4. Nautaeläinpalkkiot

Re­kis­te­röi­dy eläin­ten­pi­tä­jäk­si en­nen osal­lis­tu­mis­ta palk­ki­o­jär­jes­tel­mään. Il­moi­ta vuo­sit­tain, olet­ko ak­tii­vi­vil­je­li­jä. Il­moi­ta eläi­mil­le oi­kea pito­paik­ka.

Myö­häs­ty­neet il­moi­tuk­set nau­ta­re­kis­te­riin vä­hen­tä­vät si­nul­le mak­set­ta­van palk­ki­on mää­rää. Eläin, jon­ka re­kis­te­ri-il­moi­tuk­ses­ta on ker­ty­nyt vii­ve­päi­viä, hy­lä­tään ja li­säk­si sii­tä mää­rä­tään seu­raa­muk­set val­von­ta­sää­dös­ten mu­kaan.

Re­kis­te­röi eläi­met nau­ta­re­kis­te­riin sil­le tila­tun­nuk­sel­le, jol­la haet nau­ta­e­läin­palk­ki­oi­ta.

Tee eläin­ten re­kis­te­ri-il­moi­tuk­set aina 7 päi­vän ku­lu­es­sa ta­pah­tu­mas­ta.

Uut­ta vuon­na 2016
• Tee ajois­sa eläin­ten re­kis­te­ri-il­moi­tuk­set eläin­re­kis­te­rei­hin. Vii­ve­päi­vät ai­heut­ta­vat palk­ki­oi­hin an­ka­ram­mat seu­raa­muk­set kuin ai­em­min.
• Il­moi­ta ak­tii­vi­vil­je­li­jän mää­ri­tel­män täyt­ty­mi­nen vuon­na 2016 Vipu-pal­ve­lus­sa tai lo­mak­keel­la 101B.
• Näet osal­lis­tu­mis­il­moi­tuk­se­si voi­mas­sa olon Vipu-pal­ve­lus­ta koh­das­ta Si­tou­muk­set ja so­pi­muk­set tai ti­lal­le­si toi­mi­te­tus­ta maa­ti­lan esi­täyt­tö­tu­los­tees­ta.

4.1    Määritelmiä nautaeläinpalkkioihin

Emo­leh­mäl­lä tar­koi­te­taan vä­hin­tään ker­ran poi­ki­nut­ta nau­ta­e­läin­tä. Emo­leh­män on ol­ta­va liha­ro­tui­nen tai vä­hin­tään 50 % liha­ro­tui­nen ris­tey­tys. Emo­leh­miä on käy­tet­tä­vä yk­sin­o­maan va­si­koi­den tuot­ta­mi­seen. Emo­leh­män va­si­koi­ta on kas­va­tet­ta­va li­han­tuo­tan­toon tai emo­leh­mä­tuo­tan­non li­sää­mi­seen. Nau­ta­re­kis­te­ris­sä emo­leh­män käyt­tö­ta­vak­si on mer­kit­ty ”emo­leh­mä”.

Emo­leh­mä­hie­hol­la tar­koi­te­taan vä­hin­tään 8 kuu­kau­den, mut­ta enin­tään 4 vuo­den ikäis­tä, emo­leh­mäk­si tar­koi­tet­tua poi­ki­ma­ton­ta naa­ras­puo­lis­ta nau­ta­e­läin­tä. Emo­leh­mä­hie­hon on ol­ta­va liha­ro­tui­nen tai vä­hin­tään 50 % liha­ro­tui­nen ris­tey­tys. Nau­ta­re­kis­te­ris­sä emo­leh­mä­hie­hon käyt­tö­ta­vak­si on mer­kit­ty ”emo­leh­mä”.

Hä­räl­lä tar­koi­te­taan uros­puo­lis­ta kuo­hit­tua (kast­roi­tua) son­nia.

Lyp­sy­leh­mäl­lä tar­koi­te­taan mai­don­tuo­tan­toon käy­tet­tä­vää poi­ki­nut­ta nau­taa, joka on vä­hin­tään 50 %:sti mai­to­ro­tui­nen (Lii­te 1. Nau­ta­ro­dut). Nau­ta­re­kis­te­ris­sä käyt­tö­ta­vak­si on mer­kit­ty ”mai­don­tuo­tan­to”.

Lyp­sy­leh­mä­palk­ki­ol­la tar­koi­te­taan AB-tuki­a­lu­ei­den lyp­sy­leh­mil­le mak­set­ta­vaa palk­ki­o­ta.

Maa­ti­lal­la tar­koi­te­taan kaik­kia vil­je­li­jän yh­den jä­sen­val­ti­on alu­eel­la joh­ta­mia tuo­tan­to­yk­si­köi­tä. Maa­ti­lan si­jain­nin mää­rit­tää sen tuo­tan­to­yk­si­kön ta­lous­kes­kus, jos­ta maa­ti­laa joh­de­taan.

Mah­dol­li­ses­ti palk­ki­o­kel­poi­sel­la eläi­mel­lä tar­koi­te­taan eläin­tä, joka saat­taa täyt­tää palk­ki­o­kel­poi­suus­e­del­ly­tyk­set tuen saa­mi­sek­si ky­sei­sen ka­len­te­ri­vuo­den ai­ka­na. Mah­dol­li­ses­ti palk­ki­o­kel­poi­sen eläi­men hyl­kää­mi­nen val­von­nas­sa ai­heut­taa seu­raa­muk­sen ti­lal­le mak­set­ta­viin nau­ta­e­läin­palk­ki­oi­hin.

Nau­ta­e­läi­mel­lä tar­koi­te­taan ke­sy­nau­taa, bii­so­nia ja nii­den ris­tey­tys­tä.

Nau­ta­palk­ki­ol­la tar­koi­te­taan son­nis­ta, hä­räs­tä, emo­leh­mäs­tä ja emo­leh­mä­hie­hos­ta, saa­ris­to­hie­hos­ta sekä teu­ras­hie­hos­ta mak­set­ta­vaa palk­ki­o­ta.

Nau­ta­re­kis­te­ril­lä tar­koi­te­taan Elin­tar­vi­ke­tur­val­li­suus­vi­ras­ton (Evi­ra) omis­ta­maa vi­ran­o­mais­re­kis­te­riä, jon­ka tek­ni­ses­tä yllä­pi­dos­ta vas­taa Maa­ta­lou­den Las­ken­ta­kes­kus Oy (ML Oy).

Nau­ta­e­läin­lu­et­te­lol­la tar­koi­te­taan ML Oy:n ti­lal­le lä­het­tä­mää tai Ammu&El­mer –oh­jel­mis­tos­ta tu­los­tet­tua ti­lan ajan ta­sal­la pi­det­tä­vää nau­ta­e­läin­lu­et­te­loa.

Pito­pai­kal­la tar­koi­te­taan kaik­kia ra­ken­nuk­sia, lai­tok­sia ja lai­tu­mia sekä kaik­kia mui­ta paik­ko­ja, jois­sa eläi­miä pi­de­tään, kas­va­te­taan tai hoi­de­taan. Uu­sien pito­paik­ko­jen re­kis­te­röin­ti tai muu­tok­set pito­pai­kois­sa il­moi­te­taan kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le Evi­ran lo­mak­keel­la Eläin­ten pito­pai­kat, re­kis­te­röin­ti- /muu­tos­il­moi­tus.

Poi­ki­mi­sel­la tar­koi­te­taan nor­maa­lin tii­neys­ajan jäl­keen ta­pah­tu­vaa nau­ta­e­läi­men syn­nyt­tä­mis­tä tai vä­hin­tään 7 kuu­kau­den tii­neys­ajan jäl­keen ta­pah­tu­vaa luo­mis­ta.

Saa­ris­to­hie­hol­la tar­koi­te­taan vä­hin­tään 6 kuu­kau­den, mut­ta enin­tään 4 vuo­den ikäis­tä poi­ki­ma­ton­ta mai­to­ro­tuis­ta tai Sim­men­tal-ro­tuis­ta naa­ras­puo­lis­ta nau­ta­e­läin­tä. Saa­ris­to­hie­hon käyt­tö­tapa on ol­ta­va nau­ta­re­kis­te­ris­sä ”mai­don­tuo­tan­to”. Ti­lan on si­jait­ta­va AB-alu­een ulko­saa­ris­tos­sa.

Son­nil­la tar­koi­te­taan uros­puo­lis­ta vä­hin­tään 6 kuu­kau­den, mut­ta alle 20 kuu­kau­den ikäis­tä li­han­tuo­tan­to­tar­koi­tuk­seen kas­va­tet­ta­vaa nau­ta­e­läin­tä.

Teu­ras­hie­hol­la tar­koi­te­taan enin­tään nel­jän vuo­den ikäi­se­nä teu­ras­tet­tua poi­ki­ma­ton­ta naa­ras­puo­lis­ta nau­ta­e­läin­tä. Teu­ras­hie­hon ruho­pai­non on ol­ta­va vä­hin­tään 170 kg sekä nau­ta­re­kis­te­ris­sä käyt­tö­ta­pa­na joku muu kuin ”emo­leh­mä”. Esim. ”mai­don­tuo­tan­to” tai ”li­han­tuo­tan­to”.

Teu­ras­hie­hon hal­lin­ta-ajal­la tar­koi­te­taan teu­ras­tus­ta edel­tä­vien 90 vuo­ro­kau­den si­säl­lä vä­hin­tään 60 vuo­ro­kau­den yhtä­jak­sois­ta ajan­jak­soa, jon­ka teu­ras­hie­ho on palk­ki­o­ta ha­ke­neen vil­je­li­jän hal­lin­nas­sa.

Tuki­kel­poi­suus­päi­väl­lä tar­koi­te­taan päi­vää, jon­ka nau­ta on ol­lut palk­ki­o­kel­poi­se­na ti­lal­la. Tuki­kel­poi­suus­päi­vien pe­rus­teel­la mak­se­taan lyp­sy­leh­mä­palk­kio sekä nau­ta­palk­ki­os­ta kaik­ki muut pait­si nau­ta­palk­kio teu­ras­hie­hos­ta.

Vii­ve­päi­väl­lä tar­koi­te­taan nau­ta­re­kis­te­rin il­moi­tus­ajan (7 vrk) jäl­kei­siä il­moi­tus­ten myö­häs­ty­mis­päi­viä.

Vil­je­li­jäl­lä tar­koi­te­taan luon­nol­lis­ta hen­ki­löä, oi­keus­hen­ki­löä tai luon­nol­lis­ten hen­ki­löi­den tai oi­keus­hen­ki­löi­den muo­dos­ta­maa ryh­mää, joka omis­taa maa­ti­lan tai hal­lit­see maa­ti­laa ja joka har­joit­taa nau­ta­kar­ja­ta­lout­ta. Vil­je­li­jän on ol­ta­va vi­ran­o­mai­sen re­kis­te­ris­sä, ts. vil­je­li­jän maa­ti­lal­la on ol­ta­va vi­ran­o­mai­sen an­ta­ma maa­seu­tu­elin­kei­no­re­kis­te­rin tila­tun­nus (til­tu). EU:n eläin­palk­ki­oi­den saa­mi­nen ei edel­ly­tä ti­lal­la asu­mis­ta. Vil­je­li­jän iäl­lä ei ole vai­ku­tus­ta EU:n eläin­palk­ki­oi­den saa­mi­seen. Täs­sä oh­jees­sa vil­je­li­jäl­lä tar­koi­te­taan myös ak­tii­vi­vil­je­li­jää (ks. Haku­opas 2016).

4.2    Nautapalkkio

Nau­ta­palk­ki­o­ta mak­se­taan koko maas­sa.

Nau­ta­palk­kio mää­räy­tyy joko nau­ta­re­kis­te­ris­tä saa­dun joko
–    kes­ki­mää­räi­sen eläin­mää­rän mu­kaan hal­lin­nas­sa­si ol­lei­den eläin­ten tuki­kel­poi­suus­päi­vien pe­rus­teel­la. Täy­den nau­ta­palk­ki­on (son­ni, här­kä, emo­leh­mä, emo­leh­mä­hie­ho, saa­ris­to­hie­ho) saat eläi­mes­tä, joka on ol­lut ti­lal­la palk­ki­o­kel­poi­se­na koko tuki­vuo­den 1.1.–31.12.2016. Tai
–    hal­lin­nas­sa­si ol­lei­den teu­ras­tet­tu­jen hie­ho­jen luku­mää­rän pe­rus­teel­la. Täy­den nau­ta­palk­ki­on teu­ras­hie­hos­ta saat eläi­mes­tä, joka on teu­ras­tet­tu tuki­vuo­den 1.1.–31.12.2016 ai­ka­na.

Nau­ta­palk­ki­o­ta ha­ke­va­na ti­la­si on myy­tä­vä eläi­miä eloon tai teu­raak­si ja nou­da­tet­ta­va muu­toin­kin ta­van­o­mais­ta tuo­tan­to­ta­paa.

Nau­ta­palk­ki­oi­den mak­sa­mi­sen edel­ly­tyk­se­nä on, että ti­la­si kaik­ki nau­ta­e­läi­met, myös mah­dol­li­ses­ti palk­ki­o­kel­poi­set eläi­met esim. va­si­kat, on mer­kit­ty ja re­kis­te­röi­ty voi­mas­sa ole­vien sää­dös­ten mu­kai­ses­ti (ks. luku Nau­ta­e­läin­ten mer­kin­tä ja re­kis­te­röin­ti). Eläin­ten on ol­ta­va niil­le il­moit­ta­mas­sa­si pito­pai­kas­sa.

4.2.1    Nautapalkkio sonneista ja häristä

Son­neis­ta ja hä­ris­tä mak­se­taan nau­ta­palk­ki­o­ta koko maas­sa. Palk­ki­o­kel­poi­sia son­ne­ja ja här­kiä ovat li­han­tuo­tan­to­tar­koi­tuk­seen kas­va­te­tut vä­hin­tään 6 kuu­kau­den mut­ta alle 20 kuu­kau­den ikäi­set uros­puo­li­set nau­dat. Son­neil­la ja hä­ril­lä ei ole eril­li­siä käyt­tö­tapa- tai rotu­vaa­ti­muk­sia.

Myös ja­los­tus­son­nit hy­väk­sy­tään palk­ki­o­kel­poi­sik­si eläi­mik­si. Mah­dol­li­ses­ti palk­ki­o­kel­poi­nen son­ni tai här­kä on uros­puo­li­nen nau­ta, joka täyt­tää tuki­vuo­den 2016 ai­ka­na 6 kuu­kaut­ta.

Nau­ta­palk­ki­on mää­rä tar­kis­te­taan vuo­sit­tain son­nien ja här­kien lo­pul­li­sen mää­rän mu­kaan.

4.2.2    Nautapalkkio emolehmistä ja emolehmähiehoista

Emo­leh­mis­tä ja emo­leh­mä­hie­hois­ta mak­se­taan nau­ta­palk­ki­o­ta koko maas­sa.

Palk­ki­o­kel­poi­sia emo­leh­miä ovat liha­ro­tui­set tai vä­hin­tään 50 pro­sent­ti­ses­ti liha­ro­tui­set poi­ki­neet nau­dat (ks. lii­te 1. Nau­ta­ro­dut). Emo­leh­män käyt­tö­tapa nau­ta­re­kis­te­ris­sä on ol­ta­va ”emo­leh­mä”.

Emo­leh­män on poi’it­ta­va tuki­vuon­na tai vä­hin­tään ker­ran sitä edel­tä­nei­nä kah­te­na vuo­te­na.

Palk­ki­o­kel­poi­sia emo­leh­mä­hie­ho­ja ovat vä­hin­tään 8 kuu­kau­den mut­ta enin­tään 4 vuo­den ikäi­set liha­ro­tui­set tai vä­hin­tään 50 pro­sent­ti­ses­ti liha­ro­tui­set poi­ki­mat­to­mat naa­ras­puo­li­set nau­dat. Emo­leh­mä­hie­hon käyt­tö­tapa nau­ta­re­kis­te­ris­sä on ol­ta­va ”emo­leh­mä”.

Poi­ki­ma­ton emo­leh­mä­hie­ho me­net­tää palk­ki­o­kel­poi­suu­ten­sa täy­tet­ty­ään 4 vuot­ta. Emo­leh­mä­hie­ho muut­tuu palk­ki­o­kel­poi­sek­si emo­leh­mäk­si, kun se poi­kii en­sim­mäi­sen ker­ran.

Huom. Hie­ho on oi­keu­tet­tu vain yh­teen nau­ta­palk­ki­oon hie­ho­na (nau­ta­palk­kio emo­leh­mä­hie­ho­na, teu­ras­hie­ho­na tai saa­ris­to­hie­ho­na). Esim. Jos eläi­mes­tä on jo mak­set­tu nau­ta­palk­ki­o­ta emo­leh­mä­hie­ho­na, eläi­mes­tä ei mak­se­ta nau­ta­palk­ki­o­ta teu­ras­hie­ho­na. Hie­hon käyt­tö­ta­val­la (ks. luku Käyt­tö­tapa) voit vai­kut­taa sii­hen, mitä nau­ta­palk­ki­o­ta eläi­mes­tä mak­se­taan.

Mah­dol­li­ses­ti palk­ki­o­kel­poi­nen emo­leh­mä on liha­ro­tui­nen naa­ras­puo­li­nen poi­ki­ma­ton yli 4-vuo­ti­as nau­ta tai emo­leh­mä, joka ei ole poi­ki­nut tuki­vuon­na tai vä­hin­tään ker­ran sitä edel­tä­nei­nä kah­te­na vuo­te­na.

Mah­dol­li­ses­ti palk­ki­o­kel­poi­nen emo­leh­mä­hie­ho on liha­ro­tui­nen hie­ho, joka täyt­tää tuki­vuo­den 2016 ai­ka­na 8 kuu­kaut­ta.

Nau­ta­palk­ki­on mää­rä tar­kis­te­taan vuo­sit­tain emo­leh­mien ja emo­leh­mä­hie­ho­jen lo­pul­li­sen mää­rän mu­kaan.

Rotu

Emo­leh­mäk­si ja emo­leh­mä­hie­hok­si hy­väk­sy­tään nau­ta­e­läin, joka on
– puh­das­ta liha­ro­tua. Nau­dan mo­lem­mat van­hem­mat ovat puh­das­ta liha­ro­tua, tai
– liha- ja mai­to­ro­dun ris­tey­tys, jos­sa liha­ro­dun osuus on vä­hin­tään 50 %. Nau­ta­re­kis­te­ris­sä eläi­men ro­duk­si il­moi­te­taan se rotu, jota eläin on vä­hin­tään 50 %:sti. Nau­dan van­hem­mis­ta vä­hin­tään toi­nen on puh­das­ta liha­ro­tua tai mo­lem­mat van­hem­mat ovat vä­hin­tään 50 % liha­ro­tui­sia.

Lis­ta liha- ja mai­to­ro­duis­ta on liit­tees­sä 1. Nau­ta­ro­dut.

Si­nun on tar­vit­ta­es­sa pys­tyt­tä­vä to­dis­ta­maan emo­leh­män ja emo­leh­mä­hie­hon pol­veu­tu­mi­nen.

Käyttötapa

Nau­ta­palk­ki­os­sa emo­leh­mil­lä ja emo­leh­mä­hie­hoil­la on käyt­tö­tapa­vaa­ti­mus. Kiin­ni­tä eri­tyi­ses­tä huo­mi­o­ta hie­ho­jen oi­ke­an käyt­tö­ta­van va­lin­taan. Käyt­tö­ta­val­la voit vai­kut­taa, mitä palk­ki­o­ta hie­hos­ta mak­se­taan.

Tau­luk­ko 1. Käyt­tö­tapa­vaa­ti­muk­set nau­ta­palk­ki­os­sa

Nau­ta­re­kis­te­ri­ot­teen saa­te­kir­jees­sä il­moi­te­taan vii­mei­nen nau­ta­re­kis­te­ri­tie­to­jen muu­tos­päi­vä, tä­hän men­nes­sä teh­dyt muu­tok­set huo­mi­oi­daan poi­mit­ta­es­sa nau­to­jen tie­to­ja tuki­jär­jes­tel­miin.

Huom. Hie­hon käyt­tö­tapa tie­to­jen poi­min­ta­het­kel­lä mää­rää, mitä nau­ta­palk­ki­o­ta eläi­mes­tä mak­se­taan. Eläi­men käyt­tö­tapa on omis­ta­ja­koh­tai­nen tie­to. Ole siis tark­ka­na hie­ho­jen käyt­tö­ta­van suh­teen.

Jos esi­mer­kik­si os­tat AB-alu­eel­la 8 kk täyt­tä­neen liha­ro­tui­sen hie­hon teu­ras­hie­hok­si kas­va­tet­ta­vak­si, sel­vi­tä myy­jäl­tä mikä on hie­hon käyt­tö­tapa nau­ta­re­kis­te­ris­sä. Jos hie­hon käyt­tö­tapa on emo­leh­mä, sii­tä on saa­tet­tu mak­saa tai voi­daan tu­le­vai­suu­des­sa mak­saa nau­ta­palk­ki­o­ta emo­leh­mä­hie­ho­na, jol­loin eläin ei ole oi­keu­tet­tu nau­ta­palk­ki­oon teu­ras­hie­ho­na. Jos ha­lu­at hie­hos­ta teu­ras­palk­ki­on, muu­ta sen käyt­tö­ta­vak­si li­han­tuo­tan­to. Pyy­dä myös myy­jää muut­ta­maan käyt­tö­tapa li­han­tuo­tan­nok­si.

Hie­hos­ta ei voi­da mak­saa kah­ta eri nau­ta­palk­ki­o­ta (emo­leh­mä­hie­hon nau­ta­palk­kio, teu­ras­hie­hon nau­ta­palk­kio tai saa­ris­to­hie­hon nau­ta­palk­kio). Esi­mer­kik­si jos eläi­mes­tä on mak­set­tu nau­ta­palk­ki­o­ta emo­leh­mä­hie­ho­na, eläi­mes­tä ei mak­se­ta nau­ta­palk­ki­o­ta teu­ras­hie­ho­na.

Kan­sal­li­siin nau­ta­tu­kiin mak­se­tuil­la nau­ta­palk­ki­oil­la ei ole vai­ku­tus­ta. Esi­mer­kik­si voit saa­da sa­mas­ta emo­leh­mä­hie­hos­ta C-tuki­a­lu­eel­la sekä emo­leh­mä­hie­hon nau­ta­palk­ki­o­ta että kan­sal­lis­ta eläin­yk­sik­kö­tu­kea.

Poikiminen ja tavanomainen tuotantotapa

Emo­leh­mä on palk­ki­o­kel­poi­nen, kun se on poi­ki­nut vä­hin­tään ker­ran. Luo­mi­nen kat­so­taan poi­ki­mi­sek­si, jos tii­neys on kes­tä­nyt vä­hin­tään 7 kuu­kaut­ta.

Poi­ki­mi­nen tar­kis­te­taan nau­ta­re­kis­te­rin tie­dois­ta. Jos va­sik­ka kuo­lee en­nen kor­va­mer­kin­tää tai luo­mi­nen ta­pah­tuu tii­ney­den kes­tet­tyä vä­hin­tään 7 kuu­kaut­ta, va­si­kan kuo­le­mi­nen kan­nat­taa il­moit­taa nau­ta­re­kis­te­riin.

Nou­da­ta ta­van­o­mais­ta tuo­tan­to­ta­paa, jos haet nau­ta­palk­ki­o­ta emo­leh­mis­tä tai emo­leh­mä­hie­hois­ta. Palk­ki­oon oi­keut­ta­van emo­leh­män on hoi­det­ta­va (ime­tet­tä­vä) va­sik­kaan­sa. Emo­leh­män va­si­koi­ta on kas­va­tet­ta­va li­han­tuo­tan­toon tai emo­leh­mä­tuo­tan­non li­sää­mi­seen. Myös ja­los­tus­emo­leh­mät hy­väk­sy­tään palk­ki­o­e­läi­mik­si, jos näi­den eläin­ten tar­koi­tuk­se­na on li­han- tai emo­leh­mä­tuo­tan­non li­sää­mi­nen ja nau­ta­re­kis­te­ris­sä käyt­tö­ta­vak­si on mer­kit­ty ”emo­leh­mä”.

Ta­van­o­mai­seen tuo­tan­to­ta­paan kuu­luu emo­leh­män sään­nöl­li­nen poi’it­ta­mi­nen. Pää­osan ti­la­si emo­leh­mis­tä on poi’it­ta­va vuo­sit­tain. Sään­nöl­li­sel­lä poi’it­ta­mi­sel­la tar­koi­te­taan sitä, että emo­leh­mä on poi­ki­nut vä­hin­tään ker­ran tuki­vuon­na tai sitä edel­tä­nei­nä kah­te­na vuon­na.

Jos emo­leh­mä ei ole poi­ki­nut sään­nöl­li­ses­ti, sil­le ei ker­ry tuki­kel­poi­suus­päi­viä. Eläin ei me­ne­tä palk­ki­o­kel­poi­suut­taan py­sy­väs­ti poi­ki­mat­to­muu­den ta­kia, jos se jat­kos­sa poi­kii. Kun eläin poi­kii, se al­kaa jäl­leen ker­ryt­tää tuki­kel­poi­suus­päi­viä.

4.2.3    Nautapalkkio teurashiehosta

Nau­ta­palk­ki­o­ta teu­ras­hie­hois­ta mak­se­taan AB-tuki­a­lu­eel­la, lu­kuun ot­ta­mat­ta AB-tuki­a­lu­een ulko­saa­ris­toa.

Nau­ta­palk­kio teu­ras­hie­hois­ta mää­räy­tyy hal­lin­nas­sa­si ol­lei­den teu­ras­tet­tu­jen hie­ho­jen luku­mää­rän mu­kaan. Täy­den teu­ras­hie­hon nau­ta­palk­ki­on saat eläi­mes­tä, joka on teu­ras­tet­tu tuki­vuo­den 1.1.–31.12.2016 ai­ka­na.

Teu­ras­hie­hon on ol­ta­va hal­lin­nas­sa­si yhtä­jak­soi­ses­ti vä­hin­tään 60 vuo­ro­kaut­ta teu­ras­tus­ta edel­tä­vien 90 vuo­ro­kau­den ai­ka­na, jot­ta voit saa­da teu­ras­hie­hon nau­ta­palk­ki­on. Hal­lin­ta-ajal­la var­mis­te­taan, että teu­ras­hie­non nau­ta­palk­kio mak­se­taan hie­hon kas­vat­ta­jal­le eikä esi­mer­kik­si vä­lit­tä­jäl­le. Tie­dot hie­hon hal­lin­nas­ta saa­daan nau­ta­re­kis­te­ris­tä. Huo­leh­di nau­ta­re­kis­te­rin tie­to­jen ajan­ta­sai­suu­des­ta ja il­moi­tus­ten te­ke­mi­ses­tä asi­an­mu­kai­ses­ti.

Palk­ki­o­kel­poi­nen teu­ras­hie­ho on enin­tään nel­jän vuo­den ikäi­se­nä teu­ras­tet­tu poi­ki­ma­ton naa­ras­puo­li­nen nau­ta. Hie­hon käyt­tö­ta­pa­na nau­ta­re­kis­te­ris­sä on ol­ta­va joku muu kuin ”emo­leh­mä” (esi­mer­kik­si ”li­han­tuo­tan­to” tai ”mai­don­tuo­tan­to”).

Teu­ras­hie­hon ruho­pai­non on ol­ta­va vä­hin­tään 170 ki­loa.

Teu­ras­hie­hon palk­ki­o­ta mak­se­taan vain eläi­mis­tä, jot­ka on teu­ras­tet­tu Maa­seu­tu­vi­ras­tol­le il­moit­tau­tu­nees­sa teu­ras­ta­mos­sa. Lis­ta Maa­seu­tu­vi­ras­ton palk­ki­o­jär­jes­tel­mään il­moit­tau­tu­neis­ta teu­ras­ta­mois­ta on Maa­seu­tu­vi­ras­ton in­ter­net­si­vuil­la.

Li­han­tar­kas­tuk­ses­sa ruho on to­det­ta­va ih­mis­ra­vin­nok­si kel­paa­vak­si. Teu­ras­tuk­sen yh­tey­des­sä ko­ko­naan hy­lä­tys­tä ru­hos­ta ei mak­se­ta palk­ki­o­ta. Jos ruho on hy­lät­ty teu­ras­ta­mon te­ke­män teu­ras­tus­vir­heen ta­kia si­ten, että eläi­mes­tä on mak­set­tu teu­ras­tili, ru­hos­ta voi­daan mak­saa palk­kio. Eläi­mes­tä ei mak­se­ta palk­ki­o­ta, jos eläin kuo­lee kul­je­tuk­sen ai­ka­na tai teu­ras­ta­mon eläin­suo­jas­sa.

Huom. Hie­ho on oi­keu­tet­tu vain yh­teen nau­ta­palk­ki­oon hie­ho­na (nau­ta­palk­kio emo­leh­mä­hie­ho­na, teu­ras­hie­ho­na tai saa­ris­to­hie­ho­na).
Teu­ras­te­tun hie­hon tie­dot poi­mi­taan suo­raan nau­ta­re­kis­te­ris­tä teu­ras­ta­mon te­ke­män teu­ras­tus­il­moi­tuk­sen pe­rus­teel­la.

Huom.
– Tee eläin­ten pois­to- ja muut il­moi­tuk­set nau­ta­re­kis­te­riin voi­mas­sa ole­vien sää­dös­ten mu­kai­ses­ti.
– Re­kis­te­röi eläi­met nau­ta­re­kis­te­ris­sä sil­le tila­tun­nuk­sel­le, jol­la haet palk­ki­o­ta.
– Palk­kio mak­se­taan teu­ras­ta­mon nau­ta­re­kis­te­riin te­ke­män teu­ras­tus­il­moi­tuk­sen pe­rus­teel­la.
– Teu­ras­hie­hon nau­ta­palk­ki­o­ta ei mak­se­ta sel­lai­ses­ta hie­hos­ta, jos­ta on mak­set­tu emo­leh­mä­hie­ho­na  tai saa­ris­to­hie­ho­na nau­ta­palk­ki­o­ta.

Mah­dol­li­ses­ti palk­ki­o­kel­poi­nen teu­ras­hie­ho on naa­ras­puo­li­nen nau­ta, joka täyt­tää tuki­vuo­den 2016 ai­ka­na 12 kuu­kaut­ta.

Palk­ki­on­mää­rä tar­kis­te­taan vuo­sit­tain teu­ras­hie­ho­jen lo­pul­li­sen luku­mää­rän mu­kaan. Teu­ras­hie­hon nau­ta­palk­kio mak­se­taan ko­ko­nai­suu­des­saan nau­ta­palk­ki­on toi­sen erän yh­tey­des­sä.

4.2.4    Nautapalkkio saaristohiehosta

Nau­ta­palk­ki­o­ta saa­ris­to­hie­hos­ta mak­se­taan AB-tuki­a­lu­een ulko­saa­ris­tos­sa (ks. lii­te 2. AB-tuki­a­lu­een ulko­saa­ris­to).

Palk­ki­o­kel­poi­nen saa­ris­to­hie­ho on vä­hin­tään 6 kuu­kau­den mut­ta enin­tään 4 vuo­den ikäi­nen poi­ki­ma­ton naa­ras­puo­li­nen nau­ta. Ro­dul­taan saa­ris­to­hie­ho on mai­to­ro­tui­nen hie­ho (ks. lii­te 1. Nau­ta­ro­dut) tai Sim­men­tal-ro­tui­nen hie­ho.

Käyt­tö­tapa nau­ta­re­kis­te­ris­sä on ol­ta­va ”mai­don­tuo­tan­to”.

Huom. Hie­ho on oi­keu­tet­tu vain yh­teen nau­ta­palk­ki­oon hie­ho­na (nau­ta­palk­kio emo­leh­mä­hie­ho­na, teu­ras­hie­ho­na tai saa­ris­to­hie­ho­na).

Mah­dol­li­ses­ti palk­ki­o­kel­poi­nen saa­ris­to­hie­ho on mai­to­ro­tui­nen naa­ras­puo­li­nen nau­ta, joka täyt­tää tuki­vuo­den 2016 ai­ka­na 6 kuu­kaut­ta.

Palk­ki­on mää­rä tar­kis­te­taan vuo­sit­tain saa­ris­to­hie­ho­jen lo­pul­li­sen mää­rän mu­kaan.

4.3    Lypsylehmäpalkkio

Lyp­sy­leh­mä­palk­ki­o­ta mak­se­taan AB-tuki­a­lu­eel­la.

Lyp­sy­leh­mä­palk­ki­on mää­rä mää­räy­tyy kes­ki­mää­räi­sen eläin­mää­rän mu­kaan hal­lin­nas­sa­si ol­lei­den eläin­ten tuki­kel­poi­suus­päi­vien pe­rus­teel­la. Tuki­kel­poi­suus­päi­vät saa­daan nau­ta­re­kis­te­ris­tä. Täy­den lyp­sy­leh­mä­palk­ki­on saat lyp­sy­leh­mäs­tä, joka on ol­lut ti­lal­la­si palk­ki­o­kel­poi­se­na koko tuki­vuo­den 1.1.–31.12.2016.

Lyp­sy­leh­mä­palk­ki­on mak­sa­mi­sen edel­ly­tyk­se­nä on, että ti­la­si lyp­sy­leh­mät sekä mah­dol­li­ses­ti tuki­kel­poi­set eläi­met, esim. va­si­kat ja hie­hot, on mer­kit­ty ja re­kis­te­röi­ty voi­mas­sa ole­vien sää­dös­ten mu­kai­ses­ti (ks. luku Nau­ta­e­läin­ten mer­kin­tä ja re­kis­te­röin­ti). Li­säk­si eläin­ten on ol­ta­va il­moi­te­tus­sa pito­pai­kas­sa.

Lyp­sy­leh­män on poi’it­ta­va vä­hin­tään ker­ran tuki­vuon­na tai ker­ran kah­te­na sitä edel­tä­nee­nä vuon­na.

Palk­ki­o­kel­poi­nen lyp­sy­leh­mä on mai­don­tuo­tan­toon käy­tet­tä­vä poi­ki­nut nau­ta, joka on ro­dul­taan vä­hin­tään 50 %:sti mai­to­ro­tui­nen. Mai­to­ro­dut on lu­e­tel­tu liit­tees­sä 1. Nau­ta­ro­dut.

Lyp­sy­leh­män käyt­tö­tapa nau­ta­re­kis­te­ris­sä on ol­ta­va ”mai­don­tuo­tan­to”.

Si­nun on tar­vit­ta­es­sa pys­tyt­tä­vä to­dis­ta­maan leh­män pol­veu­tu­mi­nen.

Mah­dol­li­ses­ti palk­ki­o­kel­poi­nen lyp­sy­leh­mä on naa­ras­puo­li­nen mai­to­ro­tui­nen nau­ta, joka täyt­tää tuki­vuo­den 2016 ai­ka­na 24 kuu­kaut­ta.

Palk­ki­on mää­rä tar­kis­te­taan vuo­sit­tain lyp­sy­leh­mien lo­pul­li­sen mää­rän mu­kaan.

Poikiminen ja tavanomainen tuotantotapa

Ti­lal­la­si on nou­da­tet­ta­va ta­van­o­mais­ta tuo­tan­to­ta­paa. Ta­van­o­mai­seen tuo­tan­to­ta­paan kuu­luu lyp­sy­leh­mil­lä sään­nöl­li­nen poi­ki­mi­nen ja mai­don­tuo­tan­to. Lyp­sy­leh­mä­ti­la­si on toi­mi­tet­ta­va mai­toa myyn­tiin tai ja­los­tet­ta­va sitä.

Sään­nöl­li­sel­lä poi’it­ta­mi­sel­la tar­koi­te­taan sitä, että leh­mä on poi­ki­nut vä­hin­tään ker­ran tuki­vuon­na tai sitä edel­tä­nei­nä kah­te­na vuon­na.

Jos leh­mä ei ole poi­ki­nut sään­nöl­li­ses­ti, sil­le ei ker­ry tuki­kel­poi­suus­päi­viä. Leh­mä ei me­ne­tä palk­ki­o­kel­poi­suut­taan py­sy­väs­ti poi­ki­mat­to­muu­den ta­kia, jos se poi­kii jat­kos­sa. Kun leh­mä poi­kii uu­del­leen, se al­kaa jäl­leen ker­ryt­tää tuki­kel­poi­suus­päi­viä.

Lyp­sy­leh­mä on palk­ki­o­kel­poi­nen, kun se on poi­ki­nut vä­hin­tään ker­ran. Luo­mi­nen kat­so­taan poi­ki­mi­sek­si, jos tii­neys on kes­tä­nyt vä­hin­tään 7 kuu­kaut­ta.  Poi­ki­mi­nen tar­kas­te­taan nau­ta­re­kis­te­rin tie­dois­ta. Jos va­sik­ka kuo­lee en­nen kor­va­mer­kin­tää tai luo­mi­nen ta­pah­tuu tii­ney­den kes­tet­tyä vä­hin­tään 7 kuu­kaut­ta, va­si­kan kuo­le­mi­nen on syy­tä il­moit­taa nau­ta­re­kis­te­riin.

4.4    Nautaeläinten merkintä ja rekisteröinti
4.4.1    Eläintenpitäjän rekisteröityminen

Re­kis­te­röi­dy eläin­ten­pi­tä­jäk­si eläin­ten­pi­tä­jä­re­kis­te­riin en­nen eläin­ten pi­don aloit­ta­mis­ta. Tee re­kis­te­röi­ty­mi­nen maa­ti­la­si ta­lous­kes­kuk­sen tai asuin­paik­ka­si si­jain­ti­kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le.  Palk­ki­o­ta ei mak­se­ta, ell­et ole re­kis­te­röi­ty­nyt eläin­ten­pi­tä­jäk­si.

4.4.2    Korvamerkit

Mer­kit­se ti­lan nau­ta­e­läi­met asi­an­mu­kai­ses­ti Evi­ran hy­väk­sy­mil­lä kor­va­mer­keil­lä. Mer­kit­se va­si­kat kah­del­la kor­va­mer­kil­lä 20 päi­vän ku­lu­es­sa syn­ty­mäs­tä. Mer­kit­se­mät­tö­miä nau­ta­e­läi­miä ei saa pois­taa ti­lal­ta eikä os­ta­ja saa vas­taan­ot­taa nii­tä.

Jos eläi­men kor­va­merk­ki pu­to­aa, ti­laa pu­don­neen mer­kin ti­lal­le vä­lit­tö­mäs­ti kor­vaus­merk­ki, jos­sa on ky­sei­sen eläi­men EU-tun­nus. Kiin­ni­tä ti­lal­le saa­pu­nut kor­vaus­merk­ki eläi­men kor­vaan vii­vy­tyk­set­tä. Voit käyt­tää pu­don­neen kor­va­mer­kin kor­vaa­mi­seen tila­päis­merk­kiä. Tila­päis­mer­kin käy­tös­tä saat tie­toa Evi­ran oh­jeis­tuk­ses­ta.

4.4.3    Eläinten rekisteröinti

Re­kis­te­röi ti­lan kaik­ki eläi­met tila­tun­nuk­sel­le­si nau­ta­re­kis­te­ris­sä. Pidä tie­dot ajan ta­sal­la.

Il­moi­ta nau­ta­re­kis­te­riin mm. syn­ty­mät, osto, pois­to ja siir­rot 7 päi­vän ku­lu­es­sa ta­pah­tu­mas­ta.

Kor­jaa nau­ta­re­kis­te­ris­sä ha­vait­se­ma­si vir­heet tai puut­teet vä­lit­tö­mäs­ti.

Syntymä

Syn­ty­mä­ti­lan on re­kis­te­röi­tä­vä va­si­kat nau­ta­re­kis­te­riin 7 päi­vän ku­lu­es­sa syn­ty­mäs­tä. Nau­ta­e­läi­miä ei saa siir­tää pois syn­ty­mä­pito­pai­kas­ta en­nen re­kis­te­röin­tiä. Os­ta­ja ei saa vas­taan­ot­taa re­kis­te­röi­mät­tö­miä va­si­koi­ta. Maa­ti­lal­la syn­ty­nyt eläin, jon­ka syn­ty­mä­ta­pah­tu­maa ei ole il­moi­tet­tu tai on il­moi­tet­tu vir­heel­li­ses­ti nau­ta­re­kis­te­riin, voi ai­heut­taa EU:n eläin­palk­ki­on alen­ta­mi­sen.

Muut tapahtumat

Kai­kis­ta nau­ta­e­läi­miin koh­dis­tu­vis­ta ta­pah­tu­mis­ta, ku­ten os­tois­ta, myyn­neis­tä, poi­ki­mi­ses­ta ja siir­rois­ta pito­pai­kas­ta toi­seen, on teh­tä­vä il­moi­tus nau­ta­re­kis­te­riin 7 päi­vän ku­lu­es­sa ta­pah­tu­mas­ta. Esi­mer­kik­si kun nau­ta myy­dään toi­sel­le ti­lal­le eloon, sekä myy­jän että os­ta­jan on teh­tä­vä oma il­moi­tuk­sen­sa ta­pah­tu­mas­ta nau­ta­re­kis­te­riin. Ti­lal­le os­tet­tu tai siel­tä pois­tet­tu eläin, jon­ka ta­pah­tu­maa ei ole il­moi­tet­tu tai on il­moi­tet­tu vir­heel­li­ses­ti nau­ta­re­kis­te­riin, ai­heut­taa eläin­palk­ki­on alen­ta­mi­sen.

4.4.4    Nautaeläinluettelo

Pidä ti­lal­la­si ajan­ta­sais­ta nau­ta­e­läin­lu­et­te­loa. Mer­kit­se tie­dot nau­ta­e­läin­lu­et­te­loon 3 päi­vän ku­lu­es­sa ta­pah­tu­mas­ta. Mer­kit­se myös eläi­men syn­ty­mä nau­ta­e­läin­lu­et­te­loon 3 päi­vän ku­lu­es­sa syn­ty­mäs­tä. Lii­tä osto- ja myyn­ti­ta­pah­tu­miin liit­ty­vät asia­kir­jat, ku­ten eläin­ten osto- ja myyn­ti­kui­tit, nau­ta­e­läin­lu­et­te­lo­mer­kin­nän tu­ek­si 3 päi­vän ku­lu­es­sa osto- tai myyn­ti­ta­pah­tu­mas­ta.

Kor­jaa nau­ta­e­läin­lu­et­te­los­sa ha­vai­tut vir­heet tai puut­teet. Il­moi­ta oi­ke­at tie­dot nau­ta­re­kis­te­riin.

Nau­ta­e­läin­lu­et­te­lo on ajan ta­sal­la ja kun­nos­sa, kun sii­hen on mer­kit­ty kaik­kien ti­lal­la ole­vien nau­ta­e­läin­ten EU-tun­nuk­set, syn­ty­mä­ajat, suku­puo­let, ro­dut, käyt­tö­ta­vat, emo­jen EU-tun­nuk­set, mah­dol­li­set osto- ja pois­to­päi­vät sekä myy­jän tai os­ta­jan tun­nis­te­nu­me­ro tai nimi ja osoi­te.

Voit päi­vit­tää nau­ta­e­läin­lu­et­te­lon mer­kit­se­mäl­lä eläi­miä kos­ke­vat uu­det tie­dot ML Oy:n ti­lal­le lä­het­tä­mään nau­ta­e­läin­lu­et­te­loon (esim. maa­lis­kuun nau­ta­e­läin­lu­et­te­lo) tai syöt­tä­mäl­lä vas­taa­vat tie­dot ML Oy:n oh­jel­mis­toon (Esim. Ammu, Te­ho­El­mer, Pih­vi). Voit tu­los­taa oh­jel­mis­tos­ta lu­et­te­lon ot­si­kol­la ”Nau­ta­e­läin­lu­et­te­lo”. Voit myös pi­tää nau­ta­e­läin­lu­et­te­loa tal­len­ta­mal­la vas­taa­vat tie­dot suo­raan nau­ta­re­kis­te­riin aina vii­meis­tään kol­man­te­na päi­vä­nä ta­pah­tu­ma­päi­väs­tä lu­kien.

Tee ti­lo­jen vä­li­ses­tä eläin­kau­pas­ta kir­jal­li­nen so­pi­mus, kuit­ti tai muu vas­taa­va asia­kir­ja, jos­sa mai­ni­taan vä­hin­tään:
– eläi­men EU-tun­nus
– siir­to­päi­vä ti­lal­ta toi­sel­le
– so­pi­muk­sen päi­väys
– kau­pan osa­puol­ten tila­tun­nuk­set
– ni­met, osoit­teet ja alle­kir­joi­tuk­set
– onko ky­sees­sä osto vai vuok­raus.

Edel­lä mai­nit­tu­jen so­pi­mus­ten ja kuit­tien kat­so­taan ole­van osa ti­lan nau­ta­e­läin­lu­et­te­loa ja ne tar­kas­te­taan val­von­nas­sa. So­pi­mus­ten ja kuit­tien avul­la voi­daan var­mis­taa, että nau­ta­e­läin­lu­et­te­loon ja nau­ta­re­kis­te­riin teh­dyt mer­kin­nät ovat oi­kein.
Säi­ly­tä nau­ta­e­läin­lu­et­te­loa (mu­kaan lu­kien kaik­ki so­pi­muk­set ja kui­tit) vä­hin­tään haku­vuo­si sekä sitä seu­raa­vat 4 ka­len­te­ri­vuot­ta.

ML Oy toi­mit­taa nau­ta­re­kis­te­rin nau­ta­e­läin­lu­et­te­lot vil­je­li­jöil­le 5 ker­taa vuo­des­sa. Tar­kis­tus­lis­tal­le on tu­los­tet­tu päi­vä­mää­rä, jo­hon kor­jauk­set on teh­tä­vä. Pa­pe­ril­la toi­mit­ta­ma­si kor­jaus­il­moi­tus on ajois­sa, jos se on pe­ril­lä ML Oy:ssä vii­meis­tään tuo­na päi­vä­nä. Myö­häs­sä teh­ty il­moi­tus ai­heut­taa eläin­palk­ki­oi­den alen­ta­mi­sen.

Maa­lis­kuus­sa lä­he­tet­tä­vään nau­ta­e­läin­lu­et­te­loon on tu­los­tet­tu kaik­ki elos­sa ol­leet eläi­met edel­li­sen vuo­den alus­ta lu­kien. Säi­ly­tä maa­lis­kuun nau­ta­e­läin­lu­et­te­lo vä­hin­tään haku­vuo­den sekä sitä seu­raa­vien 4 ka­len­te­ri­vuo­den ajan.

Muis­sa nau­ta­e­läin­lu­et­te­lois­sa on tu­los­tet­tu­na vain tie­tyn ajan­jak­son ai­ka­na elos­sa ol­leet eläi­met. Näi­den väli­lu­et­te­loi­den säi­ly­tys­aika on seu­raa­van vuo­den maa­lis­kuun lop­puun saak­ka. Jos olet käyt­tä­nyt muu­ta kuin maa­lis­kuun lu­et­te­loa maa­lis­kuun nau­ta­e­läin­lu­et­te­lon si­jas­ta, säi­ly­tä yllä­pito­mer­kin­tö­jä si­säl­tä­vä lu­et­te­lo vä­hin­tään haku­vuo­den sekä sitä seu­raa­vien 4 ka­len­te­ri­vuo­den ajan.

Tar­kis­ta nau­ta­e­läin­lu­et­te­lon mu­ka­na lä­he­tet­tä­vät ta­pah­tu­ma­lis­tauk­set. Nau­ta­re­kis­te­rin tie­dois­sa ha­vai­tut vir­heet ja puut­teet joh­ta­vat palk­ki­on alen­ta­mi­seen heti en­sim­mäi­sel­lä val­von­ta­ker­ral­la. Val­von­nan yh­tey­des­sä tois­ta­mi­seen to­de­tut nau­ta­e­läin­lu­et­te­lon tie­to­jen vir­heel­li­syy­det ja puut­teel­li­suu­det joh­ta­vat palk­ki­on alen­ta­mi­seen.

4.4.5    Nautaeläimen rekisteröintikortti

Nau­ta­e­läi­men re­kis­te­röin­ti­kor­tin tar­koi­tuk­se­na on hel­pot­taa oi­kei­den eläin­tie­to­jen kul­kua vil­je­li­jäl­tä toi­sel­le.
Jos os­tat vä­li­tys­e­läi­miä, huo­leh­dit­ta­va sii­tä, että vä­li­tys­e­läi­men mu­ka­na tu­lee ky­sei­sel­le eläi­mel­le kuu­lu­va re­kis­te­röin­ti­kort­ti, eli eläi­men re­kis­te­röin­ti­kor­tis­sa on sama EU-tun­nus kuin eläi­men kor­va­mer­keis­sä.
Il­moi­ta aina eläi­men pois­to nau­ta­re­kis­te­riin, kos­ka nau­ta­e­läi­men re­kis­te­röin­ti­kort­ti ei ole eläi­men pois­to­il­moi­tus teu­raak­si. Re­kis­te­röin­ti­kort­ti ei ole vi­ral­li­nen asia­kir­ja.

Huo­mi­oit­han, että palk­ki­o­kel­pois­ten eläin­ten li­säk­si mer­kin­nän ja re­kis­te­röin­nin edel­ly­tyk­set kos­ke­vat myös mah­dol­li­ses­ti palk­ki­o­kel­poi­sia eläi­miä.

Mer­kin­nän ja re­kis­te­röin­nin lai­min­lyön­neis­tä seu­raa vä­hen­nyk­siä mak­set­ta­vaan nau­ta­e­läin­palk­ki­oon; jos eläi­men mer­kin­nät tai re­kis­te­röin­ti ei­vät vas­taa voi­mas­sa ole­via sää­dök­siä, eläin ei ole oi­keu­tet­tu eläin­palk­ki­oon ja saat­taa ai­heut­taa eläin­palk­ki­on li­säk­si seu­raa­muk­sia myös täy­den­tä­vien eh­to­jen kaut­ta.

Tar­kem­mat tie­dot nau­to­jen re­kis­te­röin­nis­tä ja mer­kit­se­mi­ses­tä on Evi­ran in­ter­net­sivuilta.

4.5    Rekisteri-ilmoituksen myöhästymisen vaikutus naudan tukikelpoisuuteen

Eläin­palk­ki­ois­sa palk­ki­o­eh­toi­hin kuu­luu mer­kin­tä- ja re­kis­te­röin­ti­sää­dös­ten nou­dat­ta­mi­nen. Tä­män vuok­si re­kis­te­ri-il­moi­tuk­set on teh­tä­vä 7 päi­vän ku­lu­es­sa ta­pah­tu­mas­ta. Il­moi­tus­ajat pe­rus­tu­vat eläin­ten mer­kin­tä- ja re­kis­te­röin­ti­jär­jes­tel­mää kos­ke­vaan EU-ase­tuk­seen. Il­moi­tus­ajat nau­ta­re­kis­te­riin sekä re­kis­te­ri- ja mer­kin­tä­sää­dök­set ei­vät ole muut­tu­neet ai­em­mis­ta vuo­sis­ta.

Mer­kin­tä- ja re­kis­te­röin­ti­sää­dök­set kuu­lu­vat palk­ki­o­eh­toi­hin ja si­ten vai­kut­ta­vat suo­raan eläi­men palk­ki­o­kel­poi­suu­teen. EU-ra­hoit­tei­sis­sa eläin­palk­ki­ois­sa tämä palk­ki­o­ehto on huo­mi­oi­ta­va suo­raan vai­kut­ta­va­na eläi­men palk­ki­o­kel­poi­suu­teen. Eläi­men tuki­kel­poi­suu­teen vai­kut­taa sen tulo- ja pois­to­il­moi­tus­ten il­moi­tus­ai­ko­jen nou­dat­ta­mi­nen. Jos re­kis­te­ri-il­moi­tus on yh­den­kin päi­vän myö­häs­sä, eläi­mes­tä ker­ty­neet palk­ki­ot me­ne­te­tään ko­ko­naan tuki­vuo­del­ta.

Jo­kai­sel­ta palk­ki­o­e­läi­mel­tä tar­kis­te­taan palk­ki­o­eh­to­jen täyt­ty­mi­nen. Re­kis­te­röin­ti­sää­dök­set palk­ki­o­eh­toi­na edel­lyt­tä­vät, että eläi­men re­kis­te­ri-il­moi­tuk­set on teh­ty ajois­sa.

Myö­häs­ty­neet tulo- ja pois­to­il­moi­tuk­set nau­ta­re­kis­te­riin vä­hen­tä­vät eläi­mes­tä mak­set­ta­van eläin­palk­ki­on mää­rää hyl­kää­mäl­lä eläi­men ky­sei­sel­tä tuki­vuo­del­ta. Li­säk­si yh­des­tä­kin eläi­mes­tä mää­rä­tään seu­raa­muk­set val­von­ta­sää­dös­ten mu­kai­ses­ti.

Tulo- ja pois­to­il­moi­tuk­sia ovat esim. syn­ty­mä, osto, myyn­ti eloon, myyn­ti teu­raak­si, tuon­ti ja vien­ti.

Eläi­men palk­ki­o­kel­poi­suu­teen vai­kut­ta­vat il­moi­tuk­set on ol­ta­va kun­nos­sa vii­meis­tään eläi­men palk­ki­o­kel­poi­suu­den en­sim­mäi­seen päi­vään men­nes­sä. Näi­tä päi­viä ovat esim. emo­leh­mil­lä ja lyp­sy­leh­mil­lä poi­ki­mis­päi­vä tai son­neil­la ja hie­hoil­la ala­ikä­ra­jan täyt­tä­mis­päi­vä eli kun eläin täyt­tää 6 kuu­kaut­ta tai 8 kuu­kaut­ta. Li­säk­si eläi­men palk­ki­o­kel­poi­suus voi al­kaa vuo­den en­sim­mäi­se­nä päi­vä­nä 1.1. (jos palk­ki­o­kel­poi­suus jat­kuu edel­li­sel­tä vuo­del­ta) tai eläi­men osto­päi­vä­nä ti­lal­le.

Tau­luk­ko 2.  En­sim­mäi­siä tuki­kel­poi­suus­päi­viä nau­ta­e­läin­palk­ki­oi­den eri eläin­ryh­mil­lä

Jos muu­tat jo ole­mas­sa ole­vaa re­kis­te­ri-il­moi­tus­ta esi­mer­kik­si muut­ta­mal­la eläi­men käyt­tö­ta­van, se ei vai­ku­ta re­kis­te­ri-il­moi­tuk­sen ajois­sa ole­mi­seen tai myö­häs­ty­mi­seen.

Re­kis­te­ri-il­moi­tuk­sen myö­häs­ty­mi­nen vai­kut­taa pel­käs­tään itse ha­ke­mii­si eläin­palk­ki­oi­hin, eli esi­mer­kik­si eläi­men edel­li­sen omis­ta­jan myö­häs­ty­nyt il­moi­tus ei vai­ku­ta si­nul­le mak­set­ta­viin eläin­palk­ki­oi­hin.

Myö­häs­ty­nyt re­kis­te­ri-il­moi­tus vai­kut­taa ta­pah­tu­man tuki­vuo­den eläin­palk­ki­oon, eli jos kor­jaat eläi­men re­kis­te­ri­tie­dot en­nen seu­raa­van tuki­vuo­den al­kua, myö­häs­ty­nyt il­moi­tus ei vai­ku­ta sen tuki­vuo­den eläin­palk­ki­oon.

Eläin­re­kis­te­rin on ol­ta­va oi­kein koko eläi­men tuki­kel­poi­suus­ajan ja kaik­ki ta­pah­tu­mat huo­mi­oi­daan, jot­ka ovat ta­pah­tu­neet eläi­men tuki­kel­poi­suus­ai­ka­na.

Tulo- ja pois­to­il­moi­tus­ten ajois­sa ole­mi­nen tar­kis­te­taan kaik­kien palk­ki­on pe­rus­tee­na ole­vien eläin­ten eh­to­na vain eläin­palk­ki­ois­sa, vas­taa­vaa ei ole käy­tös­sä kan­sal­li­sis­sa koti­e­läin­tuis­sa tai eläin­ten hy­vin­voin­nin kor­vauk­ses­sa.

Esi­merk­ki 2. Son­ni­va­sik­ka syn­tyy 1.5.2016. Son­ni tu­lee palk­ki­o­kel­poi­sek­si nau­ta­palk­ki­oon 1.11.2016, jol­loin se täyt­tää 6 kk. Il­moi­tus syn­ty­mäs­tä teh­dään nau­ta­re­kis­te­riin myö­häs­sä 1.12.2015 eli 1 kk palk­ki­o­kel­poi­suu­den al­ka­mi­sen jäl­keen. Son­nis­ta ei mak­se­ta lain­kaan vuo­del­ta 2016 ker­ty­vää nau­ta­palk­ki­o­ta, kos­ka sen syn­ty­mä­il­moi­tus on teh­ty myö­häs­sä. Li­säk­si sii­tä tu­lee seu­raa­mus­las­ken­nan kaut­ta vä­hen­nys palk­ki­oon. Jos son­nin re­kis­te­ri­tie­dot ovat kun­nos­sa en­nen 1.1.2017, vuo­den 2017 nau­ta­palk­kio voi­daan mak­saa.

Esi­merk­ki 3. Son­ni­va­sik­ka syn­tyy 1.5.2016. Son­ni tu­lee palk­ki­o­kel­poi­sek­si nau­ta­palk­ki­oon 1.11.2016, jol­loin se täyt­tää 6 kk. Il­moi­tus syn­ty­mäs­tä teh­dään nau­ta­re­kis­te­riin 1.10.2016 eli myö­häs­sä, mut­ta kui­ten­kin en­nen kuin son­nin palk­ki­o­kel­poi­suus al­kaa. Son­nis­ta voi­daan mak­saa vuo­del­ta 2016 ker­ty­vä nau­ta­palk­kio, kos­ka sen syn­ty­mä­il­moi­tus on teh­ty en­nen sen palk­ki­o­kel­poi­sek­si tu­le­mis­ta.

Esi­merk­ki 4. Lyp­sy­leh­mä­palk­ki­on palk­ki­o­eh­dot täyt­tä­vä lyp­sy­leh­mä os­te­taan ti­lal­le 1.3.2016. Osto­il­moi­tus teh­dään 31.3.2016 eli myö­häs­sä. Leh­mäs­tä ei mak­se­ta vuo­del­ta 2016 lyp­sy­leh­mä­palk­ki­o­ta lain­kaan, kos­ka sen osto­il­moi­tus on teh­ty myö­häs­sä. Li­säk­si sii­tä tu­lee seu­raa­mus­las­ken­nan kaut­ta vä­hen­nys palk­ki­oon.

Seuraamukset

Jos eläi­miä hy­lä­tään palk­ki­os­ta, ky­sei­se­nä tuki­vuon­na myön­net­tä­vää eläin­palk­ki­o­ta sank­ti­oi­daan seu­raa­mus­pro­sen­til­la. Seu­raa­mus­pro­sent­tiin vai­kut­taa hy­väk­syt­ty­jen ja hy­lät­ty­jen eläin­ten suh­teel­li­nen ero ja nii­den luku­mää­rä:

•    hy­väk­syt­ty­jen ja hy­lät­ty­jen eläin­ten suh­teel­li­nen ero: (tuki­vuo­den hy­lä­tyt eläi­met/ tuki­vuo­den hy­väk­sy­tyt eläi­met) x 100 %.
•    hy­väk­sy­tyt eläi­met = ha­e­tut eläi­met – hy­lä­tyt eläi­met
•    jos hy­lät­ty­jä eläi­miä on enin­tään 3, palk­ki­o­ta vä­hen­ne­tään suh­teel­li­sen eron ver­ran
•    jos hy­lät­ty­jä eläi­miä on yli 3, palk­ki­o­ta vä­hen­ne­tään
–    suh­teel­li­sen eron ver­ran, kun suh­teel­li­nen ero on enin­tään 10 %
–    2 x suh­teel­li­nen ero, kun suh­teel­li­nen ero on yli 10 %, mut­ta enin­tään 20 %
–    100 %, tu­kea ei mak­se­ta lain­kaan, kun suh­teel­li­nen ero on yli 20 %

Jos hy­väk­syt­ty­jen ja hy­lät­ty­jen eläin­ten suh­teel­li­nen ero on yli 50 %, tu­kea ei mak­se­ta ky­sei­sel­tä vuo­del­ta ja ti­lal­le ai­heu­tuu sum­ma­ka­rens­si.

Sum­ma­ka­rens­si tar­koit­taa, että vil­je­li­jäl­le mak­suun läh­te­vis­tä EU:n ko­ko­naan tai osit­tain ra­hoit­ta­mis­ta tuis­ta ja palk­ki­ois­ta (myös pin­ta-alaan pe­rus­tu­vis­ta tuis­ta) vä­hen­ne­tään ker­taal­leen seu­raa­vien 3 vuo­den ai­ka­na se tuki­sum­ma, joka hy­lä­tyl­le eläin­mää­räl­le oli­si mak­set­tu.

Käy­tän­nös­sä tila me­net­tää kaik­kien eläin­ten eläin­palk­ki­on koko vuo­del­ta, jos yli 20 % ti­lan eläi­mis­tä jou­du­taan hyl­kää­mään.

Esi­merk­ki 5. Seu­raa­mus­las­ken­ta. Ti­lal­la on 12 nau­ta­palk­ki­o­ta ker­ryt­tä­vää son­nia, joil­le on tuki­vuo­den ai­ka­na ker­ty­nyt tuki­kel­poi­suus­päi­viä yh­teen­sä 4 200. Vii­ve­päi­vien ta­kia hy­lä­tään 1 son­ni, jol­la on tuki­vuon­na tuki­kel­poi­suus­päi­viä 200.
Seu­raa­mus­pro­sent­ti las­ke­taan seu­raa­vas­ti: 4200 – 200 = 4000 (hy­väk­syt­ty­jä tuki­kel­poi­suus­päi­viä kpl) 1 hy­lät­ty eläin = 365 pv 4000/365 = 10,9 (tuki­kel­poi­suus­päi­vien pe­rus­teel­la las­ket­tu kes­ki­mää­räi­nen hy­väk­syt­ty­jen nau­to­jen luku­mää­rä vuo­den ai­ka­na) (1 / 10,9) x 100 % = 9,17 % (ero­pro­sent­ti). Mak­set­ta­vaa nau­ta­palk­ki­o­ta alen­ne­taan ero­pro­sen­tin ver­ran (sank­ti­o­pro­sent­ti), kos­ka hy­lät­ty­jä eläi­miä on enin­tään 3 kpl.

Il­moi­tus­ai­ko­jen (7 pv) nou­dat­ta­mis­ta val­vo­taan myös eläin­ten tuki­val­von­nan ja mer­kin­nän ja re­kis­te­röin­nin täy­den­tä­vien eh­to­jen val­von­nan yh­tey­des­sä.

4.6    Nautaeläinpalkkioiden maksaminen

Nau­ta­e­läin­palk­ki­ot mak­se­taan re­kis­te­ri­pe­rus­tei­ses­ti, eli palk­ki­on pe­rus­ta­na ole­vat eläin­ten tie­dot yk­si­lö­e­läi­mi­nä saa­daan suo­raan nau­ta­re­kis­te­ris­tä.

Nau­ta­e­läin­palk­ki­ois­ta ei mak­se­ta en­nak­koa.

EU:n ra­hoit­ta­mia suo­ria tu­kia ei myön­ne­tä, jos ha­ke­mie­si suo­rien tu­kien yh­teis­mää­rä tuki­vuon­na on 200 eu­roa tai sitä pie­nem­pi.

4.6.1    Nautaeläinpalkkiot tukikelpoisuuspäivien perusteella

Palk­kio mää­räy­tyy 1.1.–31.12.2016, mai­ni­tut päi­vät mu­kaan lu­kien, nau­ta­re­kis­te­rin pe­rus­teel­la hal­lin­nas­sa­si ol­lei­den palk­ki­o­kel­pois­ten emo­leh­mien, emo­leh­mä­hie­ho­jen, son­nien, här­kien, saa­ris­to­hie­ho­jen ja lyp­sy­leh­mien kes­ki­mää­räi­sen eläin­mää­rän pe­rus­teel­la. Kes­ki­mää­räi­nen eläin­mää­rä las­ke­taan nau­ta­re­kis­te­rin tie­to­jen pe­rus­teel­la, las­ke­mal­la yh­teen ti­la­si kaik­kien eläin­ten tuki­kel­poi­suus­päi­vät ja ja­ka­mal­la tämä luku 365:llä (kar­kaus­vuo­si 366). Luku­mää­rä lei­ka­taan 1 de­si­maa­lin tark­kuu­teen.

Tuki­kel­poi­suus­päi­vien pe­rus­teel­la mak­se­taan nau­ta­palk­kio emo­leh­mäs­tä, emo­leh­mä­hie­hos­ta, son­nis­ta, hä­räs­tä ja saa­ris­to­hie­hos­ta sekä lyp­sy­leh­mä­palk­kio.

4.6.2    Nautaeläinpalkkio teurastuksen perusteella

Palk­kio mää­räy­tyy 1.1. – 31.12.2016, mai­ni­tut päi­vät mu­kaan lu­kien, nau­ta­re­kis­te­rin pe­rus­teel­la hal­lin­nas­sa­si ol­lei­den ja nau­ta­re­kis­te­riin il­moit­te­lu­jen teu­ras­hie­ho­jen teu­ras­tus­ten pe­rus­teel­la. Teu­ras­tus­ten pe­rus­teel­la mak­se­taan nau­ta­palk­kio teu­ras­hie­hois­ta.

4.6.3    Palkkion suuruus

Tuki­vuo­den nau­ta­e­läin­palk­ki­ot mak­se­taan kah­des­sa eräs­sä. En­sim­mäi­nen erä voi­daan mak­saa EU-sää­dös­ten mu­kai­ses­ti ai­kai­sin­taan 1.12.2016 al­ka­en, mut­ta kui­ten­kin vas­ta kun val­von­nat on suo­ri­tet­tu. Vuo­den 2016 nau­ta­e­läin­palk­ki­ot mak­se­taan vii­meis­tään 30.6.2017.

Tuki­vuon­na 2016 en­sim­mäi­nen erä mää­räy­tyy 1.1.– 15.9.2016 nau­ta­re­kis­te­riin ker­ty­nei­den tuki­kel­poi­suus­päi­vien pe­rus­teel­la.

Toi­nen erä mää­räy­tyy 16.9.– 31.12.2016 vä­li­se­nä ai­ka­na ti­la­si eläi­mil­le ker­ty­nei­den tuki­kel­poi­suus­päi­vien pe­rus­teel­la. Palk­ki­on toi­nen erä mak­se­taan, kun koko tuki­vuo­den lo­pul­li­set eläin­mää­rät ovat tie­dos­sa, ja val­von­nat on suo­ri­tet­tu, kui­ten­kin vii­meis­tään seu­raa­van vuo­den kesä­kuun lop­puun men­nes­sä. Toi­sen mak­su­erän yh­tey­des­sä mak­se­taan teu­ras­hie­hon nau­ta­palk­kio ko­ko­nai­suu­des­saan.

Kos­ka koko tuki­vuo­den 2016 lo­pul­li­set eläin­mää­rät sel­vi­ä­vät vas­ta vuo­den pää­tyt­tyä, lo­pul­li­set palk­ki­o­ta­sot (€/eläin) var­mis­tu­vat vas­ta en­nen palk­ki­on toi­sen erän mak­sa­mis­ta. Eläin­tä koh­ti mak­set­ta­vaa palk­ki­o­ta (Tau­luk­ko 3.) jou­du­taan leik­kaa­maan, jos enim­mäis­mää­rä uh­kaa täyt­tyä.

Tau­luk­ko 3. Nau­ta­e­läin­palk­ki­oi­den eläin­koh­tai­set enim­mäis­mää­rät

Palk­kio mak­se­taan ko­ko­nai­suu­des­saan, jos palk­ki­o­eh­dot täyt­tä­vä eläin on ol­lut ti­lal­la­si koko vuo­den tai teu­ras­tet­tu vuo­den 2016 ai­ka­na. Palk­kio myön­ne­tään yh­des­tä­kin palk­ki­o­eh­dot täyt­tä­väs­tä eläi­mes­tä.

Esi­merk­ki 6. Tila si­jait­see C-tuki­a­lu­eel­la. Vil­je­li­jä on ha­ke­nut nau­ta­palk­ki­o­ta son­neis­ta. Ti­lan hal­lin­nas­sa on nau­ta­re­kis­te­rin mu­kaan koko vuo­den 50 son­nia.
– Son­nit ovat ker­ryt­tä­neet ti­lal­la yh­teen­sä (365 päi­vää x 50 son­nia) 18 250 tuki­kel­poi­suus­päi­vää vuo­des­sa.
– mak­su­erä mää­räy­tyy nau­ta­re­kis­te­rin 1.1.–15.9. pe­rus­teel­la. Mää­räy­ty­mis­aika 258 vrk (258/365), eli noin 70 % vuo­des­ta.
– Yh­del­le son­nil­le ker­tyy tu­kea 1. eräs­sä 160 € x 70 % = 113 €.
– 1. mak­su­e­räs­sä 50 son­nil­le tu­kea ker­tyy noin 5 600 €.
– 2. mak­su­e­räs­sä 50 son­nil­le tu­kea ker­tyy noin 2 400 € (jos palk­ki­o­taso py­syy sa­ma­na 2. eräs­sä).

4.6.4    Palkkioiden enimmäismäärät tukialueittain

Tuki­a­lu­eit­tai­set palk­ki­oi­den enim­mäis­mää­rät tuki­a­lu­eit­tain on lu­e­tel­tu tau­lu­kos­sa 4. Jos hy­väk­syt­tä­vien ha­ke­mus­ten pe­rus­teel­la las­ket­ta­vien nau­ta- tai lyp­sy­leh­mä­palk­ki­on mää­rä ylit­tää palk­ki­on enim­mäis­mää­rän, yk­sik­kö­tuen ta­soa jou­du­taan alen­ta­maan suh­tees­sa ylit­ty­mi­seen. Tämä tar­koit­taa sitä, että kaik­kien ky­seis­tä palk­ki­o­ta ha­ke­nei­den vil­je­li­jöi­den palk­kio ale­nee sa­mas­sa suh­tees­sa.

Tau­luk­ko 4. Palk­ki­oi­den enim­mäis­mää­rät (mil­joo­naa eu­roa/tuki­alue) tuki­a­lu­eit­tain

4.6.5    Rahoituskuri

Ra­hoi­tus­kuri voi­daan teh­dä pro­sent­ti­vä­hen­nyk­se­nä EU:n ra­hoit­ta­miin suo­riin tu­kiin. Ra­hoi­tus­kuri lei­ka­taan ti­lal­le myön­net­tä­vien EU:n ra­hoit­ta­mien suo­rien tu­kien yh­teen las­ke­tun mää­rän 2 000 eu­roa ylit­tä­väl­tä osal­ta en­nen tuen mak­sa­tus­ta. Ti­lal­le myön­net­ty­jen suo­rien tu­kien yh­teen­las­ke­tus­ta mää­räs­tä ei si­ten teh­dä ra­hoi­tus­kuri­leik­kaus­ta en­sim­mäi­sen 2 000 eu­ron osal­ta.
Ko­mis­sio an­taa Eu­roo­pan par­la­men­til­le ja neu­vos­tol­le eh­do­tuk­sen leik­kaus­pro­sen­tis­ta maa­lis­kuun lop­puun men­nes­sä. Leik­kaus­pro­sent­ti vah­vis­te­taan vii­meis­tään 1.12.2016. Vuon­na 2015 leik­kaus­pro­sent­ti oli 1,393041.

Vuon­na 2016 ra­hoi­tus­kuri kos­kee seu­raa­via EU-ra­hoit­tei­sia tu­kia:
•    Pe­rus­tuki
•    Vi­her­ryt­tä­mis­tu­ki
•    Nuo­ren vil­je­li­jän tuki (EU)
•    Pel­to­kas­vi­palk­kio
•    Nau­ta­palk­kio
•    Lyp­sy­leh­mä­palk­kio
•    Lam­mas- ja vuo­hi­palk­kio

Lisä­tie­toa ra­hoi­tus­ku­ris­ta on Haku­op­paas­sa 2016.

4.6.6    Aiheettomasti maksetut palkkiot

Tu­kien ta­kai­sin­pe­rin­näs­tä on ker­rot­tu Haku­op­paas­sa 2016.

EU:n eläin­palk­ki­ot – vuo­den 2016 haku­oh­jeetEU:n nau­ta­palk­kio, lyp­sy­leh­mä­palk­kio ja lam­mas- ja vuo­hi­palk­ki­ot29.2.2016