5. DJUR I SÖKANDENS BESITTNING

När den djur­tät­het som krävs för att stö­det ska kun­na be­vil­jas be­räk­nas kan man räk­na in i den bara djur som sö­kan­den el­ler sö­kan­dens fa­mil­je­med­lem­mar be­sit­ter samt djur som sö­kan­den för­fo­gar över på ba­sis av hy­res- el­ler le­a­sin­gav­tal.

Vid be­räk­ning av djur­tät­he­ten är det möj­ligt att be­ak­ta de stöd­be­rät­ti­gan­de djur som en sö­kan­de med bes­täm­man­de inf­ly­tan­de i ett fö­re­tag i sam­mans­lut­nings­form har i sin be­sitt­ning. På mots­va­ran­de sätt kan en per­son med bes­täm­man­de inf­ly­tan­de i ett fö­re­tag i sam­mans­lut­nings­form i sin an­sö­kan an­vän­da djur som  sam­mans­lut­nin­gen har i sin be­sitt­ning, om sam­mans­lut­nin­gen inte an­sö­ker om från pro­duk­ti­o­nen fri­kopp­lat stöd för svin- och fjä­der­fä­hushåll­ning.

Om be­sitt­nin­gen av djur över­förs från en stöd­sö­kan­de till en an­nan ska det­ta kun­na be­vi­sas med ett skrift­ligt av­tal mel­lan par­ter­na samt med till­hö­ran­de kvit­ton.

Den jordb­ru­ka­re som över­ta­git be­sitt­nin­gen av dju­ren är eko­no­miskt ans­va­rig för de djur som om­fat­tas av av­ta­let. Han el­ler hon är även ans­va­rig för jour­nal­fö­rin­gen över de djur som ta­gits i be­sitt­ning och har rätt att an­sö­ka om na­ti­o­nel­la husd­jurss­töd för dju­ren i frå­ga.

Om en jordb­ru­ka­re åtar sig att mot er­sätt­ning skö­ta om djur som är i en an­nan jordb­ru­ka­res be­sitt­ning, ska ett skrift­ligt av­tal gö­ras upp om dju­rens sköt­sel. Av­ta­let ska visa att den jordb­ru­ka­re som mot­ta­git dju­ren en­dast skö­ter om dem, och inte bär det eko­no­mis­ka ans­va­ret för de djur som om­fat­tas av av­ta­let.

Den jordb­ru­ka­re som äger dju­ren el­ler an­nars har dem i sin be­sitt­ning är ans­va­rig för jour­nal­fö­rin­gen över de djur han el­ler hon skö­ter.

Nötk­re­a­tur, get­ter och får som ska fö­ras in i djur­re­gist­ren re­gist­re­ras på den gård som hör till den jordb­ru­ka­re som har dju­ren i sin be­sitt­ning.

Från pro­duk­ti­o­nen fri­kopp­lat stöd svin- och fjä­der­fä­hushåll­ning- an­vis­nin­gar för an­sö­kan år 201724.2.2017