7. DJURTÄTHET

Be­vil­jan­det av stöd fö­rut­sät­ter att djur­tät­he­ten på din husd­jursgård är minst 0,35 de/stöd­be­rät­ti­ga­de hek­tar åker el­ler are­al som läm­par sig för od­ling.

För fasts­täl­lan­de av djur­tät­he­ten på din husd­jursgård an­vänds ditt an­tal dju­ren­he­ter un­der stödå­ret 2017 och den stöd­be­rät­ti­gan­de åke­ra­re­al som du be­sit­ter un­der stödå­ret. De stöd­be­rät­ti­gan­de åker­hek­ta­ren ska vara i din be­sitt­ning se­nast 15.6.2017, och de ska an­mä­las på jordb­rukss­kif­tesb­lan­kett 102B stödå­ret 2017. Du ska ha minst fem stöd­be­rät­ti­gan­de hek­tar åker i din be­sitt­ning.

Om du inte alls har stöd­be­rät­ti­gan­de åker i din be­sitt­ning, är det möj­ligt att vid fasts­täl­lan­de av djur­tät­he­ten på din husd­jursgård be­ak­ta den för od­ling läm­pa­de åke­ra­re­al som du har i din be­sitt­ning 15.6.2017 och som har an­mälts på jordb­rukss­kif­tesb­lan­kett 102B stödå­ret 2017. Åke­ra­re­al som läm­par sig för od­ling be­ak­tas dock inte om du har stöd­be­rät­ti­gan­de åker i din be­sitt­ning.

Vid be­räk­ning av djur­tät­he­ten är det möj­ligt att be­ak­ta den stöd­be­rät­ti­gan­de åke­ra­re­al som en sö­kan­de med bes­täm­man­de inf­ly­tan­de i ett fö­re­tag i sam­mans­lut­nings­form har i sin be­sitt­ning.

Vid be­räk­ning av djur­tät­he­ten i sam­band med stö­det för svin- och fjä­der­fä­hushåll­ning kan föl­jan­de djurg­rup­per som är i din be­sitt­ning un­der stödå­ret 2017 be­ak­tas:

För be­räk­ning av djur­tät­he­ten får stö­dad­mi­nist­ra­ti­o­nen an­ta­len nötk­re­a­tur, får, get­ter och svin di­rekt ur de oli­ka djur­re­gist­ren.

Om du utö­var bes­täm­man­de inf­ly­tan­de i en sam­mans­lut­ning och du vill an­vän­da sam­mans­lut­nin­gens dju­ran­tal vid be­räk­ning av djur­tät­he­ten på din egen gård, ska du på blan­kett 461 An­mä­lan om dju­ran­tal an­mä­la de djur­re­gis­ter ur vil­ka sam­mans­lut­nin­gens dju­ran­tal bör ploc­kas.

Om sö­kan­den är en sam­mans­lut­ning som vid be­räk­ning av djur­tät­he­ten för den egna går­den vill an­vän­da dju­ran­ta­let på en gård som till­hör en de­lak­tig med bes­täm­man­de inf­ly­tan­de i sam­mans­lut­nin­gen, ska sam­mans­lut­nin­gen på blan­kett 461 An­mä­lan om dju­ran­tal an­mä­la de djur­re­gis­ter ur vil­ka den de­lak­ti­ges dju­ran­tal bör ploc­kas.

I frå­ga om fjä­der­fä (utom broil­rar), häs­tar och pon­ny­er an­vänds vid be­räk­nin­gen av dju­ran­ta­let det fak­tis­ka an­ta­let djur som en­ligt bok­fö­rin­gen har hål­lits den förs­ta da­gen i var­je ka­len­dermå­nad. I frå­ga om broil­rar an­vänds det fak­tis­ka dju­ran­tal som hål­lits i minst ett dygn un­der den 1:a–5:e da­gen i var­je ka­len­dermå­nad.

I dju­ran­ta­let för häs­tar och pon­ny­er kan man räk­na in bara över 6 må­na­der gam­la iden­ti­fie­ra­de häs­tar och pon­ny­er som sö­kan­den el­ler sö­kan­dens fa­mil­je­med­lem­mar be­sit­ter helt och hål­let en­ligt ett häst­re­gis­ter.

An­mäl de må­nat­li­ga dju­ran­ta­len för fjä­der­fä, häs­tar och pon­ny­er un­der stödå­ret 2017 till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het se­nast 15.2.2018, an­tin­gen elekt­ro­niskt i Vi­put­jäns­ten el­ler på blan­kett 461 An­mä­lan om dju­ran­tal och vid be­hov på blan­kett 461A Upp­gif­ter om häs­tar och pon­ny­er.

Vid be­räk­ning av djur­tät­he­ten är det möj­ligt att be­ak­ta den stöd­be­rät­ti­gan­de åke­ra­re­al i hek­tar el­ler de stöd­be­rät­ti­gan­de djur som en sö­kan­de med bes­täm­man­de inf­ly­tan­de i ett fö­re­tag i sam­mans­lut­nings­form har i sin be­sitt­ning.

När an­ta­let dju­ren­he­ter på en gårdsb­ruk­sen­het be­räk­nas kan an­ta­let djur inom ett fö­re­tag i sam­mans­lut­nings­form be­ak­tas på sö­kan­dens be­gä­ran, om fö­re­ta­get inte har an­sökt om från pro­duk­ti­o­nen fri­kopp­lat stöd och om

1)    det bes­täm­man­de inf­ly­tan­det i ett öp­pet bo­lag el­ler ett kom­man­dit­bo­lag en­ligt bo­lag­sav­ta­let in­ne­has av en el­ler fle­ra så­da­na bo­lags­män som an­sökt om från pro­duk­ti­o­nen fri­kopp­lat stöd och som upp­fyl­ler de öv­ri­ga fö­rut­sätt­nin­gar­na för be­vil­jan­de av stöd el­ler
2)    det bes­täm­man­de inf­ly­tan­det i ett ak­tie­bo­lag in­ne­has av en el­ler fle­ra så­da­na ak­tie­ä­ga­re som har an­sökt om från pro­duk­ti­o­nen fri­kopp­lat stöd och som upp­fyl­ler de öv­ri­ga fö­rut­sätt­nin­gar­na för be­vil­jan­de av stö­det.

Den fö­rut­sätt­ning som gäl­ler bes­täm­man­de inf­ly­tan­de ska upp­fyl­las från och med den sis­ta da­gen för an­sö­kan un­der året före stödå­ret (15.6.2016). Djur som in­ne­has av ett fö­re­tag i sam­mans­lut­nings­form kan räk­nas till godo för en­dast en så­dan gårdsb­ruk­sen­het som un­der hela stödå­ret helt och hål­let in­ne­has av med­lem­mar i ett fa­mil­je­fö­re­tag.

Om den fö­rut­sätt­ning som gäl­ler bes­täm­man­de inf­ly­tan­de inte läng­re upp­fylls, ska kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het ome­del­bart un­der­rät­tas om fö­ränd­rin­gen. De dju­ren­he­ter som till­kom­mit ef­ter fö­ränd­rin­gen be­ak­tas inte när djur­tät­he­ten på gårdsb­ruk­sen­he­ten be­räk­nas.

In­nan kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het be­vil­jar stö­det kont­rol­le­rar den att den fö­rut­sätt­ning som gäl­ler bes­täm­man­de inf­ly­tan­de upp­fylls. För att visa det bes­täm­man­de inf­ly­tan­det ska du läm­na in ett han­dels­re­gis­te­rutd­rag till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het, om du inte har läm­nat in ett så­dant ti­di­ga­re.

Från pro­duk­ti­o­nen fri­kopp­lat stöd svin- och fjä­der­fä­hushåll­ning- an­vis­nin­gar för an­sö­kan år 201724.2.2017