7. ELÄINYKSIKKÖTIHEYS

Tuen myön­tä­mi­sen edel­ly­tyk­se­nä on, että koti­e­läin­ti­la­si eläin­yk­sik­kö­ti­heys on vä­hin­tään 0,35 ey/tuki­kel­poi­nen pel­to­heh­taa­ri tai vil­je­lyk­seen so­vel­tu­va pel­to­pin­ta-ala.

Koti­e­läin­ti­la­si eläin­ti­hey­den mää­rit­tä­mi­ses­sä käy­te­tään tuki­vuo­den 2017 eläin­yk­sik­kö­mää­rää­si ja tuki­kel­poi­sia pel­to­heh­taa­re­ja­si. Tuki­kel­pois­ten pel­to­heh­taa­rien on ol­ta­va hal­lin­nas­sa­si vii­meis­tään 15.6.2017 ja ne on il­moi­tet­ta­va tuki­vuo­den 2017 kas­vu­loh­ko­lo­mak­keel­la 102B. Tuki­kel­poi­sia pel­to­heh­taa­re­ja on ol­ta­va hal­lin­nas­sa­si vä­hin­tään vii­si.

Jos hal­lin­nas­sa­si ei ole lain­kaan tuki­kel­poi­sia pel­to­heh­taa­re­ja, koti­e­läin­ti­la­si eläin­ti­hey­den las­ken­nas­sa voi­daan huo­mi­oi­da 15.6.2017 hal­lin­nas­sa­si ole­va vil­je­lyk­seen so­vel­tu­van pel­lon pin­ta-ala, joka on il­moi­tet­tu tuki­vuo­den 2017 kas­vu­loh­ko­lo­mak­keel­la 102B. Vil­je­lyk­seen so­vel­tu­vaa pel­to­alaa ei kui­ten­kaan huo­mi­oi­da, jos si­nul­la on hal­lin­nas­sa­si tuki­kel­poi­sia pel­to­heh­taa­re­ja.

Yh­tei­sö­muo­toi­ses­sa yri­tyk­ses­sä mää­räys­val­taa käyt­tä­vän ha­ki­jan hal­lin­nas­sa ole­va tuki­kel­pois­ten pel­to­heh­taa­rien ala voi­daan ot­taa huo­mi­oon eläin­ti­heyt­tä las­ket­ta­es­sa.

Tuen eläin­ti­hey­den las­ken­nas­sa voi­daan huo­mi­oi­da seu­raa­vat hal­lin­nas­sa­si tuki­vuon­na 2017 ole­vat eläin­ryh­mät:

Eläin­ti­hey­den las­ken­taa var­ten nau­to­jen, lam­pai­den, vuo­hien ja si­ko­jen eläin­mää­rät saa­daan suo­raan eri eläin­re­kis­te­reis­tä.

Jos olet yh­tei­sön mää­räys­val­taa käyt­tä­vä jä­sen ja ha­lu­at käyt­tää yh­tei­sön eläin­ten mää­rää oman ti­la­si eläin­ti­hey­den las­ken­nas­sa, si­nun on il­moi­tet­ta­va ne eläin­re­kis­te­rit, jois­ta ha­lu­at yh­tei­sön eläin­mää­riä poi­mit­ta­van lo­mak­keel­la Eläin­mää­rä­il­moi­tus 461.

Jos ha­ki­ja­na on yh­tei­sö, joka ha­lu­aa käyt­tää yh­tei­sön mää­räys­val­taa käyt­tä­vän osal­li­sen eläin­ten mää­rää oman ti­lan­sa eläin­ti­hey­den las­ken­nas­sa, yh­tei­sön on il­moi­tet­ta­va ne eläin­re­kis­te­rit, jois­ta ha­lu­aa osal­li­sen eläin­mää­riä poi­mit­ta­van lo­mak­keel­la Eläin­mää­rä­il­moi­tus 461.

Sii­pi­kar­jan (pois lu­kien broi­le­rit), he­vos­ten ja po­nien eläin­mää­rän las­ken­nas­sa käy­te­tään pi­de­tyn kir­jan mu­kais­ta kun­kin ka­len­te­ri­kuu­kau­den 1. päi­vän mu­kais­ta to­del­lis­ta eläin­mää­rää. Broi­le­rei­den osal­ta las­ken­nas­sa käy­te­tään kun­kin ka­len­te­ri­kuu­kau­den 1.–5. päi­vän vä­lis­tä kor­kein­ta vä­hin­tään yh­den vuo­ro­kau­den ajan pi­det­tyä to­del­lis­ta eläin­mää­rää.

He­vos­ten ja po­nien eläin­mää­rään voi­daan las­kea mu­kaan vain ko­ko­naan ha­ki­jan tai hä­nen per­heen­jä­sen­ten hal­lin­nas­sa he­vos­re­kis­te­ris­sä ole­vat tun­nis­te­tut yli 6 kk ikäi­set he­vo­set ja po­nit.

Il­moi­ta sii­pi­kar­jan, he­vos­ten ja po­nien kuu­kau­sit­tai­set eläin­mää­rät tuki­vuo­del­ta 2017 kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le vii­meis­tään 15.2.2018 säh­köi­ses­ti Vipu-pal­ve­lus­sa tai lo­mak­keel­la Eläin­mää­rä­il­moi­tus 461 ja tar­vit­ta­es­sa lo­mak­keel­la Tie­dot he­vo­sis­ta ja po­neis­ta 461A.

Yh­tei­sö­muo­toi­ses­sa yri­tyk­ses­sä mää­räys­val­taa käyt­tä­vän ha­ki­jan hal­lin­nas­sa ole­va tuki­kel­pois­ten pel­to­heh­taa­rien ala tai hal­lin­nas­sa ole­vat tuki­kel­poi­set eläi­met voi­daan ot­taa huo­mi­oon eläin­ti­heyt­tä las­ket­ta­es­sa.

Yh­tei­sö­muo­toi­sen yri­tyk­sen eläi­met voi­daan ha­ki­jan vaa­ti­muk­ses­ta ot­taa huo­mi­oon maa­ti­lan eläin­yk­sik­kö­mää­rää las­ket­ta­es­sa, jos yri­tys ei ole ha­ke­nut tuo­tan­nos­ta ir­ro­tet­tua tu­kea ja jos:

1)    mää­räys­val­ta on avoi­mes­sa yh­ti­ös­sä tai kom­man­diit­ti­yh­ti­ös­sä on yh­ti­ö­so­pi­muk­sen mu­kaan yh­del­lä tai use­am­mal­la sel­lai­sel­la yh­ti­ö­mie­hel­lä, joka on ha­ke­nut tuo­tan­nos­ta ir­ro­tet­tua tu­kea ja täyt­tää tuen myön­tä­mi­sen muut edel­ly­tyk­set tai
2)    mää­räys­val­ta on osa­ke­yh­ti­ös­sä yh­del­lä tai use­am­mal­la sel­lai­sel­la osak­kaal­la, joka on ha­ke­nut tuo­tan­nos­ta ir­ro­tet­tua tu­kea ja täyt­tää tuen myön­tä­mi­sen muut edel­ly­tyk­set.

Mää­räys­val­taa kos­ke­van edel­ly­tyk­sen on täy­tyt­tä­vä vii­meis­tään tuki­vuot­ta edel­tä­vä­nä vuon­na vii­mei­ses­tä haku­päi­väs­tä al­ka­en (15.6.2016). Yh­tei­sö­muo­toi­sen yri­tyk­sen eläi­met voi­daan lu­kea hy­väk­si vain yh­del­le ti­lal­le, joka on ko­ko­naan per­he­y­ri­tyk­sen jä­sen­ten hal­lin­nas­sa koko tuki­vuo­den ai­ka­na.

Jos mää­räys­val­taa kos­ke­va edel­ly­tys ei enää täy­ty, muu­tok­ses­ta on vii­py­mät­tä il­moi­tet­ta­va kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le. Mää­räys­val­lan muu­tok­sen jäl­keen ker­ty­viä eläin­yk­si­köi­tä ei ote­ta huo­mi­oon ti­lan eläin­mää­rää las­ket­ta­es­sa.

Kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­nen tar­kis­taa mää­räys­val­lan täyt­ty­mi­sen en­nen kuin myön­tää tuen. Mää­räys­val­lan osoit­ta­mi­sek­si toi­mi­ta kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le kaup­pa­re­kis­te­ri­ote, mi­kä­li et sitä ai­kai­sem­min ole toi­mit­ta­nut.

Sika-ja sii­pi­kar­ja­ta­lou­den tuo­tan­nos­ta ir­ro­tet­tu tuki- vuo­den 2017 haku­ohje24.2.2017