1. DEFINITIONER

Med bes­täm­man­de inf­ly­tan­de (bes­täm­man­de­rätt) i ett ak­tie­bo­lag av­ses en så­dan an­del av ak­tie­in­ne­ha­vet som till­sam­mans med jordb­ru­ka­rens el­ler hans el­ler hen­nes fa­mil­je­fö­re­tags­med­lem­mars an­de­lar di­rekt med­för mer än hälf­ten av de sam­man­lag­da rös­ter­na för samt­li­ga ak­tier i bo­la­get.

Djur i sö­kan­dens be­sitt­ning av­ser djur som sö­kan­den äger el­ler som sö­kan­den för­fo­gar över på ba­sis av hy­res- el­ler le­a­sin­gav­tal el­ler som in­ne­has av sö­kan­dens fa­mil­je­med­lem­mar. Över­fö­ring av be­sitt­ning av djur från en stöd­sö­kan­de till en an­nan bör kun­na be­vi­sas med ett skrift­ligt av­tal mel­lan par­ter­na samt med till­hö­ran­de kvit­ton. Den stöd­sö­kan­de som har dju­ren i sin be­sitt­ning är eko­no­miskt ans­va­rig för de djur som om­fat­tas av av­ta­let. Stöd­sö­kan­den är även ans­va­rig för jour­nal­fö­rin­gen över de djur som ta­gits i be­sitt­ning. Ett djur i sö­kan­dens be­sitt­ning ska vara re­gist­re­rat i djur­re­gist­ret på den gård som hör till den jordb­ru­ka­re som har dju­ren i sin be­sitt­ning.

Gårdsb­ruk­sen­het av­ser en så­dan pro­duk­ti­on­sen­het som en jordb­ru­ka­re le­der och som an­vänds för bed­ri­van­de av jordb­ruk samt bil­das av en el­ler fle­ra fas­tig­he­ter el­ler de­lar av fas­tig­he­ter el­ler av en el­ler fle­ra pro­duk­ti­ons­bygg­na­der jäm­te mark och som är funk­ti­o­nellt och eko­no­miskt självs­tän­dig och för­val­tas som en hel­het på grund­val av ägan­de el­ler ar­ren­de.

Som åker som läm­par sig för od­ling och räk­nas in i mi­ni­mi­a­re­a­len bet­rak­tas utö­ver od­ling­sa­re­a­len för jordb­ruks- och trädgårdsg­rö­dor samt åke­re­ner­gig­rö­dor även icke od­lad åker som sköts, åker som en­ligt an­mä­lan till­fäl­ligt inte od­las samt trädgårds­land. Med trädgårds­land av­ses are­al som an­vänds för hus­be­hov­sod­ling. Till den mi­ni­mi­a­re­al på fem hek­tar som är ett vill­kor för ut­be­tal­ning av husd­jurss­töd kan också räk­nas na­tu­rän­gar och na­tur­be­ten samt öpp­na hag­mar­ker där det vä­xer ängs­hö och vil­ka un­der växt­pe­ri­o­den 2017 ut­nytt­jas som be­tes­mark el­ler an­vänds till pro­duk­ti­on av fo­der för sö­kan­dens husd­jur och på vil­ka inga and­ra år­li­ga od­lingsåt­gär­der vid­tas.

Med re­fe­rensk­van­ti­tet av­ses den en­hetsk­van­ti­tet på grund­val av vil­ken från pro­duk­ti­o­nen fri­kopp­lat stöd för svin- och fjä­der­fä­hushåll­ning högst kan be­vil­jas per gårdsb­ruk­sen­het.

Som stöd­be­rät­ti­gan­de hek­tar åker bet­rak­tas en hek­tar åker som är er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de i frå­ga om kom­pen­sa­ti­on­ser­sätt­nin­gen.

Med sö­kan­de av­ses en fy­sisk el­ler ju­ri­disk per­son el­ler en sam­mans­lut­ning av fy­sis­ka el­ler ju­ri­dis­ka per­so­ner.

Med sö­kan­dens fa­mil­je­med­lem­mar av­ses sö­kan­dens make samt sö­kan­dens barn som 31.12.2016 ännu inte hade fyllt 18 år. Med ma­kar av­ses äkta ma­kar och per­so­ner som le­ver un­der äk­tens­kaps­lik­nan­de förhål­lan­den i ge­men­samt hushåll utan att ingå äk­tens­kap och som ti­di­ga­re har va­rit gif­ta med va­rand­ra el­ler som har el­ler har haft ett ge­men­samt barn.

Från pro­duk­ti­o­nen fri­kopp­lat stöd svin- och fjä­der­fä­hushåll­ning- an­vis­nin­gar för an­sö­kan år 201724.2.2017