2. Eläinpalkkioiden hakeminen

Osal­lis­tu EU:n eläin­palk­ki­on palk­ki­o­jär­jes­tel­mään osal­lis­tu­mis­il­moi­tuk­sel­la.

Voit ha­kea EU:n eläin­palk­ki­oi­ta nau­dois­ta, lam­pais­ta tai vuo­his­ta, jot­ka on mer­kit­ty ja re­kis­te­röi­ty tila­tun­nuk­sel­le­si nau­ta- tai lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­riin. Palk­ki­on mää­rä mää­räy­tyy eläin­re­kis­te­reis­sä ole­vien eläin­ten pe­rus­teel­la. Mer­kit­se ja re­kis­te­röi kaik­ki ti­lan eläi­met voi­mas­sa ole­vien sää­dös­ten mu­kai­ses­ti. Eläin­ten on ol­ta­va eläin­re­kis­te­riin il­moi­te­tus­sa pito­pai­kas­sa.

Edel­li­sen kau­den osal­lis­tu­mis­il­moi­tus­ten voi­mas­sa­olo päät­tyi 31.12.2014. Kaik­kien EU:n eläin­palk­ki­oi­den ha­ki­joi­den oli jä­tet­tä­vä osal­lis­tu­mis­il­moi­tus EU:n eläin­palk­ki­o­jär­jes­tel­miin vuon­na 2015.
Jos pa­lau­tit osal­lis­tu­mis­il­moi­tuk­sen EU:n eläin­palk­ki­o­jär­jes­tel­mään jo vuon­na 2015, si­nun ei tar­vit­se jät­tää osal­lis­tu­mis­il­moi­tus­ta uu­des­taan. Osal­lis­tu­mi­nen palk­ki­o­jär­jes­tel­mään on voi­mas­sa tois­tai­sek­si. Palk­ki­o­ta ei näin ol­len tar­vit­se ha­kea joka vuo­si.

Jos olet uusi tuen ha­ki­ja ja et ole jät­tä­nyt osal­lis­tu­mis­il­moi­tus­ta vuon­na 2015, il­moit­tau­du EU:n eläin­palk­ki­o­jär­jes­tel­mään osal­lis­tu­mis­il­moi­tuk­sel­la Vipu-pal­ve­lun kaut­ta tai pa­pe­ri­lo­mak­keel­la 184 vii­meis­tään 15.6.2016.

Voit tar­kis­taa osal­lis­tu­mis­il­moi­tus­te­si voi­mas­sa olon Vipu-pal­ve­lus­ta koh­das­ta Si­tou­muk­set ja so­pi­muk­set tai ti­lal­le­si toi­mi­te­tus­ta maa­ti­lan esi­täyt­tö­tu­los­tees­ta.

Osal­lis­tu­mis­il­moi­tuk­sen voi­mas­sa­olo päät­tyy, jos
– palk­ki­o­jär­jes­tel­mä lak­kau­te­taan,
– lo­pe­tat tuo­tan­non tai
– ti­la­si sul­je­taan jär­jes­tel­män ulko­puo­lel­le esim. vir­heel­li­sen il­moi­tuk­sen vuok­si.

Voit pe­ruut­taa osal­lis­tu­mi­se­si palk­ki­o­jär­jes­tel­mään Vipu-pal­ve­lun kaut­ta tai pa­pe­ri­lo­mak­keel­la 184 Il­moi­tus osal­lis­tu­mi­ses­ta/osal­lis­tu­mi­sen pe­ru­mi­ses­ta EU:n ja kan­sal­li­siin tuki­jär­jes­tel­miin. Voit pe­ruut­taa osal­lis­tu­mis­il­moi­tuk­sen Vipu-pal­ve­lun kaut­ta tuki­haku­ai­ka­na tai pa­pe­ri­lo­mak­keel­la 184 ym­pä­ri vuo­den. Et voi kui­ten­kaan pe­ruut­taa eläin­palk­ki­os­ta yk­sit­täi­siä eläi­miä.

Jos aloi­tat nau­to­jen, lam­pai­den tai vuo­hien pi­don ja tuo­tan­non esim. elo­kuus­sa 2016, jätä osal­lis­tu­mis­il­moi­tus jo ke­vääl­lä vuo­den 2016 pää­tuki­haun yh­tey­des­sä, jot­ta ti­lal­le­si voi­daan mak­saa EU: n eläin­palk­ki­ot jo elo­kuus­ta 2016 läh­tien.
Jos ha­lu­at liit­tyä palk­ki­o­jär­jes­tel­mään vuo­den 2016 tuki­haun jäl­keen, se on mah­dol­lis­ta jät­tä­mäl­lä osal­lis­tu­mis­il­moi­tus en­nen seu­raa­van vuo­den pää­tuki­haun päät­ty­mis­tä. Täl­löin osal­lis­tu­mi­nen palk­ki­o­jär­jes­tel­mään al­kaa tuki­vuon­na 2017 ja jat­kuu sii­tä eteen­päin.

Kun maa­tila ja­e­taan tai maa­ti­lat yh­dis­te­tään (esim. kuo­lin­pe­sät, yh­ty­mät), jätä osal­lis­tu­mis­il­moi­tus uu­des­taan. Osal­lis­tu­mis­il­moi­tus­ta ei tar­vit­se an­taa erik­seen, jos:
– lo­mak­keet 156 Il­moi­tus koko ti­lan hal­lin­nan siir­ros­ta ja 462 Osal­lis­tu­mis­il­moi­tus koko ti­lan hal­lin­nan siir­ros­sa on toi­mi­tet­tu kun­taan,
– toi­min­ta jat­kuu en­ti­sel­lä tila­tun­nuk­sel­la ja

– jos ky­sy­myk­ses­sä on koko ti­lan suku­pol­ven­vaih­dos, kaup­pa, vuok­raus tai koko ti­lan yh­ti­ö­muo­don muu­tos.

Il­moi­ta hal­lin­nas­sa­si ole­va maa­ta­lous­maa joka vuo­si riip­pu­mat­ta sii­tä ha­et­ko sil­le tu­kea vai et (ks. Maa­ta­lous­maan il­moit­ta­mi­nen).

Voit la­da­ta ja tu­los­taa haku­oh­jeen Maa­seu­tu­vi­ras­ton in­ter­net­sivuilta. Lo­mak­keet voit myös tu­los­taa in­ter­ne­tis­tä. Lo­mak­keet ja haku­oh­jeen saat tar­vit­ta­es­sa myös kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­ta.

2.1    Osallistumisilmoituksen palauttaminen

Voit jät­tää osal­lis­tu­mis­il­moi­tuk­sen säh­köi­ses­ti Vipu-pal­ve­lus­sa tai pa­pe­ri­lo­mak­keel­la 184 vii­meis­tään 15.6.2016. Säh­köi­nen haku on tuol­loin avoin­na klo 23.59 asti.

Jos haet eläin­palk­ki­oi­ta pa­pe­ri­lo­mak­keel­la, jätä osal­lis­tu­mis­il­moi­tus haku­ajan lop­puun men­nes­sä sen kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le, jon­ka alu­eel­la ti­la­si ta­lous­kes­kus si­jait­see. Voit jät­tää osal­lis­tu­mis­il­moi­tuk­sen suo­raan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le tai lä­het­tää sen pos­tit­se. Pos­tit­se lä­he­tet­ty osal­lis­tu­mis­il­moi­tus on saa­pu­nut ajois­sa, jos se on lei­mat­tu pos­tis­sa vii­mei­se­nä haku­päi­vä­nä maa­ti­lan si­jain­ti­kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le osoi­tet­tu­na.

Sinä olet vas­tuus­sa sii­tä, että osal­lis­tu­mis­il­moi­tus on kai­kil­ta osin huo­lel­li­ses­ti täy­tet­ty ja toi­mi­tet­tu mää­rä­päi­vään men­nes­sä maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le.

2.2    Osallistumisilmoituksen myöhästyminen

Voit jät­tää osal­lis­tu­mis­il­moi­tuk­sen haku­ajan jäl­keen myö­häs­sä pa­pe­ri­lo­mak­keel­la 184. Osal­lis­tu­mis­il­moi­tuk­sen myö­häs­ty­mi­nen 1–25 ka­len­te­ri­päi­vää ai­heut­taa eläin­palk­ki­on palk­ki­o­mää­rän vä­he­ne­mi­sen 1 pro­sen­til­la myö­häs­ty­nyt­tä työ­päi­vää koh­den. Työ­päi­väl­lä tar­koi­te­taan arki­päi­viä lu­kuun ot­ta­mat­ta lau­an­tai­ta. Ka­len­te­ri­päi­viin lu­e­taan mu­kaan sekä arki- että pyhä­päi­vät. Osal­lis­tu­mis­il­moi­tuk­sen myö­häs­ty­mi­nen alen­taa sen vuo­den palk­ki­o­ta, jol­loin se toi­mi­te­taan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le.

Osal­lis­tu­mis­il­moi­tuk­sen sekä maa­ta­lous­maan il­moit­ta­mi­seen ja ku­tun mai­to­mää­rän il­moit­ta­mi­seen liit­ty­vien lo­mak­kei­den myö­häs­ty­mi­ses­tä seu­raa eläin­palk­ki­o­mää­rän vä­he­ne­mi­nen 1 pro­sen­til­la työ­päi­vää koh­den.

Jos osal­lis­tu­mis­il­moi­tuk­se­si tai muu pa­kol­li­nen lo­ma­ke myö­häs­tyy yli 25 ka­len­te­ri­päi­vää muun syyn kuin hy­väk­syt­tä­väs­ti to­dis­te­tun yli­voi­mai­sen es­teen (ks. luku Yli­voi­mai­nen este ja Haku­opas 2016) ta­kia, palk­ki­o­ta ei mak­se­ta tuki­vuo­del­ta. Haku­ajan ja myö­häs­ty­mis­päi­vien jäl­keen jät­tä­mä­si osal­lis­tu­mis­il­moi­tus tu­lee voi­maan vas­ta seu­raa­val­le tuki­vuo­del­le.

Yli­voi­mai­nen este on to­dis­tet­ta­va hy­väk­syt­tä­väl­lä ta­val­la. Yli­voi­mai­ses­ta es­tees­tä joh­tu­vis­sa ta­pauk­sis­sa palk­kio myön­ne­tään, vaik­ka ha­ke­mus on myö­häs­ty­nyt yli 25 päi­vää. To­dis­teet yli­voi­mai­ses­ta es­tees­tä on kui­ten­kin jä­tet­tä­vä 15 työ­päi­vän ku­lu­es­sa päi­väs­tä, jona voit ne il­moit­taa.

2.3    Osallistumisilmoituksen muuttaminen

Voit muut­taa osal­lis­tu­mis­il­moi­tus­ta haku­ai­ka­na ja 25 ka­len­te­ri­päi­vän ku­lu­es­sa haku­ajan päät­ty­mi­ses­tä.

Kun muu­tat osal­lis­tu­mis­il­moi­tus­ta­si, toi­mi­ta maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le uusi osal­lis­tu­mis­il­moi­tus. Uu­den osal­lis­tu­mis­il­moi­tuk­sen jät­tä­mi­nen pe­ruut­taa alku­pe­räi­sen osal­lis­tu­mis­il­moi­tuk­sen au­to­maat­ti­ses­ti. Jos muu­tat osal­lis­tu­mis­il­moi­tus­ta 25 ka­len­te­ri­päi­vän ai­ka­na haku­ajan päät­ty­mi­ses­tä, ku­lu­van vuo­den palk­ki­o­ta vä­hen­ne­tään 1 pro­sen­til­la työ­päi­vää koh­ti. Jos uusi osal­lis­tu­mis­il­moi­tus myö­häs­tyy yli 25 päi­vää haku­ajan lop­pu­mi­ses­ta, uut­ta osal­lis­tu­mis­il­moi­tus­ta­si ei huo­mi­oi­da tuki­vuo­del­le, vaan ai­em­min jä­tet­ty osal­lis­tu­mis­il­moi­tus jää voi­maan.

Esi­merk­ki 1. Vil­je­li­jä on jät­tä­nyt osal­lis­tu­mis­il­moi­tuk­sen 184 nau­to­jen poh­joi­seen eläin­yk­sik­kö­tu­keen. Lo­mak­keen pa­laut­ta­mi­sen jäl­keen vil­je­li­jä huo­maa, että hän oli­si voi­nut ha­kea myös EU:n nau­ta­palk­ki­o­ta. Vil­je­li­jä pe­ruut­taa en­sin jä­te­tyn osal­lis­tu­mis­il­moi­tuk­sen ja jät­tää uu­den osal­lis­tu­mis­il­moi­tuk­sen, jos­ta on ras­ti­tet­tu mo­lem­mat edel­lä mai­ni­tut tuet:
– Jos haku­aika ei ole vie­lä päät­ty­nyt, uusi osal­lis­tu­mis­il­moi­tus tu­lee voi­maan il­man pro­sent­ti­vä­hen­nyk­siä. Täl­löin vil­je­li­jä saa mo­lem­mat tuet täy­si­mää­räi­si­nä.
– Jos jäl­kim­mäi­nen osal­lis­tu­mis­il­moi­tus on jä­tet­ty haku­ajan päät­ty­mi­sen jäl­keen, mut­ta en­nen kuin on ku­lu­nut 25 päi­vää haku­ajan lop­pu­mi­ses­ta, myö­häs­ty­mi­nen ai­heut­taa mo­lem­pien tu­kien haun myö­häs­ty­mi­sen.
– Yli 25 päi­vää myö­häs­sä jä­tet­tyä uut­ta ha­ke­mus­ta ei huo­mi­oi­da. Täl­löin vil­je­li­jä ei saa EU:n nau­ta­palk­ki­o­ta ky­sei­sel­tä tuki­vuo­del­ta.

2.4    Osallistumisilmoituksen peruuttaminen

Voit ha­lu­tes­sa­si pe­ruut­taa osal­lis­tu­mi­se­si palk­ki­o­jär­jes­tel­mään. Palk­ki­o­ta ei täl­löin mak­se­ta yh­des­tä­kään palk­ki­o­e­läi­mes­tä. Et voi pe­ruut­taa palk­ki­os­ta yhtä eläin­tä, vaan pe­ruu­tus kos­kee koko osal­lis­tu­mis­il­moi­tuk­sel­la ha­et­ta­vaa palk­ki­o­ta.

Voit pe­rua osal­lis­tu­mis­il­moi­tuk­sen jät­tä­mäl­lä pa­pe­ri­lo­mak­keen 184 kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le. En­nen 15.6.2016 teh­ty pe­ru­mi­nen koh­dis­tuu tuki­vuo­teen 2016. Täl­löin pe­ruun­tu­vat mo­lem­mat mah­dol­li­set mak­su­erät. Vain tois­ta mak­su­erää ei ole mah­dol­lis­ta pe­ruut­taa.

Mi­kä­li ha­lu­at pe­rua palk­ki­on mak­su­si ku­lu­val­ta vuo­del­ta 15.6.2016 tai sen jäl­keen, tee pe­ruu­tus kir­jal­li­ses­ti va­paa­muo­toi­sel­la il­moi­tuk­sel­la kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le. Myös täl­löin pe­ruun­tu­vat eläin­palk­ki­on mo­lem­mat mak­su­erät.

2.5    Ylivoimainen este

Il­moi­ta palk­ki­on saan­tiin vai­kut­ta­vas­ta yli­voi­mai­ses­ta es­tees­tä aina kun­taan (myös tuki­haun ulko­puo­lel­la). Yli­voi­mai­sik­si es­teik­si hy­väk­sy­tään mm. seu­raa­vat ta­pah­tu­mat:
– tuen­saa­jan kuo­le­ma;
– tuen­saa­jan pit­kä­ai­kai­nen työ­ky­vyt­tö­myys;
– ti­laan mer­kit­tä­väl­lä ta­val­la vai­kut­ta­va an­ka­ra luon­non­mul­lis­tus;
– ti­lan koti­e­läin­ra­ken­nus­ten tu­hou­tu­mi­nen on­net­to­muu­des­sa;
– eläin­kul­ku­tau­ti tai kas­vi­tau­ti, joka va­hin­goit­taa vil­je­li­jän koko kar­jaa tai osaa sii­tä, tai vas­taa­vas­ti vil­je­ly­kas­ve­ja;
– koko ti­lan tai sen mer­kit­tä­vän osan pak­ko­lu­nas­tus, jos ky­sei­nen pak­ko­lu­nas­tus ei ol­lut en­na­koi­ta­vis­sa ha­ke­muk­sen jät­tö­päi­vä­nä.

Toi­mi­ta tie­dot yli­voi­mai­ses­ta es­tees­tä kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le 15 työ­päi­vän ku­lu­es­sa sii­tä, kun voit ne il­moit­taa. Kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­nen päät­tää ta­paus­koh­tai­ses­ti, onko ky­sees­sä yli­voi­mai­nen este. Jos tyy­dyt­tä­viä to­dis­tei­ta yli­voi­mai­ses­ta es­tees­tä ei ole toi­mi­tet­tu kir­jal­li­ses­ti kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le mää­rä­a­jas­sa, lai­min­lyön­nis­tä voi seu­ra­ta palk­ki­on alen­ta­mi­nen.

2.6    Koko tilan hallinnan siirto ja tilojen yhdistäminen

Koko ti­lan hal­lin­nan siir­rol­la tar­koi­te­taan ti­lan­net­ta, jos­sa ti­lan kaik­ki eläi­met, omis­tuk­ses­sa ole­va pel­to­ala ja tuo­tan­to­ra­ken­nuk­set siir­ty­vät yh­del­le uu­del­le hal­ti­jal­le. Maa­ti­lo­jen yh­dis­tä­mi­sel­lä tar­koi­te­taan ti­lan­net­ta, jos­sa koko tila siir­tyy toi­sen ti­lan hal­tuun os­ton tai vuok­rauk­sen kaut­ta. Laa­je­ne­van ti­lan tila­tun­nus säi­lyy yleen­sä en­ti­sel­lään ja lo­pet­ta­van ti­lan tila­tun­nus pois­te­taan käy­tös­tä. Maa­ti­lo­jen yh­dis­tä­mi­sel­lä voi­daan myös tar­koit­taa ti­lan­net­ta, jos­sa kak­si tai use­am­pi tila muo­dos­taa maa­ta­lou­den har­joit­ta­mis­ta var­ten esi­mer­kik­si maa­ta­lous­yh­ty­män.

Koko ti­lan hal­lin­nan siir­rot kan­nat­taa to­teut­taa aina, kun se on mah­dol­lis­ta alku­vuon­na eli en­nen tuki­vuo­den en­sim­mäis­ten mak­sa­tus­ten al­ka­mis­ta.

Jos luo­pu­ja ja jat­ka­ja ha­lu­a­vat, että EU:n eläin­palk­ki­ot mak­se­taan jat­ka­jal­le, hal­lin­nan siir­to on teh­tä­vä vii­meis­tään 31.8.2016. Hal­lin­nan siir­toa kos­ke­vat sel­vi­tyk­set on toi­mi­tet­ta­va kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le lo­mak­keel­la 156 Il­moi­tus koko ti­lan hal­lin­nan siir­ros­ta vii­meis­tään 15.9.2016. Nau­ta-, lam­mas- ja vuo­hi­ti­lo­jen uu­den hal­ti­jan on li­säk­si pa­lau­tet­ta­va lo­ma­ke 462 Osal­lis­tu­mis­il­moi­tus koko ti­lan hal­lin­nan siir­ros­sa, jol­la hän il­moit­taa osal­lis­tu­van­sa nau­ta­re­kis­te­rin sekä lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­rin pe­rus­teel­la mää­räy­ty­viin EU:n eläin­palk­ki­oi­den ja /tai poh­jois­ten koti­e­läin­tu­kien jär­jes­tel­miin.

Huo­mi­oi, että 15.6.2016 jäl­keen teh­dys­sä koko ti­lan hal­lin­nan siir­ros­sa lo­mak­keel­la 462 voi­daan vain siir­tää jo voi­mas­sa ole­va osal­lis­tu­mi­nen uu­del­le hal­ti­jal­le.

Ha­ki­jaa ei voi vaih­taa enää 31.8.2016 jäl­keen. Vuo­den 2016 eläin­palk­ki­ot mak­se­taan sil­le, joka on ol­lut ha­ki­ja­na 15.6.2016. Jos koko ti­lan hal­lin­nan siir­to on teh­ty 31.8.2016 jäl­keen, osa­puo­let voi­vat kes­ke­nään so­pia tu­kien mak­sa­mi­ses­ta.

Jot­ta koko ti­lan hal­lin­nan siir­toa kos­ke­via sään­nök­siä voi­daan so­vel­taa, en­ti­sen hal­ti­jan on luo­vu­tet­ta­va koko tila yh­del­le jat­ka­jal­le. Osaa eläi­mis­tä ei voi jät­tää luo­pu­jan hal­lin­taan.

Eläi­met on il­moi­tet­ta­va nau­ta­re­kis­te­ris­sä tai lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­ris­sä uu­den ti­lan (tila­tun­nuk­sen) hal­lin­taan. Il­moi­tuk­set eläin­ten hal­lin­nan muu­tok­ses­ta on teh­tä­vä nau­ta­re­kis­te­riin tai lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­riin 7 ka­len­te­ri­päi­vän ku­lu­es­sa. Eläin­palk­ki­oi­ta ker­tyy uu­del­le ti­lal­le sii­tä läh­tien, kun eläi­met on mer­kit­ty uu­den ti­lan (tila­tun­nuk­sen) hal­lin­taan. Teu­ras­palk­ki­oi­ta voi­daan mak­saa ti­lal­le, kun myös teu­ras­e­läi­men hal­lin­ta-aika täyt­tyy.

EU:n eläin­palk­ki­ot – vuo­den 2016 haku­oh­jeetEU:n nau­ta­palk­kio, lyp­sy­leh­mä­palk­kio ja lam­mas- ja vuo­hi­palk­ki­ot29.2.2016