UPPGÖRANDE AV ANSÖKÄN OM UTBETALNING

Uppdaterad 18.1.2018

När NTM-cen­tra­len har fat­tat ett ja­kan­de stöd­be­slut för ett pro­jekt kan stöd­sö­kan­den an­sö­ka om ut­be­tal­ning, dvs. gö­ra upp an­sö­kan om ut­be­tal­ning. En el­ekt­ro­nisk be­tal­nings­an­sö­kan blir an­häng­ig när den har un­der­teck­nats i sys­te­met Hyr­rä, dvs. läm­nats in till den myn­dig­het som be­vil­jat stö­det.

Allmänt: Betalning av bidrag och ansökan om tillstånd att lyfta lån

In­ve­ste­rings­bi­drag be­ta­las i högst fem pos­ter. Rän­te­stödslån får lyf­tas i högst två pos­ter. Rän­te­stödslån som be­vil­jats för bygg­nads­in­ve­ste­ring­ar får dock lyf­tas i högst fem pos­ter. En in­ve­ste­ring ska ge­nom­fö­ras un­der den tid för ge­nom­fö­ran­de som an­ges i stöd­be­slu­tet. NTM-cen­tra­len kan på an­sö­kan be­vil­ja yt­ter­li­ga­re tid för ge­nom­fö­ran­de av in­ve­ste­ring­en.

Läm­na an­sö­kan om ut­be­tal­ning och om till­stånd att lyf­ta lån till NTM-cen­tra­len i tid.

Den förs­ta an­sö­kan om ut­be­tal­ning och om till­stånd att lyf­ta lån ska läm­nas in un­der ti­den för ge­nom­fö­ran­de av in­ve­ste­ring­en. Ock­så den sis­ta an­sö­kan om ut­be­tal­ning och om till­stånd att lyf­ta lån ska läm­nas in inom ut­satt tid, se­nast två må­na­der ef­ter det att ti­den för ge­nom­fö­ran­de har löpt ut. Om bi­dra­get har be­vil­jats för en bygg­nads­in­ve­ste­ring mås­te in­ve­ste­ring­en ha ge­nom­förts i en­lig­het med stöd­be­slu­tet in­nan den sis­ta bi­drags­pos­ten be­ta­las ut. Läm­na in an­sö­kan om ut­be­tal­ning och om till­stånd att lyf­ta lån till NTM-cen­tra­len i tid för att sä­ker­stäl­la att ti­den för hand­lägg­ning är till­räck­ligt lång.

Om ti­den för ge­nom­fö­ran­de har för­längts ska den förs­ta an­sö­kan om ut­be­tal­ning el­ler om till­stånd att lyf­ta lån läm­nas in inom den tid som an­ges i be­slu­tet om för­läng­ning.

Uppgörande av betalningsansökan

Upp­gö­ran­det av be­tal­nings­an­sö­kan in­leds via av­snit­tet Pro­jekt. Klicka med mu­sen på öns­kat pro­jekt i av­snit­tet Pro­jekt så öpp­nas ett föns­ter med upp­gif­ter om pro­jek­tet. Öpp­na stö­dan­sö­kan i punk­ten Stöd­be­slut.


I sam­band med be­sluts­fat­tan­det har pro­jek­tet fått en ny flik Be­slut. Du bör­jar gö­ra upp be­tal­nings­an­sö­kan på fli­ken Be­slut.


Kon­trol­le­ra till först att stöd­be­slu­tet är God­känt. Det ser du i lå­dan Be­slut. Ne­derst på fli­ken Be­slut finns funk­tio­ner­na för att bör­ja gö­ra upp be­tal­nings­an­sö­kan. Välj först typ­en av be­tal­nings­an­sö­kan: Be­tal­nings­rat, Slut­be­tal­ning el­ler Till­stånd att lyf­ta lån. Lis­tan för va­let öpp­nas med pi­len bred­vid lå­dan Välj.


Slut­be­tal­ning väljs när du an­sö­ker om den sis­ta ut­be­tal­ning­en för pro­jek­tet. Ock­så den förs­ta ut­be­tal­ning­en kan vara Slut­be­tal­ning, om pro­jek­tet är klart och alla kost­na­der för pro­jek­tet re­dan har upp­stått fö­re an­sö­kan om den förs­ta ut­be­tal­ning­en. I an­nat fall väl­jer du Be­tal­nings­rat som typ.

Till­stånd att lyf­ta lån väljs när din an­sö­kan gäl­ler till­stånd att lyf­ta lån.


När typ­en av be­tal­nings­an­sö­kan har valts ak­ti­ve­ras knap­pen Gör be­tal­nings­an­sö­kan. Den be­tal­nings­an­sö­kan som öpp­nas ef­ter det in­ne­hål­ler tre fli­kar: Ba­s­upp­gif­ter, Kost­na­der och fi­nan­si­e­ring samt Un­der­teck­ning och in­läm­ning.

Fliken Basuppgifter

På fli­ken Ba­s­upp­gif­ter syns den be­tal­nings­an­sö­kan du valt.

Sökande och kontaktuppgifter

Upp­gif­ter­na om sö­kan­de kom­mer di­rekt från FODS.

Du kan re­di­ge­ra www-ad­res­sen med knap­pen Re­di­ge­ra. Ef­ter att du klick­at på knap­pen Re­di­ge­ra änd­ras den till Spa­ra och ge­nom att du klick­ar på den spa­ras upp­gif­ter­na i sys­te­met.

I rull­gar­dins­me­nyn Kon­to­num­mer upp­ges det bank­kon­to­num­mer på vil­ket be­tal­ning­en görs. Om du re­dan ti­di­ga­re har spa­rat kon­to­num­ret i sys­te­met syns det i rull­gar­dins­me­nyn. Om du inte ti­di­ga­re har spa­rat nå­got kon­to­num­mer, el­ler om du vill spa­ra ett nytt kon­to­num­mer i sys­te­met, väl­jer du punk­ten Lägg till ett nytt bank­kon­to. Skriv kon­to­num­ret i IBAN-form (t.ex. FI12 3456 7890 1234 56) i fäl­tet Nytt kon­to­num­mer. Sys­te­met ger au­to­ma­tiskt kon­to­num­rets BIC-kod.


Kom ihåg att spa­ra de upp­gif­ter du lagt till ge­nom att klicka på knap­pen Spa­ra.

Ansvarig person

Som an­sva­rig per­son för be­tal­nings­an­sö­kan syns au­to­ma­tiskt den per­son som är in­log­gad i sys­te­met.

Man kan byta/läg­ga till an­sva­rig per­son med knap­pen Lägg till an­sva­rig per­son med per­son­be­teck­ning el­ler från rull­gar­dins­me­nyn. Ovan­för knap­pen öpp­nas en lå­da där det står Mata in per­son­be­teck­ning. Lägg till den an­sva­ri­ga per­so­nens per­son­be­teck­ning i lå­dan så ak­ti­ve­ras knap­pen Sök. Klicka på knap­pen så sö­ker sys­te­met fram upp­gif­ter­na om den nya an­sva­ri­ga per­so­nen till an­sö­kan från Be­folk­nings­re­gis­ter­cen­tra­len.


Be­stäm att den an­sva­ri­ga per­so­nen har rol­len som un­der­teck­na­re. Klicka på val­ru­tan fram­för ord­et Un­der­teck­na­re så att där blir ett krux. På så sätt blir den an­sva­ri­ga per­so­nen un­der­teck­na­re av an­sö­kan och han el­ler hon ska ha getts Hyr­rä-rät­tig­he­ter för en Sö­kan­de i Kat­so­tjäns­ten.

Om de sö­kan­de är fle­ra till an­ta­let läggs de till i punk­ten Öv­ri­ga an­svar­per­son. Ock­så des­sa per­so­ner ska ha getts Hyr­rä-rät­tig­he­ter för en Sö­kan­de i Kat­so­tjäns­ten.

Du kan läg­ga till te­le­fon­num­mer och e-post­ad­ress ge­nom att klicka på knap­pen Re­di­ge­ra. Ef­ter att du klick­at på knap­pen änd­ras den till Spa­ra och ge­nom att du klick­ar på den spa­ras upp­gif­ter­na i sys­te­met.

Obs! På an­sö­kan mås­te det fin­nas en e-post­ad­ress dit med­de­lan­de­na som rör an­sö­kan skick­as.

Uppgifter om den person som lämnar tilläggsuppgifter om betalningsansökan

I de för än­da­må­let re­ser­ve­ra­de text­fäl­ten fyl­ler du i namn, te­le­fon­num­mer och e-post­ad­ress för den per­son som läm­nar tilläggs­upp­gif­ter om be­tal­nings­an­sö­kan.

Bokföring

Fyll i upp­gif­ter om den bok­fö­ra­re som an­sva­rar för bok­fö­ring­en i de för än­da­må­let re­ser­ve­ra­de text­fäl­ten.

Genomförande av projektet

Re­do­gör för ge­nom­fö­ran­det av pro­jek­tet i för­hål­lan­de till den god­kän­da pro­jekt­pla­nen i stöd­be­slu­tet för den tid be­tal­nings­an­sö­kan gäl­ler. Be­skriv vil­ka de­lar av den plan som god­känts ge­nom stöd­be­slu­tet som har ge­nom­förts och på vil­ket sätt. Be­skriv­ning­en kan ges på ex­ak­ta­re ni­vå med en se­pa­rat bi­la­ga i punk­ten Bi­la­gor.

Om det ef­ter att stö­det be­vil­ja­des har skett änd­ring­ar i sö­kan­dens verk­sam­het, eko­no­mis­ka el­ler and­ra om­stän­dig­he­ter som in­ver­kar på ge­nom­fö­ran­det av pro­jek­tet, ut­reds änd­ring­ar­na här. Vid be­hov kan du ut­re­da änd­ring­ar­na på en se­pa­rat bi­la­ga i punk­ten Bi­la­gor.

Foga rätta bilagor till ansökan

Det finns så­väl EU-med­fi­nan­si­e­ra­de som na­tio­nellt fi­nan­si­e­ra­de in­ve­ste­ring­ar.

Bi­la­ge­blan­ket­ter finns på Lands­bygds­ver­kets webb­plats: http://www.mavi.fi/sv/ut­be­tal­ning-och-till­syn/ut­be­tal­ning/od­la­re/Si­dor/an­so­kan_om_ut­be­tal­ning_av_in­ve­ste­rings­stod_for_jord­bruk_%20och_om_till­s­tand_att_lyf­ta_lan.aspx.

Till en an­sö­kan om ut­be­tal­ning el­ler om till­stånd att lyf­ta lån som gäl­ler en EU-med­fi­nan­si­e­rad in­ve­ste­ring ska fo­gas ve­ri­fi­kat­ko­pi­or och bok­fö­rings­hand­ling­ar, för en na­tio­nellt fi­nan­si­e­rad in­ve­ste­ring räck­er en för­teck­ning med en sam­man­ställ­ning av kost­na­der­na. I stöd­be­slu­tet kan man kon­trol­le­ra vil­ket slags in­ve­ste­ring det är frå­gan om.

Om hand­ling­en har läm­nats in till NTM-cen­tra­len som bi­la­ga till stö­dan­sö­kan el­ler en ti­di­ga­re an­sö­kan om till­stånd att lyf­ta lån be­hö­ver den inte läm­nas in på nytt.

Bilagor

Välj i rull­gar­dins­me­nyn Bi­la­gor till an­sök­nings­typ­en de bi­la­gor som be­hövs för din be­tal­nings­an­sö­kan, en bi­la­ga åt gång­en. Du kan läg­ga till bi­la­gan med knap­pen Lägg till bi­la­ga. Stor­le­ken på en bi­la­ga kan högst vara 10 Mt.

Namn­ge bi­la­gan så att den en­kelt går att hän­fö­ra till rätt ären­de i sam­band med hand­lägg­ning­en av be­tal­nings­an­sö­kan. Se till att bi­la­gan in­ne­hål­ler ve­der­bör­li­ga iden­ti­fi­ka­tions­upp­gif­ter.

Obs! För sek­re­tess­be­lag­da bi­la­gor finns en egen punkt där man kan läg­ga till så­da­na bi­la­gor som inte kan öpp­nas på nytt på kun­dens sida ef­ter att de spa­rats. Bara myn­dig­he­ten ser de sek­re­tess­be­lag­da bi­la­gor­na i sam­band med hand­lägg­ning­en av an­sö­kan. Du kän­ner igen en sek­re­tess­be­lagd bi­la­ga på tex­ten sek­re­tess­be­lagd inom pa­ren­tes. Lägg här till alla de bi­la­gor som bara den hand­läg­gan­de myn­dig­he­ten kan se. En sek­re­tess­be­lagd bi­la­ga är till ex­em­pel en bi­la­ga med en per­sons lö­ne­upp­gif­ter.

Fliken Kostnader och finansiering
Kostnadspecifikation

I kost­nads­spe­ci­fi­ka­tio­nen upp­ges de stöd­be­rät­ti­gan­de kost­na­der­na som in­ve­ste­ring­en har or­sa­kat. Bi­la­gor som ska spa­ras i ta­bel­len är ko­pi­or på ut­gifts­ve­ri­fi­kat och be­tal­nings­ve­ri­fi­kat.

Bi­la­gor­na skan­nas in i ord­nings­följ­den en­ligt hu­vud­bo­ken, ett ve­ri­fi­kat åt gång­en el­ler fle­ra ve­ri­fi­kat i ett knip­pe (för sam­ma in­ve­ste­rings­ob­jekt). Om skan­ning­en görs per knip­pe ma­tas sum­man av kost­na­der­na i knip­pet in i fäl­tet Kost­nad €.

Klicka på knap­pen Lägg till så öpp­nas föl­jan­de fält:

En bi­la­ga som du lagt till kan tas bort med den rö­da cir­keln med ett kryss i slu­tet av kost­nads­ra­den. Sys­te­met sä­ker­stäl­ler yt­ter­li­ga­re att du sä­kert vill ta bort ve­ri­fi­ka­tet. Om du i miss­tag lade till fel bi­la­ga på rad­en, mås­te du ta bort hela rad­en och gö­ra om det. Du kan läg­ga till en ny rad i punk­ten Lägg till.

Stöd (bidrag + räntestödslån) betalas bara för stödberättigande kostnader

Den åt­gärd som kost­na­den ba­se­rar sig på ska vara ge­nom­förd (t.ex. mon­te­rad på plats). Kost­na­der­na ska hö­ra sam­man med den in­ve­ste­ring som stöds och ha be­talts av stöd­ta­ga­ren. Kost­na­der­na ska vara in­för­da i jord­bruks­an­teck­ning­ar­na el­ler bok­fö­ring­en. En­dast slut­li­ga kost­na­der god­känns: stöd be­ta­las inte för mer­vär­des­skatt om sö­kan­den får åter­bä­ring av den.

Icke stöd­be­rät­ti­gan­de kost­na­der är bl.a. be­gag­na­de ma­ski­ner och an­ord­ning­ar, kost­na­der för fi­nan­si­e­ring av in­ve­ste­ring­en, mer­vär­des­skatt, an­slut­nings­av­gif­ter samt myn­dig­hets­till­stånd. En ex­ak­ta­re lis­ta över icke stöd­be­rät­ti­gan­de kost­na­der in­går i stöd­be­slu­tet.

Föl­jan­de gäl­ler en­bart EU-med­fi­nan­si­e­ra­de in­ve­ste­ring­ar, inte na­tio­nellt fi­nan­si­e­ra­de

Om icke stöd­be­rät­ti­gan­de kost­na­der upp­ges kan det leda till en minsk­ning av det bi­drag som be­ta­las ut. Bi­dra­get (A) som sökts i punkt 3.2 jäm­förs med det bi­drag (B) som NTM-cen­tra­len har god­känt. En minsk­ning görs om A är över 10 % stör­re än B. Minsk­ning­ens stor­lek är A-B. Ing­en minsk­ning görs dock om sö­kan­den kan på­vi­sa att det inte be­ror på ho­nom/hen­ne att de icke stöd­be­rät­ti­gan­de kost­na­der­na har upp­getts i be­tal­nings­an­sö­kan.

Ex: Kost­na­der som upp­getts i be­tal­nings­an­sö­kan 100 000 €, bi­drags­pro­cent 30, an­sökt bi­drag 100 000 € x 30 % = 30 000 €. Myn­dig­he­ten un­der­kän­ner 20 000 € av kost­na­der­na, var­ef­ter det åter­står 80 000 € stöd­be­rät­ti­gan­de kost­na­der. God­känt bi­drag 80 000 € x 30 % = 24 000 €. Skill­na­den mel­lan det an­sök­ta och det god­kän­da bi­dra­get över­sti­ger 10 %. I of­fent­ligt stöd be­ta­las 18 000 € (24 000 € – (30 000 € – 24 000 €) = 18 000 €).

Bidragspost nr X söks enligt följande

I ru­bri­ken med­de­lar sys­te­met vil­ken an­sö­kan om ut­be­tal­ning i ord­ning­en det gäl­ler.

När ve­ri­fi­kat läggs till i Kost­nads­spe­ci­fi­ka­tio­nen kom­plet­te­ras upp­gif­ter­na i punk­ten Kost­nad som lig­ger till grund för be­tal­ning­en av bi­drags­pos­ten i ta­bel­len au­to­ma­tiskt på ba­sis av de in­ma­ta­de kost­na­der­na.

I ta­bel­len ser du dess­utom en upp­gift om hur myck­et bi­drag som har god­känts ge­nom stöd­be­slu­tet.

Sö­kan­den ska kom­plet­te­ra upp­gif­ten i punk­ten Ut­be­tal­ning av bi­drag söks en­ligt föl­jan­de. Här med­de­las hur myck­et av det be­vil­ja­de bi­dra­get som an­söks om att be­ta­las ut med an­sö­kan om ut­be­tal­ning. Det bi­drag som an­söks om att be­ta­las ut be­stäms en­ligt stöd­pro­cen­ten i stöd­be­slu­tet. (Ut­be­tal­ning av bi­drag som söks= stöd­pro­cent X kost­nad som lig­ger till grund för be­tal­ning­en av bi­drags­pos­ten)

Den förs­ta och den sis­ta bi­drags­pos­ten som söks ska ut­gö­ra minst 20 % av det to­ta­la bi­drags­be­lop­pet! Om in­ve­ste­ring­en inte är slut­förd kan du an­sö­ka om ut­be­tal­ning av högst 80 % av det be­vil­ja­de bi­dra­get.

Räk­ne­ex­em­pel. God­kän­da kost­na­der 100 000 €, be­vil­jat bi­drag: 30 000 €, bi­drags­pro­cent 30. I den förs­ta och den sis­ta an­sö­kan om ut­be­tal­ning ska mi­ni­mi­kost­na­den utan mer­vär­des­skatt vara 20 000 €, var­av bi­dra­get som söks är 6000 €. Bi­drags­pro­cen­ten kan kon­trol­le­ras i stöd­be­slu­tet.

Bilagor
EU-medfinansierat investeringsstöd

Foga föl­jan­de bi­la­gor till an­sö­kan om ut­be­tal­ning och om till­stånd att lyf­ta lån

Ko­pi­or av ut­gifts­ve­ri­fi­kat som hör sam­man med ge­nom­fö­ran­det av in­ve­ste­ring­en. Av ut­gifts­ve­ri­fi­ka­tet ska den mot­tag­na va­ran el­ler tjäns­ten fram­gå.

Ko­pi­or av be­tal­nings­ve­ri­fi­kat som hör sam­man med ge­nom­fö­ran­det av in­ve­ste­ring­en. I frå­ga om kon­tant­kvit­ton ska stöd­ta­ga­ren med hjälp av bok­fö­rings­an­teck­ning­ar, kon­tout­drag el­ler på an­nat till­för­lit­ligt sätt kun­na visa var­i­från peng­ar­na kom­mer.

Ett ut­drag ur jord­bruks­an­teck­ning­ar­na el­ler ur hu­vud­bo­ken för den pe­ri­od som be­tal­nings­an­sö­kan gäl­ler.

Om stöd­be­slu­tet inte byg­ger på en­hets­kost­na­der för byg­gan­de ska en ut­red­ning av att kost­na­der­na är skä­li­ga fo­gas till an­sö­kan. An­skaff­ning­ar som byg­ger på and­ra än en­hets­kost­na­der är t.ex. fo­der­ut­del­nings­vag­nar el­ler ma­ski­ner och an­ord­ning­ar för att för­sät­ta jord­bruks­pro­duk­ter i han­dels­dug­ligt skick. En ut­red­ning ska bi­fo­gas om

Om stö­det (bi­drag + rän­te­stöd) över­sti­ger 50 % av det upp­skat­ta­de kost­nads­för­sla­get för in­ve­ste­ring­en ska en upp­hand­lings­an­nons från webb­plat­sen HIL­MA-hankin­tail­moi­tuk­set.fi och ett mo­ti­ve­rat upp­hand­lings­be­slut fo­gas till an­sö­kan om ut­be­tal­ning.

Som eget ar­be­te god­känns bara ar­be­te som stöd­ta­ga­ren/stöd­ta­gar­na har ut­fört. Gör upp en rap­port över de ut­för­da ar­bets­tim­mar­na per dag på Lands­bygds­ver­kets blan­kett nr 506 el­ler ett mot­sva­ran­de do­ku­ment.

Gör upp en ut­red­ning av an­vänd­ning­en av eget vir­ke el­ler egna marksub­stan­ser på Lands­bygds­ver­kets blan­kett nr 2322L el­ler ett mot­sva­ran­de do­ku­ment. Ut­red­ning­en ska in­ne­hål­la ett ut­lå­tan­de av en sak­kun­nig om vir­kets och marksub­stan­ser­nas mängd, be­skaf­fen­het och pris.

Foga de hand­ling­ar som för­ut­satts i stöd­be­slu­tet till an­sö­kan. Till en be­tal­nings­an­sö­kan som gäl­ler en bygg­nads­in­ve­ste­ring ska fo­gas ko­pi­or av pro­to­kol­len över de sy­ne­för­rätt­ning­ar som för­ut­satts i be­slu­tet om bygg­lov, när sy­ner­na har ut­förts.

Nationell investering

Na­tio­nellt fi­nan­si­e­rat in­ve­ste­rings­stöd: Foga föl­jan­de bi­la­gor till an­sö­kan om ut­be­tal­ning och om till­stånd att lyf­ta lån

För in upp­gif­ter­na om ut­gif­ter och be­tal­ning­ar som hör sam­man med ge­nom­fö­ran­det av in­ve­ste­ring­en i för­teck­ning­en med sam­man­ställ­ning (Blnr 2331) el­ler ett mot­sva­ran­de do­ku­ment. För­teck­ning­en ska gå att jäm­fö­ra med ve­ri­fi­ka­ten i bok­fö­ring­en/jord­bruks­an­teck­ning­ar­na. I för­teck­ning­en upp­ges åt­min­sto­ne föl­jan­de: da­tum för be­tal­ning av fak­tu­ran, ve­ri­fi­kat­num­ret, den vara/tjänst som mot­ta­gits samt to­tal­pri­set utan moms. Alla stöd­ta­ga­re ska un­der­teck­na blan­ket­ten.

Om stöd­be­slu­tet inte byg­ger på en­hets­kost­na­der för byg­gan­de ska en ut­red­ning av att kost­na­der­na är skä­li­ga fo­gas till an­sö­kan. An­skaff­ning­ar som byg­ger på and­ra än en­hets­kost­na­der är t.ex. fo­der­ut­del­nings­vag­nar, ma­ski­ner och an­ord­ning­ar för att för­sät­ta jord­bruks­pro­duk­ter i han­dels­dug­ligt skick. En ut­red­ning ska bi­fo­gas om

Om stö­det (bi­drag + rän­te­stöd) över­sti­ger 50 % av det upp­skat­ta­de kost­nads­för­sla­get för in­ve­ste­ring­en ska en upp­hand­lings­an­nons från webb­plat­sen HIL­MA-hankin­tail­moi­tuk­set.fi och ett mo­ti­ve­rat upp­hand­lings­be­slut fo­gas till an­sö­kan om ut­be­tal­ning.

Som eget ar­be­te god­känns bara ar­be­te som stöd­ta­ga­ren/stöd­ta­gar­na har ut­fört. Gör upp en rap­port över de ut­för­da ar­bets­tim­mar­na per dag på Lands­bygds­ver­kets blan­kett nr 506 el­ler ett mot­sva­ran­de do­ku­ment.

Gör upp en ut­red­ning av an­vänd­ning­en av eget vir­ke el­ler egna marksub­stan­ser på Lands­bygds­ver­kets blan­kett nr 2322L el­ler ett mot­sva­ran­de do­ku­ment. Ut­red­ning­en ska in­ne­hål­la ett ut­lå­tan­de av en sak­kun­nig om vir­kets och marksub­stan­ser­nas mängd, be­skaf­fen­het och pris.

Foga de hand­ling­ar som för­ut­satts i stöd­be­slu­tet till an­sö­kan. Till en be­tal­nings­an­sö­kan som gäl­ler en bygg­nads­in­ve­ste­ring ska fo­gas ko­pi­or av pro­to­kol­len över de sy­ne­för­rätt­ning­ar som för­ut­satts i be­slu­tet om bygg­lov, när sy­ner­na har ut­förts.

Till an­sö­kan fo­gas en ko­pia av pro­to­kol­let fört på drä­ne­rings­plat­sen (Blnr 515). Pro­to­kol­let över ut­fört drä­ne­rings­ar­be­te (Blnr 509) ska bi­fo­gas då du an­sö­ker om ut­be­tal­ning av den sis­ta bi­drags­pos­ten el­ler om till­stånd att lyf­ta den sis­ta pos­ten av ett rän­te­stödslån.

Vid an­sö­kan om till­stånd att lyf­ta lån ska sö­kan­den läm­na in en ko­pia av det slut­li­ga kö­pe­bre­vet el­ler mot­sva­ran­de åt­komst­hand­ling.

Fliken Underteckning och inlämning

På fli­ken Un­der­skrift och sänd­ning kan du skicka an­sö­kan för be­hand­ling till NTM-cen­tra­len. Klicka på ru­tan Jag un­der­teck­nar att de ovan nämn­da upp­gif­ter­na stäm­mer, var­ef­ter knap­pen Un­der­teck­na ak­ti­ve­ras. Du kan vid be­hov ta bort un­der­skrif­ter­na med knap­pen Re­dig­ra un­der­skrif­ter så att du kan re­di­ge­ra upp­gif­ter­na i an­sö­kan.

Med knap­pen Skicka an­sö­kan skick­ar du in an­sö­kan för be­hand­ling. Om du vill åter­ta an­sö­kan är det möj­ligt ge­nom att du klick­ar på knap­pen Åter­ta och re­di­ge­ra un­der ru­bri­ken Funk­tio­ner. Du kan åter­ta an­sö­kan bara om den inte har ta­gits upp till be­hand­ling.

Om un­der­teck­nar­na är fle­ra till an­ta­let mås­te var och en själv un­der­teck­na an­sö­kan med sina egna ko­der. Först när den sis­ta un­der­teck­na­ren har un­der­teck­nat an­sö­kan blir knap­pen Skicka an­sö­kan syn­lig.

Att öppna en halvfärdig ansökan

Du kan av­bry­ta ifyl­lan­det av be­tal­nings­an­sö­kan och fort­sät­ta fyl­la i den se­na­re. Kom ihåg att spa­ra den halv­fär­di­ga be­tal­nings­an­sö­kan in­nan du slu­tar.

I Hyrräs pro­jekt­bib­li­o­tek (i punk­ten Pro­jekt) ser du alla de pro­jekt som du har på gång. Siff­ran ef­ter eu­ro­teck­net vi­sar num­ret på be­tal­nings­an­sö­kan.

Klicka på pro­jek­tet så öpp­nas upp­gif­ter­na om pro­jek­tet. Du kan grans­ka an­ting­en Stö­dan­sö­kan el­ler Be­tal­nings­an­sö­kan.

På rad­en Visa ser du alla ske­den som an­sö­kan re­dan har ge­nom­gått. I punk­ten Visa väl­jer du öns­kad be­tal­nings­an­sö­kan. Ett pro­jekt kan ock­så ha fle­ra be­tal­nings­an­sök­ning­ar och då syns var och en be­tal­nings­an­sö­kan som en egen lå­da på rad­en Visa.

Be­tal­nings­an­sö­kan öpp­nas från den övers­ta upp­gif­ten om hand­lägg­ning som har grå bak­grund.

Om du vill ta bort en halv­fär­dig be­tal­nings­an­sö­kan klick­ar du på Ta bort be­tal­nings­an­sö­kan. Sys­te­met sä­ker­stäl­ler yt­ter­li­ga­re att du sä­kert vill ta bort an­sö­kan.

Sö­kan­den kan ta bort en be­tal­nings­an­sö­kan som är i lä­get Förs­ta re­gi­stre­ring­en av be­tal­nings­an­sö­kan och In­läm­nan­de av be­tal­nings­an­sö­kan till NTM-cen­tra­len (un­der­skrif­ten/un­der­skrif­ter­na mås­te först tas bort, an­nars lyck­as bort­tag­ning­en inte). När myn­dig­he­ten har ta­git upp be­tal­nings­an­sö­kan till be­hand­ling går den inte läng­re att ta bort.

Om det upp­står pro­blem med ifyl­lan­det av be­tal­nings­an­sö­kan ska du kon­tak­ta NTM-cen­tra­len.

HYR­RÄ-AN­VIS­NING­ARJord­bruks­in­ve­ste­ring31.12.2015