3. NORDLIGA HUSDJURSSTÖD

Nord­ligt husd­jurss­töd kan be­ta­las för nötk­re­a­tur, tac­kor och hon­get­ter. Stö­det kan be­ta­las, om går­dens drifts­cent­rum är be­lä­get i stöd­re­gi­on C.

Stöd per dju­ren­het (euro/de) kan be­ta­las i frå­ga om

• di­kor och di­kok­vi­gor,
• tju­rar och stu­tar,
• tac­kor,
• hon­get­ter och
• kvi­gor som slak­tats un­der 2017.

Stöd per djur (euro/slak­tat djur) kan be­ta­las i frå­ga om tju­rar och stu­tar som har fötts upp i stöd­re­gi­o­ner­na C3 och C4 och slak­tats un­der 2017.

Ansök om stöd så här

Du ska ha en gäl­lan­de an­mä­lan om del­ta­gan­de för att kun­na få stöd. Om du var­ken år 2015 el­ler år 2016 läm­na­de in blan­kett 184 för an­mä­lan om del­ta­gan­de i de na­ti­o­nel­la stöd­sys­te­men för nötk­re­a­tur, tac­kor och/el­ler hon­get­ter, läm­na då in den se­nast 15.6.2017. Att din an­mä­lan om del­ta­gan­de är i kraft kan du kont­rol­le­ra i punk­ten För­bin­del­ser och av­tal i Vi­put­jäns­ten el­ler i utsk­rif­ten över fö­ri­fyll­da gård­supp­gif­ter.

En så­dan an­mä­lan om del­ta­gan­de i sys­te­men för na­ti­o­nel­la husd­jurss­töd för nötk­re­a­tur, tac­kor el­ler hon­get­ter som du har gjort år 2015 el­ler se­na­re är i kraft tills du an­mä­ler att du upp­hör att bed­ri­va pro­duk­ti­on och åter­tar ditt del­ta­gan­de el­ler tills du even­tu­ellt utes­luts ur sys­te­met.

Be­tal­ning av na­ti­o­nel­la husd­jurss­töd kan sö­kas också i förs­kott, och förs­kott ska sö­kas se­pa­rat var­je år.

Sök förs­kott på na­ti­o­nel­la husd­jurss­töd elekt­ro­niskt via Vi­put­jäns­ten se­nast 23.3.2017. Den elekt­ro­nis­ka an­sö­kan är då öp­pen till kl. 23.59. Lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten i ditt eget sa­mar­bet­sområ­de ger dig råd om hur man an­vän­der Vi­put­jäns­ten samt bes­va­rar frå­gor kring an­sö­kan om förs­kott. In­for­ma­ti­on om ifyl­lan­det av an­sö­kan om förs­kott hit­tar du också i gui­den An­sö­kan om förs­kott på na­ti­o­nel­la husd­jurss­töd år 2017. Det är frå­ga om en gui­de för dem som an­vän­der Vipu.

Om du var­ken år 2015 el­ler år 2016 läm­na­de in en an­mä­lan om del­ta­gan­de i de na­ti­o­nel­la stöd­sys­te­men för nötk­re­a­tur, tac­kor och/el­ler hon­get­ter, fyll då i och läm­na in den elekt­ro­niskt in­nan du fyl­ler i an­sö­kan om förs­kott. Du kan inte fyl­la i an­sö­kan om förs­kott gäl­lan­de dju­ren, om din an­mä­lan om del­ta­gan­de inte är i kraft. Att din an­mä­lan om del­ta­gan­de är i kraft kan du kont­rol­le­ra i punk­ten För­bin­del­ser och av­tal i Vi­put­jäns­ten el­ler i utsk­rif­ten över fö­ri­fyll­da gård­supp­gif­ter.

Om du an­sö­ker om förs­kott på pap­persb­lan­kett, läm­na då in blan­kett 139 se­nast 23.3.2017 till lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten i den kom­mun där gårdsb­ruk­sen­he­tens drifts­cent­rum är be­lä­get. Om din gård inte har nå­got drifts­cent­rum så läm­na in an­sö­kan till lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten i den kom­mun där mer­par­ten av går­dens åk­rar lig­ger.

Utredning om att produktionen har inletts eller utvidgats

Om du har in­lett husd­jursp­ro­duk­ti­on el­ler ut­vid­gat den be­tyd­ligt ska du som bi­la­ga till an­sö­kan läm­na en ut­red­ning till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het om att du bed­ri­ver pro­duk­ti­o­nen i den om­fatt­ning som du an­ger i an­sö­kan. Pro­duk­ti­o­nen an­ses ha ut­vid­gats be­tyd­ligt om dju­ran­ta­let 2017 är minst en tred­je­del stör­re än det dju­ran­tal som god­känts lig­ga till grund för stö­det för 2016. Grun­den för fasts­täl­lan­de av förs­kott på husd­jurss­tö­det är det dju­ran­tal på ba­sis av vil­ket 2016 års husd­jurss­töd be­ta­la­des. Om du har in­lett husd­jursp­ro­duk­ti­on år 2017, kan förs­kott inte be­ta­las till dig om du inte läm­nar in nå­gon ut­red­ning om in­le­dan­det. Om du inte läm­nar in ut­red­nin­gen om ut­vidg­ning av pro­duk­ti­o­nen, be­ta­las förs­kot­tet till dig på ba­sis av dju­ran­ta­let för år 2016.

På­vi­sa med hjälp av do­ku­ment över djur som ska ans­kaf­fas, upp­gif­ter om pro­duk­ti­on­sut­rym­me­na el­ler nå­gon an­nan ut­red­ning att du har in­lett pro­duk­ti­on el­ler ut­vid­gat pro­duk­ti­o­nen be­tyd­ligt.

Om du an­sö­ker om förs­kott på stöd för hon­get­ter på ba­sis av en upps­kat­tad, be­tyd­ligt ut­vid­gad pro­duk­ti­on ska du utö­ver ut­red­nin­gen des­su­tom som bi­la­ga till an­sö­kan läm­na in en upps­katt­ning av den mjölk­mängd som pro­du­ce­ras un­der pe­ri­o­den 1.1.2017–31.12.2017 och som är god­tag­bar som grund för fasts­täl­lan­de av stö­det. Förs­kot­tet på stö­det för hon­get­ter fasts­tälls på ba­sis av ditt upps­kat­ta­de an­tal hon­get­ter, om den upps­kat­ta­de mjölk­mäng­den per hon­get är minst 400 li­ter. Om din upps­kat­ta­de mjölk­mängd un­ders­ti­ger 400 li­ter per hon­get, fasts­tälls förs­kot­tet på ba­sis av det an­tal hon­get­ter som fås ge­nom att den upps­kat­ta­de mjölk­mäng­den di­vi­de­ras med 400.

Obs! Un­dan­tag från lam­nings­vill­ko­ret kan be­vil­jas bara om du läm­nar in också blan­kett 468. En­bart en ut­red­ning om att pro­duk­ti­o­nen har in­letts är inte en grund för be­vil­jan­de av un­dan­tag från lam­nings­vill­ko­ret.

Andra blanketter som behövs

De åk­rar som är en fö­rut­sätt­ning för stö­det ska du an­mä­la på blan­kett 102B Stö­dan­sö­kans jordb­rukss­kif­tesb­lan­kett 2017 se­nast 15.6.2017. Fö­ru­tom an­mä­lan om del­ta­gan­de, an­sö­kan om förs­kott och jordb­rukss­kif­tesb­lan­ket­ten ska du des­su­tom se­nast 15.6.2017 vid be­hov läm­na in föl¬jan­de blan­ket­ter till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het i sam­band med den sam­la­de stö­dan­sö­kan:
• 101A Gårdsb­ruksb­lan­kett 2017,
• 101D De­lak­ti­ga i gårdsb­ruk­sen­he­ten, (också när din e-pos­tad­ress änd­ras)
• 102A Stö­dan­sö­kans bass­kif­tesb­lan­kett 2017,
• 102C Änd­ringsb­lan­kett för bass­kif­ten 2017 och
• 468 An­mä­lan om an­vänd­ning av un­dan­tag från lam­nings­vill­ko­ret år 2017
• 410 Ut­red­ning om an­vänd­nin­gen av getm­jölk 2017, in­läm­ning se­nast 31.1.2018

Ma­vis blan­ket­ter hit­tar du i webbt­jäns­ten Suo­mi.fi med sö­kor­det ”mavi+blan­kett­num­mer” (t.ex. mavi468)

Livs­me­dels­sä­ker­hets­ver­kets (= Evi­ra) blan­ket­ter från in­ter­net:

• re­gist­re­ring som djurhål­la­re och
• an­mäl­ningsb­lan­ket­ter för oli­ka djurs­lag.

Försenad ansökan

Du kan inte göra en för­se­nad e-an­sö­kan om na­ti­o­nel­la husd­jurss­töd. Ef­ter an­sök­nings­ti­dens utgång kan du an­sö­ka om stöd för­se­nat bara på pap­persb­lan­ket­ter. Om en an­sö­kan som gäl­ler slut­ligt stöd för husd­jurss­köt­sel är 1–25 ka­len­der­da­gar för­se­nad sänks det an­tal djur som ut­gör grund för be­vil­jan­det av stö­det med en pro­cent för var­je ar­bets­dag som an­sö­kan är för­se­nad. Stöd be­vil­jas inte om an­sö­kan är mer än 25 ka­len­der­da­gar för­se­nad. I ka­len­der­da­gar­na räk­nas in så­väl var­da­gar som helg­da­gar, och med ar­bets­dag av­ses var­da­gar. Om an­mä­lan om del­ta­gan­de läm­nas in för sent, mins­kas stö­det för det år då an­mä­lan om del­ta­gan­det läm­na­des in för­se­nad.

En förs­kott­san­sö­kan som läm­nats in för­se­nad avslås.

I re­gel or­sa­kar en för­se­nad in­läm­ning av bi­la­gor inte att an­sö­kan blir för­se­nad. Na­ti­o­nellt husd­jurss­töd be­vil­jas ändå inte för­rän du har läm­nat in de bi­la­gor som krävs. Om be­höv­li­ga bi­la­gor sak­nas ger kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het dig en ut­satt tid för att läm­na in bi­la­gor. Om du inte läm­nar in bi­la­gor­na inom den ut­sat­ta ti­den, fat­tar kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het bes­lut om stö­det utan dem. Bi­la­gor kan inte läm­nas in elekt­ro­niskt.
Kor­ri­ge­ring av fel i an­sö­kan

Om du ef­ter att ha skic­kat iväg an­sö­kan mär­ker att du har gjort exem­pel­vis ett fel i sam­band med ifyl­lan­det, kan du undgå på­följ­der­na av fe­let ge­nom att an­mä­la fe­let till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het på eget ini­ti­a­tiv och skrift­li­gen. Gå till väga på sam­ma sätt om an­sö­kan har bli­vit orik­tig ef­ter att den läm­nats in. I An­sök­nings­gui­de 2017 kan du läsa om möj­lig­he­ter­na att kor­ri­ge­ra up­pen­ba­ra fel.

Att återta ansökan

Om du vill kan du åter­ta ditt del­ta­gan­de i stöd­sys­te­met. Då be­ta­las stöd inte för ett enda djur. Du kan inte an­nul­le­ra stöd i frå­ga om bara ett djur el­ler bara en djurg­rupp, ef­ter­som an­nul­le­rin­gen gäl­ler allt stöd som söks ge­nom an­mä­lan om del­ta­gan­de. An­nul­le­rin­gen gäl­ler allt stöd som be­vil­jas/be­ta­las för stödå­ret.

An­mä­lan om del­ta­gan­de kan du åter­ta i Vi­put­jäns­ten el­ler ge­nom att läm­na in pap­persb­lan­kett 184 till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het.

En an­mä­lan om del­ta­gan­de som du har läm­nat in un­der pe­ri­o­den 12.7.2016–15.6.2017 och un­der för­se­nings­da­gar­na gäl­ler från och med stödå­ret 2017.

– Om du före 15.6.2017 åter­tar en an­mä­lan om del­ta­gan­de som du läm­nat in i sam­band med 2017 års an­sö­kan, in­rät­tas an­sö­kan inte alls och åter­ta­gan­det rik­tas ge­nast till stödå­ret 2017.
– Om du åter­tar en an­mä­lan om del­ta­gan­de som du har läm­nat in före 2017 års an­sö­kan be­ta­las stö­det till dig ännu för det år då åter­ta­gan­det görs.

Gil­tig­hets­ti­den för an­mä­lan om del­ta­gan­de syns i Vi­put­jäns­ten i För­bin­del­ser och av­tal på skär­men Gård. I frå­ga om stöd som du har åter­ta­git ser du gil­tig­hetså­rets sis­ta dag (t.ex. 31.12.2016). Du be­vil­jas stöd ännu för det året. I frå­ga om stöd där an­mä­lan om del­ta­gan­de gäl­ler ser du tex­ten tills vi­da­re i punk­ten för gil­tig­het.

Om du re­dan har un­der­rät­tats om till­syn och den ge­nom­för­da till­sy­nen fö­ran­le­der till­synspå­följ­der, kan du inte åter­ta stö­dan­sö­kan. I öv­ri­ga fall kan an­sö­kan åter­tas fram till den förs­ta ut­be­tal­ning som grun­dar sig på an­sö­kan i frå­ga.

Nord­ligt husd­jurss­töd – an­vis­nin­gar för an­sö­kan år 201723.2.2017