KOSTNADER OCH FINANSIERING

Uppdaterad 5.1.2016

Projektets kostnadsberäkning

Fyll i kost­nads­be­räk­ning­en skilt för var­je kost­nads­typ. Fäl­ten med grå brak­grund in­ne­hål­ler form­ler som an­vän­da­ren inte kan re­di­ge­ra.

Stö­det kan be­stå av ett un­der­stöd och/el­ler rän­te­stöd för ett rän­te­stödslån.

I frå­ga om vis­sa stö­d­ob­jekt (se för­teck­ning­en över stö­d­ob­jekt på ad­res­sen: www.mavi.fi) kan ett för­höjt un­der­stöd be­vil­jas en ung jord­bru­ka­re om sö­kan­den inte har fyllt 41 år när an­sö­kan blev an­häng­ig och om det inte har för­flu­tit mer än fem år se­dan sö­kan­den eta­ble­ra­de sig som jord­bru­ka­re.

Stöd be­vil­jas inte för byg­g­in­ve­ste­ring­ar om stöd­be­lop­pet på ba­sis av an­sö­kan upp­går till högst 7 000 euro. När det gäl­ler and­ra åt­gär­der är mot­sva­ran­de be­lopp 3 000 euro.

Be­lop­pet av in­ve­ste­rings­stöd en­ligt la­gen om struk­tur­stöd till jord­bru­ket får inte över­sti­ga 1 500 000 euro per gårds­bruksen­het un­der nå­gon pe­ri­od om­fat­tan­de tre be­skatt­nings­år.

Projektets finansieringsplan

Fyll i upp­gif­ter om hur det är me­ning­en att pro­jek­tets kost­na­der ska fi­nan­si­e­ras en­ligt fi­nan­si­e­rings­typ. To­tal­kost­na­der­na och  To­tal fi­nan­si­e­ring­en ska vara lika sto­ra.

Rän­te­stödslå­nets an­del an­ges i ett skilt föns­ter som öpp­nas ge­nom att klicka på Lägg till. Ange de upp­gif­ter som krävs på blan­ket­ten och lägg till löf­te om kre­dit ge­nom att klicka på Blädd­ra. Då du fyllt i upp­gif­ter­na, klicka på Spa­ra så flyt­tas upp­gif­ter­na till fi­nan­si­e­rings­plan.

I kost­nads­för­sla­get be­ak­tas inte mer­vär­des­skatt i så­da­na fall då in­ve­ste­ring­en an­kny­ter till nä­rings­verk­sam­het och sö­kan­den har rätt att av­dra mer­vär­des­skat­ten. Mer­vär­des­skat­ten be­ak­tas i kost­na­der­na en­dast om stöd­ta­ga­ren är den slut­li­ga be­ta­la­ren av den. Stöd­ta­ga­ren ska då fö­re­te en god­tag­bar ut­red­ning av skat­te­myn­dig­he­ten över att det inte är möj­ligt att få åter­bä­ring av mer­vär­des­skat­ten för de kost­na­der som hän­för sig till den ak­tu­el­la verk­sam­he­ten.

Ansök om förhöjt stöd till unga jordbrukare

Om du an­sö­ker om för­höjt stöd till unga jord­bru­ka­re ska du med mu­sen klicka fram ett krux i box­en fram­för tex­ten. Ef­ter va­let kom­mer där fram en box där Da­tum för eta­ble­ring av jord­bru­ket med­de­las. Ge­nom att klicka med mu­sen i box­en öpp­nas en ka­len­der. Välj ett da­tum till fäl­tet (med dub­bel­pi­len går du ett år fram­åt el­ler bak­åt. En en­kel pil tar dig en må­nad fram­åt el­ler bak­åt).

Klicka på Föl­jan­de då du vill spa­ra upp­gif­ter­na du fyllt i. Då spa­ras blan­ket­tens upp­gif­ter och mel­lan­bla­det Mål­sätt­ning­ar öpp­nas.

HYR­RÄ-AN­VIS­NING­ARJord­bruks­in­ve­ste­ring31.12.2015