15. Todistukset

To­dis­tuk­set-väli­leh­del­lä voit tar­kas­tel­la to­dis­tuk­sen ti­laa ja käyt­tö­as­tet­ta. To­dis­tus­nu­me­roa klik­kaa­mal­la pää­set tar­kas­te­le­maan ja te­ke­mään to­dis­tuk­sel­le teh­ty­jä va­rauk­sia sekä vah­vis­tuk­sia.

En­nen tul­laus­ta to­dis­tuk­sel­le täy­tyy teh­dä va­raus. Tee to­dis­tuk­sel­le va­raus Li­sää va­raus -koh­das­sa.  Voit itse mää­ri­tel­lä Ta­pah­tu­man viit­teen. Va­raus­päi­vä­mää­rä tu­lee au­to­maat­ti­ses­ti jär­jes­tel­mäs­tä, joka on ku­lu­va päi­vä. Mer­kit­se Va­rat­ta­va mää­rä -koh­taan tuo­ta­va tai vie­tä­vä mää­rä. Tar­vit­ta­es­sa voit li­sä­tä to­dis­tuk­sel­le myös use­am­pia va­rauk­sia. Il­moi­ta jär­jes­tel­män an­ta­ma va­raus­tun­nus Tul­lil­le tul­li-il­moi­tuk­sel­la lii­te­asia­kir­ja­na il­moi­te­tun to­dis­tus­nu­me­ron jäl­jes­sä. Voit muo­ka­ta tai pois­taa va­rat­tu­ja mää­riä sii­hen saak­ka, kun­nes Tul­li on vah­vis­ta­nut va­rauk­sen ja li­sän­nyt sil­le tul­li-il­moi­tuk­sen ta­pah­tu­ma­tun­nuk­sen.

Li­sää­mä­si va­rauk­set tu­le­vat nä­ky­viin Avoi­met va­raus­ta­pah­tu­mat -ot­si­kon alle. Kun Tul­li on vah­vis­ta­nut va­rauk­sen, se tu­lee nä­ky­viin Vah­vis­te­tut to­dis­tuk­sen käyt­tö­ta­pah­tu­mat -ot­si­kon alle.

To­dis­tuk­sen toi­men­pi­teet -koh­das­sa on Pa­lau­ta to­dis­tus -pai­ni­ke, jos­ta to­dis­tus on pa­lau­tet­ta­va käy­tön jäl­keen Ruo­ka­vi­ras­toon. Myös käyt­tä­mät­tö­mät to­dis­tuk­set on pa­lau­tet­ta­va Ruo­ka­vi­ras­toon. Tuon­ti­to­dis­tuk­set on pa­lau­tet­ta­va Ruo­ka­vi­ras­toon 60 ka­len­te­ri­päi­vän ku­lu­es­sa voi­mas­sa­olo­ajan päät­ty­mi­ses­tä. Vien­to­dis­tuk­set on pa­lau­tet­ta­va Ruo­ka­vi­ras­toon vii­meis­tään 180 ka­len­te­ri­päi­vän (n. kuu­den kuu­kau­den) ku­lu­es­sa voi­mas­sa­olo­ajan päät­ty­mi­ses­tä. Kiin­ti­ö­to­dis­tus­ten pa­lau­tus­ajat voi­vat poi­ke­ta mui­den tuon­ti- ja vien­ti­to­dis­tus­ten pa­lau­tus­a­jois­ta. Kun Ruo­ka­vi­ras­to vas­taan­ot­taa il­moi­tuk­sen pa­lau­te­tus­ta to­dis­tuk­ses­ta, se tar­kis­taa tuo­dut tai vie­dyt mää­rät ja va­paut­taa sitä vas­ten ase­te­tun va­kuu­den. To­dis­tuk­sen ha­ki­jal­le tu­lee säh­kö­pos­tit­se il­moi­tus, jos pal­ve­lus­sa on pa­laut­ta­mat­to­mia to­dis­tuk­sia. Älä pa­lau­ta to­dis­tus­ta en­nen­kuin Tul­li on vah­vis­ta­nut va­rauk­sen. Muu­toin to­dis­tuk­sen käyt­tö­tie­dot ei­vät päi­vi­ty to­dis­tuk­sel­le ja se pa­lau­tuu Ruo­ka­vi­ras­toon käyt­tä­mät­tö­mä­nä.

Jos to­dis­tus on siir­ret­ty toi­sel­le asi­ak­kaal­le, to­dis­tuk­sen nu­me­ron lo­pus­sa nä­kyy S-kir­jain (esi­mer­kik­si FI576542[S]). Mer­kin­tä nä­kyy ai­no­as­taan asi­ak­kaal­la, jol­le to­dis­tus on siir­ret­ty. To­dis­tuk­sen siir­toa tu­lee pyy­tää säh­kö­pos­tit­se osoit­tees­ta tuo­vi(at)ruo­ka­vi­ras­to.fi.

Tuon­ti- ja vien­ti­to­dis­tus­ten haku­pal­ve­lun käyt­tö­ohjeElo­kuu 201915.8.2019