Hakijan tiedot ja ilmoitukset

Sähköinen asiointi

Ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen syys­il­moi­tus teh­dään Vipu-pal­ve­lun säh­köi­ses­sä asi­oin­nis­sa.

Etu­si­vun ylä­pal­kin Säh­köi­nen asi­oin­ti -va­lik­koa klik­kaa­mal­la avau­tuu Säh­köi­sen asi­oin­nin aika­tau­lut. Va­lit­se Ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen syys­il­moi­tus.

Hakijan tiedot ja ilmoitukset

Taus­ta­tie­dot -koh­das­sa näy­te­tään tuen­ha­ki­jan nimi.

Alla näet seu­raa­vat hai­ta­rit, jois­ta ak­tii­vi­si­na ovat vain ne, joi­ta on ha­et­tu si­tou­muk­seen pää­tuki­haus­sa (vuon­na 2015).

Lietelannan sijoittaminen peltoon

Lie­te­lan­nan si­joit­ta­mi­nen il­moi­te­taan pe­rus­loh­ko­koh­tai­ses­ti. 

Otan kan­taa, onko le­vi­tys­ka­lus­to­na käy­tet­ty mul­taa­vaa vai si­joit­ta­vaa ka­lus­toa.

Kaik­ki ti­lan pe­rus­loh­kot tu­le­vat nä­ky­vil­le tau­luk­koon. Lan­nan ja or­gaa­ni­sen lan­noi­te­val­mis­teen le­vi­tys­ala sa­rak­kee­seen teh­dään mer­kin­tö­jä nii­den pe­rus­loh­ko­jen koh­dal­la, joil­la toi­men­pi­det­tä on to­teu­tet­tu. Pe­rus­loh­koil­le, joil­la toi­men­pi­det­tä ei ole to­teu­tet­tu, ei tar­vit­se teh­dä mer­kin­tö­jä.

Yh­teis­käyt­töön il­moi­te­tuil­la loh­koil­la ala­na näy­te­tään vain ti­lan il­moit­ta­mien kas­vu­loh­ko­jen yh­teen­las­ket­tu pin­ta-ala.

Lan­nan ja or­gaa­ni­sen lan­noi­te­val­mis­teen le­vi­tys­ala sa­rak­kees­sa on tie­don syöt­tö­kent­tä, jo­hon mer­ki­tään le­vi­tys­ala. Le­vi­tys­ala on mak­si­mis­saan sama kuin pe­rus­loh­kon pin­ta-ala. Le­vi­tys­ala mer­ki­tään kah­den de­si­maa­lin tark­kuu­del­la. Le­vi­tys­ala ei voi olla nol­la (0).

Toi­men­pi­tees­sä mak­se­taan le­vi­tys­a­lal­le. Vä­hen­nä il­moi­tuk­ses­ta­si ve­sis­tö­jen var­sil­la ole­vat suo­ja­kais­to­jen alat, joil­le et le­vi­tä lan­noi­tet­ta.

Klik­kaa­mal­la Li­sää lan­ta- ja lan­noi­te­laji avau­tuu ala­puo­lel­le rivi, jo­hon si­nun tu­lee an­taa tar­kem­mat tie­dot lan­ta- ja lan­noi­te­la­jis­ta sekä le­vi­tys­mää­rän ja le­vi­tys­päi­vä­mää­rän. Mi­kä­li an­nat päi­vä­mää­rän kä­sin, ole täl­löin huo­lel­li­nen tie­to­jen syö­tös­sä ja kir­joi­ta päi­vä­mää­rä muo­dos­sa esim. 06.05.2016.

Sa­mal­la lan­ta- tai lan­noi­te­la­jil­la voi olla vain yksi le­vi­tys ku­na­kin päi­vä­nä.

Le­vi­tys­mää­rä tu­lee olla toi­men­pi­tees­sä vä­hin­tään 20 kuu­ti­o­met­riä heh­taa­ril­le vuo­des­sa.

Huo­mi­oi il­moit­ta­es­sa­si myös vii­mei­nen sal­lit­tu le­vi­tys­päi­vä syk­syl­lä. Lan­nan ja or­gaa­nis­ten lan­noi­te­val­mis­tei­den le­vit­tä­mi­nen on sal­lit­tua loka­kuun lop­puun saak­ka. Lan­nan le­vit­tä­mi­nen on sal­lit­tu poik­keuk­sel­lis­ten sää­olo­suh­tei­den pe­rus­teel­la 30.11. asti. Huom! Jos le­vi­tät lan­taa mar­ras­kuun ai­ka­na, tee syys­il­moi­tuk­sen li­säk­si il­moi­tus myös kun­nan ym­pä­ris­tön­suo­je­lu­vi­ran­o­mai­sel­le mar­ras­kuun ai­ka­na le­vit­tä­mäs­tä­si lan­nas­ta ym­pä­ris­tö­hal­lin­non lo­mak­keel­la 6027.

Muis­ta pa­laut­taa maa­ti­lan ulko­puo­lel­ta tu­le­van liet­teen, virt­san tai nes­te­mäi­sen or­gaa­ni­sen lan­noi­te­val­mis­teen han­kin­taa ja mää­rää osoit­ta­va luo­vu­tus­so­pi­mus (esim. lii­te­lo­ma­ke 465L), mak­su­kuit­ti tai rah­ti- tai kuor­ma­kir­ja 31.10.2016 men­nes­sä maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le.

Mi­kä­li li­säät si­tou­muk­sen ulko­puo­li­sel­le pe­rus­loh­kol­le le­vi­tys­alaa tu­lee sii­tä alla ole­va il­moi­tus.

Tu­kea mak­se­taan enin­tään 60 % si­tou­mus­a­las­ta. Toi­men­pi­det­tä ei mak­se­ta kai­kil­le kas­veil­le, ne kas­vit on huo­mi­oi­tu kor­vat­ta­van alan pro­sen­tin las­ken­nas­sa.

Ravinteiden ja orgaanisten aineiden kierrättäminen

Ra­vin­tei­den ja or­gaa­nis­ten ai­nei­den kier­rät­tä­mi­nen il­moi­te­taan pe­rus­loh­ko­koh­tai­ses­ti.

Le­vi­tys­ala on mak­si­mis­saan sama kuin pe­rus­loh­kon pin­ta-ala. Le­vi­tys­ala mer­ki­tään kah­den de­si­maa­lin tark­kuu­del­la. Le­vi­tys­ala ei voi olla nol­la (0).

Toi­men­pi­tees­sä mak­se­taan le­vi­tys­a­lal­le. Vä­hen­nä il­moi­tuk­ses­ta­si ve­sis­tö­jen var­sil­la ole­vat suo­ja­kais­to­jen alat, joil­le et le­vi­tä lan­noi­tet­ta.

Mi­kä­li vas­taan­otat lan­taa tai lan­noi­tet­ta, tu­lee si­nun il­moit­taa luo­vut­ta­neen ti­lan tila­tun­nus. Jos vas­taan­otat ma­te­ri­aa­lia val­mis­ta­jal­ta, jol­la ei ole ti­la­tunn­nus­ta, mer­kit­se ma­te­ri­aa­lin val­mis­ta­jan nimi.

Klik­kaa­mal­la Li­sää lan­ta- tai lan­noi­te­laji avau­tuu ala­puo­lel­le rivi, jo­hon voit an­taa tar­kem­mat tie­dot lan­ta- tai lan­noi­te­la­jis­ta sekä le­vi­tys­mää­rän, kui­va-aine­pi­toi­suus % ja le­vi­tys­päi­vä­mää­rän.  Mi­kä­li an­nat päi­vä­mää­rän kä­sin, ole täl­löin huo­lel­li­nen tie­to­jen syö­tös­sä ja kir­joi­ta päi­vä­mää­rä muo­dos­sa esim. 06.05.2016.

Le­vi­tys­mää­rä tu­lee olla toi­men­pi­tees­sä vä­hin­tään 15 kuu­ti­o­met­riä heh­taa­ril­le vuo­des­sa.

Le­vi­tet­tä­vän ma­te­ri­aa­lin kui­va-aine­pi­toi­suu­den tu­lee olla vä­hin­tään 20 pro­sent­tia.

Huo­mi­oi il­moit­ta­es­sa­si myös vii­mei­nen sal­lit­tu le­vi­tys­päi­vä syk­syl­lä. Lan­nan ja or­gaa­nis­ten lan­noi­te­val­mis­tei­den le­vit­tä­mi­nen on sal­lit­tua loka­kuun lop­puun saak­ka. Lan­nan le­vit­tä­mi­nen on sal­lit­tu poik­keuk­sel­lis­ten sää­olo­suh­tei­den pe­rus­teel­la 30.11. asti. Huom! Jos le­vi­tät lan­taa mar­ras­kuun ai­ka­na, tee syys­il­moi­tuk­sen li­säk­si il­moi­tus myös kun­nan ym­pä­ris­tön­suo­je­lu­vi­ran­o­mai­sel­le mar­ras­kuun ai­ka­na le­vit­tä­mäs­tä­si lan­nas­ta ym­pä­ris­tö­hal­lin­non lo­mak­keel­la 6027.

Muis­ta pa­laut­taa toi­men­pi­tees­sä käy­te­tys­tä kui­va­lan­nas­ta, lan­nas­ta ero­te­tus­ta kui­va­ja­kees­ta, lan­noi­te­val­mis­te­lain mu­kai­sis­ta or­gaa­ni­sis­ta lan­noit­teis­ta, maan­pa­ran­nus­ai­neis­ta tai kas­vu­a­lus­tois­ta il­moi­tuk­sen liit­tee­nä luo­vu­tus­so­pi­mus (esim. lii­ke­lo­ma­ke 465L), mak­su­kuit­ti, rah­ti- tai kuor­ma­kir­ja, jos­ta sel­vi­ää ma­te­ri­aa­lin han­kin­ta ja mää­rä, maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le vii­meis­tään 31.10.2016.

Tu­kea mak­se­taan enin­tään 60 % si­tou­mus­a­las­ta. Toi­men­pi­det­tä ei mak­se­ta kai­kil­le kas­veil­le, ne kas­vit on huo­mi­oi­tu kor­vat­ta­van alan pro­sen­tin las­ken­nas­sa.

Peltojen talviaikainen kasvipeitteisyys

Muis­ta kat­soa muu­tok­set toi­men­pi­tee­seen vuo­del­le 2016 so­vel­luk­ses­sa alla ole­vas­ta Avaa ohje lin­kis­tä.

Muu­tok­set toi­men­pi­teel­le vuo­del­le 2016.

Lue tar­kas­ti muu­tok­set syys­il­moi­tuk­siin eri­tyi­ses­ti nii­den pe­rus­loh­ko­jen osal­ta, joi­den pe­räs­sä on huo­mau­tus­ku­va­ke.

Pa­nee­lia klik­kaa­mal­la pe­rus­loh­kot avau­tu­vat. Pe­rus­loh­kot on koot­tu kah­teen tau­luk­koon sen mu­kaan, kuu­lu­vat­ko pe­rus­loh­kot koh­den­ta­mis­a­lu­ee­seen vai ei­vät.

Toi­men­pi­teen vä­him­mäis­ala on 20 % ja jos pel­toa on sekä koh­den­ta­mis­a­lu­eel­la, että sen ulko­puo­lel­la, mo­lem­mil­la täy­tyy olla vä­hin­tään 20 % kas­vi­peit­tei­syyt­tä.

Saat kas­vu­loh­kot nä­ky­viin klik­kaa­mal­la pe­rus­loh­ko­ri­vin pe­räs­sä ole­vaa Tie­dot-link­kiä

Il­moi­ta toi­men­pi­teen ala pe­rus­loh­ko­koh­tai­ses­ti. Il­moi­tet­tu ala voi olla pie­nem­pi kuin pe­rus­loh­kon ala.

Il­moi­ta pe­rus­loh­kol­la ole­va kas­vi­peit­tei­nen ala kah­den de­si­maa­lin tark­kuu­del­la. Yh­teis­käyt­töön il­moi­te­tuil­la loh­koil­la pin­ta-ala­na näy­te­tään vain ti­lan il­moit­ta­mien kas­vu­loh­ko­jen yh­teen­las­ket­tu pin­ta-ala.

Huo­mi­oi, että ke­vy­es­ti muo­ka­tus­ta kas­vi­peit­tei­syy­des­tä las­ke­taan koh­den­ta­mis­a­lu­eel­la enin­tään 20 %-yk­sik­köä kor­vat­ta­vaan kas­vi­peit­tei­syy­teen.

Koh­den­ta­mis­a­lu­een esi­merk­ki: 100 ha, jos­ta 70 ha vil­jaa ja 30 ha vi­her­ke­san­toa. Vil­jan sän­ges­tä on 15 ha ke­ven­ne­tys­ti muo­kat­tu ja 25 ha on muok­kaa­ma­ton­ta vil­jan sän­keä, lo­put vil­jas­ta on kyn­net­ty. Vi­her­ke­san­to säi­lyy tal­ven yli.
Kas­vi­peit­tei­nen ala on 15 ha ke­ven­ne­tys­ti muo­kat­tua vil­jan sän­keä, 25 ha muok­kaa­ma­ton­ta vil­jan sän­keä ja 30 ha vi­her­ke­san­toa, yh­teen­sä 70 ha, eli täs­sä ta­pauk­ses­sa 70 % alas­ta. Ti­lal­le mak­se­taan täl­löin kor­vaus­ta 60 %:n mu­kaan, eli 36 €/ha. Mak­sun pe­rus­tee­na täs­sä ta­pauk­ses­sa on vil­ja­loh­ko­jen pin­ta-ala 70 ha, ke­san­nol­le ei voi­da mak­saa. Yh­teen­sä 70 ha * 36€/ha = 2 520 €.
Jos ke­ven­ne­tyn muok­kauk­sen ala oli­si em. ta­pauk­ses­sa 30 ha, tal­vi­ai­kai­seen kas­vi­peit­tei­syy­teen las­ket­tai­siin 20 ha (20 %) ke­ven­ne­tys­ti muo­ka­tus­ta alas­ta, eli täl­löin las­ken­nal­li­nen kas­vi­pei­te­ala oli­si 75 % ja kor­vaus­taso säi­lyi­si sa­ma­na (60 %).
Muun alu­een esi­merk­ki: 100 ha, jos­ta 70 ha vil­jaa ja 30 ha vi­her­ke­san­toa. Vil­jan sän­ges­tä on 35 ha ke­ven­ne­tys­ti muo­kat­tu ja 10 ha on muok­kaa­ma­ton­ta vil­jan sän­keä, lo­put vil­jan sän­ges­tä on kyn­net­ty. Vi­her­ke­san­to säi­lyy tal­ven yli.
Kas­vi­peit­tei­nen ala on 35 ha ke­ven­ne­tys­ti muo­kat­tua vil­jan sän­keä, 10 ha muok­kaa­ma­ton­ta vil­jan sän­keä ja 30 ha vi­her­ke­san­toa, yh­teen­sä 75 ha, eli täs­sä ta­pauk­ses­sa 75 % alas­ta. Ti­lal­le mak­se­taan täl­löin kor­vaus­ta 60 %:n mu­kaan, eli 11 €/ha. Mak­sun pe­rus­tee­na täs­sä ta­pauk­ses­sa on vil­ja­loh­ko­jen pin­ta-ala 70 ha, ke­san­nol­le ei voi­da mak­saa. Yh­teen­sä 70 ha * 11€/ha = 770 €.

Yhteenveto ja lähetys

Täy­tet­ty­ä­si tar­vit­ta­vat tie­dot, tal­len­na ne ja tar­kas­ta te­ke­mä­si tal­len­nuk­set sekä anna säh­kö­pos­ti­o­soit­tee­si, jo­hon vah­vis­tus­vies­ti lä­he­te­tään. Tä­män jäl­keen lä­he­tä ha­ke­mus klik­kaa­mal­la Lä­he­tä kä­si­tel­tä­väk­si -pai­ni­ket­ta.

Lo­puk­si voit tu­los­taa lä­het­tä­mä­si tie­dot Tu­los­ta ha­ke­mus­tie­dot -pai­nik­keen kaut­ta. Tal­len­na tie­dot tie­to­ko­neel­le­si pdf-ver­si­o­na tai tu­los­ta ne vaih­to­eh­toi­ses­ti pa­pe­ril­le. Var­mis­ta myös tu­los­teel­ta, että olet lä­het­tä­nyt tie­dot kun­nan kä­si­tel­tä­väk­si.

Voit pe­rua lä­he­te­tyn ha­ke­muk­sen klik­kaa­mal­la Pe­ruu­ta lä­he­tet­ty ha­ke­mus -pai­ni­ket­ta. Pe­ruu­tuk­sen jäl­keen tie­dot pa­laa­vat jäl­leen muo­kat­ta­vak­si en­nen lä­he­tys­tä ole­vaan ti­laan. Muu­tet­tu­a­si ha­ke­mus­ta, muis­ta tal­len­taa tie­dot ja lä­het­tää ha­ke­mus uu­del­leen kä­si­tel­tä­väk­si.

Ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen syys­il­moi­tusSyk­sy 201620.9.2016