Kesantorajoitteen laskeminen

Laske LHK:n kesantorajoite korvauskelpoisesta alasta

Ke­san­to­ra­joi­te vai­kut­taa sa­mal­la ta­val­la luon­non­hait­ta­kor­vauk­seen (LHK) ja LHK:n koti­e­läin­ko­ro­tuk­seen.

Luon­non­hait­ta­kor­vaus­ta mak­se­taan ke­san­nol­le, luon­non­hoi­to­pel­to­nur­mel­le ja suo­ja­vyö­hyk­keel­le yh­teen­sä enin­tään 25 % kor­vaus­kel­poi­ses­ta pel­to­a­las­ta. Kor­vaus­kel­poi­nen pel­to­ala tar­koit­taa kor­vaus­kel­poi­sia ja LHK-kel­poi­sia maa­ta­lous­käyt­tö­la­jil­taan pel­toa ole­via pe­rus­loh­ko­ja.

Ke­san­to­ra­joit­tee­seen eli ke­san­to­ra­joi­te­kas­veik­si las­ke­taan seu­raa­vat kas­vit: avo­ke­san­to, vi­her­ke­san­to, sän­ki­ke­san­to, luon­non­hoi­to­pel­to (nur­mi) ja suo­ja­vyö­hy­ke (si­tou­mus al­ka­en 2015).

Pel­to­a­lal­le voi il­moit­taa ha­lu­a­man­sa mää­rän ke­san­to­ra­joi­te­kas­ve­ja, mut­ta luon­non­hait­ta­kor­vaus­ta ja sen koti­e­läin­ko­ro­tus­ta mak­se­taan ke­san­to­ra­joi­te­kas­veil­le enin­tään 25 % kor­vaus­kel­poi­ses­ta pel­to­a­las­ta. Ke­san­to­ra­joi­te­kas­vien suu­rin sal­lit­tu pin­ta-ala saa­daan ja­ka­mal­la vil­je­lys­sä ole­vien kor­vauk­seen oi­keut­ta­vien kas­vien ala kol­mel­la. Mak­set­ta­va ala saa­daan ker­to­mal­la vil­jel­tä­vien kor­vauk­seen oi­keut­ta­vien kas­vien ala 4/3.

Kas­ve­ja joil­le kor­vaus­ta ei myön­ne­tä, ei las­ke­ta vil­jel­ty­jen kas­vien alaan (esim. ti­la­päi­ses­ti vil­je­le­mä­tön ala tai kas­vi­maa).

Esim. 1. Ti­lal­la on 100 ha kor­vaus­kel­poi­sia loh­ko­ja. Tila il­moit­taa alas­ta 10 ha ti­la­päi­ses­ti vil­je­le­mät­tö­mä­nä, yh­teen­sä 25 heh­taa­ria ke­san­to­ja, 30 heh­taa­ria LHP-nur­mea ja 25 heh­taa­ria kau­raa ja 10 ha kas­vi­maa­ta.

Ke­san­to­ra­joit­tee­seen las­ket­ta­via kas­ve­ja on 55 ha (25 ha ke­san­toa + 30 ha LHP-nur­mi). Vil­je­lys­sä ole­via kor­vauk­seen oi­keut­ta­via kas­ve­ja on pel­to­a­lal­la yh­teen­sä 25 heh­taa­ria (kau­ra). Suu­rin sal­lit­tu ke­san­to­jen mää­rä on tä­ten 25 ha/3 = 8,33 ha, jo­ten ke­san­noil­le mak­set­ta­van kor­vauk­sen mää­rää on ra­joi­tet­ta­va. Mak­su­ala saa­daan ker­to­mal­la kau­ran ala 25 ha*4/3 = 33,33 ha. LHK:ta mak­se­taan si­ten ke­san­noil­le ja LHP-nur­mil­le 8,33 heh­taa­ril­le ja kau­ral­le 25 heh­taa­ril­le, joka on yh­teen­sä 33,33 ha.

Laske Luomun kesantorajoite sitoumusalasta

Luon­non­mu­kai­sen tuo­tan­non si­tou­mus­a­lal­le il­moi­tet­tu­jen mui­den kor­vauk­seen oi­keut­ta­vien kas­vien ala ja­e­taan kol­mel­la, jol­loin saa­daan se ala ke­san­nos­ta ja LHP-nur­mis­ta, jol­le voi­daan mak­saa. Kor­vauk­seen oi­keut­ta­vak­si kas­vik­si ei kat­so­ta mm. ti­la­päi­ses­ti vil­je­le­mä­tön­tä, kas­vi­maa­ta eikä py­sy­väs­ti vil­je­le­mä­tön­tä. Py­sy­väs­ti vil­je­le­mät­tö­män käyt­tö ai­heut­taa myös kor­vaus­kel­poi­suu­den pois­tu­mi­sen loh­kol­ta.

Esim. luo­mun si­tou­mus­ala 100 ha.
– Kau­raa 29 ha
– Ti­la­päi­ses­ti vil­je­le­mä­tön­tä 5 ha
– Kas­vi­maa­ta 1 ha
– Moni­muo­toi­suus­pel­to, riis­ta 1 ha
– Vi­her­ke­san­toa 24 ha
– Vi­her­lan­noi­tus­nur­mea 35 ha
– Luon­non­hoi­to­pel­to­nur­mea 5 ha
Muut kor­vauk­seen oi­keut­ta­vat kas­vit kuin ke­san­to ja LHP-nur­mi ovat: Kau­ra, moni­muo­toi­suus­pel­to riis­ta sekä vi­her­lan­noi­tus­nur­mi, yh­teen­sä 65 heh­taa­ria. Näin ol­len ke­san­non ja LHP-nur­men ala, jol­le voi­daan mak­saa on 65 ha/3 = 21,66 heh­taa­ria.

Näin ol­len tila saa luo­mu­kor­vauk­sen oi­keut­ta­vis­ta kas­veis­ta (65 ha) ja ke­san­nos­ta ja LHP-nur­mis­ta (21,66 ha) 86,66 heh­taa­ril­le.

Ympäristökorvauksen toimenpiteiden maksun rajoitukset

Kor­vaus­kel­poi­sen pin­ta-alan sekä si­tou­mus­alan vil­je­li­jä nä­kee Vi­pun Maa­tila-va­li­kos­ta koh­das­ta Loh­ko­tie­dot, nä­ky­mi­nen vaa­tii Ha­ke­muk­sen lä­het­tä­mi­sen.

Ke­rää­jä­kas­vit ja sa­nee­raus­kas­vit 25 % si­tou­mus­a­las­ta.

Näis­tä tie­to löy­tyy Vi­pun se­lai­lu­puo­lel­ta Ha­ke­muk­sen lä­het­tä­mi­sen jäl­keen koh­das­ta Si­tou­muk­set ja so­pi­muk­set ⇒ Pel­to­luon­non moni­muo­toi­suus

Il­moit­ta­man­sa kas­vi­la­jit ja alan vil­je­li­jä pää­see nä­ke­mään Vipu ⇒ säh­köi­nen asi­oin­ti ⇒ Il­moi­ta tie­dot ⇒ Loh­ko­tie­to­jen yh­teen­veto ⇒ Yh­teen­veto kas­vi­la­jeit­tain

Ke­san­to­ra­joit­teen las­ke­mi­nen1.6.2016