6. FASTSTÄLLANDE AV HUSDJURSSTÖD

De na­ti­o­nel­la husd­jurss­tö­den för oli­ka djurg­rup­per fasts­tälls an­tin­gen på ba­sis det dju­ran­tal för ka­len­derå­ret (1.1–31.12.2017) som fås ur nötd­jurs­re­gist­ret el­ler får- och get­re­gist­ret el­ler på ba­sis av an­ta­let djur som slak­tats år 2017.

Grunderna för fastställande av nationella husdjursstöd

1. Nötk­re­a­tur (di­kor, di­kok­vi­gor, tju­rar och stu­tar)
• Nord­ligt stöd per dju­ren­het för nötk­re­a­tur fasts­tälls på ba­sis av det ge­noms­nitt­li­ga an­ta­let djur i nötd­jurs­re­gist­ret un­der pe­ri­o­den 1.1.2017–31.12.2017.

2. Tac­kor
• Nord­ligt husd­jurss­töd för tac­kor fasts­tälls på ba­sis av det ge­noms­nitt­li­ga an­ta­let djur i får- och get­re­gist­ret un­der pe­ri­o­den 1.1.2017–31.12.2017.
• An­ta­let stöd­be­rät­ti­gan­de tac­kor beg­rän­sas av an­ta­let lamm som är föd­da år 2017.

3. Hon­get­ter
• Nord­ligt husd­jurss­töd för hon­get­ter fasts­tälls på ba­sis av det ge­noms­nitt­li­ga an­ta­let djur i får- och get­re­gist­ret un­der pe­ri­o­den 1.1.2017–31.12.2017.
• An­ta­let stöd­be­rät­ti­gan­de hon­get­ter beg­rän­sas av den god­kän­da mjölk­mängd som hon­get­ter­na har pro­du­ce­rat un­der stödå­ret 2017.

4. Slak­ta­de kvi­gor, tju­rar och stu­tar
• Nord­ligt stöd för slak­ta­de nötk­re­a­tur fasts­tälls på ba­sis av an­ta­let djur som slak­tats år 2017.

Uträkning av det genomsnittliga antalet nötkreatur, tackor och hongetter

Det ge­noms­nitt­li­ga an­ta­let nötk­re­a­tur, tac­kor och hon­get­ter fås ge­nom att man räk­nar sam­man de stöd­be­rät­ti­gan­de da­gar­na för var­je djur i djurg­rup­pen un­der pe­ri­o­den för fasts­täl­lan­de av stöd 1.1.2017–31.12.2017 och di­vi­de­rar sum­man med 365.
• Med dju­rets förs­ta stöd­be­rät­ti­gan­de dag av­ses den dag då dju­ret blir stöd­be­rät­ti­gan­de. Det kan vara den förs­ta da­gen i pe­ri­o­den för fasts­täl­lan­de av stö­det (1.1.2017) el­ler den dag då dju­ret uppnår den ål­der som krävs för en viss ål­dersg­rupp (6 mån., 8 mån. el­ler 24 mån.), den dag som föl­jer på den dag när dju­ret fick av­kom­ma el­ler den dag som föl­jer på den dag då dju­ret köp­tes.
• Med dju­rets sis­ta stöd­be­rät­ti­gan­de dag av­ses den dag då dju­ret upp­hör att vara stöd­be­rät­ti­gan­de. Det kan vara den dag dju­ret av­lägs­nas, den dag som fö­regår da­gen då dju­ret flyt­tas till en an­nan ål­dersg­rupp (över 24 mån.), den sis­ta da­gen i pe­ri­o­den för fasts­täl­lan­de av stö­det (31.12.2017) el­ler den dag då dju­ret fick av­kom­ma.

Användning av det sedvanliga antalet djur

Om ditt dju­ran­tal är till­fäl­ligt ned­satt på grund av eldsvå­da, djurs­juk­dom el­ler nå­gon an­nan or­sak som inte be­ror på dig, kan man an­vän­da sig av det sed­van­li­ga dju­ran­ta­let när husd­jurss­töd be­vil­jas, fö­rut­satt att du fort­sät­ter pro­duk­ti­o­nen på din gård. Det an­ses att ditt dju­ran­tal är ned­satt, om ditt dju­ran­tal vid tid­punk­ten för fasts­täl­lan­de av stöd har va­rit minst en tred­je­del läg­re än ditt sed­van­li­ga dju­ran­tal.

Som sed­van­ligt dju­ran­tal kan man an­vän­da det fö­regåen­de stödå­rets dju­ran­tal som le­gat till grund för na­ti­o­nellt husd­jurss­töd. Om ditt dju­ran­tal har va­rit ex­cep­ti­o­nellt det fö­regåen­de stödå­ret, kan som sed­van­ligt dju­ran­tal an­vän­das ge­noms­nit­tet av dina dju­ran­tal som le­gat till grund för stö­det un­der de högst fyra på va­rand­ra föl­jan­de stödå­ren före det fö­regåen­de stödå­ret.

Du ska som bi­la­ga till an­sök­ningsb­lan­ket­ten läm­na en skrift­lig ut­red­ning till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het om att ditt dju­ran­tal är ned­satt. Om ditt dju­ran­tal har gått ned på grund av en djurs­juk­dom ska det fö­ru­tom den ovan nämn­da ut­red­nin­gen också fin­nas ett in­tyg som ut­fär­dats av en ve­te­ri­när.

Nord­ligt husd­jurss­töd – an­vis­nin­gar för an­sö­kan år 201723.2.2017