNA 712/2015 23 §)

Pel­to­jen tal­vi­ai­kai­ses­sa kas­vi­peit­tei­syy­des­sä ti­lal­le ai­heu­tuu %-seu­raa­mus, jos kas­vi­peit­tei­syys ei ole eh­to­jen mu­kai­nen. Seu­raa­mus mää­räy­tyy sen mu­kaan, että kuin­ka pal­jon vil­je­li­jä on il­moit­ta­nut kas­vi­peit­teis­tä alaa ja kuin­ka pal­jon sitä val­von­nas­sa to­de­taan. Seu­raa­mus mää­räy­tyy eri ta­pauk­sis­sa tau­lu­kon 39 mu­kai­ses­ti.(VNA 712/2015 19 §)

Tau­luk­ko 39. Tal­vi­ai­kai­sen kas­vi­peit­tei­syy­den seu­raa­muk­set.

Val­von­nas­sa mi­ta­taan alat, joil­la kas­vi­peit­tei­syys ei ole eh­to­jen mu­kai­nen ja alat tal­len­ne­taan Tuki­so­vel­luk­seen. Ti­lal­le ai­heu­tuu seu­raa­mus, jos val­von­nan tu­lok­se­na ti­lan kas­vi­peit­tei­syys­pro­sent­ti pu­toa alem­mal­le ta­sol­le.  Tuki­so­vel­lus ver­taa val­von­nas­sa mi­tat­tu­jen alo­jen kaut­ta las­ket­tua kas­vi­peit­tei­syys­pro­sent­tia il­moi­tet­tuun ja mää­rit­tää seu­raa­muk­sen au­to­maat­ti­ses­ti. Seu­raa­mus­pro­sent­ti on aina 10 %, jos kas­vi­peit­tei­nen ala pu­to­aa val­von­nan seu­rauk­se­na seu­raa­val­la ta­sol­le. Las­ken­nan muo­dos­ta­maa seu­raa­mus­pro­sent­tia on mah­dol­lis­ta muut­taa tila­koh­tai­sis­sa ha­vain­nois­sa, mi­kä­li on pe­rus­teet ko­rot­taa tai alen­taa seu­raa­mus­pro­sent­tia.

Toi­men­pide pää­te­tään, jos ti­lan kas­vi­peit­tei­sek­si alak­si to­de­taan val­von­nas­sa alle 20 %.

Pel­to­val­von­ta­ohje 2015kesä­kuu16.6.2015