6. Valvonta ja seuraamukset

Eläin­palk­ki­oi­ta val­vo­taan ris­tiin­tar­kas­tuk­sil­la ja tila­val­von­nal­la.

Ris­tiin­tar­kas­tuk­sel­la tar­koi­te­taan tuki­hal­lin­non yh­den­ne­tys­sä hal­lin­to- ja val­von­ta­jär­jes­tel­mäs­sä ole­vien tie­to­jen sekä eri re­kis­te­rien tie­to­jen ver­taa­mis­ta kes­ke­nään. Hal­lin­nol­li­nen val­von­ta koh­dis­tuu kaik­kien ha­ki­joi­den tuki­ha­ke­mus­tie­toi­hin.

Tila­val­von­ta teh­dään pai­kal­la teh­tä­vä­nä val­von­ta­na vä­hin­tään 5 %:lle ha­ki­jois­ta. Tila­käyn­nein val­vot­ta­vis­ta ti­lois­ta 20–25 % va­li­taan val­von­taan sa­tun­nai­ses­ti ja lo­put ti­lat va­li­taan pai­no­tet­tui­hin ris­ki­te­ki­jöi­hin pe­rus­tu­en.

Eläin­palk­ki­oi­den tila­val­von­nas­sa tar­kas­te­taan myös mah­dol­li­ses­ti tuki­kel­poi­set eläi­met. Tämä tar­koit­taa eläi­miä, jot­ka ei­vät ole val­von­ta­het­kel­lä palk­ki­o­kel­poi­sia, mut­ta saat­ta­vat tuki­vuo­den ai­ka­na tul­la palk­ki­o­kel­poi­sik­si. Mah­dol­li­ses­ti tuki­kel­poi­set eläi­met tar­kas­te­taan sa­mal­la ta­val­la ku­ten val­von­ta­het­kel­lä palk­ki­o­kel­poi­set eläi­met. Mah­dol­li­ses­ti tuki­kel­poi­sen eläi­men hyl­kää­mi­nen ai­heut­taa seu­raa­muk­sen ti­lal­le mak­set­ta­vaan eläin­palk­ki­oon. Sel­lais­ten puut­teel­li­ses­ti mer­kit­ty­jen tai re­kis­te­röi­ty­jen eläin­ten, joi­den ei ole lain­kaan mah­dol­lis­ta tul­la palk­ki­o­kel­poi­sik­si tuki­vuo­den ai­ka­na, mah­dol­li­nen seu­raa­mus mää­räy­tyy täy­den­tä­vien eh­to­jen kaut­ta.

Tila­val­von­nas­sa tar­kas­te­taan:
•    Kor­va­mer­kin­tä kai­kil­ta ti­lal­la ole­vil­ta eläi­mil­tä. Eläin, jol­la on vain toi­nen kor­va­merk­ki, voi­daan hy­väk­syä val­von­nas­sa, jos eläin on toi­sen kor­va­mer­kin avul­la tun­nis­tet­ta­vis­sa ja muut tuen eh­dot täyt­ty­vät.
•    Eläin­re­kis­te­ris­sä ja eläin­lu­et­te­los­sa on ol­ta­va kai­kis­ta ti­lan eläi­mis­tä seu­raa­vat tie­dot:
– EU-tun­nus
– suku­puo­li
– rotu
– syn­ty­mä­aika
– pito­paik­ka
– mah­dol­li­nen osto- tai pois­to­päi­vä sekä osto- ja myyn­ti­tila ja
– emän EU-tun­nus

Il­moi­tuk­set eläin­re­kis­te­riin on teh­tä­vä 7 päi­vän ku­lu­es­sa ta­pah­tu­mas­ta, pait­si uu­hen ja ku­tun poi­ki­mis­il­moi­tus ja syn­ty­mä­il­moi­tus on teh­tä­vä 6 kuu­kau­den ku­lu­es­sa. Myö­häs­sä teh­ty il­moi­tus voi ai­heut­taa seu­raa­muk­sen. Val­von­nas­sa ei hy­väk­sy­tä re­kis­te­ri-il­moi­tuk­sia, jot­ka on teh­ty eläin­re­kis­te­riin myö­häs­ty­nei­nä val­von­nas­ta il­moit­ta­mi­sen jäl­keen. Val­von­nas­sa vir­heel­li­ses­ti tai puut­teel­li­ses­ti re­kis­te­röi­ty eläin hy­lä­tään.

Eläin­lu­et­te­loon mer­kin­nät on teh­tä­vä 3 päi­vän ku­lu­es­sa ta­pah­tu­mas­ta. Jos tar­kas­ta­ja to­te­aa val­von­nas­sa tois­tu­vas­ti 24 kk ai­ka­na eläi­mel­lä vir­hei­tä tai puut­tei­ta eläin­lu­et­te­lon tie­dois­sa, eläin hy­lä­tään.
•    Osto- ja myyn­ti­to­sit­tei­den tar­kas­tuk­sel­la var­mis­te­taan eläin­re­kis­te­rin ja eläin­lu­et­te­lon tie­to­jen oi­keel­li­suus. Jos val­von­nas­sa hy­lä­tään eläi­miä, ky­sei­se­nä tuki­vuon­na myön­net­tä­vää tu­kea sank­ti­oi­daan seu­raa­mus­pro­sen­til­la, joka saa­daan
•    las­ke­mal­la hy­väk­syt­ty­jen ja hy­lät­ty­jen eläin­ten suh­teel­li­nen ero seu­raa­vas­ti: (tuki­vuo­den hy­lä­tyt eläi­met/ tuki­vuo­den hy­väk­sy­tyt eläi­met) x 100 %
•    jos hy­lät­ty­jä eläi­miä on enin­tään 3, palk­ki­o­ta vä­hen­ne­tään suh­teel­li­sen eron ver­ran
•    jos hy­lät­ty­jä eläi­miä on yli 3, palk­ki­o­ta vä­hen­ne­tään
– suh­teel­li­sen eron ver­ran, kun suh­teel­li­nen ero on enin­tään 10 %
– 2 x suh­teel­li­nen ero, kun suh­teel­li­nen ero on yli 10 %, mut­ta enin­tään 20 %
– 100 %, kun suh­teel­li­nen ero on yli 20 %

Jos hy­väk­syt­ty­jen ja hy­lät­ty­jen eläin­ten suh­teel­li­nen ero on yli 50 %, tu­kea ei mak­se­ta ky­sei­sel­tä vuo­del­ta ja ti­lal­le ai­heu­tuu sum­ma­ka­rens­si.

Sum­ma­ka­rens­si tar­koit­taa, että vil­je­li­jäl­le mak­suun tu­le­vis­ta EU:n ko­ko­naan tai osit­tain ra­hoit­ta­mis­ta tuis­ta ja palk­ki­ois­ta (myös pin­ta-alaan pe­rus­tu­vis­ta tuis­ta) vä­hen­ne­tään ker­taal­leen seu­raa­vien 3 vuo­den ai­ka­na se tuki­sum­ma, joka val­von­nas­sa hy­lä­tyl­le eläin­mää­räl­le oli­si mak­set­tu il­man val­von­taa.

EU:n eläin­palk­ki­ot – vuo­den 2016 haku­oh­jeetEU:n nau­ta­palk­kio, lyp­sy­leh­mä­palk­kio ja lam­mas- ja vuo­hi­palk­ki­ot29.2.2016