5. Lammas- ja vuohipalkkiot

Re­kis­te­röi­dy eläin­ten­pi­tä­jäk­si en­nen osal­lis­tu­mis­ta palk­ki­o­jär­jes­tel­mään.

Il­moi­ta vuo­sit­tain, olet­ko ak­tii­vi­vil­je­li­jä.

Il­moi­ta eläi­mil­le oi­kea pito­paik­ka.

Myö­häs­ty­neet il­moi­tuk­set lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­riin vä­hen­tä­vät si­nul­le mak­set­ta­van palk­ki­on mää­rää. Eläin, jon­ka re­kis­te­ri-il­moi­tuk­ses­ta on ker­ty­nyt vii­ve­päi­viä, hy­lä­tään ja li­säk­si sii­tä mää­rä­tään seu­raa­muk­set val­von­ta­sää­dös­ten mu­kaan.

Re­kis­te­röi eläi­met lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­riin tila­tun­nuk­sel­le, jol­la haet lam­mas- ja vuo­hi­palk­ki­oi­ta.

Tee ka­rit­soin­ti-il­moi­tuk­set lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­riin vii­meis­tään 31.1.2017, jot­ta il­moi­tuk­set huo­mi­oi­daan vuo­den 2016 kes­ki­mää­räis­tä eläin­mää­rää las­ket­ta­es­sa.

Tar­kis­ta, että teu­ras­ta­mo on teh­nyt teu­ras­tus­il­moi­tuk­set palk­ki­o­e­läi­mis­tä­si.

Tee uu­hien ja kut­tu­jen poi­ki­mis­il­moi­tuk­sen 6 kuu­kau­den ku­lu­es­sa ta­pah­tu­mas­ta ja muut eläin­ten re­kis­te­ri-il­moi­tuk­set aina 7 päi­vän ku­lu­es­sa ta­pah­tu­mas­ta.

Uut­ta vuon­na 2016
•    Tee ajois­sa eläin­ten re­kis­te­ri-il­moi­tuk­set eläin­re­kis­te­rei­hin. Vii­ve­päi­vät ai­heut­ta­vat palk­ki­oi­hin an­ka­ram­mat seu­rauk­set kuin ai­em­min.
•    Il­moi­ta ak­tii­vi­vil­je­li­jän mää­ri­tel­män täyt­ty­mi­nen vuon­na 2016 Vipu-pal­ve­lus­sa tai lo­mak­keel­la 101B.
•    Kut­tu­jen tuki­vuon­na tuot­ta­mas­ta mai­dos­ta on pi­det­tä­vä kir­jan­pi­toa. Il­moi­ta kut­tu­palk­ki­on pe­rus­teek­si hy­väk­sy­tyt mai­to­mää­rät lo­mak­keel­la 410 Sel­vi­tys ku­tun mai­don käy­tös­tä. Lo­ma­ke toi­mi­te­taan liit­tei­neen kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le vii­meis­tään 31.1.2017.
•    Näet osal­lis­tu­mis­il­moi­tuk­se­si voi­mas­sa olon Vipu-pal­ve­lus­ta koh­das­ta Si­tou­muk­set ja so­pi­muk­set tai ti­lal­le­si toi­mi­te­tus­ta maa­ti­lan esi­täyt­tö­tu­los­tees­ta.

5.1     Määritelmiä lammas- ja vuohipalkkioon

Ka­rit­sal­la tar­koi­te­taan enin­tään 12 kuu­kau­den ikäis­tä lam­mas­ta, joka ei ole poi­ki­nut.

Ki­lil­lä tar­koi­te­taan enin­tään 18 kuu­kau­den ikäis­tä poi­ki­ma­ton­ta vuoh­ta, ei kui­ten­kaan kää­pi­ö­vuoh­ta.

Ku­tul­la tar­koi­te­taan yli 12 kuu­kau­den ikäis­tä poi­ki­nut­ta vuoh­ta, ei kui­ten­kaan kää­pi­ö­vuoh­ta.

Lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­ril­lä tar­koi­te­taan Elin­tar­vi­ke­tur­val­li­suus­vi­ras­ton (Evi­ra) omis­ta­maa vi­ran­o­mais­re­kis­te­riä, jon­ka tek­ni­ses­tä yllä­pi­dos­ta vas­taa Maa­ta­lou­den Las­ken­ta­kes­kus Oy (ML Oy).

Maa­ti­lal­la tar­koi­te­taan vil­je­li­jän joh­ta­maa yh­den tai use­am­man kiin­teis­tön tai kiin­teis­tön osan tai tuo­tan­to­ra­ken­nuk­sen ja sen maa­poh­jan muo­dos­ta­maa, maa­ta­lou­den har­joit­ta­mi­seen käy­tet­tä­vää toi­min­nal­li­ses­ti ja ta­lou­del­li­ses­ti it­se­näis­tä tuo­tan­to­yk­sik­köä, jota hal­li­taan yh­te­nä ko­ko­nai­suu­te­na omis­tuk­sen tai vuok­rauk­sen pe­rus­teel­la.

Mah­dol­li­ses­ti palk­ki­o­kel­poi­sel­la eläi­mel­lä tar­koi­te­taan eläin­tä, joka saat­taa täyt­tää palk­ki­o­kel­poi­suus­e­del­ly­tyk­set tuen saa­mi­sek­si ky­sei­sen ka­len­te­ri­vuo­den ai­ka­na. Mah­dol­li­ses­ti palk­ki­o­kel­poi­sen eläi­men hyl­kää­mi­nen val­von­nas­sa ai­heut­taa seu­raa­muk­sen ti­lal­le mak­set­ta­vaan lam­mas- ja vuo­hi­palk­ki­oon.

Pito­pai­kal­la tar­koi­te­taan yk­sik­köä, joka muo­dos­tuu yh­des­tä tai use­am­mas­ta lai­tok­ses­ta, ra­ken­nuk­ses­ta, tar­has­ta, lai­dun­loh­kos­ta (pel­to-, met­sä- ja luon­non­lai­tu­met) tai muus­ta pai­kas­ta, jos­sa eläi­miä pi­de­tään, kas­va­te­taan tai kä­si­tel­lään. Uu­sien pito­paik­ko­jen re­kis­te­röin­ti tai muu­tok­set pito­pai­kois­sa teh­dään kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le Elin­tar­vi­ke­tur­val­li­suus­vi­ras­ton (jäl­jem­pä­nä Evi­ra) lo­mak­keel­la ”Eläin­ten pito­pai­kat re­kis­te­röin­ti/muu­tos­il­moi­tus”.

Poi­ki­mi­sel­la tar­koi­te­taan nor­maa­lin tii­neys­ajan jäl­keen ta­pah­tu­vaa syn­nyt­tä­mis­tä sekä lam­paan tai vuo­hen luo­mis­ta.

Teu­ras­ka­rit­san/ teu­ras­ki­lin hal­lin­ta-ajal­la tar­koi­te­taan teu­ras­tus­ta edel­tä­vien 50 vuo­ro­kau­den si­säl­lä vä­hin­tään 30 vuo­ro­kau­den yhtä­jak­sois­ta ajan­jak­soa, jon­ka teu­ras­ka­rit­sa tai -kili on vil­je­li­jän hal­lin­nas­sa.

Uu­hel­la tar­koi­te­taan yli 12 kuu­kau­den ikäis­tä naa­ras­puo­lis­ta lam­mas­ta.

Vii­ve­päi­väl­lä tar­koi­te­taan lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­rin il­moi­tus­ajan (7 vrk) jäl­kei­siä il­moi­tus­ten myö­häs­ty­mis­päi­viä.

Vil­je­li­jäl­lä tar­koi­te­taan luon­nol­lis­ta hen­ki­löä, oi­keus­hen­ki­löä tai luon­nol­lis­ten hen­ki­löi­den tai oi­keus­hen­ki­löi­den muo­dos­ta­maa ryh­mää, joka omis­taa maa­ti­lan tai hal­lit­see maa­ti­laa ja joka har­joit­taa lam­mas­ta­lout­ta. Vil­je­li­jän on ol­ta­va vi­ran­o­mai­sen re­kis­te­ris­sä, ts. vil­je­li­jän maa­ti­lal­la on ol­ta­va vi­ran­o­mai­sen an­ta­ma maa­seu­tu­elin­kei­no­re­kis­te­rin tila­tun­nus (til­tu). EU:n eläin­palk­ki­oi­den saa­mi­nen ei edel­ly­tä ti­lal­la asu­mis­ta. Vil­je­li­jän iäl­lä ei ole vai­ku­tus­ta EU:n eläin­palk­ki­oi­den saa­mi­seen. Täs­sä oh­jees­sa vil­je­li­jäl­lä tar­koi­te­taan myös ak­tii­vi­vil­je­li­jää (ks. Haku­opas 2016).

5.2    Uuhipalkkio

Uuhi­palk­ki­o­ta mak­se­taan AB-tuki­a­lu­eel­la.

Uuhi­palk­ki­on mää­rä mää­räy­tyy kes­ki­mää­räi­sen eläin­mää­rän mu­kaan hal­lin­nas­sa­si ol­lei­den eläin­ten tuki­kel­poi­suus­päi­vien pe­rus­teel­la. Tuki­kel­poi­suus­päi­vät saa­daan lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­ris­tä. Saat täy­den palk­ki­on uu­hes­ta, joka on ol­lut ti­lal­la palk­ki­o­kel­poi­se­na koko tuki­vuo­den 1.1.–31.12.2016.

Palk­ki­o­kel­poi­nen uuhi on naa­ras­puo­li­nen lam­mas, joka on yli 12 kuu­kau­den ikäi­nen.

Ti­lan palk­ki­o­kel­pois­ten uu­hien enim­mäis­mää­rä voi olla enin­tään ti­lal­la­si vuon­na 2016 syn­ty­nei­den ka­rit­soi­den mää­rä.

Ti­lal­la­si on ol­ta­va kes­ki­mää­rin vä­hin­tään 20 uuhi­palk­ki­oon oi­keut­ta­vaa uuh­ta, jot­ta si­nul­le voi­daan myön­tää palk­kio.

Uuhi­palk­ki­o­ta ha­ke­va­na ti­lal­la­si on myy­tä­vä eläi­miä eloon tai teu­raak­si ja nou­da­tet­ta­va muu­toin­kin ta­van­o­mais­ta tuo­tan­to­ta­paa.

Mah­dol­li­ses­ti palk­ki­o­kel­poi­nen uuhi on naa­ras­puo­li­nen lam­mas, joka on syn­ty­nyt en­nen 31.12.2015.

Uuhi­palk­ki­on mak­sa­mi­sen edel­ly­tyk­se­nä on, että ti­la­si uu­het sekä mah­dol­li­ses­ti tuki­kel­poi­set eläi­met on mer­kit­ty ja re­kis­te­röi­ty voi­mas­sa ole­vien sää­dös­ten mu­kai­ses­ti (ks. luku Lam­pai­den ja vuo­hien mer­kin­tä ja re­kis­te­röin­ti). Li­säk­si eläin­ten on ol­ta­va il­moi­te­tus­sa pito­pai­kas­sa.

Palk­ki­on mää­rä tar­kis­te­taan vuo­sit­tain uu­hien lo­pul­li­sen mää­rän mu­kaan.

5.2.1    Karitsointiehto

Ti­la­si palk­ki­o­kel­pois­ten uu­hien mää­rää ra­jaa ka­rit­soi­mis­ehto. Uuhi­palk­ki­o­ta mak­se­taan uu­hien kes­ki­mää­räi­sen eläin­mää­rän pe­rus­teel­la si­ten, että palk­ki­o­kel­pois­ten uu­hien enim­mäis­mää­rä voi olla enin­tään 2016 syn­ty­nei­den ka­rit­soi­den mää­rä. Jo­kai­sen uu­hen ei tar­vit­se olla ka­rit­soi­nut itse, jos esi­mer­kik­si joku toi­nen ti­lan uu­his­ta on ka­rit­soi­nut kak­so­set. Myös kuol­lei­na syn­ty­nei­den ka­rit­soi­den mää­rän ja uu­hien luo­mi­set kan­nat­taa il­moit­taa lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­riin.

Esi­merk­ki 7. Vil­je­li­jän lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­ris­tä tuki­vuo­del­ta 2016 saa­tu kes­ki­mää­räi­nen uuhi­mää­rä on 30,7. Ti­lal­la on vuon­na 2016 syn­ty­nyt 27 ka­rit­saa, jo­ten vuon­na 2016 uuhi­palk­kio voi­daan mak­saa enin­tään 27 uu­hes­ta. Jos ka­rit­soi­ta oli­si syn­ty­nyt 31, uuhi­palk­kio voi­tai­siin mak­saa 30,7 uu­hes­ta.

5.3    Kuttupalkkio

Kut­tu­palk­ki­o­ta mak­se­taan AB-tuki­a­lu­eel­la.

Kut­tu­palk­ki­on mää­rä mää­räy­tyy kes­ki­mää­räi­sen eläin­mää­rän mu­kaan hal­lin­nas­sa­si ol­lei­den eläin­ten tuki­kel­poi­suus­päi­vien pe­rus­teel­la. Tuki­kel­poi­suus­päi­vät saa­daan lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­ris­tä. Saat täy­den palk­ki­on ku­tus­ta, joka on ol­lut ti­lal­la palk­ki­o­kel­poi­se­na koko tuki­vuo­den 1.1.–31.12.2016.

Palk­ki­o­kel­poi­nen kut­tu on naa­ras­puo­li­nen poi­ki­nut vuo­hi, joka on yli 12 kuu­kau­den ikäi­nen.

Ti­lal­la­si on ol­ta­va kes­ki­mää­rin vä­hin­tään 20 kut­tu­palk­ki­oon oi­keut­ta­vaa kut­tua, jot­ta si­nul­le voi­daan mak­saa palk­ki­o­ta.

Tuki­vuo­den hy­väk­sy­tyn mai­to­mää­rän on ol­ta­va vä­hin­tään 400 lit­raa per kut­tu.

Ti­lal­ta­si on toi­mi­tet­ta­va vuo­hen­mai­toa tai vuo­hen­mai­dos­ta val­mis­tet­tu­ja tuot­tei­ta myyn­tiin ja muu­toin­kin nou­da­tet­ta­va ta­van­o­mais­ta tuo­tan­to­ta­paa.
Mah­dol­li­ses­ti palk­ki­o­kel­poi­nen kut­tu on naa­ras­puo­li­nen vuo­hi, joka on syn­ty­nyt en­nen 31.12.2015.

Kut­tu­palk­ki­on mak­sa­mi­sen edel­ly­tyk­se­nä on, että ti­la­si ku­tut sekä mah­dol­li­ses­ti tuki­kel­poi­set eläi­met on mer­kit­ty ja re­kis­te­röi­ty voi­mas­sa ole­vien sää­dös­ten mu­kai­ses­ti (ks. luku Lam­pai­den ja vuo­hien mer­kin­tä ja re­kis­te­röin­ti). Li­säk­si eläin­ten on ol­ta­va il­moi­te­tus­sa pito­pai­kas­sa.

Palk­ki­on mää­rä tar­kis­te­taan vuo­sit­tain kut­tu­jen lo­pul­li­sen mää­rän mu­kaan.

5.3.1    Hyväksytty maitomäärä

Kut­tu­palk­ki­o­ta mak­se­taan kut­tu­jen kes­ki­mää­räi­sen eläin­mää­rän pe­rus­teel­la si­ten, että palk­ki­o­kel­pois­ten kut­tu­jen mää­rää ra­jaa kut­tu­jen vuon­na 2016 tuot­ta­ma ja kut­tu­palk­ki­on pe­rus­teek­si hy­väk­syt­ty mai­to­mää­rä. Hy­väk­syt­ty mai­to­mää­rä on ol­ta­va vä­hin­tään 400 lit­raa mai­toa per kut­tu.

Kut­tu­palk­ki­o­ta myön­net­tä­es­sä ota huo­mi­oon mai­to­mää­rä, joka on:
•    toi­mi­tet­tu hy­väk­syt­tyyn mei­je­riin tai elin­tar­vi­ke­lain (23/2006) 13 §:n 3 mo­men­tin mu­kai­sen il­moi­tuk­sen vaa­ti­vaan elin­tar­vi­ke­huo­neis­toon (= juus­toa tai mui­ta mai­to­tuot­tei­ta val­mis­ta­va elin­tar­vi­ke­huo­neis­to)
•    myy­ty suo­raan ti­lal­ta
•    käy­tet­ty myyn­tiin tar­koi­tet­tu­jen mui­den tuot­tei­den val­mis­tuk­seen
•    käy­tet­ty ha­ki­jan omas­sa ta­lou­des­sa (enin­tään 1 lit­ra/hlö/pv). Ha­ki­jan ta­lou­teen kuu­lu­vik­si lu­e­taan hen­ki­löt, joi­den vä­es­tö­re­kis­te­ri­kes­kuk­sen var­men­ne­pal­ve­luis­ta an­ne­tus­sa lais­sa (661/2009) tar­koi­tet­tu asuin­paik­ka on sama kuin ha­ki­jal­la.

Älä las­ke hy­väk­syt­tä­vään mai­to­mää­rään mu­kaan eläin­ten ra­vin­nok­si ja ku­tun mai­dos­ta val­mis­tet­ta­vien tuot­tei­den val­mis­tuk­sen tes­tauk­seen käyt­tä­mää­si mai­to­mää­rää.

Esi­merk­ki 8. Vil­je­li­jäl­lä on tuki­vuo­den 2016 ai­ka­na kes­ki­mää­rin 30 kut­tua. Jos kut­tu­palk­ki­on las­ken­nan pe­rus­teek­si hy­väk­syt­ty mai­to­mää­rä on tuki­vuon­na 2016 yh­teen­sä 10 000 lit­raa, palk­kio voi­daan mak­saa enin­tään (10 000/400 lit­raa) 25 ku­tus­ta. Jos kut­tu­palk­ki­on las­ken­nan pe­rus­teek­si hy­väk­syt­ty mai­to­mää­rä oli­si ti­lal­la tuki­vuon­na 2016 yh­teen­sä 12 400 lit­raa (12 400/400 lit­raa = 31 kut­tua), palk­kio voi­tai­siin kui­ten­kin mak­saa enin­tään kes­ki­mää­räi­ses­tä kut­tu­mää­räs­tä eli 30 ku­tus­ta.

5.3.2    Kuttujen maidontuotannon kirjanpito

Pidä kir­jan­pi­toa kut­tu­jen tuot­ta­mas­ta mai­dos­ta. Il­moi­ta tuki­vuo­den kut­tu­palk­ki­on pe­rus­teek­si hy­väk­sy­tyt mai­to­mää­rät lo­mak­keel­la 410 Sel­vi­tys ku­tun mai­don käy­tös­tä. Toi­mi­ta lo­ma­ke liit­tei­neen kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le vii­meis­tään 31.1.2017.

Huom. Hy­väk­syt­tä­vään mai­to­mää­rään ei voi­da las­kea mu­kaan eläin­ten ra­vin­nok­si ja ku­tun­mai­dos­ta val­mis­tet­ta­vien tuot­tei­den val­mis­tuk­sen tes­tauk­seen käy­tet­tyä mai­to­mää­rää eikä sitä mai­to­mää­rää, joka on myy­ty raa­ka­mai­to­na suo­raan kaup­paan. Huo­mi­oi, että raa­ka­mai­to­na suo­raan kaup­paan myy­ty mai­to­mää­rä ei si­säl­ly myös­kään suo­ra­myyn­ti­mai­don myyn­ti­mää­rään.

Las­ke hy­väk­sy­tys­sä mai­don­ja­los­tus­lai­tok­ses­sa hy­väk­sy­tys­ti pa­kat­tu, kaup­paan myy­ty raa­ka­mai­to mei­je­riin toi­mi­tet­tuun mai­to­e­rään. Jos myyt il­moi­te­tus­ta elin­tar­vi­ke­huo­neis­tos­ta raa­ka­mai­toa suo­raan ku­lut­ta­jil­le yli 2 500 kg vuo­des­sa, las­ke yli 2 500 kg ylit­tä­vä mai­to­mää­rä mei­je­riin toi­mi­tet­tuun mai­to­e­rään. Mi­kä­li suo­raan ku­lut­ta­jil­le myy­mä­si raa­ka­mai­to­mää­rä on enin­tään 2 500 kg vuo­des­sa, las­ke ky­sei­nen mai­to­mää­rä suo­ra­myyn­ti­mai­don myyn­ti­mää­rään.

5.4    Teuraskaritsa- ja kilipalkkio

Teu­ras­ka­rit­sa- ja kili­palk­ki­o­ta mak­se­taan koko maas­sa.

Teu­ras­ka­rit­sa- ja kili­palk­kio mää­räy­tyy hal­lin­nas­sa­si ol­lei­den teu­ras­tet­tu­jen teu­ras­ka­rit­so­jen tai -ki­lien luku­mää­rän mu­kaan. Saat täy­den palk­ki­on teu­ras­te­tus­ta ka­rit­sas­ta tai ki­lis­tä, joka on teu­ras­tet­tu tuki­vuo­den 1.1.–31.12.2016 ai­ka­na. Teu­ras­ta­mon on teh­tä­vä teu­ras­tus­il­moi­tus lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­riin, jot­ta palk­kio voi­daan mak­saa.

Palk­ki­o­kel­poi­nen teu­ras­ka­rit­sa on enin­tään 12 kuu­kau­den ikäi­se­nä teu­ras­tet­tu poi­ki­ma­ton lam­mas, joka on mer­kit­ty ja re­kis­te­röi­ty sää­dös­ten mu­kai­ses­ti. Teu­ras­ka­rit­san ruho­pai­non on ol­ta­va vä­hin­tään 18 ki­loa. Huom. Teu­ras­tus­het­kel­lä 12 kuu­kau­den ja yh­den päi­vän ikäi­nen lam­mas ei enää täy­tä teu­ras­ka­rit­san ikä­vaa­ti­mus­ta.

Mah­dol­li­ses­ti palk­ki­o­kel­poi­nen teu­ras­ka­rit­sa on lam­mas, joka täyt­tää tuki­vuo­den 2016 ai­ka­na 6 kuu­kaut­ta.

Palk­ki­o­kel­poi­nen teu­ras­kili on enin­tään 18 kuu­kau­den ikäi­se­nä teu­ras­tet­tu poi­ki­ma­ton vuo­hi, joka on mer­kit­ty ja re­kis­te­röi­ty sää­dös­ten mu­kai­ses­ti. Teu­ras­ki­lin ruho­pai­non on ol­ta­va vä­hin­tään 15 ki­loa. Kää­pi­ö­vuo­het ei­vät ole palk­ki­o­kel­poi­sia eläi­miä.  Huom. Teu­ras­tus­het­kel­lä 18 kuu­kau­den ja yh­den päi­vän ikäi­nen vuo­hi ei enää täy­tä teu­ras­ki­lin ikä­vaa­ti­mus­ta.

Mah­dol­li­ses­ti palk­ki­o­kel­poi­nen teu­ras­kili on vuo­hi, joka täyt­tää tuki­vuo­den 2016 ai­ka­na 15 kuu­kaut­ta.

Teu­ras­ka­rit­sa- ja kili­palk­ki­on mak­sa­mi­sen edel­ly­tyk­se­nä on, että ti­la­si tuki­kel­poi­set sekä mah­dol­li­ses­ti tuki­kel­poi­set eläi­met on mer­kit­ty ja re­kis­te­röi­ty voi­mas­sa ole­vien sää­dös­ten mu­kai­ses­ti (ks. luku Lam­pai­den ja vuo­hien mer­kin­tä ja re­kis­te­röin­ti). Li­säk­si eläin­ten on ol­ta­va il­moi­te­tus­sa pito­pai­kas­sa.

Teu­ras­ka­rit­sa- ja kili­palk­ki­o­ta mak­se­taan vain eläi­mis­tä, jot­ka on teu­ras­tet­tu Maa­seu­tu­vi­ras­tol­le il­moit­tau­tu­nees­sa teu­ras­ta­mos­sa. Lis­ta Maa­seu­tu­vi­ras­tol­le il­moit­tau­tu­neis­ta teu­ras­ta­mois­ta on Maa­seu­tu­vi­ras­ton in­ter­net­si­vuil­la.

Li­han­tar­kas­tuk­ses­sa ruho on to­det­ta­va ih­mis­ra­vin­nok­si kel­paa­vak­si. Teu­ras­tuk­sen yh­tey­des­sä ko­ko­naan hy­lä­tys­tä ru­hos­ta ei mak­se­ta palk­ki­o­ta. Jos ruho on hy­lät­ty teu­ras­ta­mon te­ke­män teu­ras­tus­vir­heen ta­kia, ru­hos­ta voi­daan myön­tää palk­kio. Eläi­mes­tä ei mak­se­ta palk­ki­o­ta, jos eläin kuo­lee kul­je­tuk­sen ai­ka­na tai teu­ras­ta­mon eläin­suo­jas­sa.

Tee eläin­ten pois­to- ja muut il­moi­tuk­set lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­riin voi­mas­sa ole­vien sää­dös­ten mu­kai­ses­ti.

Teu­ras­ta­mon on teh­tä­vä tuki­vuo­den 2016 teu­ras­tus­il­moi­tuk­set lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­riin vii­meis­tään 31.1.2017, jot­ta ne voi­daan ot­taa huo­mi­oon las­ket­ta­es­sa kes­ki­mää­räis­tä eläin­mää­rää.

Palk­ki­on mää­rä tar­kis­te­taan vuo­sit­tain teu­ras­ka­rit­soi­den ja -ki­lien lo­pul­li­sen mää­rän mu­kaan.

5.4.1    Hallinta-aika

Teu­ras­ka­rit­san ja -ki­lin on ol­ta­va hal­lin­nas­sa­si yhtä­jak­soi­ses­ti vä­hin­tään 30 vuo­ro­kaut­ta teu­ras­tus­ta edel­tä­vien 50 vuo­ro­kau­den ai­ka­na, jot­ta voit saa­da teu­ras­ka­rit­sa ja -kili­palk­ki­on. Hal­lin­ta-ajal­la var­mis­te­taan, että teu­ras­ka­rit­sa- ja kili­palk­kio mak­se­taan eläin­ten kas­vat­ta­jal­le eikä esi­mer­kik­si vä­lit­tä­jäl­le.

Tie­dot teu­ras­ka­rit­san tai -ki­lin hal­lin­nas­ta saa­daan lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­ris­tä. Huo­leh­di lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­rin tie­to­jen ajan­ta­sai­suu­des­ta ja il­moi­tus­ten te­ke­mi­ses­tä asi­an­mu­kai­ses­ti.

5.5    Lampaiden ja vuohien merkintä ja rekisteröinti
5.5.1    Eläintenpitäjän rekisteröityminen

Re­kis­te­röi­dy eläin­ten­pi­tä­jäk­si eläin­ten­pi­tä­jä­re­kis­te­riin en­nen eläin­ten pi­don aloit­ta­mis­ta. Tee re­kis­te­röi­ty­mi­nen maa­ti­la­si ta­lous­kes­kuk­sen tai asuin­paik­ka­si si­jain­ti­kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le.

Palk­ki­o­ta ei mak­se­ta, ell­et ole re­kis­te­röi­ty­nyt lam­mas- ja vuo­hi­e­läin­ten­pi­tä­jäk­si.

5.5.2    Korvamerkit

Mer­kit­se ti­lan lam­paat/vuo­het asi­an­mu­kai­ses­ti Evi­ran hy­väk­sy­mil­lä kor­va­mer­keil­lä.

5.5.3    Eläinten rekisteröinti

Re­kis­te­röi ti­lan kaik­ki eläi­met tila­tun­nuk­sel­le­si lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­ris­sä. Palk­ki­o­e­läi­met ei­vät voi olla lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­ris­sä tuen ha­ki­jan tai per­heen­jä­se­nen asi­a­kas­tun­nuk­sen alla. Pidä tie­dot ajan ta­sal­la.
Il­moi­ta lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­riin eläin­ten ta­pah­tu­mat mm. pois­tot, os­tot, siir­rot 7 päi­vän ku­lu­es­sa ta­pah­tu­mas­ta. Tee emän poi­ki­mis­il­moi­tus vii­meis­tään 6 kuu­kau­den ku­lu­es­sa eläi­men syn­ty­mäs­tä. Mer­kit­se ja re­kis­te­röi eläin en­nen siir­toa syn­ty­mä­pai­kas­ta.

Kor­jaa lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­ris­sä ha­vait­se­ma­si vir­heet ja puut­teet vä­lit­tö­mäs­ti.

Huom. Palk­ki­oi­den mak­sa­mi­sen yh­tey­des­sä ti­lan ka­rit­sa­mää­rä ja poi­ki­nei­den kut­tu­jen mää­rä tar­kas­te­taan lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­rin tie­dois­ta. Palk­ki­o­kel­pois­ten eläin­ten mää­rää mää­räy­tyy lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­riin 31.1.2017 men­nes­sä tal­len­net­tu­jen poi­ki­mis­il­moi­tus­ten pe­rus­teel­la.

5.5.4    Eläinluettelo

Pidä ti­lal­la­si ajan­ta­sais­ta pito­paik­ka­koh­tais­ta eläin­lu­et­te­loa. Mer­kit­se kaik­ki ta­pah­tu­mat eläin­lu­et­te­loon vii­meis­tään 3 päi­vän ku­lu­es­sa ta­pah­tu­mas­ta.

Voit tu­los­taa vi­ral­li­sen eläin­lu­et­te­lon ja va­pai­den merk­kien lu­et­te­lon lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­ris­tä. Voit myös ti­la­ta ne myös lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­rin asi­a­kas­pal­ve­lus­ta. Eläin­lu­et­te­loon tu­los­tu­vat kaik­ki hal­lus­sa­si ole­vat ja ol­leet eläi­met tie­tyl­lä aika­vä­lil­lä. Voit teh­dä tu­los­ta­maa­si eläin­lu­et­te­loon omia mer­kin­tö­jä. Eläin­lu­et­te­lok­si voi­daan kat­soa myös itse te­ke­mä­si lu­et­te­lo pito­pai­kan eläi­mis­tä. Täl­löin lu­et­te­los­ta on käy­tä­vä ilmi kaik­ki vas­taa­vat tie­dot kuin re­kis­te­ris­tä saa­ta­vas­ta vi­ral­li­ses­ta eläin­lu­et­te­los­ta. Tyh­jä eläin­lu­et­te­lo­lo­ma­ke­mal­li löy­tyy Evi­ran lo­ma­ke­sivuilta.

Säi­ly­tä eläin­lu­et­te­loa (ml. kaik­ki so­pi­muk­set ja kui­tit) vä­hin­tään haku­vuo­si sekä sitä seu­raa­vat 4 ka­len­te­ri­vuot­ta.

Huo­mi­oit­han, että palk­ki­o­kel­pois­ten eläin­ten li­säk­si mer­kin­nän ja re­kis­te­röin­nin edel­ly­tyk­set kos­ke­vat myös mah­dol­li­ses­ti palk­ki­o­kel­poi­sia eläi­miä.

Mer­kin­nän ja re­kis­te­röin­nin lai­min­lyön­neis­tä seu­raa vä­hen­nyk­siä mak­set­ta­vaan lam­mas- ja vuo­hi­palk­ki­oon; jos eläi­men mer­kin­nät tai re­kis­te­röin­ti ei­vät vas­taa voi­mas­sa ole­via sää­dök­siä, eläin ei ole oi­keu­tet­tu eläin­palk­ki­oon ja saat­taa ai­heut­taa eläin­palk­ki­on li­säk­si seu­raa­muk­sia myös täy­den­tä­vien eh­to­jen kaut­ta.

Tar­kem­mat tie­dot lam­pai­den ja vuo­hien re­kis­te­röin­nis­tä ja mer­kit­se­mi­ses­tä on Evi­ran in­ter­net­si­vuil­la.

5.6    Rekisteri-ilmoituksen myöhästymisen vaikutus lampaan ja vuohen tukikelpoisuuteen

Eläin­palk­ki­oi­den palk­ki­o­eh­toi­hin kuu­luu mer­kin­tä- ja re­kis­te­röin­ti­sää­dös­ten nou­dat­ta­mi­nen. Tä­män vuok­si re­kis­te­ri-il­moi­tuk­set on teh­tä­vä 7 päi­vän ku­lu­es­sa ta­pah­tu­mas­ta (uu­hien ja kut­tu­jen poi­ki­mis­il­moi­tus 6 kuu­kau­den ku­lu­es­sa ta­pah­tu­mas­ta). Il­moi­tus­ajat pe­rus­tu­vat eläin­ten mer­kin­tä- ja re­kis­te­röin­ti­jär­jes­tel­mää kos­ke­vaan EU-ase­tuk­seen. Il­moi­tus­ajat lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­riin sekä re­kis­te­ri- ja mer­kin­tä­sää­dök­set ei­vät ole muut­tu­neet ai­em­mis­ta vuo­sis­ta.

Mer­kin­tä- ja re­kis­te­röin­ti­sää­dök­set kuu­lu­vat palk­ki­o­eh­toi­hin ja si­ten vai­kut­ta­vat suo­raan eläi­men palk­ki­o­kel­poi­suu­teen. EU-ra­hoit­tei­sis­sa eläin­palk­ki­ois­sa tämä palk­ki­o­ehto on huo­mi­oi­ta­va suo­raan vai­kut­ta­va­na eläi­men palk­ki­o­kel­poi­suu­teen. Eläi­men palk­ki­o­kel­poi­suu­teen vai­kut­taa sen tulo- ja pois­to­il­moi­tus­ten il­moi­tus­ai­ko­jen nou­dat­ta­mi­nen. Jos re­kis­te­ri-il­moi­tus on yh­den­kin päi­vän myö­häs­sä, eläi­mes­tä ker­ty­neet palk­ki­ot me­ne­te­tään ko­ko­naan tuki­vuo­del­ta.

Jo­kai­sel­ta palk­ki­o­e­läi­mel­tä tar­kis­te­taan palk­ki­o­eh­to­jen täyt­ty­mi­nen. Re­kis­te­röin­ti­sää­dök­set palk­ki­o­eh­toi­na edel­lyt­tä­vät, että eläi­men re­kis­te­ri-il­moi­tuk­set on teh­ty ajois­sa.

Myö­häs­ty­neet tulo- ja pois­to­il­moi­tuk­set lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­riin vä­hen­tä­vät eläi­mes­tä mak­set­ta­van eläin­palk­ki­on mää­rää hyl­kää­mäl­lä eläi­men ky­sei­sel­tä tuki­vuo­del­ta. Li­säk­si yh­des­tä­kin eläi­mes­tä mää­rä­tään seu­raa­muk­set val­von­ta­sää­dös­ten mu­kai­ses­ti.

Tulo- ja pois­to­il­moi­tuk­sia ovat esim. syn­ty­mä, osto, myyn­ti eloon, myyn­ti teu­raak­si, tuon­ti ja vien­ti.

Eläi­men palk­ki­o­kel­poi­suu­teen vai­kut­ta­vat il­moi­tuk­set on ol­ta­va kun­nos­sa vii­meis­tään eläi­men palk­ki­o­kel­poi­suu­den en­sim­mäi­seen päi­vään men­nes­sä. Näi­tä päi­viä ovat esim. uu­hil­la ala­ikä­ra­jan täyt­tä­mis­päi­vä eli kun eläin täyt­tää 12 kuu­kaut­ta ja yh­den päi­vän tai en­sim­mäi­nen poi­ki­mis­päi­vä yli 12 kuu­kau­den ikäi­sil­lä ku­tuil­la. Li­säk­si eläi­men palk­ki­o­kel­poi­suus voi al­kaa vuo­den en­sim­mäi­se­nä päi­vä­nä 1.1. (jos palk­ki­o­kel­poi­suus jat­kuu edel­li­sel­tä vuo­del­ta) tai eläi­men osto­päi­vä­nä ti­lal­le.

Tau­luk­ko 5. En­sim­mäi­siä tuki­kel­poi­suus­päi­viä lam­mas- ja vuo­hi­palk­ki­on eri eläin­ryh­mil­lä

Jos muu­tat jo ole­mas­sa ole­vaa re­kis­te­ri-il­moi­tus­ta esi­mer­kik­si muut­ta­mal­la eläi­men ro­dun, se ei vai­ku­ta re­kis­te­ri-il­moi­tuk­sen ajois­sa ole­mi­seen tai myö­häs­ty­mi­seen.

Re­kis­te­ri-il­moi­tuk­sen myö­häs­ty­mi­nen vai­kut­taa pel­käs­tään itse ha­ke­mii­si eläin­palk­ki­oi­hin, eli esi­mer­kik­si eläi­men edel­li­sen omis­ta­jan myö­häs­ty­nyt il­moi­tus ei vai­ku­ta si­nul­le mak­set­ta­viin eläin­palk­ki­oi­hin.

Myö­häs­ty­nyt re­kis­te­ri-il­moi­tus vai­kut­taa ta­pah­tu­man tuki­vuo­den eläin­palk­ki­oon, eli jos kor­jaat eläi­men re­kis­te­ri­tie­dot en­nen seu­raa­van tuki­vuo­den al­kua, myö­häs­ty­nyt il­moi­tus ei vai­ku­ta sen tuki­vuo­den eläin­palk­ki­oon.

Eläin­re­kis­te­rin on ol­ta­va oi­kein koko eläi­men tuki­kel­poi­suus­ajan ja kaik­ki ta­pah­tu­mat huo­mi­oi­daan, jot­ka ovat ta­pah­tu­neet eläi­men tuki­kel­poi­suus­ai­ka­na.

Tulo- ja pois­to­il­moi­tus­ten ajois­sa ole­mi­nen tar­kis­te­taan kaik­kien palk­ki­on pe­rus­tee­na ole­vien eläin­ten eh­to­na vain eläin­palk­ki­ois­sa, vas­taa­vaa ei ole käy­tös­sä kan­sal­li­sis­sa koti­e­läin­tuis­sa tai eläin­ten hy­vin­voin­nin kor­vauk­ses­sa.

Esi­merk­ki 9. Uuhi syn­tyy 1.5.2015. Uuhi tu­lee palk­ki­o­kel­poi­sek­si uuhi­palk­ki­oon 2.5.2016, jol­loin se täyt­tää 12 kk ja yh­den päi­vän. Il­moi­tus eläi­men syn­ty­mäs­tä (eli uu­hen emän poi­ki­mis­il­moi­tus) teh­dään lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­riin myö­häs­sä 2.6.2016 eli 1 kk palk­ki­o­kel­poi­suu­den al­ka­mi­sen jäl­keen. Uu­hes­ta ei mak­se­ta lain­kaan vuo­del­ta 2016 ker­ty­vää uuhi­palk­ki­o­ta, kos­ka sen syn­ty­mä­il­moi­tus on teh­ty myö­häs­sä. Li­säk­si sii­tä tu­lee seu­raa­mus­las­ken­nan kaut­ta vä­hen­nys palk­ki­oon. Jos uu­hen re­kis­te­ri­tie­dot ovat kun­nos­sa en­nen 1.1.2017, sii­tä voi­daan mak­saa vuo­den 2017 uuhi­palk­kio.

Esi­merk­ki 10. Uuhi syn­tyy 1.5.2015. Uuhi tu­lee palk­ki­o­kel­poi­sek­si uuhi­palk­ki­oon 2.5.2016, jol­loin se täyt­tää 12 kk ja yh­den päi­vän. Il­moi­tus eläi­men syn­ty­mäs­tä (eli uu­hen emän poi­ki­mis­il­moi­tus) teh­dään lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­riin myö­häs­sä, mut­ta kui­ten­kin 1 kk en­nen sen palk­ki­o­kel­poi­suu­den al­ka­mis­ta eli 2.4.2016. Uu­hes­ta voi­daan mak­saa vuo­del­ta 2016 ker­ty­vä uuhi­palk­kio, kos­ka sen syn­ty­mä­il­moi­tus on teh­ty en­nen sen palk­ki­o­kel­poi­sek­si tu­le­mis­ta.

Esi­merk­ki 11. Kut­tu­palk­ki­on palk­ki­o­eh­dot täyt­tä­vä kut­tu os­te­taan ti­lal­le 1.3.2016. Osto­il­moi­tus teh­dään 31.3.2016 eli myö­häs­sä. Ku­tus­ta ei mak­se­ta vuo­del­ta 2016 kut­tu­palk­ki­o­ta lain­kaan, kos­ka sen osto­il­moi­tus on teh­ty myö­häs­sä. Li­säk­si sii­tä ai­heu­tuu lam­mas- ja vuo­hi­palk­ki­oon seu­raa­mus­las­ken­nan kaut­ta vä­hen­nys.

Seuraamukset

Jos eläi­miä hy­lä­tään palk­ki­os­ta, ky­sei­se­nä tuki­vuon­na myön­net­tä­vää eläin­palk­ki­o­ta sank­ti­oi­daan seu­raa­mus­pro­sen­til­la. Seu­raa­mus­pro­sent­tiin vai­kut­taa hy­väk­syt­ty­jen ja hy­lät­ty­jen eläin­ten suh­teel­li­nen ero ja nii­den luku­mää­rä:
•    hy­väk­syt­ty­jen ja hy­lät­ty­jen eläin­ten suh­teel­li­nen ero: (tuki­vuo­den hy­lä­tyt eläi­met/ tuki­vuo­den hy­väk­sy­tyt eläi­met) x 100 %.
•    hy­väk­sy­tyt eläi­met = ha­e­tut eläi­met – hy­lä­tyt eläi­met
•    jos hy­lät­ty­jä eläi­miä on enin­tään 3, palk­ki­o­ta vä­hen­ne­tään suh­teel­li­sen eron ver­ran
•    jos hy­lät­ty­jä eläi­miä on yli 3, palk­ki­o­ta vä­hen­ne­tään
–    suh­teel­li­sen eron ver­ran, kun suh­teel­li­nen ero on enin­tään 10 %
–    2 x suh­teel­li­nen ero, kun suh­teel­li­nen ero on yli 10 %, mut­ta enin­tään 20 %
–    100 %, tu­kea ei mak­se­ta lain­kaan, kun suh­teel­li­nen ero on yli 20 %

Jos hy­väk­syt­ty­jen ja hy­lät­ty­jen eläin­ten suh­teel­li­nen ero on yli 50 %, tu­kea ei mak­se­ta ky­sei­sel­tä vuo­del­ta ja ti­lal­le­si ai­heu­tuu sum­ma­ka­rens­si.
Sum­ma­ka­rens­si tar­koit­taa, että vil­je­li­jäl­le mak­suun läh­te­vis­tä EU:n ko­ko­naan tai osit­tain ra­hoit­ta­mis­ta tuis­ta ja palk­ki­ois­ta (myös pin­ta-alaan pe­rus­tu­vis­ta tuis­ta) vä­hen­ne­tään ker­taal­leen seu­raa­vien 3 vuo­den ai­ka­na se tuki­sum­ma, joka hy­lä­tyl­le eläin­mää­räl­le oli­si mak­set­tu

Käy­tän­nös­sä tila me­net­tää kaik­kien eläin­ten eläin­palk­ki­on koko vuo­del­ta, jos yli 20 % ti­lan eläi­mis­tä jou­du­taan hyl­kää­mään.

Esi­merk­ki 12. Seu­raa­mus­las­ken­ta. Ti­lal­la on 12 uuhi­palk­ki­o­ta ker­ryt­tä­vää uuh­ta, joil­le on tuki­vuo­den ai­ka­na ker­ty­nyt tuki­kel­poi­suus­päi­viä yh­teen­sä 4 200. Vii­ve­päi­vien ta­kia hy­lä­tään 1 uuhi, jol­la on tuki­vuon­na tuki­kel­poi­suus­päi­viä 200.
Seu­raa­mus­pro­sent­ti las­ke­taan seu­raa­vas­ti: 4200 – 200 = 4000 (hy­väk­syt­ty­jä tuki­kel­poi­suus­päi­viä kpl) 1 hy­lät­ty eläin = 365 pv 4000/365 = 10,9 (tuki­kel­poi­suus­päi­vien pe­rus­teel­la las­ket­tu kes­ki­mää­räi­nen hy­väk­syt­ty­jen uu­hien luku­mää­rä vuo­den ai­ka­na) (1 / 10,9) x 100 % = 9,17 % (ero­pro­sent­ti). Mak­set­ta­vaa uuhi­palk­ki­o­ta alen­ne­taan ero­pro­sen­tin ver­ran (sank­ti­o­pro­sent­ti), kos­ka hy­lät­ty­jä eläi­miä on enin­tään 3 kpl.

Il­moi­tus­ai­ko­jen (7 pv) nou­dat­ta­mis­ta val­vo­taan myös eläin­ten tuki­val­von­nan ja mer­kin­nän ja re­kis­te­röin­nin täy­den­tä­vien eh­to­jen val­von­nan yh­tey­des­sä.

5.7    Lammas- ja vuohipalkkion maksaminen

Lam­mas- ja vuo­hi­palk­ki­ot mak­se­taan re­kis­te­ri­pe­rus­tei­ses­ti, eli palk­ki­on pe­rus­ta­na ole­vat eläin­ten tie­dot yk­si­lö­e­läi­mi­nä saa­daan suo­raan lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­ris­tä.

Lam­mas- ja vuo­hi­palk­ki­ois­ta ei mak­se­ta en­nak­koa.

EU:n ra­hoit­ta­mia suo­ria tu­kia ei myön­ne­tä, jos ha­ke­mie­si suo­rien tu­kien yh­teis­mää­rä tuki­vuon­na on 200 eu­roa tai sitä pie­nem­pi.

5.7.1    Uuhi- ja kuttupalkkio tukikelpoisuuspäivien perusteella

Palk­kio mää­räy­tyy 1.1.–31.12.2016, mai­ni­tut päi­vät mu­kaan lu­kien, lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­rin pe­rus­teel­la hal­lin­nas­sa­si ol­lei­den palk­ki­o­kel­pois­ten uu­hien ja kut­tu­jen kes­ki­mää­räi­sen eläin­mää­rän pe­rus­teel­la. Kes­ki­mää­räi­nen eläin­mää­rä las­ke­taan lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­rin tie­to­jen pe­rus­teel­la, las­ke­mal­la yh­teen ti­la­si uu­hien/kut­tu­jen tuki­kel­poi­suus­päi­vät ja ja­ka­mal­la tämä luku 365:llä (kar­kaus­vuo­si 366). Luku­mää­rä lei­ka­taan 1 de­si­maa­lin tark­kuu­teen.

5.7.2    Teuraskaritsa- ja kilipalkkio teurastuksen perusteella

Palk­kio mää­räy­tyy 1.1.–31.12.2016, mai­ni­tut päi­vät mu­kaan lu­kien, lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­rin pe­rus­teel­la hal­lin­nas­sa­si ol­lei­den ja lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­riin il­moit­te­lu­jen teu­ras­ka­rit­soi­den ja teu­ras­ki­lien teu­ras­tus­ten pe­rus­teel­la.

5.7.3    Palkkion suuruus

Lam­mas- ja vuo­hi­palk­ki­ot mak­se­taan ker­ran vuo­des­sa tuki­vuo­den pää­tyt­tyä EU:n eläin­palk­ki­oi­den aika­tau­lun mu­kai­ses­ti vii­meis­tään 30.6.2017. Lam­mas- ja vuo­hi­palk­kio voi­daan mak­saa, kun koko tuki­vuo­den lo­pul­li­set eläin­mää­rät ovat tie­dos­sa ja val­von­nat on suo­ri­tet­tu.

Eläin­tä koh­ti mak­set­ta­vaa palk­ki­o­ta (Tau­luk­ko 6.) jou­du­taan leik­kaa­maan, jos palk­ki­on enim­mäis­mää­rä uh­kaa täyt­tyä. Jos palk­ki­on enim­mäis­mää­rät ylit­ty­vät, kaik­kien lam­mas- ja vuo­hi­palk­ki­oi­ta ha­ke­nei­den vil­je­li­jöi­den palk­ki­o­ta alen­ne­taan sa­mas­sa suh­tees­sa.

Tau­luk­ko 6. Lam­mas- ja vuo­hi­palk­ki­oi­den eläin­koh­tai­set enim­mäis­mää­rät

5.7.4    Palkkioiden enimmäismäärät tukialueittain

Lam­mas- ja vuo­hi­palk­ki­oi­ta voi­daan mak­saa koko maas­sa yh­teen­sä enin­tään 2,8 mil­joo­naa eu­roa vuon­na 2016.

Teu­ras­ka­rit­sa- ja kili­palk­ki­o­ta voi­daan mak­saa koko maas­sa enin­tään 1,1 mil­joo­naa eu­roa.

AB-tuki­a­lu­eel­la mak­set­ta­van uuhi­palk­ki­on osuus on enin­tään 1,5 mil­joo­naa eu­roa ja kut­tu­palk­ki­on osuus enin­tään 0,2 mil­joo­naa eu­roa. Uuhi­palk­ki­o­ta voi­daan mak­saa AB-tuki­a­lu­een ulko­saa­ris­tos­sa enin­tään 0,2 mil­joo­naa eu­roa, Man­ner-Ah­ve­nan­maal­la enin­tään 0,3 mil­joo­naa eu­roa ja muul­la AB-tuki­a­lu­eel­la enin­tään 1,0 mil­joo­naa eu­roa.

Jos hy­väk­syt­tä­vien ha­ke­mus­ten pe­rus­teel­la las­ket­ta­vien lam­mas- ja vuo­hi­palk­ki­oi­den mää­rä ylit­tää palk­ki­on enim­mäis­mää­rän, yk­sik­kö­tuen ta­soa jou­du­taan alen­ta­maan suh­tees­sa ylit­ty­mi­seen. Tämä tar­koit­taa sitä, että kaik­kien ky­seis­tä palk­ki­o­ta ha­ke­nei­den vil­je­li­jöi­den palk­kio ale­nee sa­mas­sa suh­tees­sa.

5.7.5    Rahoituskuri

Ra­hoi­tus­kuri voi­daan teh­dä pro­sent­ti­vä­hen­nyk­se­nä EU:n ra­hoit­ta­miin suo­riin tu­kiin. Ra­hoi­tus­kuri lei­ka­taan ti­lal­le myön­net­tä­vien EU:n ra­hoit­ta­mien suo­rien tu­kien yh­teen las­ke­tun mää­rän 2 000 eu­roa ylit­tä­väl­tä osal­ta en­nen tuen mak­sa­tus­ta. Ti­lal­le myön­net­ty­jen suo­rien tu­kien yh­teen­las­ke­tus­ta mää­räs­tä ei si­ten teh­dä ra­hoi­tus­kuri­leik­kaus­ta en­sim­mäi­sen 2 000 eu­ron osal­ta.

Ko­mis­sio an­taa Eu­roo­pan par­la­men­til­le ja neu­vos­tol­le eh­do­tuk­sen leik­kaus­pro­sen­tis­ta maa­lis­kuun lop­puun men­nes­sä. Leik­kaus­pro­sent­ti vah­vis­te­taan vii­meis­tään 1.12.2016. Vuon­na 2015 leik­kaus­pro­sent­ti oli 1,393041.

Vuon­na 2016 ra­hoi­tus­kuri kos­kee seu­raa­via EU-ra­hoit­tei­sia tu­kia:
•    Pe­rus­tuki
•    Vi­her­ryt­tä­mis­tu­ki
•    Nuo­ren vil­je­li­jän tuki (EU)
•    Pel­to­kas­vi­palk­kio
•    Nau­ta­palk­kio
•    Lyp­sy­leh­mä­palk­kio
•    Lam­mas- ja vuo­hi­palk­kio

Lisä­tie­toa ra­hoi­tus­ku­ris­ta on Haku­op­paas­sa 2016.

5.7.6    Aiheettomasti maksetut palkkiot

Tu­kien ta­kai­sin­pe­rin­näs­tä on ker­rot­tu Haku­op­paas­sa 2016.

EU:n eläin­palk­ki­ot – vuo­den 2016 haku­oh­jeetEU:n nau­ta­palk­kio, lyp­sy­leh­mä­palk­kio ja lam­mas- ja vuo­hi­palk­ki­ot29.2.2016