3. Eläinpalkkion myöntämisen yleisiä edellytyksiä

EU:n eläin­palk­ki­oi­den myön­tä­mi­sen ja mak­sa­mi­sen edel­ly­tyk­set on ker­rot­tu lu­vuis­sa Nau­ta­e­läin­palk­ki­ot ja Lam­mas- ja vuo­hi­palk­kio. Näi­den palk­ki­o­eh­to­jen li­säk­si myös täs­sä kap­pa­lees­sa on kä­si­tel­ty palk­ki­oil­le yh­tei­siä eh­to­ja.

3.1    Aktiiviviljelijä

Il­moi­ta vuo­sit­tain, olet­ko ak­tii­vi­vil­je­li­jä. Tee il­moi­tus Vipu-pal­ve­lus­sa tai pa­pe­ri­lo­mak­keel­la 101B.

Huom. Jos hal­lus­sa­si ei ole pel­toa, voit il­moit­taa ak­tii­vi­vil­je­li­jä-eh­don täyt­ty­mi­ses­tä pel­käs­tään pa­pe­ri­lo­mak­keel­la 101B.

Ak­tii­vi­vil­je­li­jäs­tä on ker­rot­tu Haku­op­paas­sa 2016.

3.2    Maatalousmaan ilmoittaminen

Il­moi­ta kaik­ki hal­lin­nas­sa­si ole­va maa­ta­lous­maa, riip­pu­mat­ta sii­tä, ha­et­ko sil­le tu­kea vai et.

Il­moi­ta maa­ta­lous­maa Vipu-pal­ve­lus­sa tai pa­pe­ri­lo­mak­keel­la 102B Tuki­ha­ke­muk­sen kas­vu­loh­ko­lo­ma­ke 2016. Il­moi­ta alle 0,05 heh­taa­rin re­kis­te­röi­mät­tö­mät loh­kot­kin lo­mak­keen koh­das­sa 3. Jos hal­lin­nas­sa­si ei ole maa­ta­lous­maa­ta, lo­ma­ket­ta 102B ei tar­vit­se pa­laut­taa. Il­moi­ta maa­ta­lous­maa vii­meis­tään 15.6.2016.

Il­moi­ta maa­ti­lan pe­rus­tie­dot ja pe­rus­loh­ko­jen tie­dot vain, jos ti­lan tie­toi­hin on niil­tä osin tul­lut muu­tok­sia. Nämä voit il­moit­taa Vipu-pal­ve­lus­sa tai lo­mak­keil­la 101A Maa­tila­lo­ma­ke 2016, 101D Maa­ti­lan osal­li­set sekä 102A Tuki­ha­ke­muk­sen pe­rus­loh­ko­lo­ma­ke 2016 ja 102C Pe­rus­loh­ko­jen muu­tos­lo­ma­ke 2016.

Jos val­von­nas­sa to­de­taan, että et ole il­moit­ta­nut tuki­haus­sa kaik­kea maa­ta­lous­maa­ta (eril­li­siä pe­rus­loh­ko­ja) ja il­moi­te­tun alan ja to­de­tun alan (= il­moi­tet­tu + nii­den loh­ko­jen ala, joi­ta ei ole il­moi­tet­tu) vä­li­nen ero­tus on yli 3 pro­sent­tia, kaik­kia EU:n ko­ko­naan ra­hoit­ta­mia suo­ria tu­kia lei­ka­taan enin­tään kol­mel­la pro­sen­til­la.

3.3    Täydentävät ehdot

Eläin­palk­ki­oi­den saa­mi­nen vaa­tii täy­den­tä­vien eh­to­jen nou­dat­ta­mis­ta koko ka­len­te­ri­vuo­den ajan. Täy­den­tä­vät eh­dot muo­dos­tu­vat laki­sää­tei­sis­tä hoi­to­vaa­ti­muk­sis­ta sekä hy­vän maa­ta­lou­den ja ym­pä­ris­tön vaa­ti­muk­sis­ta. Laki­sää­tei­set hoi­to­vaa­ti­muk­set edel­lyt­tä­vät ym­pä­ris­tö­lain­sää­dän­nön sekä eläin­ten mer­kin­tään ja re­kis­te­röin­tiin liit­ty­vän lain­sää­dän­nön nou­dat­ta­mis­ta. Nii­hin kuu­lu­vat myös eläin­ten hy­vin­voin­ti, re­hu­jen tur­val­li­suus, kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­den käyt­töä kos­ke­vat eh­dot sekä elin­tar­vik­kei­den tur­val­li­suu­teen liit­ty­vät eh­dot. Jos näi­den eh­to­jen nou­dat­ta­mi­ses­sa ha­vai­taan rik­kei­tä, seu­raa­muk­sia ai­heu­tuu kaik­kiin ti­lal­le mak­set­ta­viin EU:n ra­hoit­ta­miin suo­riin tu­kiin ja ym­pä­ris­tö­kor­vauk­seen, luon­non­hait­ta­kor­vauk­seen, eläin­ten hy­vin­voin­ti­kor­vauk­seen ja luon­non­mu­kai­sen tuo­tan­non kor­vauk­seen.

Täy­den­tä­vis­tä eh­dois­ta on ker­rot­tu tar­kem­min täy­den­tä­vien eh­to­jen op­paas­sa. Opas on saa­ta­vil­la mm. Ma­vin in­ter­net­si­vuil­la.

3.4     Kielletyt tai laittomasti hallussapidetyt aineet

Et saa käyt­tää eläin­ten kas­vat­ta­mi­ses­sa tai li­hot­ta­mi­ses­sa EY:n eläin­lää­kin­tä­alan sää­dös­ten tar­koit­ta­mia kas­vuun vai­kut­ta­via ai­nei­ta (hor­mo­ne­ja tai bee­ta-ago­nis­te­ja). Hal­lus­sa­si ei myös­kään saa olla näi­tä ai­nei­ta, ell­ei eläin­lää­kä­ri ole mää­rän­nyt nii­tä eläin­ten hoi­toa var­ten.

Jos eläi­mis­sä­si to­de­taan kiel­let­ty­jen ai­nei­den jää­miä tai ti­lal­ta­si löy­de­tään tar­kas­tuk­ses­sa kiel­let­ty­jä tai lait­to­mas­ti hal­lus­sa pi­det­ty­jä ai­nei­ta, tar­kas­tus­vuon­na ti­lal­le­si ei mak­se­ta eläin­palk­ki­oi­ta.

Jos on to­det­tu, että ti­lal­la­si käy­te­tään eläin­ten kas­va­tuk­seen kiel­let­ty­jä kas­vua edis­tä­viä ai­nei­ta tai tuot­tei­ta tai pi­tä­vän hal­lus­sa näi­tä ai­nei­ta lait­to­mas­ti kah­des­sa tar­kas­tuk­ses­sa, ti­la­si sul­je­taan eläin­palk­ki­oi­den ulko­puo­lel­le tar­kas­tus­vuo­dek­si ja nel­jäk­si tar­kas­tus­ta seu­raa­vak­si ka­len­te­ri­vuo­dek­si.

Kiel­let­ty­jen ai­nei­den lis­ta on maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­ri­ön ase­tuk­ses­sa 1054/2014.

3.5    Eläinsuojelu

Eläin­ten hy­vin­voin­nis­ta on huo­leh­dit­ta­va eläin­suo­je­lusään­nös­ten mu­kai­ses­ti. Eläin­suo­je­lu­sää­dös­ten lai­min­lyön­ti ai­heut­taa leik­kauk­sia kaik­kiin EU:n suo­riin tu­kiin ja EU:n osa­ra­hoit­tei­siin tu­kiin täy­den­tä­vien eh­to­jen kaut­ta. Eläin­ten hy­vin­voin­tia val­vo­taan sys­te­maat­ti­ses­ti osa­na täy­den­tä­vien eh­to­jen val­von­taa.

Jos vil­je­li­jä on tuo­mit­tu
– eläin­suo­je­lu­ri­kok­ses­ta ja sa­mal­la mää­rät­ty eläin­ten­pito­kiel­toon tai
– eläin­suo­je­lu­rik­ko­muk­ses­ta ja sa­mal­la mää­rät­ty eläin­ten­pito­kiel­toon, eläin­palk­ki­oi­ta ei myön­ne­tä eikä mah­dol­li­ses­ti jo myön­net­tyä palk­ki­o­ta mak­se­ta sil­tä tuki­vuo­del­ta, jon­ka ai­ka­na asi­an­o­mai­nen vi­ran­o­mai­nen on to­den­nut tuo­mi­oon joh­ta­neen teon.

Eläin­palk­ki­oi­ta ei mak­se­ta eläin­ten­pito­kiel­to­a­jal­ta eikä teko­vuo­den ja lain­voi­mai­sen tuo­mi­on an­ta­mi­sen vä­li­sel­tä ajal­ta, jos vil­je­li­jä on tuo­mit­tu eläin­ten­pito­kiel­toon. Kun­nan maa­seu­tu­vi­ran­o­mai­nen kes­keyt­tää ky­seis­ten palk­ki­oi­den mak­sa­tuk­sen vil­je­li­jäl­le, kun asi­as­ta on aloi­tet­tu syy­te­har­kin­ta.

Vil­je­li­jään rin­nas­te­taan myös vil­je­li­jän kans­sa yri­tys­toi­min­taa har­joit­ta­va per­heen­jä­sen.

3.6    Eläinten pito vain palkkion saamiseksi

Ti­lan tuo­tan­non on vas­tat­ta­va palk­ki­o­jär­jes­tel­män ta­voit­tei­ta. Jos to­de­taan, että olet kei­no­te­koi­ses­ti ja palk­ki­o­jär­jes­tel­män ta­voit­tei­den vas­tai­ses­ti luo­nut palk­ki­oi­den saa­mi­sek­si vaa­dit­ta­vat edel­ly­tyk­set, voit me­net­tää eläin­palk­ki­ot.
Ti­la­si voi­daan sul­kea palk­ki­o­jär­jes­tel­män ulko­puo­lel­le ta­hal­li­suu­des­ta tai va­ka­vas­ta lai­min­lyön­nis­tä ai­heu­tu­neen vir­heel­li­sen il­moi­tuk­sen ta­kia.

Tar­vit­ta­es­sa si­nun on pys­tyt­tä­vä osoit­ta­maan, että eläi­mis­tä saa­ta­via tuot­tei­ta on mark­ki­noi­tu ja niis­tä on saa­tu tu­loa. Esi­mer­kik­si uu­hien kas­va­tus omaan käyt­töön tai lem­mi­keik­si ei­vät ole riit­tä­vää tuo­tan­toa uuhi­palk­ki­on saa­mi­sek­si.

EU:n eläin­palk­ki­ot – vuo­den 2016 haku­oh­jeetEU:n nau­ta­palk­kio, lyp­sy­leh­mä­palk­kio ja lam­mas- ja vuo­hi­palk­ki­ot29.2.2016