Specialfall 2017

I den­na an­vis­ning gås ige­nom de upp­kom­na spe­ci­al­fall i Vi­puns el­ekt­ro­nis­ka tjäns­ter un­der vå­ren 2017. An­vis­ning­en upp­da­te­ras och kom­plet­te­ras un­der stö­dan­sö­kan vå­ren 2017.

Upp­da­te­rad 1.6.2017

Basskiftens och jordbruksskiftens geometri överenstämmer inte

När du har för­hand­si­fyllt hu­vud­stöds­an­sö­kan med fö­re­gå­en­de års upp­gif­ter, kan de för någ­ra bas­skif­ten kom­ma ett rött fel­med­de­lan­de ”Bas­skif­tets och jord­bruks­ski­fets geo­me­tri över­en­stäm­mer inte. Rita jord­bruks­skif­tet på­nytt”.  Det­ta med­de­lan­de be­ror på att bas­skif­tets rit­ning har änd­rats från fö­re­gå­en­de år an­ting­en med upp­da­te­ring av kar­tans di­gi­te­ring el­ler som en följd av över­vak­ning­en.  För den nya rit­ning­en kan inte för­hand­si­fyl­la med fö­re­gå­en­de årets jord­bruks­skif­tes­rit­ning.

I des­sa fall gör en­ligt föl­jan­de:

  1. Rita jord­bruks­skif­ten på­nytt ge­nom att klicka på den blåa tex­ten ”Rita jord­bruks­ski­fen på­nytt” el­ler mot­sva­ran­de gå till kar­tans vänst­ra ned­re kants skift­nyck­eln – bil­den på kar­tan.
  2. Rita jord­bruks­skif­ten. Om det för bas­skif­ten finns bara ett jord­bruks­skif­te, välj i hög­ra öv­re kan­ten ”Föl­jan­de ske­de”.
  3. Fäst vid be­hov jord­bruks­ski­fen och ”God­känn”.
Förbindelseskiften som överförs till besittningen lyckas inte sammanslagningen med ett annat förbindelseskifte

För nya och gam­la för­bin­del­se­skif­ten sam­man­slag­ning kan man stö­ta på fel­med­de­lan­de, var­vid sam­man­slag­ning­en av bas­skif­ten inte är möj­li­ga, ef­ter­som bas­skif­tens mil­jö- och eko­lo­gis­ka för­bin­del­se­upp­gif­ter­na inte är över­en­stäm­man­de. Trots med­de­lan­de är bas­skif­ten i myn­dig­hets­upp­gif­ter­na för de skif­tens för­bin­del­se­upp­gif­ter som skall sam­man­slås dock sam­ma.

I des­sa fall skall man gö­ra en­ligt föl­jan­de:

  1. Ra­de­ra det nya bas­skif­tet som ta­gits i din be­sitt­ning
  2. An­slut bas­skif­tet igen till går­den i Bas­skif­te­s­änd­ring­ar – de­len
  3. Gör bas­skif­tets sam­man­slag­ning ge­nast ef­ter be­sitt­nings­över­fö­ring­en utan att gå bort från bas­skif­te­s­änd­ring­ar – de­len. 
Överföring av jordbruksskiftesuppgifter från odlingsplaneringsprogram (VSO) ger programfel

Ifall över­fö­ring­en av jord­bruks­skif­te­s­upp­gif­ter­na från VSO ger pro­gram­fel i Vipu, är or­sa­ken tro­ligt­vis den att ma­te­ri­a­let in­ne­hål­ler ra­de­ra­de pas­si­ve­ra­de skif­ten. Så­da­na har kun­nat upp­stå som följd av t.ex på fjol­året gjord sam­man­slag­ning el­ler del­ning an­ting­en gjor­da av od­la­ren själv el­ler över­vak­ning­en.  I des­sa fall skall an­vän­da­ren gå ige­nom jord­bruks­skif­te­s­upp­gif­ter­na i VSO, ra­de­ra jord­bruks­skif­ten för pas­si­va bas­skif­ten och över­för ma­te­ri­a­let igen till Vipu. Si­tu­a­tio­nen för ak­ti­va bas­skif­ten kan kon­trol­le­ras i Vi­put­jäns­tens El­ekt­ro­nis­ka tjäns­ter – från Hu­vud­stöds­an­sö­kans skif­tes­för­teck­ning.

2017 Eri­ty­is­ta­pauk­set/ Spe­ci­al­fall 201711.4.2017