28 Valvontatuloksen laskeminen

28.1 Kasvilajiryhmät ja tukityypit

Kas­vi­laji­ryh­mien muo­dos­tu­mi­nen

Jo­kai­ses­sa tu­es­sa tuki­ta­sol­taan eri­lai­sis­ta kas­veis­ta muo­dos­te­taan omat kas­vi­laji­ryh­män­sä.

Pe­rus­tu­es­sa ja nuor­ten vil­je­li­jöi­den tuis­sa (EU ja kan­sal­li­nen) on kus­sa­kin vain yksi kas­vi­laji­ryh­mä.

Pel­to­kas­vi­palk­ki­os­sa kas­vi­laji­ryh­mät muo­dos­tu­vat seu­raa­vas­ti:

 a) Val­ku­ais­kas­vit
b) Ruis
c) So­ke­ri­juu­ri­kas
d) Tärk­ke­lys­pe­ru­na
e) Avo­maan­vi­han­nek­set

Ym­pä­ris­tö­kor­vauk­ses­sa kas­vi­laji­ryh­mät muo­dos­tu­vat seu­raa­vas­ti:

a) Ra­vin­tei­den tasa­pai­noi­nen käyt­tö (pel­to- ja puu­tar­ha­kas­vit omi­na ryh­mi­nään)
b) Lie­te­lan­nan si­joit­ta­mi­nen pel­toon
c) Ra­vin­tei­den ja or­gaa­ni­sen ai­nek­sen kier­rät­tä­mi­nen
d) Va­lu­ma­ve­sien hal­lin­ta
a. Sää­tö­sala­ojat
b. Sää­tö­kas­te­lu ja kui­va­tus­ve­sien kier­rä­tys
e) Ym­pä­ris­tön­hoi­to­nur­met
a. Suo­ja­vyö­hy­ke­nur­met (koh­den­ta­mis­alue ja muu alue omi­na ryh­mi­nään)
b. Moni­vuo­ti­set ym­pä­ris­tö­nur­met
c. Luon­non­hoi­to­pel­to­nur­met (koh­den­ta­mis­alue ja muu alue omi­na ryh­mi­nään)
f) Pel­to­jen tal­vi­ai­kai­nen kas­vi­peit­tei­syys
a. 20 % ti­lan si­tou­mus­a­las­ta (koh­den­ta­mis­alue ja muu alue omi­na ryh­mi­nään)
b. 40 % ti­lan si­tou­mus­a­las­ta (koh­den­ta­mis­alue ja muu alue omi­na ryh­mi­nään)
c. 60 % ti­lan si­tou­mus­a­las­ta (koh­den­ta­mis­alue ja muu alue omi­na ryh­mi­nään)
d. 80 % ti­lan si­tou­mus­a­las­ta
g) Or­gaa­ni­sen kat­teen käyt­tö puu­tar­ha­kas­veil­la ja sie­men­pe­ru­nal­la (yksi- ja moni­vuo­ti­set puu­tar­ha­kas­vit omi­na ryh­mi­nään)
h) Pel­to­luon­non moni­muo­toi­suus
a. Vi­her­lan­noi­tus­nur­met
b. Ke­rää­jä­kas­vit
c. Sa­nee­raus­kas­vit
d. Moni­muo­toi­suus­pel­lot (koh­den­ta­mis­alue ja muu alue omi­na ryh­mi­nään)
i) Puu­tar­ha­kas­vien vaih­to­eh­toi­nen kas­vin­suo­je­lu
a. Me­ne­tel­mä­ryh­mä 1
b. Me­ne­tel­mä­ryh­mä 2
j) Eri­tyis­ym­pä­ris­tö­tuki­so­pi­muk­sis­ta muo­dos­te­taan omat kas­vi­laji­ryh­män­sä so­pi­muk­sit­tain

Luon­non­mu­kai­sen tuo­tan­non kor­vauk­ses­sa kas­vi­laji­ryh­mät muo­dos­tu­vat seu­raa­vas­ti:

a) Kas­vin­vil­je­ly­tila
b) Koti­e­läin­tila
c) Avo­maan vi­han­nes­ten vil­je­ly­ala

Luon­non­hait­ta­kor­vauk­ses­sa ja koti­e­läin­ko­ro­tuk­ses­sa kas­vi­laji­ryh­mät muo­dos­tu­vat tuki­a­lu­eit­tain AB ja C.

Ylei­ses­sä heh­taa­ri­tu­es­sa ja poh­joi­ses­sa heh­taa­ri­tu­es­sa on vain yksi kas­vi­laji­ryh­mä. Nuor­ten vil­je­li­jöi­den tu­es­sa ja so­ke­ri­juu­rik­kaan kan­sal­li­ses­sa tu­es­sa kas­vi­laji­ryh­mät muo­dos­tu­vat tuki­a­lu­eit­tain C2, C3 ja C4.

28.2 Kasvilajin vaikutus valvontatulokseen

Kas­vi­la­ji­ryh­mit­täi­ses­sä tar­kas­te­lus­sa kas­vi­la­jin muu­tok­set ryh­män si­säl­lä ovat sal­lit­tu­ja, mut­ta kas­vi­laji­ryh­mien vä­lil¬lä muu­tok­set ei­vät ole mah­dol­li­sia. Jos val­von­nas­sa kas­vu­loh­kol­la to­de­taan eri kas­vi­laji­ryh­män kas­vi kuin mitä sil­le on il­moi­tet­tu, kas­vu­loh­ko hyl­käy­tyy nii­den tu­kien osal­ta, jois­sa ha­vait­tu kas­vi ei ole tuki­kel­poi­nen. Val­von­nan seu­rauk­se­na ei voi saa­da tu­kea, jota loh­kol­le ei ole ha­et­tu, vaik­ka loh­kol­la to­det­tai­siin tu­keen oi­keut­ta­va kas­vi.

Poik­keuk­se­na edel­li­seen on vi­her­ryt­tä­mis­tu­ki, jos­sa tuen eh­to­jen nou­dat­ta­mi­nen las­ke­taan kas­vi­laji­ryh­mit­täin. Tuen mää­rä ei rii­pu kas­vi­laji­ryh­mäs­tä.

Val­von­nan eri ti­lan­teis­sa to­det­ta­via kas­vi­koo­de­ja, nii­den muu­tok­sis­ta ai­heu­tu­via seu­raa­muk­sia ja mui­ta toi­men­pi­tei­tä sel­ven­ne­tään oh­jeen Val­von­nan kas­vi­koo­dit -liit­teen esi­mer­keis­sä.

Vii­mei­sen kyl­vö­päi­vän jäl­keen kyl­ve­tyl­lä tai is­tu­te­tul­la loh­kol­la ei ole nou­da­tet­tu täy­den­tä­vien eh­to­jen hy­vän maa­ta­lous­käy­tän­nön vaa­ti­muk­sia eikä kan­sal­lis­ten tu­kien tuo­tan­to­ta­van edel­ly­tyk­siä. Poik­keuk­sen muo­dos­ta­vat kui­ten­kin ne sa­toa ky­sei­se­nä vuon­na tuot­ta­vat avo­maa­vi­han­nes­ten alat, joi­den myö­häi­ses­tä kyl­vös­tä on il­moi­tet­tu kun­taan 31.12. men­nes­sä.

Jos val­von­nas­sa to­de­taan poh­joi­ses­sa heh­taa­ri­tu­es­sa ma­ta­lam­man tuki­ta­son kas­via, mitä on il­moi­tet­tu, ai­heut­taa se 20 % leik­kauk­sen to­de­tun kas­vin tu­keen vir­heel­li­ses­ti il­moi­te­tun pin­ta-alan osal­ta. So­vel­lus las­kee leik­kauk­sen au­to­maat­ti­ses­ti, kun kas­vu­loh­kol­le tal­len­ne­taan puu­te ko. koh­taan. Puu­te to­de­taan vain sil­loin, kun koko kas­vu­loh­ko on il­moi­tet­tu vir­heel­li­ses­ti kor­ke­am­man tuki­ta­son kas­vik­si.

28.3 Seuraamusten laskentajärjestys

Mak­set­ta­vas­ta tu­es­ta vä­hen­ne­tään en­sim­mäi­se­nä pin­ta-ala­seu­raa­muk­set ja sen jäl­keen tuki­ehto­puut­teet.  Jos ti­lal­le tu­lee seu­raa­mus maa­ta­lous­maan il­moit­ta­mat­ta jät­tä­mi­ses­tä, vä­hen­ne­tään sii­tä ai­heu­tu­va seu­raa­mus näi­den jäl­keen. Vii­mei­se­nä vä­hen­ne­tään täy­den­tä­vien eh­to­jen seu­raa­muk­set. (Ase­tus (EU) N:o 809/2014 6 ar­tik­la)

Kan­sal­li­sis­sa tuis­sa tuo­tan­to­ta­paan liit­ty­vät seu­raa­muk­set vä­hen­ne­tään en­nen pin­ta-alaan liit­ty­viä seu­raa­muk­sia. (Laki 1559/2001 19 §)

28.4 Maatalousmaan ilmoittamisvelvoite

Jos val­von­nas­sa to­de­taan, että kaik­kea maa­ta­lous­maa­ta (eril­li­siä pe­rus­loh­ko­ja) ei ole tuki­haus­sa il­moi­tet­tu ja il­moi­te­tun alan ja to­de­tun alan (= il­moi­tet­tu + nii­den loh­ko­jen ala, joi­ta ei ole il­moi­tet­tu) vä­li­nen ero­tus on yli 3 %, lei­ka­taan kaik­kia EU:n ko­ko­naan ja osit­tain ra­hoit­ta­mia pin­ta-ala­tu­kia enin­tään 3 pro­sen­til­la. (Ase­tus (EU) N:o 640/2014 16 ar­tik­la) Il­moit­ta­mat­to­mak­si pin­ta-alak­si las­ke­taan vain il­moit­ta­mat­to­mat eril­li­set pe­rus­loh­kot. Kai­kil­ta il­moit­ta­mat­to­mil­ta maa­ta­lous­maan aloil­ta (myös alle 0,05 ha aloil­ta) on kui­ten­kin tar­kas­tet­ta­va täy­den­tä­vien eh­to­jen nou­dat­ta­mi­nen.

Seu­raa­mus­pro­sent­tia mää­ri­tet­tä­es­sä on otet­ta­va huo­mi­oon il­moit­ta­mat­ta jät­tä­mi­sen va­ka­vuus. Vä­häi­nen yli 3 %:n ylit­tä­vä ala ai­heut­taa 1 %:n seu­raa­muk­sen. Jos il­moit­ta­ma­ton ala on pin­ta-alal­taan mer­kit­tä­vä tai alu­eel­la on ri­kot­tu täy­den­tä­viä eh­to­ja, tu­lee käyt­tää 2-3 % seu­raa­mus­ta.

28.5 Ilmeisen virheen ja poikkeuksellisten sääolojen huomioiminen valvonnassa

Pai­kal­la teh­tä­vän tar­kas­tuk­sen tai ris­tiin­tar­kas­tus­ten ai­ka­na ha­vai­tut il­mei­set vir­heet on mää­ri­tel­ty ko­mis­si­on työ­asia­kir­jas­sa agr 49533/2002. Il­mei­ses­tä vir­hees­tä ja sen kor­jaa­mis­mah­dol­li­suu­des­ta on oh­jeis­tet­tu enem­män Maa­seu­tu­vi­ras­ton an­ta­mas­sa hal­lin­nol­li­ses­sa oh­jees­sa. (Vil­je­li­jä­tuki­ha­ke­mus­ten ja eräi­den ELY-kes­kuk­siin toi­mi­tet­ta­vien tuki­ha­ke­mus­ten kä­sit­te­lyn hal­lin­nol­li­set oh­jeet (dnro 591/55/2013)) Jos val­von­nas­sa ha­vai­taan il­mei­nen vir­he, täy­tyy asi­as­ta il­moit­taa kun­taan.

Poik­keuk­sel­li­set sää­olot voi­vat vai­keut­taa vil­je­ly­toi­mien suo­rit­ta­mis­ta. Jat­ku­vien sa­tei­den tai tul­vien ta­kia voi esi­mer­kik­si sa­don­kor­juu- tai niit­to­toi­men­pi­tei­den suo­rit­ta­mi­nen es­tyä. Val­von­nas­sa hoi­to­toi­men­pi­tei­den lai­min­lyön­nis­tä ei ai­heu­du seu­raa­mus­ta, jos asi­an­mu­kai­nen il­moi­tus (lo­ma­ke 145 tai 118 tai va­paa­muo­toi­nen il­moi­tus) on jä­tet­ty ja alu­eel­la on tosi­a­si­al­li­ses­ti ol­lut poik­keuk­sel­li­set sää­olot.

28.6 Tuen takaisinperintä ja seuraamukset aiemmille vuosille

Tänä vuon­na ta­kau­tu­vat seu­raa­muk­set kos­ke­vat ai­no­as­taan pin­ta-alo­ja.

Jos val­von­ta­vuon­na to­det­tu pin­ta-ala­vir­he on ol­lut ole­mas­sa sa­man­lai­se­na ai­em­pi­na­kin vuo­si­na, pe­rus­teet­to­mas­ti mak­se­tut tuet pe­ri­tään ta­kai­sin kor­kein­taan nel­jäl­tä edel­tä­väl­tä vuo­del­ta, ts. vuon­na 2015 voi­daan ta­kai­sin­pe­rin­tää teh­dä vuo­teen 2011 asti. (Ase­tus (EY, Eu­ra­tom) N:o 2988/95 3 ar­tik­la)

Mi­kä­li val­von­taa täy­tyy laa­jen­taa, tila vie­dään oman otan­nan val­von­ta-ajoil­le tar­vit­ta­vil­le edel­li­sil­le vuo­sil­le (ajot 6020, 6021, 6022, 6023) tuki­tyy­peil­le 1170, 1181, 1420, 1540, 1545, 2040, 2042, 2044, 2045, 2046, 2047, 2048, 2049, 2050 ja 2350 sekä kan­sal­lis­ten tu­kien osal­ta tuki­tyy­peil­le 1620, 1625, 1630, 1780, 1741, 1750 ja 1770. Muun mu­as­sa ti­lan val­von­ta­tie­dot edel­lis­ten vuo­sien osal­ta on sel­vi­tet­tä­vä en­nen ajol­le vien­tiä.

Tuki­so­vel­luk­seen täy­tyy tal­len­taa tie­to sii­tä, että val­von­ta laa­jen­ne­taan edel­tä­viin vuo­siin. Täl­löin ei tar­vit­se täyt­tää val­von­ta­pöy­tä­kir­jan tar­kis­tus­lis­taus­ta edel­tä­vil­tä vuo­sil­ta. Edel­tä­vil­tä vuo­sil­ta tu­los­te­taan ja lä­he­te­tään kas­vu­loh­ko­koh­tai­set tu­lok­set 1B ja val­von­nan tu­los 1D.

Ta­kau­tu­vien pin­ta-ala seu­raa­mus­ten ar­vi­oin­ti

Vaik­ka läh­tö­koh­ta on se, että pin­ta-ala­vir­he on ol­lut ole­mas­sa jo ai­em­pi­na vuo­si­na, tu­lee vi­ran­o­mai­sel­la kui­ten­kin olla sel­ke­ät pe­rus­teet ja näyt­tö asi­as­ta. Näyt­tö­nä edel­lis­vuo­sien osal­ta voi­daan pi­tää sitä, jos loh­kol­la kas­vaa met­sää tai use­an vuo­den ikäis­tä ve­sak­koa. Myös maa­ta­lous­maan pois­tu­mi­sen muu­hun käyt­töön (esim. tont­ti­maa tai tie­alue) voi­daan kat­soa ole­van sel­keä näyt­tö. Pe­rus­loh­kon alaan di­gi­toi­dut, loh­kon si­säl­lä ole­vat vil­je­le­mät­tö­mät saa­rek­keet ovat myös sel­kei­tä ta­kau­tu­vuu­den ai­heut­ta­jia. Ta­kai­sin­pe­rin­nän ei aina tar­vit­se ta­pah­tua 4 vuot­ta taak­se­päin, vaan se voi­daan ulot­taa kos­ke­maan edel­tä­viä 1–4 vuot­ta ti­lan­teen ja näy­tön mu­kaan.

Kart­ta­tar­kas­te­lua voi­daan tar­vit­ta­es­sa käyt­tää apu­na ar­vi­oi­ta­es­sa val­von­nan laa­jen­ta­mis­ta ai­em­piin vuo­siin. Kun näyt­tö on sel­keä maas­to­ha­vain­to­jen pe­rus­teel­la, kart­ta­tar­kas­te­lua ei tar­vit­se teh­dä. Jos maas­tos­sa voi­daan esi­mer­kik­si to­de­ta, että tuki­kel­poi­sek­si il­moi­tet­tu ala on ol­lut vil­je­le­mä­tön­tä ai­em­mat 4 vuot­ta, tuki on pe­rit­tä­vä ta­kai­sin 4 vuo­del­ta riip­pu­mat­ta sii­tä, mil­tä ilma­kuva näyt­tää.

Jos maas­to­ha­vain­to­jen pe­rus­teel­la näyt­tö ei ole sel­keä, voi­daan tar­kas­tel­la ai­em­pia ilma­ku­via. Jos uu­sin ilma­kuva on otet­tu alle 4 vuot­ta sit­ten, ta­kau­tu­va seu­raa­mus voi­daan ra­ja­ta ilma­ku­van otto­vuo­teen, mi­kä­li vir­he ei näy ai­em­mal­la ilma­ku­val­la.

Ta­kai­sin­pe­rin­tää ai­em­piin vuo­siin ei teh­dä, jos pe­rus­loh­ko on ol­lut val­von­nas­sa edel­tä­vi­nä vuo­si­na ja vil­je­li­jä on käyt­tä­nyt val­von­nan jäl­keen val­von­nas­sa mi­tat­tua pin­ta-alaa eikä loh­kol­la ole ta­pah­tu­nut muu­tok­sia. Ta­kai­sin­pe­rin­tä voi­daan teh­dä, jos vil­je­li­jä ei ole käyt­tä­nyt val­von­nas­sa mi­tat­tua pe­rus­loh­kon pin­ta-alaa tai loh­kol­la on ta­pah­tu­nut pin­ta-alaan vai­kut­ta­via muu­tok­sia edel­li­sen val­von­nan jäl­keen. Ta­kai­sin­pe­rin­tä ulo­te­taan vain nii­hin vuo­siin kuin loh­kot ovat ol­leet tuen­ha­ki­jan hal­lin­nas­sa.

Pin­ta-ala­vir­heis­sä ta­kai­sin­pe­rin­tä voi­daan kat­kais­ta ai­em­paan val­von­taan sii­nä ta­pauk­ses­sa, että ky­sei­sen loh­kon pin­ta-ala on val­vot­tu edel­tä­vi­nä vuo­si­na joko pel­to­val­von­nas­sa tai pin­ta-ala­ris­tiin­tar­kas­tuk­ses­sa. Jos edel­li­nen val­von­ta on koh­dis­tu­nut muu­hun kuin ky­sei­sen loh­kon pin­ta-alaan, se ei kat­kai­se ta­kai­sin­pe­rin­tää. Esi­mer­kik­si tuki­eh­toi­hin koh­dis­tu­nut ris­tiin­tar­kas­tus­val­von­ta, tal­vi­ai­kai­nen asia­kir­ja­val­von­ta tai eläin­ti­hey­teen koh­dis­tu­va ris­tiin­tar­kas­tus­val­von­ta ei kat­kai­se pin­ta-ala­vir­hees­tä ai­heu­tu­vaa ta­kai­sin­pe­rin­tää.

Esi­merk­ki 28

A) Loh­kol­le on pe­rus­tet­tu tie, jota ei näy 2 vuot­ta van­hal­ta ilma­ku­val­ta, eikä ole näyt­töä tien ole­mas­sa olos­ta edel­li­sel­tä vuo­del­ta. Val­von­taa ei ole tar­vet­ta laa­jen­taa.

B) Loh­kol­le on pe­rus­tet­tu tie, joka nä­kyy 3 vuot­ta sit­ten ote­tul­ta, mut­ta ei van­hem­mal­ta ilma­ku­val­ta. Muu­ta näyt­töä asi­as­ta ei ole, jo­ten val­von­ta laa­jen­ne­taan ai­no­as­taan kol­meen edel­tä­vään vuo­teen.

C) Koko loh­ko on il­moi­tet­tu lhp-nur­me­na ja siel­lä kas­vaa jon­kin ver­ran kuu­sen­tai­mia ja suu­rem­pia koi­vu­ja. Uu­sin ilma­kuva on otet­tu 3 vuot­ta sit­ten ja sii­nä loh­ko näyt­tää pel­lol­ta. Maas­tos­sa voi­daan tai­mien vuo­si­kas­vain­ten pe­rus­teel­la kui­ten­kin to­de­ta, että pel­to on ol­lut vil­je­le­mät­tö­mä­nä pi­dem­pään. Loh­ko to­de­taan vil­je­le­mät­tö­mäk­si ja ta­kau­tu­vuus vie­dään 4 vuot­ta taak­se­päin.

D) Luon­non­lai­dun­loh­kol­la on saa­rek­kei­ta, jois­sa on puus­toa lii­an ti­he­äs­sä. Näyt­tö vir­hees­tä on sel­keä ja tuki täy­tyy pe­riä ta­kai­sin 4 vuo­del­ta.

E) Nur­mi­loh­kon yh­tey­des­sä on he­vos­ten ja­loit­te­lu­tar­ha. Tar­ha nä­kyy jo vuon­na 2008 ote­tul­la ilma­ku­val­la, jo­ten näyt­tö on ole­mas­sa ja val­von­ta on laa­jen­net­ta­va 4 ai­em­mal­le vuo­del­le.

F) Loh­kon reu­naa var­jos­taa vah­va met­sä, eikä loh­kon ra­jaa ole voi­nut näh­dä ai­em­mal­ta ilma­ku­val­ta. Uu­del­la ilma­ku­val­la met­sän var­jos­tu­maa ei ole ja ku­val­ta voi­daan näh­dä, että loh­kon reu­na on mää­ri­tet­ty vää­rään koh­taan. Täl­löin val­von­ta voi­daan ra­ja­ta taan­neh­ti­vas­ti uu­den ilma­ku­van otto­vuo­teen.

G) Loh­kol­la on to­det­tu pien­tä raja­vir­het­tä, mut­ta loh­kon muo­to ei juu­ri muu­tu. Vir­he on sel­lai­nen, että val­von­taa ei ole tar­peen laa­jen­taa ai­em­mil­le vuo­sil­le.

H) Loh­kon ra­jaus on muu­ten oi­kein, mut­ta loh­kol­le työn­tyy nie­me­ke, jota ei ole ra­jat­tu pois alas­ta. Vir­he erot­tuu val­von­ta­kar­tal­ta. Val­von­ta täy­tyy laa­jen­taa ai­em­mil­le vuo­sil­le.

I) Loh­kon pin­ta-alas­sa on ol­lut mu­ka­na van­ha piha­pii­ri ja piha­tie. Alat ovat hei­nit­ty­nei­tä, ei­vät­kä sel­ke­äs­ti ero­tu ilma­ku­val­ta. Maas­tos­sa on kui­ten­kin ha­vait­ta­vis­sa, että ne ei­vät ole ol­leet­kaan maa­ta­lous­käy­tös­sä. Val­von­ta täy­tyy laa­jen­taa 4 ai­em­mal­le vuo­del­le.

Ta­kau­tu­vien pin­ta-ala­seu­raa­mus­ten kä­sit­te­ly

Ta­kau­tu­vuu­den tar­ve tar­kas­tel­laan Tuki­so­vel­luk­ses­sa sii­nä vai­hees­sa, kun pe­rus- ja kas­vu­loh­ko­jen ra­jo­ja tal­len­ne­taan. Jo­kai­sen pe­rus­loh­kon osal­ta ote­taan kan­taa sii­hen, onko sii­nä sel­lais­ta vir­het­tä, joka ai­heut­taa ta­kau­tu­van seu­raa­muk­sen. Tie­to on tal­len­net­ta­vis­sa aina, vaik­ka pe­rus­loh­ko­muu­tok­sia ei tu­li­si­kaan. Jos pe­rus­loh­kol­la ei ta­kau­tu­vaa vir­het­tä ole, va­li­taan koh­ta Ei, mut­ta jos ta­kau­tu­vaa vir­het­tä on, va­li­taan Kyl­lä ja tal­len­ne­taan ta­kau­tu­va pin­ta-ala heh­taa­rei­na.

So­vel­lus las­kee Yh­teen­veto-väli­leh­del­lä yh­teen pin­ta-alan, joka on mer­kit­ty ta­kau­tu­vak­si. Jos yh­teen­las­ket­tu ala ylit­tää an­ne­tut raja-ar­vot, tu­lee ta­kau­tu­va seu­raa­mus. Sa­mas­sa koh­das­sa nä­kyy myös pin­ta-ala, jol­le on tal­len­net­tu il­moit­ta­ma­ton vil­je­le­mä­tön kas­vi­koo­di.

Ta­kau­tu­vuu­den raja-ar­vot ovat:

– AB-alu­eel­la 0,46 ha
– C-alu­eel­la 0,41 ha

Ta­kau­tu­vat seu­raa­muk­set täy­tyy mää­rä­tä seu­raa­vis­sa ti­lan­teis­sa, vaik­ka edel­lä mai­nit­tu raja ei ylit­tyi­si­kään:

– ti­lal­la on pin­ta-ala­vir­het­tä pe­rus­tu­es­sa yli 3 % tai yli 2 ha
– val­von­nas­sa to­det­tu il­moit­ta­ma­ton vil­je­le­mä­tön kas­vu­loh­ko

Poik­keuk­se­na tä­hän kui­ten­kin on, että jos ti­lan ta­kau­tu­va pin­ta-ala­vir­he vil­je­le­mät­tö­mät alu­eet ja ta­kau­tu­vas­ti vie­tä­vät di­gi­toin­ti­vir­heet huo­mi­oon ot­ta­en on kor­kein­taan 0,1 ha, ei ti­laa tar­vit­se vie­dä ta­kau­tu­vien seu­raa­mus­ten val­von­ta-ajol­le.

Di­gi­toin­nin reu­na­raja­vir­heet voi­daan teh­dä raja­kor­jauk­se­na. Sa­moin kaik­ki saa­rek­keet ja muut alat, jot­ka ei­vät kos­kaan ole ol­leet­kaan pel­toa, voi­daan piir­tää loh­kol­le rei­kä­nä tai raja­kor­jauk­se­na. Vil­je­le­mä­tön­tä kas­vu­loh­koa ei näis­sä ta­pauk­sis­sa tar­vit­se tal­len­taa, mut­ta pois­tu­va ala on las­ket­ta­va ta­kau­tu­vas­ti pe­rit­tä­vään pin­ta-alaan mu­kaan. Vil­je­le­mä­tön kas­vu­loh­ko tal­len­ne­taan vain sil­loin, kun loh­ko tai loh­kon osa on pois­tu­nut maa­ta­lous­käy­tös­tä.

Jos val­von­nas­sa to­de­taan raja­vir­het­tä kah­den vie­rek­käi­sen, vil­je­lys­sä ole­van loh­kon vä­lil­lä, ei ta­kau­tu­vuut­ta tule. Sil­lä ei ole mer­ki­tys­tä, onko ky­sy­myk­ses­sä sa­man vai jon­kun toi­sen vil­je­li­jän loh­ko.

Ta­kau­tu­vat seu­raa­muk­set tal­len­ne­taan van­has­sa Tuki­so­vel­luk­ses­sa.

Ta­kau­tu­vien seu­raa­mus­ten vie­mi­nen ajol­le (kos­kee myös ta­kau­tu­via tuki­ehto­seu­raa­muk­sia)

Vuo­sil­le 2014–2011 laa­jen­net­ta­va val­von­ta tal­len­ne­taan van­haan Tuki­so­vel­luk­seen. Val­von­ta­lis­ta -näy­töl­lä on uu­det ken­tät Tila­tun­nus ja Mää­räy­ty­mis­vuo­si. Mää­räy­ty­mis­vuo­si-kent­tään lai­te­taan val­von­ta­vuo­si ja pai­ne­taan Hae, jol­loin näy­töl­le tu­le­vat ky­sei­sel­tä vuo­del­ta mää­räy­ty­vät ta­kau­tu­vat val­von­ta-ajot.

Val­vot­ta­van ti­lan li­sää­mi­nen aloi­te­taan va­lit­se­mal­la jo­kin ajois­ta ak­tii­vi­sek­si ja pai­na­mal­la Tee val­vot­ta­va -pai­ni­ket­ta. Avau­tu­vaan ik­ku­naan kä­sit­te­li­jä syöt­tää tila­tun­nuk­sen.

Seu­raa­vak­si avau­tu­val­la Tee val­vot­ta­va -näy­töl­lä pois­te­taan ras­tit niil­tä ha­ke­muk­sil­ta, joi­ta ei tar­vit­se li­sä­tä ky­sei­sel­le val­von­ta-ajol­le ja pai­naa lo­puk­si Tal­le­ta -pai­ni­ket­ta. Täl­lä näy­töl­lä nä­ky­vät ne tuki­tyy­pit, joi­ta tila on ha­ke­nut val­von­ta­vuon­na.

Sama tois­te­taan jo­kai­sen val­von­ta-ajon koh­dal­la, joil­le tila täy­tyy vie­dä. Kun ha­ke­muk­set on li­sät­ty val­von­ta-ajoil­le, siir­ry­tään tal­len­ta­maan ta­kau­tu­via val­von­to­ja kos­ke­via tie­to­ja Ta­kau­tu­vat val­von­nat -näy­töl­le Ta­kau­tu­vat valv. -pai­nik­keel­la. Pai­ni­ke on ak­tii­vi­nen, jos haku­eh­dois­sa on an­net­tu tila­tun­nus ja va­lit­tu­na on jo­kin kä­sit­te­ly­vuo­den ajois­ta. Tai va­lit­tu­na on jo­kin ta­kau­tu­vis­ta val­von­ta-ajois­ta, jon­ka mää­räy­ty­mis­vuo­si on kä­sit­te­ly­vuo­si.

Ta­kau­tu­vat val­von­nat -näy­töl­lä näy­te­tään va­li­tun maa­ti­lan kä­sit­te­ly­vuo­den pel­to­val­von­ta-ajot sekä ne ta­kau­tu­vat ajot, joi­den kä­sit­te­ly­vuo­si vas­taa mää­räys­vuot­ta.

Val­von­ta­ker­ran tie­dot täy­tyy tal­len­taa ker­ran yh­del­le ta­kau­tu­val­le ajol­le ja kaik­kiin mui­hin ne voi ko­pi­oi­da.

Loh­ko­tie­to­jen tal­len­ta­mi­nen ta­kau­tu­vil­le vuo­sil­le

Esi­merk­ki 29: Ta­kau­tu­van pin­ta-ala­vir­heen pin­ta-alo­jen tal­len­nus

A) Tila on A-tuki­a­lu­eel­la. Loh­kon alak­si on il­moi­tet­tu 1,85 ha kaik­ki­na vuo­si­na 2011–2015. Kas­vi­na on ol­lut aina kau­raa. Val­von­nas­sa mi­ta­taan loh­kon alak­si 1,30 ha. Pin­ta-ala­vir­he on ko­ko­nai­suu­des­saan 0,55 ha, joka to­de­taan sel­lai­sek­si vir­heek­si, että tuki on pe­rit­tä­vä ta­kai­sin ai­em­mil­ta­kin vuo­sil­ta. Val­von­ta­vuo­den alak­si tal­len­ne­taan kas­vu­loh­kol­le A1 (kau­ra) 1,30 ha ja kas­vu­loh­kol­le A2 (vil­je­le­mä­tön) 0,55 ha.

Vuo­sil­le 2011–2014 tal­len­ne­taan kas­vu­loh­kol­le A1(kau­ra) 1,30 ha ja kas­vu­loh­kok­si A2 (vil­je­le­mä­tön) 0,55 ha.

B) Loh­kon pin­ta-alak­si on il­moi­tet­tu 1,50 ha vuo­si­na 2011–2015 ja kas­vi­na on ol­lut aina moni­vuo­ti­nen lai­dun­nur­mi. Loh­kol­la on 0,20 ha sel­lais­ta di­gi­toin­ti­vir­het­tä, joka täy­tyy pe­riä ta­kau­tu­vas­ti ta­kai­sin uu­sim­man ilma­ku­van otto­vuo­teen 2013 saak­ka. Ai­em­mal­la ilma­ku­val­la vir­het­tä ei ole.

Val­von­ta­vuo­del­le teh­dään raja­kor­jaus. Vil­je­le­mä­tön­tä kas­vu­loh­koa ei ole tar­peen teh­dä, kos­ka ky­sy­myk­ses­sä on di­gi­toin­ti­vir­he.

Ai­em­mil­le vuo­sil­le tal­len­ne­taan val­von­ta­vuon­na mi­tat­tu pin­ta-ala. Vuo­sil­le 2014 ja 2013 tal­len­ne­taan ky­sei­sel­le loh­kol­le 1,30 ha lai­dun­nur­mea.

C) Loh­kon pin­ta-alak­si on il­moi­tet­tu 2,00 ha vuo­si­na 2011–2014. Val­von­nas­sa to­de­taan di­gi­toin­ti­vir­het­tä 0,10 ha sekä kes­kel­lä loh­koa ole­va 0,05 ha:n kal­li­o­saa­re­ke. Di­gi­toin­ti­vir­he on sel­lais­ta, jon­ka ai­em­mas­ta ole­mas­sa­o­los­ta ei ole näyt­töä, jo­ten sen osal­ta val­von­taa ei ole tar­peen laa­jen­taa. Sen si­jaan saa­re­ke on ol­lut aina, jo­ten 0,05 ha:n osal­ta val­von­ta on laa­jen­net­ta­va.

Vil­je­li­jäl­le lä­he­tet­tä­väl­le val­von­ta­pöy­tä­kir­jal­le pi­tää mer­ki­tä pe­rus­teet ja näyt­tö ai­kai­sem­pien vuo­sien pin­ta-ala­vir­hees­tä.

Pin­ta-alo­jen suh­teut­ta­mi­nen edel­li­sil­le vuo­sil­le

Jos loh­kol­le on il­moi­tet­tu use­am­pi sa­man tuki­ta­son kas­vu­loh­ko, kas­vu­loh­ko­jen pin­ta-alat ja kehä­mi­tat voi­daan suh­teut­taa. Mi­kä­li loh­kol­le on il­moi­tet­tu ti­la­päi­ses­ti vil­je­le­mä­tön­tä alaa, to­det­tua pin­ta-alaa ei muo­dos­te­ta suh­teut­ta­mal­la. Eri tuki­ta­so­jen kas­vu­loh­ko­ja ei ote­ta ta­kai­sin­pe­rin­nän pii­riin, ell­ei kas­vu­loh­ko­ja ky­e­tä pai­kan­ta­maan. Tar­kas­te­luun ote­taan vain EU:n ko­ko­naan tai osit­tain ra­hoit­ta­mat tuet. Eri tuki­taso voi muo­dos­tua si­ten lä­hin­nä ym­pä­ris­tö­kor­vauk­ses­sa kas­vi­laji­ryh­mien vä­lil­le.

Esi­merk­ki 30:

A) Lohkol­le on il­moi­tet­tu kau­raa 1 ha ja nur­mea 1,5 ha. Loh­kon to­det­tu pin­ta-ala on yh­teen­sä 2,0 ha.

Pin­ta-alat mää­ri­te­tään suh­teut­ta­mal­la to­det­tu il­moi­tet­tuun:
kau­ra 1 / 2,5 * 2 = 0,8 ha
nur­mi 1,5 / 2,5 * 2 = 1,2 ha

Vas­taa­vas­ti kehä­mi­tat voi­daan suh­teut­taa il­moi­tet­tu­jen pin­ta-alo­jen suh­tees­sa.

B) Loh­kol­le on il­moi­tet­tu kau­raa 1 ha, nur­mea 1,5 ha ja ti­la­päi­ses­ti vil­je­le­mä­tön­tä 0,5 ha. Loh­kon to­det­tu pin­ta-ala yh­teen­sä 2,5 ha.

Pin­ta-alat mää­ri­te­tään tuki­kel­pois­ten alo­jen osal­ta suh­teut­ta­mal­la. Ti­la­päi­ses­ti vil­je­le­mät­tö­män alan to­det­tu ala on 0,5 ha:
ti­la­päi­ses­ti vil­je­le­mä­tön ala 0,5 ha
kau­ra 1/2,5 * 2 = 0,8 ha
nur­mi 1,5 / 2,5 * 2 = 1,2 ha

Vas­taa­vas­ti kehä­mi­tat voi­daan suh­teut­taa il­moi­tet­tu­jen pin­ta-alo­jen suh­tees­sa.

Ti­lan las­ket­ta­mi­nen

Jo­kai­nen vuo­si las­ke­te­taan erik­seen. Kun­kin ta­kau­tu­van val­von­ta­vuo­den to­le­rans­sin mää­rit­tä­mi­ses­sä käy­te­tään ky­sei­sen vuo­den säh­köi­sen mit­tauk­sen to­le­rans­sia. Eri vuo­sien val­von­ta­tu­lok­set voi­vat vaih­del­la (sank­tio/leik­kaus/kun­nos­sa) mm. eri vuo­sien kas­vu­loh­kois­ta ja ha­e­tus­ta alas­ta joh­tu­en.

Luon­non­hoi­to­pel­lot-kas­vi­laji­ryh­mään voi ai­heu­tua leik­kaus tai sank­tio, vaik­ka vir­he ei kos­ke luon­non­hoi­to­pel­to­jen alaa, kos­ka sen enim­mäis­ala pie­ne­nee pel­to­alan vä­he­ne­mi­sen vuok­si.

Ai­heet­ta mak­se­tut kan­sal­li­set tuet (tuki­tyy­pit 1620, 1625, 1630, 1741, 1750, 1770, 1780) pe­ri­tään myös ta­kai­sin, mut­ta nii­hin ei ulo­te­ta sank­ti­o­ta. Sank­ti­o­ta ei ai­heu­du ai­kai­sem­piin vuo­siin, jos käy­te­tään kan­sal­li­sis­sa tuis­sa val­von­ta­tu­los­ta 1.

Pel­to­val­von­ta­ohje 2015kesä­kuu16.6.2015