26 Ympäristösopimusten tukiehtojen seuraamukset

Ym­pä­ris­tö­so­pi­muk­sis­sa voi olla kol­men­lai­sia seu­raa­muk­sia. So­pi­muk­sen vas­tais­ten kiel­let­ty­jen toi­men­pi­tei­den (muok­kaa­mi­nen, lan­noi­tus, oji­tus, met­si­tys tai kä­sit­te­ly kas­vin­suo­je­lu­ai­neil­la) suo­rit­ta­mi­nen pe­rin­ne­bi­o­toop­pien ja luon­non­lai­dun­ten alu­eil­la ai­heut­taa kor­vauk­sen me­net­tä­mi­sen, mi­kä­li näi­hin ei ole myön­net­ty ELYn lu­paa. Jos toi­men­pi­tei­tä ha­vai­taan, on mah­dol­li­nen lupa tar­kis­tet­ta­va.

Ym­pä­ris­tö­so­pi­mus­ten pe­rus­ta­so­jen seu­raa­muk­set mää­räy­ty­vät pin­ta-alan mu­kaan sa­mal­la peri­aat­teel­la kuin ym­pä­ris­tö­si­tou­muk­sen pe­rus­ta­so­jen seu­raa­muk­set, kat­so kap­pa­le 25.1 ’Pe­rus­ta­son seu­raa­muk­set’ ja tau­luk­ko 34 pe­rus­ta­son seu­raa­mus­pro­sen­tin mää­räy­ty­mi­ses­tä pin­ta-alan mu­kaan. Pe­rus­ta­son toi­men­pi­tei­den puut­teet sel­vi­te­tään maas­to­tar­kis­tus­lis­tan avul­la ja ha­vain­not mer­ki­tään uu­teen Tuki­so­vel­luk­seen, joka las­kee seu­raa­muk­set.

Ym­pä­ris­tö­so­pi­mus­ten so­pi­mus­eh­to­jen seu­raa­muk­set mää­räy­ty­vät sen mu­kai­ses­ti, pal­jon­ko vaa­di­tuis­ta toi­men­pi­teis­tä on to­teu­tet­tu ja mil­lä alal­la. Jos loh­kol­la on vaa­ti­muk­se­na use­am­pia toi­men­pi­tei­tä ja niis­tä on vain osa to­teut­ta­mat­ta, ei loh­kon koko kor­vaus­ta hy­lä­tä, vaan ai­no­as­taan to­teut­ta­mat­ta jä­te­tyn toi­men­pi­teen osuus ja se­kin vain sil­tä alal­ta, jol­la toi­men­pi­teen puu­te to­de­taan. So­pi­mus­eh­to­jen seu­raa­muk­set mää­räy­ty­vät loh­ko­koh­tai­ses­ti ja nii­den osal­ta on tar­kas­ta­jan sel­vi­tet­tä­vä seu­raa­mus­pro­sent­ti loh­kon ti­lan­teen mu­kaan.

So­pi­mus­eh­dois­ta on tar­peen erot­taa var­si­nai­set toi­men­pi­teet ja työ­mää­räl­tään vä­häi­set toi­men­pi­teet. So­pi­muk­sen seu­raa­muk­sia las­ket­ta­es­sa ote­taan huo­mi­oon sekä loh­kon pin­ta-ala, var­si­nais­ten toi­men­pi­tei­den ja työ­mää­räl­tään vä­häis­ten toi­men­pi­tei­den mää­rä ja kir­jan­pi­don pi­tä­mi­nen. Kir­jan­pi­don puut­tu­mi­ses­ta ko­ko­naan on mää­ri­tel­ty 25 %:n seu­raa­mus, jota voi lie­ven­tää (10-20 pro­sent­tiin), jos kir­jan­pi­toa on pi­det­ty edes jos­sain mää­rin niin, että sii­tä voi­daan to­de­ta jo­tain toi­men­pi­tei­den suo­rit­ta­mi­ses­ta loh­kol­la.

So­pi­mus­eh­to­jen seu­raa­mus­ta mää­ri­tel­tä­es­sä kul­le­kin loh­kol­le on sel­vi­tet­tä­vä var­si­nais­ten toi­men­pi­tei­den mää­rä ja ala, jol­la puu­te esiin­tyy. Työ­mää­räl­tään vä­häis­ten toi­men­pi­tei­den seu­raa­mus mää­ri­te­tään ta­paus­koh­tai­ses­ti pro­sent­ti­skaa­lan (1-5 %) si­säl­lä. So­pi­muk­sen koko kir­jan­pi­don puut­tees­ta kir­ja­taan 25 %:n seu­raa­mus.

So­pi­mus­eh­to­jen seu­raa­mus­pro­sen­tin mää­rit­tä­mi­nen ta­pah­tuu al­la­o­le­vien esi­merk­kien ta­paan. Esi­mer­kit löy­ty­vät myös Ai­tan Ym­pä­ris­tö­so­pi­muk­set ja luo­mu -työ­ti­las­ta ex­cel –las­kel­mi­na koh­das­ta Asia­kir­jat. Ai­tas­sa on myös tyh­jä las­kel­ma (tyh­jä_las­kel­ma_ym­pä­ris­tö­so­pi­mus), jota voi käyt­tää esi­merk­kien ta­paan val­von­nan apu­työ­ka­lu­na. Sel­lais­ten loh­ko­jen, joil­la puut­tei­ta esiin­tyy, las­kel­mat lii­te­tään ti­lan val­von­ta-asia­kir­joi­hin.

Mi­kä­li loh­kol­la on jo­kin tuki­ehto­puu­te, kir­ja­taan ko. loh­kon kaik­ki toi­men­pi­teet ex­cel-las­kel­maan,  sa­moin toi­men­pi­teen to­teu­tet­tu pin­ta-ala. Las­kel­maan kir­ja­taan myös toi­men­pi­tei­den mää­rä,  työ­mää­räl­tään vä­häis­ten toi­men­pi­tei­den puut­teet sekä mah­dol­li­nen kir­jan­pito­puu­te. Las­kel­ma tuot­taa seu­raa­mus­pro­sen­tin, joka kir­ja­taan maas­to­tar­kis­tus­lis­taan sekä uu­teen Tuki­so­vel­luk­seen. Mi­kä­li puut­tei­ta ei ole, ei las­kel­maa tar­vit­se teh­dä.

Van­ho­jen eri­tyis­ym­pä­ris­tö­so­pi­mus­ten seu­raa­muk­set mää­ri­tel­lään edel­leen val­ti­o­neu­vos­ton ase­tuk­ses­sa VNA 366/2007 ole­vien tu­kien yk­sik­kö­koh­tais­ten kus­tan­nus­ten mu­kaan ja nii­den las­ke­mi­sek­si on Ai­tan työ­ti­las­sa oma ex­cel-poh­ja ’Kus­tan­nus­las­kel­ma’. Näi­den val­von­ta­oh­jeet löy­ty­vät Pel­to­val­von­ta­oh­jees­ta 2014.

Esi­merk­ki 23

3 ha:n luon­non­lai­dun­loh­kol­le on so­pi­mus­eh­dois­sa kir­jat­tu toi­men­pi­teik­si rai­vaus­ta, niit­toa ja lai­dun­nus­ta sekä työ­mää­räl­tään vä­häi­se­nä toi­men­pi­tee­nä 4 lin­nun­pön­tön asen­ta­mi­nen.

 Puut­teet: Niit­toa ei ole to­teu­tet­tu 1 ha:n alu­eel­la eikä lin­nun­pönt­tö­jä ole asen­net­tu.

Seu­raa­muk­se­na var­si­nais­ten toi­men­pi­tei­den (niit­to) puut­teis­ta ker­tyi­si 33,33 %, jos se esiin­tyi­si koko alal­la, mut­ta se ra­joit­tuu 1 ha:n alal­le, jo­ten seu­raa­muk­se­na tu­lee 11,11 %. Työ­mää­räl­tään vä­häis­ten  toi­men­pi­tei­den seu­raa­mus mää­ri­te­tään ta­paus­koh­tai­ses­ti pro­sent­ti­skaa­lan (1-5 %) si­säl­lä, jo­ten lin­nun­pönt­tö­jen asen­nus­puut­tees­ta tar­kas­ta­ja ar­vi­oi puut­teek­si 2 %. Tar­kis­tus­lis­tal­le ja uu­teen Tuki­so­vel­luk­seen kir­ja­taan 13 %:n puu­te.

Esi­merk­ki 24

Loh­koil­le on il­moi­tet­tu maa­ta­lous­luon­non moni­muo­toi­suu­den ja mai­se­man hoi­to 3 ha:n ja 5 ha:n loh­koil­la, toi­men­pi­tei­nä rai­vaus, lai­dun­nus, niit­to ja vie­ras­la­jien pois­to. So­pi­mus­ala on yh­teen­sä 8 ha, 2 eri loh­koa.

Puut­teet: Vie­ras­la­jien pois­toa ei ole to­teu­tet­tu 3 ha:n loh­kol­la eikä niit­toa ole suo­ri­tet­tu 5 ha:n alal­la.  Val­von­ta on

a) 15.7. jol­loin -> val­von­ta­käyn­ti jou­du­taan uu­si­maan myö­hem­min syk­syl­lä, kos­ka vie­ras­la­jien pois­ton ja nii­ton eh­tii vie­lä suo­rit­taa
b) 30.9. jol­loin to­de­taan puut­teet vie­ras­la­jien pois­tos­sa ja nii­tos­sa.

Seu­raa­mus esi­mer­kis­sä 24 b):

Pe­rin­ne­bi­o­toop­pi­a­lu­eel­la on 4 var­si­nais­ta toi­men­pi­det­tä, jo­ten kun­kin toi­men­pi­teen mer­ki­tys kor­vauk­seen on 1/4 kor­vauk­sen koko­nais­mää­räs­tä. Vie­ras­la­jien pois­ton puu­te leik­kaa 3 ha:n loh­kon kor­vauk­ses­ta 25 %, kos­ka se on puut­tee­na koko alal­la. Nii­ton puu­te leik­kaa 5 ha:n loh­kon kor­vauk­ses­ta myös 25 %, kos­ka se­kin on puut­tee­na koko ky­sei­sel­lä alal­la.

Esi­merk­ki 25

So­pi­muk­sel­le on il­moi­tet­tu kos­tei­kon hoi­to, jos­sa hoi­to­toi­men­pi­tei­nä ovat pa­to­jen ja uo­mien kun­nos­sa­pito ja hoi­to, reu­na-alu­ei­den kas­vil­li­suu­den niit­to ja kas­vi­jät­teen pois­kor­juu, liet­teen sa­os­tus tar­vit­ta­es­sa, sa­os­tus­ai­nei­den li­säys tar­vit­ta­es­sa ja ve­den kor­keu­den tark­kai­lu.

Val­von­ta­seu­raa­mus­ten kan­nal­ta on olen­nais­ta ar­vi­oi­da mit­kä toi­men­pi­teet ovat olen­nai­sia kos­tei­kon toi­min­nan kan­nal­ta. Täs­sä esi­mer­kis­sä voi­daan to­de­ta, että pa­don kun­nos­sa­pito ja reu­na-alu­ei­den kas­vil­li­suu­den hoi­to ovat var­si­nai­sia toi­men­pi­tei­tä ja muut toi­men­pi­teet (tar­vit­ta­es­sa teh­tä­vät toi­men­pi­teet ja vir­taa­man tark­kai­lu) voi­daan ar­vi­oi­da työ­mää­räl­tään vä­häi­sik­si toi­men­pi­teik­si seu­raa­muk­sia las­ket­ta­es­sa. Näi­den toi­men­pi­tei­den seu­raa­mus mää­ri­te­tään ta­paus­koh­tai­ses­ti pro­sent­ti­skaa­lan (1-5 %) si­säl­lä.

Val­von­nas­sa to­de­taan, että pa­don kun­nos­sa­pi­dos­ta ei ole huo­leh­dit­tu, kos­ka sii­nä esiin­tyy ohi­vuo­toa ja ve­den­pin­ta on las­ke­nut hie­man (noin 20 cm). Myös­kään vir­taa­man tark­kai­lua ei ole suo­ri­tet­tu ja osin ehkä täs­tä syys­tä pa­to­kin on pääs­syt syö­py­mään reu­nal­taan.

Val­von­ta-ajan­koh­dal­la ei ole täs­sä ta­pauk­ses­sa mer­ki­tys­tä, kos­ka pato tu­lee olla jat­ku­vas­ti  kun­nos­sa kos­tei­kon toi­mi­mi­sek­si asi­an­mu­kai­sel­la ta­val­la. Seu­raa­mus mää­räy­tyy seu­raa­vas­ti: pa­don kun­nos­sa­pito on yksi kah­des­ta toi­men­pi­teis­tä jo­ten kor­vauk­seen tu­li­si 50 %:n leik­kaus. Vir­taa­man tark­kai­lus­ta tar­kas­ta­ja kir­jaa 3 %:n seu­raa­muk­sen. Tar­kas­ta­ja ar­vi­oi, että kos­teik­ko toi­mii kui­ten­kin lä­hes nor­maa­lis­ti, jo­ten pa­don kun­nos­sa­pi­don seu­raa­mus­ta alen­ne­taan 45 %:iin ja lo­pul­li­sek­si seu­raa­muk­sek­si tu­lee 48 %.

Esi­merk­ki 26

Pe­rin­ne­bi­o­toop­pi­so­pi­muk­sel­la on 12 ha:n ala, joka ja­kaan­tuu kol­meen loh­koon, (5, 4 ja 3 ha). So­pi­muk­sel­le on il­moi­tet­tu toi­men­pi­teik­si rai­vaus, ai­taa­mi­nen ja lai­dun­ta­mi­nen joka loh­kol­le. So­pi­mus­eh­to­jen mu­kaan lai­dun­ta­mi­nen on aloi­tet­ta­va hei­nä­kuun ai­ka­na.

Val­von­nas­sa to­de­taan puut­tei­na 4 ha:n loh­kon ai­taa­mis­puu­te (aita osin kaa­tu­nut) ja lai­dun­ta­mis­puu­te (ei lan­taa, hei­nä pit­kää). 3 ha:n loh­kol­la to­de­taan puut­tee­na lai­dun­ta­mi­nen, loh­kol­la käys­ken­te­lee vain 1 kau­ris. Kir­jan­pi­toa ei löy­dy koko so­pi­mus­a­lu­ees­ta.

Val­von­ta-aika on
a) 10.7. jol­loin mo­lem­mat toi­men­pi­teet eh­tii vie­lä teh­dä syk­syn ai­ka­na, jou­du­taan te­ke­mään uu­sin­ta­käyn­ti myö­hem­min
b) 5.11. jol­loin to­de­taan, että edel­leen yl­lä­mai­ni­tut puut­teet 4 ja 3 ha:n loh­koil­la

Seu­raa­muk­set esi­mer­kis­sä 26 b):

5 ha:n loh­kol­le kir­ja­taan seu­raa­muk­se­na kir­jan­pi­don puu­te, 25 %.n seu­raa­mus. 4 ha:n loh­kol­le kir­ja­taan ai­taa­mis­puu­te ja lai­dun­ta­mis­puu­te, jois­ta tu­lee seu­raa­muk­se­na yh­teen­sä 2/3 –osaa toi­men­pi­teis­tä (66,67 %) ja kos­ka nämä ovat koko alal­la, tu­lee loh­kon seu­raa­muk­sek­si tuo 66,67 % sekä kir­jan­pito­puu­te 25 %, yh­teen­sä 92 %. Seu­raa­mus ylit­tää 50 %, jo­ten loh­kon kor­vaus me­ne­te­tään ko­ko­naan. 3 ha:n loh­kon lai­dun­ta­mis­puut­teen seu­raa­muk­se­na kir­ja­taan 33,33 % + kir­jan­pito­puut­tees­ta 25 %, yh­teen­sä 58 %. Seu­raa­mus­pro­sen­tin ylit­tä­es­sä 50 % ei kor­vaus­ta mak­se­ta.

Esi­merk­ki 27

So­pi­muk­sel­le on il­moi­tet­tu ar­vo­kas pe­rin­ne­bi­o­toop­pi, jol­la on toi­men­pi­tei­nä ai­taa­mi­nen, lai­dun­ta­mi­nen ja vie­ras­la­jien tor­jun­ta. So­pi­mus­ala on yh­teen­sä 7 ha, 2 eri loh­koa. Kai­kil­la loh­koil­la alku­rai­vaus on teh­ty jo en­nen so­pi­muk­sen te­koa. Val­von­ta on
c) 3.8. -> val­von­ta­käyn­ti jou­du­taan uu­si­maan myö­hem­min syk­syl­lä, kos­ka ai­taa­mi­sen  ja lai­dun­ta­mi­sen eh­tii vie­lä suo­rit­taa
d) 30.9. jol­loin to­de­taan puut­tei­ta lai­dun­ta­mi­ses­sa 2 ha:n loh­kol­la ja 5 ha:n loh­kol­la to­de­taan joki­var­ren rin­tees­sä sel­viä eroo­si­o­vau­ri­oi­ta 0,3 ha:n alu­eel­la (mi­ta­taan gps:llä).

Seu­raa­mus esi­mer­kis­sä 27 b):

Pe­rin­ne­bi­o­toop­pi­a­lu­eel­la on 5 ha:n alal­la 3 toi­men­pi­det­tä, jo­ten kun­kin toi­men­pi­teen mer­ki­tys kor­vauk­seen on 1/3 kor­vauk­sen koko­nais­mää­räs­tä. 2 ha:n alal­la on 2 toi­men­pi­det­tä.

Eroo­si­o­puut­teet  5 ha:n loh­kol­la

Lai­dun­ta­mis­puu­te (koko loh­ko on lai­dun­ta­mat­ta) 2 ha:n alu­eel­la ai­heut­taa 50 %:n seu­raa­muk­sen. Kor­vaus­ta mak­se­taan 50 %, kos­ka seu­raa­mus ei ole yli 50 %.

Pel­to­val­von­ta­ohje 2015kesä­kuu16.6.2015