Växthusstödet

Välj el­ekt­ro­nis­ka tjäns­ten – på fram­si­dan ge­nom att klicka på – > Växt­hus­stöd.
Ef­ter va­let öpp­nas fönst­ret med ”Upp­gif­ter om stöd­sö­kan­den”, ”Växt­hus­upp­gif­ter” och ”Sam­man­drag och skick­an­de av upp­gif­ter” mel­lan­blad.

 Uppgifter om stödsökanden

Välj stöd­sö­kan­dens upp­gif­ter med hjälp av Väljs sö­kan­de – rull­garns­me­nyn.

Som stöd­sö­kan­de skall väl­jas till sö­kan­de , som t.ex är ett ak­tie­bo­lag.

Vill­ko­ren för be­vil­jan­de av stö­det finns i an­sök­nings­an­vis­ning­en.

Växthusuppgifter

På växt­hus­upp­gif­ter – mel­lan­bla­det öpp­nas ett föns­ter i vil­ken man re­gi­stre­ra sö­kan­dens växt­hus som skall an­mä­las och de­ras od­lings­upp­gif­ter.

Växt­hus för vil­ket det sökts stöd för fö­re­gå­en­de år, kan väl­jas i vänst­ra kan­ten, un­der växt­hus. Kon­trol­le­ra växt­hu­sets upp­gif­ter och änd­ra vid be­hov.

För­hand­si­fyll­da växt­hus, som det­ta år inte od­las lö­nar det sig att an­teck­na som ood­la­de. På det­ta sätt finns växt­hu­set kvar till föl­jan­de år. Ra­de­ring av växt­hu­set en­dast om växt­hu­set inte tas ibruk mera.

Välj växt­hus och fyll i växt­hu­set upp­gif­ter.

Ifyllande av växtodlingsuppgifterna

Välj Växtslag från rull­garns­me­nyn den rät­ta växtsla­get ( du kan ock­så ge­nom att klicka skri­va tilläggs­upp­gif­ter i grup­pen för od­la­de väx­ter). Mata in od­lings­are­al, pe­ri­o­den bör­jar (od­ling­en bör­jar), pe­ri­o­dens slut (od­ling­en slu­tar) , lång/kort (od­ling­s­ä­song))med rull­garns­me­nyn och med­de­la om man an­vän­der are­a­len som grund för stö­dan­sö­kan från rull­garns­me­nyn Ja/Nej.

Lägg till ny väx­t­rad ge­nom att klicka på  Lägg till växt-knap­pen.
I det­ta fält med­de­las ock­så ood­lad are­al och icke-stöd­d­ug­lig are­al med egna växt­ko­der.
Ifall växt­hu­set har od­lings­pa­us, skall det­ta med­de­las i od­lings­upp­gif­ter­na. Od­lings­pa­u­sen an­vänds inte som grund för stöd­sö­kan.

I fönst­rets hög­ra ned­re hörn finns sam­man­drag över växt­hu­set are­a­ler, som är upp­da­te­ra­de hela ti­den. Pro­gram­met har för­verk­li­gats ock­så att kon­trol­le­ra be­räk­ning­en.

Ob­ser­ve­ra, att are­a­len kan en­dast vara grund för stö­det en gång.

Klicka slut­li­gen på Spa­ra -knap­pen.

Då alla växt­hu­sens upp­gif­ter har re­gi­stre­rats gå till föl­jan­de mel­lan­blad ”Sam­man­dra och skick­an­de av upp­gif­ter”.

Lägg till ett nytt växthus

Att läg­ga till ett nytt växt­hus bör­jas med län­ken Lägg till ett växt­hus.

Pro­gram­met öpp­nar en flyg­bild över går­dens drift­scen­trum. Flyg­bil­dens ska­la kan för­sto­ras och för­mins­kas med hjälp av kart­verk­ty­gen i kar­tans vänst­ra kant.

Med hjälp av kart­verk­ty­gen kan man ock­så flyt­ta flyg­bil­den och byta mel­lan kart­bot­ten t.ex bas­skar­tan som bot­ten. Med hjälp av des­sa hit­tar du växt­hu­sets pla­ce­ring, fast­än dess pla­ce­ring inte är i drift­cen­trums ab­so­lu­ta när­het.
Tips ! Sök först pla­ce­ring­en på kar­tan och klicka först där­ef­ter på lägg till växt­hus- län­ken.

Om växt­hu­set läggs till på kar­tan på fel plats, kan den dras på bil­den till an­nat stäl­le än en­ligt vad den ur­sprung­li­ga ut­märk­ta pla­ce­ring­en var. Det­ta sker ge­nom att klicka på växt­hu­set och dra med och håll ner väns­ter mus­knapp och flyt­ta på nå­len.

Då växt­hu­sets pla­ce­ring har ut­märkts på kar­tan, kan du mata in växt­hu­sets namn.

Ef­ter att du gett växt­hu­set namn kan du mata in växt­hu­set upp­gif­ter.

– Fält, som har märkts med en röd stjär­na är ob­li­ga­to­ris­ka upp­gif­ter
– Växt­hu­sets stöd­d­ug­li­ga are­al kan inte över­sti­ga to­ta­la are­a­len.
– Välj växt­hu­sets tek­nis­ka dug­lig­het al­ter­na­ti­ven lång el­ler kort od­ling­s­ä­song
-Växt­hu­sets när­ad­ress be­stäm­mer stöd­om­rå­de, ob­li­ga­to­risk upp­gift

– Till växt­hu­sets tilläggs­upp­gifts fält kan du ock­så skri­va un­dan­tags­fall (t.ex byte av plast)
Då växt­hu­set upp­gif­ter har ma­tats in, gå till in­mat­ning­en av od­lings­upp­gif­ter­na

Se nog­gran­na­re an­vis­ning­ar om hur od­lings­upp­gif­ter­na läggs till un­der Växt­hus­upp­gif­ter­na.

Växt­hu­set kan ock­så ra­de­ras med växt­hu­sets upp­gif­ter med län­ken Ra­de­ra växt­hus.

Det öpp­nas ett be­kräf­tel­se föns­ter. Ge­nom att god­kän­na att växt­hu­set ra­de­ras klicka på Ja-knap­pen. Ob­ser­ve­ra att du inte kan åter­ta ra­de­ring­en av växt­hu­set ef­ter be­kräf­tel­sen.

Sammandrag och skickande av uppgifter

Fö­re an­sö­kan om växt­hus­stö­det skick­as kom ihåg att skri­va in din e-post­ad­ress och an­teck­na till Tilläggs­upp­gifts – fäl­tet tilläggs­upp­gif­ter vid be­hov!
Du kan ock­så gå till ti­di­ga­re mel­lan­blad. Om du änd­rar upp­gif­ter, kom ihåg att spa­ra si­dan in­nan du läm­nar si­dan.

På Sam­man­drag och skick­an­de av upp­gif­ter mel­lan­bla­det kan du kon­trol­le­ra alla re­gi­stre­ra­de upp­gif­ter stöd­om­rå­des­vis och skri­va ut an­sök­nings­upp­gif­ter­na ge­nom att klicka på Skriv ut an­sök­nings­upp­gif­ter­na. Vid be­hov kan du ock­så skri­va ut an­sök­nings­upp­gif­ter som för­hands­ver­sion för gransk­ning fö­re du skick­ar upp­gif­ter­na. På ut­skrif­ten finns då upp­gif­ten att upp­gif­ter­na än­nu inte har skick­ats för be­hand­ling till NTM-cen­tra­len.

Ef­ter att man skick­at finns på sam­man­drags­ut­skrif­ten en an­teck­ning om att an­sö­kan har skick­ats till NTM-cen­tra­len för be­hand­ling. Ut­skrif­ten fun­ge­rar som kvit­to över att an­sö­kan skick­ats ch den kan spa­ras på den egna da­torn el­ler skri­vas ut på pap­per.

Då du har kon­trol­le­rat an­sök­nings­upp­gif­ter­na, kan du skicka an­sö­kan för be­hand­ling med knap­pen.

Skick­an­de av an­sö­kan kan åter­tas på mel­lan­blan­det Sam­man­drag och skick­an­de av upp­gif­ter­na un­der an­sök­nings­ti­den. På mel­lan­bla­det kan man åter­ta an­sö­kan och änd­ra den fram till 29.2.2016. Kom ihåg att skicka den på­nytt ef­ter åter­ta­gan­det!

Växt­hus­pro­duk­tions­stö­det 2016Vipu an­vän­da­rens an­vis­ning3.2.2016