PROJEKTPLAN

Uppdaterad 2.3.2018

Ett vill­kor för be­vil­jan­det av in­ve­ste­rings­stöd är att sö­kan­den läg­ger fram en af­färs­plan. Ing­en af­färs­plan be­hö­ver dock läg­gas fram om an­sö­kan gäl­ler täck­dik­ning, bi­od­ling, an­skaff­ning av en skör­de­ma­skin för ge­men­samt bruk el­ler en in­ve­ste­ring som främ­jar ar­bets­mil­jön, pro­duk­tions­hy­gi­e­nen, dju­rens väl­be­fin­nan­de el­ler mil­jöns till­stånd.

Om ing­en af­färs­plan krävs, ska sö­kan­den i punk­ten för tilläggs­upp­gif­ter be­skri­va sin af­färs­verk­sam­het så att NTM-cen­tra­len kan be­dö­ma för­ut­sätt­ning­ar­na för att be­vil­ja stöd och väl­ja de an­sök­ning­ar som ska fi­nan­si­e­ras. Ut­red­ning­en kan läm­nas ock­så på en se­pa­rat bi­la­ga.

Fli­ken Pro­jekt­plan in­ne­hål­ler föl­jan­de upp­gif­ter:

I punk­ten Re­serv­kraft­sys­tem ska du väl­ja ett al­ter­na­tiv för re­serv­kraft på den gård som an­sö­ker om stöd. Om du väl­jer På går­den fins ett re­serv­kraft­sys­tem el­ler Till går­den skaf­fas ett re­serv­kraft­sys­tem som verk­sam­he­ten för­ut­sät­ter öpp­nas ne­dan­för en box där man upp­ger Typ av re­serv­kraft och ef­fekt/nöd­vän­dig ef­fekt.

I punk­ten Sökt stöd ska du väl­ja för vil­ket av de fyra al­ter­na­ti­va ob­jek­ten stöd söks. Ef­ter ditt val öpp­nas rull­gar­dins­me­ny­er­na Åt­gärd och Rik­tad åt­gärd. Om du väl­jer An­nan bygg­nads­in­ve­ste­ring el­ler Byg­gan­de av pro­duk­tions­verk­sam­het, öpp­nas fler al­ter­na­tiv i rull­gar­dins­me­nyn i punk­ten Rik­tad åt­gärd där det ex­ak­ta­re in­ne­hål­let i an­sö­kan de­fi­ni­e­ras. Av des­sa al­ter­na­tiv mås­te du väl­ja ett. Välj rätt al­ter­na­tiv ge­nom att klicka på ditt val med mu­sen så att va­let blir syn­ligt i box­en. Om du val­de fel kan du kor­ri­ge­ra ditt val ge­nom att öpp­na me­nyn på nytt och gö­ra ett nytt val.

Man spa­rar upp­gif­ter­na i mel­lan­bla­det Pro­jekt­plan an­ting­en ge­nom att klicka på Spa­ra i blan­ket­tens öv­re vänst­ra hörn el­ler ge­nom att klicka på Spa­ra och fort­sätt i blan­ket­tens ned­re hörn. Där­ef­ter öpp­nas tre nya mel­lan­blad: Kost­na­der och fi­nan­si­e­ring, Mål­sätt­ningar och Un­der­teck­ning och in­läm­ning.

Ef­ter spa­ran­det ska du gå till­ba­ka till me­nyn Pro­jekt­plan för att spa­ra de äm­nes­om­rå­den som bli­vit syn­li­ga där: Bi­la­gor och Till­stånd som be­hövs för in­ve­ste­ring/byg­gan­de.

Bilagor

Nöd­vän­di­ga bi­la­gor ska bi­fo­gas till an­sö­kan.

Bi­la­ge­blan­ket­ter finns på Lands­bygds­ver­kets webb­plats: http://www.mavi.fi/sv/stod-och-ser­vice/od­la­re/in­ve­ste­rings­stod-for-jord­bruk/Si­dor/in­ve­ste­rings­stod-for-jord­bruk.aspx

Bilagor till ansökan:

Om sö­kan­de­na är fle­ra till an­ta­let ska upp­gif­ter om be­skatt­ning, ut­bild­ning m.fl. hand­ling­ar fö­re­tes för var och en av de sö­kan­de.

Pro­duk­ti­va in­ve­ste­ring­ar på gårds­bruksen­he­ten

1. Af­färs­plan, blan­kett 3430
Ing­en af­färs­plan be­hö­ver läg­gas fram om an­sö­kan gäl­ler täck­dik­ning, bi­od­ling, an­skaff­ning av en skör­de­ma­skin för ge­men­samt bruk el­ler en in­ve­ste­ring som främ­jar ar­bets­mil­jön, pro­duk­tions­hy­gi­e­nen, dju­rens väl­be­fin­nan­de el­ler mil­jöns till­stånd. I ovan nämn­da fall bör sö­kan­den till sin an­sö­kan foga en skrift­lig be­skriv­ning av sin af­färs­verk­sam­het el­ler en an­nan mot­sva­ran­de ut­red­ning ut­i­från vil­ken nä­rings-, tra­fik- och mil­jö­cen­tra­len kan be­dö­ma för­ut­sätt­ning­ar­na för be­vil­jan­de av stöd och gö­ra ett val.

2. Ban­kens kre­dit­ut­fäs­tel­se, blan­kett 3311, om rän­te­stödslån an­söks för in­ve­ste­ring.

3. Be­skatt­nings­upp­gif­ter:

4. Ko­pi­or av ar­ren­de- och hy­res­av­tal om den bygg­nad som ska stö­das är be­lä­gen på ett om­rå­de vars be­sitt­ning ba­se­rar sig på ett ar­ren­de- el­ler hy­res­av­tal.  Hy­res- och ar­ren­de­av­ta­len ska för be­vil­jan­de av stöd vara i kraft i 10 år och vara in­teck­na­de.

5. En på blan­kett (nr 500) upp­gjord för­teck­ning över fö­re­ta­gets skul­der och de skul­der för vil­ka fö­re­ta­gets egen­dom ut­gör sä­ker­het el­ler mot­sva­ran­de upp­gif­ter samt vid be­hov ett gra­va­tions­be­vis över gårds­bru­kets lä­gen­he­ter.

6. Pla­ner över byg­gan­det som har upp­gjorts i en­lig­het med Fin­lands bygg­nads­fö­re­skrifts­sam­ling A2 och i en­lig­het med av jord- och skogs­bruksmi­nis­te­ri­et ut­fär­da­de bygg­nads­för­ord­ning­ar

I pla­nen skall in­gå en ut­red­ning över möj­lig­he­ten att ut­vid­ga verk­sam­he­ten samt i frå­ga om ett ny­byg­ge en ut­red­ning av den fort­sat­ta an­vänd­ning­en för den bygg­nad som er­sätts.

7. När det gäl­ler täck­di­ken och and­ra ob­jekt som hän­för sig till byg­gan­de, pla­ner som är ut­ar­be­ta­de med till­räck­lig yr­kes­skick­lig­het.

8. I frå­ga om ma­ski­ner, an­ord­ning­ar m.fl. an­skaff­ning­ar, säl­ja­rens an­bud.

9. Om sö­kan­den är ett sam­fund, ska till an­sö­kan dess­utom fo­gas

Lägg till bilaga

Bi­la­gor läggs till ge­nom att klicka Lägg till bi­la­ga.

Ge­nom att klicka Blädd­ra öpp­nas an­vän­da­rens da­tors Re­surs­han­te­ring där du kan väl­ja bi­la­gor. Välj fi­len i re­surs­han­te­ring och klicka på Öpp­na. Den val­da fi­lens namn syns i fönst­ret, och ef­ter en stund stängs fönst­ret au­to­ma­tiskt.

Om du vill ra­de­ra en bi­la­ga, klicka då på det rö­da krys­set ef­ter bi­la­gans namn. An­ta­let bi­la­gor är inte be­grän­sat, så du kan läg­ga till så många bi­la­gor som du be­hö­ver vid var­je punkt. Man läg­ger till en ny bi­la­ga ge­nom att klicka Lägg till på nytt. En bi­la­gas max­i­ma­la stor­lek är 10 Mb.

Man läg­ger till öv­ri­ga bi­la­gor un­der An­sök­nings­typ­ens bi­la­gor. Ge­nom att klicka på pi­len in­uti fäl­tet öpp­nas en rull­gar­dins­me­ny där du kan väl­ja typ­en av bi­la­ga. Knap­pen Lägg till dy­ker upp bred­vid typ­en av bi­la­ga. Bi­la­gor läggs till så som be­skrivs ovan och med sam­ma be­gräns­ning­ar

Man spa­rar upp­gif­ter­na i mel­lan­bla­det Pro­jekt­plan an­ting­en ge­nom att klicka på Spa­ra i blan­ket­tens öv­re vänst­ra hörn el­ler ge­nom att klicka på Föl­jan­de i blan­ket­tens ned­re hörn.

Obs! Om du ko­pi­e­rar in text i Hyr­rä di­rekt från Word är det möj­ligt att sys­te­met inte kan lä­sa alla teck­en, och tex­ten fylls av frå­ge­teck­en. Ge­nom att ko­pi­e­ra tex­ten från an­teck­nings­funk­tio­nen hålls tex­ten snygg i Hyr­rä.

Nödvändiga tillstånd för investering/byggande

Punk­ten för till­stånd mås­te fyl­las i fast­än inga till­stånd skul­le be­hö­vas. Välj nå­got al­ter­na­tiv i var­je punkt och foga de bi­la­gor som even­tu­ellt be­hövs till punk­ten i frå­ga. I punk­ten An­nat myn­dig­hets­till­stånd finns dess­utom en box där det med­de­las vil­ket an­nat nöd­vän­digt till­stånd sa­ken gäl­ler.

Om det för en in­ve­ste­ring som är fö­re­mål för stöd krävs myn­dig­hets­till­stånd (bygg­lov, mil­jö- el­ler åt­gärds­till­stånd el­ler ett an­mäl­nings­för­fa­ran­de till bygg­nadstill­sy­nen) ska myn­dig­hets­till­stån­det läm­nas in som bi­la­ga till an­sö­kan. Den sö­kan­de är an­sva­rig för att till­stån­den är i ord­ning. Om till­stånd inte be­hövs läm­nas bygg­nadstill­sy­nens ut­lå­tan­de om att ing­et till­stånd be­hövs vid be­hov till nä­rings-, tra­fik- och mil­jö­cen­tra­len.

Konkurrensutsättning av upphandlingar

Om kost­nads­för­sla­get för en byg­g­in­ve­ste­ring som är fö­re­mål för in­ve­ste­rings­stöd är minst 150 000 euro el­ler om vär­det av en upp­hand­ling som gäl­ler för­nö­den­he­ter, ma­ski­ner och an­ord­ning­ar är minst 30 000 euro och om stöd­ni­vån för det be­vil­ja­de in­ve­ste­rings­stö­det sam­ti­digt över­sti­ger 50 pro­cent, mås­te stöd­ta­ga­ren kon­kur­rens­ut­sät­ta sin upp­hand­ling på det sätt som be­stäms i la­gen om struk­tur­stöd till jord­bru­ket (1476/2007, 20 §, 40a §). Om det upp­skat­ta­de vär­det av upp­hand­ling­en över­skri­der EU-trös­kel­vär­de­na och om stöd­ni­vån för det be­vil­ja­de in­ve­ste­rings­stö­det sam­ti­digt över­sti­ger 50 pro­cent, mås­te stöd­ta­ga­ren kon­kur­rens­ut­sät­ta sin upp­hand­ling så som be­stäms i la­gen om of­fent­lig upp­hand­ling (348/2007). Med kon­kur­rens­ut­sätt­ning av­ses att stöd­ta­ga­ren mås­te ord­na en öp­pen an­buds­täv­lan om upp­hand­ling­en samt läg­ga ut en an­nons om upp­hand­ling­en i den of­fent­li­ga an­non­se­rings­ka­na­len Hil­ma på ad­res­sen www.hankin­tail­moi­tuk­set.fi./sv/.

Yt­ter­li­ga­re in­for­ma­tion om upp­hand­lings­för­fa­ran­det fås till ex­em­pel på de webb­si­dor som upp­rätt­hålls av Fin­lands Kom­mun­för­bunds råd­giv­nings­en­het för of­fent­lig upp­hand­ling på ad­res­sen www.upp­hand­ling.fi samt på ar­bets- och nä­rings­mi­nis­te­ri­ets webb­si­da http://tem.fi/sv/of­fent­lig-upp­hand­ling.

Om du vill spa­ra upp­gif­ter­na du fyllt i, klicka då på Spa­ra i blan­ket­tens öv­re vänst­ra hörn, el­ler om du vill fort­sät­ta fyl­la i an­sö­kan på föl­jan­de sida, klicka då på Föl­jan­de. Då spa­ras blan­ket­tens upp­gif­ter och mel­lan­bla­det Kost­na­der och fi­nan­si­e­ring öpp­nas.

HYR­RÄ-AN­VIS­NING­ARJord­bruks­in­ve­ste­ring31.12.2015