Peruslohkojen arviointi sähköisessä asioinnissa

Ohjevideo laatutestin ilmoittamiseen

Ha­lu­tes­sa­si voit kat­soa ohje­vi­de­on täs­tä lin­kis­tä: https://dre­amb­ro­ker.com/chan­nel/18a197o0/1hlbaq2z.

Laatutestin ilmoittamisen avaaminen

Ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen pel­to­maan laa­tu­tes­tin tu­lok­set il­moi­te­taan Vipu-pal­ve­lun säh­köi­ses­sä asi­oin­nis­sa. Tes­tin il­moit­ta­mi­nen avau­tuu siel­lä loka­kuus­sa 2017 ja on avoin­na 30.4.2018 saak­ka. Tä­män jäl­keen tes­tin säh­köi­nen pa­laut­ta­mi­nen on mah­dol­lis­ta vas­ta pää­tuki­haun 2018 loh­ko­tie­doil­la hei­nä­kuus­sa 2018. Huo­maa, että myö­häs­ty­nees­tä laa­tu­tes­tis­tä tu­lee leik­kaus ym­pä­ris­tö­kor­vauk­seen. Huom! Tes­tin toi­mi­vuu­den ta­kia suo­si­tel­laan käyt­tä­mään tes­tin te­ke­mi­ses­sä Mo­zil­la Fire­fox ja Goog­le Chro­me -se­lai­mia.

Etu­si­vun ylä­pal­kin Säh­köi­nen asi­oin­ti -va­lik­koa pai­na­mal­la avau­tuu Säh­köi­sen asi­oin­nin aika­tau­lut. Nä­ky­mäs­sä on lu­e­tel­tu asi­oin­nin eri osi­oi­ta all­ek­kain. Jo­kai­sen osi­on koh­dal­la on aika­jana, joka ker­too ky­sei­sen toi­min­non auki­olo­ajan. Pu­nai­nen vii­va osoit­taa nyky­het­keä. Klik­kaa täs­tä auki Pel­to­maan laa­tu­tes­ti. Täs­tä avau­tuu tie­to­jen täyt­tö­nä­ky­mä.

Laatutestin täyttämisen aloittaminen ja pisteytysohjeet


Kli­kat­tu­a­si laa­tu­tes­ti­link­kiä, näyt­töön avau­tuu pe­rus­loh­ko­jen ar­vi­oin­ti -väli­leh­ti, jon­ka tau­lu­kos­sa ovat kaik­ki ti­lan
yli 0,5 ha:n laa­jui­set, maan­käyt­tö­la­jil­taan pel­toa ole­vat pe­rus­loh­kot. Nä­ky­män ylä­o­sas­sa on pis­tey­tys­oh­jeet pe­rus­loh­ko­jen ar­vi­oin­tia var­ten ylei­ses­ti kaik­kia ar­vi­oi­ta­via asi­oi­ta kos­kien. Täs­sä osas­sa ovat myös se­lit­teet laa­tu­tes­tin täyt­tö­ruu­du­kos­sa ole­vis­ta ly­hen­teis­tä.


Jos ha­lu­at pis­te­ty­soh­jei­ta kos­kien ku­ta­kin ar­voi­ta­vaa omi­nai­suut­ta erik­seen, klik­kaa ”koh­de­koh­tai­set pis­tey­tys­oh­jeet” -link­kiä.

Laatutestin tietojen täyttäminen

Pe­rus­loh­ko­jen ar­vi­oin­ti -näy­tön ala­o­sas­sa teh­dään var­si­nai­nen laa­tu­tes­tin tie­to­jen syöt­tä­mi­nen, jo­hon on kak­si ta­paa. Täy­tet­tä­es­sä pe­rus­nä­ky­män kaut­ta, syö­tä ar­vot lo­mak­keen kent­tiin luku ker­ral­laan. Klik­kaa­mal­la täyt­tö­ruu­tua saat pis­tey­tyk­sen ohje­kup­lan nä­ky­viin ky­sei­sen omi­nai­suu­den osal­ta. Muis­tat­han tal­len­taa kä­sin syö­te­tyt lu­vut si­vun ylä­kul­man tal­len­na -pai­nik­kees­ta, jos kes­key­tät työ­si ja ha­lu­at jat­kaa myö­hem­min! Täyt­tö­oh­jei­ta saat pai­na­mal­la täyt­tö­oh­jeet -link­kiä.

 

Voit täyt­tää loh­ko­jen ar­vot myös ryh­mä­tal­len­nuk­sen kaut­ta, jos si­nul­la on usei­ta loh­ko­ja, joil­le tes­tin täy­tös­sä ha­lu­at käyt­tää sa­mo­ja luku­ar­vo­ja. Täl­löin näi­den loh­ko­jen pis­teet tal­len­tu­vat sa­mal­la ker­ral­la. Sil­loin lai­ta ras­ti ha­lut­tu­jen loh­ko­jen va­sem­mal­le puo­lel­le ja klik­kaa ”tee ryh­mä­tal­len­nus va­li­tuil­le loh­koil­le”. Tum­mal­la alu­eel­la ole­vas­ta ras­tis­ta saat va­lit­tua myös kaik­ki ti­lan loh­kot ryh­mä­täyt­töä var­ten. Ryh­mä­tal­len­nuk­sel­la täy­te­tyt ruu­dut hy­väk­syt pai­na­mal­la sa­mas­sa ik­ku­nas­sa ole­vaa tal­len­na -pai­ni­ket­ta. Kun jo­kai­sen loh­kon ar­vi­o­ta­van omi­nai­suu­den koh­dal­la on syöt­tö­ta­vas­ta riip­pu­mat­ta lu­ke­ma, voit siir­tyä ”yh­teen­veto ja lä­he­tys” -väli­leh­del­le.

Tulosten lähettäminen


Yh­teen­veto- ja lä­he­tys
-väli­leh­del­lä voit ha­lu­tes­sa­si vie­lä kir­joit­taa lisä­tie­to­ja laa­tu­tes­tiä kos­kien. Jo­kai­sen loh­kon ar­vo­jen tu­lee täs­sä vai­hees­sa olla täy­tet­ty­nä, muu­ten jär­jes­tel­mä ei anna lä­het­tää tu­lok­sia. Tä­män jäl­keen kir­joi­ta vä­hin­tään yksi säh­kö­pos­ti­o­soi­te lä­he­tyk­sen lisä­tie­toi­hin. Tä­hän osoit­tee­seen/osoit­tei­siin tu­lee pa­luu­vies­ti­nä var­mis­tus saa­pu­nees­ta laa­tu­tes­tis­tä. Kun kaik­ki on val­mis­ta, pai­na lä­he­tä kä­si­tel­tä­väk­si -pai­ni­ket­ta. Huo­maat­han, että lä­he­tet­tyä pel­to­maan laa­tu­tes­tiä ei voi enää pe­rua!


Vastaanotetun laatutestin tulostaminen Vipu-palvelusta

Lä­he­tys­si­vun tu­los­ta yh­teen­veto -lin­kis­tä saat avat­tua lä­he­te­tyn laa­tu­tes­ti­tu­los­teen. Tuo tu­los­te voi­daan ava­ta myös en­nen laa­tu­tes­tin lä­het­tä­mis­tä, jos on tar­vet­ta luon­nos­tu­los­teel­le.

PDF-muo­toi­sen laa­tu­tes­ti­tu­los­teen voit tal­len­taa ko­neel­le­si ja tu­los­taa pa­pe­ril­le ha­lu­tes­sa­si.

Vastaanotetun laatutestin näkyminen Vipu-palvelussa

Vas­taan­o­tet­tu laa­tu­tes­ti nä­kyy Vipu-pal­ve­lun etu­si­vul­la säh­köi­sen asi­oin­nin koh­dal­la. Tä­män li­säk­si lä­he­tys­päi­vä­mää­rä kir­jau­tuu vä­lit­tö­mäs­ti Vipu-pal­ve­lun si­tou­mus­tie­toi­hin, jot­ka näet etu­si­vun va­li­kos­ta maa­tila –> si­tou­muk­set ja so­pi­muk­set. Päi­vä­mää­rä si­tou­mus­tie­dois­sa tar­koit­taa, että pel­to­maan laa­tu­tes­ti on tul­lut hy­väk­sy­tys­ti pe­ril­le ja tämä ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen ehto on ti­la­si osal­ta suo­ri­tet­tu.

Pel­to­maan laa­tu­tes­ti 2017Vipu-käyt­tä­jän ohje5.10.2017