2. ANSÖKAN OM STÖD

Det finns två an­sök­ning­somgån­gar för stö­det: an­sö­kan om förs­kott och an­sö­kan om slut­ligt stöd.

Ansökan om förskott

Förs­kott kan du söka se­nast 23.3.2017 och slut­ligt stöd kan du söka se­nast 15.6.2017 i sam­band med den sam­la­de stö­dan­sö­kan. Det är fri­vil­ligt att an­sö­ka om förs­kott.

Sök förs­kott på na­ti­o­nel­la husd­jurss­töd elekt­ro­niskt via Vi­put­jäns­ten se­nast 23.3.2017. Den elekt­ro­nis­ka an­sö­kan är då öp­pen till kl. 23.59. Lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten i ditt eget sa­mar­bet­sområ­de ger dig råd om hur man an­vän­der Vi­put­jäns­ten samt bes­va­rar frå­gor kring an­sö­kan om förs­kott. In­for­ma­ti­on om ifyl­lan­det av an­sö­kan om förs­kott hit­tar du också i gui­den Ansö­kan om förs­kott på na­ti­o­nel­la husd­jurss­töd år 2017. Det är frå­ga om en gui­de för dem som an­vän­der Vipu.

Om du inte kan söka förs­kott på elekt­ro­nisk väg, läm­na då in blan­kett 139 se­nast 23.3.2017 till lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten i den kom­mun där gårdsb­ruk­sen­he­tens drifts­cent­rum är be­lä­get. Om din gård inte har nå­got drifts­cent­rum så läm­na in an­sö­kan till lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten i den kom­mun där mer­par­ten av går­dens åk­rar lig­ger.

Läm­na in an­sö­kan di­rekt till lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten el­ler skic­ka den per post. En an­sö­kan som skic­kats per post an­ses vara in­läm­nad i rätt tid om post­för­sän­del­sen med an­sö­kan har posts­tämp­lats se­nast den sis­ta an­sök­nings­da­gen 23.3.2017 och ad­res­se­rats till lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten i den kom­mun där gårdsb­ruk­sen­he­ten är be­lä­gen.  En an­sö­kan som har läm­nats in för sent (dvs. ef­ter 23.3.2017) avslås.

Anvisningar om ansökan och blankett 139

Du får an­vis­nin­gar för an­sö­kan samt blan­kett 139 i webbt­jäns­ten Suo­mi.fi med sö­kor­det ”mavi+blan­kett­num­mer” (mavi139) el­ler vid be­hov av kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het.

Ansökan om slutligt stöd

An­sök om slut­ligt stöd    elekt­ro­niskt el­ler på pap­persb­lan­ket­ter se­nast 15.6.2017.

An­sök om stöd på blan­kett 101B Stö­dan­sö­kan 2017. Läm­na i sam­band med den sam­la­de stö­dan­sö­kan des­su­tom in 102B Stö­dan­sö­kans jordb­rukss­kif­tesb­lan­kett 2017. Vid be­hov ska du läm­na in också föl­jan­de blan­ket­ter: 101A Gårdsb­ruksb­lan­kett 2017, 101D De­lak­ti­ga i gårdsb­ruk­sen­he­ten,(t.ex. när din e-pos­tad­ress änd­ras), 102A Stö­dan­sö­kans bass­kif­tesb­lan­kett 2017 och 102C Änd­ringsb­lan­kett för bass­kif­ten 2017.

Anmälan om djurantal

An­mä­lan ska läm­nas in se­nast 15.2.2018, an­tin­gen elekt­ro­niskt el­ler på blan­kett 461 An­mä­lan om dju­ran­tal.

An­mä­lan om dju­ran­tal gäl­ler svin, fjä­der­fä, häs­tar och pon­ny­er. Läm­na in när­ma­re upp­gif­ter om häs­tar och pon­ny­er som bi­la­ga till an­mä­lan om dju­ran­tal. Med en fritt for­mu­le­rad bi­la­ga till an­mä­lan om dju­ran­tal ska du också upp­ge häs­tens/pon­nyns namn, UELN- el­ler re­gis­ter­num­mer samt en upp­gift om i vems be­sitt­ning dju­ret har va­rit.

Försenad ansökan

Du kan mis­ta stö­det helt el­ler del­vis om du inte läm­nar in en an­sök­ningsb­lan­kett inom ut­satt tid, el­ler om upp­gif­ter­na i el­ler bi­la­gor­na till an­sö­kan är brist­fäl­li­ga.

Om en an­sö­kan som gäl­ler stöd är 1–25 ka­len­der­da­gar för­se­nad sänks stö­det med en pro­cent för var­je ar­bets­dag som an­sö­kan är för­se­nad. Stöd be­vil­jas inte om an­sö­kan är mer än 25 ka­len­der­da­gar för­se­nad. I ka­len­der­da­gar­na räk­nas in så­väl var­da­gar som helg­da­gar, och med ar­bets­dag av­ses var­da­gar.

I re­gel or­sa­kar en för­se­nad in­läm­ning av bi­la­gor inte att an­sö­kan blir för­se­nad. Na­ti­o­nellt husd­jurss­töd be­vil­jas ändå inte för­rän du har läm­nat in bi­la­gor­na. Bi­la­gor kan inte läm­nas in elekt­ro­niskt.

Om en an­sö­kan om förs­kott läm­nas in för sent avslås den.

Korrigering av fel i ansökan

Om du ef­ter att ha skic­kat iväg an­sö­kan mär­ker att du har gjort exem­pel­vis ett fel i sam­band med ifyl­lan­det, kan du undgå på­följ­der­na av fe­let ge­nom att an­mä­la fe­let till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het på eget ini­ti­a­tiv och skrift­li­gen. Gå till väga på sam­ma sätt om an­sö­kan har bli­vit orik­tig ef­ter att den läm­nats in. I An­sök­nings­gui­de 2017 kan du läsa om möj­lig­he­ter­na att kor­ri­ge­ra up­pen­ba­ra fel.

Att återta ansökan

Om du vill kan du åter­ta an­sö­kan. Gör åter­ta­gan­det utan dröjsmål ge­nom en fritt for­mu­le­rad skrift­lig an­mä­lan till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het. Om den som an­sö­ker om stöd re­dan har un­der­rät­tats om till­syn och den ge­nom­för­da till­sy­nen fö­ran­le­der till­synspå­följ­der, kan stö­dan­sö­kan inte åter­tas. I öv­ri­ga fall kan an­sö­kan åter­tas fram till den förs­ta ut­be­tal­ning som grun­dar sig på an­sö­kan i frå­ga.

Från pro­duk­ti­o­nen fri­kopp­lat stöd svin- och fjä­der­fä­hushåll­ning- an­vis­nin­gar för an­sö­kan år 201724.2.2017