4. ÖVRIGA STÖDVILLKOR

Stöd kan be­vil­jas en­dast för pro­duk­ti­on som bed­rivs i Fin­land. Sö­kan­den be­hö­ver inte bo på går­den el­ler i Fin­land.

Sökandens ålder

Stödå­ret 2017 kan na­ti­o­nel­la stöd be­vil­jas, om den sö­kan­de el­ler hans maka/hen­nes make 31.12.2016 var minst 18 år.

En sö­kan­de som inte fyllt 18 år kan be­vil­jas stöd en­dast om han el­ler hon har ingått äk­tens­kap el­ler id­kar jordb­ruk som sa­mä­ga­re el­ler till­sam­mans med sina fö­räld­rar el­ler med en av dem, el­ler om det finns and­ra särs­kil­da skäl för att be­vil­ja stöd. Ål­ders­vill­ko­ren be­rör inte of­fent­lig­rätts­li­ga sam­fund, skol­lä­gen­he­ter, fän­gel­se­lä­gen­he­ter el­ler sö­kan­de vars stöd­be­rät­ti­gan­de verk­sam­het är an­nan än jordb­ruk.

Flera personer gemensamt eller en sammanslutning som sökande

Om det är frå­ga om pro­duk­ti­on el­ler verk­sam­het som id­kas av fle­ra fy­sis­ka per­so­ner till­sam­mans el­ler i sam­mans­lut­nings­form ska minst en jordb­ru­ka­re, bo­lags­man, med­lem el­ler de­lä­ga­re vara en fy­sisk per­son som själv bed­ri­ver jordb­ruk el­ler trädgård­sod­ling och som upp­fyl­ler ål­dersk­ra­vet.

Gårdsbruksenheten och innehav av åker

För att få stöd ska sö­kan­den för­fo­ga över minst fem stöd­be­rät­ti­gan­de (= er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de i frå­ga om kom­pen­sa­ti­on­ser­sätt­nin­gen) hek­tar åker. Om sö­kan­den inte alls har nå­gon stöd­be­rät­ti­gan­de åker, an­vänds som gårdsb­ruk­sen­he­tens are­al den åke­ra­re­al som läm­par sig för od­ling.

Den åker som sö­kan­den be­sit­ter ska an­mä­las elekt­ro­niskt el­ler på stö­dan­sö­kans jordb­rukss­kif­tesb­lan­kett för år 2017 (blan­kett 102B) se­nast 15.6.2017, oav­sett om stöd söks för åke­ra­re­a­len el­ler inte.
När fö­rut­sätt­nin­gar­na för be­vil­jan­de av stöd be­döms kan fem hek­tar an­vän­das som kal­ky­le­rad åke­ra­re­al, om:

a)    den sö­kan­de år 2007 har be­vil­jats un­dan­tag från kra­vet på åke­ra­re­al el­ler
b)    det gäl­ler en si­tu­a­ti­on där fle­ra fy­sis­ka per­so­ner år 2007 har bed­ri­vit pro­duk­ti­on el­ler verk­sam­het till­sam­mans el­ler i sam­mans­lut­nings­form och minst en jordb­ru­ka­re, bo­lags­man, med­lem el­ler de­lä­ga­re har upp­fyllt kra­vet på tre hek­tar åke­ra­re­al och åkern har upp­getts i stö­dan­sö­kan för året i frå­ga.

När djur­tät­he­ten be­räk­nas är det möj­ligt att be­ak­ta den stöd­be­rät­ti­gan­de åke­ra­re­al som en sö­kan­de med bes­täm­man­de inf­ly­tan­de i ett fö­re­tag i sam­mans­lut­nings­form har i sin be­sitt­ning.

Registrering som djurhållare

Du ska ha re­gist­re­rat dig som djurhål­la­re i Evi­ras re­gis­ter över djurhål­la­re i frå­ga om nötk­re­a­tur, svin, fjä­der­fä, får och/el­ler get­ter. Re­gist­re­rin­gen görs med Evi­ras blan­ket­ter via lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten i den kom­mun där din gårdsb­ruk­sen­hets drifts­cent­rum är be­lä­get el­ler där din bos­tad lig­ger. Re­gist­re­ra dig som djurhål­la­re in­nan du bör­jar hål­la djur.

Djurregister

Gör an­mäl­nin­gar som gäl­ler djur till djur­re­gist­ren kor­rekt och inom ut­satt tid. Håll dju­rens upp­gif­ter i re­gist­ren all­tid ak­tu­el­la. Brist­fäl­li­ga el­ler fe­lak­ti­ga re­gis­te­rupp­gif­ter på­ver­kar de stöd som be­vil­jas.

Märk dju­ren en­ligt Evi­ras an­vis­nin­gar. Nötk­re­a­tur, får och get­ter ska vara för­sed­da med öron­mär­ken.

Re­gist­re­ra de djur som är fö­remål för stö­dan­sö­kan all­tid un­der det lä­gen­hets­sig­num som du an­vän­der när du an­sö­ker om stöd för dju­ren.

Om du upp­hör med husd­jursp­ro­duk­ti­o­nen un­der stödå­ret ska du med­de­la om sa­ken också med Evi­ras blan­ket­ter till Evi­ras re­gis­ter över djurhål­la­re samt nötd­jurs-, svin- och/el­ler får- och get­re­gist­ret.

Djurförteckningar

För upp­da­te­rad bok (djur­för­teck­ning) över an­ta­let djur på går­den samt ök­nin­gar (föds­lar, köp) och minsk­nin­gar (för­sälj­ning till livs, för­sälj­ning till slakt, döds­fall) av dju­ran­ta­let på går­den. När det gäl­ler fjä­der­fä ska du föra upp­da­te­rad bok också när det gäl­ler övergån­gar från en ål­dersg­rupp till en an­nan.

Kra­vet på bok­fö­ring gäl­ler de djurs­lag som be­ak­tas vid be­räk­ning av djur­tät­he­ten i sam­band med stö­det. Stöd be­vil­jas inte för så­da­na djur som du inte har fört bok över, och de in­räk­nas inte hel­ler i djur­tät­he­ten. På ba­sis av din bok­fö­ring ska det på ett till­för­lit­ligt sätt gå att klar­läg­ga an­ta­let stöd­be­rät­ti­gan­de djur vid tid­punk­ten för fasts­täl­lan­de av stö­det el­ler an­ta­let djur som ska be­ak­tas i djur­tät­he­ten.

När­ma­re an­vis­nin­gar om fö­ran­det av djur­för­teck­nin­gar gäl­lan­de oli­ka djurs­lag (från­sett häs­tar) hit­tar du i Evi­ras hand­böc­ker för märk­ning och re­gist­re­ring. En of­fi­ciell djur­för­teck­ning är t.ex. en upp­da­te­rad för­teck­ning som skri­vits ut från nå­got djur­re­gis­ter el­ler bes­tällts från re­gist­rets kundt­jänst.

Bevarande av handlingar

Du ska un­der an­sök­ningså­ret och de fyra på­föl­jan­de ka­len­derå­ren be­va­ra så­da­na hand­lin­gar i ori­gi­nal som hän­för sig till an­sö­kan om stöd och som inte ges in till den stöd­be­vil­jan­de myn­dig­he­ten i form av bi­la­gor till stö­dan­sö­kan. Så­da­na hand­lin­gar är djur­för­teck­nin­gar­na i ans­lut­ning till bok­fö­rin­gen, hy­re­sav­ta­len om djur, full­mak­ter, köpe- och för­sälj­ningsk­vit­ton m.fl. ve­ri­fi­kat.

Gängse produktionssätt

En fö­rut­sätt­ning för ut­be­tal­ning av husd­jurss­töd är att du på din gård bed­ri­ver husd­jurss­köt­sel i en­lig­het med det gäng­se pro­duk­ti­ons­sät­tet för var­je djurs­lag som lig­ger till grund för stö­det. Om det i sam­band med till­sy­nen kons­ta­te­ras att du inte har bed­ri­vit husd­jurss­köt­seln en­ligt gäng­se pro­duk­ti­ons­sätt, be­vil­jas in­get stöd till dig för djurs­la­get i frå­ga.

Djurskydd

Sörj för dju­rens väl­be­fin­nan­de i en­lig­het med djurs­kydds­bes­täm­mel­ser­na.

Om det i sam­band med en gårds­kont­roll upp­täcks att du har skött el­ler be­hand­lat dju­ren i strid med djurs­kydds­la­gen el­ler bes­täm­mel­ser el­ler fö­resk­rif­ter som med­de­lats med stöd av den, un­der­rät­tas kom­mu­nal­ve­te­ri­nä­ren, häl­soins­pek­tö­ren och/el­ler po­li­sen ome­del­bart om upp­täck­ten.

I frå­ga om stö­det räk­nar stö­dad­mi­nist­ra­ti­o­nen ut djur­tät­he­ten på sö­kan­dens gård utgåen­de från de dju­ran­tal som fås ur re­gist­ren och an­mälts till för­valt­nin­gen. I fall där djurs­kydds­för­seel­ser el­ler djurs­kyddsb­rott har begåtts be­ak­tar stö­dad­mi­nist­ra­ti­o­nen inte dju­ran­ta­len för det el­ler de djurs­lag som gär­nin­gen gäl­ler en­ligt föl­jan­de:

–    Vid be­räk­nin­gen av djur­tät­he­ten be­ak­tas inte dju­ran­ta­len för djurs­la­get el­ler djurs­la­gen, när åtalsp­röv­ning har in­letts.
–    Om sö­kan­den el­ler en med­lem i sö­kan­dens fa­mil­je­fö­re­tag har dömts för djurs­kyddsb­rott, grovt djurs­kyddsb­rott, lind­rigt djurs­kyddsb­rott el­ler djurs­kydds­för­seel­se och sam­ti­digt har med­de­lats djurhåll­nings­för­bud, be­ak­tas vid be­räk­ning av djur­tät­he­ten inte dju­ran­ta­let för djurs­la­get el­ler djurs­la­gen för gär­ningså­ret.
–    Vid be­räk­ning av djur­tät­he­ten be­ak­tas dju­ran­ta­len för djurs­la­get el­ler djurs­la­gen inte hel­ler för ti­den mel­lan gär­ningså­ret och med­de­lan­det av den la­gak­raft­vun­na do­men el­ler för den tid som djurhåll­nings­för­bu­det om­fat­tar.

Om stöd har hun­nit be­ta­las för det år då brot­tet be­gicks och/el­ler för ti­den mel­lan gär­ningså­ret och med­de­lan­det av den la­gak­raft­vun­na do­men (och even­tu­ellt för den tid som djurhåll­nings­för­bu­det om­fat­tar) och det dju­ran­tal som inte skul­le ha fått be­ak­tas vid be­räk­nin­gen har be­ak­tats när djur­tät­he­ten be­räk­na­des, återk­rävs de stöd som be­ta­lats ut för den nämn­da ti­den.

Stöd kan be­vil­jas el­ler be­hö­ver inte återk­rä­vas, om går­dens djur­tät­het är till­räck­lig utan att man när djur­tät­he­ten be­räk­nas be­ak­tar dju­ran­ta­len för så­da­na djurs­lag som inte får be­ak­tas vid be­räk­nin­gen.

Förbjudna ämnen eller illegalt innehav av ämnen

Du får inte an­vän­da till­växtf­räm­jan­de äm­nen som av­ses i EG:s ve­te­ri­när­lags­tift­ning för att föda upp el­ler göda dina djur. Du får inte hel­ler in­ne­ha så­da­na äm­nen, om inte en ve­te­ri­när har försk­ri­vit dem med av­seen­de på be­hand­ling av djur. En lis­ta över förb­jud­na äm­nen finns i statsrå­dets fö­rord­ning om för­bud mot an­vänd­nin­gen av vis­sa lä­ke­me­dels­subs­tan­ser för djur (1054/2014).

Från pro­duk­ti­o­nen fri­kopp­lat stöd svin- och fjä­der­fä­hushåll­ning- an­vis­nin­gar för an­sö­kan år 201724.2.2017