5. FÖRUTSÄTTNINGAR OCH BEGRÄNSNINGAR FÖR BEVILJANDET AV HUSDJURSSTÖD

Innehav av djur

Na­ti­o­nellt husd­jurss­töd kan sö­kas bara för djur som sö­kan­den el­ler sö­kan­dens fa­mil­je­med­lem­mar be­sit­ter un­der pe­ri­o­den för fasts­täl­lan­de av stöd. Dju­ren ska vara re­gist­re­ra­de på det lä­gen­hets­sig­num som jordb­ru­ka­ren an­vän­der vid an­sö­kan om stöd, de ska inte vara re­gist­re­ra­de på ett kund­sig­num el­ler på ett even­tu­ellt an­nat lä­gen­hets­sig­num som jordb­ru­ka­ren har till­de­lats.

Överföring av besittningen av djur

Över­fö­ring av be­sitt­nin­gen av djur från en stöd­sö­kan­de till en an­nan (t.ex. ge­nom hyr­ning/le­a­sing) ska kun­na be­vi­sas med ett skrift­ligt av­tal mel­lan par­ter­na samt med till­hö­ran­de kvit­ton. Den stöd­sö­kan­de som har dju­ren i sin be­sitt­ning är eko­no­miskt ans­va­rig för de djur som om­fat­tas av av­ta­let.

Djurens skötsel

Om en jordb­ru­ka­re åtar sig att mot er­sätt­ning skö­ta om (t.ex. i av­sikt att föda upp) djur som är i en an­nan jordb­ru­ka­res be­sitt­ning, ska ett skrift­ligt av­tal gö­ras upp om dju­rens sköt­sel. Av­ta­let ska visa att den jordb­ru­ka­re som mot­ta­git dju­ren en­dast skö­ter om dem, och inte bär det eko­no­mis­ka ans­va­ret för de djur som om­fat­tas av av­ta­let.

Den jordb­ru­ka­re som äger dju­ren el­ler an­nars har dem i sin be­sitt­ning är ans­va­rig för jour­nal­fö­rin­gen över de djur han el­ler hon skö­ter.

I djur­re­gist­ren ska dju­ren re­gist­re­ras på den gårdsb­ruk­sen­het som be­sit­ter dju­ren.

Den jordb­ru­ka­re som skö­ter dju­ren kan inte an­sö­ka om stöd. Bara den jordb­ru­ka­re som in­ne­har (äger/hyr) dju­ren kan an­sö­ka om och be­ta­las stöd.

Registrering som djurhållare

En fö­rut­sätt­ning för be­vil­jan­det av na­ti­o­nel­la husd­jurss­töd är att du har re­gist­re­rat dig som djurhål­la­re i Evi­ras re­gis­ter över djurhål­la­re i frå­ga om nötk­re­a­tur, får och/el­ler get­ter. Re­gist­re­rin­gen görs med Evi­ras blan­ket­ter via lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten i den kom­mun där din gårdsb­ruk­sen­hets drifts­cent­rum är be­lä­get el­ler där din bos­tad lig­ger. Re­gist­re­ra dig som djurhål­la­re in­nan du bör­jar hål­la djur.

Märkning och registrering av djur

Märk dju­ren en­ligt Evi­ras an­vis­nin­gar. Nötk­re­a­tur, får och get­ter ska vara för­sed­da med öron­mär­ken.

Re­gist­re­ra de djur som är fö­remål för stö­dan­sö­kan all­tid un­der det lä­gen­hets­sig­num som du an­vän­der när du an­sö­ker om stöd för dju­ren.

Djurregister

Gör an­mäl­nin­gar som gäl­ler djur till djur­re­gist­ren kor­rekt och inom ut­satt tid. Håll dju­rens upp­gif­ter i re­gist­ren all­tid ak­tu­el­la.

Nötdjursregistret

Lantb­ru­kets Da­ta­cent­ral sän­der till alla djurhål­la­re som har nötk­re­a­tur ett utd­rag ur nötd­jurs­re­gist­ret fem gån­ger om året. Utd­ra­get in­nehål­ler en föl­je­si­da, nötk­re­a­turs­för­teck­ning, hän­del­seutd­rag, slaktd­jurs­rap­port samt vid be­hov för­teck­nin­gen Djur och hän­del­ser att kont­rol­le­ra. Upp­gif­ter­na har häm­tats från nötd­jurs­re­gist­ret och byg­ger på de upp­gif­ter som sö­kan­den har läm­nat samt de slak­tupp­gif­ter som slak­te­rier­na har an­mält.

Kont­rol­le­ra om­sorgs­fullt upp­gif­ter­na i re­gis­te­rutd­ra­get och an­mäl nöd­vän­di­ga kor­ri­ge­rin­gar till nötd­jurs­re­gist­ret! Det da­tum då du se­nast ska göra kor­ri­ge­rin­gar­na har skri­vits ut på den check­lis­ta som hör ihop med re­gis­te­rutd­ra­get.

Fel i slaktd­jurs­rap­por­ten
• Kor­ri­ge­ra i tid fel i slaktd­jurs­rap­por­ten som gäl­ler så­da­na an­mäl­nin­gar till nötd­jurs­re­gist­ret som du har gjort. Exem­pel: fel i dju­rets fö­del­sei­den­ti­fi­ka­ti­on el­ler da­tum för fö­del­se, köp el­ler av­lägs­nan­de.
• Om slak­ta­de djur sak­nas i slaktd­jurs­rap­por­ten el­ler om det finns fel i de upp­gif­ter som slak­te­riet har an­mält ska du skic­ka till­ba­ka den kor­ri­ge­ra­de blan­ket­ten di­rekt till nötd­jurs­re­gist­ret. Så­da­na fel är t.ex. fel i dju­rets fö­del­sei­den­ti­fi­ka­ti­on, slakt­vikt, slakt­da­tum el­ler slakt­num­mer. Kor­ri­ge­ra fe­len di­rekt i slaktd­jurs­rap­por­ten och skic­ka en ko­pia av den till nötd­jurs­re­gist­ret. Foga des­su­tom till ko­pi­an av den kor­ri­ge­ra­de rap­por­ten en ko­pia av slak­te­riets kvit­to som gäl­ler dju­ren i frå­ga och skic­ka den till nötd­jurs­re­gist­ret.

Lantb­ru­kets Da­ta­cent­ral, PB 25, 01301 Van­da; tfn 09 85 666 000; fax 09 27 100 35

Får- och getregistret

Du kan göra an­mäl­nin­gar om får och get­ter samt bes­täll­nin­gar av öron­mär­ken via föl­jan­de an­mäl­nings­ka­na­ler:

1. djur­re­gist­rets kund­til­lämp­ning,
2. med Evi­ras blan­ket­ter per post till ad­res­sen: Lantb­ru­kets Da­ta­cent­ral, Får- och get­re­gist­ret,
PB 25, 01301 VAN­DA el­ler per fax 09 27 100 35 el­ler
3. via får- och get­re­gist­rets kundt­jänst per e-post (lam­mas­vuo­hi@mloy.fi) el­ler per te­le­fon (09 85 666 002) när­mast för kor­ri­ge­ring av upp­gif­ter och i särs­kil­da si­tu­a­ti­o­ner.

Bokföring av djuren

För upp­da­te­rad bok (djur­för­teck­ning) över an­ta­let djur på går­den samt ök­nin­gar (föds­lar, köp) och minsk­nin­gar (för­sälj­ning till livs, för­sälj­ning till slakt, döds­fall) av dju­ran­ta­let på går­den.

Kra­vet på bok­fö­ring gäl­ler alla djurs­lag som är stöd­be­rät­ti­gan­de i frå­ga om nord­ligt husd­jurss­töd. För bok också över get­ter­nas mjölkp­ro­duk­ti­on och an­vänd­nin­gen av den mjölk som pro­du­ce­rats.

När­ma­re an­vis­nin­gar om fö­ran­det av djur­för­teck­nin­gar gäl­lan­de oli­ka djurs­lag hit­tar du i Evi­ras hand­böc­ker för märk­ning och re­gist­re­ring. En of­fi­ciell djur­för­teck­ning är t.ex. en upp­da­te­rad djur­för­teck­ning som skri­vits ut från nå­got djur­re­gis­ter el­ler bes­tällts från re­gist­rets kundt­jänst.

Bevarande av handlingar

Du ska un­der an­sök­ningså­ret och de fyra på­föl­jan­de ka­len­derå­ren be­va­ra så­da­na hand­lin­gar i ori­gi­nal som hän­för sig till an­sö­kan om stöd och som inte ges in till den stöd­be­vil­jan­de myn­dig­he­ten i form av bi­la­gor till stö­dan­sö­kan. Så­da­na hand­lin­gar är djur­för­teck­nin­gar­na i ans­lut­ning till bok­fö­rin­gen, hy­re­sav­ta­len om djur, full­mak­ter, köpe- och för­sälj­ningsk­vit­ton m.fl. ve­ri­fi­kat.

Gängse produktionssätt

Du ska bed­ri­va husd­jurss­köt­sel i en­lig­het med det gäng­se pro­duk­ti­ons­sät­tet. Det be­ty­der att t.ex. di­kor hålls för pro­duk­ti­on av kal­var som föds upp på går­den för köttp­ro­duk­ti­on och tac­kor hålls för pro­duk­ti­on av lamm som föds upp på går­den för köttp­ro­duk­ti­on.

Du ska sör­ja för dju­rens väl­be­fin­nan­de i en­lig­het med djurs­kydds­bes­täm­mel­ser­na

Tillsyn

In­for­ma­ti­on om över­vak­nin­gen av na­ti­o­nel­la husd­jurss­töd finns i gui­der­na om över­vak­ning av åker- och djurs­töd.

Upphörande med husdjursproduktionen

Om du upp­hör med husd­jursp­ro­duk­ti­o­nen un­der stödå­ret ska du ome­del­bart un­der­rät­ta kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het om sa­ken. Med­de­la om sa­ken också med Evi­ras blan­ket­ter till Evi­ras re­gis­ter över djurhål­la­re samt nötd­jurs- och/el­ler får- och get­re­gist­ret.

När du upp­hör med nötk­re­a­turs-, får- el­ler gets­köt­sel ska du också åter­ta del­ta­gan­det i nord­li­ga husd­jurss­töd och EU:s djur­bid­rag elekt­ro­niskt via Vi­put­jäns­ten el­ler på blan­kett 184.

Nord­ligt husd­jurss­töd – an­vis­nin­gar för an­sö­kan år 201723.2.2017