9. ÖVERFÖRING AV BESITTNINGEN AV HELA GÅRDEN

Med över­fö­ring av be­sitt­nin­gen av hela husd­jursgår­den av­ses en si­tu­a­ti­on där går­dens jordb­ruks­mark övergår till en ny in­ne­ha­va­re. Den ti­di­ga­re in­ne­ha­va­ren kan läm­na kvar högst 10 % av åke­ra­re­a­len som trädgårds­land, men inte mer än en hek­tar.

Med sam­mans­lag­ning av går­dar av­ses en si­tu­a­ti­on där hela går­den övergår i en an­nan gårds be­sitt­ning via köp el­ler ar­ren­de­ring. Den fort­sät­tan­de går­dens lä­gen­hets­sig­num förb­lir van­li­gen ofö­ränd­rat och lä­gen­hets­sig­nu­met för den gård som upp­hör tas ur bruk. Sam­mans­lag­ning av går­dar kan också in­ne­bä­ra en si­tu­a­ti­on där två el­ler fler går­dar bil­dar en lantb­ruks­sam­mans­lut­ning etc. för att bed­ri­va jordb­ruk. I des­sa fall får den nya går­den i all­män­het den ena sam­mans­lag­na går­dens lä­gen­hets­sig­num.

Det re­kom­men­de­ras att be­sitt­ning­sö­ver­fö­rin­gen av en hel gård ge­nom­förs i bör­jan av året, dvs. in­nan de förs­ta ut­be­tal­nin­gar­na för stödå­ret in­leds. En över­fö­ring av be­sitt­nin­gen av en hel gård som har gjorts se­nast 31.8.2017 ska du an­mä­la till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het på blan­kett 156 inom 15 ar­bets­da­gar från be­sitt­ning­sö­ver­fö­rin­gen, men se­nast 15.9.2017. Den nya in­ne­ha­va­ren ska des­su­tom läm­na in blan­kett 462, med vil­ken han el­ler hon an­mä­ler att han el­ler hon del­tar i de re­gis­ter­ba­se­ra­de sys­te­men för EU:s djur­bid­rag och/el­ler nord­li­ga husd­jurss­töd.

Obs! Vid en så­dan över­fö­ring av be­sitt­nin­gen av en hel gård som har verks­tällts ef­ter 15.6.2017 kan man på blan­kett 462 över­fö­ra till den nya in­ne­ha­va­ren bara ett så­dant del­ta­gan­de som re­dan har trätt i kraft.

Över­fö­ring av be­sitt­nin­gen av hela går­den kan god­kän­nas om alla fö­rut­sätt­nin­gar ne­dan upp­fylls:

•    går­dens ti­di­ga­re in­ne­ha­va­re har se­nast 15.6.2017 an­mält går­dens bass­kif­ten i sin egen stö­dan­sö­kan;
•    går­dens nya in­ne­ha­va­re har läm­nat in sin stö­dan­sö­kan se­nast 15.6.2017, utom då det är frå­ga om så­dan över­fö­ring av be­sitt­nin­gen av hela går­den att den nya in­ne­ha­va­ren inte har haft en egen stö­dan­sö­kan 15.6.2017,
•    går­dens nya in­ne­ha­va­re an­mä­ler be­sitt­ning­sö­ver­fö­rin­gen av hela går­den se­nast 15.9.2017 till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het på blan­kett 156,
•    går­dens ti­di­ga­re in­ne­ha­va­re an­mä­ler be­sitt­ning­sö­ver­fö­rin­gen av hela går­den se­nast 15.9.2017 på blan­kett 156,
•    nötd­jurs-, får- el­ler getgår­dens nya in­ne­ha­va­re har också läm­nat in blan­kett 462,
•    even­tu­el­la för­bin­del­ser över­förs till den nya in­ne­ha­va­ren med de blan­ket­ter som ska an­vän­das (inte i så­da­na fall då han el­ler hon re­dan har  för­bin­del­ser för den gård som han el­ler hon be­sit­ter) och
•    änd­ring­san­mäl­nin­gar gäl­lan­de djur har gjorts till re­gist­ret för det be­rör­da djurs­la­get inom de fasts­täll­da an­mäl­nings­ti­der­na.

Det är inte möj­ligt att byta stöd­sö­kan­de ef­ter 31.8.2017.  Stö­den för 2017 be­ta­las till den som va­rit sö­kan­de 15.6.2017. I det fal­let att över­fö­rin­gen av be­sitt­nin­gen av hela går­den sker ef­ter 31.8.2017 kan par­ter­na sin­se­mel­lan kom­ma öve­rens om hur stö­den ska för­de­las.

I da­ta­sys­te­met kan en enda an­sö­kan per stödår in­rät­tas för var och en stöd­typ un­der ett och sam­ma lä­gen­hets­sig­num. An­sö­kan in­rät­tas i da­ta­sys­te­met för den sö­kan­de som läm­nar in stödå­rets förs­ta an­sök­ningsb­lan­kett för ett ens­kilt stöd (t.ex. blan­kett 139 om an­sö­kan om förs­kott på na­ti­o­nel­la husd­jurss­töd). Det går inte att flyt­ta an­sö­kan mel­lan går­dens ti­di­ga­re och nya in­ne­ha­va­re i da­ta­sys­te­met ef­ter att den förs­ta ut­be­tal­nin­gen har skett.

Ansökan om slutliga nationella husdjursstöd

Om be­sitt­nin­gen av hela går­den har över­förts in­nan förs­kott ska sö­kas el­ler om sö­kan­den i an­sö­kan om förs­kott har änd­rats går­dens nya in­ne­ha­re (an­sö­kan om förs­kott har över­förts) och förs­kot­tet har be­ta­lats till ho­nom el­ler hen­ne, ska den nya in­ne­ha­va­ren an­sö­ka om slut­li­ga husd­jurss­töd. Sö­kan­den ska läm­na ut­red­nin­gar om den ge­nom­för­da över­fö­rin­gen av be­sitt­nin­gen av går­den (t.ex. blan­kett 156 och 462 (nötd­jurs-, får- och getgår­dar)) samt om över­fö­rin­gen av an­sö­kan om förs­kott på den nya in­ne­ha­va­ren till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het in­nan förs­kot­tet be­ta­las ut.

Om be­sitt­nin­gen av hela går­den har över­förts ef­ter det att förs­kot­tet har be­ta­lats ut, före be­tal­nin­gen av de slut­li­ga husd­jurss­tö­den, kan det slut­li­ga stö­det ha sökts av den ti­di­ga­re in­ne­ha­va­ren, den nya in­ne­ha­va­ren el­ler bäg­ge. I da­ta­sys­te­met ut­gör des­sa dock en enda an­sö­kan un­der det be­rör­da lä­gen­hets­sig­nu­met. Upp­gif­ter­na på an­sök­ningsb­lan­ket­ter­na har i da­ta­sys­te­met re­gist­re­rats på den sö­kan­de till vil­ken förs­kot­tet har be­ta­lats, dvs. den ti­di­ga­re in­ne­ha­va­ren.

An­sö­kan om nord­li­ga husd­jurss­töd kan, om den nya och den ti­di­ga­re in­ne­ha­va­ren kom­mer öve­rens om det, om­fat­ta de djur (di­kor, di­kok­vi­gor, tju­rar, stu­tar, tac­kor och hon­get­ter) som den ti­di­ga­re in­ne­ha­va­ren haft i sin be­sitt­ning och som ge­ne­re­rar stöd 2017.

Om två el­ler fle­ra går­dar har sla­gits sam­man kan den vid sam­mans­lag­nin­gen upp­kom­na går­den, då de be­rör­da
par­ter­na kom­mer öve­rens om det, an­sö­ka om de slut­li­ga stö­den för de djur (di­kor, di­kok­vi­gor, tju­rar, stu­tar, tac­kor och hon­get­ter) som fötts upp på de sam­mans­lag­na går­dar­na och som ge­ne­re­rat stö­det 2017. Ett even­tu­ellt förs­kott till en gård vars lä­gen­hets­sig­num tas ur bruk i och med sam­mans­lag­nin­gen återk­rävs.

Utbetalning av slutliga nationella husdjursstöd

I frå­ga om över­fö­ring av be­sitt­nin­gen av hela går­den an­ses det krav på be­sitt­ning av åker som är en fö­rut­sätt­ning för be­vil­jan­de av husd­jurss­töd vara upp­fyllt, om går­den 15.6.2017  i sin be­sitt­ning un­der växt­pe­ri­o­den 2017 har haft minst fem hek­tar åker som läm­par sig för od­ling. I frå­ga om köp el­ler and­ra av­tal om över­fö­ring av be­sitt­nin­gen av en gård kan par­ter­na sin­se­mel­lan kom­ma öve­rens om hur de sin­se­mel­lan de­lar upp de na­ti­o­nel­la husd­jurss­töd som har be­ta­lats ut till går­den.

Om en sö­kan­de har erhål­lit förs­kott och be­sitt­nin­gen av hela går­den över­förs ef­ter att förs­kot­tet har be­ta­lats ut, be­ta­las de slut­li­ga na­ti­o­nel­la husd­jurss­tö­den till den sö­kan­de som har erhål­lit förs­kot­tet, dvs. den ti­di­ga­re in­ne­ha­va­ren. I frå­ga om köp el­ler and­ra av­tal om över­fö­ring av be­sitt­nin­gen av en gård är det då bra om par­ter­na kom­mer öve­rens hur de sin­se­mel­lan de­lar upp de na­ti­o­nel­la husd­jurss­töd som be­ta­lats/ska be­ta­las till går­den.

Om en sö­kan­de inte har erhål­lit förs­kott, kan går­dens ti­di­ga­re och nya in­ne­ha­va­re sin­se­mel­lan kom­ma öve­rens om till vem de slut­li­ga na­ti­o­nel­la husd­jurss­tö­den ut­be­ta­las. Om par­ter­na av­ta­lar om att de slut­li­ga stö­den ska be­ta­las till går­dens nya in­ne­ha­va­re, skall den nya in­ne­ha­va­ren in­nan stö­det har be­ta­lats ut läm­na in till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het en ko­pia av det av­tal som gäl­ler det­ta. Des­su­tom ska den nya in­ne­ha­va­ren visa att be­sitt­nin­gen av hela går­den har över­förts ge­nom att han el­ler hon läm­nar in blan­kett 156 (och vid be­hov 462) till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het.

Från pro­duk­ti­o­nen fri­kopp­lat stöd svin- och fjä­der­fä­hushåll­ning- an­vis­nin­gar för an­sö­kan år 201724.2.2017